GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 01:07:23 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 35 »
46  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Ελεύθερες ρίζες και γήρανση του δέρματος στις: Μάρτιος 31, 2010, 20:18:27 μμ
To οξυγόνο είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία σχηματισμού των ελεύθερων ριζών.
Oι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε φορά που οξειδώνουμε τροφή για την παραγωγή ενέργειας.

Kατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα φορτισμένα μόρια οξυγόνου βλαβερά για το δέρμα.

Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές για το δέρμα και μπορούν τα προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα. Συνήθως εξουδετερώνονται από τις βιταμίνες C,E.

Όταν 'γεμίζει' το σώμα με ελεύθερες ρίζες, οδηγείται σε ρυτίδιασμα του δέρματος.
Τα πιο συνηθισμένα αίτια για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, το στρες και η παχυσαρκία. Ο καλύτερος και πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ελεύθερων ριζών είναι συμπληρώματα διατροφής, αντιοξειδωτικές κρέμες, αντιοξειδωτικές τροφές.

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί την αιτία δημιουργίας ρυτίδων, χαλαρού δέρματος κηλίδων.
Θα καταλάβετε διαφορά στο δέρμα σας, όταν βρεθείτε σε παρέα με διαφορετικές ηλικίες.
Βέβαια, η γήρανση είναι διαδικασία δεδομένη, αλλά όταν προσέχουμε, έχουμε λιγότερες φθορές στο δέρμα.

Να χρησιμοποιείτε πολύ τη βιταμίνη C,E, βήτα καροτίνη και το σελήνιο.
Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C μειώνει τον αριθμό των μη φυσιολογικών κυττάρων από το κάψιμο στον ήλιο, ενώ επίσης μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία UV στο DNA.
Η βιταμίνη C προστατεύει το υγρό περιβάλλον του δέρματος και η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, καθώς είναι η πρώτη που απορροφά τις ελεύθερες ρίζες.

Η εσωτερική γήρανση του δέρματος επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η ελαστίνη, η ουσία που επιτρέπει στο δέρμα να επανέρχεται πίσω στη θέση του, έχει λιγότερη ελαστικότητα.
Τα σημάδια της εσωτερικής γήρανσης είναι:

Αχνές ρυτίδες
λεπτό δέρμα
σακούλες στα μάτια και απώλεια σφριγηλότητας στα χέρια και λαιμό
συρρίκνωση των οστών από το δέρμα, λόγω της απώλειας οστικής μάζας, κάτι που προκαλεί χαλαρότητα στο δέρμα
Ξηροδερμία, που προκαλεί φαγούρα
μείωση της ικανότητας εφίδρωσης για αποτελεσματική ψύξη του δέρματος
γκρίζα μαλλιά που γίνονται άσπρα
απώλεια μαλλιών
ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
τα νύχια λεπταίνουν και αναπτύσσονται επάρματα.
Προσοχή λοιπόν στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί δημιουργεί πρόωρη γήρανση.
Θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, φρούτα και γενικότερα να χρησιμοποιούμε αντιοξειδωτικές τροφές.
Κάντε αυτό που σας ευχαριστεί και σας κάνει να νοιώθετε όμορφα!
Παίζει πολύ σημαντικό παράγοντα η ψυχολογία και η ηρεμία της ψυχής


iatronet
47  Μαγειρέματα / Ο κόσμος της .. δίαιτας / Η δίαιτα των 400 θερμίδων στις: Μάρτιος 30, 2010, 17:21:40 μμ
Η δίαιτα των 400 θερμίδων

 
 
Ο μόνος κανόνας που πρέπει να τηρήσεις για να χάσεις κιλά χωρίς να τα ξαναπάρεις; Κατανάλωνε 3 ή 4 γεύματα των 400 θερμίδων τη μέρα. Το αδυνάτισμα δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο!

Παρακάτω θα βρεις περίπου 50 γεύματα που δίνουν από 370 έως 420 θερμίδες το καθένα: Από υπέροχες συνταγές που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι μέχρι προτάσεις για πιάτα που μπορείς να παραγγείλεις όταν τρως έξω - κινέζικο, ιταλικό, από μπουφέ, ακόμα και σε πάρτι.

Με το φακό των 400 θερμίδων
Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να υπολογίζεις τις θερμίδες ανά μερίδα. Μάλιστα, σε μια έρευνα όπου οι εθελοντές προσπάθησαν να μαντέψουν με πόσες θερμίδες τους επιβαρύνουν τα ορεκτικά των εστιατορίων έπεσαν έξω έως και 100%. Δες 3 τρόπους για να μάθεις να τρως γεύματα των 400 θερμίδων όπου κι αν βρίσκεσαι.

1. Βλέπε τις μερίδες σαν μπαλάκια. Για να υπολογίσεις πόσες θερμίδες έχει ένα γεύμα, πρέπει να ξέρεις πόσο φαγητό βρίσκεται στο πιάτο σου. Στο σπίτι μπορείς να ζυγίζεις και να μετράς με τη βοήθεια φλιτζανιών, αλλά όταν τρως έξω υπάρχουν τα εξής τρικ για να μην πέφτεις έξω.
* Η άκρη του αντίχειρα ή 1 μικρός βόλος = 1 κ.γλ. (π.χ. λάδι, μαρμελάδα)
* Η άκρη του αντίχειρα μέχρι την πρώτη άρθρωση ή 1 μεγάλος βόλος = 1 κ.σ. (π.χ. βούτυρο)
* Αντίχειρας ή 2 μεγάλοι βόλοι = 2 κ.σ. στερεάς τροφής (π.χ. ξηροί καρποί) ή 30 γραμμ. υγρής (π.χ. ντρέσινγκ για σαλάτα)
* 1 χούφτα ή μπάλα του γκολφ = 1/4 φλ. (π.χ. όσπρια)
* Παλάμη ανοιχτή ή δίσκος του χόκεϊ = 90 γρ. (π.χ. μαγειρεμένο κρέας, πουλερικό ή ψάρι)
* Μπάλα του τένις = 1/2 φλ. (π.χ. φρούτα)
* Η γροθιά σου ή μπάλα του μπέιζμπολ = 1 φλ. (π.χ. λαχανικά ή ζυμαρικά)

2. Εντόπισε το κρυμμένο λίπος και τη ζάχαρη. Τρυπώνουν ύπουλα στο γεύμα σου και το φορτώνουν με έξτρα θερμίδες. Όταν μαγειρεύεις στο σπίτι, χρησιμοποίησε προϊόντα με μειωμένα λιπαρά (σε γάλα, τυρί ή ντρέσινγκ). Όταν τρως έξω αυτή η τακτική είναι δυσκολότερη. Προσοχή στα σημάδια ότι το φαγητό σου είναι γεμάτο λίπος: μπόλικο λάδι στο πιάτο, έντονη γυαλάδα ή λευκή επικάλυψη σε τροφές που  δεν είναι λευκές από φυσικού τους. Τέλος, έχε υπόψη σου, ότι η ζάχαρη βρίσκεται άφθονη σε αναψυκτικά, επιδόρπια και γλυκά, αλλά και σε τροφές που δεν υποψιάζεσαι όπως το κέτσαπ και τα κράκερ. Διάβαζε τις ετικέτες για να εντοπίζεις κρυφές πηγές ζάχαρης (π.χ. σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης) και μάθε να προτιμάς τις «χωρίς ζάχαρη» εκδοχές.

3. Χώρισε το πιάτο σου σε 6 μέρη. Σίγουρα μπορείς να εξαφανίσεις ένα κομμάτι σοκολατόπιτα και να πεις ότι έφαγες ένα γεύμα 400 θερμίδων, όμως θα ικανοποιήσεις την πείνα σου για περισσότερο χρόνο και θα φας πιο υγιεινά αν συνδυάσεις σωστά λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και δημητριακά. Για μια ισορροπημένη διατροφή και χωρίς... μαθηματικά, χώρισε το πιάτο σου σε 6 ίσα μέρη: ένα με πρωτεΐνες, δύο με δημητριακά και τα υπόλοιπα τρία με λαχανικά και φρούτα. Αυτό το τρικ δεν κάνει για όλα τα γεύματα, αλλά χρησιμοποίησέ το σαν οδηγό για να τρως με τρόπο που σε γεμίζει ενέργεια και υγεία.

Πρωινό
Ζεστά δημητριακά
Βράζεις 1 φλ. γάλα με 1% ή 2% λιπαρά και προσθέτεις 1/4 φλ. δημητριακά πρωινού. Σκεπάζεις και αφήνεις να βράσουν για 10΄ ανακατεύοντας ενδιάμεσα. Γαρνίρεις με 2 κ.σ. καρύδια και 1/4 φλ. ξερά ροδάκινα.
Σύνολο: 380 θερμίδες

Σάντουιτς με αβγά
Ανοίγεις στα δύο ένα ψωμάκι ολικής άλεσης. Γεμίζεις με 1 αβγό σφιχτοβρασμένο, το οποίο θα έχεις κόψει σε φέτες, 1 κ.σ. μαγιονέζα light, 2 φέτες τομάτα και 2 φύλλα μαρούλι. Συνοδεύεις με καφέ και 1 φλ. γάλα 2%.
Σύνολο: 410 θερμίδες

Smoothie
Χτυπάς στο μίξερ τα εξής υλικά: 1 φλ. γάλα με 1% ή 2% λιπαρά, 1/4 φλ. νιφάδες βρώμης, 1 μικρή μπανάνα, 1/2 φλ. φράουλες και 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο.
Σύνολο: 390 θερμίδες

Κρέπες καλαμποκάλευρου
Ανακατεύεις καλά 1/2 φλ. καλαμποκάλευρο, 1/2 φλ. αλεύρι, 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 κ.σ. αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτεις 3/4 φλ. γάλα με 0 ή 2% λιπαρά, 1 μεγάλο αβγό, 1 κ.σ. ηλιέλαιο, 2 κ.σ. μέλι και 1/2 κ.σ. βανίλια. Ζεσταίνεις ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αλείφεις με μαγειρικό λίπος. Υπολόγισε 1/4 φλ. για το ψήσιμο όλων των κομματιών. Ψήνεις κάθε κρέπα μέχρι οι φουσκάλες να σκάσουν και να φαίνεται έτοιμη αλλά όχι τραγανή. Γυρίζεις να ψηθούν και απ' την ανάποδη (το μίγμα είναι για 8 κρέπες. 1 μερίδα = 2 κρέπες)
Σύνολο: 240 θερμίδες η μερίδα. Γαρνίρεις με 1 φλ. φράουλες και 170 γρ. άπαχο γιαούρτι για να φτάσεις τις 400 θερμίδες.

Γεύμα
Πίτσα vegetarian
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και παίρνεις μια έτοιμη βάση πίτσας. Ζεσταίνεις σε ένα τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτεις 1 φλ. μανιτάρια σε φέτες και 1 φλ. κρεμμύδι σε ροδέλες και ανακατεύεις καλά. Σκεπάζεις και τα αφήνεις για 3'. Βγάζεις το καπάκι και τα αφήνεις να ψηθούν για 10' ακόμα ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά. Προσθέτεις 1/4 κ.σ. αλάτι και το βγάζεις απ' τη φωτιά. Αλείφεις τη βάση της πίτσας με 1/2 φλ. σάλτσα ντομάτας και μετά καλύπτεις με 1 φλ. τριμμένη ημιαποβουτυρωμένη μοτσαρέλα και 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα. Απλώνεις από πάνω και τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια. Ψήνεις για 25' ή μέχρι να δεις ότι η πίτσα έχει πάρει χρώμα και το τυρί έχει λιώσει.
Σύνολο: 400 θερμίδες τα 2 κομμάτια

Μακαρόνια με τόνο
Ανακατεύεις σε ένα ταψάκι 2/3 φλ. βρασμένα μακαρόνια, 1/2 φλ. κονσέρβα τόνο σε νερό στραγγισμένο, 1/4 φλ. τριμμένο τυρί τσένταρ με χαμηλά λιπαρά, 1 τομάτα σε κύβους, 2 κ.σ. κρεμμύδι τριμμένο, 1 κ.σ. μαγιονέζα light. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 15'.
Σύνολο: 390 θερμίδες

Σαλάτα του σεφ
Ανακατεύεις 2 φλ. πράσινα λαχανικά με 90 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας και χοιρινό, κομμένα σε λεπτές λωρίδες, 5 ελιές σε φέτες, 1 τομάτα σε κύβους, 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη και 1 κ.σ. αμύγδαλα σε φέτες. Ανακατεύεις με 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Για επιδόρπιο, επίλεξε 1/2 φλ. παγωμένο γιαούρτι (frozen).
Σύνολο: 410 θερμίδες

Σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο και πέστο
Βάζεις 90 γρ. (όσο η παλάμη σου) ψητό κοτόπουλο, 2 φέτες τομάτα και 1 κ.σ. πέστο σε δύο φέτες του τοστ ολικής άλεσης. Συνοδεύεις με 1 φλ. μπρόκολο βραστό με 1 κ.σ. ντρέσινγκ λαχανικών χωρίς λιπαρά.
Σύνολο: 410 θερμίδες

Κινέζικη σούπα
Βράζεις 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Προσθέτεις 1 φλ. σπανάκι ψιλοκομμένο, 85 γρ. τόφου (γύρω στο 1/4 του κουτιού), 60 γρ. νουντλς και συνεχίζεις το βράσιμο μέχρι να ψηθούν τα νουντλς. Αν βρεις στη γειτονιά σου, προσθέτεις το ιαπωνικό μίγμα μπαχαρικών με φύκια και σουσάμι για έξτρα γεύση χωρίς θερμίδες. Συνοδεύεις με κράκερ ή cookies (για επιδόρπιο) 100 θερμίδων.
Σύνολο: 390 θερμίδες

Δείπνο
Πικάντικη σούπα με φασόλια
Μουλιάζεις περίπου 1 1/2 φλ. μαύρα φασόλια ξερά από το βράδυ. Την επόμενη τα σουρώνεις και τα βάζεις σε μια κατσαρόλα με 5 φλ. νερό, 1 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 250 γρ. γλυκοπατάτες κομμένες, 1 φλ. σάλτσα ντομάτας και 2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο. Σκεπάζεις και τα αφήνεις να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για 4 ώρες ή μέχρι να γίνουν τα φασόλια. Ρίχνεις αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση. Γαρνίρεις με 6 κ.σ. μίγμα τεσσάρων τυριών, 6 κ.σ. γιαούρτι 2% και 6 κ.σ. κόλιαντρο.
Σύνολο: 240 θερμίδες η μερίδα (1 ½ φλ.). Συνόδεψε με 2 τορτίγιες και μια μικρή πράσινη σαλάτα για 390 θερμίδες το γεύμα.

Γαρίδες τεριγιάκι
Ανακατεύεις 1 φλ. βρασμένα μακαρόνια ολικής άλεσης με 110 γρ. βραστές γαρίδες (καθαρισμένες), 1 φλ. βρασμένο μπρόκολο και 2 κ.σ. σος τεριγιάκι. Γαρνίρεις με 1/4 φλ. κάστανα.
Σύνολο: 390 θερμίδες

Κοτόπουλο με μουστάρδα και μελάσα
Ζεσταίνεις το φούρνο στους 200 0C. Βάζεις σε ένα ταψάκι 900 γραμμ. φιλέτα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα (αν είναι μεγάλα τα κόβεις στη μέση). Ρίχνεις ψιλοκομμένο κρεμμύδι από πάνω. Ανακατεύεις 1/4 φλ. μουστάρδα και 1/4 μελάσα και αλείφεις τα φιλέτα. Ψήνεις για 25' ή μέχρι να γίνουν γυρνώντας τα απ' την άλλη μεριά στα μισά του χρόνου. (Φτάνει για 4 μερίδες- η μία μερίδα περίπου 110 γρ. κοτόπουλο)
Σύνολο: 280 θερμίδες η μερίδα. Σερβίρεις με πατάτες στο φούρνο: Κόβεις μισή πατάτα σε φέτες , ρίχνεις 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και μπαχαρικά και ψήνεις μέχρι να γίνουν τραγανές για 20' με 30' για ένα γεύμα 380 θερμίδων.

Ανάμικτη σαλάτα λαχανικών
Ανακατεύεις 1/2 φλ. φασόλια κονσέρβας στραγγισμένα με 2 φλ. μαρούλι, 30 γρ. ροκφόρ, 1 ντομάτα, 1/4 αγγούρι ψιλοκομμένο και 1/2 φλ. κρουτόν απλό. Συμπληρώνεις με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μπαλσάμικο και μπαχαρικά κατά προτίμηση.
Σύνολο: 400 θερμίδες η μερίδα

Ψητός σολομός
Ψήνεις ένα φιλέτο σολομού σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του. Συνοδεύεις το φιλέτο του σολομού με 1/2 φλ. μαύρο ρύζι και 1 φλ. λαχανικά ανάμικτα (π.χ. μπρόκολο, πατάτες και καρότα).
Σύνολο: 310 θερμίδες

Σνακ
Μπισκότα με γάλα
Βούτηξε 5 μπισκότα γεμιστά σε ένα φλιτζάνι γάλα 2% ή 0%.
Σύνολο: 370 θερμίδες

Πίτα με παγωμένο γιαούρτι
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 C. Αλέθεις μπισκότα digestives ή πτι μπερ τόσα ώστε να γεμίσεις 1 φλ. με τα τρίμματα. Κρατάς 1 κ.σ. στην άκρη και ανακατεύεις το υπόλοιπο τρίμμα με 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο χωρίς αλάτι. Απλώνεις πιέζοντας καλά το μίγμα να καλύψει όλο το ταψάκι, ψήνεις για 10' λεπτά και αφήνεις τη βάση να κρυώσει εντελώς. Ανακατεύεις απαλά 170 γρ. γιαούρτι φρούτων (περίπου δύο κεσεδάκια) της αρεσκείας σου με 2 φλ. σαντιγί 0%. Στρώνεις το μίγμα με ένα πιρούνι πάνω στη βάση, σκεπάζεις και το αφήνεις να παγώσει στην κατάψυξη τουλάχιστον 3 ώρες. Βγάζεις την πίτα απ’ την κατάψυξη 30' πριν σερβίρεις. Γαρνίρεις με φρούτα της αρεσκείας σου σε κομματάκια. Την κόβεις σε 8 ίσα κομμάτια-μερίδες.
Σύνολο: 210 θερμίδες (η μερίδα). Απόλαυσέ το με 1/4 φλ. γάλα 2% όπου έχεις λιώσει 3 κομμάτια μαύρη σοκολάτα για να φτάσεις τις 400 θερμίδες.

Λιωμένα brownies
Ζεσταίνεις το φούρνο στους 200° C. Καλύπτεις ένα ταψάκι με 24 θήκες (ειδικό για μάφινς) με μαγειρικό σπρέι για να μην κολλάει. Ρίχνεις 550 γρ. έτοιμο μίγμα για σοκολατένια brownies σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάς 2 αβγά, 1 κρόκο αβγού και 1/4 φλ. μαγιονέζα light με μίξερ σε δυνατή ένταση για 2'. Προσθέτεις στο μίγμα για τα brownies μαζί με 1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο χωρίς αλάτι. Γεμίζεις όλα τα φορμάκια μέχρι πάνω. Ψήνεις για 10΄ και μετά τα ξεφορμάρεις αμέσως. (Φτιάχνεις 12 μερίδες / 1 μερίδα = 2 brownies)
Σύνολο: 300 θερμίδες. Απόλαυσέ το με 1 ποτήρι γάλα 1% ή 2% λιπαρά για 400 θερμίδες.

Τσιπς και γουακαμόλε
Πολτοποιείς 1/4 φλ. αβοκάντο με 1/4 φλ. κόκκινη σάλτσα. Σερβίρεις με 60 γρ. τσιπς τορτίγιας (περίπου 20).
Σύνολο: 400 θερμίδες

Ποπ κορν & μπίρα
Ετοιμάζεις 4 φλ. ποκ κορν με βούτυρο light. Ανακατεύεις με 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα, 2 κ.σ. κάσιους και 2 κ.σ. σταφίδες. Συνοδεύεις με 350 ml μπίρα light.
Σύνολο: 410 θερμίδες

Στον μπουφέ
Ψητή γαλοπούλα
2 φέτες στήθος ψητής γαλοπούλας, 1 κ.σ. σάλτσα γαλοπούλας.
90 θερμίδες
Το στήθος γαλοπούλας είναι το πιο άπαχο κρέας.

Ψητός μπακαλιάρος
110 γραμμ. ψητός μπακαλιάρος, 1 κ.σ. λαδολέμονο.
230 θερμίδες
Κατανάλωσέ το χωρίς σος για να γλιτώσεις τις μισές θερμίδες

Ψητό χοιρινό
Φέτα 85 γραμμ.
210 θερμίδες
Προσοχή στη μερίδα, έχει περισσότερο λίπος από το χοιρινό που αγοράζεις μόνη σου.

Μοσχαρίσιο παϊδάκι
Φέτα 85 γρ.
170 θερμίδες
Αν έχει σος, άφησέ τη να «τρέξει» πριν το σερβίρεις στο πιάτο σου για να γλιτώσεις θερμίδες.

Τηγανητό κοτόπουλο
1 στήθος.
360 θερμίδες
1 μπουτάκι.
190 θερμίδες
Η πέτσα, το βούτυρο και το τηγάνισμα συνεπάγονται περισσότερες θερμίδες.

Ρύζι πιλάφι
1 φλ.
230 θερμίδες
Το λάδι και άλλα συστατικά το επιβαρύνουν σε θερμίδες σε σχέση με το απλό λευκό ή μαύρο ρύζι.

Μικρό ψωμάκι
90 θερμίδες
Ένα μικρό ψωμάκι ζυγίζει γύρω στα 30 γραμμ. και πρέπει να χωράει στη χούφτα σου.

Καρότα γλασέ
½  φλ.
110 θερμίδες
Το γλασέ επιβαρύνει με 80 θερμίδες μια αρχικά χαμηλοθερμιδική επιλογή.

Πατάτες
½ φλ.
90 θερμίδες
Οι πατάτες θα έχουν περισσότερες θερμίδες αν κολυμπάνε στο λάδι.

Έξυπνοι συνδυασμοί 400 θερμίδων
2 φέτες ψητή γαλοπούλα
+ 1 κ.σ. σος γαλοπούλας
+ 3/4 φλ. φασολάκια
+ 1/2 φλ. ψητές πατάτες
+ 1 μικρό ψωμάκι
=  405 θερμίδες

110 γραμμ. ψητό μπακαλιάρο
+ 1 κ. γλ. λαδολέμονο
+ 1/4 φλ. καρότα γλασέ
+ 1/2 φλ. ρύζι πιλάφι
= 400 θερμίδες

Στο Ιταλικό
Λαζάνια με κιμά (300 γραμμ.)
420 θερμίδες
Μέγεθος μπουνιά συν ένα μπαλάκι του γκολφ

Πένες με βότκα
1 φλ. πένες (210 θερμίδες)
1/2 φλ. σος βότκα (140 θερμίδες)
350 θερμίδες

Καλαμαράκια τηγανητά
1/2 φλ.
400 θερμίδες

Μακαρόνια με κεφτέδες
1 φλ. σπαγγέτι (220 θερμίδες)
2 (85 γραμμ.) κεφτέδες (110 θερμίδες)
1/2 φλ. σάλτσα ντομάτα (80 θερμίδες)
410 θερμίδες

Μοσχάρι μαρσάλα
390 θερμίδες
Το μοσχάρι πρέπει να είναι στο μέγεθος της παλάμης και τα μανιτάρια στο μέγεθος της μπάλας του γκολφ.

Μπαστουνάκια μοτσαρέλας
4 μπαστουνάκια (300 θερμίδες)
6 κ.σ. κόκκινη σάλτσα (90 θερμίδες)
390 θερμίδες

Στο Κινέζικο
Ντάμπλινγκ λαχανικών στον ατμό
2 κομμάτια
110 θερμίδες

Πικάντικη & ξινή σούπα
1 φλ.
80 θερμίδες

Κοτόπουλο γλυκόξινο
1/2 φλ.
290 θερμίδες

Γαρίδες Kung Pao
1/2 φλ.
130 θερμίδες

Λευκό ρύζι στον ατμό
1/2 φλ.
100 θερμίδες

Έξυπνοι συνδυασμοί 400 θερμίδων
1 φλ. σούπα
+ 2 ντάμπλινγκ
+1/2 φλ. λευκό ρύζι
+1/2 γαρίδες Kung Pao
= 420 θερμίδες

2 ντάμπλινγκ
+1/2 φλ. γλυκόξινο κοτόπουλο
= 400 θερμίδες


...
Σημειώσεις
1. Για να χάσεις βάρος: Αν κάνεις καθιστική ζωή ή ασκείσαι ελάχιστα χρειάζεσαι τρία γεύματα των 400 θερμίδων για 1.200 θερμίδες συνολικά τη μέρα. Τήρησέ το για 2 εβδομάδες και μπορείς να χάσεις μέχρι και 5 κιλά σε 2 εβδομάδες (αν είσαι πολύ δραστήρια και γυμνάζεσαι περισσότερο από 60' τη μέρα διάλεξε τέσσερα γεύματα).

2. Για να φτάσεις και να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό βάρος: Κατανάλωνε τέσσερα γεύματα των 400 θερμίδων για 1.600 θερμίδες συνολικά τη μέρα (η αναλογία είναι ιδανική για μια γυναίκα μέσου αναστήματος, η οποία γυμνάζεται τακτικά και θέλει να παραμείνει στα κιλά της). Αν είσαι πολύ δραστήρια, χρειάζεσαι πέντε γεύματα.

 
48  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Eκστρατείες 1GOAL στις: Μάρτιος 25, 2010, 20:18:20 μμ
Eκστρατείες  1GOAL
1GOAL


Τι είναι η εκστρατεία 1GOAL; Το 1GOAL είναι η νέα Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Ποδόσφαιρο (FIFA). Το 2010, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Moυντιάλ) θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αφρική και εκατομμύρια άνθρωποι θα εστιάσουν την προσοχή τους εκεί. Με την ευκαιρία αυτή, η FIFA στηρίζει την εκστρατεία 1GOAL και δεσμεύεται να δημιουργήσει μια παράδοση παιδείας στην Αφρική αλλά και σε όλες τις φτωχές χώρες παγκοσμίως, με την στήριξη των εκατομμυρίων φιλάθλων του Moυντιάλ. Στην Ελλάδα την εκστρατεία συντονίζει η ActionAid Ελλάς υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσποδίας και της Superleague!

Ποιος είναι ο στόχος; Να συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε ένα χρόνο από θεατές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Οι υπογραφές αυτές θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της παγκόσμιας δέσμευσης των αναπτυγμένων κρατών για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι το 2015.

Ποιοι στηρίζουν την εκστρατεία 1GOAL; Την εκστρατεία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής δεκάδες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Μπόνο, ο Κέβιν Σπέισι, ο Σερ Μπομπ Γκέλντοφ, ο Γκόρντον Μπράουν, o Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Τιερί Ανρί, ο Νουάνκο Κανού, η Τζέσικα Άλμπα, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Σεπ Μπλάτερ και άλλοι πολλοί!



Κάλεσε κι εσύ μαζί τους, τους ηγέτες όλων των χωρών να κάνουν την εκπαίδευση για όλους πραγματικότητα. Γράψε το όνομά σου γι αυτούς που δεν μπορούν!

Στείλε με SMS τη λέξη AAH [KENO] και το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σου στο 54002 (χρέωση 0,30€/sms συμπ. Φ.Π.Α.) ή υπόγραψε ηλεκτρονικά!

Αυτός ο αγώνας είναι για να πάνε 75 εκατομμύρια παιδιά σχολείο και να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ας τελειώσει με το σκορ: Εκπαίδευση - Φτώχεια, 1-0!

Γιατί διαλέξαμε το ποδόσφαιρο; Ένα παιχνίδι έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο θεατές, το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Το Μουντιάλ του 2010 θα είναι το πρώτο στα χρονικά που διεξάγεται στην Νότιο Αφρική, όπου ζει το 50% των αναλφάβητων ανθρώπων σήμερα. Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Αφρική τον επόμενο Ιούνιο, έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για την ανάγκη εκπαίδευσης σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η ActionAid είναι μέλος της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση και τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιούμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση σε συνεργασία με σχολεία από όλη τη χώρα. Φέτος, θα οργανώσουμε μαζί δράσεις γύρω από το ποδόσφαιρο και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα ζητάμε την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην εκπαιδευτική κρίση των αναπτυσσόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει προγράμματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες μέσω της Πρωτοβουλίας Εσπευσμένης Δράσης.

49  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / Είναι ο δικός σου άντρας για σπίτι; στις: Μάρτιος 22, 2010, 20:19:49 μμ
Τον κοιτάζεις από δω, τον κοιτάζεις από κει, το σκέφτεσαι, το φιλοσοφείς αλλά ακόμα δεν φαίνεται να έχεις καταλάβει κατά πόσο το αγόρι αυτό που έχεις στο πλευρό σου είναι ο άντρας της ζωής σου, ένας άντρας για σπίτι για να το θέσουμε καλύτερα. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον καλό άντρα από τα υπόλοιπα αρσενικά και πώς θα καταλάβεις αν πρέπει να σταθείς νυφούλα στο πλευρό του.

Ο άντρας για σπίτι:

1. Όχι μόνο σε κάνει να αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου αλλά φροντίσει να νιώθεις πως είσαι ξεχωριστή και πολύτιμη.

2. Σε κάνει χαρούμενη περισσότερο απ' όσο σε στεναχωρεί.

3. Καταλαβαίνει πως οι άντρες και οι γυναίκες είναι ίσοι.

4.Ψάχνει μια σύντροφο και όχι μια υπηρέτρια που θα τον πλένει, θα του μαγειρεύει ή θα του καθαρίζει.

5. Δείχνει σεβασμό σε όλες τις γυναίκες και περισσότερο σε σένα.

6. Έχει τιμή, μια σπάνια αρετή στις μέρες μας.

7. Δεν σε κερατώνει και δεν λέει ψέματα, όχι επειδή φοβάται μήπως το καταλάβεις αλλά γιατί σέβεται τη σχέση σας πάνω απ' όλα.

8. Σου κρατά το χέρι και δεν φοβάται να σε πάρει αγκαλιά ακόμα και μπροστά σε κόσμο.

9. Σε βρίσκει πανέμορφη ακόμα κι όταν έχεις 40 πυρετό, είσαι άλουστη και άβαφτη και γενικώς δεν βλέπεσαι.

10. Είναι ώριμος αλλά ξέρει πώς να παιχνιδίζει.

11. Διαθέτει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

12. Διαθέτει χιούμορ και σε κάνει να χαμογελάς.

13. Έχει μεγάλη καρδιά και είναι πάντα ευγενικός με όλους..

14. Αγαπά τα παιδιά και τα ζώα.

15. Δεν χρησιμοποιεί τη μυική του δύναμη επάνω σου.

16. Δεν ασχολείται περισσότερο από 2 ώρες καθημερινά με το σώμα του.

17. Δεν φοβάται να δείξει την αδυναμία του σε σένα.

18. Μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού 50/ 50.

19. Κατανοεί πως η δουλειά σου είναι εξίσου σημαντική και πολύτιμη με τη δική του και χαίρεται με τις επιτυχίες σου χωρίς να ζηλεύει.

21. Δεν απειλείται από τη δύναμη που διαθέτεις αλλά σε καμαρώνει.

22. Βοηθά τους ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη χωρίς να αφήνει να τον εκμεταλλεύεται κανείς.

23. Αγαπά τη μητέρα του αλλά υποστηρίζει εσένα όποτε έχεις δίκιο.

24. Πιστεύει πως είστε ομάδα και δεν παίρνει αποφάσεις εν αγνοία σου.

25. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και κοντά του απολαμβάνεις ασφάλεια και σιγουριά.

26. Στο πλευρό σου θέλει και εκείνος να προοδεύει και να γίνεται καλύτερος.

27. Δεν περνά μέρα που να μην σου πει πόσο σε αγαπάει.

28. Δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα του για να σε χειραγωγήσει.

29. Είναι κουβαρντάς και όχι τσιγκούνης.

30. Του αρέσει να διασκεδάζει μαζί σου και δεν περνάει καλά μόνο όταν βγαίνει με φίλους.

Αν εντοπίσεις τουλάχιστον 10 από τα παραπάνω γνωρίσματα και στον αγαπημένο σου, είσαι σε πολύ καλό δρόμο!

Η γυναίκα για σπίτι: τώρα αν αναρωτιέσαι ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτεις εσύ, ως γυναίκα για σπίτι μια νέα έρευνα εξ Ελβετίας σου δίνει την απάντηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, το ζευγάρι πρέπει να έχει το ίδιο κοινωνικο-πολιτιστικό υπόβαθρο, η νύφη πρέπει να είναι πέντε χρόνια πιο μικρή από το γαμπρό και να είναι πιο... έξυπνη (σε ποσοστό 27%) από το σύζυγό της.

Ερευνητές της Σχολής Επιχειρήσεων της Γενεύης υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που αυτές οι αναλογίες τηρηθούν, τότε το ζευγάρι έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να ευτυχίσει στην κοινή του ζωή! Η πρωτότυπη μελέτη ανέλυσε περιπτώσεις περίπου 1.100 ζευγαριών ηλικίας 19-75 ετών για να διερευνήσει ποιοί κοινωνικοί παράγοντες είναι οι σημαντικότεροι για μια ευτυχισμένη και μακρόχρονη συμβίωση. Ταυτόχρονα, η έρευνα κατέδειξε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ενός γάμου μειώνονται σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι χωρισμένος ήδη μία φορά από προηγούμενο γάμο. Επίσης, ένα μάλλον απρόσμενο εύρημα είναι ότι οι πιθανότητες αρμονικής συμβίωσης αυξάνονται αν η γυναίκα έχει πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά ο άνδρας όχι.

Από την Κατερίνα Πατούλια
50  Μαγειρέματα / Ο κόσμος της .. δίαιτας / δίαιτα on-off στις: Μάρτιος 13, 2010, 20:37:56 μμ
Τη μία ημέρα τρώτε, την άλλη… δεν τρώτε! Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η νέα δίαιτα «Τhe Alternate-Day Diet», που κάνει θραύση στο εξωτερικό, κυρίως επειδή θεωρείται εύκολη στην εφαρμογή της. Γνωστή και ως «Τhe Longevity Diet» (η δίαιτα της μακροβιότητας), η νέα δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους, αλλά και ανακούφιση από το άσθμα, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ακόμη και προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο εμπνευστής της, ο πλαστικός χειρουργός δρ. James Johnson, δηλώνει ότι αδυνάτισε εύκολα χάρη σε αυτή τη μέθοδο. Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς είναι η εναλλασσόμενη δίαιτα και ποια είναι η γνώμη των ειδικών.

Πώς γίνεται η νέα δίαιτα;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίαιτας, τη μία ημέρα θα τρώτε ελεύθερα όσο θέλετε (ΟΝ) και την επομένη θα τρώτε περιορισμένα (ΟFF).

Τις πρώτες 2 εβδομάδες
ON Τις 7 «ελεύθερες» ημέρες μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, χωρίς όμως να φορτώνετε το στομάχι σας εσκεμμένα, με το σκεπτικό ότι την επόμενη ημέρα θα πεινάσετε.
ΟFF Τις 7 ημέρες που «δεν τρώτε», δεν πρέπει να υπερβείτε τις 500 θερμίδες ημερησίως. Για το σκοπό αυτό, ο δρ. Johnson συστήνει να εφοδιαστείτε με έτοιμα γεύματα (π.χ. ολιγοθερμιδικά ροφήματα από το φαρμακείο) και σνακ λίγων θερμίδων.

Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες
ON Τις «ελεύθερες» ημέρες, ο δρ. Johnson συστήνει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, και να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά (περιέχονται κυρίως σε συσκευασμένα τρόφιμα). Μάλιστα, στο βιβλίο του, «Τhe Alternate-Day Diet», ο αμερικανός πλαστικός χειρουργός παραθέτει συνταγές υγιεινών γευμάτων.
ΟFF Τις ημέρες που «δεν τρώτε», μπορείτε είτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε 500 θερμίδες ημερησίως είτε να τις αυξήσετε προσλαμβάνοντας έως και το 35% των θερμίδων που συνηθίζετε να καταναλώνετε σε μία «ελεύθερη» ημέρα, ανάλογα με το βάρος που επιθυμείτε να χάσετε και με τις αντοχές σας.
Διατήρηση του βάρους Αφού χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε, μπορείτε να διατηρήσετε το νέο σας βάρος συνεχίζοντας την εναλλασσόμενη δίαιτα σε μια πιο χαλαρή μορφή, δηλαδή καταναλώνοντας τις ημέρες που «δεν τρώτε» το 50-60% των θερμίδων που συνήθως προσλαμβάνετε σε μία «ελεύθερη» ημέρα.

Σε 10 εβδομάδες, οι 16 παχύσαρκοι που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν χάσει 5-14 κιλά




Χρήσιμες συμβουλές
Ο δρ. Johnson συνιστά κατά τη διάρκεια της δίαιτας:
• Να πίνετε άφθονο νερό.
• Να ασκείστε, κατά προτίμηση τις «ελεύθερες» ημέρες.
• Να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, το πρωί μιας «ελεύθερης» ημέρας.




Πώς «γεννήθηκε» η δίαιτα on-off
ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ, βάσει ερευνών σε πειραματόζωα, ότι η αυστηρά ολιγοθερμιδική δίαιτα επιδρά ευεργετικά στην υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως και κατά 30%. Το 2003, όμως, ο αμερικανός νευρολόγος δρ. Mark Mattson, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών του Αμερικανικού Γηριατρικού Ινστιτούτου, έκανε μία ακόμη ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Διαπίστωσε ότι τα πειραματόζωα απολάμβαναν τα ευεργετικά οφέλη της ολιγοθερμιδικής δίαιτας ακόμη κι όταν την ακολουθούσαν μέρα παρά μέρα. Επιπλέον, στα πειραματόζωα παρατηρήθηκε επιβράδυνση της εξέλιξης σοβαρών νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ), καθώς και βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ και του σακχάρου.
Η ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ έδωσε το έναυσμα για τη δοκιμή ενός διατροφικού μοντέλου κατανάλωσης φαγητού μέρα παρά μέρα και σε ανθρώπους. Την έρευνα διεξήγαγε η δρ. Krista Varady, επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Μετά από 10 εβδομάδες, οι 16 παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν χάσει 5-14 κιλά, αρκετά περισσότερα από όσα ανέμεναν οι ειδικοί.
ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ από αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, ο πλαστικός χειρουργός δρ. James Johnson, σε συνεργασία με το δρ. Mattson, αποφάσισε να διερευνήσει τη δράση της εναλλασσόμενης δίαιτας -που ο ίδιος ήδη εφάρμοζε- σε 10 παχύσαρκους ασθματικούς ασθενείς. Διαπίστωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας οι ασθενείς όχι μόνο είχαν αδυνατίσει, αλλά είχε βελτιωθεί και η αναπνευστική τους ικανότητα - ωστόσο, τα συμπτώματα του άσθματος επανήλθαν 2 εβδομάδες μετά τη διακοπή της δίαιτας.




Ιnfo

Το βιβλίο του δρ. James Johnson, «Τhe Alternate-Day Diet», δεν υπάρχει στα ελληνικά. Μπορείτε να το παραγγείλετε διαδικτυακά από τα sites: ➔www.john sonupdaydowndaydiet.com ➔www.amazon.com




Η γνώμη των ειδικών

«Το ζικ-ζακ αδυνατίζει»
• Χαράλαμπος Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Απώλεια λίπους «Το γονίδιο SIRT1, το οποίο κωδικοποιεί για μια ομάδα πρωτεϊνών που λέγονται σιρτουίνες, πράγματι σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό της ενέργειας, των λιπών και των υδατανθράκων, όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες. Επίσης, φαίνεται ότι η ενεργοποίηση του εν λόγω γονιδίου μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονές και γι’ αυτό έχει θεωρηθεί το γονίδιο της μακροζωίας. Φυσικά είναι πρώιμο να ισχυριστεί κανείς ότι μια δίαιτα μπορεί να επηρεάσει το εν λόγω γονίδιο ή ότι ένα και μόνο γονίδιο μπορεί να ρυθμίζει διαδικασίες όπως αυτές της λιπογένεσης και της λιπόλυσης, που είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και σχετίζονται όχι μόνο με την ποσότητα, αλλά και με το είδος της τροφής. Επίσης, η συσχέτιση της δίαιτας με τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, όπως το άσθμα, μάλλον δεν βασίζεται τόσο στη δράση ενός γονιδίου, όσο στη μείωση του βάρους και του λίπους.»
Προστασία των μυών «Η αυξομείωση στις ημερήσιες θερμίδες μπορεί να σχετίζεται με μια πιο αποτελεσματική και πιο ποιοτική απώλεια βάρους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού σε συνδυασμό με την προστασία του μυϊκού ιστού, γεγονός που αποτελεί τον ιδανικό στόχο της απώλειας βάρους. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρος. Στοιχεία δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η λεγόμενη “ζικ-ζακ” δίαιτα, δηλαδή το σκαμπανέβασμα των θερμίδων από τη μια μέρα στην άλλη, προάγει την απώλεια λίπους χωρίς ο οργανισμός να “προλαβαίνει” να χάσει μυϊκό ιστό.»

«“Κλειδί” η ισορροπημένη διατροφή»
• Κωσταλένια Καλλιανιώτη, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Επιρρεπείς σε υπερβολές τις ελεύθερες ημέρες «Η σύνδεση της ολιγοθερμιδικής διατροφής με τη μακροβιότητα στους ανθρώπους είναι ένα σχετικά νέο επιστημονικό πεδίο, παρότι η σχέση αυτή έχει
διαπιστωθεί σε μελέτες με πειραματόζωα. Η δίαιτα των εναλλασσόμενων θερμίδων βασίζεται στην παραπάνω διαπίστωση, με την παραλλαγή ότι κάποιος μπορεί να περιορίζει τις θερμίδες που καταναλώνει μέρα παρά μέρα. Ωστόσο, είναι λίγες οι μελέτες που έχουν συσχετίσει την ευεργετική δράση μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων με τη βελτίωση της υγείας σε ανθρώπους. Συνεπώς, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί παγιωμένη γνώση.»
Εμμένοντας στη μεσογειακή διατροφή «Ένας σημαντικός αριθμός μελετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή δρα ευεργετικά στην υγεία και σχετίζεται με τη μακροβιότητα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, για να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες, αλλιώς θα αισθανθούμε κόπωση και ατονία. Επιπλέον, η εν λόγω δίαιτα επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση τροφίμων μέρα παρά μέρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές υπερβολές τις “ελεύθερες” ημέρες, παρότι ο εμπνευστής της δίαιτας συστήνει εκείνες τις ημέρες να μην τρώμε υπερβολικά. Συμπερασματικά, ο έλεγχος των θερμίδων που προσλαμβάνουμε αποτελεί απαραίτητο βήμα για τον έλεγχο του βάρους, εφόσον όμως εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, σε συνδυασμό με συστηματική σωματική δραστηριότητα.»




Το γονίδιο του μεταβολισμού

Τα οφέλη της δίαιτας των εναλλασσόμενων θερμίδων αποδίδονται, σύμφωνα με το δρ. Johnson, στην ενεργοποίηση του γονι­δίου SIRT1, το οποίο σχετίζεται με το μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη μακροβιότητα. Επίσης, ο εμπνευστής της νέας δίαιτας ισχυρίζεται ότι επιδρά ευεργετικά στο άσθμα, στις αλλεργίες και στην αρθρίτιδα.


πηγη vita
51  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / Στοματικά διαλύματα: Είναι μια αθώα έκρηξη δροσιάς; στις: Μάρτιος 07, 2010, 14:05:40 μμ
ΤΕΥΧΟΣ - Φεβρουάριος 2010 
«Έχω αποκτήσει εμμονή με το στοματικό διάλυμα», μου έλεγε προ ημερών μια φίλη, που δεν διανοείται να βουρτσίσει τα δόντια της χωρίς να ολοκληρώσει τη διαδικασία με το αγαπημένο της στοματικό διάλυμα. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα προϊόντα φρεσκάρουν την αναπνοή, ενώ ορισμένα έχουν και αντιμικροβιακή δράση. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται με εσφαλμένο τρόπο -κάτι που παρατηρείται συχνά-, μπορεί να γίνουν αιτία πολλών δεινών για το στόμα. Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτηκε μια αυστραλιανή μελέτη που συνδέει τη χρήση των αλκοολούχων διαλυμάτων με τον καρκίνο του στόματος. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει όσον αφορά τα στοματικά διαλύματα, ποια είναι τα είδη τους και τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δράση και τις παρενέργειές τους.

1.Για ευχάριστη αναπνοή
Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα δημιουργούν την αίσθηση της δροσερής και ευχάριστης αναπνοής, κάτι που συνήθως διαρκεί για την επόμενη μισή ώρα. Μάλιστα, οι παρασκευάστριες εταιρείες αναζητούν διαρκώς τρόπους ώστε να παρατείνουν τη δράση τους. Η αίσθηση της φρεσκάδας οφείλεται στα έκδοχα που περιέχουν (αλκοόλη, αρωματικές ουσίες, π.χ. μέντα, κανέλα). Οι ειδικοί, πάντως, εξηγούν ότι αυτού του είδους τα διαλύματα δεν έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση και επομένως δεν θεωρούνται απαραίτητα για τη στοματική υγιεινή.
Ανεπιθύμητες ενέργειες Τα στοματικά διαλύματα αυτού του τύπου, όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά, είναι πιθανό:
• Να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης.
• Να προκαλέσουν επιφανειακά «σκασίματα» του βλεννογόνου του στόματος.
• Να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος έως και μικρές πληγές) εξαιτίας των αρωματικών ουσιών (μέντα, κανέλα) που περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διακόπτεται αμέσως η χρήση τους.




Eίναι επικίνδυνα τα διαλύματα με αλκοόλη;

Σε ορισμένα στοματικά διαλύματα η περιεκτικότητα σε αλκο-
όλη φτάνει το 26% της σύνθεσής τους. Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Australian Dental Journal» μια μελέτη με 3.210 ανθρώπους, που έδειξε ότι η αλκοόλη των στοματικών διαλυμάτων αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη μετα-ανάλυση, που αξιολογεί τα στοιχεία 10 ερευνών των τελευταίων 20 χρόνων, μόνο σε 3 μελέτες -συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής- διαπιστώνεται ότι η αλκοόλη σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος. Οι υπόλοιπες 7 μελέτες δεν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Επομένως, ο κίνδυνος δεν τεκμηριώνεται επαρκώς. Πάντως, η διάσταση των επιστημονικών απόψεων οδήγησε ορισμένες εταιρείες στη δημιουργία στοματικών διαλυμάτων χωρίς αλκοόλη (alcohol free).




2.Τα αντιμικροβιακά
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως τα στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη - έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα που περιέχεται και σε αντισηπτικά καθαριστικά του δέρματος. Μία μόνο χρήση ενός διαλύματος χλωρεξιδίνης αρκεί για να μειώσει το μικροβιακό φορτίο του στόματος από 6 έως 12 ώρες. Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, δεν συνιστούν τη χρόνια καθημερινή χρήση τους, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο στόμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Η χρήση τους δεν συνιστάται να ξεπερνά το διάστημα των 3 εβδομάδων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σε ποιους συστήνονται...
• Στους πάσχοντες από περιοδοντίτιδα (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας όπου τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν), καθώς και σε όσους έχουν υποβληθεί σε περιοδοντικό χειρουργείο, έως ότου είναι σε θέση να βουρτσίσουν ξανά τα δόντια τους. ➔ Σε όσους δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιήσουν νήμα εξαιτίας κάποιου ιατρικού προβλήματος, π.χ. σε κλινήρεις ή χειρουργημένους ασθενείς. ... Και σε ποιους όχι Τα στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη δεν συνιστώνται σε ανθρώπους με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις στο στόμα (π.χ. άφθες, στοματίτιδα μετά από ακτινοθεραπεία), επειδή, αν υπάρχει ανοιχτή πληγή ή ερεθισμός στο βλεννογόνο του στόματος, η χλωρεξιδίνη προκαλεί έντονο τσούξιμο και πόνο.
Ανεπιθύμητες ενέργειες Η καθημερινή χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μήνα) μπορεί να οδηγήσει στον αποχρωματισμό των δοντιών (καφέ χρώμα), που αντιμετωπίζεται με τον καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο. Επίσης, μπορεί να αποχρωματίσει και να επιμηκύνει τις θηλές της γλώσσας (τριχωτή γλώσσα) και να οδηγήσει σε παροδική απώλεια ή αλλοίωση της γεύσης (ιδιαίτερα του αλμυρού). Τέλος, η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προαγάγει τη δημιουργία πέτρας στα δόντια.

3.Τα φαρμακευτικά
Ορισμένα στοματικά διαλύματα είναι φάρμακα και χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού. Σε αυτά ανήκουν διαλύματα:
Με κορτικοστεροειδή (π.χ. δεξομεθαζόνη), που χορηγούνται για συγκεκριμένες παθήσεις του στόματος (δερματικά νοσήματα όπως ο ομαλός λειχήνας). Η διάρκεια και ο τρόπος λήψης τους καθορίζονται από το γιατρό ανάλογα με τα συμπτώματα.
Με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση Χορηγούνται για την ανακούφιση του πόνου (π.χ. από τις άφθες) και συνήθως περιέχουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συστατικά.
Mε φθόριο, που συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή όσων έχουν τάση για ανάπτυξη τερη­δόνας ή ξηροστομία. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται ακόμα πιο αποτελεσματική η φθορίωση από τον οδοντίατρο.

Το σάλιο είναι το πιο αποτελεσματικό «αντισηπτικό» στοματικό διάλυμα!

Τα πιο συχνά λάθη
«Ξεχνάτε» την οδοντόβουρτσα Εάν ανήκετε στους λάτρεις των στοματικών διαλυμάτων, να θυμάστε ότι η χρήση τους δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα, παρότι η αίσθηση φρεσκάδας που δημιουργούν οδηγεί συχνά προς αυτή τη λανθασμένη πρακτική.
Τα «κρατάτε» πολύ στο στόμα σας Όσοι χρησιμοποιούν συστηματικά τα στοματικά διαλύματα τείνουν να κάνουν μπουκώματα για περισσότερα λεπτά (π.χ. για 2-5΄) από όσα αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται ο βλεννογόνος του στόματος και να προκαλείται εκτεταμένο χημικό έγκαυμα από τις καυστικές ουσίες που περιέχουν. Γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αναγραφόμενες στη συσκευασία ενδείξεις.

Επιτρέπονται στα παιδιά;
Τα στοματικά διαλύματα δεν συνιστάται να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, εκτός αν κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. τραυματισμός) καθιστά προσωρινά αδύνατη τη χρήση της οδοντόβουρτσας. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι τα στοματικά διαλύματα αντιμετωπίζονται από τους εφήβους ως η «εύκολη λύση» που αντικαθιστά την οδοντόβουρτσα, γεγονός που είναι επιζήμιο για τη στοματική τους υγιεινή, η οποία ούτως ή άλλως βάλλεται από τις διατροφικές τους επιλογές (γλυκά και αναψυκτικά).

Το μέλλον ανήκει στα νανοδιαλύματα!
Η χρήση της νανοτεχνολογίας στα στοματικά διαλύματα αποτελεί ένα νέο, υποσχόμενο ορίζοντα για τις θεραπείες του στόματος. Μάλιστα, στο πεδίο αυτό δραστηριοποιείται ο κ. Νικόλαος Σούκος, ένας έλληνας ερευνητής στο Forsyth Research Institute της Βοστόνης των ΗΠΑ. Η χρήση της νανοτεχνολογίας στοχεύει στη δημιουργία ενός διαλύματος μέσω του οποίου θα εναποτίθενται θεραπευτικές ουσίες στο στόμα και το οποίο θα λειτουργεί σαν οδοντόβουρτσα, νήμα και στοματικό διάλυμα μαζί.
52  Κουβεντούλα / Ψυχολογία / Κριτική που ’γινες... δίκοπο μαχαίρι στις: Μάρτιος 07, 2010, 14:00:10 μμ
Κριτική που ’γινες... δίκοπο μαχαίρι
της Λουίζας Βογιατζή
ΤΕΥΧΟΣ - Φεβρουάριος 2010 

Για να κατηγορήσουμε, να παρατηρήσουμε, να αξιολογήσουμε, να συγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, κάνουμε κριτική στους άλλους κυρίως, ενίοτε και στον εαυτό μας, και μάλιστα πολύ αυστηρή. Την πρώτη μας κριτική διάθεση την εκφράζουμε κιόλας από τα γεννοφάσκια μας, όταν γυρνάμε με αποστροφή το κεφάλι στο κουτάλι με το φαγητό που δεν μας αρέσει, στο πρόσωπο που μας χαμογελά αλλά δεν είναι γνώριμο. Και συνεχίζουμε διά βίου, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα αξιών που διαμορφώνουμε. Η κριτική είναι πάντα μια πράξη σύγκρισης με κάτι που ασπαζόμαστε ως σωστό, καλό, δίκαιο, ωραίο.

«Εμείς» vs «οι άλλοι»
Η βάση κάθε κριτικής είναι μια αξιο­λόγηση και ένας διαχωρισμός: Αυτό μου αρέσει, εκείνο δεν μου αρέσει, αυτό το βρίσκω καλό, εκείνο όχι, εδώ κάνω σαφές σε εμένα και στους άλλους ότι διαχωρίζω τη θέση μου. Αξιολογώντας και κρίνοντας, αναγνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ποιοι είναι οι άλλοι, σε τι μοιάζουμε και σε τι διαφέρουμε. Πρόκειται για μια πράξη κοινωνική, αναγκαία και φυσική, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε στον κόσμο. Αν τα ζώα έχουν ανάγκη από το ένστικτό τους για να διακρίνουν τους κινδύνους, αλλά και τις ωφέλιμες γι’ αυτά καταστάσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον ένα (κοινωνικό) σύστημα αξιολόγησης βάσει του οποίου να προσανατολίζονται στις σχέσεις τους.

Από την κριτική στη δαιμονοποίηση
Έως εδώ καλά. Όμως η κριτική που ασκούμε στους άλλους, τις περισσότερες ίσως φορές δεν δηλώνει απλώς μια θέση, μια αντίθεση ή μια άποψη. Σπάνια αρκούμαστε στο να εκφράσουμε μόνο αν κάτι μας αρέσει ή όχι, αν συμφωνούμε ή όχι και γιατί. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές αυτό ακριβώς είναι που δεν κάνουμε. Αντίθετα, σαν καλοί χριστιανοί που είμαστε, δαιμονοποιούμε και καταδικάζουμε. Βασισμένοι σε μια λογική μαύρου-άσπρου, παίρνουμε ως δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην «καλή και σωστή» πλευρά και αυτό το οποίο κριτικάρουμε, στην απέναντι, την «κακή και λανθασμένη». Αυτό, μάλιστα, το κάνουμε συνήθως χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Πόλωση και θυμός
Για παράδειγμα, η κ. Χαρά, η μητέρα της 25χρονης Κατερίνας, δεν καταλαβαίνει γιατί η κόρη της οργίζεται με την κριτική που κάνει στις παρέες της: «Εγώ απλώς εκφράζω τη γνώμη μου, απαγορεύεται δηλαδή; Αφού ο τρόπος που ντύνονται δεν μου αρέσει, είναι γελοίος, και αν πεις για τη μουσική που ακούν; Καμία μελωδία, κακόηχη, μουσική της πεντάρας. Άποψή μου είναι και τη λέω, καλό τους κάνει να ακούνε και μιαν άλλη γνώμη μπας και καταλάβουν!». Φυσικά, η Κατερίνα γίνεται έξαλλη. Γιατί, βέβαια, η μητέρα της δεν δηλώνει απλώς ότι κάτι δεν της αρέσει, αλλά, θεωρώντας τα δικά της αισθητικά κριτήρια τα μόνα σωστά, απορρίπτει με άκαμπτο και απόλυτο τρόπο την αισθητική της κόρης της και των φίλων της. Μια τέτοια κριτική, όταν μάλιστα προέρχεται από τους γονείς, πληγώνει, προσβάλλει, προκαλεί θυμό και -το κυριότερο- δεν αφήνει καμία πόρτα ανοιχτή για προσέγγιση και ανταλλαγή απόψεων. Δημιουργεί πόλωση.

Η ανατομία ενός... εμφυλίου
Η κριτική συχνά δεν απέχει πολύ από την προσβολή και την απόρριψη. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όταν κριτικάρουμε προσωπικά χαρακτηριστικά, συναισθήματα και ιδιαιτερότητες του άλλου. Κάτι που, δυστυχώς, συνηθίζεται στις πιο κοντινές και σημαντικές μας σχέσεις. Διαπιστώνουμε στον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μας πράγματα που μας προκαλούν σύγχυση, ντροπή, δυσφορία, είτε γιατί διαφέρουν πολύ από εμάς είτε γιατί, χωρίς να το συνειδητο­ποιούμε, μας θυμίζουν πολύ κάτι από εμάς και θέλουμε να αμυνθούμε. Και η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση!




Η κριτική στην TV

Σαν να μην έφτανε η έμφυτη, αλλά και η από τη διαπαιδαγώγησή μας επίκτητη τάση για κριτική, καταιγιζόμαστε τελευταία και από δεκάδες εκπομπές στην τηλεόραση ή στο Ίντερνετ, στις οποίες καλούμαστε να κρίνουμε. Εκπομπές με καλεσμένους για φαγητό που ο ένας κρίνει τον άλλον, εκπομπές «ταλέντων» που περιμένουν να κριθούν από εμάς, ακόμη και εκπομπές με ζευγάρια, στις οποίες ο ένας καλείται να κρίνει τον άλλον μπροστά στους χιλιάδες τηλεθεατές. Σε μια εποχή όπου όλοι εμφανίζονται υπέρμαχοι του αλληλοσεβασμού, της ανεκτικότητας και τάσσονται κατά των προκαταλήψεων, η ανώνυμη και χωρίς λόγο και πραγματικό αντικείμενο κριτική έχει γίνει καθημερινή συνήθεια. Ο λόγος της επιτυχίας των εκπομπών αυτών; Μάλλον η ανάγκη να αισθανθούμε βολεμένοι στον καναπέ μας, επειδή εμείς βρισκόμαστε στη «σωστή πλευρά» και είμαστε στο απυρόβλητο.




Όταν γινόμαστε αμείλικτοι
Ο Χρήστος και η Μαρίνα είναι μαζί 3 χρόνια. Η σχέση τους περνά πολλές δυσκολίες και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν φτάσει στα πρόθυρα του χωρισμού. Ένας βασικός λόγος είναι η συνεχής, αμείλικτη κριτική της Μαρίνας. «Ακόμα και τον πρώτο καιρό που ήμασταν πολύ ερωτευμένοι -εγώ τουλάχιστον ήμουν-, με την παραμικρή ευκαιρία μού έκανε κριτική. Για τη συμπεριφορά μου, για το φαγητό μου, για το κάπνισμα, αλλά και για το ότι είμαι πολύ αυθόρμητος -κατά τη γνώμη της άξεστος-, για το ότι βοηθάω και συντρέχω πολύ τους φίλους μου -εκείνη λέει ότι με βρίσκουν κορόιδο-, για το ότι έχω κάποιες συνή­θειες που μου αρέσουν, όπως ο
μεσημεριανός ύπνος. Γι’ αυτό με λέει άκαμπτο και κολλημένο. Φυσικά, γίνονται ομηρικοί καβγάδες. Είναι πολύ κουραστική και ψυχοφθόρα αυτή η κριτική. Πραγματικά, μερικές φορές τη ρωτάω γιατί είναι μαζί μου, αφού μου βρίσκει τόσα στραβά...», εξομολογείται ο Χρήστος. Αν και λίγο ακραίο, το παράδειγμα του Χρήστου και της Μαρίνας είναι χαρακτηριστικό για το είδος της κριτικής που ασκούν συχνά ο ένας στον άλλο δύο άνθρωποι που είναι ζευγάρι: Γενικευμένες, παγιωμένες απόψεις που εκφέρονται μάλιστα συχνά με έντονη δυσαρέσκεια, απαξίωση, θυμό, απέχθεια και προκαλούν, όπως είναι φυσικό, άρνηση και αντεπίθεση.

Η κριτική βρίσκει καλό έδαφος όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους αγαπούν

«Ξορκίζοντας» τον εαυτό μας
Γιατί όμως αυτή η «μανία» της κριτικής, τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Τι είναι αυτό που προσπαθούμε να «ξορκίσουμε» καταδικάζοντας ό,τι βλέπουμε στον άλλον και δεν είναι «του γούστου» μας; Το βέβαιο είναι ότι αυτά που εξάπτουν την επικριτική μας διάθεση είναι πάντα πράγματα που με κάποιον τρόπο αγγίζουν κάτι δικό μας. Παρατηρώντας τον εαυτό μας να κριτικάρει τους άλλους, αν δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, θα διαπιστώσουμε ότι πράγματα που μπορεί να είναι πολύ πιο ενοχλητικά τα ανεχόμαστε με μεγάλη ευκολία, ενώ κάποια άλλα -έστω και σχετικά ασήμαντα- μας κάνουν έξαλλους.

Φως στην «πλευρά της σκιάς»
Όλοι μας έχουμε αυτό που ο μεγάλος ελβετός ψυχαναλυτής Carl Jung ονόμασε «πλευρά της σκιάς»: Αυτά τα «σκοτεινά» κομμάτια του εαυτού μας που -άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι- για λόγους ανατροφής, ηθικής, αισθητικής έχουμε απωθήσει και αρνηθεί και δεν αφήνουμε να βγουν στην επιφάνεια. Όμως, την πλευρά αυτή τη συναντάμε συνεχώς, άλλοτε σε μορφή ακατέργαστη και συμβολική, όπως συμβαίνει στα όνειρά μας, άλλοτε στον ίδιο μας τον εαυτό σε στιγμές που «χάνουμε τον έλεγχο» και άλλοτε ζωντανά μπροστά μας σε έναν άλλον άνθρωπο. Όσο πιο κοντά μας είναι ο άνθρωπος αυτός, τόσο πιο μεγάλη δυσφορία μάς προκαλούν τα στοιχεία αυτά που αρνούμαστε. Κι ακόμη, όσο λιγότερο έχουμε αποδεχτεί και συμφιλιωθεί με τη «σκοτεινή πλευρά» μας, όσο λιγότερο καλά αισθανόμαστε με αυτό που είμαστε -έστω και με λάθη, αδυναμίες και ατέλειες-, τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη μας να κριτικάρουμε τον άλλον. Για δύο λόγους: Για να ξορκίσουμε όλα αυτά που μας ενοχλούν και για να νιώσουμε ότι εμείς είμαστε καλύτεροι - να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε στη «σωστή πλευρά».

Για να γίνει η κριτική σας αποδεκτή...
Γίνεται, όμως, να σταματήσουμε την κριτική; Όχι, γιατί είναι στοιχείο της κοινωνικής μας ταυτότητας, συνήθεια, βίωμα. Ούτε θα ωφελούσε να γίνουμε ουδέτεροι, να μην αξιολογούμε και να μην κρίνουμε τίποτα. Κι ακόμη, γιατί η κριτική, όταν γίνεται με ειλικρίνεια, ενδιαφέρον και φροντίδα για τον άλλον, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας, ιδιαίτερα αυτές με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει η κριτική μας να γίνει ακουστή και δεκτή από τον άλλον. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:
• Να εκφράζουμε την κριτική όχι σαν ετυμηγορία προς τον άλλον ή σαν ξέσπασμα θυμού και παραπόνων, αλλά σαν θέμα προς συζήτηση στο οποίο δεν είμαστε κριτές αφ’ υψηλού, αλλά προβληματισμένοι για κάτι που μας ενοχλεί και αφορά και τους δύο εξίσου. Οι προσωπικές σχέσεις δεν είναι δικαστήριο όπου ο ένας κρίνεται και ο άλλος κατα­δικάζει, αλλά συμμαχία με στόχο το καλό της σχέσης.
• Στην κριτική ο καθένας ανταποκρίνεται καλύτερα όταν αισθάνεται ότι έχει την ελευθερία να δράσει, να αλλάξει κάτι με δική του πρωτοβουλία και με το δικό του τρόπο και όχι γιατί κάποιος το απαιτεί και τον υποχρεώνει. Οι αλλαγές αυτές συνήθως θέλουν χρόνο.
• Και το βασικότερο, η κριτική βρίσκει καλό έδαφος όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους αγαπούν, τους σέβονται και τους αποδέχονται, δια­φορετικά εκλαμβάνεται ως απειλή και απορρίπτεται κατευθείαν.

Η κ. Λουίζα Βογιατζή είναι συμβουλευτική ψυχολόγος.
53  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Χάπια για το τοπικό πάχος στις: Μάρτιος 04, 2010, 17:32:35 μμ
Έχω τοπικό πάχος στην κοιλιά και κυτταρίτιδα. Τι να κάνω; Τα χάπια που ενεργοποιούν το μεταβολισμό θα με βοηθήσουν;

Το τοπικό πάχος και η κυτταρίτιδα σχετίζονται με το σωματότυπο κάθε γυναίκας και με παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Τα χάπια βοηθούν;
Η αγορά είναι πλέον γεμάτη με συμπληρώματα διατροφής (χάπια, κάψουλες, διαλυόμενες σκόνες) που διατείνονται ότι ενεργοποιούν το μεταβολισμό, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι είναι αποτελεσματικά, καθώς, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Εάν η απώλεια βάρους δεν επιτευχθεί μέσω αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κιλά θα επανέλθουν και μάλιστα με το παραπάνω!

Τι μπορείς να κάνεις
Ο συνδυασμός της ισορροπημένης  διατροφής αλλά και της άσκησης μας δίνουν πρόσβαση στη δυνατότητα αντιμετώπισης του τοπικού πάχους καθώς και της κυτταρίτιδας,  ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας και της ευεξίας μας. Φρόντισε λοιπόν να:
Υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες Τι σημαίνει αυτό; Να αποφεύγεις τα κορεσμένα λιπαρά, να μετριάσεις το αλκοόλ, να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά, να επιλέγεις τρόφιμα ολικής άλεσης και να φρόντιzεις να ενυδατώνεις επαρκώς τον οργανισμό σου. 
Γυμνάζεσαι Η άσκηση και κυρίως η αερόβια (π.χ., τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο, χορός) θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και θα συμβάλει στη βελτίωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού
54  Κουβεντούλα / Ψυχολογία / Αυτογνωσία στις: Μάρτιος 04, 2010, 17:24:36 μμ
Γνώθι σ’ αυτόν. Τι εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες; Τι εννοούν οι σημερινοί επιστήμονες της ψυχικής υγείας με τη λέξη αυτογνωσία; Τι σημαίνει αυτογνωσία; Πως επιτυγχάνεται; Γιατί για όλους μας θα ήταν καλό να την επιδιώκουμε; Σε τι μας χρησιμεύει;

Αυτογνωσία, η γνώση του εαυτού. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε; Από πού ερχόμαστε; Γιατί ήρθαμε σε αυτή τη ζωή; Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ; Κάνουμε αυτό για το οποίο ήρθαμε; Που έχουμε να πάμε; Ήμαστε στον δρόμο που οδηγεί εκεί ή ήμαστε κάπου αλλού, χαμένοι;
 
Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν καλά ποιοι είναι, που ήθελαν να φτάσουν και πως θα πήγαιναν εκεί. Γι’ αυτό και η αρχαία Ελλάδα άνθισε και δημιούργησε ένα πολιτισμό μοναδικό και ανεπανάληπτο που όλη η υφήλιος γνωρίζει γι’ αυτόν και δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
 
Για τους σημερινούς επιστήμονες αυτογνωσία είναι μια βιωματική διαδικασία μέσα από την οποία ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του. Η γνώση του εαυτού είναι ανεξάντλητη. Γι’ αυτό, αυτά που μπορείς να γνωρίσεις για τον εαυτό σου είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω:
·         τι επιθυμείς και τι θέλεις από την ζωή σου
·         ποια είναι τα δυνατά σου σημεία
·         ποιες είναι οι αδυναμίες σου
·         τι σε κινητοποιεί και τι σου δίνει χαρά
·         τι θέλεις να αλλάξεις στον εαυτό του και τι στη ζωή σου
·         τι έχεις πετύχει μέχρι τώρα στη ζωή σου
·         πως συνδέεσαι με τους άλλους ανθρώπους
·         τι σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τις επιθυμίες και τους στόχους σου
·         πως χρειάζεσαι να βελτιωθείς ως άνθρωπος
·         ποια είναι τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις σου
·         ποιες αξίες βλέπεις ότι έχεις ως άνθρωπος
·         ποιοι είναι οι φόβοι σου και πώς να τους αξιολογήσεις
·         ποιες είναι οι τεράστιες δυνατότητες που έχεις κ.λ.π.
 
Αυτή η βιωματική διαδικασία γίνεται με την βοήθεια ενός ειδικού της ψυχικής υγείας που έχει περάσει από αυτή την διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο αυτογνωσίας. Και αυτό, γιατί την ώρα που διαβάζεις, στρέφεις την προσοχή σου σε αυτό που διαβάζεις και όχι σε σένα. Μέσα στην συνεδρία ο/η σύμβουλος, ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής/ρια σε βοηθάει να εστιάσεις σε σένα.
 
Για να επιτευχθεί η αυτογνωσία χρειάζεται ειλικρίνεια και κουράγιο για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια μας. Στην αναζήτηση αυτής της γνώσης χρειάζεται να έχουμε μια ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό μας. Ούτε να τον υπερεκτιμούμε, ούτε να τον υποτιμούμε. Χρειάζεται μια ρεαλιστική άποψη για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας.
 
Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο τον καταλαβαίνουμε. Καταλαβαίνουμε γιατί και πως διαλέγουμε συντρόφους που είναι ή δεν είναι οι κατάλληλοι για εμάς, γιατί και πως διαλέγουμε φίλους, γιατί είμαστε μόνοι ή έχουμε ανθρώπους γύρω μας που νοιάζονται, γιατί αισθανόμαστε έτσι όπως αισθανόμαστε και γιατί σκεφτόμαστε έτσι και όχι αλλιώς. Καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που μας αγχώνει, τι είναι αυτό που μας θυμώνει, τι είναι αυτό που μας δίνει χαρά και πώς να διαχειριστούμε αυτά και όλα τα συναισθήματα τα οποία νιώθουμε καθημερινά.
 
Όταν φτάσουμε στο σημείο να καταλάβουμε το εαυτό μας τότε θα τον αποδεχθούμε. Θα δούμε τι μας αρέσει και τι όχι, τι μας είναι χρήσιμο και τι άχρηστο, τι μας οδηγεί στην ευτυχία και τι στη δυστυχία. Ότι μας αρέσει και μας είναι χρήσιμο μπορούμε να το κρατήσουμε. Ότι δεν μας αρέσει και μας είναι άχρηστο μπορούμε να το αλλάξουμε. Μη γνωρίζοντας τον εαυτό μας και μένοντας στο σκοτάδι σε ότι έχει σχέση με μας σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να πιανόμαστε στην παγίδα των εσωτερικών μας διαμαχών και θα συνεχίσουμε να αφήνουμε εξωτερικούς παράγοντες όπως άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις να μας χειρίζονται και να μας βάζουν σε καλούπια. Όταν ξέρεις ποιος/α είσαι τότε ξέρεις πως έχεις την ικανότητα και μπορείς να διαμορφώσεις εσύ την ζωή σου στο παρόν αλλά και στο μέλλον όπως εσύ θες.
 
Η αλλαγή στο τρόπο διαχείρισης συναισθημάτων, συμπεριφορών και σκέψεων δεν είναι εύκολη, χρειάζεται χρόνο και κόπο. Εξαιτίας αυτού του κόπου κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξουν, προτιμούν να μείνουν εκεί που είναι και να μην μετακινηθούν καθόλου μέχρι το τέλος της ζωής τους. Όσοι έχουν ισχυρή επιθυμία για να γνωρίσουν το εαυτό τους και να δουλέψουν σκληρά μαζί του τότε είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν και σε αυτό και σε όποιο άλλο στόχο κι αν βάλουν στη ζωή τους.
 
Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις. Όταν εστιάζεις την προσοχή σου στο πως νιώθεις, στο πως αισθάνεται το σώμα σου, στο πως συμπεριφέρεσαι, στο πως σκέφτεσαι και με ποιον τρόπο τα ερμηνεύεις όλα αυτά τότε ξέρεις που πηγαίνεις στην ζωή σου. Γνωρίζοντας τον εαυτό σου καταλαβαίνεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της σκέψεως και των συναισθημάτων σου, ότι δεν είσαι έρμαιο των καταστάσεων και εφόσον εσύ έχεις τον έλεγχο μπορείς να κάνεις ότι αλλαγές θέλεις στον τρόπο σκέψης, στην διαχείριση των συναισθημάτων και στην ζωή σου γενικότερα.
 
Μέσω της αυτογνωσίας έχεις καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία με σένα αλλά και με τους άλλους γύρω σου. Δημιουργείς καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και κατανοείς καλύτερα τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Η αυτοεκτίμησή σου και η αυτοπεποίθησή σου αυξάνονται. Κατευθύνεσαι στην γνώση και στη μάθηση που είναι ο δρόμος για την σοφία. Απολαμβάνεις την εσωτερική γαλήνη και την ηρεμία πνεύματος και ψυχής φτάνοντας στην ευτυχία. Αισθάνεσαι πλήρωση, ευδαιμονία και οδηγείσαι στην τελείωση.
 
Γεωργία Δανέζη
Bsc in counseling & psychological science
55  Κουβεντούλα / Το forum των άστρων / Κέλτικη αστρολογία στις: Μάρτιος 01, 2010, 12:26:20 μμ
Σύμφωνα με την Κέλτικη αστρολογία, κάθε ημερομηνία γέννησης αντιστοιχεί σε ένα δέντρο από το οποίο έπεσε ο καθένας από εμάς. Το δέντρο της ζωής μας, λοιπόν, μας συνοδεύει σε όλη μας την πορεία και μας δίνει κάποια βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.
Βρείτε το δικό σας δέντρο και ανακαλύψτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά σας.

1/1 έως 11/1 & 5/7 έως 14/7: Έλατο
12/1 έως 24/1 & 15/7 έως 25/7: Πτελέα
25/1 έως 3/2 & 26/7 έως 4/8: Κυπαρίσσι
4/2 έως 8/2 & 5/8 έως 13/8: Λεύκη
9/2 έως 18/2 &14/8 έως 23/8: Κέδρος
19/2 έως 28/2 &24/8 έως 2/9: Πεύκο
1/3 έως 10/3 & 3/9 έως 12/9: Κλαίουσα Ιτιά
11/3 έως 20/3 & 13/9 έως 22/9: Λεμονιά lime
Μάρτιος 21 : Βελανιδιά Σεπτέμβριος 23 : Ελιά
22/3 έως 31/3 & 24/9 έως 3/10: Φουντουκιά
1/4 έως 10/4 & 4/10 έως 13/10: Μελία Rowan
11/4 έως 20/4 & 14/10 έως 23/10: Σφένδαμος
21/4 έως 30/4 & 24/10 έως 11/11: Φιστικιά
1/5 έως 14/5 : Λεύκη
15/5 έως 24/5 & 12/11 έως 21/11: Καστανιά
25/5 έως 3/6 & 22/11 έως 1/12: Μελία–Στακτης
3/6 έως 13/6 & 2/12 έως 11/12: Γαύρος
14/6 έως 23/6 & 12/12 έως 21/12: Συκιά
Ιούνιος 24 : Σημύδα Δεκέμβριος 22 : Οξιά
25/6 έως 4/7 & 23/12 έως 31/12 : Μηλιά

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (Γενναίος): γενναίος, δυνατός, άκαμπτος, ανεξάρτητος, ευαίσθητος. Οι αλλαγές δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα και πατάτε σταθερά στη γη. Είστε άνθρωπος της δράσης.
ΓΑΥΡΟΣ (Καλή γεύση): ενδιαφέρεστε για την εμφάνισή σας. Δεν είστε εγωιστής, σας αρέσει η άνετη, αλλά λογική και πειθαρχημένη ζωή, αναζητάτε την ευγένεια και την αναγνώριση σε έναν συναισθηματικό σύντροφο και ονειρεύεστε ασυνήθιστους εραστές. Δεν είστε ποτέ σίγουροι για τις αποφάσεις σας, ενώ σας διακρίνει η ευσυνειδησία, αλλά και η δυσπιστία.
ΕΛΑΤΟ (Μυστήριος): αξιοπρεπής, σοφιστικέ, αγαπάτε οτιδήποτε ωραίο. Μελαγχολικός, πεισματάρης, έχετε εγωιστικές τάσεις, αλλά νοιάζεστε για τους κοντινούς σας ανθρώπους. Είστε μετριόφρων, πολύ φιλόδοξος, ταλαντούχος, επιμελής, μοναδικός εραστής. Έχετε πολλούς φίλους, πολλούς εχθρούς και είστε πολύ αξιόπιστος.
ΕΛΙΑ (Σοφός): αγαπάτε τον ήλιο. Έχετε ζεστά και ευγενικά αισθήματα, είστε λογικός, ισορροπημένος, ανεχτικός, εύθυμος, ήρεμος. Αποφεύγετε τις επιθέσεις και την βία, έχτε πολύ καλή αίσθηση της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα είστε ευαίσθητος, ευσυγκίνητος. Αγαπάτε το διάβασμα και την παρέα των σοφιστικέ ανθρώπων.
ΚΑΣΤΑΝΙΑ (Ειλικρίνεια): ασυνήθιστης ομορφιάς, δεν θέλετε να εντυπωσιάζετε, ενώ έχετε αναπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Σας διακρίνει η ζωντάνια. Είστε γεννημένος διπλωμάτης, αλλά εκνευρίζεστε εύκολα. Είστε ο ευαίσθητος της παρέας, συχνά λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Μερικές φορές ενεργείτε με υπεροχή παρόλο που νιώθετε ότι δεν σας καταλαβαίνουν. Αγαπάτε μόνο μία φορά και έχετε δυσκολίες στην εύρεση συντρόφου.
ΚΕΔΡΟΣ (Πεποίθηση): σπάνιας ομορφιάς, ξέρετε πώς να προσαρμόζεστε. Σας αρέσει η πολυτέλεια και η καλή υγεία. Δεν είστε καθόλου ντροπαλός και τείνετε να περιφρονείτε τους άλλους. Σας διακρίνει η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα, η ανυπομονησία, τα πολλά ταλέντα. Είστε επιμελής, αισιόδοξος και ικανός να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις. Περιμένετε τη μία και μοναδική αληθινή αγάπη.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ (Πιστότητα): δυνατός, μυώδης, προσαρμοστικός, παίρνετε ότι έχει η ζωή να δώσει, είστε ικανοποιημένος, αισιόδοξος, ποθείτε τα χρήματα και την αναγνώριση. Μισείτε τη μοναξιά, ενώ είστε παθιασμένος εραστής που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Πιστός, ευέξαπτος, απείθαρχος, σχολαστικός και αδιάφορος.
ΛΕΜΟΝΙΑ LIME (Doubt): δέχεστε αυτά που σας επιφυλάσσει η ζωή με έναν σύνθετο τρόπο, μισείτε τους τσακωμούς, το στρες και τον μόχθο, δεν σας αρέσει η τεμπελιά και η αργία. Είστε μαλακός και εύκαμπτος , κάνετε θυσίες για τους φίλους και έχετε πολλά ταλέντα. Δεν είστε, όμως, αρκετά επίμονος για να τα κάνετε να ανθίσουν. Συχνά, γκρινιάζετε και παραπονιέστε. Είστε πολύ ζηλιάρης, αλλά και πιστός.
ΛΕΥΚΗ (Αβέβαιος): δεν έχετε πολύ αυτοπεποίθηση, ενώ είστε γενναίος μόνο εάν είναι απαραίτητο! Εχετε ανάγκη την καλή διάθεση και τον ευχάριστο περίγυρο. Είστε πολύ επιλεκτικός, συχνά μοναχικός και καλλιτεχνική φύση. Η οργάνωση είναι κάτι που σας διακρίνει. Τείνετε στη φιλοσοφία, ενώ είστε αξιόπιστος σε κάθε κατάσταση και παίρνετε τη συνεργασία πολύ σοβαρά.
ΜΕΛΙΑ ROWAN (Ευαισθησία): γεμάτος από γοητεία, εύθυμος, προικισμένος χωρίς εγωισμό, σας αρέσει να τραβάτε την προσοχή. Αγαπάτε τη ζωή και την κίνηση. Είστε συγχρόνως εξαρτημένος και ανεξάρτητος, καλλιτεχνικός, φλογερός, αισθηματικός, καλή παρέα, αλλά δεν συγχωρείτε.
ΜΕΛΙΑ – ΣΤΑΚΤΗΣ ASH (Φιλόδοξος): ασυνήθιστα ελκυστικός, παρορμητικός, απαιτητικός, δεν νοιάζεστε για την κριτική. Είστε φιλόδοξος, έξυπνος, ταλαντούχος, σας αρέσει να παίζετε με τη φωτιά. Μπορείτε να γίνετε εγωιστής, πολύ αξιόπιστος και αντάξιος εμπιστοσύνης, καλός συνεργάτης, πιστός και φρόνιμος εραστής. Μερικές φορές το μυαλό εξουσιάζει την καρδιά σας.
ΜΗΛΙΑ (Αγάπη): πολλή γοητεία, εμφάνιση και έλξη, ευχάριστη αύρα. Είστε περιπετειώδης, ευαίσθητος, πάντα ερωτευμένος, θέλετε να αγαπάτε και να σας αγαπούν, πιστός και τρυφερός σύντροφος, πολύ γενναιόδωρος. Ζείτε για το σήμερα. Θα μπορούσε κανείς να σας χαρακτηρίσει σαν έναν ελεύθερο από έγνοιες φιλόσοφο με φαντασία.
ΟΞΙΑ (Δημιουργός): νοιάζεστε για την εμφάνισή σας, είστε υλιστής, σας αρέσει η καλή οργάνωση της ζωής και της καριέρας σας. Είστε καλός στη διαχείριση των οικονομικών και καλός ηγέτης, καθώς δεν παίρνετε μη απαραίτητα ρίσκα. Είστε λογικός και θαυμάσια συντροφιά, ενώ σας αρέσει πολύ να κρατιέστε σε φόρμα.
ΠΕΥΚΟ (Σχολαστικός): αγαπάτε την ευχάριστη παρέα, ξέρετε πώς να κάνετε τη ζωή άνετη. Είστε πολύ δραστήριος, φυσικός, καλή παρέα, ερωτεύεστε εύκολα, αλλά το πάθος σας σβήνει γρήγορα. Απογοητεύεστε εύκολα μέχρι να βρείτε αυτό που θεωρείτε ιδανικό. Είστε άξιος εμπιστοσύνης και πρακτικός.
ΠΤΕΛΕΑ (Γενναιόφρων): ευχάριστη όψη, γουστόζικα ρούχα, δυνατές απαιτήσεις. Δεν ξεχνάτε τα λάθη, είστε εύθυμος τύπος, σας αρέσει να οδηγείτε, αλλά όχι να υπακούετε σε εντολές. Ειλικρινής και πιστός σύντροφος, σας αρέσει να παίρνετε αποφάσεις για άλλους, γενναιόδωρος, με καλή αίσθηση του χιούμορ, πρακτικός.
ΣΗΜΥΔΑ (Έμπνευση): ζωντανός, ελκυστικός, κομψός, φιλικός, απαιτητικός, μετριόφρων, δεν σας αρέσει η υπερβολή, αγαπάτε τη ζωή στη φύση και την ηρεμία. Δεν είστε πολύ παθιασμένος, αλλά έχετε πολύ φαντασία και μικρή φιλοδοξία. Σας αρέσει να δημιουργείτε μία ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
ΣΥΚΙΑ (Ευαισθησία): πολύ δυνατός, λιγάκι ισχυρογνώμων, ανεξάρτητος, δεν σας αρέσουν οι αντιφάσεις και οι διαφωνίες. Αγαπάτε τη ζωή, την οικογένειά σας, τα παιδιά και τα ζώα, ενώ έχετε καλή αίσθηση του χιούμορ.
ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ (Ανεξάρτητος): ένα όχι συνηθισμένο άτομο, γεμάτος φαντασία και γνησιότητα, ντροπαλός και επιφυλακτικός, φιλόδοξος, περήφανος, με αυτοπεποίθηση. Αγαπάτε τις νέες εμπειρίες, είστε αρκετά νευρικός, έχετε καλή μνήμη, αλλά μπερδεμένη ερωτική ζωή, μαθαίνετε εύκολα και θέλετε να εντυπωσιάζετε.
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ (Ασυνήθιστος): γοητευτικός, χωρίς απαιτήσεις, ξέρετε πώς να κάνετε εντύπωση. Είστε ενεργός αγωνιστής για κοινωνικούς σκοπούς, δημοφιλής, μελαγχολικός και παράξενος εραστής, ειλικρινής, και ανεκτικός σύντροφος, με ακριβή αίσθηση δικαιοσύνης.
ΦΥΣΤΙΚΙΑ (Πάθος): άκαμπτος, περίεργος και γεμάτος αντιθέσεις, συχνά γίνεστε εγωιστής και επιθετικός. Είστε αριστοκράτης, με απρόσμενες αντιδράσεις, αυθόρμητος, ενώ η φιλοδοξία σας δεν έχει όρια. Είστε δύσκολος και ασυνήθιστος σύντροφος. Δεν αρέσετε πάντα, αλλά συχνά σας θαυμάζουν. Έχετε πολυμήχανη στρατηγική, είστε πολύ ζηλιάρης και φλογερός, χωρίς συμβιβασμούς.
ΚΛΑΙΟΥΣΑ ΙΤΙΑ (Μελαγχολία): ωραίος, αλλά μελαγχολικός, ελκυστικός, πολύ ευσυγκίνητος, αγαπάτε οτιδήποτε ωραίο και γευστικό και τα ταξίδια. Είστε ονειροπόλος, ακούραστος, ιδιότροπος, ειλικρινής, μπορεί να επηρεαστείτε αλλά δεν μπορείτε να συμβιώσετε εύκολα. Είστε απαιτητικός, έχετε διαίσθηση. Θέλετε να βρείτε έναν σύντροφο άγκυρα
56  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / Οδηγίες για να πετύχετε στις σχέσεις σας στις: Φεβρουάριος 24, 2010, 17:42:47 μμ
Προτού εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές - οδηγίες, μελετήστε τις καλά, και σιγουρευτείτε ότι τις καταλάβατε. Εφαρμόζοντάς τες όλο και συχνότερα στις καθημερινές σας σχέσεις με τον σύντροφο, τα παιδιά σας, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας, θα διαπιστώσετε ότι οι σχέσεις δεν είναι τόσο δύσκολες όπως αρχικά νομίζατε! Καλή αρχή!...

Πριν αρχίσετε να τις εφαρμόζετε θα ήταν καλό να τις μελετήσετε πολύ προσεχτικά.

•   Όταν μιλάτε προσπαθήστε να είστε ακριβείς σ’ αυτό που λέτε και περιγραφικοί.
•   Αποφεύγετε να γενικεύετε (π.χ. «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκες για μένα», «πάντα ήσουν τέτοιος», «Πότε κοίταξες τις ανάγκες μου;»
•   Αποφεύγετε να υποθέτετε τι θέλει να πει ο άλλος, ή τι σκέφτεται
•   Αποφεύγετε να αναλύετε τα κίνητρά του/της
•   Μη χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς
•   Εκφράστε την επιθυμία σας έτσι ώστε να έχει τη μορφή συγκεκριμένης πρότασης.
Αυτό μπορεί να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος
(π.χ. «...Θα ήθελα να με κοιτάς όταν μου μιλάς, γιατί έτσι νιώθω ότι μου δίνεις περισσότερη σημασία»).
•   Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου, και σκεφτείτε με προσοχή πώς νιώθει, ή τι σκέφτεται για το θέμα.

Δείξτε κατανόηση και εκφράστε την αποδοχή σας στον άλλον:

•   Με τον τόνο της φωνής σας, 
•   Την στάση του σώματος σας,
•   Και τις εκφράσεις του προσώπου σας 
•   Με το να επαναλαμβάνετε αυτό που είπε ο άλλος πριν από σας, και κυρίως με -το να επαναλαμβάνετε τις πιο σημαντικές σκέψεις κι επιθυμίες του.

•   Διατυπώστε τις σκέψεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φανερό ότι πρόκειται για τη δική σας γνώμη. (αντί να πεις: «παραμελείς το παιδί μας», μπορείς να πεις: «Πιστεύω ότι το παιδί μας αισθάνεται παραμελημένο από σένα». Αν διατυπώνεις τη γνώμη σου με τέτοιο τρόπο, είναι πιο πιθανό ο άλλος να αναρωτηθεί για ποιο λόγο έχεις τη συγκεκριμένη άποψη, ή να ακούσει προσεχτικά αυτό που λες. 

•   Εκφράζετε τα συναισθήματά σας για το θέμα που συζητάτε, και αποφεύγετε γενικές αναφορές του τύπου: «Είμαι θυμωμένη μαζί σου». Είναι προτιμότερο να πείτε: «Είμαι θυμωμένη μαζί σου γιατί πιστεύω ότι το παιδί μας νιώθει παραμελημένο από σένα». 

•   Όταν λέτε κάτι προσπαθήστε να δείχνετε και τα θετικά σας συναισθήματα στον συνομιλητή σας, εφόσον νιώθετε έτσι. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτόν –ανεξάρτητα από το παράπονο που εκφράζετε, ή τον θυμό σας για κάτι που συνέβη- αισθάνεται λιγότερο απειλημένος κι εχθρικός, και ίσως ενοχληθεί λιγότερο απ’ όσα πείτε.

•   Προσπαθήστε να είστε όσον είναι δυνατόν πιο ακριβείς και συγκεκριμένοι σε αυτό που λέτε. Όταν για παράδειγμα, περιγράφετε μια συμπεριφορά, αντί να πείτε: «Μου αρέσει να είσαι τρυφερή μαζί μου», πείτε: «Μου αρέσει όταν μ’ αγκαλιάζεις και με φιλάς».

•   Όταν θέλετε να εκφράσετε το παράπονό σας ότι ο άλλος δεν σας φιλά όταν φεύγει για την δουλειά, ή όταν γυρίζει στο σπίτι, αντί να του πείτε: «Ποτέ δεν με φιλάς», είναι προτιμότερο να του πείτε: «Θα μου άρεσε όταν φεύγεις το πρωί για τη δουλειά να με φιλάς», ή «θα μου άρεσε όταν γυρίζεις σπίτι να με φιλάς μόλις μπαίνεις».

•   Όταν λέτε κάτι να είστε σίγουροι και ξεκάθαροι μέσα σας γι’ αυτό που θέλετε να πείτε. Το ίδιο σίγουροι πρέπει να είστε όταν ζητάτε από τον άλλον να συμπεριφερθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Πρέπει δηλαδή να είστε πρώτα εσείς ξεκάθαροι μέσα σας τι είδους πρέπει να είναι αυτή η συμπεριφορά, ώστε να δώσετε στον άλλον να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε.

•   Δείξτε συμπάθεια στον άλλον την ώρα που εκφράζετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας:

Προτού αρχίσετε να εκφράζεστε, μπείτε στη θέση του άλλου και προσπαθήστε να φανταστείτε πως θα νιώθει ακούγοντας αυτά που θέλετε να του πείτε, προσπαθήστε να φανταστείτε πόσο θα του κοστίσει να κάνει αυτό που του ζητάτε.

Τέλος, προσπαθήστε να δείξετε ότι κατανοείτε και τη δική του άποψη.

Αν κάνετε τα παραπάνω, είναι πιο πιθανό το άλλο άτομο να καταλάβει και να αποδεχτεί τα όσα λέτε. Να θυμάστε πάντα ότι για να σας δείξουν κατανόηση, πρέπει πρώτα να δείξετε εσείς κατανόηση!!...

(Παράδειγμα: Όταν θέλετε να προτείνετε στον σύντροφό σας να βγαίνετε έξω πιο συχνά, αντί να του πείτε: «Εγώ θέλω να βγαίνουμε πιο συχνά, αλλά εσύ δεν φαίνεται να με πολύ-υπολογίζεις...», θα είναι πιο σωστό να πείτε: «Ξέρω ότι σου αρέσει να μένεις σπίτι, και ότι η κοινωνική ζωή δεν σου είναι τόσο απαραίτητη όσο σε μένα. Ξέρω επίσης, ότι προβληματίζεσαι με τα οικονομικά μας. Όμως εμένα θα μου ήταν ευχάριστο μια με δυο φορές το μήνα να πηγαίνουμε κάπου με φίλους και νομίζω ότι αυτό θα με βοηθούσε να νιώθω καλύτερα και πιο ευχαριστημένη».

•   Είναι σημαντικό να εκφράζετε έγκαιρα τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας, ιδιαίτερα τα αρνητικά, προτού συσσωρευτούν μέσα σας και είναι δύσκολο να τα ελέγξετε.

•   Φροντίστε να εκδηλώνετε ιδιαίτερα τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η απογοήτευση, η αίσθηση αδιαφορίας που εισπράττετε από τον άλλον, αφού όμως πρώτα ηρεμήσετε κάπως. Μ’αυτόν τον τρόπο δεν θα καταπιεστείτε και θα του δώσετε να καταλάβει ότι σας ενοχλεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του.

•   Μη διακόπτετε το συνομιλητή σας όταν μιλά. Απαντήστε του μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι τελείωσε. Όταν έρθει η σειρά σας να πάρετε τον λόγο, μη βιαστείτε να απαντήσετε ή να μιλήσετε. Απαντήστε μόνο όταν είστε σίγουροι ότι καταλάβατε τι εννοούσε ο άλλος. Αν κάτι δεν σας είναι σαφές, κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις, και μην βιάζεστε να οδηγηθείτε σε υποθέσεις.

Τρόποι να ζητήσετε διευκρινήσεις:

Αντί να πείτε:  «δεν σε κατάλαβα», ή «Τι εννοείς;..», είναι προτιμότερο να δηλώσετε απλά ότι αυτό ή το άλλο σημείο δεν σας είναι ξεκάθαρο.
Επαναλάβετε τα λόγια του άλλου, ώστε να ελέγξετε εάν καταλάβατε σωστά.

Γενικά να θυμάστε:

Όταν μιλάτε, φροντίστε:

•   Αυτό που λέτε να δείχνει ότι καταλαβαίνετε την άποψη του άλλου, και να περιλαμβάνει και το πως αισθάνεστε αυτή τη στιγμή (π.χ. «Ξέρω ότι είσαι κουρασμένη από τις δουλειές του σπιτιού, αλλά δεν μου είναι ευχάριστο να ακούω τα παράπονά σου μόλις επιστρέφω κουρασμένος από τη δουλειά μου...», ή «καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό για σένα να έρθω μαζί σου, αλλά πίστεψέ με νιώθω σήμερα πολύ κουρασμένη για να βγω έξω...»)

•   Φροντίστε να επικεντρώνεστε μόνο στο παρόν και να μην αναφέρεστε σε γεγονότα του παρελθόντος. Μην ξεφεύγετε από το θέμα, και μη συγκρίνετε το συγκεκριμένο περιστατικό με άλλα που έγιναν πιο παλιά.

•   Φροντίστε ώστε τα μηνύματα του σώματός σας να συμφωνούν με τα λεκτικά μηνύματα που στέλνετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Εξασκείστε τις παραπάνω οδηγίες & πρακτικές συμπεριφορές σε κάθε ευκαιρία που έχετε καθημερινά με τον/την σύντροφό σας για επικοινωνία, ακόμα και για πράγματα που εσείς θεωρείται ασήμαντα...! 
57  Κουβεντούλα / Ελεύθερος Χρόνος / Τι σόι άντρας είναι ο δικός σου; στις: Φεβρουάριος 19, 2010, 19:33:54 μμ
Μας λένε γκρινιάρες, ωραιοπαθείς, ονειροπόλες, πολυέξοδες, κουτσομπόλες και άλλα τόσα... κοσμητικά. Έλα όμως που οι άντρες στη σημερινή εποχή έχουν τόσα κουσούρια και ιδιαιτερότητες που τα γυναικεία πταίσματα περνούν απαρατήρητα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις λοιπόν είναι το τι σόι άντρας είναι ο δικός σου, σε ποιό τύπο κατατάσσεται και ποιούς ιδιαίτερους χειρισμούς χρειάζεται για να ζήσετε ευτυχισμένοι μαζί!

1. Ο άντρας... του καθρέφτη: Κολλημένος με την πάρτη του:

Έχετε ραντεβού στις 10 και φτάνει σπίτι σου στις 11. Περνάτε από βιτρίνα και σταματά για να φτιάξει το μαλλί. Ακόμα και στο γάμο σας, εκείνος θα έρθει μετά από εσένα, γιατί δεν του έστρωνε το κοστούμι ή η φράντζα. Τελευταίες έρευνες, αποδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι άντρες υποφέρουν από σύνδρομο του Νάρκισσου και έχουν καταλήξει να αργούν περισσότερο να καλλωπιστούν σε σχέση με τη μέση γυναίκα.

Το συν: το αγόρι αυτό δεν θα παραπονεθεί ποτέ για το πόσες ώρες σε περίμενε μέχρι να ετοιμαστείτε να βγείτε. Ίσα ίσα, που θα ετοιμάζεστε παρεούλα και ο ένας θα φτιάχνει το μαλλί του άλλου.

Το πλην: δυστυχώς, αντί να περιμένεις εσύ ένα κομπλιμέντο για το νέο σου χτένισμα, θα πρέπει να τον ανεβάζεις διαρκώς για την δική του εμφάνιση.

Η πιθανή κατάληξη: κινδυνεύεις να επιθυμήσεις και πάλι τον πρώην σου που έκανε μπάνιο μια φορά το μήνα, ο οποίος σημειουμένου κυκλοφορούσε με την οδοντογλυφίδα στο στόμα Για να μην φτάσεις στο τραγικό αυτό σημείο, εξήγησέ του, πως το κορίτσι της σχέσης είσαι εσύ και πως καλά θα κάνει να πάρει τα χέρια του και να μην ξανακουμπήσει το σεσουάρ για τα μαλλιά σου. Αν θέλει να πιάσει κάτι, διαθέτεις αρκετά θελκτικά σημεία στο κορμάκι σου που αποζητούν το άγγιγμα του.

2. Ο άντρας... φούσκας: Ο Μίστερ Σφίχτης

Ο τύπος αυτός, Δευτέρα με Σάββατο κάνει υπερωρίες στο γυμναστήριο και την Κυριακή συντήρηση στο σπίτι. Εννοείται πως τα εστιατόρια είναι άγνωστο μέρος για εσάς, αφού τρέφεται με ρίζες, βραστά και κάτι χάπια, που λέει πως είναι πρωτεΐνες! Στην πλαζ ντρέπεσαι να κυκλοφορείς στο πλευρό του, αφού έτσι και δει κάποιον πιο φουσκωτό, τρελαίνεται και ξεσπά πάνω σου, για τα 2 -3 κιλά που έχεις βάλει. Ακόμα και στις τρυφερές σας στιγμές, αγκαλιά δεν μπορεί να σε πάρει, γιατί με τόση γυμναστική τα πτερύγια (ωμοπλάτες) του δεν λένε να κλείσουν.

Το συν: στο πλάι του άντρα αυτού αισθάνεσαι μια κάποια ασφάλεια. Και να σας επιτεθεί κάποιος (αν τολμήσει) με τέτοια μπράτσα, θα τον κάνει σκόνη ο καλός σου.

Το πλην: αν πάρεις δύο κιλάκια, κινδυνεύεις να σε χωρίσει. Άσε που με τόσα βραστά, θα επιθυμείς τις εποχές που έτρωγες τηγανητά και σουβλάκια με τον πρώην σου τον κιλαρά.

Η πιθανή κατάληξη: στην αρχή, θα έρθουν τα όνειρα που θα απειλείς να τον ξεφουσκώσεις με μια καρφίτσα στο χέρι. Μετά θα σε τρέχει σε Αμερικές και Ασίες για διαγωνισμούς bodybuilding και στο τέλος θα τον παρατήσεις για ένα αγόρι με πιασίματα, που θα βάζει το κορμί σου πάνω από το δικό του.

3. O άντρας... Σκρουτζ: τσιφούτης μέχρι το κόκκαλο

Καθημερινά, το αγόρι αυτό θα σου θυμίζει γιατί δεν έπρεπε να έχει υπάρξει ποτέ το φεμινιστικό κίνημα. Ακόμα και σπίτι του όποτε παραγγέλνετε, την πίτσα μισή μισή θα την πληρώσετε. Σε προειδοποιώ: μην βάλεις χέρι στην τσέπη του, γιατί θα σε τσιμπήσουν τα καβούρια.

Το συν: δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνετε ποτέ από λεφτά. Ο άντρας αυτός, έχει κάνει το κομπόδεμά του και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Το πλην: ταξίδια, δείπνα σε εστιατόρια και έξοδοι θα είναι γεγονότα που θα απολαμβάνεις με το δελτίο παροχής: γιορτές αργίες, Χριστούγεννα και Πάσχα.

Η πιθανή κατάληξη: ένα κρύο πρωί θα του ζητήσεις 2 ευρώ για να πάρεις εισιτήριο. Εκεί θα κάνετε τεράστιο καυγά για το πόσο πολυέξοδη είσαι και οι δρόμοι σας θα χωρίσουν. Αν πάλι αντέξεις τη φιλαργυρία του, κινδυνεύεις να του ζητάς 1 ευρώ για να πάρεις καλσόν και να μην στο δίνει.



4. Ο άντρας... ανατολίτης: γυναίκα φέρε παντόφλα

Μπορεί εσύ να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά είναι εκείνος που θέλει την παντόφλα στα ποδαράκια, το φαγητό στο τραπέζι και το πουκάμισο σιδερωμένο στην τσάκιση. Για τον άντρα αυτό, η γυναίκα είναι δούλα και κυρά και εκείνος ο άρχοντας. Εννοείται, πως όσο εσύ μένεις σπίτι για να κάνεις δουλειές, εκείνος πίνει μπυρίτσες και βλέπει αγώνα με τα φιλαράκια εκτός σπιτιού.

Το συν: το μόνο σίγουρο είναι ότι ως ανατολίτης, ο άντρας αυτός θα φροντίσει τα έξοδα του σπιτιού και δεν θα σου λείψει κάτι υλικό.

Το πλην: ενώ δεν θα σου λείψουν τα υλικά αγαθά, από έλλειμμα συναισθήματος θα φας καλά στο πλευρό αυτού του τύπου.

Η πιθανή κατάληξη: ως γνήσιος ανατολίτης, ο αγαπημένος σου γρήγορα θα θελήσει να αυξήσει το χαρέμι του. Δυστυχώς, εσύ θα το μάθεις τελευταία και αν είσαι και τσαούσα θα δεις το σπίτι σου να καίγεται, αλλιώς θα βρεθείς να καταπίνεις ένα ένα τα ξενοκοιτάγματά του για να μην χαλάσεις την οικογένεια σου.

5. Ο άντρας.... τσιμπούρι: πιασμένος στο φουστάνι σου

Στην αρχή του δεσμού σας απολαμβάνεις την προσοχή που σου δίνει ο τύπος αυτός. Κυριολεκτικά, δεν κάνει βήμα χωρίς εσένα. Τον έχεις στο σπίτι σου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και τρελαίνεσαι να του μαγειρεύεις και να τον φροντίζεις. Αυτά αρχικά, γιατί όσο περνά ο καιρός ο τύπος αυτός καταντά τσιμπούρι στον κόρφο σου. Σαν καλό τρωκτικό καταναλώνει όλες σου τις προμήθειες, την ενέργεια και τη ζωή σου!

Το συν: ποιά γυναίκα δεν θα ήθελε έναν άντρα πλαστελίνη, χωρίς κολλητούς, χωρίς έξοδα, με διαθέσιμες ώρες για σένα και μόνο!

Το πλην: με τον άντρα τσιμπούρι καρφωμένο στον καναπέ σου δεν θα προλαβαίνεις να δεις ούτε μια φίλη και σιγά σιγά θα σατιρίσεις την ώρα και τη στιγμή που θρονιάστηκε σπίτι σου.

Η πιθανή κατάληξη: το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται και ο Θεός! Πιθανότατα, θα μπουχτίζεις τόσο από την παρουσία του, που ένα χειμωνιάτικο πρωί θα τον πετάξεις έξω με τις κλωτσιές.

6. Ο άντρας... πολυάσχολος: Κι αν βρει 5 λεπτά για σένα, γράψε μου!

Όταν τον γνώρισες εντυπωσιάστηκες από το πόστο του στην εταιρία που εργάζεται, το ακριβό αυτοκίνητο και το χλιδάτο λοφτ του. Και να τα δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και να τα ταξίδια και να οι χλιδές! Δεν ήθελες και πολύ, έπεσες στον έρωτά του. Έλα όμως που κατόπιν ξεκίνησαν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις! Για να κλείσεις πλέον ραντεβού μαζί του περνάς από την γραμματέα.

Το συν: έχεις άπλετο για να κάνεις τις βόλτες σου, να περιποιείσαι πρόσωπο και σώμα και να μην χάσεις την επαφή με τις κολλητές.

Το πλην: πηγαίνεις σε κάθε κοινή υποχρέωση μόνη σου και βγαίνεις πάντα με γυναικοπαρέες. Εύλογα, τ' αγόρια που σου την πέφτουν απορούν πού είναι ο σύντροφος που λες ότι έχεις.!

Η πιθανή κατάληξη: εκείνος θα τα φτιάξει με τη γραμματέα του και σένα θα σου μείνει η χαρά.

7. Ο άντρας... ανέτοιμος: είναι μικρός για να κάνει οτιδήποτε

Είτε είναι 20 ετών, 30 ή 40, ο τύπος αυτός δεν θα είναι ποτέ έτοιμος να κάνει ένα βήμα παρακάτω στο δεσμό σας. Του λες να μείνετε μαζί και απορεί για το πώς θα καταφέρει να αφήσει μόνη την μαμά του. Προτείνεις να πάτε στο εξωτερικό και φέρνει χίλιες αντιρρήσεις. Ακόμα και διήμερο στην πέρα Ραχούλα, πρέπει να πάρει γραπτή άδεια από το σπίτι για να φύγει.

Το συν: αν σου έχει βγει το μητρικό ένστικτο, είναι ο καλύτερος τύπος για να τον μεγαλώσεις σαν παιδί σου, μέχρι να κάνεις ένα.

Το πλην: τα συνεχή τηλεφωνήματα της μαμάς και του μπαμπά του για το πού είναι, με ποιά και τι κάνει.

Η κατάληξη: αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις ότι όσο και να περιμένεις, όση υπομονή και να κάνεις, έτοιμος για κάτι παραπάνω δεν θα γίνει. Πρόσεξε μόνο μην καταλήξεις η Ελενίτσα του Αντωνάκη και βγάλεις άσπρες τρίχες μέχρι να πάρεις απόφαση να τον αφήσεις!
58  Κουβεντούλα / Ψυχολογία / Stress και Κατάθλιψη στις: Φεβρουάριος 19, 2010, 19:28:04 μμ
Γράφει ο Θελερίτης Χρήστος, Ψυχίατρος–Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Ο Walter Cannon, φυσιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ήταν πρωτοπόρος ερευνητής της βιοχημείας του stress στις αρχές του 20ου αιώνα. Aπομόνωσε από τα επινεφρίδια φοβισμένων γατών την ορμόνη επινεφρίνη. Όταν έκανε ένεση της ορμόνης σε ήρεμες γάτες παρατήρησε πως αυτό πυροδότησε μία φυσική αντίδραση φόβου, ο καρδιακός ρυθμός της γάτας και η αρτηριακή πίεση αυξήθηκαν, ενώ η ροή αίματος στους μυς αυξήθηκε. Αυτή την αντίδραση ο Cannon την ονόμασε αντίδραση ‘φόβου, πάλης ή φυγής’ (‘fright, fight, or flight response’). Αυτές οι μεταβολές προετοιμάζουν τον άνθρωπο να παλέψει (fight) ή να φύγει (flight) προκειμένου να αποφύγει κάποιο κίνδυνο. Αυτή η αντίδραση πλέον στις μέρες μας ονομάζεται ‘fight, or flight response’ ή αντίδραση στο stress. Αργότερα ανακαλύφθηκαν και άλλες ορμόνες που συνδέονται με την αντίδραση στο stress, όπως η νορεπινεφρίνη και κορτιζόλη.

Ο υποθάλαμος, η υπόφυση και τα επινεφρίδια συγκροτούν τον άξονα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκλυση της απάντησης στο stress. Με την απελευθέρωση κάποιων ορμονών, όπως ACTH και κορτιζόλη, ο προαναφερθείς άξονας προετοιμάζει το σώμα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.

Συγχρόνως απελευθερώνονται επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη από τα επινεφρίδια μετά από παρέμβαση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος.

Η επίδραση αυτών των ορμονών στο σώμα είναι γενικευμένη, έτσι οι αισθήσεις μας γίνονται οξύτερες, οι μύες συσπώνται, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη.

Αυτές οι μεταβολές, όπως προαναφέρθηκε, προετοιμάζουν τον άνθρωπο να παλέψει (fight) ή να φύγει (flee) προκειμένου να αποφύγει κάποιο κίνδυνο.

Ο φυσιολόγος Hans Selye ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα πως οι σωματικοί και οι ψυχολογικοί στρεσσογόνοι παράγοντες εκλύουν την ίδια απάντηση στο stress σε ότι αφορά στη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον από τη μία διαχώριζε το ‘καλό’ stress που έχει βραχεία διάρκεια και μας βοηθά να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία παρουσιάζονται στην καθημερινή ζωή και από την άλλη το ‘κακό’ υπερβολικό stress το οποίο καταβάλλει την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε στις καινούργιες συνθήκες της ζωής.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος νοσημάτων που συσχετίζονται με το ‘κακό’ stress:

Αλλεργικές δερματικές παθήσεις
Άγχος
Αρθρίτιδα
Δυσκοιλιότητα
Βήχας
Κατάθλιψη
Διαβήτης
Ζάλη
Καρδιακά προβλήματα (όπως καρδιακή αρρυθμία, στηθάγχη, καρδιακή ανακοπή)
Αίσθημα καψίματος στην καρδιά
Υπέρταση
Λοιμώδεις νόσοι (ευαισθησία σε γρίπη και σε έρπητα)
Προβλήματα γονιμότητας-τεκνοποίησης
Αϋπνία και διαταραχές ύπνου
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (όπως εξάψεις)
Πρωινή ναυτία και έμετος κατά τη διάρκεια της κύησης
Νευρικότητα
Πόνος οποιαδήποτε αιτιολογίας (όπως οσφυαλγία, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, μυαλγίες, αρθραλγίες, πόνος μετά από χειρουργική επέμβαση, χρόνιος πόνος οποιασδήποτε αιτιολογίας
Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο
Ανεπιθύμητες ενέργειες χρόνιων νοσημάτων
Ανεπιθύμητες ενέργειες από τον καρκίνο και τη θεραπεία του (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία κλπ.)
Επιβράδυνση του ρυθμού επουλώσεως τραυμάτων
Πρέπει να αναζητούμε βοήθεια όταν βιώνουμε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

Εκσεσημασμένη ανησυχία ή φόβος τον περισσότερο καιρό ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια πανικού.
Παράλογα συναισθήματα φόβου, ή κινδύνου.
Συχνά σωματικά συμπτώματα- όπως εκνευρισμός, τρόμος, ναυτία, αίσθημα κρύου ή ζεστού, συχνουρία (σε απουσία πραγματικού κινδύνου).
Επανειλημμένες δυσάρεστες σκέψεις και μη ελεγχόμενες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές προκειμένου να μειωθεί η ανησυχία που προέρχεται από αυτές τις σκέψεις.
Μακράς διάρκειας συναισθήματα θλίψης ή ανησυχίας.
Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν ήταν ευχάριστες.
Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας ή αβοηθητότητας.
Έντονο αίσθημα ανησυχίας που συνοδεύεται από αδυναμία να μείνει ο ασθενής ακίνητος.
Δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων.
Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας που χρειάζονται την άμεση επέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας.
Είναι σημαντικό επίσης να αναγνωρίζουμε τα πρώιμα σημάδια του stress:

Σωματικά συμπτώματα

Οσφυαλγία
Αίσθημα κόπωσης
Ταχυσφυγμία ή αίσθημα παλμών
Τρόμος
Εφίδρωση
Ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας
Δυσκολία στην κατάποση- Αίσθημα πνιγμού
Κοιλιακό άλγος
Δυσπεψία
Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα
Συχνουρία
Αδιαφορία για σεξουαλική δραστηριότητα
Ακαθησία
Αυχένας και ώμοι πιασμένοι ή σε σύσπαση
Εκδηλώσεις στη συμπεριφορά

Αδυναμία στην ολοκλήρωση δραστηριοτήτων
Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Υπερφαγία
Έναρξη καπνίσματος ή αύξηση των τσιγάρων που καπνίζει το άτομο καθημερινώς
Υπερβολική συζήτηση και ενασχόληση με στρεσσογόνες καταστάσεις
Συναισθήματα

Έντονη ανησυχία
Συχνό κλάμα
Θυμός
Αίσθημα αδυναμίας να αλλάξει τα πράγματα
Νευρικότητα
Απώλεια νοήματος στη ζωή αλλά και των στόχων που το άτομο είχε θέσει
Αίσθημα βαρεμάρας
Αίσθημα μοναξιάς
Αίσθημα δυστυχίας χωρίς ξεκάθαρη αιτία
Καταθλιπτικά συναισθήματα
Συμπτώματα που αφορούν στη γνωστική λειτουργία

Συνεχής ανησυχία
Μειωμένη συγκέντρωση
Δυσκολία ανάκλησης αναμνήσεων
Απώλεια της αίσθησης του χιούμορ
Αναποφασιστικότητα
Απώλεια δημιουργικότητας
Αδυναμία του ανθρώπου να έχει ‘καθαρή’ σκέψη
Συχνά οι άνθρωποι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υπερβολικό stress καταφεύγουν σε μεθόδους που μπορεί να μην είναι οι ενδεδειγμένες για την αντιμετώπισή του. Π.χ.:

Βλέπουν ατελείωτες ώρες τηλεόραση
Απομακρύνονται από φίλους ή συντρόφους ή αντίθετα επιδιώκουν να βρίσκονται συνεχώς σε φιλικό κοινωνικό περίγυρο προκειμένου να αποφύγουν την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν
Τρώνε περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό
Κοιμούνται περισσότερο του κανονικού
Πίνουν πολύ αλκοόλ
Ξεσπάνε σε άλλους ακόμα και με βίαιες συναισθηματικές αντιδράσεις
Αποφασίζουν να αρχίσουν το κάπνισμα ή καπνίζουν περισσότερο από ότι συνήθως
Καταφεύγουν σε φάρμακα που υπόσχονται κάποια ανακούφιση, όπως υπναγωγά, μυοχαλαρωτικά, αγχολυτικά χάπια.
Κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών
Το ολοένα αυξανόμενο ‘κακό’ stress μπορεί να οδηγήσει σε έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις και κατάθλιψη.

Τί είναι όμως Κατάθλιψη;

Αίσθημα ‘στενοχώριας’ συνεχώς για δύο τουλάχιστον εβδομάδες (συνήθως για μήνες)
Αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης
Αρνητικές σκέψειςΑίσθημα κόπωσης
Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αδυναμία λήψης αποφάσεων
Μειωμένη λειτουργικότητα και ενδιαφέροντα
Διαταραχή του ύπνου και της όρεξης
Μείωση της libido
Πιθανός αυτοκτονικός ιδεασμός ή απόπειρα
Υποτροπιάζουσα πορεία
Η κατάθλιψη έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και την καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών, καθώς και οικονομικές συνέπειες τόσο για τον πάσχοντα όσο και για το σύστημα (αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας).

Το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η συχνότερη αιτία αδειών ασθενείας και η δεύτερη αιτία ανικανότητας. Ενώ καλό είναι να θυμόμαστε πάντα πως η κατάθλιψη είναι το συχνότερο αίτιο αυτοκτονίας

Αιτιοπαθογένεια κατάθλιψης

Γενετική προδιάθεση
Περιβαλλοντικοί προδιαθεσικοί και πυροδοτικοί παράγοντες
Νευρομεταβιβαστικές ιδιαιτερότητες
Περιοχές ελλειματικής νευρογένεσις
Περιοχές ελλειματικής λειτουργικότητας Κ.Ν.Σ.
Νευροενδοκρινολογικες και νευροανοσολογικές αποκλίσεις
Αμφίδρομη αλληλεπίδραση με στρες
Αντιμετώπιση-προτεινόμενες Θεραπείες

Η Ιατρική Νου/Σώματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνδυάζει τη συμβουλευτική για σωστή διατροφή και φυσική άσκηση, τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μία ποικιλία τεχνικών χαλάρωσης, αλλά και παρότρυνση προκειμένου ο θεραπευόμενος να εμπλακεί σε πνευματικού τύπου διεργασίες. Έχει φανεί πως ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών μειώνει σε μεγάλο βαθμό το stress της σύγχρονης εποχής, καταπολεμά ακόμα και χωρίς φαρμακευτική θεραπεία ήπιες καταθλιπτικές διαταραχές, συμβάλλει στη μείωση ιατρικών συμπτωμάτων που μπορεί να βασανίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους και καρκίνο, βοηθά στη μείωση της υπέρτασης, τη βελτίωση της σωματικής υγείας ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα, συμβάλλει στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη γονιμότητα γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Μη φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης ‘κακού’ stress και ήπιας κατάθλιψης

Φυσική άσκηση
Υγιεινή διατροφή (μεσογειακή)
Τεχνικές χαλάρωσης, γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Πνευματική ζωή
Υποστηρικτικός Κοινωνικός Περίγυρος
Εθελοντισμός, Φιλανθρωπική δράση
Σύμφωνα με μελέτες, η φυσική άσκηση πέρα από το ότι αυξάνει το μεταβολισμό και μας βοηθά να χάσουμε βάρος φαίνεται να συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών με αποτέλεσμα να μειώνει το stress, το άγχος αλλά και να συμβάλλει στην ισορροπία των νευρομεταβιβαστών (φαίνεται να αυξάνει από μελέτες σε ζώα τη σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη στον εγκέφαλό μας).

Ερευνητές, όπως o Phillips της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Jonas του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πιστεύουν πως η άσκηση είναι ιατρική μέθοδος και τη συστήνουν ανεπιφύλακτα σχεδόν σε κάθε ασθενή.

Εκείνο που είναι πιο σημαντικό για την άσκηση είναι να γίνεται σε τακτική βάση. Ακόμα και το περπάτημα όταν γίνεται για αρκετό χρόνο στη διάρκεια μίας εβδομάδας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο. Σημαντικό είναι να υπάρχει καλή διάθεση από τον ενδιαφερόμενο αλλά η έναρξη της φυσικής άσκησης να γίνεται βαθμιαία και όχι έντονα σε αρχικά στάδια προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως άσκηση που γίνεται συστηματικά 3 έως 5 φορές την εβδομάδα και που είναι αρκετά έντονη για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό φαίνεται να συμβάλλει στη θεραπεία της Κατάθλιψης.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στηρίζεται στη θεωρία πως εσφαλμένες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που έχουμε διαμορφώσει στη διάρκεια της ζωής μας, μας ταλαιπωρούν δημιουργώντας αρνητικές αυτόματες σκέψεις. Εμείς μη αντιλαμβανόμενοι το πόσο λανθασμένες και δυσλειτουργικές είναι οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας μπορεί να αναπτύξουμε σημαντικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κλπ.

Η Θετική Ψυχολογία περιλαμβάνει τη μελέτη των θετικών/αισιόδοξων συναισθημάτων, και αναζητά το δρόμο για την ολοκλήρωση και την ευτυχία του ανθρώπου. Ο Seligman στη δεκαετία του’90 εισήγαγε τον όρο ‘μαθημένη αισιοδοξία’. Αναφέρει πως η αισιοδοξία είναι το έμφυτο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων χαρούμενων ανθρώπων, και ανακάλυψε με τις μελέτες του πως η αισιοδοξία μπορεί να καλλιεργηθεί στο μυαλό των ανθρώπων αν αυτοί διδαχτούν να αμφισβητούν τις αρνητικές τους σκέψεις και μάθουν να εκτιμούν τα προτερήματά τους.

Σε περίπτωση που η κατάθλιψη επιμένει θεραπείες βιολογικού τύπου μπορεί να προταθούν (φαρμακοθεραπεία, ηλεκτροσπασμοθεραπεία, υπνική αποστέρηση, φωτοθεραπεία κλπ.).

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πάντα πως η αντιμετώπιση του κακού stress μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών και όχι μόνο.
59  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Lasik: Το λέιζερ που μας «ανοίγει» τα μάτια στις: Φεβρουάριος 19, 2010, 19:25:35 μμ
Έχει απαλλάξει οριστικά από τη μυωπία εκατομ­μύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Η Lasik, που αναπτύχθηκε από έλληνες επιστήμονες και σήμερα είνα μία από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές μεθόδους διεθνώς, «γιορτάζει» τα 20ά της γενέθλια και συνεχίζει να εξελίσσεται...

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει διεθνώς 150-200 εκατομμύρια επεμβάσεις Lasik, ενώ στη χώρα μας διενεργούνται περίπου 10.000 το χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεθόδου, ανακήρυξε το 2010 ως Eυρωπαϊκό Έτος Lasik. Η τεχνική της, όμως, εξελίσ­σεται συνεχώς, ώστε η Lasik να γίνεται πιο αποτελεσματική και ασφαλής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ιωάννης Παλλήκαρης*, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η ομάδα του, που πρώτοι διεθνώς σχεδίασαν και εφάρμοσαν τη Lasik στο Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ) του Πανεπιστη­μίου Κρήτης, τους τελευταίους 9 μήνες χρησιμοποιούν στη Lasik το λεγόμενο «λέιζερ-νυστέρι», ενώ έχουν αναπτύξει και μία νέα μέθοδο, την Epi-Lasik.

Γιατί η Lasik είναι επαναστατική;
Σε αντίθεση με την PRK, την πρώτη τεχνική λέιζερ που εφαρμόστηκε για τη διόρθωση της μυωπίας, η Lasik:
• Διορθώνει και την υψηλή μυωπία (από 3 βαθμούς και πάνω), με ή χωρίς αστιγματισμό.
• Επιτυγχάνει σε ποσοστό που αγγίζει το 97-99%.
• Προκαλεί λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, καθώς το λέιζερ εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κερατοειδούς και όχι στην επιφάνειά του, όπως στην PRK.
• Αποκαθιστά την όραση άμεσα (σε 1 ημέρα).

Έχει αντενδείξεις;
Δεν πρέπει να την κάνετε, αν:
• Είστε κάτω των 18 ετών και δεν έχετε σταθερή μυωπία.
• Είστε έγκυος ή θηλάζετε.
• Ο κερατοειδής των ματιών σας είναι πολύ λεπτός, παρουσιάζει δυστροφίες, κερατίτιδα ή κερατόκωνο.
• Έχετε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, έντονη ξηροφθαλμία, καταρράκτη, φλεγμονές στο εσωτερικό των ματιών και προβλήματα στο βυθό.
• Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και νόσους του κολλαγόνου.
• Παίρνετε κορτιζόνη.

Πώς εξελίσσεται
Χρησιμοποιεί το «λέιζερ-νυστέρι»
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γρήγορο λέιζερ 5ης γενιάς, το femto­second, που, εκτός από τη Lasik, χρησιμοποιείται και σε επεμβάσεις για τη διόρθωση πολύ υψηλού αστιγματισμού, στην τοποθέτηση ενθεμάτων ή φακών, καθώς και στη μεταμόσχευση κερατοειδούς. Αν κάνετε Lasik με femtosecond, θα πονέσετε λιγότερο και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
Πώς γίνεται Μέχρι πριν από 9 μή­νες, η Lasik γινόταν με τη βοή­θεια ενός ειδικού εργαλείου, του μικροκερατόμου, ο οποίος διαχώρι­ζε ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα του κερατοειδούς που μοιάζει με μαλακό φακό επαφής, τον κρημνό, και τον ανασήκωνε στο πλάι, αφή­νοντάς τον ενωμένο με τον κερατο­ειδή στη μία του πλευρά. Σήμερα, στη θέση του μικροκερατόμου, χρη­σιμοποιείται το femtosecond ή «λέιζερ-νυστέρι». Με το λέιζερ οι τομές γίνονται με μεγαλύτερη ακρί­βεια, καθώς τα χαρακτηριστικά και οι διαστάσεις τους επιλέγονται από το χειρουργό μέσω ειδικού προ­γράμ­ματος υπολογιστή. Στη συνέ­χεια, ο υπολογιστής, με βάση τους βαθμούς της μυωπίας, καθορίζει το τμήμα του ιστού που πρέπει να αφαι­ρεθεί. Κατόπιν, χρησιμοποι­είται λέιζερ (excimer) που διορθώ­νει εσωτερικά τη βλάβη του κε­ρα­το­ειδούς, και επαναφέρεται στη θέση του ο κρημνός χωρίς ράμματα.

Συνδυάζεται με την PRK
Πρόκειται για τη μέθοδο Epi-Lasik. Είναι κατάλληλη για μάτια με λεπτό κερατοειδή, διορθώνει μικρή και μεσαία μυωπία, και:
• Περιορίζει την ευαισθησία στο φως και την αίσθηση καψίματος τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση.
• Αποκαθιστά γρηγορότερα την όραση.
Πώς γίνεται Στη μέθοδο PRK, αφαι­ρείται στην αρχή το επιθήλιο (επιφανειακή μεμβράνη του κερα­το­ειδούς) και μετά εφαρμόζεται το λέιζερ. Το επιθήλιο αναγεννάται σε 3-5 ημέρες με τη βοήθεια ενός προ­στατευτικού φακού επαφής που τοποθετείται στο μάτι αμέσως μετά την επέμβαση. Στη μέθοδο Epi-Lasik, διαχωρίζεται στην αρχή άθικτο το επιθήλιο και τοποθε­τείται πάλι στο μάτι μετά το τέλος της επέμβασης, όπως δηλαδή γί­νε­ται στη Lasik, ενώ το λέιζερ εφαρ­μό­ζεται στην επιφάνεια του κερα­τοειδούς, όπως γίνεται στην PRK. Με αυτό τον τρόπο, το επιθήλιο προστατεύει το μάτι σαν ένας φυσικός φακός επαφής.

Θα βλέπετε σαν γεράκι;
Σήμερα, τα ποσοστά επιτυχίας όλων των διαθλαστικών επεμβάσεων με λέιζερ προσεγγίζουν το 100%, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασθε­­νών να αποκτά εξαιρετική όραση. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα, ορισμένοι που θα βλέπουν πολύ καλά την ημέρα χωρίς βοηθητικά γυαλιά, το βράδυ να βλέπουν λίγο θολά, π.χ. όταν παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν ταινία στον κινηματογράφο ή οδηγούν. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι διαθλαστικές επεμβάσεις αλλάζουν το φυσιολογικό σχήμα του κερατοειδούς, με απο­­τέλεσμα να διορθώνεται μεν η μυωπία, αλλά ορισμένες φορές να προκαλούνται άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες στα μάτια, όπως η σφαιρική εκτροπή και το κόμα, που επη­ρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της όρασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται διορθωτικές επεμβάσεις με λέιζερ, που αποκαθιστούν το πρόβλημα στο μέτρο του δυνατού.

7 συχνές ερωτήσεις
• Η Lasik θα εξαφανίσει τη μυωπία μου;
Διορθώνει όσους βαθμούς μυωπίας επιτρέπει ο κερατοειδής σας (3-8 βαθμούς). Όσο πιο παχύς και ομαλός είναι, τόσο καλύτερα.
• Είναι δύσκολη επέμβαση;
Όχι. Γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί μόλις 10-12 λεπτά και αμέσως μετά επιστρέφετε σπίτι.
• Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση θα έχετε την αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, φωτοευαισθησία, και θα βλέπετε θολά. Για 2-4 εβδομάδες θα χρησιμοποιείτε ειδικά κολλύρια και αν παρουσιάσετε ξηροφθαλμία, θα χρησιμοποιείτε για 1-2 μήνες τεχνητά δάκρυα.
• Τι πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση;
Για 1 εβδομάδα απαγορεύεται το μακιγιάζ και τα καλλυντικά για τα μάτια και για 2-4 εβδομάδες δεν πρέπει να βρέχετε τα μάτια σας και να κολυμπάτε.
• Μπορεί να χρειαστεί να ξανακάνω επέμβαση;
Μόνο αν έχει μείνει μυωπία από την πρώτη επέμβαση ή αν εμφανιστεί ξανά στην εγκυμοσύνη.
• Πόσο κοστίζει;
Περίπου 2.500-3.000 ευρώ, και το κόστος δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ιδιωτικές ασφάλειες μπορεί να καλύψουν μέρος ή το σύνολο της δαπάνης.
• Πού γίνεται η Lasik;
Στο Τμήμα Διαθλαστικής Χειρουργικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ.: 2810-371.800. Στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 26Α, Τ.Κ. 106-72, Αθήνα, τηλ.: 210-36.23.191-2, καθώς και σε ιδιωτικά οφθαλμολογικά κέντρα.

Με το βλέμμα στο μέλλον
Οι ερευνητικές προσπάθειες στο χώρο της Οφθαλμολογίας εστιάζονται:
• Στην αποκωδικοποίηση του DNA όσων πάσχουν από κληρονομούμενα οφθαλμικά νοσήματα, προκειμένου να αναπτυχθούν γενετικές και βιολογικές θεραπείες.
• Στη δημιουργία φαρμάκων με νευροπροστατευτική δράση, για παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.
• Στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, για παθήσεις του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.




Πρωτοποριακή θεραπεία του κερατόκωνου

Στα άτομα με κερατόκωνο, ο κερατοειδής χιτώνας αποκτά σταδια­κά κωνική παραμόρ­φω­ση, προκαλώντας αστι­γ­μα­τισμό και μυω­πία, με απο­τέλεσμα τη ραγδαία μείωση της οπτικής οξύτητας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο εξε­λισσόμενος κερα­τό­κωνος αντι­μετωπιζόταν με μετα­μό­σχευση κερατοειδούς. Τα τελευταία χρό­νια στο ΒΕΜΜΟ εφαρμόζεται μια διαφορε­τι­κή μέθοδος, που ονο­μάζε­ται δια­σύν­δεση του κερατοει­δι­κού κολ­λαγόνου με τη χρήση ριβο­φλαβίνης και υπεριώ­δους ακτι­νοβολίας, η οποία επιτυγχάνει τη σταθε­ροποί­ηση της εξέλιξης του κερατό­κωνου και περιορίζει τις πιθανότητες μεταμόσχευσης.
\
60  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Ούζο & τσίπουρο: Τα αποστάγµατα της χαράς στις: Φεβρουάριος 14, 2010, 20:40:02 μμ
Το ούζο
Το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε κυρίως χάρη στους μικρασιάτες πρόσφυγες αποσταγματοποιούς. Ιδιαίτερες πατρίδες του θεωρούνται η Λέσβος και η ­Χίος, αλλά μακρόχρονη παράδοση έχει και η Βόρεια Ελλάδα. Από το 1989,
το ούζο αποτελεί αναγνωρισμένο εθνικό προϊόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ονομασία «ούζο», δηλαδή, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για άλλα ευρωπαϊκά ποτά.

Τι μπαίνει στο καζάνι;
Αν και υπάρχουν πολλές «συνταγές» -εξού και τα ούζα με διαφορετικό άρωμα και γεύση-, τα βασικά συστατικά για την παρασκευή ούζου είναι δύο:
η αλκοόλη και οι αρωματικοί σπόροι.
Η πρώτη ύλη: Καθαρή αλκοόλη (96% vol) γεωργικής προέλευσης (π.χ. από την απόσταξη σιτηρών, σταφίδας και κυρίως μελάσας).
Η απόσταξη: Η αλκοόλη αποστάζεται ξανά, μαζί με αρωματικούς σπόρους που προστίθενται στον άμβυκα (καζάνι απόσταξης). Στους σπόρους περιλαμβάνονται απαραιτήτως το γλυκάνισο, αλλά και ο αστεροειδής άνισος, ο μάραθος, η μαστίχα Χίου, το κόλιαντρο και το κάρδαμο. Επίσης, ανάλογα με τη «συνταγή», προστίθενται και άλλα βότανα, όπως η κανέλα, η μέντα, το τζίντζερ, η ρίζα αγγελικής, το γαρίφαλο, το φλαμούρι, αλλά ακόμη και φλούδες από πορτοκάλι, νεράντζι, μανταρίνι ή λεμόνι!
Το τελικό απόσταγμα: Το τελικό απόσταγμα ονομάζεται «100% απόσταγμα ούζου» και μπορεί να καταναλωθεί μόνο εάν αραιωθεί με νερό, έως ότου φτάσει τους 38-42% αλκοολικούς βαθμούς.

Τι να γράφει η ετικέτα;
«Από απόσταξη 100%» Πρόκειται για καθαρό απόσταγμα ούζου, αραιωμένο με νερό, σύμφωνα με τη διαδικασία που μόλις περιγράψαμε. Τα ούζα αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα αρωματικά και ποιοτικά.
«Απλό» ούζο Εάν στην ετικέτα δεν αναγράφεται η ένδειξη «από απόσταξη 100%», αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω ούζο περιέχει καθαρό απόσταγμα ούζου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% (είναι το κατώτερο όριο που προβλέπει ο νόμος). Το υπόλοιπο 80% του ποτού αποτελείται από αλκοόλη, νερό και αρώματα, με κυρίαρχο την ανηθόλη -το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου-, ίσως και ζάχαρη. Το ούζο αυτό είναι, επομένως, προϊόν ανάμειξης συστατικών.




Ούζο και στον καφέ;

Παλαιότερα, οι... μερακλήδες, κυρίως στην επαρχία, συνήθιζαν να πίνουν εναλλάξ λίγες γουλιές ελληνικού καφέ και λίγες γουλιές από το ποτήρι του ούζου που είχαν πλάι στο φλιτζάνι του καφέ. Σήμερα, οι πιο μοντέρνες εκδοχές προτείνουν λίγες σταγόνες ούζου απευθείας στον καφέ, είτε είναι ελληνικός είτε εσπρέσο είτε φραπέ.




Με πάγο ή χωρίς;
Με πάγο και λίγο κρύο νερό σε ψηλόλιγνο ποτήρι, αν και υπάρχουν ορισμένοι που το προτιμούν σκέτο (ανέρωτο). Το χαρακτηριστικό άσπρισμα του ούζου μετά την προσθήκη νερού οφείλεται στο γλυκάνισο που περιέχει.

Πριν ή μετά το φαγητό;
Το ούζο είναι απεριτίφ, δηλαδή πίνεται πριν από το φαγητό για να «ανοίξει» την όρεξη. Η ανηθόλη -το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου- θεωρείται ότι έχει «ορεξιογόνο» δράση.

Με τι μεζέ;
Το ούζο είναι γλυκόπιοτο, αλλά και δυνατό. Του ταιριάζουν οι αλμυρές, πικάντικες και υπόξινες γεύσεις, αν και η επιλογή του μεζέ εξαρτάται από τα γούστα κάθε πότη, καθώς και από τη «γεωγραφία» του εκάστοτε τόπου. Στα παραθαλάσσια μέρη, κυριαρχούν τα ψαράκια και τα θαλασσινά, όπως ξιδάτος ή τηγανητός γαύρος, τσίρος, σαρδέλες κλπ., ενώ στις ορεινές περιοχές οι μεζέδες είναι πιο «βαρείς», όπως τουρσί, λουκάνικα, πικάντικα τυριά κλπ. Πάντως, ο πιο κλασικός ουζομεζές είναι οι ελιές, με μια φέτα ψωμί, ένα κομμάτι τυρί, μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και μια φέτα αγγούρι.




Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτηράκι;

Ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο έχει 120-150 θερμίδες. Η θερμιδική διαφορά εξαρ­τάται από τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος όσο υψηλότεροι οι βαθμοί τόσο περισσότερες οι θερ­μίδες.




Πώς επιδρούν;
Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τη δράση των λευκών αποσταγμάτων, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι, ως αλκοολούχα ποτά, σε μικρές δόσεις (1-2 ποτηράκια) το ούζο και το τσίπουρο παρέχουν οφέλη στην υγεία.
Το ούζο «ανοίγει» την όρεξη χάρη στην ανηθόλη, το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, που περιέχει. Το γλυκάνισο, που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στο ούζο, θεωρείται ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου των τροφών. Επίσης, κατευνάζει τις συσπάσεις του εντέρου, ενώ έχει και ήπια αντιπαρασιτική δράση στο έντερο. Επιπλέον, το ούζο προκαλεί αγγειοδιαστολή και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Η ρακή, το τσίπουρο, η τσικουδιά
Το πρώτο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η ρακή, το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι το ίδιο ποτό: Απόσταγμα από τα ράκη των σταφυλιών (τα πατημένα σταφύλια), του οποίου η παραγωγή λέγεται ότι ξεκίνησε στο Άγιο Όρος το 14ο αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Η απόσταξη γινόταν πάντα «κατ’ οίκον» στα «καζανέματα», που ξεκινούσαν μετά τον τρύγο -στα τέλη Οκτώβρη- και είχαν εορταστικό χαρακτήρα.

Τι μπαίνει στο καζάνι;
Το τσίπουρο είναι εξ ολοκλήρου ένα απόσταγμα από σταφύλια, σε αντίθεση με το ούζο που προέρχεται από την απόσταξη διάφορων γεωργικών προϊόντων και όχι απαραιτήτως σταφυλιών.
Η πρώτη ύλη: Η βάση του τσίπουρου είναι οι φλούδες από τα πατημένα σταφύλια (στέμφυλα), οι οποίες αφήνονται να ζυμωθούν για ένα μήνα, ούτως ώστε τα σάκχαρά τους να γίνουν αλκοόλη.
Η απόσταξη: Στη συνέχεια, τα στέμφυλα αποστάζονται σε άμβυκες (ρακοκάζανα). Τα περισσότερα τσίπουρα αποστάζονται μία φορά, ωστόσο η γεύση και το άρωμά τους είναι ανώτερα όταν αποστάζονται δύο φορές. Για να καταναλωθεί το απόσταγμα, πρέπει πρώτα να αραιωθεί με νερό, μέχρις ότου οι αλκοολικοί του βαθμοί φτάσουν τους 40-45%.




Με ή χωρίς γλυκάνισο;

Το τσίπουρο με γλυκάνισο απαντάται σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα). Η προσθήκη γλυκάνισου δίνει μια πιο γλυκιά και αρωματική γεύση στο τσίπουρο, ενώ στην περίπτωση αυτή, όταν προστίθεται πάγος ή νερό, το τσίπουρο θολώνει, όπως και το ούζο. Επίσης, στο εμπόριο κυκλοφορεί και τσίπουρο αρωματισμένο με κρόκο, που του χαρίζει ένα κιτρινωπό χρώμα.




Τι να γράφει η ετικέτα;
Στην ετικέτα μιας φιάλης τσίπουρου επιτρέπεται να αναγράφεται:
● Η ένδειξη «τσίπουρο» ή «τσικουδιά», όχι όμως και η ονομασία «ρακή», η οποία, παρότι έχει επικρατήσει σε πολλές περιοχές της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας, σήμερα είναι κατοχυρωμένη τουρκική ονομασία.
● Οι ενδείξεις «Τσικουδιά Κρήτης», «Τσίπουρο Μακεδονίας», «Τσίπουρο Τυρνάβου» και «Τσίπουρο Θεσσαλίας», εφόσον το τσίπουρο έχει παραχθεί σε αυτές τις περιοχές.
●Η ένδειξη «με γλυκάνισο», εφόσον περιέχει αυτό το αρωματικό.

Με πάγο ή χωρίς;
Σερβίρεται σκέτο και δροσερό -αλλά όχι παγωμένο-, σε μικρά ποτήρια. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, σερβίρεται και σε ψηλό ποτήρι με πάγο. Το τσίπουρο με γλυκάνισο συνήθως σερβίρεται με πάγο και νερό, όπως το ούζο.

Πριν ή μετά το φαγητό;
Το τσίπουρο πίνεται ως ορεκτικό πριν από το φαγητό, με συνοδεία μεζέδων. Σε αντίθεση με το ούζο, το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) μπορεί να καταναλωθεί και μετά το γεύμα, ως χωνευτικό.

Με τι μεζέ;
Το τσίπουρο παράγεται κατά κύριο λόγο σε ορεινά μέρη, γι’ αυτό και συνδυάζεται με «γήινα» και βαριά εδέσματα, όπως τσιγαριστά, τηγανητό ψωμί, σύγκλινο (παστό χοιρινό), λουκάνικα, τυριά, καυτερές πιπεριές κλπ. Στα τσιπουράδικα του Βόλου, από την άλλη μεριά, κυριαρχούν οι θαλασσινοί μεζέδες. Είναι προφανές ότι κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και κάθε πότης τα γούστα του. Πάντως, δεδομένου ότι το τσίπουρο δεν γλυκίζει, όπως το ούζο, θεωρείται ότι του ταιριάζουν πιο «δυνατοί», καυτεροί και πικάντικοι μεζέδες.




Ποιο είναι πιο δυνατό;

Οι αλκοολικοί βαθμοί του τσίπουρου συνήθως είναι υψηλότεροι από αυτούς του ούζου, οπότε το τσίπουρο μπορεί να θεωρηθεί πιο «δυνατό». Από την άλλη μεριά, όμως, το ούζο έχει τη φήμη ότι «χτυπάει στο κεφάλι». Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο ποτά είναι εξαιρετικά αλκοολούχα και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν μέθη. Πάντως, η φήμη που συνοδεύει το ούζο έχει αποδοθεί σε διάφορους λόγους, όπως στη ζάχαρη που μπορεί να περιέχεται στο «απλό» ούζο - ο συνδυασμός ζάχαρης και αλκοόλης προκαλεί γρηγορότερα μέθη. Ακόμη, εκτιμάται ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται στα συναπόστακτα (ή ζυμέλαια, όπως η μεθανόλη) που μπορεί να περιέχει η αλκοόλη που προμηθεύονται οι αποσταγματοποιοί. Τέλος, ο πονοκέφαλος έχει αποδοθεί και στο ότι τα «απλά» ούζα δεν είναι εξ ολοκλήρου προϊόν απόσταξης, αλλά ανάμειξης συστατικών.




Πώς επιδρούν;
Το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό, άλλωστε, και χρησιμοποιείται σε πολλά γιατροσόφια, όπως το ρακόμελο για το κρυολόγημα, αλλά και οι εντριβές και οι κομπρέσες με ρακή για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, αντίστοιχα.


vita
Σελίδες: « 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 35 »