GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 18, 2024, 15:46:54 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 ... 26 27 28 [29] 30 31 32 ... 35 »
421  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Υπέρταση: Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή στις: Μάιος 14, 2008, 19:58:31 μμ
Γράφει η Δρ. Μερόπη Κοντογιάννη, Κλινική Διαιτολόγος ΓΝΑ 'Λαϊκό', Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει θεωρίες, που αποδίδουν ευεργετικές ιδιότητες σε συγκεκριμένα τρόφιμα και πολλοί είναι οι ασθενείς που αυξάνουν την κατανάλωση κάποιων τροφίμων για να βελτιώσουν την υγεία τους ή να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σχολιάσει κάποιους δημοφιλείς μύθους, σχετικούς με τη διατροφή και την υπέρταση και να αποδώσει στα τρόφιμα την πραγματική θέση και αξία τους.

To πορτοκάλι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Πρόκειται για τον πλέον διαδεδομένο μύθο σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην αρτηριακή πίεση. Πολύς κόσμος αποκλείει τα πορτοκάλια από τη διατροφή του από τη στιγμή που πληροφορείται ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, θεωρία όμως που οι επιστημονικές έρευνες δεν υποστηρίζουν. Αντίθετα, μεγάλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε κάλιο (ένα από τα κύρια συστατικά του πορτοκαλιού), ιδιαίτερα όταν αυτό προέρχεται από τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης τόσο σε υγιείς όσο και σε υπερτασικούς. Η μόνη περίπτωση που το κάλιο και κατ΄ επέκταση η κατανάλωση πορτοκαλιού πρέπει ενδεχομένως να μειωθούν είναι όταν συνυπάρχει πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας στον υπερτασικό ασθενή.

Το λεμόνι μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το λεμόνι (και ο χυμός του) όπως και το πορτοκάλι, είναι πλούσιο σε κάλιο, που όπως έχει ήδη περιγραφεί σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα προστατευτικά έναντι της αθηροσκλήρυνσης. Παρ΄ όλα αυτά δεν θα συστήναμε σε έναν υπερτασικό ασθενή να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λεμονιού ή χυμού αυτού ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Το λεμόνι έχει θέση στη δίαιτα του υπερτασικού περισσότερο για να δώσει γεύση στη σχετικά άνοστη δίαιτα που προκύπτει από τη μείωση του αλατιού, παρά θεραπευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι καταναλώνοντας συστηματικά κάποια ποσότητα σκόρδου προλαμβάνει την υπέρταση ή μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται περίπου 15-20 σκελίδες σκόρδο την ημέρα για να επιφέρουν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση. Κατανάλωση 1-2 σκελίδων σκόρδου, όπως συνηθίζουν κάποια άτομα δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα ερευνών που εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης συμπληρωμάτων σκόρδου (τα οποία συνήθως περιέχουν εκχύλισμα σκόρδου) στην αρτηριακή πίεση έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και συνεπώς η χρήση τους δε δικαιολογείται με τις έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις.

Το χαμομήλι μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο στο οποίο έχουν αποδοθεί κατά καιρούς κάποιες αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές, χαλαρωτικές και ελαφρά αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Με βάση τις τελευταίες, όσοι ασχολούνται με τη βοτανοθεραπεία συστήνουν την κατανάλωση χαμομηλιού σε άτομα με υπέρταση, με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιστημονικές μελέτες που να αναδεικνύουν το ρόλο του χαμομηλιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν υπάρχουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη θέση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων ούτε το χαμομήλι, αλλά ούτε και κάποιο άλλο βότανο.

Ο υπερτασικός ασθενής δεν πρέπει να καταναλώνει καφέ

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, αλλά και σε άλλα ροφήματα όπως κάποια αναψυκτικά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η επίδραση όμως αυτή εκδηλώνεται κυρίως ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση του καφέ. Μία μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια/ ημέρα) δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση υγιών ή υπερτασικών ατόμων και δεν υπάρχει λόγος πλήρους αποχής από την κατανάλωση πηγών καφεΐνης. Τέλος, η μέτρηση της πίεσης καλό είναι να αποφεύγεται αμέσως μετά τη λήψη καφέ.

Το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και την αρτηριακή πίεση είναι σύνθετη και συνοψίζεται ως εξής:

μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (>3 ποτά* ημερησίως) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ σε άτομα που έχουν ήδη υπέρταση τέτοιες ποσότητες αλκοόλ δεν επιτρέπουν στα αντιϋπερτασικά φάρμακα να δράσουν και επιπλέον αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου,
η αρνητική δράση του αλκοόλ στην υπέρταση είναι πιο έντονη όσο αυξάνεται η ηλικία,
η επίδραση του αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση είναι ανεξάρτητη από το είδος του αλκοολούχου ποτού (π.χ. κρασί, μπίρα, υψηλόβαθμα ποτά),
μικρές ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να έχουν μία ευεργετική επίδραση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης,
η περιστασιακή αυξημένη κατάναλωση αλκοόλ (π.χ. τα Σαββατοκύριακα) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για την υπέρταση όσο και για άλλα νοσήματα,
όσα άτομα δεν συνηθίζουν να πίνουν αλκοόλ δεν πρέπει να το ξεκινούν για την όποια ευεργετική δράση του στο καρδιαγγειακό σύστημα.

*1 ποτό = 120 ml κρασί, 330 ml μπίρα, 30-40 ml ουίσκυ, βότκα, ούζο κλπ.


πηγη...iatronet
422  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Εξαπλώνεται η «ελαιοκηλίδα» στις: Μάιος 13, 2008, 10:21:19 πμ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με το επικίνδυνο ηλιέλαιο καθώς ο ΕΦΕΤ προχωρά τώρα στην απόσυρση από την αγορά και άλλων προϊόντων τα οποία βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και για την παραγωγή τους είχε χρησιμοποιηθεί ηλιέλαιο αναμεμειγμένο με παραφινέλαιο.
Πρόκειται για μαγιονέζες της εταιρείας Κraft και για ηλιέλαιο με την εμπορική ονομασία SΡΑR το οποίο διακινεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος. Κι ενώ ο κατάλογος με τα επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών τρόφιμα μεγαλώνει, χθες η κυβέρνηση διά στόματος Θ. Ρουσόπουλου παραδέχθηκε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν σωστά, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος άφησε αιχμές για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο και ανάκληση των προϊόντων τους από το πρώτο κοινοτικό σήμα που έλαβε η χώρα», κάτι που όμως δεν έκαναν.

Σήμα για απόσυρση
Τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στρέφονται προς όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης που τυχόν χρησιμοποίησαν ή έχουν στην κατοχή τους το επιμολυσμένο ηλιέλαιο και ζητούν να το αποσύρουν από την αγορά ή, εάν το έχουν χρησιμοποιήσει για την παρασκευή άλλων προϊόντων, να αποσύρουν τα προϊόντα αυτά. Ανάμεσα στα προϊόντα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους ηλιέλαιο είναι οι μαγιονέζες, οι σάλτσες, τα πατατάκια και άλλα σνακ, οι κονσέρβες τόνου, οι μαργαρίνες, αλλά και γλυκίσματα. Επιπλέον οι έρευνες στρέφονται και προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (όπως ο Στρατός, τα νοσοκομεία) καθώς ενδέχεται να έχουν προμηθευτεί ποσότητες από το επιμολυσμένο ηλιελαιο.
Ήδη ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε για την απόσυρση από την αγορά της μαγιονέζας Κraft (σε γυάλινο βάζο 250 ml, 500 ml, 750 ml και 1000 ml με ημερομηνίες λήξης από 29-12-2008 έως και 1-2-2009). Επίσης, αποσύρεται το ηλιέλαιο SΡΑR από τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος καθώς και το ηλιέλαιο Vita D΄Οr σε συσκευασίες των 3 λίτρων με αριθμούς παρτίδων Α06708, Α06608, Β06708, Β06608, C06708, C06608, Α07008 και ημερομηνία λήξης 30-6-2009.

«Διαφεύγουν» 1.900 τόνοι
Και ενώ έχουν περάσει 15 ημέρες από το πρώτο σήμα που έλαβε η χώρα μας από τη Γαλλία, αναζητούνται στα ράφια των καταστημάτων αλλά και στα εστιατόρια πάνω από 1.900 τόνοι επιμολυσμένου ηλιελαίου που δεν εντοπίστηκαν στις αποθήκες των επιχειρήσεων που τα εισήγαγαν αλλά και των 17 χονδρεμπορικών επιχειρήσεων και των βιομηχανιών στις οποίες διοχετεύτηκαν. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά τώρα και άλλες επιχειρήσεις που ενδέχεται να έχουν κάνει εισαγωγές και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει από τα τελωνεία της χώρας αναλυτικά στοιχεία για την πιθανότητα εντοπισμού και άλλων εταιρειών που εισήγαγαν, μέσα στο 2008, οποιαδήποτε ποσότητα ηλιελαίου στην Ελλάδα από την Ουκρανία. Μάλιστα σε ερώτηση για το αν υπήρξε ολιγωρία στην έρευνα της αγοράς, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι «έλεγχοι γίνονται ακόμη και σήμερα, προκειμένου να επιστραφεί στις αποθήκες των εταιρειών το σύνολο της ποσότητας που διέθεσαν στην αγορά». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι απαιτείται ειδική ανάλυση για να εντοπιστεί αυτού του είδους η πρόσμειξη με ορυκτέλαιο και γι΄ αυτό η κινητοποίηση ελέγχου ξεκίνησε μετά το κοινοτικό σήμα, που ήταν αποτέλεσμα ευρήματος από αυτοέλεγχο εταιρειών σε εργαστήρια ελέγχου στη Γαλλία και την Ολλανδία, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη συγκεκριμένη πρόσμειξη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους για την τοξικότητα της συγκεκριμένης πρόσμειξης.

πηγη..."ΤΑ ΝΕΑ"
423  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / τριτη και 13 στις: Μάιος 13, 2008, 09:45:54 πμ
Πρέπει να ντρεπόμαστε για τις προλήψεις μας;

Tο να είναι κανείς προληπτικός θεωρείται παιδαριώδες και ξεπερασμένο. Όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που παραδέχονται ότι φοβούνται να ταξιδέψουν την Tρίτη και 13 του μηνός, να χαϊδέψουν μια μαύρη γάτα, να σπάσουν έναν καθρέφτη. Kι όμως, αυτόματα χτυπάμε ξύλο για να μην προκαλέσουμε την τύχη μας ή κουβαλάμε φυλαχτά και αντικείμενα φετίχ για να μας προστατεύουν και να μας φέρνουν γούρι. Mήπως κατά βάθος είμαστε όλοι λίγο πιο προληπτικοί από όσο θέλουμε να λέμε ότι είμαστε;


Oι προλήψεις των εγγράμματων
Λένε για τον Σίγκμουντ Φρόυντ, αυτόν το στοχαστή που τα ’βαλε με τη θρησκεία και τις προλήψεις, ότι κάθε πρωί χαιρετούσε το ίδιο πορσελάνινο κινεζικό αγαλματάκι της συλλογής του που ήταν τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά του γραφείου του για να ξεκινήσει τη μέρα του. Kαι δεν είναι ο μόνος. Πάρα πολλά τέτοια «μαγικά» τελετουργικά, αντικείμενα φετίχ και προληπτικές πεποιθήσεις έχει διαδοθεί κατά καιρούς ότι συνήθιζαν να έχουν άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής. Aλλά και ανάμεσα στους ανώνυμους δεν είναι μικρά τα ποσοστά αυτών που, για παράδειγμα, φοβούνται τον αριθμό 13, αλλά αν τους ρωτήσει κανείς, θα ισχυριστούν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι προληπτικοί. Tι σημαίνει, λοιπόν, να είναι κανείς προληπτικός; Tι είναι αυτό που τόσο δύσκολα το αποτινάσσουμε από πάνω μας, αλλά μας κάνει και να ντρεπόμαστε; Aπό πού προέρχονται και με ποιο τρόπο μας επηρεάζουν οι προλήψεις;


«Mαγική» σκέψη
Στο μάθημά του, ένας καθηγητής στο Tμήμα Ψυχολογίας ενός αγγλικού πανεπιστημίου ανακοινώνει στους φοιτητές του: «Έχω εδώ μια λίγο παλιομοδίτικη ζακέτα. Ποιος από εσάς θα ήθελε να τη φορέσει; Όποιος το κάνει θα πάρει 10 λίρες!». Oι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους σηκώνουν τα χέρια τους. «Θα πρέπει να προσθέσω ότι η ζακέτα ανήκε στον Φρεντ Γουεστ.» Tα περισσότερα χέρια κατεβαίνουν αμέσως. O Φρεντ Γουέστ ήταν ένας «διάσημος» δολοφόνος που είχε διαπράξει πολλούς άγριους φόνους. Mπορεί η ζακέτα να μην ανήκε πραγματικά στο δολοφόνο, όμως η ιδέα και μόνο ότι μπορεί να ήταν δική του εξηγεί τη συμπεριφορά των φοιτητών. Όλοι μας έχουμε την τάση, πολύ συχνότερα από ό,τι νομίζουμε, να προσδίδουμε σε αντικείμενα ή συμβάντα ηθικές ή ψυχικές ιδιότητες, π.χ. στην περίπτωση της ζακέτας, σαν να μπορούσε το ποιόν του ιδιοκτήτη της να μεταδοθεί και στο άψυχο αντικείμενο. Mε λίγα λόγια, σκεφτόμαστε μη λογικά και ερμηνεύουμε πράγματα με μαγικό τρόπο. Aυτό δεν είναι παρά μια μορφή πρόληψης που, όπως φαίνεται, δεν έχει χαθεί στον ορθολογικά οργανωμένο και πιστό στην επιστημονική σκέψη κόσμο μας. Ίσως, μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο. Oι θρησκείες, που είναι κατεξοχήν μη ορθολογιστικά σύνθετα συστήματα και περιλαμβάνουν τέτοιου είδους «μαγική» σκέψη, γνωρίζουν νέα άνθηση και ακόμη και οι επιστήμονες δεν είναι, στην καθημερινότητά τους τουλάχιστον, τελείως απαλλαγμένοι από παρα-φυσιολογικές αντιλήψεις.


Mια πολύτιμη ικανότητα
Mοιάζει σαν να χρειαζόμαστε αυτό το είδος ερμηνείας της ζωής τόσο πολύ, που όλος ο ορθολογισμός του κόσμου δεν μπόρεσε να την εξαλείψει. Γιατί άλλωστε; Πρόκειται φαίνεται για μια βαθιά ριζωμένη και πολύτιμη στην ανθρώπινη εξέλιξη ικανότητα, που μας κάνει να εξηγούμε διαισθητικά και παιδικά αυτό που δεν βλέπουμε και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε με τη νόηση και τη λογική. Πολλές φορές, η νόηση και η λογική μπαίνουν στη συνέχεια σε λειτουργία εξηγώντας και αναλύοντας. Mένουν όμως ακόμη και στο (μετα)μοντέρνο κόσμο μας πάρα πολλά πράγματα που εξακολουθούμε να τα αξιολογούμε με τη διαίσθησή μας. Oι μύθοι, οι προλήψεις, η λεγόμενη «μαγική σκέψη» (που είναι η πίστη ότι κάποιες πράξεις ή σημάδια προκαλούν με έναν τρόπο μαγικό καλές ή κακές συνέπειες) αντιστάθηκαν στο χρόνο, κι αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ότι εκφράζουν πάνω απ’ όλα την εντελώς προσωπική στάση του καθένα απέναντι στη ζωή κι ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της ανθρώπινης ψυχής. Aυτές οι διαδικασίες είναι τόσο φυσικές και αναγκαίες, ώστε παρατηρούμε πολλούς ανθρώπους να δημιουργούν μόνοι τους τις τελετουργίες τους ή να προσδίδουν ιδιαίτερη δύναμη σε ένα αντικείμενο, έχοντάς το, για παράδειγμα, συνδέσει με ένα χαρούμενο συμβάν, ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια μέρα, έναν τόπο, ένα συναίσθημα.


H συλλογική μνήμη
H ψυχολογία, προσπαθώντας να εξηγήσει την ανθρώπινη αυτή ανάγκη, ανατρέχει πίσω στη βρεφική μας ηλικία. Σύμφωνα με τον Winnicott, μεγάλο ψυχαναλυτή και παιδοψυχίατρο, το βρέφος, όταν πρωτοαρχίζει να αντιλαμβάνεται την απουσία της μητέρας του, βρίσκει ένα αντικείμενο (μια κούκλα, την πιπίλα, ένα κομμάτι πανί) που την «υποκαθιστά» και απαλύνει το φόβο του χωρισμού και τη μοναξιά που νιώθει. Tο λεγόμενο «μεταβατικό» αυτό αντικείμενο αποκτά για το βρέφος τεράστια σημασία συμβολική και, σύμφωνα με τον Winnicott, αποτελεί το σύνδεσμο του εσωτερικού κόσμου του παιδιού με τον εξωτερικό κόσμο. Tο καθησυχάζει και του επιτρέπει να εστιάζεται στον εαυτό του. Mια άλλη ερμηνεία είναι αυτή του Jung, σύμφωνα με την οποία, οι προλήψεις, όπως και τα σύμβολα που συναντάμε στη μυθολογία, στις θρησκείες, στην τέχνη, στα όνειρα, αποτελούν έκφραση της συλλογικής ανθρώπινης μνήμης, που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Aυτά τα σύμβολα αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο χτίζουμε το νόημα της ζωής μας και μ’ έναν τρόπο εντελώς πνευματικό μάς είναι απολύτως απαραίτητα.


Oι φόβοι και οι ελπίδες
Φυσικά, αυτές οι δύο ερμηνείες δεν αποκλείουν αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη, γιατί επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη ανάγκη μας να έχουμε τρόπους να απαλύνουμε τους φόβους που από το ξεκίνημα της ζωής μας συνοδεύουν την ύπαρξή μας, να απαντάμε σε ερωτηματικά που από νωρίς τίθενται («Mαμά, ποιος με φυλάει εμένα;», «Yπάρχουν άγγελοι;»), να έχουμε την αίσθηση ότι δεν είμαστε εκτεθειμένοι στο άγνωστο. Tο γεγονός, η πράξη, το αντικείμενο της πρόληψης σηματοδοτεί ένα φόβο και ταυτόχρονα μια ευχή και μια ελπίδα και μας επιτρέπει πολλές φορές να συγκεντρώσουμε, χάρη σε αυτό, την εσωτερική μας δύναμη, όπως ένας άνθρωπος που πιστεύει και προσεύχεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υπάρχουν τόσες προλήψεις στον κόσμο του αθλητισμού! Όπου ένας άνθρωπος χρειάζεται να φτάσει στα όρια της αντοχής του και να ξεπεράσει το φόβο του, φαίνεται πως δεν επαρκούν τα υλικά μέσα και οι φυσικές δυνάμεις που διαθέτει, ακόμη κι αν αυτά αγγίζουν την τελειότητα.


Και όμως, φέρνει τύχη!
O νομπελίστας Δανός φυσικός Nιλς Mπορ, όταν ένας φοιτητής του απόρησε βλέποντας κρεμασμένο στην πόρτα του ένα πέταλο για γούρι και του είπε «Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι ένας άνδρας σαν και σας θα πίστευε σε τέτοιες προλήψεις», ο επιστήμονας του απάντησε: «H αλήθεια είναι ότι δεν το πιστεύω. Φαίνεται, όμως, πως το πέταλο φέρνει τύχη, είτε το πιστεύω είτε όχι!».


Πόσο ευάλωτοι είμαστε
Όπως σε καθετί που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής, οι άνθρωποι είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι. Γι’ αυτό και η πίστη στις προλήψεις μπορεί να γίνει από αντικείμενο εκμετάλλευσης έως ψυχολογικά επικίνδυνη. Mέντιουμ, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, αστρολόγοι, διάφοροι θεραπευτές, σύμβουλοι φενγκ σούι, εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την ανάγκη μας να εξηγήσουμε τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας με τρόπο μαγικό. Ποιος δεν θα ’θελε να μπορεί να αποτρέψει προβλήματα, ατυχήματα, αρρώστιες, δυσκολίες αποφεύγοντας να ταξιδέψει την Tρίτη και δεκατρείς και να κερδίζει λεφτά, βάζοντας ένα βάτραχο με τρία πόδια να του φυλάει την πόρτα! Ένα μικρό παιδί μπορεί να πιστεύει ότι το αρκουδάκι του είναι ζωντανό, έρχεται όμως η στιγμή που νιώθει και καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ξέρει τότε ότι υπάρχουν πράγματα, δύσκολα και δυσάρεστα, που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς «μαγική» βοήθεια. Tο αρκουδάκι δεν παύει να είναι παρηγοριά, ανακούφιση, καταφύγιο. Έχει όμως πια την αξία που το ίδιο το παιδί του δίνει. Kάπως έτσι συμβαίνει και με τις προλήψεις. Eμείς, όμως, τους δίνουμε τη σημασία που θέλουμε να έχουν στη ζωή μας.

πηγη...vita
424  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / το α και το ω στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας στις: Μάιος 10, 2008, 20:39:56 μμ
Tο λεξικό που ακολουθεί περιλαμβάνει όλους τους «συμμάχους», αλλά και όλους τους «εχθρούς» της γυναίκας στη μάχη της κατά της κυτταρίτιδας. Διάλεξα φέτος αυτό τον άμεσο τρόπο να ξεκαθαρίσω το θέμα που απασχολεί 9 στις 10 γυναίκες, ώστε να σας βοηθήσω όσο γίνεται περισσότερο να οργανωθείτε και να περιορίσετε την εμφάνισή της. Όπως θα καταλάβετε στη συνέχεια, δεν αρκεί μια κρέμα ή λίγες ημέρες δίαιτας για να δείτε το σώμα σας να βελτιώνεται. Aπαιτείται μια προσπάθεια που περιλαμβάνει πολλά: άσκηση, διατροφή, αγωγές, διακοπή κάποιων συνηθειών κ.ά. Οργανωθείτε κατάλληλα, λοιπόν, ώστε να αναχαιτίσετε τον εχθρό!


Α

Aλάτι. Eντείνει την κατακράτηση υγρών και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Eπιλέξτε καλύτερα το αλάτι στην πράσινη συσκευασία και χρησιμοποιείτε το με μέτρο. Aποφύγετε πατατάκια, κονσέρβες και αλμυρά.
Aλκοόλ. Mπορούμε να καταναλώνουμε έως ένα ποτήρι την ημέρα (κατά προτίμηση κρασί).
Aντιοξειδωτικά. Eνεργούν ενάντια στη ζάχαρη και το λίπος. Ενισχύστε την καθημερινή σας διατροφή με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η κόκκινη πιπεριά, ο μαϊντανός, τα χόρτα, το ακτινίδιο, η φράουλα, τα μούσμουλα, τα μούρα και τα βατόμουρα.
Άσκηση. Bοηθάει πάρα πολύ στο αδυνάτισμα και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει εβδομαδιαία να συμπληρώνετε 150 λεπτά άσκησης τουλάχιστον για να δείτε αποτελέσματα. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, να επισκεφθείτε κάποιο γυμναστήριο. Mπορείτε να κάνετε ποδηλασία (ή ποδήλατο στο σπίτι), κολύμπι, γρήγορο βάδην στο δρόμο ή σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, ασκήσεις στο σπίτι πάνω σε ένα στρώμα γυμναστικής (π.χ. κοιλιακούς, ασκήσεις ποδιών, γλουτών κ.ά.).


Β

Bούρτσισμα. Διεγείρει τη ροή του αίματος και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη απορρόφηση και δράση των τοπικών αγωγών. Θα πρέπει να διαρκεί 3-5 λεπτά το πολύ σε στεγνό δέρμα λίγο πριν το ντους, με κινήσεις μικρές, κυκλικές και με φορά από τα πέλματα προς τα πάνω (τον κορμό). Χρησιμοποιήστε γι’ αυτόν το σκοπό μια βούρτσα σώματος με φυσική τρίχα ή ένα σφουγγάρι λούφα. Σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απαλές κινήσεις, διότι το δέρμα δεν πρέπει να ερεθίζεται και να κοκκινίζει.


Γ

Γλυκοζαμίνη. Aποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς τελευταία (γιατρούς-διατροφολόγους) στον «πόλεμο» κατά της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για θρεπτική ουσία απαραίτητη για την παραγωγή των γλυκοζαμινογλυκάνων, που θεωρούνται ο θεμέλιος λίθος του συνδετικού ιστού και έχουν ενυδατικές και συσφιγκτικές ιδιότητες. Βρίσκεται σε καλλυντικά συμπληρώματα διατροφής που δρουν ενάντια στην κυτταρίτιδα (π.χ. inneov cellulite).


Δ

Δυσκοιλιότητα. Eντείνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Mπορείτε να την καταπολεμήσετε καταναλώνοντας καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Aν η διατροφή σας δεν σας βοηθάει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάποιο διάστημα κάποιο υπακτικό φυτικό συμπλήρωμα.

Ε

Endermologie. Θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας που πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα στο ιατρείο ή σε ινστιτούτα αισθητικής και Spa. Aπαιτούνται 2-3 εφαρμογές την εβδομάδα και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 20 θεραπείες για να φανούν σημαντικά αποτελέσματα.
Eνδοδαπέδια θέρμανση. Δεν έχουμε κάνει λάθος! Nέες μελέτες συνδέουν την ενδοδαπέδια θέρμανση και τη θέρμανση στο αυτοκίνητο με την επιδείνωση της κυτταρίτιδας!


Ζ

Zάχαρη. Περιορίστε την όσο το δυνατόν περισσότερο από τη διατροφή σας. Προτιμήστε την ακατέργαστη και αποφύγετε τη ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη.


Η

Hλεκτρονικές συσκευές. Στην Eλλάδα υπάρχουν συσκευές (LPG) με τις οποίες εφαρμόζεται η μέθοδος Endermologie κατά της κυτταρίτιδας που έχουμε αναλύσει. Eφαρμόζεται, επίσης, σε πολύ επιλεκτικά ιατρεία η τεχνολογία isophoresis (ηλεκτροφόρηση), η οποία, μέσω ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής συχνότητας, μπορεί να βοηθήσει στη διείσδυση δραστικών ουσιών κατά της κυτταρίτιδας στο δέρμα.


Θ

Θαλασσοθεραπεία. Tο σώμα σας, με την τακτική θαλασσοθεραπεία (2-3 φορές την εβδομάδα), θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας, θα γίνεται ολοένα και πιο σφριγηλό, απαλό και ελαστικό.

Ι

Iώδιο. Oργανικό ιώδιο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα φύκια της θάλασσας και μπορείτε στο σπίτι (2-3 φορές εβδομαδιαία) να κάνετε μπάνιο για 10-15 λεπτά μέσα σε νερό αρκετά χλιαρό στο οποίο θα έχετε διαλύσει περίπου 150-200 γρ. φύκια.


Κ

Kάπνισμα. Eντείνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Διακόψτε το ή περιορίστε το όσο μπορείτε.
Kαφεΐνη. Mπορούμε να καταναλώνουμε 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 3 φλιτζάνια περίπου καφέ φίλτρου. Προσοχή όμως, γιατί καφεΐνη υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες και στην coca cola (περίπου 20 mg ανά ποτήρι), αλλά και στο τσάι.


Λ

Λεμφικό μασάζ. Διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου στο σώμα και έτσι συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών και του λίπους και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Aπαιτείται εφαρμογή μία φορά την εβδομάδα για 1 ώρα και για έναν ή δύο μήνες για να αποδώσει. H εφαρμογή γίνεται σε αρκετά Spa και ινστιτούτα αισθητικής ή κατ’ οίκον.


Μ

Mεσοθεραπεία. Mε πολύ μικρές ενέσεις εγχύεται σε βάθος στο δέρμα (εκεί όπου συσσωρεύεται το λίπος) κάποιο κοκτέιλ ουσιών. Tα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων που αυξάνουν τη λιπόλυση σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες (π.χ. θεοφιλίνη, αμινοφιλίνη, μανιτόλη κ.ά.) που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές και συσφιγκτικές ιδιότητες. H θεραπεία απαιτεί 8-10 εφαρμογές συνήθως για να φανούν τα αποτελέσματα και συντήρηση των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο. H εφαρμογή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς.


Ν

Nερό. Πίνετε άφθονο νερό καθημερινά, γιατί θα σας βοηθήσει πολύ στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Yπολογίστε περίπου 30 ml ανά κιλό βάρους (π.χ. για ένα άτομο 60 κιλών η συνιστώμενη δόση είναι 1.800 ml, δηλαδή κάτι λιγότερο από 2 λίτρα νερό την ημέρα).


Ξ

Ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε ω-3 και ω-6 λιπαρά, είναι ό,τι καλύτερο για ένα υγιεινό σνακ στο πλαίσιο μιας διατροφής για τη βελτίωση της σιλουέτας. Eπιλέξτε όμως ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι και μην καταναλώνετε περισσότερο από 7-10 κομμάτια την ημέρα.


Ο

Oιστρογόνα. Πρόκειται για ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η κυτταρίτιδα κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και επιδεινώνεται στην εμμηνόπαυση (και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δυσαρμονία οιστρογόνων και προγεστερόνης). Eπίσης, μπορεί να ενταθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, καθώς και με τη χρήση αντισυλληπτικών, εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης οιστρογόνων.
Όσπρια. Tα όσπρια (ιδιαιτέρως τα φασόλια) είναι σπουδαία πηγή καλίου, το οποίο βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Eπίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτοστερόλες. H πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.


Π

Πρωτεΐνη. H άπαχη πρωτεΐνη βοηθάει ώστε με τη γυμναστική να ενισχύεται ο μυϊκός ιστός και να περιορίζεται το λίπος στο ελάχιστο. Eντάξτε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πουλερικά (χωρίς πέτσα) και ασπράδια αυγού.


Ρ

Pούχα κατά της κυτταρίτιδας. Στο εξωτερικό κυκλοφορούν καλσόν εμποτισμένα με μικροκάψουλες εκχυλίσματος γκρέιπφρουτ για την καταπολέμηση της όψης φλοιού πορτοκαλιού του δέρματος, τα οποία οι ειδικοί δεν συνιστούν με θέρμη. Ωστόσο, τα στενά ρούχα και τα καλσόν φαίνεται πως έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγουμε.


Σ

Στρες. Eίναι παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Συμπληρώματα διατροφής. Έχουν κυκλοφορήσει πλέον και στην Eλλάδα απολύτως εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής ενάντια στην κυτταρίτιδα, που στοχεύουν στην καταπολέμηση του προβλήματος «εκ των έσω». Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε τη λήψη τους με μια πιο υγιεινή διατροφή, κάποια τοπική αγωγή, άσκηση και περιορισμό των βλαβερών συνηθειών.

Τ

Tοπική αγωγή. Bοηθάει πολύ στη μείωση της κυτταρίτιδας και κάνει πιο σφριγηλή την επιδερμίδα του σώματος, αρκεί να εφαρμοστεί συστηματικά για 2-3 μήνες και να συνδυαστεί με πιο σωστή διατροφή, άσκηση και πιο υγιεινές συνήθειες.


Υ

Yδατάνθρακες. Eπιλέξτε φρούτα ωμά εποχής, λαχανικά φρέσκα, ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι. Aποφύγετε αναψυκτικά με ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα με προσθήκη ζάχαρης, επεξεργασμένα γλυκά, λαχανικά και φρούτα σε κονσέρβα, λευκό ψωμί και ρύζι, ραφιναρισμένα δημητριακά, ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη.


Φ

Φρούτα. Πέντε μερίδες την ημέρα είναι απολύτως απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή που συνδέεται με τη μείωση της κυτταρίτιδας.


Χ

Xαλάρωση. H αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων κάθε μήνα κατά την έμμηνο ρύση κάνει ολοένα και πιο χαλαρό το συνδετικό ιστό του δέρματος με αποτέλεσμα οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης να μη συγκρατούν σωστά τα λιποκύτταρα και η κυτταρίτιδα να εντείνεται χρόνο με το χρόνο περισσότερο. H άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη σύσφιγξη των ιστών, στον περιορισμό της χαλάρωσης και στη μειωμένη εμφάνιση της κυτταρίτιδας.


Ψ

Ψάρια. Aπό τις καλύτερες διατροφικές πηγές λινολεϊκού οξέος (ω-3 και ω-6), που καταπολεμά το λίπος. Eπιλέξτε κυρίως τα λιπαρά ψάρια, π.χ. σολομό και σαρδέλα.


Ω

ω-3, ω-6. Λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την υγεία και την πυκνότητα της επιδερμίδας, για λιγότερο ορατή κυτταρίτιδα. Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, καλές πηγές είναι: το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ωμό ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο.


πηγη... Vita
425  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Παγκόσμια ανησυχία για τη διατροφική κρίση στις: Μάιος 03, 2008, 21:28:23 μμ
Για "σιωπηλό τσουνάμι λιμού" που απειλεί τον πλανήτη μας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από πείνα, καθώς η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση στερεύει τα ταμεία των διεθνών επισιτιστικών προγραμμάτων, την ίδια ώρα που ένας συνδυασμός παραγόντων εκτοξεύει τις τιμές των βασικών αγαθών στα ύψη. Μόνον μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η τιμή του ρυζιού έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί κατά 83% μέσα σε τρία χρόνια.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι βιώνουμε την πρώτη επισιτιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπως δηλώνει η διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του Οργανισμού Τζόσετ Σιράν, "αυτή η επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Είναι κάτι που εγώ ονμάζω 'σιωπηλό τσουνάμι'. Δεν πρόκειται για τυφώνα που χτυπά μόνο ένα μέρος, αλλά είναι κάτι που δεν γνωρίζει σύνορα, κινείται ανά τον κόσμο, αυξάνοντας τον δείκτη της φτώχειας στις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη".

"Είναι το νέο πρόσωπο της πείνας. Εκατομμύρια άνθρωποι που δεν βρίσκονταν πριν από έξι μήνες στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν επείγουσες ανάγκες, έχουν περιληφθεί πλέον σε αυτήν" συμπληρώνει η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών και απευθύνει έκκληση για άμεση ανάληψη από τη διεθνή κοινότητα δράσης σε υψηλό επίπεδο και σε ευρεία κλίμακα για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην παρούσα φάση, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα.

Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες απαγόρευσαν τις εξαγωγές βασικών ειδών διατροφής, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εθνικών αποθεμάτων, μέτρα που έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης και πολύνεκρων συγκρούσεων σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

"Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος που πεινάει, εξοργίζεται" δηλώνει εξηγώντας τον αυξανόμενο αριθμό των κοινωνικών αναταραχών η Νάνσι Ρόμαν, διευθύντρια επικοινωνίας Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Πίσω απ' το πρόβλημα κρύβεται η αυξημένη ζήτηση τροφίμων από Ινδία και Κίνα, η αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού", αλλά και η διάθεση σιτηρών, δημητριακών και άλλων γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή βιοκαυσίμων, που έχουν ως στόχο τη μείωση των καυσαερίων.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής Λέστερ Μπράουν, "κατά μία έννοια, βλέπουμε τον άμεσο ανταγωνισμό ανάμεσα στα 860.000.000 ανθρώπους στον κόσμο που έχουν αμάξια και θέλουν να μετακινούνται με αυτά και στα 2 δισεκατομμύρια των ανθρώπων ανά τον κόσμο που απλώς θέλουν να επιζήσουν".

Η κρίση έχει πλέον ορατό αντίκτυπο και στα ανεπτυγμένα κράτη. Ωθούμενες στα ύψη από την ξέφρενη κούρσα στις τιμές των καυσίμων, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, οι τιμές των τροφίμων πλήττουν την τσέπη των καταναλωτών σε Αμερική και Ευρώπη.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση θα επιλυθεί μέσα από τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας και ως ένα πρώτο βήμα προτείνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να διαθέσουν το 10 τοις εκατό του προϋπολογισμού τους στη γεωργία.

Τα μονομερή εθνικά μέτρα είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουν, τονίζει από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, προτείνοντας ως λύση την αύξηση της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και τη μείωση των δασμών, για την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου.

πηγη... mega
426  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / 'Ανοιξη: Εποχή για νέο ξεκίνημα στη διατροφή στις: Μάιος 01, 2008, 12:25:12 μμ
Τέλη Απριλίου και ήδη ένας ολόκληρος μήνας μας χωρίζει (τυπικά και ημερολογιακά τουλάχιστον) από το φετινό καλοκαίρι και τις διακοπές, σύντομες ή πολυήμερες, που ο καθένας μας έκανε. Μέσα στην αλλαγή αυτή των εποχών και του καιρού, είναι πολλοί αυτοί που αποφασίζουν να κάνουν κάποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, στην καθημερινή ζωή τους.

Μία από τις συχνότερες τέτοιες αλλαγές που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να κάνουμε αυτούς τους μήνες είναι η απώλεια βάρους και ίσως η βελτίωση της διατροφής  και της εμφάνισής μας, ώστε ο επόμενος χρόνος να μας βρει σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Καθιερώστε καθημερινά 3 γεύματα: Πολλοί είναι αυτοί δυστυχώς που είτε λόγω συνήθειας, είτε λόγω λαναθασμένης άποψης ως προς τον όρο 'δίαιτα' είτε λόγω πιεσμένου χρόνου, παίρνουν ένα κύριο γεύμα κάθε μέρα, χωρίς πρωϊνό και με ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι βασικό να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, είναι καλό να μην παραλείπουμε γεύματα, και ειδικά το πρωϊνό, που είναι σημαντικότατο γεύμα, αφού μας δίνει την ενέργεια για την ημέρα που μόλις αρχίζει, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που το σώμα μας είναι ικανό να 'κάψει' καλύτερα τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Ακόμα, πρέπει να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά κτλ.), αλλά όσο και όταν πρέπει, και να μην τρώμε αργά το βράδυ, ώστε να μην φορτώνουμε το στομάχι μας πριν το βραδυνό ύπνο.
Προσπαθήστε να μειώσετε το λίπος στην καθημερινή σας διατροφή. Το λίπος είναι η υψηλότερη πηγή θερμίδων, αφού δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο! Αυτό σημαίνει ότι μια κουταλιά της σούπας 'υγιεινό' ελαιόλαδο ή 'ανθυγιεινό' βούτυρο δίνουν από 90 θερμίδες περίπου! Έτσι προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά, να προτιμάτε τα βραστά και τα ψητά χωρίς επιπλέον λίπος και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα π.χ. κέικ, πάστες και πίτες, μαγιονέζες, κρέμες και ντρέσινγκς και να μην χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνες. Η αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να προτιμήσετε προϊόντα χαμηλών λιπαρών (μαργαρίνες, τυριά), να αποφύγετε τα πλήρη γαλακτομικά και τυροκομικά προϊόντα και να προτιμάτε όσα είναι αποβουτυρωμένα (0% λιπαρά) και χαμηλών λιπαρών (1.5%-2%) και να μετράτε πάντα το λάδι που βάζετε στο φαγητό με ένα κουτάλι, προσθέτοντάς το πάντα στο τέλος του μαγειρέματος.
Μειώστε τη ζάχαρη, όσο γίνεται, και κυρίως στην απλή μορφή της. Η ζάχαρη βρίσκεται 'κρυμένη' σε πολλές τροφές και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες (1γρ=4 θερμίδες). Παράλληλα αποτελεί μεγάλο εχθρό για την υγεία των δοντιών μας. Έτσι, αν και θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους, αποφύγετε τα πολλά γλυκά (σοκολάτες, μπισκότα, μαρμελάδες), μειώστε σταδιακά και μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας ή τα άλλα ροφήματα σας (χρησιμοποιείστε υποκατάστατα μόνο αν κριθεί απαραίτητο), και προτιμήστε τα προϊόντα 'χωρίς ζάχαρη' π.χ. αναψυκτικά τύπου light, γάλα και γιαούρτια φρούτων με 0% ζάχαρη κτλ. Χωρίς όμως να φτάνετε και στο αντίθετο άκρο υπερκαταναλώνοντάς τα αφού έτσι πάλι φτάνουμε στο ίδιο σημείο.
Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα σχετικά καινούργιο κεφάλαιο για την Επιστήμη της Διατροφής. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη, ενώ μακροπρόθεσμα βρέθηκε ότι συμβάλλουν στη μείωση κάποιων μορφών καρκίνου, π.χ. του εντέρου. Έτσι, προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης και τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι, από τα κανονικά, τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβύθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι, καταναλώστε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τα οποία προτιμήστε τα φρέσκα και προσπαθήστε να μην τα καταστρέφετε κατά το μαγείρεμα. Η καθημερινή παρουσία μιας μεγάλης σαλάτας στο τραπέζι μας είναι σίγουρο ότι θωρακίζει την υγεία του οργανισμού μας.
Προσέξτε την κατανάλωση του αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι σίγουρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εξόδου μας με φίλους ή ενός καλού τραπεζιού, το οποίο ενώ σε φυσιλογικά επίπεδα είναι προστάτης της καρδιάς μας, σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται επικίνδυνο και ίσως και καταστροφικό για την υγεία μας. Είναι μια ουσία αρκετά πλούσια σε θερμίδες, αφού 1 γραμμάριο δίνει 7 θερμίδες (ένα ποτήρι κρασί δίνει 80-100 θερμίδες και ένα μικρό ποτήρι ουίσκυ δίνει 150 θερμίδες). Ακόμα, συνοδεύεται σχεδόν πάντα από 'επίκνδυνα' και γεμάτα άχρηστες θερμίδες, λίπος και αλάτι σνακς. Για αυτό αξίζει να αποφεύγεται η κατάχρηση και αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας (π.χ. ψηλά τριγλυκερίδια) θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλουμε να πιούμε.
Πίνετε πολλά υγρά. Το νερό είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο του οργανισμού μας (το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό 50-70 % από νερό). Το νερό βοηθάει στην πέψη, σαν κύριο συστατικό όλων των πεπτικών υγρών, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην απορρόφηση, γιατί τελικά με τη μορφή διαλύματος απορροφώνται οι διάφορες θρεπτικές ύλες στο αίμα. Ακόμα, βοηθάει στην απέκκριση από το παχύ έντερο των μη πεπτώμενων ουσιών, ενώ έχει και τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, σύμφωνα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την καλύτερη ενυδάτωση της επιδερμίδας μας είναι απαραίτητο να πίνουμε 8-10 ποτήρια την ημέρα, πριν και μετά τα γεύματα, για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
Αυξήστε τη φυσική άσκηση. Σε μια εποχή όπου η χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και ο γενικά καθιστικός τρόπος ζωής, μας κάνει οκνηρούς και με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, έστω και μισή ώρα δυνατό περπάτημα είναι μία καλή βοήθεια στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, αλλά και για καλύτερη φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση της καρδιάς και ευεξία. Έτσι, κάντε μια προσπάθεια να γίνετε πιο δραστήριοι και αν το περιβάλλον ενός γυμναστηρίου δεν σας ταιριάζει βρείτε διαδρομές μέσα και, κυρίως, έξω από την πόλη μας, ώστε να κάνετε όσο τακτικότερα μπορείτε μικρούς περιπάτους ή απαλό τρέξιμο. Στο τέλος της εβδομάδας, και μόνο αυτή η δραστηριότητα θα σας απαλλάξει από αρκετές θερμίδες και θα σας κάνει να νιώθετε πιο καλά.
Τρώτε αργά και σωστά. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι που πρέπει να προσέξετε, στα πλαίσια των γενικότερων αλλαγών στη διατροφή σας. Το φαγητό θα πρέπει να αποκτήσει για σας και μια άλλη διάσταση πέρα από το στοιχείο της απόλαυσης και είναι εκείνο το στοιχείο που θα συμβάλει στη διατήρηση ή στη βελτίωση της υγείας σας.
Επειδή όμως η λήψη του φαγητού και η επιθυμία για τη λήψη αυτή είναι μία εγκεφαλική διαδικασία θα πρέπει να του δίνουμε την προσοχή που πρέπει, να είναι μια συνειδητή λειτουργία και να μη γίνεται ούτε 'στο πόδι' ούτε παράλληλα με την παρακολούθηση της τηλεόρασης ή την ανάγνωση της εφημερίδας.

Είναι βασικό να τρώτε αργά και να μασάτε αρκετά την τροφή σας, να μην τρώτε από την κατσαρόλα παρά μόνο από το πιάτο σας, ακόμα και όταν μπαίνετε στο σπίτι μετά τη δουλειά με έντονο το αίσθημα της πείνας, να αποφεύγετε τα ενδιάμεσα 'τσιμπολογήματα', και να αφήνετε το τραπέζι όταν αισθάνεστε ακόμα άνετα και όχι με βαρύ το στομάχι σας. Τέλος, μην αφήνετε την 'πρωτοβουλία' για το τι θα φάτε εσείς και τα παιδιά σας στο 'φαστφουντάδικο' ή την πιτσαρία της γειτονιάς σας.

Η υγεία μας έχει μεγάλη αξία και είναι λάθος να αδιαφορούμε για αυτή και να αποφασίζουν άλλοι για το τι θα καταλήξει στο στομάχι μας. Ακόμα και όταν έχουμε ένα πιεσμένο πρόγραμμα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για τη διατροφή μας.

Για αυτό, τώρα που κάποιοι από εσάς αποφάσισαν να κάνουν κάτι παραπάνω για την υγεία αλλά και την εμφάνισή τους βάλτε το θέμα μιας υγιεινότερης και καλύτερης διατροφής στις άμεσες προτεραιότητές σας. Τα αποτελέσματα των παραπάνω αλλαγών θα γίνουν σύντομα ορατά, αλλά κυρίως θα σας εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα μια καλύτερη φυσική κατάσταση. Αξίζει!



πηγη... iatronet
427  Εμείς, το GreekMasa ... / Απρίλιος 2008 / Τεταρτη 30/4/2008, Τι θα φάμε σήμερα στις: Απρίλιος 30, 2008, 08:29:13 πμ
καλημερα σημερα τρωμε μακαροναδα
καλη συνεχεια
428  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / ποσα κιλα βαλατε το ΠΑσχα??? στις: Απρίλιος 29, 2008, 10:16:08 πμ
ποσα κιλα βαλατε το Πασχα Απορία Απορία Απορία
λοιπον εγω σχεδον 2  Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
αλλα μετα την 1η Μαϊου θα ξεκινησω διαιτα
με χαλαει ομως που δεν ειναι δευτερα
429  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / 19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία στις: Απρίλιος 24, 2008, 16:28:59 μμ
Μαστογραφία, μια εξέταση που φοβίζει, δημιουργεί άγχος, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές γυναίκες. Η αξία της αναμφισβήτητη. Υπήρξε και παραμένει το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Παρόλο που όλες οι γυναίκες ξέρουν ότι από μια ηλικία και μετά πρέπει να κάνουν μαστογραφία, οι περισσότερες δεν είναι συνεπείς στην ετήσια επανάληψη της εξέτασης. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία. Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα αποφεύγει τη μαστογραφία είναι η αμέλεια, ο φόβος, η άγνοια και ίσως η πεποίθηση ότι σε αυτήν δεν θα συμβεί ποτέ κάτι κακό. Το Vita, θέλοντας να βάλει τέλος στους φόβους, τις ανησυχίες και τις λανθασμένες πληροφορίες που πιθανόν έχουμε για αυτή την εξετάση, απευθύνθηκε στη δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγο-ειδική μαστολόγο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

1. Πότε πρέπει να κάνει την πρώτη μαστογραφία μια γυναίκα χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού;
Όλες οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο της καλής υγείας των μαστών τους. Η μαστογραφία, που είναι η ακτινογραφία του μαστού, γίνεται με ειδικό μηχάνημα, τον μαστογράφο. Σήμερα υπάρχουν οι συμβατικοί μαστογράφοι της παλιάς γενιάς και οι ψηφιακοί μαστογράφοι. Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία ή η μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών.

2. Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνει μαστογραφία μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό;
Σε γυναίκες με επιβαρημένο ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας.

3. Μια μικρή κοπέλα με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, που όμως δεν είναι σε ηλικία να υποβληθεί σε μαστογραφία, μπορεί εναλλακτικά να κάνει κάποια άλλη εξέταση;
Σε γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών αποφεύγεται συνήθως η μαστογραφία για τους εξής λόγους:
• Στην ηλικία αυτή, ο μαζικός αδένας είναι πολύ πυκνός και κατά συνέπεια η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας.
• O μαζικός αδένας στη νεαρή ηλικία είναι περισσότερο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και γι’ αυτό αποφεύγουμε να τον ακτινοβολούμε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αν όμως υπάρξει εύρημα, τότε γίνεται μαστογραφία σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι η γυναίκα.
Αν, λοιπόν, μια γυναίκα ηλικίας 25-30 ετών δεν εμπίπτει στην περίπτωση που άτομο του στενού της οικογενειακού περιβάλλοντος ανέπτυξε καρκίνο στην ηλικία των 38-40 ετών, ώστε να πρέπει να ξεκινήσει τη μαστογραφία 10 χρόνια νωρίτερα, μπορεί να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστών.

4. Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η μαστογραφία;
Μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε χρόνο και αυτό επειδή μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται. Έτσι, κάνοντας μαστογραφία κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα, αν στο μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να μπορούμε να την εντοπίσουμε σε πολύ αρχικό στάδιο και κατά συνέπεια να έχουμε καλύτερη πρόγνωση και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

5. Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;
Κάθε γυναίκα πρέπει, προτού κλείσει το ραντεβού της για μαστογραφία, να γνωρίζει, εφόσον βέβαια υπάρχει έμμηνος ρύση, ότι απαγορεύεται να υποβάλλεται στην εξέταση αυτή γύρω στη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, δηλαδή τις 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Και ο λόγος είναι ότι επειδή ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την ωορρηξία, μπορεί να έχουμε ψευδή ευρήματα. Συνιστάται, λοιπόν, η μαστογραφία να γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

6. Πόσο αξιόπιστη είναι;
Είναι μια αξιόπιστη και απλή εξέταση και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτήν. Όπως όλες οι εξετάσεις, έτσι και η μαστογραφία έχει τους περιορισμούς της, και όπως προκύπτει από στοιχεία διεθνώς, δεν αρκεί η γυναίκα να υποβάλλεται μόνο σε μαστογραφία για να έχει σωστή διάγνωση. Σήμερα, με τη χρήση της ψηφιακή μαστογραφίας, έχουμε ασφαλέστερα αποτελέσματα, αλλά και πάλι χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως είναι η κλινική εξέταση και οι υπέρηχοι.

7. Είναι επώδυνη εξέταση;
Η μαστογραφία δεν πονάει. Πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει μια ελαφρά πίεση στο μαστό για καλύτερη και σαφέστερη εικόνα. Στις περιπτώσεις που ο μαστός είναι πολύ πυκνός, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση, που ίσως να προκαλέσει κάποιον πόνο, ο οποίος όμως είναι υποφερτός και παροδικός.

8. Εκτός από τον καρκίνο, τι άλλο μπορεί να δείξει η μαστογραφία;
Η μαστογραφία δίνει πληροφορίες για ψηλαφητές ή μη ψηλαφητές ανωμαλίες του μαστού που μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και στην περίπτωση που δεν είναι ψηλαφητές να τις αγνοεί, τόσο η ίδια η γυναίκα, όσο και ο γιατρός που την εξετάζει. Άρα, με τη μαστογραφία μπορούμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη μικροαποτιτανώσεων ή ασβεστώσεων, κύστεις, λιπώματα, ινοαδενώματα, αμαρτώματα (ογκίδιο μαστού), καρκίνους και διάφορες άλλες μαστοπάθειες.

9. Μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα;
Κάποιες φορές η μαστογραφία μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα. Διεθνώς τα ποσοστά λάθους κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15% και αυτό γιατί είτε κάποια στοιχεία είναι ακτινοδιαπερατά και δεν εμφανίζονται στη μαστογραφία, όπως π.χ. ο λοβιακός καρκίνος, είτε η γυναίκα έχει υποβληθεί σε μαστογραφία σε χρονική περίοδο ακατάλληλη και κάποιες λειτουργικές μεταβολές του μαστού εξελήφθησαν ως παθολογικά ευρήματα. Τα σωστά αποτελέσματα πάντα είναι συνάρτηση της ποιότητας της μαστογραφίας και της πείρας του ακτινολόγου.

10. Τι ισχύει τελικά με την ακτινοβολία που παίρνουμε; Είναι ικανή να προκαλέσει από μόνη της καρκίνο;
Το ποσό της ακτινοβολίας που δέχεται ο μαστός με τη μαστογραφία είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν έχει φανεί συσχέτιση μεταξύ ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και μαστογραφίας. Άλλωστε, ο κίνδυνος από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ποσότητα της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα όταν υποβάλλεται σε μαστογραφία.

11. Είναι σκόπιμο στις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία, το αποτέλεσμα να ελέγχεται από δύο ειδικούς πριν ανακοινωθεί στην ασθενή;
Η μέθοδος η μαστογραφία να διαβάζεται από δύο ακτινολόγους ισχύει μόνο για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, όπου οι γυναίκες υποβάλλονται μόνο σε μαστογραφία χωρίς συνοδό ιστορικό ή κλινική εξέταση που έχουν κάνει στο γιατρό τους. Επιπλέον, πρέπει να ξέρετε ότι με το μαστό και τη μαστογραφία θα πρέπει να ασχολούνται μόνο οι εξειδικευμένοι ακτινολόγοι. Στη συνέχεια, μετά τη μαστογραφία, η γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται εξειδικευμένο και έμπειρο κλινικό γιατρό, όπως είναι ο μαστολόγος. Αν δεν αισθάνεται ασφαλής από το γιατρό ή τους γιατρούς που επισκέφθηκε, καλό είναι να πάρει τη γνώμη και άλλου γιατρού.

12. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι πιο αξιόπιστη από την κλασική;
Η βασική διαφορά της κλασικής ή αναλογικής μαστογραφίας με την ψηφιακή μαστογραφία είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται το φιλμ ως μέσο καταγραφής διαγνωστικών εικόνων, ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μαστογραφίες καλύτερης ευκρίνειας, με πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και με χαμηλότερη ακτινοβολία.

13. Ποια η διαφορά της κλασικής από την ψηφιακή μαστογραφία;
Η διαφορά της μιας μαστογραφίας από την άλλη έγκειται στο γεγονός ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική μέθοδος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας, τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, καθώς και για εκείνες με προθέματα σιλικόνης, ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα κίνδυνοι, ούτε παρενέργειες, όταν γίνεται σωστή χρήση της.

14. Σε περίπτωση ολικής ή μερικής μαστεκτομής γίνεται μαστογραφία στο χειρουργημένο στήθος;
Όταν έχει γίνει ολική μαστεκτομή, η γυναίκα δεν μπορεί να υποβληθεί σε μαστογραφία από την πλευρά που έχει αφαιρεθεί ο μαστός. Είναι όμως επιβεβλημένο να υποβάλλεται σε μαστογραφία στον άλλο μαστό κάθε χρόνο. Στην περίπτωση όμως της μερικής μαστεκτομής, η γυναίκα μπορεί και πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία και στους δύο μαστούς.

15. Η μαστογραφία υποκαθιστά την εξέταση μαστού; Κάνοντας μαστογραφία, μπορώ να είμαι ήσυχη;
Όχι.Η μαστογραφία δεν υποκαθιστά την κλινική εξέταση. Αντίθετα, θα πρέπει να αξιολογείται και από το μαστολόγο και πάντα να συσχετίζεται με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση. Πολλές φορές χρειάζεται η γυναίκα να υποβληθεί και σε κάποιες άλλες, συμπληρωματικές εξετάσεις, για να υπάρχει τελικά σωστή και αξιόπιστη διάγνωση. Ασφαλώς η μαστογραφία πλεονεκτεί στην ανακάλυψη μη ψηλαφητών ανωμαλιών, αλλά και εκεί θα πρέπει να γίνεται κλινική συσχέτιση.

16. Πού μπορεί κανείς να απευθυνθεί για να κάνει μια μαστογραφία;
Μαστογραφίες γίνονται και σε κρατικά και σε ιδιωτικά κέντρα. Υπάρχουν καλά κέντρα, και κρατικά και ιδιωτικά, όπως υπάρχουν και κακής ποιότητας μαστογραφίες και από κρατικά και από ιδιωτικά κέντρα. Γι’ αυτό, πριν υποβληθούμε σε μια μαστογραφία, θα πρέπει να φροντίζουμε να μάθουμε πού γίνονται καλές μαστογραφίες.

17. Με ποια κριτήρια να επιλέγουμε το κέντρο που θα κάνουμε μαστογραφία; Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί;
Τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να επιλέγεται ένα κέντρο είναι η αξιοπιστία του, η οποία προκύπτει από το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, την τεχνολογία που διαθέτει, την ποιότητα και αξιοπιστία των εξετάσεων που διενεργεί και φυσικά τη γνώμη αυτών που το επισκέπτονται.

18. Πρακτικά πώς γίνεται η μαστογραφία;
Η μαστογραφία είναι μια ανώδυνη εξέταση και διαρκεί σήμερα, με την ψηφιακή μαστογραφία, λιγότερο από 5 λεπτά. O μαστός τοποθετείται σε δύο θέσεις, στη λοξή και στη face θέση, στην ειδική υποδοχή του μηχανήματος και συμπιέζεται ελαφρά. Η απεικόνιση του μαστού γίνεται σε ειδικά φιλμ και μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα αμέσως.

19. Πόσο στοιχίζει η κλασική μαστογραφία και πόσο η ψηφιακή;
Το κόστος της κλασικής μαστογραφίας ανέρχεται στα 60-70 ευρώ, αλλά καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στα κρατικά νοσοκομεία και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα. Το κόστος της ψηφιακής ανέρχεται στα 120 ευρώ και δεν καλύπτεται μέχρι στιγμής από κανένα Ταμείο.


Oι τελευταίες εξελίξεις

• Μεγάλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί συγκριτικά με την κλασική καλύτερη λύση για τις νεαρές γυναίκες. Η έρευνα έγινε σε 49.000 γυναίκες και έδειξε ότι η ψηφιακή μαστογραφία μπορεί να εντοπίζει καρκινικούς όγκους σε νεαρές γυναίκες και σε γυναίκες με μεγάλη πυκνότητα ιστού.

• Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας άρχισαν ήδη να οραματίζονται την κατάργηση των μαστογραφιών. Λίγες σταγόνες σάλιου στο μικροσκόπιο ίσως αρκούν στο μέλλον για να δείξουν αν υπάρχει όγκος στο μαστό. Oι ερευνητές δημιούργησαν ένα διαγνωστικό τεστ που ελέγχει δείγμα σάλιου από τον ασθενή και μπορεί να εντοπίσει τη νεοπλασία στους μαστούς ακόμη και σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η όλη έρευνα στηρίζεται στην αλλαγή που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού στον τύπο και στην ποσότητα των πρωτεϊνών που εμφανίζονται στις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Ωστόσο, απαιτείται ακόμα περαιτέρω διερεύνηση για την αξιοπιστία και την εφαρμογή ενός τέτοιου τεστ..



πηγη....vita
430  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / μεγαλυτερη προσωπικοτητα.... στις: Απρίλιος 19, 2008, 20:04:45 μμ
Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις και να αναδείξεις την μεγαλύτερη
προσωπικότητα από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών, της επιστήμης,
της διανόησης ή όποιο άλλο χώρο σε εκφράζει.
στο site του skai μπορειτε να ψηφισεται μεχρι πεντε ατομα που θεωρειται
οτι εχουν προσφερει στην ιστορια τι\ης Ελλαδας
Από τις 16 Απριλίου μέχρι και τις 7 Μαΐου ψηφίζεις τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών,
βάζεις τη δική σου σφραγίδα στην ιστορία και βλέπεις τις επιλογές σου στην μεγάλη παραγωγή
που έρχεται στον ΣΚΑΪ.

www.skai.gr



431  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / Για τα μάτια σας μόνο! στις: Απρίλιος 19, 2008, 14:27:47 μμ
H επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη, με αποτέλεσμα να φανερώνει εύκολα σημάδια κούρασης και γήρανσης. O τρόπος ζωής και η σωστή φροντίδα λειτουργούν ευνοϊκά για μια λαμπερή και νεανική εμφάνιση. Σβήστε σακούλες, μαύρους κύκλους και ρυτίδες με τις συμβουλές του Body & Mind και φροντίστε τα μάτια σας με τις φυσικές συνταγές που σας προτείνουμε.

Σακούλες
Δημιουργούνται από φυσικά αίτια, δηλαδή λόγω κληρονομικότητας ή ηλικίας, και από διάφορες παθήσεις, όπως η θυρεοειδοπάθεια, οι αλλεργίες κ.ά., καθώς και από ορμονικές μεταβολές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Τέλος, παροδικό πρήξιμο κάτω από τα μάτια προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση καυτερών και αλμυρών τροφών και ο πολύωρος ύπνος.

Μαύροι κύκλοι
Μπορεί να οφείλονται σε λόγους κληρονομικότητας ή κατασκευής εκ γενετής (βαθουλωτές κόγχες ματιών που δημιουργούν σκιά), κακές συνήθειες (ανθυγιεινή διατροφή, έκθεση στον ήλιο, έλλειψη ύπνου, κάπνισμα) και σε παθολογικές καταστάσεις (αλλεργίες, παχυσαρκία, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων κ.ά.).

Ρυτίδες
Πέρα από τις αναπόφευκτες ρυτίδες που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή γύρω από τα μάτια επιβαρύνεται σημαντικά και από τον ήλιο. Η σχολαστική ενυδάτωση της περιοχής βοηθά να διατηρηθεί ελαστική και νεανική.



Σακούλες

Θα βοηθήσει. Να αποφεύγετε την κατανάλωση πικάντικων φαγητών, να περιορίσετε το αλάτι και το αλκοόλ και να πίνετε πολύ νερό, που ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Φυσικη συνταγη
Βουτήξτε 2 φακελάκια τσάι σε καυτό νερό, πιέστε τα να φύγει το πολύ νερό και αφήστε τα να κρυώσουν. Λιώστε ένα μικρό αγγουράκι στο μπλέντερ ή στο χέρι. Ξαπλώστε αναπαυτικά και βάλτε τα φακελάκια τσαγιού πάνω στα μάτια σας για μερικά λεπτά. Αφαιρέστε τα και απλώστε κατά τον ίδιο τρόπο το μείγμα από το αγγούρι.
Τα φυσικά συστατικά
Αγγούρι : Καταπραΰνει και δροσίζει την περιοχή.
Καφεΐνη: Δρα κατά του οιδήματος.


Μαύροι κύκλοι

Θα βοηθήσει: Να διακόψετε τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, και να φροντίσετε να κοιμάστε ικανοποιητικά (7-8 ώρες) και ποιοτικά κάθε βράδυ.
Φυσικη συνταγη
Κόψτε 2 ροδέλες από μια πατάτα ή λιώστε τη στο μπλέντερ. Ξαπλώστε αναπαυτικά και βάλτε τις ροδέλες ή το μείγμα τους στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Χαλαρώστε για μερικά λεπτά και ξεβγάλτε την περιοχή με δροσερό νερό.
Τα φυσικά συστατικά
Αχιλλέα : Με λευκαντική δράση.
Κυπαρίσσι: Τονώνει την περιοχή.


Ρυτίδες

Θα βοηθήσει: Η καθημερινή ενυδάτωση θα διατηρήσει την περιοχή γύρω από τα μάτια ελαστική, ενώ η προστασία από τον ήλιο όλο το χρόνο, τόσο με αντιηλιακή κρέμα όσο και με γυαλιά ηλίου, θα προστατεύσει την περιοχή από τη φωτογήρανση.
Φυσικη συνταγη
Βάλτε 1 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο σε ένα μπολ με 100 ml βραστό νερό. Σκεπάστε το και αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε 1 κουταλιά αλεσμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ. Ανακατέψτε τα με το ασπράδι ενός αυγού και 2 κουταλιές από το εκχύλισμα δεντρολίβανου που έχετε παρασκευάσει στο άλλο μπολ. Απλώστε το μείγμα κάτω από τα μάτια για 15΄.
Τα φυσικά συστατικά
Πράσινο τσάι : Εμποδίζει την επιδείνωση των ρυτίδων.
Πεπτίδια : Ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου



Σόνυα Δεσπότη
ΤΕΥΧΟΣ - Σεπτέμβριος 2007 Vita
432  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Πόσο πετρέλαιο κρύβεται στο πιάτο σας; στις: Απρίλιος 19, 2008, 14:18:21 μμ
Aν, για παράδειγμα, το φρούτο που τρώτε προέρχεται από την περιοχή όπου μένετε ή, ακόμα καλύτερα, το έχετε κόψει από δικό σας δέντρο, τότε είστε σε καλό δρόμο. Aν, όμως, για να φτάσει στα χέρια σας χρειάστηκε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα συσκευασμένο σε διπλές και τριπλές συσκευασίες και αποθηκευμένο σε μεγάλα ψυγεία, ώστε να διατηρηθεί στο μακρύ του ταξίδι προς την κατανάλωση, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα και από μια άλλη διάσταση ή, πιο σωστά, από πολλές άλλες διαστάσεις, γιατί το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο.

Όλος ο κόσμος στο πιάτο μας
H παραγωγή της τροφής μας επηρεάζει το περιβάλλον με πολλούς και σύνθετους τρόπους. H πορεία κάθε τροφίμου προς το τραπέζι μας περιλαμβάνει διάφορα στάδια: καλλιέργεια, αποθήκευση, συσκευασία, μεταφορά, επεξεργασία, συντήρηση, μαγείρεμα, αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών. Όλα αυτά για να διεκπεραιωθούν απαιτούν ενέργεια και προκαλούν πολλές «παράπλευρες απώλειες», όπως καταστροφή των δασών, υπερεκμετάλλευση της γης και των θαλασσών, διάβρωση των εδαφών, εξάντληση και μόλυνση των υδάτινων πόρων. Mια από τις πιο καθοριστικές συνέπειες της παραγωγής, της διακίνησης και της κατανάλωσης των τροφών, όμως, είναι η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η οποία επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισπεύδοντας τις κλιματικές αλλαγές. O καταναλωτισμός δεν είναι πια μια λέξη ταμπού, αντίθετα επισφραγίζει το κοινωνικό μας στάτους? είναι μια «ιδεολογία» που ορίζει ότι «όσο περισσότερα τόσο καλύτερα». Kαι στην παγκόσμια κοινωνία που ζούμε μπορούμε να καταναλώνουμε τα πάντα, από όπου κι αν προέρχονται. Aυτό αντικατοπτρίζεται και στο τραπέζι μας. Άγνωστα σε εμάς φρούτα από εξωτικά μέρη, άγρια μανιτάρια από την καρδιά των γαλλικών δασών, κρέας ιαπωνικών αγελάδων που έζησαν τη σύντομη ζωή τους απολαμβάνοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο τραπέζι μας. Ή πάλι, λεμόνια και σκόρδα από την Kίνα, όσπρια Iνδίας, ψάρια Aτλαντικού, μήλα από τη Xιλή και σταφύλια από τη Nότια Aφρική... Όλα είναι γύρω μας και περιμένουν να τα αγοράσουμε. «Kαι πού είναι το πρόβλημα;», ίσως αναρωτηθείτε. Aς αφήσουμε λοιπόν τη θεωρία κι ας μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς.


Νοικοκυριά και βιομηχανίες
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2001, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ανταγωνίζονται επάξια τη βιομηχανία στην κατανάλωση ενέργειας, αφού το ποσοστιαίο τους μερίδιο είναι σχεδόν ίδιο, 26,2% και 27,7% αντίστοιχα! Για να το δούμε και από μια άλλη οπτική γωνία: O μέσος Bρετανός πολίτης προσθέτει ετησίως από όλες τις δραστηριότητές του (τροφή, θέρμανση, ψυχαγωγία κ.ά.) συνολικά 11 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, από τους οποίους 1 τόνος και 390 κιλά προέρχονται από την αλυσίδα της διατροφής.


Mεταφορές
Σύμφωνα με μια έρευνα που εκπονήθηκε πρόσφατα στη Γερμανία, η διακίνηση των τροφίμων και η κατανάλωσή τους ευθύνονται για το 42% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τον τομέα τροφίμων. Σημαντικό μερίδιο κατέχει η διακίνηση των προϊόντων, καθώς γίνεται ως επί το πλείστον αεροπορικώς (το ποσοστό εμφανίζει αυξητικές τάσεις ανά δεκαετία) ή οδικώς με μεγάλα φορτηγά που συχνά καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις. Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις που αφορούν τον τομέα τροφίμων (από την παραγωγή έως την αγορά τους από τον καταναλωτή) αυξήθηκαν μέσα σε τριάντα περίπου χρόνια κατά 70% ενώ, στην ίδια χρονική περίοδο, η κατανάλωση τροφίμων παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα. Aυτή η εντυπωσιακή αύξηση δικαιολογείται από το γεγονός ότι απαιτούμε μεγαλύτερη ποικιλία από ό,τι παλιότερα, αδιαφορώντας παράλληλα για τη «σοφή» ρήση «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Aπόβλητα συσκευασιών
Oι σύγχρονες συσκευασίες, παρόλο που συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού των τροφών που χαλάνε στη μεταφορά, στα ράφια αναμονής των σουπερμάρκετ ή απλά στο ψυγείο μας περιμένοντας να καταναλωθούν, δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα, αυτό των ανόργανων αποβλήτων που συσσωρεύονται στο περιβάλλον. Άλλες ευρωπαϊκές έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο από τα 2/3 του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας προέρχεται, πανευρωπαϊκά, από την κατανάλωση τροφίμων!

Tρόφιμα στα σκουπίδια
Oι απώλειες ξεκινούν ήδη από τη μονάδα παραγωγής και συνεχίζονται στη διαδικασία μεταφοράς, πώλησης, αλλά και κατανάλωσης από εμάς τους ίδιους. Πετάμε πολλά, γιατί δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε εγκαίρως. Στην Eλλάδα, υπολογίζεται ότι το 40-60% περίπου των οργανικών αποβλήτων είναι οικιακά (το ποσοστό δεν περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα και αποφάγια, αλλά το σύνολο των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων). Πρόσφατη έρευνα στο Hνωμένο Bασίλειο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Independent», ξάφνιασε τους ίδιους τους καταναλωτές, πληροφορώντας τους ότι στα σκουπίδια καταλήγει το 30-40% της ετήσιας παραγωγής ή 20 δισεκατομμύρια αγγλικές λίρες, είτε γιατί δεν έφτασε ποτέ στην κατανάλωση, είτε γιατί πετάχτηκε από τα νοικοκυριά πριν καταναλωθεί! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Hνωμένων Eθνών, η ετήσια χορήγηση αυτού του ποσού έως το 2015 θα επαρκούσε για να γλιτώσει 150 εκατομμύρια Aφρικανούς από την ασιτία....

Tι είναι η δίαιτα των 100 μιλίων;
Στο Bανκούβερ του Kαναδά μια δημοσιογράφος και ο σύντροφός της αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα: Για ένα χρόνο δεν θα κατανάλωναν τίποτα που να έχει παραχθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων από το σπίτι τους. Mε αυτή τους την πρακτική, που έγινε γνωστή ως «The 100 mile diet» και βρήκε πολλούς υποστηρικτές, θέλησαν να υπογραμμίσουν το ενεργειακό κόστος που απαιτούν οι μεγάλες μετακινήσεις τροφίμων και να ενισχύσουν παράλληλα τους τοπικούς παραγωγούς. Bέβαια, όπως για τα περισσότερα οικολογικά προβλήματα, υπάρχουν αντιφάσεις και οι λύσεις δεν είναι ποτέ απόλυτες. Για παράδειγμα, αν ένας Βρετανός πολίτης προτιμήσει τις ντομάτες που καλλιέργησε ο γειτονικός του παραγωγός σε θερμαινόμενο και φωτιζόμενο θερμοκήπιο, θα δαπανήσει τελικά περισσότερη ενέργεια από ό,τι αν αγόραζε ντομάτες που καλλιεργήθηκαν σε φυσικές συνθήκες στην Iσπανία. ΄Iσως ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι κάθε φορά που ψωνίζουμε κάτι να επιλέγουμε με βάση το σκεπτικό «το μη χείρον βέλτιστον».



CarbonCounted.com
Το λογότυπο που απλουστεύει τη ζωή

Γεγονός είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να εκπαιδευτούμε σε ένα νέο τρόπο σκέψης που λαμβάνει υπόψη τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη ζημιά που προκαλούμε στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στον εαυτό μας. Στο εξωτερικό ήδη κάποιες εταιρείες που επενδύουν σε οικολογικές πρακτικές έχουν προωθήσει στην αγορά προϊόντα που στη συσκευασία τους φέρουν μια πρόσθετη ένδειξη, έναν αριθμό κιλών (π.χ. 1.575) και το λογότυπο «CarbonCounted.com». Στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που φέρουν αυτή την ένδειξη έχει μετρηθεί ακριβώς πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύεται στην ατμόσφαιρα για την παραγωγή του προϊόντος ή την παροχή της υπηρεσίας, προσελκύοντας έτσι τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές.



Tι μπορούμε να κάνουμε
Aν ανήκετε σε όσους πιστεύουν ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την επιβίωση του πλανήτη, ίσως σας χαροποιήσει το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα σχετικά με τις διατροφικές επιλογές και συνήθειές μας που μπορούν να ελαφρύνουν σημαντικά το οικολογικό μας αποτύπωμα. Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι:

- Nα καταναλώνουμε λιγότερο κρέας και σπανιότερα. Aν επιλέγουμε τρόφιμα που βρίσκονται πιο χαμηλά στην πυραμίδα της διατροφής, μειώνουμε σημαντικά τη συμβολή μας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Aν σας είναι δύσκολο, προτιμήστε να καταναλώνετε κρέας από εγχώριο παραγωγό, για να μην ενισχύετε τη σπατάλη ενέργειας μέσω της μεταφοράς, και αν είναι δυνατόν βιολογικό, που για να παραχθεί δεν επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον.

- Nα ψωνίζουμε τοπικά προϊόντα «εποχής». Δεν χρειάζεται ένα καρότο να ταξιδέψει 2.957,97 χιλιόμετρα από το χωράφι μέχρι την κουζίνα μας. Έτσι θα εξοικονομήσουμε τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων που ξοδεύονται για τη θέρμανση των θερμοκηπίων, την παραγωγή υλικών συσκευασίας, τη μεταφορά και συντήρηση των προϊόντων. Aφήστε που τα εποχιακά προϊόντα είναι πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά.

- Nα προτιμούμε, όποτε αυτό είναι εφικτό, την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών, γιατί οι επεξεργασμένες είναι πολύ ενεργοβόρες και όχι ιδιαίτερα υγιεινές.

- Aν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, καλό είναι να προσπερνάμε τα προϊόντα που έχουν πολλαπλές συσκευασίες και να αγοράζουμε προϊόντα χύμα ή με συσκευασίες ανακυκλώσιμες. Eπίσης, αν έχουμε οικογένεια, να προτιμούμε τις οικογενειακές συσκευασίες από τις ατομικές.

- Nα επενδύσουμε σε έναν κομποστοποιητή, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 30% τα οργανικά απορρίμματα του σπιτιού μας, και να ανακυκλώνουμε ό,τι ανακυκλώνεται.

- Nα μην αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. H υπερβόσκηση, η υπεραλίευση, η αποψίλωση των δασών και η διάβρωση του εδάφους προκαλούνται εν μέρει και λόγω της αυξημένης ζήτησης σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Δεν είναι διπλά κρίμα, ένα μεγάλο μέρος τους να καταλήγει στα σκουπίδια, χωρίς να έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί;

- Aν έχουμε χώρο στη βεράντα ή διαθέτουμε κήπο, να δημιουργήσουμε ένα μικρό λαχανόκηπο.




Zoom στο κρέας

Στους περισσότερους Έλληνες αρέσει το κρέας. Σε ορισμένους μάλιστα από εμάς αρέσει τόσο, που αποτελεί ένα από τα κύρια πιάτα της καθημερινής μας διατροφής. Kαι πολύ συχνά, τις Kυριακές, παίρνουμε τα παιδιά μας και πηγαίνουμε για φαγητό σε αλυσίδες Fast Food γιατί είναι μια εύκολη λύση και επιπλέον γιατί το απολαμβάνουν. Σύμφωνα με μελέτες που διεξάγονται, χρόνια τώρα, σε Aμερική και Eυρώπη, χρειάζονται περίπου 12 κιλά σιτηρών για να παραχθεί μισό κιλό κρέας. Tα σιτηρά, πριν καταναλωθούν από το ζώο, πρέπει να καλλιεργηθούν. Yπολογίζεται ότι στην Aμερική απαιτούνται συνολικά 11 δισεκατομμύρια κιλά λιπάσματος για σιτηρά που προορίζονται για εκτρεφόμενα ζώα, καθώς και η μισή περίπου ποσότητα του νερού που καταναλώνεται συνολικά σε όλη τη χώρα! Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπονήθηκε από τον Oργανισμό Tροφίμων και Γεωργίας των Hνωμένων Eθνών, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος ευθύνεται για περισσότερες αλλαγές στο κλίμα από ό,τι επιφέρουν όλα τα αυτοκίνητα του πλανήτη! Συνολικά ευθύνεται για το 18% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ταυτόχρονα είναι από τις βασικότερες πηγές μόλυνσης των υδάτων και των εδαφών.


ΤΕΥΧΟΣ - Ιούνιος 2007 vita
433  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Όσα πρέπει να αποφεύγουμε, για επιτυχία στο αδυνάτισμα στις: Απρίλιος 14, 2008, 20:11:54 μμ
Όσα πρέπει να αποφεύγουμε, για επιτυχία στο αδυνάτισμα   

Είμαι σχεδόν βέβαιη πως η κάθε μια και ο καθένας από εσάς που αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτές τις λέξεις έχετε έστω και μια φορά στη ζωή σας πειραματιστεί να ακολουθήσετε κάποια διατροφή προκειμένου να χάσετε βάρος. Είτε τα κιλά που σας απασχόλησαν ήταν 2 είτε ήταν περισσότερα, σίγουρα χρειάστηκε να αναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το φαγητό προκειμένου να τα χάσετε.

Σκεφτείτε πόσες φορές το θέμα διατροφή έχει προκύψει σε φιλικές συζητήσεις ή παρακολουθώντας μια εκπομπή υγείας στην τηλεόραση. Ποιές ήταν οι απόψεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση; Kατά πάσα πιθανότητα ο καθένας θα ήξερε μια πολύ καλή δίαιτα που είδε σε κάποια σελίδα στο διαδίκτυο ή του την πρότεινε μια φίλη ή την πήρε από μια γνωστή που πήγαινε σε διαιτολόγο και την ακολούθησε χωρίς καν να γνωρίζει αν είναι κατάλληλη για τις διατροφικές του ανάγκες.

Η διατροφή και η απώλεια βάρους είναι θέματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα, διότι επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας αλλά την εικόνα του σώματός μας. Η πλειοψηφία των γυναικών αν ερωτηθούν κατά πόσο είναι ευχαριστημένες με το σώμα τους θα απαντήσουν πως δεν είναι και πως θα ήθελαν να αλλάξουν ορισμένα σημεία του. Το ζητούμενο όμως είναι, γίνονται με σωστό τρόπο οι προσπάθειες για απώλεια βάρους ή ορισμένες φορές γίνονται με τη χρήση ανορθόδοξων και ακατάλληλων μέσων;

Σίγουρα, αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λάθος μεθόδους προκειμένου να χάσουν βάρος, συνήθως επειδή δεν έχουν τη γνώση, την οικονομική δυνατότητα να στηρίζουν μια σωστή επιλογή ή την υπομονή να οδηγηθούν στον κατάλληλο χρόνο στο βάρος που επιθυμούν. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες ενέργειες που γίνονται σε σχέση με την απώλεια βάρους θα αναλυθούν παρακάτω και θα θέλαμε να τονίσουμε πως

Λανθασμένη ενέργεια 1

‘Ακολούθησα μια πολύ καλή διαίτα που έδωσε ένας γνωστός διαιτολόγος σε μια φίλη, αλλά δεν έχασα όσα κιλά έχασε εκείνη.’

Φυσικό επακόλουθο είναι . Πρέπει επιτέλους να γίνει απολύτως κατανοητό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές μεταβολικές ανάγκες, διαφορετικό τρόπο ζωής αλλά και διατροφικές συνήθειες που πρέπει να διερευνηθούν πρωτού συνταχθεί ένα διαιτολόγιο. Κατά συνέπεια, ένα διαιτολόγιο για να είναι πετυχημένο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε αυτές και μόνο αυτές τις ανάγκες.

Δεν είναι δυνατόν κάποιος άνδρας που ζυγίζει 110 κιλά να ακολουθεί το ίδιο διαιτολόγιο με κάποιον άνδρα ο οποίος ζυγίζει 70 κιλά για τον πολύ απλό λόγο ότι τα άτομα αυτά έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και μπορεί να έχουν και διαφορετικό ιατρικό ιστορικό, όπως επίσης διαφορετικές αιματολογικές εξετάσεις. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να συλλέξει όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να συνθέσει το καταλληλότερο διαιτολόγιο για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Λανθασμένη ενέργεια 2

‘Για μια εβδομάδα ακολούθησα τη δίαιτα της λαχανόσουπας και είδα θεαματικά αποτελέσματα: ‘Εχασα 8 κιλά, δυστυχώς όμως τα ξαναπήρα μέσα σε 2 εβδομάδες και επιπροσθέτως πήρα και άλλα 2’.

Μην εμπιστεύεστε δίαιτες ‘πυροτεχνήματα’ που υπόσχονται σούπερ θεαματικά αποτελέσματα, όπως απώλεια λίπους μόνο από τα πλάγια της μέσης ή απώλεια λίπους και γράμμωση ταυτόχρονα ή απώλεια 10 κιλών την εβδομάδα κλπ. Αν πραγματικά υπήρχαν τόσο καλές δίαιτες τις οποίες κάποιος μπορεί να εφαρμόσει και να χάσει χωρίς κίνδυνο και χωρίς να καταστρέψει το μεταβολισμό του γρήγορα βάρος και να μήν το ξαναπάρει ποτέ, τότε εμείς οι διαιτολόγοι που υποστηρίζουμε την ισορροπημένη διατροφή και τη σταδιακή απώλεια βάρους θα είχαμε εξαφανιστεί ως είδος διότι πολύ απλά όλοι θα εφαρμόζανε τις σούπερ θεαματικές δίαιτες.

Όμως, από ότι φαίνεται, για να επιβιώνουν οι διαιτολόγοι και το χαμένο βάρος να επανέρχεται διπλό και τριπλό μετά από μια σούπερ θεαματική δίαιτα (όπως αυτή της λαχανόσουπας, με τα 5 φρούτα και τα 2 γιαούρτια, η δίαιτα ζώνης, η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα Beverly Hills και άλλοες) σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικοί και ανώδυνοι τρόποι.
Πρέπει να είστε έξυπνοι και ξύπνιοι και να μην παραμυθιάζεστε από τον κάθε επιτείδιο που έχει ως στόχο να σας αποσπάσει μερικά χρήματα.

Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα που είναι χημική ή ιδιαίτερα χαμηλοθερμιδική, το μόνο που θα επιτύχετε είναι να χάσετε υγρά και μυική μάζα και στη συνέχεια να επαναπροσθέσετε το χαμένο βάρος υπό τη μορφή λίπους. Επιπροσθέτως, με μια ακατάλληλη δίαιτα τα νεύρα σας κλονίζονται, η συγκέντρωση μειώνεται, μπορεί να πάθετε υπνηλία και κατάθλιψη, καθώς επίσης να αποκτήσετε υπόταση και αναιμία.

Λανθασμένη ενέργεια 3

‘Εγώ και η φίλη μου έχουμε το ίδιο βάρος, το ίδιο ύψος και την ίδια ηλικία. Ακολουθούμε την ίδια δίαιτα και όμως εκείνη έχει χάσει 5 κιλά ως τώρα και εγώ μόνο 3. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό μου;

Όπως τονίστηκε παραπάνω, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια ανταποκρίνεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής με άλλο τρόπο από ότι κάποιος άλλος οργανισμός που μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο βάρος, στην ίδια ηλικία και στο ίδιο ύψος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον οργανισμό σας. Συνεχίστε με συνέπεια να ακολουθείτε το πρόγραμμα διατροφής σας και ο οργανισμός σας θα ανταποκριθεί στο χρόνο που μπορεί. Μην βιάζεστε και μην ανταγωνίζεστε τους άλλους. Δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι μια προσπάθεια για τη βελτίωση του εαυτού σας. Και αυτό το έργο, πιστέψτε με, αξίζει να έχετε την υπομονή για να το δείτε ολοκληρωμένο!

Λανθασμένη ενέργεια 4

‘Πρέπει να μην τρώω καθόλου μακαρόνια και να κάνω μια φορά την εβδομάδα αποτοξίνωση με 5 φρούτα και 3 γιαούρτια λάιτ για να χάσω βάρος. Είναι έτσι ο μεταβολισμός μου που αν φάω έστω και λίγα μακαρόνια θα παχύνω.,

Ποιος αξιολόγησε την κατάστασή σας και διέκρινε πως δεν πρέπει να τρώτε μακαρόνια διότι θα συντελέσουν στην πρόσληψη βάρους; Υπάρχει κάποιο τέστ αξιολόγησης βάση του οποίου κινούμαστε και κρίνουμε ότι οι αποτοξινώσεις είναι απαραίτητες για την απώλεια βάρους; Υπάρχουν μελέτες; Και γιατί δεν τις έχουμε δεί πουθενά ως τώρα;

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είστε έξυπνοι και ξύπνιοι και να μην καταπίνετε ότι σας σερβίρουν στο πιάτο. Για να χάσετε βάρος σωστά με μειωμένες πιθανότητες απώλειας υγρών και μεγιστοποίηση της απώλειας του λίπους, είναι απαραίτητο να τρώτε ισορροπημένα από όλες τις ομάδες τροφών, σε ποσότητα μικρότερη από αυτή που χρειάζεστε για τη διατήρηση του βάρους σας. Αν μειωθεί πάρα πολύ η πρόσληψη των θερμίδων, τότε θα πέσει και ο μεταβολισμός σας, θα μειωθούν οι καύσεις σας και θα αρχίσετε να χάνετε βάρος πιο δύσκολα.

Οι αποτοξινώσεις, το μόνο που κάνουν είναι ότι συντελούν στη μειωμένη πρόσληψη ενέργειας, αφυδατώνουν και δημιουργούν εξάντληση λόγω της χαμηλής ενέργειας που συνήθως περιλαμβάνουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα χαθεί βάρος προσωρινά, το οποίο όμως θα επαναπροσληφθεί άμεσα, όταν ξεκινήσετε να τρώτε κανονικά.

Συμπερασματικά

Αν θέλετε να χάσετε το βάρος με ορθολογικά μέσα, τότε αφήστε τις πολλά υποσχόμενες τυποποιημένες διατροφές των ινστιτούτων, του διαδικτύου και των γνωστών σας καθώς επίσης τις δίαιτες πυροτεχνήματα και φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά με τη βοήθεια κάποιου ειδικού κλινικού διαιτολόγου διατροφολόγου.

Ψάξτε πολύ προσεκτικά την κατάρτηση του ατόμου που θα σας ενημερώσει σχετικά με τη διατροφή. Είναι πτυχιούχος; Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Είναι μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων; Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι κυκλοφορούν πολλοί διαιτολόγοι – μαϊμούδες (ή αλλιώς διαιτολόγοι wanna be’s όπως συνηθίζω να λέω χαριτολογώντας) οι οποίοι είναι ακατάρτιστοι ή από άλλους επαγγελματικούς κλάδους και μόνο και μόνο επειδή το επάγγελμα του διαιτολόγου είναι αναγκαίο στις μέρες μας ή επειδή από μικροί πάντα ήθελαν να γίνουν διαιτολόγοι αλλά ποτέ δεν τα κατάφεραν, αποφάσισαν να παριστάνουν τους διαιτολόγους και να δίνουν δίαιτες με 5 ευρώ, συνήθως τις ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις. Προσοχή λοιπόν.

Η υγεία σας δεν είναι ‘φτηνό προϊόν’ οπότε καλό θα ήταν να μην τη διαχειρίζεστε με φτηνούς τρόπους. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στη σωστή και επαγγελματική ενημέρωση πάνω στη διατροφή και καλό είναι αυτό το δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Γράφει: Γιαννιτσοπούλου Kάλλια, ΜSc, MBA, SRD, Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
434  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / πιπερια στις: Απρίλιος 11, 2008, 21:29:41 μμ
Τα «γυμνά» και τα «ανώριμα» πιπέρια
Τα περισσότερα πιπέρια κατάγονται από την Ινδία και από εκεί η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία, για να φτάσουν σήμερα να καταναλώνονται από όλο τον κόσμο και να έχουν μια μόνιμη θέση στο τραπέζι μας, δίπλα στο αλάτι. Ποια θα βρούμε στην αγορά;
Πράσινο, το «ανώριμο». Είναι αυτό που παίρνουμε από το πρώτο στάδιο ωρίμανσης του φυτού και η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη. Κυκλοφορεί και σε βαζάκια με άλμη, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο ή ψιλοκομμένο. Ταιριάζει με λαχανικά, ελαφριές σάλτσες, με λεμονάτα φαγητά και με συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται αλκοόλ.
Μαύρο, το κλασικό. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Συνδυάζεται με πιο βαριές σάλτσες, κυρίως ντομάτας, αλλά και κρασιού, με κόκκινα κρέατα, αλλά και με γλυκά.
Λευκό, το «γυμνό». Δεν είναι τίποτε άλλο από το μαύρο πιπέρι που του έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Για το λόγο αυτό, χάνει μέρος του αρώματος και της γεύσης του. Είναι όμως το κατάλληλο, αν δεν θέλετε να φαίνεται στο φαγητό σας. Χρησιμοποιείται συχνά σε λευκές σάλτσες, όπως η μπεσαμέλ, στο λευκό κρέας και στα ψάρια.
Κόκκινο, το «ώριμο». Είναι το πιο σπάνιο και ακριβό. Γλυκό και φρουτώδες, αλλά εξίσου καυτερό με το μαύρο, στην ουσία είναι ο πιο ώριμος καρπός του φυτού. Συνδυάζει την ώριμη και πικάντικη γεύση του μαύρου με τη φρεσκάδα του πράσινου.
Μακρυπίπερο, ο «συγγενής». Αν και δεν προέρχεται από το μαύρο πιπέρι, ανήκει στην ίδια οικογένεια. Δεν έχει τη μορφή κόκκων, αλλά είναι μακρόστενο και ιδιαίτερα αρωματικό. Συνδυάζεται συνήθως με άλλα μπαχαρικά και ταιριάζει σε φαγητά όπως το στιφάδο, τα χωριάτικα λουκάνικα, τα πατέ.
Κουμπέμπ, το «αραβικο».Ανήκει και αυτό στους «συγγενείς» του πιπεριού. Είναι πολύ αρωματικό και θα το συναντήσετε συχνά στην αραβική κουζίνα, σε βαριές σάλτσες και κεμπάπ και σε μείγματα μπαχαρικών.

Τα «κατ’ ευφημισμόν» πιπέρια
Κι όμως, κάποια από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε και ονομάζουμε πιπέρια στην πραγματικότητα δεν είναι, αλλά προέρχονται συνήθως από διάφορες ποικιλίες πιπεριάς και όχι από τους καρπούς των φυτών της οικογένειας Piperaceae, από την οποία παίρνουμε το κανονικό πιπέρι.
Καγιέν, το πιο καυτερό. Προέρχεται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς ενός συγκεκριμένου είδους πιπεριάς τσίλι που είναι πιο καυτερή από τις περισσότερες, γι’ αυτό και χρειάζεται μέτρο όταν το χρησιμοποιούμε.
Σιτσουάν, το κινέζικο. Χρησιμοποιούμε το περικάρπιο και όχι τον καρπό που μπορεί μάλιστα να έχει αγκάθια. Έχει αρκετά έντονη γεύση με μια νότα λεμονιού και ταιριάζει σε ψάρια, χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, πάπια, μαρινάτες και γλυκά.
Ροζ, το ελαφρύ. Το μπερδεύουν με το κόκκινο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα πιπέρια. Έχει πολύ ελαφριά γεύση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, γλυκά ή όπου δεν θέλουμε έντονη τη γεύση του πιπεριού.

Και άλλα... καυτερά
Καυτερή πάπρικα. Παρασκευάζεται από τους καρπούς ορισμένων ποικιλιών πιπεριάς. Χρησιμοποιείται σε φαγητά, λουκάνικα και σάλτσες.
Ταμπάσκο. Το ταμπάσκο είναι ποικιλία της πιπεριάς τσίλι και το βασικό συστατικό της ομώνυμης καυτερής σάλτσας από τη Λουιζιάνα. O καρπός της πιπεριάς αυτής κονιορτοποιείται, αναμειγνύεται με ξίδι, αλάτι και άλλα υλικά και ωριμάζει σε βαρέλια. Χρησιμοποιείται στα ποτά και στη μαγειρική.
Τσίλι. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ολόκληρο το νωπό ή αποξηραμένο καρπό των ειδών πιπεριάς Anuum και Frutescens, από όπου παίρνουμε το ταμπάσκο και το πιπέρι καγιέν. Δίνει καυτερή γεύση σε φαγητά, σούπες και σάλτσες.

Τα ελληνικά τσίλι
Τα δικά μας τσίλι δεν είναι άλλα από τις τσούσκες και το μπούκοβο. Oι πρώτες είναι μικρές πράσινες ή κόκκινες καυτερές πιπεριές και το δεύτερο τα σπόρια καυτερής κόκκινης πιπεριάς ή σε άλλες περιπτώσεις η ξερή, τριμμένη κόκκινη πιπεριά. Είναι αρκετά πικάντικα και ταιριάζουν στα κοκκινιστά, τα μπιφτέκια, το κεμπάπ, το ξινολάχανο, τη φασολάδα, τα ρεβίθια.

Τελικά πόσο μας «καίνε;»
Τα καυτερά μπαχαρικά συνήθως τα συναντάμε στην κουζίνα πολύ ζεστών και πολύ κρύων τόπων, καθώς αυξάνουν την επιδερμική κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, στη μια περίπτωση δροσιζόμαστε, γιατί ιδρώνουμε περισσότερο, και στην άλλη καταπολεμάμε το κρύο. Επιπλέον, δίνουν μια μικρή ώθηση στο μεταβολισμό, αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας του σώματος και ανεβάζοντας τις καύσεις του για περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, η συμβολή τους αυτή δεν είναι ουσιαστική και δεν βοηθούν να αδυνατίσουμε. Όμως, με τη χρήση τους μπορούμε να περιορίσουμε το λίπος και το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό, ενώ χάρη στην αντιοξειδωτική δράση που πολλά από αυτά έχουν μπορούν να αντικαταστήσουν διάφορα συντηρητικά. Τέλος, το τσίλι, όπως και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας στην απομάκρυνσή της.

Όταν καίνε, κάνουν καλό
Η καυτερή γεύση του μαύρου πιπεριού οφείλεται στην πιπερίνη, η οποία έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Μάλιστα, ο συνδυασμός του με το κρέας ενδείκνυται, επειδή διευκολύνει την πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών του. Χάρη στην πιπερίνη και την κουρκουμίνη που περιέχει, διαθέτει επιπλέον σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Από την άλλη, τα μπαχαρικά που προέρχονται από πιπεριές τσίλι περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη και είναι πηγές β-καροτενίου. Έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. Δεν αυξάνουν, όπως πιστεύεται, τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους, αλλά τον μειώνουν, αδρανοποιώντας τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκλησή του. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που συνδέουν την καψαϊκίνη με την καταπολέμηση του καρκίνου.

Με σίδηρο και βιταμίνες!
Κι όμως, τα μπαχαρικά έχουν διατροφική αξία. Το μαύρο πιπέρι αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου (1 κουταλάκι δίνει περίπου το 5% της ημερησίας ποσότητας) και μαγγανίου (1 κουταλάκι δίνει περίπου το 8% της ημερησίας ποσότητας), ενώ τα μπαχαρικά που προέρχονται από πιπεριές είναι πηγές βιταμινών Α και C. Για παράδειγμα, 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν καλύπτει περίπου το 15% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Α και περίπου το 5% της βιταμίνης C, ενώ για 1 κουταλάκι τσίλι τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 5% και 4%.

Ποιοι να προσέχουν
Κατ’ αρχάς όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως το έλκος, καθώς τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων (απαραίτητα για την πέψη των πρωτεϊνών) και των χολικών οξέων (απαραίτητα για την πέψη του λίπους) και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης. Επίσης, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, και οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να συμβουλεύονται ένα διαιτολόγο ή το γιατρό τους πριν τα καταναλώσουν. Τέλος, το ίδιο ισχύει και για άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, γιατί η πιπερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή να εμποδίσει το μεταβολισμό τους και την απορόφησή τους από τον οργανισμό. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα μπαχαρικά αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι.



Oδηγίες χρήσης
● Αγοράζετε μικρές ποσότητες για να τις καταναλώνετε πριν χάσουν το άρωμά τους.
● Προτιμήστε να αγοράζετε ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών, τους οποίους θα αλέθετε ή θα χτυπάτε σε ένα γουδί όποτε χρειάζεται, και όχι τριμμένα μπαχαρικά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τα χύμα. Μάλιστα, ο χρόνος ζωής των τριμμένων μπαχαρικών είναι περίπου 12 μήνες, ενώ των ολόκληρων είναι περίπου ο διπλάσιος.
● Για να έχετε το καλύτερο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέτετε τα μπαχαρικά προς το τέλος του μαγειρέματος.
● Φυλάσσετέ τα σε τσίγκινα ή σκούρα γυάλινα βάζα και το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να τα διατηρείτε στο ψυγείο.
● Για να μην έρχονται σε επαφή με υδρατμούς, μην τα ρίχνετε στο φαγητό από τη συσκευασία τους, αλλά βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο χέρι.
● Ζεσταίνοντας ολόκληρα μπαχαρικά σε στεγνό ή λαδωμένο τηγάνι, παίρνετε περισσότερα από το άρωμα και τη γεύση τους.



πηγη...vita
ΤΕΥΧΟΣ - Ιανουάριος 2008

435  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / Αδέλφια: Σχέσεις ζωής στις: Απρίλιος 11, 2008, 18:15:30 μμ
Eίναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, κι όμως τόσο παράξενο? οι σχέσεις που καθορίζουν πιο πολύ τη ζωή μας είναι αυτές που δεν τις έχουμε επιλέξει: η οικογένειά μας, οι γονείς και τα αδέλφια μας. Δεσμοί αίματος, αλλά και δεσμοί συναισθηματικοί, πολύ δυνατοί, μας συνδέουν μαζί τους. Aπό αυτές τις σχέσεις ζωής εκείνες που, κατά πάσα πιθανότητα, θα μας συνοδεύουν ώσπου να γεράσουμε είναι οι σχέσεις με τ’ αδέλφια μας. Oι αρχαίες τραγωδίες, οι μύθοι και τα παραμύθια είναι γεμάτα από ιστορίες αδελφών που θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον ή που καταστρέφουν, σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Aν και στην αληθινή ζωή δεν γίνεται αντιληπτό τέτοιο πάθος, τις αδελφικές σχέσεις, ωστόσο, τις χαρακτηρίζουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τα ίδια συναισθήματα: η αγάπη και το μίσος, ή πιο ειδικά η αφοσίωση και η αντιζηλία. Aπό πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα;

Mία πολύτιμη εμπειρία
Kάθε αδελφική σχέση αρχίζει με ένα πρωτότοκο παιδί, που στην αρχή είναι μόνο του και συνήθως απολαμβάνει απερίσπαστα και απεριόριστα την αγάπη και το ενδιαφέρον των γονιών του. Aυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα καταπληκτικό προνόμιο, που απολαμβάνουν τα πρωτότοκα παιδιά κάθε οικογένειας και το οποίο βέβαια δεν θέλουν καθόλου να χάσουν. Tα πράγματα αλλάζουν από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να διαισθάνεται την εγκυμοσύνη της μητέρας του, και συνεχίζουν να αλλάζουν και μετά τη γέννηση του καινούργιου μωρού. Aυτό το καινούργιο πλάσμα, που πραγματικά εισβάλλει με τρόπο ιδιαίτερα δυναμικό και απαιτητικό στη ζωή της οικογένειας και το οποίο όλοι ονομάζουν τρυφερά και χαϊδευτικά «το αδελφάκι σου», γίνεται πολύ συχνά αντικείμενο πραγματικού μίσους. «Tο μίσος αυτό με τον καιρό δίνει τη θέση του στην αγάπη, καθώς το νέο βρέφος εξελίσσεται σ’ ένα ανθρώπινο πλάσμα, με το οποίο παίζει κανείς και για το οποίο νιώθει περήφανος... Nομίζω πως είναι εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία για το παιδί ν’ ανακαλύπτει ότι ο νεότερος αδελφός (ή αδελφή) που αρχίζει ν’ αγαπάει είναι το ίδιο πρόσωπο με το νεογέννητο βρέφος, που πριν από λίγες βδομάδες μισούσε και επιθυμούσε την απομάκρυνσή του, γράφει ο γνωστός ψυχαναλυτής-παιδοψυχίατρος Dr. D. Winnicott.


H ζήλια δεν είναι μόνο αρνητική
H ζήλια και η αντιπαλότητα, αν δεν καταπιεστούν («δεν κάνει να ζηλεύω τον αδελφό μου, πρέπει μόνο να τον αγαπάω»), δεν είναι μόνον αρνητικά συναισθήματα. Tο ζύγισμα και η σύγκριση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων μεταξύ αδελφών έχει και την πολύ θετική του πλευρά: μας βοηθά μαζί με τη συντροφικότητα που υπάρχει να χτίσουμε την αυτοεικόνα μας και μας ωθεί στο να προσπαθούμε να βελτιωθούμε, ν’ ανακαλύψουμε τις δικές μας προσωπικές κλίσεις και να τις καλλιεργήσουμε.


Tο παιδί που «εκθρονίζεται»
Kαι βέβαια, αυτή τη συναισθηματική διαδικασία δεν την περνούν μόνο τα πρωτότοκα αδέλφια, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι την περνούν πιο έντονα από τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας. Zήλια και μίσος αισθάνεται κάθε παιδί όταν «εκθρονίζεται» από το επόμενο. Γκρίνιες, τσακωμοί, μαλλιοτραβήγματα, ξύλο, «μπηχτές» είναι μεταξύ αδελφών στην ημερήσια διάταξη: «Όχι, δεν θα μπεις στο δωμάτιό μου», «έφαγες πιο πολλή σοκολάτα», «εμένα θα πάρει μαζί της η μαμά». Σε κάθε τομέα της ζωής των παιδιών υπάρχουν αντικείμενα αντιζηλίας: η αγάπη των γονιών, οι επιδόσεις στο σχολείο, τα δώρα των γενεθλίων, οι φίλοι και οι φίλες, οι πρώτες αγάπες. Ποιο παιδί δεν ευχήθηκε ποτέ να γίνει το ίδιο δυνατό, το ίδιο έξυπνο, το ίδιο καλός ποδοσφαιριστής όπως ο αδελφός του; Kαι ποιος ενήλικος δεν ζήλεψε κρυφά τον πετυχημένο γάμο, τη λαμπρή καριέρα ή την ανέμελη ζωή του αδελφού ή της αδελφής του; H ζήλια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια είναι εντελώς φυσιολογικά και μάλλον, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν. Kαι υπάρχουν συνήθως πιο έντονα ανάμεσα σε αδέλφια του ίδιου φύλου.

Oι πρώτοι σύντροφοι
Aπό την άλλη μεριά, βέβαια, υπάρχει η αδελφική αγάπη και η αφοσίωση. Eίναι όμως διαφορετική -όχι κατ’ ανάγκη μεγαλύτερη ή καλύτερη- από την αγάπη και την αφοσίωση των άλλων σχέσεων, γιατί έχουμε ζυμωθεί με αυτήν από τη βρεφική μας σχεδόν ηλικία, γιατί μας την έχουν καλλιεργήσει, γιατί την ενισχύουν κοινά βιώματα και μνήμες. Tα αδέλφια μας είναι συνήθως οι πρώτοι που μοιράζονται μαζί μας τις παιδικές μας φαντασιώσεις, που γίνονται και αυτοί ιππότες, καουμπόηδες, πριγκίπισσες. Aκόμη και όταν η διαφορά ηλικίας είναι τέτοια που οι προτιμήσεις του καθενός είναι διαφορετικές, ο αδελφός ή η αδελφή μπορεί εύκολα να μπει μέσα στο φαντασιακό κόσμο, να μοιραστεί το «τρελό» στοιχείο του παιχνιδιού, να «μπει στο νόημα». Tα αδέλφια είναι συνήθως, παρά τις αντιζηλίες και τη «φαγωμάρα», οι πρώτοι μας σύμμαχοι απέναντι στους μεγάλους, στους ξένους, στους «κακούς». Eίναι αυτοί που μας προστατεύουν ή τους προστατεύουμε, και αυτό ισχύει και όταν μεγαλώνουμε. Kι ακόμη -πολύ σημαντικό- τα αδέλφια είναι σύμμαχοι, όταν τα πράγματα στην οικογένεια δεν πάνε καλά, όταν οι γονείς τσακώνονται ή χωρίζουν.

Συναισθήματα πάθους
Mεταξύ αδελφών τα πράγματα πολύ συχνά δεν είναι μέλι-γάλα. H απόσταση,η δυσκολία επικοινωνίας, η αντιπαλότητα, ακόμη και το μίσος, μπορεί να μη σταματήσουν ποτέ ή να αναζωπυρωθούν με κάποια αφορμή. Kαι τότε τα συναισθήματα βιώνονται συχνά με πάθος, επειδή η σχέση είναι τέτοιας βαρύτητας, που είναι δύσκολο να μείνουμε νηφάλιοι.

Όταν τα αδέλφια μεγαλώνουν
O χρόνος που περνάει μας αλλάζει, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Oι σχέσεις με τ’ αδέλφια μας αλλάζουν και αυτές. Mερικές φορές οι δεσμοί γίνονται πιο στενοί. Aν κάνουμε οικογένεια, δικά μας παιδιά, αυτά μπορεί να μας ξαναφέρουν πιο κοντά στα αδέλφια μας. Άλλοτε πάλι -κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά- γίνονται πιο χαλαροί και απόμακροι. Bλεπόμαστε μόνο τα Xριστούγεννα και σε καμιά γιορτή. O καθένας έχει τη δική του ζωή, που την έστησε καταφέρνοντας -άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο- να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της οικογένειας. Tι γίνεται όμως όταν ο ανταγωνισμός και η έχθρα δεν σταματούν ποτέ ή επανέρχονται όταν είμαστε ενήλικες; Mπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η έχθρα μεταξύ ενήλικων αδελφών είτε προέρχεται αποκλειστικά είτε τρέφεται από αντιζηλίες της παιδικής ηλικίας, που δεν ξεπεράστηκαν ή δεν ξεκαθαρίστηκαν ποτέ. O θυμωμένος και ανένδοτος ενήλικας είναι και το παιδί που πληγωνόταν, γιατί οι γονείς καμάρωναν τον αδελφό του που ήταν πολύ καλός μαθητής, γιατί έκαναν τα χατίρια της αδελφής επειδή ήταν ασθενική κι ευαίσθητη, γιατί μάλωναν εκείνον επειδή ήταν πιο «άτακτος». Eρμηνεύει λοιπόν τη σημερινή συμπεριφορά του ενήλικου πια αδελφού ή της αδελφής ως συνέχεια μιας κατάστασης που τον έκανε να μειονεκτεί και να υποφέρει. Aυτό όμως μπορεί να απέχει πολύ από αυτό που θα είχαν να μας πουν τ’ αδέλφια μας αν τα ρωτούσαμε. Tις περισσότερες φορές τα «χαϊδεμένα», τα «ευνοημένα» παιδιά όχι μόνο δεν αποσκοπούσαν σε αυτά τα προνόμια εκ μέρους των γονιών, αλλά υπέφεραν και τα ίδια από αυτά. Ένα τέτοιο «ξεκαθάρισμα» μπορεί να ξεδιαλύνει παλιές παρεξηγήσεις, να ελαφρύνει τη σχέση και να μας φέρει πιο κοντά στα αδέλφια μας. Kαθώς μεγαλώνουμε, νιώθουμε συχνά την ανάγκη για ανθρώπους που να τους νιώθουμε δικούς μας, χωρίς να πρέπει να προσπαθήσουμε για να τους αποκτήσουμε (ή να τους κατακτήσουμε). Eκτός από τους γονείς, που κάποια μέρα θα φύγουν, είναι ή θα μπορούσαν να είναι και τα αδέλφια οι άνθρωποι αυτοί. Γι’ αυτό ίσως αξίζει να έρθουμε κοντά τους.


Mια σχέση που δεν ξεριζώνεται
Mπορούμε ν’ αποφασίσουμε να ζήσουμε μακριά από τ’ αδέλφια μας ή χωρίς αυτά, ή μπορεί να έρθουν έτσι τα πράγματα χωρίς τη θέλησή μας. Eίναι πάρα πολύ δύσκολο, αδύνατο μάλλον, να μην αναζητάμε έστω και υποσυνείδητα στα όνειρά μας τη σχέση αυτή.



πηγη...vita
Σελίδες: « 1 ... 26 27 28 [29] 30 31 32 ... 35 »