GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 18, 2024, 10:05:35 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 ... 28 29 30 [31] 32 33 34 35 »
451  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / test! στις: Μάρτιος 21, 2008, 20:21:56 μμ
test 1
Πώς νιώθετε για το σώμα σας;

1. Ένας καθρέφτης είναι πρώτα από όλα φτιαγμένος για: 
α Διακόσμηση! 
β Να φτιάχνεσαι. 
γ Να κοιτάζεσαι. 
δ Να παρατηρείς τον εαυτό σου. 
2. Στον έρωτα, το ωραίο είναι όταν το σώμα του άλλου: 
α Σας επιτρέπει να ευχαριστηθείτε. 
β Σας κάνει να νιώθετε όμορφοι.
γ Μιλάει στο δικό σας. 
δ Παραμένει ντελικάτο. 
3. Όταν ντύνεστε το πρωί είναι μια στιγμή: 
α Ρουτίνας. 
β Ευχαρίστησης. 
γ Έμπνευσης. 
δ Μαρτυρίου. 
4. Θα λέγατε για το σώμα σας ότι είναι: 
α Ένα σώμα. 
β Η καλύτερη διαφήμιση του εαυτού σας.
γ Σαν ένας φίλος. 
δ Ένα σύνθετο μηχάνημα.
5. Το πιο θλιβερό για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο: 
α Να είναι σωματικά περιορισμένος.
β Να αφεθεί εντελώς. 
γ Να είναι μακριά από τους δικούς του.
δ Να χρειάζεται βοήθεια για την καθημερινή του φροντίδα. 
6. Ένας πόνος στο στομάχι σάς ταλαιπωρεί εδώ και τρεις μέρες:  
α Περιμένετε να περάσει. 
β Σκέφτεστε ότι παρ’ όλα αυτά έχετε πολύ καλούς κοιλιακούς! 
γ Του κάνετε μασάζ και παρακολουθείτε πώς πάει. 
δ Κλείνετε ραντεβού στο γιατρό. 
7. Το καλύτερο για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές: 
α  Να το αφήνεις στην ησυχία του: Είναι μεγάλο παιδί! 
β Πολλή σωματική άσκηση: Θέλει φροντίδα για να παραμείνεις ωραίος.
γ Να έχεις έναν ισορροπημένο ρυθμό ζωής: Το σώμα αγαπάει την ηρεμία. 
δ Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό: Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. 
8. Πρώτο ραντεβού με την καινούργια σχέση σας. Μια ώρα πριν: 
α Βάζετε λίγο άρωμα. 
β Ψάχνετε στην ντουλάπα σας για τα ρούχα που θα τον /την αφήσουν έκθαμβο/η. 
γ Βάζετε τη μικρή σας προσωπική πινελιά στην εμφάνισή σας. 
δ Κρύβετε κάποια μη κολακευτικά σημεία, ώστε να είστε και να νιώθετε πιο όμορφοι. 
9. Σας αρέσει όταν το σώμα σας:  
α Σας ακολουθεί εκεί που πάτε. 
β Τραβάει την προσοχή. 
γ Είναι ευχαριστημένο. 
δ Παραμένει απαρατήρητο, μακριά από τα βλέμματα. 
10. Η αισθητική χειρουργική: 
α Την κοροϊδεύετε. 
β Θα μπορούσατε να μπείτε σε πειρασμό και θα το κάνατε.
γ Δεν αισθάνεστε κανέναν πειρασμό. 
δ Θα μπορούσε να σας βάλει σε πειρασμό, αλλά δεν θα το κάνετε ποτέ. 


Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ


Περισσότερα A
Σαν αυτοκίνητο
Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να έχετε κάποια «σχέση» με το σώμα σας σας αφήνει έκπληκτους. Το σώμα σας είναι εκεί, λειτουργεί λιγότερο ή περισσότερο καλά κι αυτό είναι όλο! Μοιάζετε να βλέπετε το σώμα σας κάπως σαν ένα αυτοκίνητο που, εφόσον τσουλάει, σας πάει εκεί που θέλετε. Σαν γνήσιοι οπαδοί του «live and let die», δεν περιμένετε τίποτε ιδιαίτερο από το σώμα σας, εκτός από το να «δουλεύει», και προτιμάτε να μη σας απασχολεί πολύ. Σαν να είστε κάπως διχοτομημένοι: Από τη μια μεριά εσείς, από την άλλη το σώμα σας... Βέβαια, το ότι θεωρείτε το σώμα σας κάτι τόσο αυτονόητο, μπορεί να σας επιτρέπει να νιώθετε και πολύ άνετα μέσα σε αυτό. Προσοχή όμως: Μήπως πίσω από αυτή τη χαλαρότητα κρύβεται μια σχέση πιο «δύσκολη» από όσο φαίνεται και έλλειψη διάθεσης να το περιποιηθείτε;


Περισσότερα Β
Η τέλεια «βιτρίνα»
Είναι η βαθύτερη ταυτότητά σας, η «κάρτα» σας, και σαν τέτοια πρέπει να είναι όσο πιο ωραία γίνεται. Ως οπαδοί των ινστιτούτων ομορφιάς ή/και των γυμναστηρίων και λίγο θύμα της μόδας προσπαθείτε να κάνετε το σώμα σας την τέλεια βιτρίνα του εαυτού σας. Η καλλιέργεια της ομορφιάς, της τελειότητας και της σαγήνης είναι το κύριο εργαλείο σας για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας να αρέσετε: Ένα όμορφο παρουσιαστικό ελκύει σίγουρα! Τι είναι όμως αυτό που σας κάνει να θέλετε τόσο να αρέσετε στους άλλους; Σίγουρα έχετε το πλεονέκτημα να είστε φροντισμένοι, να ξέρετε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας, κι αυτό είναι μια πολύτιμη «τέχνη» που έχετε να καλλιεργήσετε. Προσοχή όμως: Αν παραμένετε προσκολλημένοι στην εξωτερική εμφάνιση, κινδυνεύετε να μειώσετε τον εαυτό σας, επειδή η εμμονή στην αποκλειστικά αισθητική σχέση με το σώμα σας ίσως σας εμποδίζει να δείξετε και το υπόλοιπο δυναμικό που σίγουρα διαθέτετε...


Περισσότερα Γ
O δρόμος προς τον εαυτό
Η σχέση που διατηρείτε με το σώμα σας φαίνεται να είναι καλή και να λειτουργεί σε μια βάση αγάπης και σεβασμού. Επειδή το θεωρείτε τον πιο κοντινό και οικείο σας σύντροφο, το φροντίζετε, το προστατεύετε, αλλά κυρίως το ανακαλύπτετε. Σας αρέσει να αφήνεστε στα συναισθήματα και στις αισθήσεις, που κατά τη γνώμη σας είναι από τους πιο ωραίους δρόμους που οδηγούν στον εαυτό σας. Αισθάνεστε πραγματικά ότι το σώμα σας κρύβει θησαυρούς που θα ήταν κρίμα να αγνοήσετε. Επειδή αισθάνεστε τρυφερά για το σώμα σας, το δέχεστε ως επί το πλείστον όπως είναι· δεν θέλετε ούτε να το αλλάξετε ούτε να το παρατήσετε, αντίθετα εκτιμάτε τις ιδιαιτερότητές του. Γνωρίζετε τη σπουδαιότητα ενός σώματος υγιούς κι ευτυχισμένου, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην το εκθέτετε σε κινδύνους, εξαρτήσεις, ακρότητες.


Περισσότερα Δ
Μια σχέση δύσκολη
Η σχέση που έχετε με το σώμα σας είναι συνήθως δύσκολη και τεταμένη. Καμιά φορά το βλέπετε σαν κατάρα παρά σαν δώρο και το συνδέετε με συναισθήματα ντροπής, στενοχώριας, αμφισβήτησης, φόβου... Επιδιώκετε να μην «ξυπνάει» και να μην εκδηλώνεται ιδιαίτερα, από φόβο για τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να σας πλημμυρίσουν. Φοβάστε ότι το σώμα σας θα προδώσει τις κρυφές σας πληγές, κι έτσι αφουγκράζεστε σχεδόν ψυχαναγκαστικά, υποχόνδρια, το παραμικρό πονάκι, την παραμικρή «ανωμαλία». Μοιάζει σαν να μην μπορείτε να αντικρίσετε το σώμα σας παρά μόνο από την οπτική γωνία του φόβου, της ενόχλησης, της εχθρότητας. Φαίνεται πως δεν καταφέρνετε να το χαρείτε ή έστω να το δεχτείτε σαν ένα κομμάτι του εαυτού σας που μπορεί με λίγη φροντίδα να είναι ωραίο, επιθυμητό, υγιές, ευχάριστο να κατοικείτε μέσα σε αυτό. Σκεφτείτε μόνο ότι όσο λιγότερο το φοβάστε τόσο καλύτερα λειτουργεί...




πηγη.......vita
452  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Nα γυμναστώ τώρα ή να το αφήσω για αργότερα? στις: Μάρτιος 21, 2008, 20:11:51 μμ
Nα γυμναστώ τώρα ή να το αφήσω για αργότερα Απορία Απορία Απορία

Eίμαι έγκυος. Nα γυμναστώ;
H γυμναστική είναι πολύ βοηθητική στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αρκεί η γυναίκα να μην εξαντλείται. Όσες γυμνάζονται τακτικά, έχουν δυνατό περίνεο και επομένως ευκολότερη γέννα. Tαυτόχρονα, η αεροβική άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, η οποία είναι απαραίτητη την ώρα του τοκετού, αφού εκείνη τη στιγμή η καρδιά πρέπει να λειτουργεί για δύο. Oι ειδικοί τονίζουν ότι η γυμναστική επιτρέπεται σε όλα τα στάδια, από τον 1ο μήνα έως και πριν τη γέννα, και πρέπει να διακοπεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει υπόνοια πρόωρου τοκετού ή κάποια άλλη αντένδειξη (π.χ. καρδιολογικά προβλήματα). Iδανικές επιλογές είναι το κολύμπι, η γιόγκα και η αεροβική άσκηση (τρέξιμο, αερόμπικ κλπ.).

Aν έχετε περίοδο...
Nαι. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γυμναστική λίγες μέρες πριν την περίοδο βοηθάει, κάνοντας πιο ήπιους τους πόνους της περιόδου.
Οχι. H δυσμηνόρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες με έντονους πόνους. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλό είναι να αποφεύγετε κάθε είδους γυμναστική τις πρώτες μέρες της εμμήνου ρύσεως, ώστε να μην καταπονείτε περισσότερο τον οργανισμό σας.

Aν παίρνετε παυσίπονα...
Nαι. Tο ζήτημα είναι ο λόγος για τον οποίο παίρνετε παυσίπονα. Aν το πρόβλημα είναι π.χ. οι συχνοί πονοκέφαλοι, η άσκηση όχι μόνο δεν είναι απαγορευτική, αλλά μπορεί και να βοηθήσει.
Οχι. Στην περίπτωση που τα παυσίπονα σας βοηθούν να απαλλαγείτε από μυϊκούς πόνους, ενδεχομένως το πρόβλημα να επιβαρυνθεί με την άσκηση. Mην ξεκινήσετε οποιουδήποτε είδους γυμναστική αν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Aν έχετε δουλέψει πολλές ώρες
 Nαι. Aν κάνετε δουλειά γραφείου που σας καθηλώνει για αρκετές ώρες στην καρέκλα, η γυμναστική επιβάλλεται. Θα σας βοηθήσει να ξεπιαστείτε, να μην πάρετε βάρος, αλλά και να ξεφύγετε από το άγχος της καθημερινότητάς σας.
Οχι. Στην περίπτωση που η εργασία σας είναι σωματική, είναι ανώφελο να καταναλώνετε επιπλέον ενέργεια και στη γυμναστική. Tο μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαντλήσετε τον οργανισμό σας.

H άσκηση δεν βοηθά τους θεριακλήδεςH γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και επομένως απαιτεί από τους πνεύμονες καλύτερη οξυγόνωση και ταχύτερη αιμάτωση. Γι’ αυτό, οι γιατροί συστήνουν σε όσους καπνίζουν πολύ να μη γυμνάζονται. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και δεν προτίθεστε να κόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα, η αεροβική άσκηση είναι απαγορευτική για εσάς. Aν θέλετε να διατηρήσετε τους μυς σας σε φόρμα, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο και διάδρομο σε χαμηλή ένταση (ή, εναλλακτικά, να τρέχετε με ήρεμο ρυθμό), ώστε να μην επιβαρύνετε τα πνευμόνια σας.

Aν είστε ξενυχτισμένοι...
Nαι. Tο χθεσινό βράδυ το ρίξατε έξω. Γυρίσατε αργά, ήπιατε και λίγο. Aν δεν νιώθετε εξαντλημένοι, η γυμναστική την επόμενη μέρα θα σας βοηθήσει να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε από το γεύμα ή το ποτό, αλλά και να επιστρέψετε ομαλά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σας. Φυσικά, δεν χρειάζονται υπερβολές. Ξεκινήστε με ήπια άσκηση, όπως τρέξιμο ή ποδήλατο σε χαμηλή ένταση.
Οχι. H κατάσταση είναι διαφορετική στην περίπτωση που η χθεσινοβραδινή σας έξοδος μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως... κραιπάλη! Aν το αλκοόλ έρεε άφθονο, ενώ ούτε που θυμάστε τι ώρα επιστρέψατε σπίτι, τότε καλύτερα να αφήσετε τη γυμναστική για κάποια άλλη μέρα. O οργανισμός σας είναι ήδη εξουθενωμένος για να τον επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο. Eίναι προτιμότερο να κοιμηθείτε καλά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον οργανισμό σας να «μεταβολίσει» απερίσπαστος το αλκοόλ που έχει αποθηκεύσει.

Aν κάνετε δίαιτα...
Nαι. H δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με γυμναστική. O περιορισμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε μικρή ποσότητα λίπους και περισσότερη μυϊκή μάζα. Kατά τη διάρκεια της άσκησης, υπάρχει αυξημένη ζήτηση δομικής πρωτεΐνης από τους μυς, γεγονός που δεν επιτρέπει την αποδόμηση των ήδη υπαρχόντων μυών. Aντίθετα, μειώνεται το λίπος, το οποίο ο οργανισμός ανασυνθέτει σε δομικές ύλες. Eπιδοθείτε, λοιπόν, στο είδος γυμναστικής που προτιμάτε. Tόσο η αεροβική άσκηση όσο και το κολύμπι ή οι ασκήσεις γυμναστηρίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό σας και να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.
Προσοχή. Aν νιώθετε εξαντλημένοι από τη στερητική δίαιτα που κάνετε και δεν έχετε δυνάμεις για να γυμναστείτε, τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το διαιτολόγιό σας. Mια δίαιτα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας καταβάλλει.

Aν είστε κρυωμένοι...
Nαι. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (έχετε δηλαδή βήχα, καταρροή, μπούκωμα κλπ.), μπορείτε να κάνετε άφοβα γυμναστική, χωρίς όμως να καταπονήσετε τον εαυτό σας. Περιορίστε τα βάρη που σηκώνετε και αποφύγετε την πισίνα, ώστε να μην κολλήσετε τους υπόλοιπους επισκέπτες. Tο κολύμπι στη θάλασσα είναι ιδανική επιλογή, αφού βοηθάει στη γρήγορη ανάρρωση.
Οχι. Όταν τα συμπτώματα δεν είναι τοπικά, αλλά γενικευμένα (π.χ. πυρετός), αυτό σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρότερη λοίμωξη και επομένως ο οργανισμός σας δίνει μια «μάχη» για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, η γυμναστική αφαιρεί στην ουσία δυνάμεις από τον οργανισμό και δεν τον αφήνει να επανέλθει γρήγορα στη φυσιολογική του κατάσταση.

Μυρτώ Αντωνοπούλου
01 Ιουνίου 2007 vita
453  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / εκπομπές που άντεξαν στον χρόνο στις: Μάρτιος 19, 2008, 09:54:07 πμ
Αναμφισβήτητα η τηλεόραση είναι ένα σκληρό άθλημα για... γερά νεύρα. Εκτός από ταλέντο και τύχη, απαιτούνται σίγουρα και επιμονή και υπομονή, μα πάνω απ όλα... γερό στομάχι, για όποιον αποφασίσει να έρθει και να μείνει σε αυτήν, διαγράφοντας μία πορεία μακράς διάρκειας.


 Γι αυτό ίσως και λίγοι να είναι αυτοί που στο τέλος τα καταφέρνουν τελικά και μπαίνουν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, αφού το πιο συνηθισμένο τηλεοπτικό φαινόμενο που παρακολουθούμε είναι η άνοδος και η πτώση διάφορων διαττόντων αστέρων.

Πρόσωπα και πράγματα εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη στον μαγικό γυάλινο κόσμο μας, αποθεώνονται και με την ίδια ευκολία εξαφανίζονται από προσώπου γης, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.Παρ όλα αυτά κάποιοι με όχημά τους έξυπνα κόνσεπτ ήρθαν και κατάφεραν όχι μόνο να μείνουν, αλλά να ταυτίσουν και το όνομά τους με αυτό που λέμε «ιδιωτική τηλεόραση». Από εκεί που οι περισσότερες εκπομπές δεν καταφέρνουν να βγάλουν τη σεζόν, υπάρχουν και κάποιες που κοντεύουν να συμπληρώσουν στον αέρα μέχρι και... δύο δεκαετίες! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!

Οι δύο μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, μαντέψτε, δεν είναι δημοσιογραφικές. Πρόκειται για ένα αθλητικό μαγκαζίνο και για ένα μουσικό πρόγραμμα. Εννοείται πως αναφέρομαι τόσο στο Mega Star όσο και στο Super Σάββατο.

Το Mega Star ξεκίνησε το τηλεοπτικό του ταξίδι στο Μεγάλο Κανάλι το 1990. Και μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, μπορεί να άλλαξαν και πολλές φορές οι παρουσιαστές του (Ρίκα Βαγιάννη, Ναταλία Γερμανού, Μπέτυ Μαγγίρα, Εύη Αδάμ, Ιωάννα Κανελοπούλου και Χαρά Μακρυστάθη), όμως, αυτό συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του, ενημερώνοντάς μας για οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο του ελληνικού πενταγράμμου.

Το 1990 ξεκίνησε και το «Super Σάββατο», από το οποίο έχουν περάσει επίσης πολλοί και διάφοροι οικοδεσπότες, με κυρίαρχο τον Μιχάλη Τσώχο. Το «Super Σάββατο» μάλιστα, παραλίγο να σταματήσει την πορεία του στο πλαίσιο των περικοπών που γίνονται αυτήν την εποχή στον ΑΝΤ1, όμως τελικά διεσώθη.

Στην... επόμενη τηλεοπτική στάση των μακροβιότερων εκπομπών συναντάμε τον «Πρωινό Καφέ», ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 17 χρόνια στον αέρα. Μία εκπομπή θρυλική, η οποία ουσιαστικά καθιέρωσε και τη ζώνη των... πρωινάδικων από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τη 1.00 το μεσημέρι. «Καφέ» μέχρι τώρα μας έχουν σερβίρει πολλές κυρίες: η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου, η Ελένη Μενεγάκη και η Ελεονώρα Μελέτη.

Πριν από την καθημερινή ζώνη, όμως, των πρωινάδικων, υπάρχει και η... διακεκαυμένη ζώνη -όπως θα λεγε βεβαίως βεβαίως και ο Ανδρέας Μικρούτσικος- από τις 7.00 μέχρι τις 10.00 το πρωί. Εδώ πρωτοπόρος της ζώνης είναι ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος πριν από 16 χρόνια και συγκεκριμένα το 1992 αποφάσισε να μας καλημερίζει καθημερινά και να μας ενημερώνει για τα πρώτα νέα της ημέρας. Το εντυπωσιακό με το «Καλημέρα Ελλάδα» είναι ότι ποτέ δεν έχει αλλάξει οικοδεσπότη και ότι φυσικά εξακολουθεί να παραμένει κάθε πρωί η νούμερο ένα προτίμηση των τηλεθεατών.

Αμέσως μετά σειρά έχει η Αγγελική Νικολούλη. Η... «Μις Μαρπλ» μπήκε στο... τούνελ της αναζήτησης αρχικά στο πλευρό του Κώστα Χαρδαβέλλα και το 1995 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ανάψει τα δικά της φώτα στο τηλεοπτικό τούνελ. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα το «Φως στο τούνελ» αποτελεί τη μοναδική εκπομπή αναζήτησης της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε όποιο κανάλι κι αν φιλοξενείται.

Μερικές από τις ανακαλύψεις της Αγγελικής όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από... συγκλονιστικές.

Μία... ντουζίνα χρόνια κράτησε το «Ενώπιος Ενωπίω». Μία εκπομπή η οποία ταυτίστηκε με το Mega, όπως επίσης με το Mega ταυτίστηκε απόλυτα και ο παρουσιαστής της Νίκος Χατζηνικολάου. Το πρώτο «Ενώπιος Ενωπίω» βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα το 1991.

Σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα μεσουρανεί στους δέκτες μας και η πολυσυζητημένη και η πολυταξιδεμένη τηλεοπτικά «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Η εκπομπή ξεκίνησε το 1997 στον ΑΝΤ1, πήγε στον Alpha, πήγε στο Alter, ξαναπήγε στον Alpha και ούτω καθ εξής. Γκάζι πάτησε, όμως, για τα καλά και ο Κωστής Στεφανής.

Το «Τraxion» του στο Mega βγήκε στον αέρα το 1999 και μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να συμμετέχει στο τηλεοπτικό ράλι, σημειώνοντας μάλιστα πολύ καλές επιδόσεις.

Το 1999 μας έκαναν αυτά τα τρελά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη να πούμε για πρώτη φορά... «ΑΜΑΝ».

Ο Αντώνης Κανάκης και ο Σωτήρης Καλυβάτσης ξεκινούν τη γνωστή σε όλους μας σατιρική εκπομπή και γνωρίζουν την απόλυτη επιτυχία. Ετσι, το 2006 αποφασίζουν να ρίξουν οριστικά αυλαία και στη συνέχεια να χωρίσουν και τα... τηλεοπτικά και επιχειρηματικά τσανάκια τους. Τι κρίμα; Κανάκης άνευ Καλυβάτση γίνεται;

Οκτώ χρόνια, όμως, πέρασαν και από τη στιγμή που αποφασίσαμε να έχουμε τα Σαββατοκύριακα... «Στούντιο με θέα». Το 1999 ο Νίκος Μάνεσης μαζί με τη νεαρή και πρωτοεμφανιζόμενη τότε στον ΑΝΤ1 Ράνια Θρασκιά παίρνουν τη δημοσιογραφική σκυτάλη τα Σαββατοκύριακα, αισιοδοξώντας να συνεχίσουν την επιτυχημένη, πρωινή συνταγή του Γιώργου Παπαδάκη.

Στην πορεία, βέβαια, η Ράνια έφυγε για να πάει να ζήσει στον... «Ομορφο κόσμο της», τη θέση της πήρε η Φαίη Μαυραγάνη, ενώ όταν έφυγε και ο Νίκος Μάνεσης, ανοίγοντας πανιά προς τον Alpha, το τιμόνι της εκπομπής ανέλαβαν ο Σπύρος Χαριτάτος και η Εύη Φραγκάκη.

Τηλεοπτικές αντοχές για επτά χρόνια είχαν αρκετές εκπομπές. Εκπομπές που αγαπήθηκαν από τους τηλεθεατές και μάλιστα οι δύο από αυτές στιγμάτισαν τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Επτά χρόνια όχι... φαγούρας αλλά στον αέρα ήταν και «Το μεγάλο παζάρι» του Ανδρέα Μικρούτσικου, αλλά και το «Ραντεβού στα τυφλά» της Βάσιας Τριφύλλη, η οποία στη συνέχεια έφυγε και τη θέση της -αν θυμάστε- είχε πάρει η Ισαβέλλα Βλασιάδου. Και τα δύο αυτά ήταν προγράμματα του Mega και υπήρχαν στην ζωή μας από το 1991 μέχρι και το 1998. ...Ανθεκτικές, όμως, απεδείχθησαν και οι εκπομπές της Έλλης Στάη, αλλά και του Αλέξη Παπαχελά.

«Τα μάτια της Ελλης» έπαιζαν κάθε Δευτέρα βράδυ στον ΑΝΤ1 από το 1999 μέχρι και το 2006, ενώ οι «Φάκελοι» άνοιξαν στο Mega το 2000 και συνεχίζουν από φέτος την πορεία τους στον ΣΚΑΪ.

Ακόμα περισσότερες είναι οι εκπομπές που σε αυτό το φλας μπακ, που έκανα στο παρελθόν, μας έκαναν συντροφιά για 5+1 χρόνια. Κατ αρχάς έξι ολόκληρα χρόνια διήρκεσε το «Μπράβο» της Ρούλας Κορομηλά, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Εξι χρόνια, όμως, κράτησαν και οι λάιφ στάιλ εκπομπές και το «Ρrive» αλλά και το «Κάτσε Καλά». Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αρχές του 2000, το λάιφ στάιλ έμελλε να... κατακλύσει τις οθόνες μας. Βέβαια, στην πορεία αποδείχτηκε πως... τηλεοπτική μόδα ήταν και πέρασε.

Το «Ρrive» άνοιξε στο Mega το 1999 με την Ελενα Κατρίτση και τον Χρήστο Ζαμπούνη και μετέπειτα η Ελενα έμεινε μόνη της μέχρι και το 2005, που η εκπομπή ολοκλήρωσε τον κύκλο της.

Στο... αντίπαλο στρατόπεδο τώρα, στον ΑΝΤ1 το «Κάτσε Καλά» έκανε το ντεμπούτο του στους δέκτες μας το 1997, με την Αννα Δρούζα και τον Στάθη Παπούλια. Αργότερα από τις ίδιες καρέκλες πέρασαν πολλοί παρουσιαστές. Αλλοι χάθηκαν, άλλοι καθιερώθηκαν... «Κάτσε Καλά» μάς είπαν και ο Φώτης Σεργουλόπουλος με τη Μαρία Μπακοδήμου και η Σόνια Σαουλίδου με τον Χριστόδουλο Παπαδήμα και η Νίκη Κάρτσωνα με τον Νίκο Στεργίου, αλλά και η Νίκη Κάρτσωνα με τον Θανάση Αναγνωστόπουλο.

Τελικά όσο το σκέφτομαι αυτό το... έξι είναι γούρικο νούμερο. Εξι χρόνια βρίσκεται στην τηλεοπτική μας παρέα και ακόμα συνεχίζει ακάθεκτη και η Χριστίνα Λαμπίρη. Το «Super Star» ξεκίνησε στο Star το 2002 με τον τίτλο «Βest Seller» και μια χαρά τα κατάφερε να... ριζώσει στο κανάλι του Ταύρου.

Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα έχει αντέξει -ή μάλλον το χουμε εμείς αντέξει- στον αέρα και το «Γκαλά» της Μαρίας Σταματέρη. Για ποιον λόγο συνεχίζεται αυτή η εκπομπή πραγματικά δεν έχω καταλάβει. Τέλος πάντων...

Εξι χρόνια, όμως, κράτησε και ο θρυλικός «Τροχός της τύχης». Εδώ δεν πρόκειται για ένα απλό τηλεοπτικό παιχνίδι, αλλά για το παιχνίδι με το οποίο το 1989 ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης και του ΑΝΤ1. Πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Δάνης Κατρανίδης, για λίγο πέρασε από το πλατό και ο Παύλος Χαϊκάλης, ενώ αναμφισβήτητα η μεγάλη επιτυχία ανήκει στον Γιώργο Πολυχρονίου.

Αν κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα στις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής, ιδιωτικής τηλεόρασης με τις εκπομπές που έχουν σβήσει πέντε κεράκια για την ώρα, πρέπει να σας αναφέρω τον «Ομορφο κόσμο το πρωί» του Γρηγόρη Αρναούτογλου, αλλά και την υπέροχη εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη, οι οποίες πήραν το πράσινο φως και ξεκίνησαν στο Mega το 2003.

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11416&subid=2&tag=8777&pubid=628547

454  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / 12 τρόποι να μειώσετε τις ρυτίδες στις: Μάρτιος 17, 2008, 20:05:26 μμ
Είτε είστε 35 ετών και αρχίζετε να βλέπετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης είτε 55 και έχετε δέρμα που δείχνει την ηλικία σας σίγουρα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές σας το θέμα της αποφυγής των ρυτίδων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από μας χάνουμε τη μάχη παρακολουθώντας τη νιότη να απομακρύνεται και το πέρασμα του χρόνου να αφήνει τα σημάδια πίσω του…

Πολλοί άντρες και γυναίκες πιστεύουν ότι ο γηρασμός του δέρματος είναι αναπόφευκτος, αλλά με τις πληροφορίες και τις τεχνικές που έχουμε σήμερα μπορούμε να φαινόμαστε όσο νέοι αισθανόμαστε, σημειώνει ο Robin Ashinoff, δερματολόγος από το Νιού Τζέρσευ.

Ακολουθούν 12 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση ρυτίδων. Αν και πολλές φορές χρειάζεται η επίσκεψη στο δερματολόγο, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα εξής:

Να αποφεύγετε τον ήλιο

Αυτός είναι νούμερο ένα. παράγοντας. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση του ήλιου στη γήρανση του δέρματος. Μελέτη που έγινε σε μονοζυγωτικούς διδύμους έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ακόμα πιο σημαντική από την κληρονομικότητα. Ατομα που περιόρισαν την έκθεση στον ήλιο είχαν λιγότερες ρυτίδες και έδειχναν γενικά νεότερα από τα αδέρφια τους που ήταν λάτρεις του ήλιου.

Να φοράτε αντηλιακό

Αν πρέπει να βγείτε στον ήλιο, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων προτρέπει να φοράτε αντηλιακό. Θα σας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος και θα σας βοηθάει να αποφύγετε τις ρυτίδες.

Μην καπνίζετε

Ορισμένες έρευνες έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα γηράσκει το δέρμα, κυρίως απελευθερώνοντας ένα ένζυμο που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, σημαντικά συστατικά του δέρματος. Έρευνες σε αδέρφια έδειξαν αυτός που κάπνιζε είχε την τάση να εμφανίζει πιο ρυτιδωμένο δέρμα και πιο αδύνατο κατά 40%.

Να κοιμάστε αρκετά

Ο δερματολόγος του Yale, Nicolas Perricone, σημειώνει ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα παράγει υπερβάλλουσα κορτιζόνη, μια ορμόνη που διασπά τα κύτταρα του δέρματος. Κοιμηθείτε αρκετά, συμβουλεύει ο ειδικός και θα παράγετε περισσότερη αυξητική ορμόνη που βοηθά το δέρμα να παραμένει σκληρό, περισσότερο ελαστικό και λιγότερο ευάλωτο στις ρυτίδες.

Να κοιμάστε ανάσκελα

Η αμερικανική Ακαδημία δερματολογίας προειδοποιεί ότι το να κοιμάται κανείς σε ορισμένες θέσεις κάθε νύχτα οδηγεί σε γραμμές του ύπνου στο δέρμα οι οποίες παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος και δεν υποχωρούν όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι.

Το να κοιμάστε στο πλευρό αυξάνει τις ρυτίδες στο μάγουλο και το σαγόνι, ενώ το να κοιμάστε μπρούμυτα οδηγεί στη δημιουργία μετώπου με αυλάκια. Για να μειωθούν οι ρυτίδες καλό είναι να κοιμάστε ανάσκελα.

Μη μισοκλείνετε τα μάτια σας-Φορέστε γυαλιά

Οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση του προσώπου οδηγεί στην υπερλειτουργία των μυών του προσώπου δημιουργώντας αυλάκια κάτω από την επιφάνεια. Η αυλακιά τελικά καταλήγει σε ρυτίδα. Εξίσου σημαντικό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου. Προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια από βλάβες και σας εμποδίζουν να μισοκλείνετε τα μάτια σας.

Να καταναλώνετε περισσότερο ψάρι-ειδικά σολομό

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης αλλά και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην τροφή του δέρματος και το βοηθούν στη νεανικότητα και στη μείωση των ρυτίδων.

Καταναλώνετε περισσότερη σόγια

Μέχρι τώρα οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από έρευνες σε ζώα, αλλά μελέτη δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες της σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία ή στη θεραπεία βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘European Journal of Nutrition’ ερευνητές ανακοίνωσαν ότι υποκατάστατο με βάση τη σόγια, βελτίωσε την υφή του δέρματος μετά από έξη μήνες χρήσης.

Επιλέξτε κακάο αντί για καφέ

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nutrition’, το 2006, επιστήμονες βρήκαν ότι το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα δυο διαιτητικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, στη βελτίωση της κυκλοφορίας των κυττάρων του δέρματος, ενώ επηρέασαν την ενυδάτωση και έκαναν το δέρμα να φαίνεται πιο μαλακό.

Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Το κλειδί είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά πολεμούν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και πιο λαμπερό προστατεύοντας από τη φωτογήρανση.

Χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα

Οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο για τα προϊόντα κατά του γήρατος, που πολλές φορές παραβλέπουν τη δύναμη ενός απλού ενυδατικού προϊόντος. Το ενυδατωμένο δέρμα απλώς δείχνει καλύτερο, έτσι οι γραμμές και οι πτυχώσεις είναι λιγότερο ευδιάκριτες.

Μην πλένετε το πρόσωπό σας σε υπερβολικό βαθμό

Σύμφωνα με δερματολόγους του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, το ζεστό νερό παίρνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια και την ενυδάτωση που προστατεύουν από τις ρυτίδες. Αν το πλένετε πολύ συχνά απομακρύνετε και την προστασία. Επιπλέον, αν το σαπούνι σας δεν περιέχει ενυδατικά συστατικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν καθαρισμού.

 

iatronet
455  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Λιώνουν με ρυθμούς-ρεκόρ οι παγετώνες στις: Μάρτιος 17, 2008, 19:55:49 μμ
Σε επίπεδα - ρεκόρ φτάνει η υποχώρηση των πάγων, ενώ πολλοί παγετώνες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, επισημαίνει έκθεση - σοκ του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Τις επόμενες δεκαετίες τεράστιοι παγετώνες θα υποχωρήσουν, οι λίμνες θα ξεχειλίσουν, οι χιονοστιβάδες θα πολλαπλασιαστούν, τα ποτάμια θα πλημμυρίζουν και μετά θα εξατμίζονται και η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Κατά συνέπεια, ολόκληρες κοινότητες θα στερηθούν το νερό, οι σοδειές θα καταστραφούν και θα παραλύσουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ενώ ο τρόπος ζωής των ανθρώπων θα αλλάξει ριζικά, δηλώνει ο διευθυντής του UNEP, Ακιμ Στάινερ. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Παγετώνων, τα παγόβουνα υφίσταντο κατά μέσο όρο απώλεια 0,3 μέτρων κάθε χρόνο μεταξύ του 1980 και του 1999.
Με τη νέα χιλιετία, η μέση απώλεια αυξήθηκε στα 0,5 μέτρα, ενώ μέσα στο 2006 τα παγόβουνα συρρικνώθηκαν κατά 1,5 μέτρο!

Τεράστιες αλλαγές...

«Μιλάμε για μια τεράστια αλλαγή, από τα προς το ζην στα νοικοκυριά μέχρι τις μεγάλες βιομηχανίες», επισημαίνει ο Στάινερ. «Ενώ είμαι πάντα προσεκτικός σχετικά με τους πολέμους για το νερό, σίγουρα το ενδεχόμενο το νερό να γίνει αιτία περισσότερων εντάσεων και, όπου υπάρχουν ήδη συγκρούσεις να αυξηθούν, είναι ένα άλλο ζήτημα που δεν είναι υποθετικό».
Οι περιοχές με την υψηλότερη επικινδυνότητα λόγω της υποχώρησης των πάγων είναι η Ινδία, τα ποτάμια της οποίας τροφοδοτούνται από τους πάγους των Ιμαλαϊων.
Τεράστιοι πληθυσμοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξεύρεση τροφής, καθώς η ζωή 360 εκατομμυρίων ατόμων βασίζονται στα νερά του Γάγγη στην Ινδία και άλλων 388 εκατομμυρίων ανθρώπων στον ποταμό Γιανγκτζέ της Κίνας.

 

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

456  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν οι ειδικοί στις: Μάρτιος 17, 2008, 09:24:24 πμ

«Η ρύπανση έχει επεκταθεί στους περισσότερους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες σε βαθμό από μέτριο έως μεγάλο, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυγίανση των υδάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογεωλόγων Γεώργιος Στουρνάρας.
Βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα και η εισβολή της θάλασσας στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες λόγω της υπεράντλησης από τις γεωτρήσεις έχουν καταστρέψει τα υπόγεια νερά της Ελλάδας. Μπροστά στον εφιάλτη της λειψυδρίας που βρίσκεται προ των πυλών, σε αντίθεση με ό,τι έγινε κατά τη μεγάλη ξηρασία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αυτή τη φορά τα υπόγεια νερά δεν θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα.

Από το 1990 έως το 1993, χιλιάδες γεωτρήσεις άνοιξαν απ΄ άκρου εις άκρον της Ελλάδας και το νερό από τα έγκατα της γης αναπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη των βροχοπτώσεων. Η ρύπανση στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη χρήση αυτού του νερού σήμερα. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό έχει γίνει συνείδηση για τους κατοίκους.

Στην περιοχή του Έβρου, πρόσφατα ανιχνεύθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών ουσιών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. «Αρχίσαμε επιδημιολογική μελέτη για να δούμε τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία καθώς πολλές περιοχές υδροδοτούνται από γεωτρήσεις. Μία από τις ασθένειες που ψάχνουμε είναι και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», λέει ο Απόστολος Βανταράκης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην Αττική η ποιότητα των υπόγειων υδάτων χειροτερεύει δραματικά. Στο Θριάσιο Πεδίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του ΕΜΠ Γιάννη Κουμαντάκη, οι υδροφορείς είναι ιδιαίτερα επιβαρημένοι από τοξικές ουσίες. «Αυτό συμβαίνει λόγω των υπαίθριων αποθέσεων τοξικών αποβλήτων, που με το νερό της βροχής καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα», λέει ο κ. Κουμαντάκης. Στην παράκτια ζώνη της Αττικής, από το Θριάσιο έως και την Ανάβυσσο το θαλασσινό νερό έχει εισβάλει στα υπόγεια ύδατα σε βάθος 500- 2.000 μέτρων από την παραλία. Ιδιαίτερα έντονη ρύπανση από νιτρικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων εμφανίζει η περιοχή του Μαραθώνα, ενώ τα υπόγεια ύδατα έως το Πόρτο Ράφτη εμφανίζονται υφαλμυρωμένα. Στο Κορωπί, εκτός από το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχουν εντοπιστεί σε υδροφορέα καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ωστόσο, για να εξυγιανθεί πλήρως η περιοχή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στα Οινόφυτα για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έφταναν τα 51 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού στη γεώτρηση Μουρίκι τον Αύγουστο του 2007. Σήμερα, παρά τα μέτρα και τα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στην ίδια θέση φτάνουν τα 47 μικρογραμμάρια.
Μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται και στην παράκτια ζώνη των Μεγάρων, όπου η υφαλμύρωση έχει προχωρήσει βαθιά στην ξηρά. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για την περιοχή ανάμεσα στην Κόρινθο και το Κιάτο. «Πριν από δέκα χρόνια είχαμε κάνει μελέτες για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων και την αποκατάστασή τους, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», λέει ο κ. Κουμαντάκης.
Στην Πελοπόννησο, σε ολόκληρο το Αργολικό πεδίο, από το Κουτσοπόδι στις παρυφές των Μυκηνών έως και το Ναύπλιο έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών και τα νερά είναι υφάλμυρα. «Η κατάσταση δεν διαφέρει στην Αχαΐα και την Ηλεία, όπου η νιτρορρύπανση είναι εμφανής λόγω των εντατικών καλλιεργειών», λέει ο κ. Γεώργιος Στουρνάρας.

Τα πράγματα δεν καλυτερεύουν προς τον Βορρά. Ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις σε νιτρικά και η υπεράντληση των γεωτρήσεων έχει φέρει τη θάλασσα στο υπέδαφος. «Στη Θεσσαλία οι γεωτρήσεις ξεπερνούν σε βάθος τα 300 μέτρα, ενώ στα νησιά του Αιγαίου οι μικροί υπόγειοι υδροφορείς έχουν γεμίσει με θαλασσινό νερό», λέει ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πρόβλημα προκαλούν και τα ρυπαντικά φορτία των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα και Λουδία, στα νερά των οποίων έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, κάδμιο, και αρσενικό. «Όπου τα νερά των ποταμών αυτών συναντούν ασβεστολιθικά πετρώματα, τα βαρέα μέταλλα διεισδύουν στους υπόγειους υδροφορείς αφιλτράριστα και τους ρυπαίνουν», επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης. Νιτρορρύπανση εμφανίζεται και στον κάμπο Κομοτηνής- Ξάνθης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Όσο για τη Δυτική Μακεδονία, όπου σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υπάρχει πρόβλημα με τα υδατικά αποθέματα, η υπεράντληση από τους υπόγειους υδροφορείς για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν.

Ακόμα και στη Δυτική Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις κρίνονται ικανοποιητικές και τα υπόγεια ύδατα εμπλουτίζονται σε μεγάλο βαθμό, εντοπίζονται συγκεντρώσεις νιτρικών και υφαλμύρωσης των υδάτων.




εφημεριδα "ΤΑ ΝΕΑ"
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας



 

 

 

 
457  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / δημοσοι υπαλληλοι στις: Μάρτιος 13, 2008, 10:20:58 πμ
καλημερα, το πρωι πηγα στη Νομαρχια Κιλκις να υποβαλλω ενσταση
για κατι θεσεις που ειχαν βγει και φυσικα πηραν τους δικους τους  Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα
απο τις 8:45 μεχρι και τις 9 και εψαχνα εναν υπαλληλο για να την αφησω
και εκτος ολων μια ειρωνεια λες και αυτοι εχουν τα προσοντα δεν ξερουμε πως μπηκανε  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
αυτα και συγχυστηκα πολυυυυυυυυυυυυ
458  Κουβεντούλα / Η ζωή στο σπίτι / Όταν η βία ζει στο σπίτι... στις: Μάρτιος 12, 2008, 17:21:32 μμ
(το παρακατω αρθρο το διαβασα και μου φανηκε πολυ ενδιαφερον Χαμόγελο
δυστυχως πολλες γυναικες και παιδια πεφτουν θυματα ενδοοικογενειακης βιας Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη)

Αυτό το άρθρο έχει ως σκοπό να δώσει μερικές βασικές πληροφορίες για την ενδο-οικογενειακή βία. Θεωρώ ότι η καλή πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου καθώς, επίσης, μπορεί να προσφέρει περισσότερες υπεύθυνες επιλογές σε εσένα ή σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι η οικογένεια και το σπίτι είναι ένα ήρεμο μέρος, ένα ασφαλές λιμάνι ή ένα καταφύγιο. Και ότι μέσα εκεί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους βλάψει. Αυτές οι αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στους περισσότερους από εμάς καθώς συνήθως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά από την παιδική ηλικία. Οι εικόνες και οι αντιλήψεις αυτές είναι όμορφες και θετικές. Χτίζουν στην καρδιά και το μυαλό μας ένα καλό οικοδόμημα, ένα καλό πρότυπο για την εξέλιξη της προσωπικότητάς μας, των σχέσεων και της ζωής μας γενικότερα. Κατά πόσο, όμως, μπορούν να είναι και πραγματικότητα; Και μάλιστα μια μόνιμη πραγματικότητα, όπως αυτήν που καμιά φορά βλέπουμε να προβάλλεται από τις ταινίες;

Υπάρχουν στιγμές και περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν ισχύει τόσο. Και ίσως δεν είναι και ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί ή πρέπει πάντα να ισχύει. Στην οικογένεια, όπως και στις περισσότερες – αν όχι σε όλες - τις ομάδες ανθρώπων, βιώνονται πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα που εκφράζονται με πολλούς και διάφορους τρόπους και συμπεριφορές. Όταν, όμως, αυτές οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα εκφράζονται με τρόπους ακραίους, βίαιους, ζημιογόνους, που βλάπτουν ή απειλούν τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, πνευματική υγεία και ευεξία, τότε πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά.

Η βία στο σπίτι (συχνά ονομάζεται και ‘ενδο-οικογενειακή βία’) συμβαίνει όταν ένα μέλος της οικογένειας (σύντροφος, αδελφός/ή, γιος/κόρη, συγγενής) επιχειρεί με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του να επιβληθεί ή/και να βλάψει ένα άλλο μέλος της οικογένειας σωματικά ή/και ψυχολογικά.

Η βία στο σπίτι συμβαίνει σε όλες τις κουλτούρες, όλες τις εθνικότητες, όλες τις θρησκείες, όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα. Μπορεί να προέρχεται από άντρες, από γυναίκες ή και από τους δυο, σε σχέσεις μεταξύ του αντίθετου φύλου και σε σχέσεις μεταξύ του ίδιου φύλου, σε σχέση γονέα προς παιδί και σε σχέση παιδιού (κυριότατα έφηβου και ενήλικα) προς γονέα.

Η αναγνώριση περιστατικών ενδο-οικογενειακής βίας και η καταγραφή τους διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με το Center for Disease Control, η βία στο σπίτι είναι ένα σοβαρό επιβλαβές φαινόμενο, που αφορά την όλη την κοινωνία και τη δημόσια υγεία (Tjaden and Thoennes, 2000). Και τα καλά νέα είναι ότι είναι μπορεί να προληφθεί.

Η ενδο-οικογενειακή βία (όπως και άλλες μορφές βίας) μπορεί να είναι:

Σωματική

Η άμεση σωματική βία έχει να κάνει με την ανεπιθύμητη σωματική επαφή όπως π.χ. από το μη επιθυμητό άγγιγμα έως το βιασμό και το φόνο.
Η έμμεση σωματική βία περιλαμβάνει π.χ. το πέταγμα αντικειμένων πάνω ή κοντά σε έναν άνθρωπο, η πρόκληση πόνου σε ζώα.
Σεξουαλική βία – εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή πράξη χωρίς την οικειοθελή συγκατάθεση του άλλου με τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.
Λεκτική

Λεκτικές απειλές για χρήση βίας ενάντια στο ‘θύμα’, σε άλλα μέλη της οικογένειας –συμπεριλαμβανομένου και τα παιδιά – ή αγαπημένα πρόσωπα, ο ‘θύτης’ ενάντια στον ίδιο του/της τον εαυτό.
Λεκτική βία, που εμπεριέχει απειλές, βρισιές, υποτιμητικές και εξευτελιστικές λεκτικές επιθέσεις.
Συναισθηματική

Μη λεκτικές απειλές, όπως π.χ. χειρονομίες που υποδηλώνουν απειλή, εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις του σώματος.
Υπερβολική έλλειψη ενσυναίσθησης (η ικανότητα δηλαδή του να συν-αισθάνεσαι π.χ. τον πόνο ή την χαρά του άλλου), η έντονη συναισθηματική απάθεια και η αδυναμία συναισθηματικού μοιράσματος και επαφής με τρόπο που είναι ζημιογόνος.
Χειραγώγηση των συναισθημάτων του άλλου που οδηγεί σε τρόμο, φόβο, δυσκολία χαλάρωσης, ενοχές, αμφιβολίες και αμφισβήτηση του τρόπου σκέψης και των συναισθημάτων του/της για την κατάσταση, αδυναμία να είναι σε επαφή και να εμπιστεύεται τα συναισθήματά του/της.
Παιχνίδια με το μυαλό του άλλου π.χ. διαστρέβλωση των σκέψεών του σε βάρος του ‘θύματος’.
Κοινωνική

Το να μην επιτρέπεται στον άλλο να δει τους φίλους ή/και τους συγγενείς του.
Το να σαμποτάρονται οι κοινωνικές σχέσεις του άλλου και το να απομονώνεται από τις κοινωνικές της/του δραστηριότητες και επαφές.
Ο διασυρμός του άλλου π.χ. μέσα από την εσκεμμένη διαστρέβλωση γεγονότων, τη διάδοση κακής φήμης ή την επινόηση ψεύτικων ιστοριών με σκοπό να βλαφτεί η προσωπικότητα, η οικογένεια, η κοινωνική, η επαγγελματική ή η πνευματική ζωή του/της.
Οικονομική

Oικονομική στέρηση και χειραγώγηση του άλλου μέσα από τα χρήματα ή άλλα υλικά αγαθά, π.χ. έλεγχος των οικονομικών του άλλου με τρόπο κυριαρχικό και υποτιμητικό, εκβιασμός μέσω των χρημάτων.
Στέρηση του δικαιώματος του άλλου για οικονομική αυτονομία (π.χ. να μην του/της επιτρέπεται να εργαστεί).
Εσκεμμένη στέρηση οικονομικής υποστήριξης του άλλου (συνήθως σε περιπτώσεις που η γυναίκα δεν εργάζεται) συνήθως αναγκάζοντάς τον/την να αρχίσει να ικετεύει για οικονομική υποστήριξη.
Πνευματική

Η χρήση φανερής ή κρυφής βίας ή/και οι απειλές ή άλλες προσπάθειες χειραγώγησης με άμεσες ή έμμεσες τακτικές για να εξαναγκαστεί ο άλλος να αλλάξει, να αρνηθεί ή να σταματήσει να έχει τα δικά του πνευματικά πιστεύω και τους τρόπους να τα εκφράζει.
Να υποτιμάται, να περιγελάται ή να κακοποιείται ο άλλος λόγω των πνευματικών του πεποιθήσεων και πρακτικών.
Το να χρησιμοποιούνται τα πνευματικά πιστεύω (ή η απουσία τους) για να χειραγωγηθεί ο άλλος ή να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Συνήθως η βία έχει πορεία φαύλου κύκλου. Αρκετοί μελετητές αυτού του φαινομένου (όπως π.χ. ο Lenore Walker) έχουν παρουσιάσει ένα μοντέλο γνωστό ως ο 'κύκλος της βίας'. Παρακάτω παρουσιάζω μια από τις εκδοχές του:

1η Φάση: Ο μήνας του μέλιτος

Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται συνήθως από τρυφερότητα, απολογία, προσφορά (π.χ. δώρα, προσφορά βοήθειας σε κάτι που συνήθως ο ‘θύτης’ δεν βοηθάει) και ολοφάνερη παύση της βίας.

2η φάση: Η οικοδόμιση της έντασης

Αυτή η φάση συνήθως χαρακτηρίζεται από φτωχή και ‘ρηχή’ επικοινωνία, ένταση, τρόμο ή φόβο μήπως προκληθεί καβγάς.

3η φάση: Το ξέσπασμα

Σε αυτή τη φάση είναι χαρακτηριστικές οι εκρήξεις βίας και τα περιστατικά κακοποίησης. Είναι συνήθως σε αυτή τη φάση όπου αυτός που βρίσκεται στο ρόλο του θύματος αποφασίζει ή σκέφτεται σοβαρά να κάνει κάτι για την κατάσταση, π.χ. να ζητήσει ή να δεχτεί βοήθεια.

4η φάση: Η μετάνοια

 Είναι η φάση κατά την οποία αυτός/η που παίζει το ρόλο του θύτη προετοιμάζει το έδαφος για την 1η Φάση (‘το μήνα του μέλιτος’) δείχνοντας φανερά μετάνοια για τις πράξεις του/της, εκφράζοντας συναισθήματα τύψεων, δίνοντας υποσχέσεις για αλλαγή – ότι π.χ. ‘ήταν η τελευταία φορά που συνέβη’ – κάτι που, όμως, αν πρόκειται για το φαύλο κύκλο της βίας δυστυχώς δεν συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

Θεωρώ σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι ‘ο κύκλος της βίας’ ΔΕΝ ισχύει πάντα και για όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από αυτή την προσέγγιση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ζήσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κακοποίησης ή βίας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τουλάχιστον μια φορά σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Είναι, όμως, μια συμπεριφορά που δεν πρέπει είναι ανεκτή, ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε ψυχολογικά από τις σημερινές κοινωνίες, αφού τα αποτελέσματά της μόνο επιβλαβή μπορεί να είναι. Είναι, επίσης, μια συμπεριφορά που ενθαρρύνεται ή όχι μέσω της μάθησης.

Γι’ αυτό είναι και ένα τόσο σημαντικό θέμα παιδείας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και παραδειγματισμού. Μερικοί άνθρωποι ζουν τη βία καθημερινά και έχουν τόσο πολύ αποθαρρυνθεί, που δεν μπορούν ούτε καν πια να την αναγνωρίσουν. Ή φτάνουν να πιστεύουν ότι το αξίζουν, ή ότι ‘έτσι είναι και δεν αλλάζει’. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά αδύναμοι. Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Ότι αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα. Όμως, αυτό είναι λάθος! Αλλά για να αρχίζει αυτό να αλλάζει είναι πολύ σημαντικό να ζητήσει την κατάλληλη βοήθεια και αυτός που δέχεται τη βία, και αυτός που την ασκεί (σπανιότερο αλλά εξίσου σημαντικό).

Κάτι για να σκεφτείς:

Πώς θα δρούσες ή θα αντιδρούσες σε περίπτωση μιας βίαιης πράξης ή συμπεριφοράς κακομεταχείρισης εναντίον σου ή εναντίον ενός ανθρώπου που αγαπάς ή ακόμη αν το έβλεπες να συμβαίνει εναντίον κάποιου στη γειτονιά ή στο δρόμο; Γιατί;

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσες πιθανότατα να κάνεις προτού προκύψει μια βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, πώς;

Πιστεύεις ότι μπορούν να υπάρχουν τρόποι πρόληψης γι’ αυτό το θέμα; Αν ναι ποιοι θα ήταν αυτοί; Τι θα μπορούσες να κάνεις εσύ για αυτό;

Πού μπορείς να απευθυνθείς για άμεση βοήθεια

Κ.Ε.Θ.Ι: https://www.kethi.gr/greek/kentra/index.htm
Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας / Βοήθεια για τη βία μέσα στην οικογένεια:T: 210 36 16 232
Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας:T: 210 32 20 900
Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών (Γ.Γ.Ι.): Tηλ. Αθήνα: 210 52 35 318 & 210 52 35 250 Τηλ. Πειραιάς: 210 41 12 091 & 210 41 29 101
ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ (Ξενώνες υποδοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος): Αγ. Ζώνης 91 Τ: 800 11 37 777 (χωρίς χρέωση)

Γράφει η Αντωνίου Άρτεμις, Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια, BSc (Hons), MSc
iatronet
459  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Ανακυκλώσιμα Υλικά στις: Μάρτιος 10, 2008, 13:45:46 μμ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ

Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των προϊόντων, αν θέλουμε να διατηρήσομε το περιβάλλον καθαρό. Κάθε ένας μεμονωμένα και όλοι μαζί συνολικά πρέπει να συμβάλλομε ενεργά στη προσπάθεια αυτή.
Όλοι μπορούμε να αγοράσομε προϊόντα που βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον και δεν είναι ζημιογόνα. Αυτή η προσπάθεια ίσως να αποδειχτεί και αρκετά διασκεδαστική. Μπορούμε να προτείνομε μερικές ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανακύκλωση και συγκεκριμένα του γυαλιού:
Να μην πετάμε διάφορα γυάλινα σκεύη ή διακοσμητικά, που δεν χρειαζόμαστε, αλλά να τα διαθέτομε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τα πουλάμε σε μαγαζιά που τα ανακυκλώνουν.
Να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κλπ, για να μπορούμε να τα επιστρέφομε.
Να επιστρέφομε τα γυάλινα δοχεία που χρησιμοποιούμε για φάρμακα, όταν αδειάσουν.
Να μην αγοράζομε προϊόντα μιας χρήσης.
Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.
Να προσπαθούμε να μαζεύομε τα γυάλινα δοχεία και να τα βάζομε σε ειδικούς κάδους.
Μπορούμε πολλά γυάλινα δοχεία να τα ξαναχρησιμοποιήσομε καθημερινά στη κουζίνα μας όπως για μαρμελάδες, γλυκά, τρόφιμα, κομπόστες κλπ.
Να ζητήσομε από τον Δήμο μαζί με τους φίλους μας ή το σχολείο μας να τοποθετήσει κάδους για ανακύκλωση.
Με λίγη καλή θέληση και με ομαδικό αγώνα ίσως η ανακύκλωση γίνει πραγματικότητα και στην πόλη μας. Ίσως κάποτε όλα να γίνουν πραγματικότητα και η ανακύκλωση να γίνει απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής του κάθε πολίτη.

"ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Οι Μεσογειακές ακτές ανήκουν τόσο στους ανθρώπους όσο και σε αρκετά θαλάσσια όντα. Κάποτε ήταν καθαρές χωρίς τουρισμό και ρύπανση. Τώρα τις κατακλύζει ένας πληθυσμός 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνεχώς αυξάνεται, και μια τεράστια τουριστική βιομηχανία. Έτσι τα σκουπίδια αποτελούν πια σήμερα μια σοβαρή απειλή για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, αν σκεφτούμε μάλιστα ότι τα νερά της πανέμορφης αυτής κλειστής θάλασσας ανανεώνονται το λιγότερο κάθε εκατό χρόνια!
Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο στον πλανήτη μας από τη ρύπανση. Όμως τα δικά μας "μικρά σκουπίδια", αυτά που αφήνουμε απερίσκεπτα στην παραλία, είναι συχνά και τα πιο καταστροφικά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ολέθρια υλικά είναι το πλαστικό...
Οι πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα γιατί είναι βολικές, ανθεκτικές στη χρήση και στα μικρόβια και προπάντων είναι φθηνές. Όμως το χαμηλό κόστος παραγωγής τους πληρώνεται πολύ ακριβά με την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλούν σαν σκουπίδια στο περιβάλλον.
Το κοινό πλαστικό χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να αποσυντεθεί στη Φύση, γι' αυτό το λόγο η καταστροφική του επίδραση είναι μακροχρόνια. Τα ποικίλα μεγέθη, σχήματα και χρώματα των πλαστικών ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα που τα συγχέουν με την τροφή τους. Πράγματι η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα θαλάσσια είδη επιλέγουν την τροφή τους ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.
Μια διαφανής πλαστική σακούλα μοιάζει μέσα στο νερό με τσούχτρα που είναι ο αγαπημένος μεζές για πολλές θαλάσσιες χελώνες. Έτσι όταν καταπιούν την πλαστική αυτή "λιχουδιά", φράζεται το πεπτικό τους σύστημα ή πνίγονται. Έχει βρεθεί θαλάσσιο κήτος με 50 τέτοιες σακούλες στο στομάχι του!
Το 75%, περίπου, των σκουπιδιών "αναψυχής" που βρίσκονται σκορπισμένα στις ακτές της Μεσογείου είναι πλαστικά και αποτελούν κίνδυνο για τα θαλάσσια είδη. Πλαστικά καπάκια, καλαμάκια, σπάγκοι και κρίκοι ασφαλείας, έχουν βρεθεί συσσωρευμένα σε μεγάλες ποσότητες στο στομάχι θαλασσίων χελωνών μαζί με πλαστικά στυλό και μικρά αιχμηρά, επικίνδυνα κομμάτια από θρυμματισμένα πλαστικά κύπελλα.
Οι πλαστικοί κρίκοι που συγκρατούν τα αλουμινένια κουτιά των αναψυκτικών ή και άλλα μεγαλύτερα δοχεία, ελκύουν νεαρά παιχνιδιάρικα ζώα, όπως τις φώκιες και τις ενυδρίδες ακόμα και πουλιά, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται και να στραγγαλίζονται.
Πολλά πλαστικά περιέχουν βλαβερές οργανικές χλωριούχες ενώσεις, όπως το PCB, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα και στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων που τις τρώνε. Αυτές οι ουσίες παραμένουν και συσσωρεύονται στο σώμα του και όταν αυτό γίνει λεία άλλου ζώου μεταφέρονται από το θύμα στον κυνηγό, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις με τις φώκιες και τα δελφίνια, με αποτέλεσμα να βλάπτονται και αυτά. Τα πλαστικά συχνά συγκρατούν φυσαλίδες, έτσι όταν φαγωθούν από τις χελώνες δημιουργούν άνωση εμποδίζοντάς τις να βουτήξουν για να βρουν τροφή.
Όμως δεν είναι μόνο τα πλαστικά που προκαλούν τόσες βλάβες. Ακόμα και τα μικρά χρυσόχαρτα περιτυλίγματος από τσιγάρα, καραμέλες, σοκολάτες ή παγωτά, ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα που τα θεωρούν για μικρά ψάρια ή οστρακοειδή και τα καταπίνουν. Έτσι παραμένουν στο έντερο του ζώου, που ενώ αισθάνεται χορτάτο, στην πραγματικότητα αργοπεθαίνει από ασιτία.
Όλα αυτά τα "μικρά σκουπίδια" που αναφέραμε δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος από εκείνα που απερίσκεπτα πετάμε στις παραλίες. Αν προσθέσουμε και όλα όσα συσσωρεύονται στις ακτές από ψαροκάϊκα, κρουαζιερόπλοια, το Ναυτικό, τον εμπορικό στόλο, τις παραλιακές ταβέρνες, ξενοδοχεία και εξοχικά, ίσως συλλάβουμε το μέγεθος της τεράστιας ρύπανσης που προκαλούμε στο περιβάλλον.
Το MEDASSET - ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών εργάζεται από το 1988 για την μελέτη και την προστασία του αποδημητικού αυτού είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση στη Μεσόγειο και Παγκόσμια.
Οι Θαλάσσιες Χελώνες, τα πανάρχαια αυτά αποδημητικά ερπετά, κατάφεραν να επιζήσουν στον πλανήτη μας πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, τόσα ώστε να είναι μάρτυρες της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Στις μέρες μας κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη διαδικασία συλλογής και διαλογής (απαλλαγή από ξένες ύλες) των αποκομμάτων χαρτιού, γιατί έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό ξένης ύλης μπορεί να καταστρέψει μεγάλη μερίδα της παραγωγής.   
Για παράδειγμα, αν ξεφύγει από τον έλεγχο και χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη μικρό ποσοστό πισσωμένου χαρτιού, όλο το χαρτί που θα παραχθεί θα είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα, ακατάλληλο για την αγορά και παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα απορρύπανσης της παραγωγικής μηχανής που σημαίνει νεκρός παραγωγικός χρόνος. Σημαντική προϋπόθεση, επίσης, για τη χρήση του αποκόμματος ως πρώτη ύλη, είναι η διαλογή του σε κατηγορίες και η χρήση του ανάλογα με την ποιότητα χαρτιού που παράγεται. Ειδικότερα σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της παραγωγής χαρτιού υψηλών προδιαγραφών από απόκομμα, η διαδικασία διαλογής σε κατηγορίες παίζει σημαντικό ρόλο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε ενεργά στη διαλογή στην πηγή (σχολείο, γραφείο, κατοικίες, τυπογραφεία, βιομηχανίες, κλπ) των διαφόρων κατηγοριών του χαρτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα ανακυκλωμένων χαρτιών.
Ανακατεύοντας όλες τις κατηγορίες χαρτιού μαζί, στη βιομηχανία θα παραχθεί το χαρτί που αντιστοιχεί στην κατώτερη ποιότητα χαρτιού. Πολλές σύγχρονες βιομηχανίες ανακύκλωσης έχουν σήμερα τεχνολογίες αναβάθμισης της ποιότητας του ανακυκλωμένου χαρτιού, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη στη χώρα μας. Εδώ, διαλογή των διαφορετικών κατηγοριών χαρτιού, πριν φθάσουν στη χαρτοβιομηχανία, κάνουν οι έμποροι παλαιού χάρτου. Στη χαρτοβιομηχανία δύσκολα ή καθόλου γίνεται διαλογή των κατηγοριών χαρτιού.
Ένα άλλο, ίσως πιο σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας αν θέλουμε να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη.
ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το χαρτί σε μικρές μικρές πλαστικές σακκούλες και μάλιστα να τις δένουμε. Είναι δύσκολο και δαπανηρό να καθαρίζουμε κάθε φορά μεγάλες ποσότητες χαρτιού που περιέχονται σε μικρές πλαστικές σακκούλες. Το χαρτί μπορεί να δένεται με σπάγγο ή να τοποθετείται σε τσάντα ή σάκκο, που επαναχρησιμοποιούμε και δεν ρίχνουμε βέβαια μέσα στον κάδο ανακύκλωσης. Στο χώρο της κατοικίας μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ειδική γωνιά, να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς σάκους, μία μεταλλική ντουλάπα, ένα ξύλινο κιβώτιο ή πάνινες μεγάλες τσάντες για την προσωρινή αποθήκευσή του.
ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αποφεύγουμε να πετάμε προς ανακύκλωση διάφορα πλαστικά υλικά συσκευασίας. Τα χαρτοκιβώτια χρειάζεται να τα ανοίγουμε και να τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο για να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο κατά την αποθήκευση ή μεταφορά τους.
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καθαρίζουμε τα σχολικά βιβλία από τυχόν πλαστικοποιημένα ή ντυμένα με πλαστικό εξώφυλλα. Αν είναι «δύσκολο» να καθαρίζουμε ο καθένας τα βιβλία του από τα πλαστικά, ας αναλογισθούμε πόσο πιο δύσκολο είναι και τι κόστος θα έχει κάτι τέτοιο, όταν θα γίνεται από τη βιομηχανία για χιλιάδες βιβλία.
ΣΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ
Δεν πετάμε μέσα στους σάκους για το προς ανακύκλωση χαρτί δοχεία από μελάνια, ξύλα, πλαστικά συσκευασίας, κόλες και άλλα ξένα υλικά.
ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Δεν τοποθετούμε στα δοχεία για το χαρτί πλαστικά ποτηράκια, καρμπόν, τσιγάρα, πλαστικές σακούλες, άδεια στυλό και ό,τι άλλο άχρηστο υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να είναι σχετικά εύκολη δουλειά, και για μας και για τους ανθρώπους που τυχόν συλλέγουν το χαρτί για ανακύκλωση, η παραλαβή και η μεταφορά του. Δεν τοποθετούμε δηλ. το χαρτί σε σημείο με δύσκολη πρόσβαση ή στο πιο βαθύ υπόγειο, το οποίο δεν έχει ασανσέρ ή δεν χωράει να περάσει κάποιος να το παραλάβει...

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το θέμα των μπαταριών είναι δικό μας θέμα. Μας αφορά όλους μας. Γιατί όλοι μας αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε μπαταρίες.
Όπως όμως αναφέραμε και για τις άλλες επικίνδυνες ουσίες έτσι και για τις μπαταρίες υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τα προβλήματα.


1. Αποφεύγουμε τη χρήση μπαταριών όσο είναι δυνατό. (π.χ. στο σπίτι ακούμε μουσική βάζοντας τη συσκευή στην πρίζα και όχι με μπαταρίες)

2. Δεν αφήνουμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.

3. Προτιμάμε ηλιακές μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Φορτίζουν με το φως του ήλιου και δεν τις πετάμε…

4. Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες . (Κοστίζουν περισσότερο στην αρχή αλλά συμφέρουν γιατί επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον: δεν αναγκαζόμαστε να πετάμε συχνά μπαταρίες)

5. Ανακυκλώνουμε αυτές τις μπαταρίες που είμαστε σίγουροι ότι δεν «αντέχουν» άλλο. (Προσοχή: δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή! Είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες)


Η ανακύκλωση μπαταριών δεν συμφέρει οικονομικά. Οι σκοποί της είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων (εξοικονόμηση πρώτων υλών όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρος και χάλυβας). Όσοι δέχονται μπαταρίες για ανακύκλωση το κάνουν για λόγους προβολής των επιχειρήσεών τους. Άλλωστε πληρώνουν για κάθε κιλό μπαταριών που παραδίδουν στην εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων με την οποία συνεργάζονται.


ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, με την ανακύκλωσή τους προσφέρουν χρήματα σε σας που τα μαζεύετε και τα δίνετε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται :
α) η προστασία του περιβάλλοντος
β) η εξοικονόμηση ενέργειας
γ) ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών


Κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, με την ανακύκλωσή τους προσφέρουν χρήματα σε σας που τα μαζεύετε και τα δίνετε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται :

 
α) η προστασία του περιβάλλοντος
β) η εξοικονόμηση ενέργειας
γ) ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακύκλωση είναι η συλλογή, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υλικών π.χ. αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί κ.α.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η περισυλλογή κουτιών αλουμινίου προστατεύει το περιβάλλον δίνοντας έτσι ώθηση σε πολλά ολοκληρωμένα προγράμματα απορρύπανσης σ’ όλη τη χώρα. Επίσης τα ανακυκλούμενα υλικά Δεν συσσωρεύονται στις από καιρό παραφορτωμένες χωματερές .

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου εξοικονομεί περίπου το 95% της ενέργειας που απαιτεί η παραγωγή αλουμινίου από μετάλλευμα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, δόθηκε στην ανακύκλωση αλουμινίου ο χαρακτηρισμός ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πρώτων υλών στα κυριότερα στάδια παραγωγής αλουμινίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

Κάθε αλουμινένιο κουτί έχει μια χρηματική αξία. Όταν πετάτε ένα κουτί είναι σαν να πετάτε χρήματα. Παίρνοντας μέρος στην ανακύκλωση κερδίζεις αυτά τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για σένα, για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση :

4 τόνων βωξίτη

500 κιλών σόδας

100 κιλών ασβεστόλιθου

700 κιλών πετρελαίου

25 κιλών κρυολίτη

35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου

Υπολογίζεται ότι το 1991 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 700 εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, το 25% ανακυκλώθηκε.

https://00357.com/com/index2/anakyklosi/default.asp
 


460  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Πόσο επικίνδυνη είναι η Νηστεία; στις: Μάρτιος 10, 2008, 13:28:47 μμ
Τις μέρες αυτές άλλος για περισσότερο χρόνο (σαράντα μέρες ), άλλος για λιγότερο νηστεύουμε τηρώντας τις θρησκευτικές μας παραδόσεις.

Ερώτηση. Τι συμβαίνει όμως διατροφικά με την νηστεία; Συμβάλλει το ίδιο η διατροφική αποτοξίνωση στην σωματική μας υγεία όσο και η ηθική αποτοξίνωση στην ψυχική μας ανάταση;
Ενεργειακά δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές με την φυσιολογική μας διατροφή. Αν εξαιρέσουμε τις αυστηρές νηστείες (μόνο λαχανικά, όχι λάδι ) παρατηρείται μόνο μια μικρή διαφοροποίηση στα μακροστοιχεία της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή κατά την νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτείνες . Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα ) πραγματικά μας αποτοξινώνει συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας μας.. Ωστόσο ιδιαίτερα την προσοχή μας θα πρέπει να την εστιάσουμε σε αυτούς που δεν τρώνε ψάρι μειώνοντας έτσι την πρόσληψη στο διαιτολόγιό τους των περίφημων πλέον ω-3 λιπαρών οξέων, και πιο συγκεκριμένα του DHA και του EPA. Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης και έλλειψή τους προκαλεί νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη. Κανείς βεβαία δεν ισχυρίζεται πως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε αυτούς που νηστεύουν, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα σε αυτούς που είτε νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε / και είχαν προ νηστείας χαμηλές προσλήψεις σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Ερώτηση. Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα της νηστείας;
Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι ενώ ή μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη)30γραμ./μέρα ,παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ,/μέρα .Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα ,συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών ,φρούτων ,ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου)θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη,λικοπίνη ),βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη)και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος..

Eρώτηση. Τι συμβαίνει με την έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών που παρατηρούνται κατά την νηστεία;

Η μειωμένη πρόσληψη πρωτείνης δεν επηρεάζει το ισοζύγιο αζώτου του οργανισμού ειδικά όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Είναι γνωστό πως ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ ,τανίνες)που υπάρχουν στις τροφές αυτές .Δεν είναι όμως ο σίδηρος¨ επίσης η βιταμίνη β-12 και το φυλλικό οξύ , δυο βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων, προσλαμβάνονται και αυτές σε μικρές ποσότητες γιατί κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο ζωικό βασίλειο. Έτσι για τα τρία αυτά στοιχεία : σίδηρο ,β12 ,φυλλικό οξύ ,παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις τους στο αίμα σε παρατεταμένη νηστεία. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραιτήτως αν δεν υπάρχει προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους ή δεν έχουμε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά την διάρκεια της νηστείας (π.χ αιμορραγίες, έμμηνος ρύση ).Συμπερασματικά ,ειδικότερα για τις γυναίκες που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η εύκολη κόπωση ,οι ζαλάδες και η αδυναμία , θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια ,δημητριακά (συνήθως είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο),ενώ πολύ καλή πηγή αποτελούν και τα θαλασσινά. Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

Ερώτηση. Συμπερασματικά πόσο ωφέλιμη ή επικίνδυνη είναι η νηστεία;Αναμφίβολα λοιπόν η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στην σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και την γνώμη του ειδικού χρειαζόμαστε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋπόθεσης μπορεί να είναι επικίνδυνα.


Γράφει ο  Τάσος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
461  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Φράουλα...κόκκινος γευστικός πειρασμός στις: Μάρτιος 08, 2008, 13:43:51 μμ
Iστορία της φράουλας

Οι Ρωμαίοι γνώριζαν τη φράουλα, αλλά δεν την είχαν καλλιεργήσει στους κήπους τους. Κι όμως το επιστπμονικό όνομά της, fragsris chiloensis, μας έρχεται από τα Λατινικά. Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας, λιγότερο λαίμαργοι, προτίμησαν να την κρατήσουν στο έδαφος, να έρπεται, δείχνοντας έτσι μια κάποια αχαριστία μπροστά στα εξαίρετα γευστικά προτερήματα αυτού του υπέροχου φρούτου.

 

Τον Μεσαίωνα θα αρχίσουν οι πρώτες καλλιέργειες της μικρής άγριας φράουλας, που ερχόταν από τις Άλπεις, της μόνης που ήταν γνωστή εκείνη την εποχή. Με την υβριδοποίπσή της με άλλα ευρωπαϊκά είδη και με το χρόνο, n ποιότητά της θα βελτιωνόταν. Ωστόσο, το φρούτο αυτό παραμένει μικρό παρά το νέο αίμα που της έφερε τον 170 αιώνα το αμερικάνικο είδος που ήρθε από τη Βιρτζίνια.

 

Όμως, n πραγματική επανάσταση στην ιστορία της φράουλας θα γίνει έναν αιώνα αργότερα χάρη σε φυτά που έφερε από τη Χιλή ο αξιωματικός του ναυτικού, Φρεζιέ. Έτσι, θα γεννηθούν οι πρώτες μεγάλες φράουλες που είναι και n βάση για τις περίπου 600 ποικιλίες τις οποίες απολαμβάνουμε σήμερα.

 

Ο καρπός της φράουλας

Μια φράουλα δεν είναι ένας πραγματικός καρπός... τουλάχιστον για τους βοτανολόγους. Οι πραγματικοί καρποί είναι αυτοί οι μικροί κίτρινοι κόκκοι που υπάρχουν κατά δεκάδες στnv επιφάνεια τnς φράουλας. Όμως, γι' αυτούς που ακούγοντας και μόνο τn λέξn φράουλα νιώθουν το στόμα τους να γεμίζει σάλια, όλα αυτά δεν έχουν καμιά σnμασία.

 

Άσχετα από τnv ποικιλία στnv οποία ανήκουν και από τnv εποχή κατά τnv οποία εμφανίζονται, νωρίς τnv άνοιξn, το καλοκαίρι ή αργότερα, καλό είναι να μn χάνουμε τnv ευκαιρία. Όταν τnv αγοράζουμε, μια φράουλα πρέπει να δείχνει καθαρή, λαμπερή και σαρκώδnς. Επίσnς, οι μικρές σατινέ τριχούλες τnς πρέπει να φαίνονται ορθωμένες πάνωστnv επιδερμίδα τnς. Όσο για τον πράσινο «γιακά» τnς, είναι κι αυτός μια ένδειξn τού πόσο φρέσκια είναι: πρέπει να είναι καταπράσινος, καλοσχnματισμένος και γεμάτος δροσιά.

 

Ώριμες, οι φράουλες δεν διατnρούνται περισσότερο από 48 ώρες μέσα σε ένα κουτί που κλείνει αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο. Όμως, όταν είναι κάπως άγουρες, μnν περιμένετε ότι θα γίνουν στο σπίτι και ότι θα αποκτήσουν Tnv τόσο λαχταριστή γεύσn τους. Μπορείτε και να τις καταψύξετε, τοποθετώντας τις σε μια σειρά, τn μία πλάι στnv άλλn. Όταν παγώσουν, μπορείτε να τις συγκεντρώσετε σε σακουλάκια, αλλά επειδή το φρούτο αυτό αγαπάει πολύ το νερό, n πλήρnς κατάψυξπ του δεν συνιστάται. Τ ο καλύτερο είναι να σερβίρετε τις φράουλες σφιχτές, με λίγο λεμόνι και με ζάχαρn.

 

Και κάτι ακόμn:

Να τις πλένετε με τα κοτσανάκια τους για να μnν μπει νερό μέσα στn σάρκα τους, οπότε ένα μεγάλο μέρος από το άρωμά τους θα χαθεί.

 

Ωφελιμότητα της φράουλας

Λέγεται ότι n κυρία Ταλιέν χρωστούσε τn σφιχτή και ροδαλή σάρκα τnς στn συχνή περιποίnσπ τnς με φράουλες και χλιαρό νερό. Είναι αλήθεια ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή και όμορφn. Όμως, το φρούτο αυτό έχει και πολλές άλλες αρετές: Παρόλο που περιέχει μόνο 40 θερμίδες ανά 100 γρ., n φράουλα είναι καθαρτική, διουρnτική και δίνει στον οργανισμό βιταμίνες Β και C, σίδnρο, φωσφόρο, ασβέστιο και τανίνες, στοιχεία που συνιστώνται στους υπερτασικούς και σε εκείνους που υποφέρουν από ρευματισμούς και δυσκοιλιότnτα.

 

Αν δεν τολμάτε να ικανοποιήσετε τnv τρελή σας λαχτάρα για τις υπέροχες φράουλες από το φόβο μήπως βγάλετε κοκκινίλες, δοκιμάστε αυτά τα μικρά «κόλπα»: πλύνετέ τις με νερό στο οποίο έχετε ρίξει λεμόνι, βουτήξτε τις για μισή ώρα σε ζαχαρωμένο κρασί και φροντίστε να τρώτε από μία πριν από κάθε γεύμα εν είδει εμβολίου. Ή, ακόμn καλύτερα, αφαιρέστε τους μικρούς εξωτερικούς κόκκους!

 
https://www.gourmed.gr/greek/mediterranean-diet/9/77/9278/%CE%A6%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1.htm
462  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Λεξικό Κουζίνας στις: Μάρτιος 06, 2008, 18:39:14 μμ
Agar - Agar
Ζελατίνη προερχόμενη από φύκια. Χρησιμοποιείται σε χορτοφαγικά πιάτα και ευρύτατα στην κουζίνα της Άπω Ανατολής. Τα πιάτα με agar - agar δεν χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ζεστά και υγρά κλίματα.

Α λα Αλεμάντ ( A l' Allemande )
Γαλλικός όρος μαγειρικής για μια γαρνιτούρα γερμανικού τύπου που συνοδεύει ζυμαρικά ή πατάτες πουρέ.

Α λα αλσασιέν
Γαλλικός όρος μαγειρικής που σημαίνει την προσθήκη σουκρούτ ή πατάτας στο συγκεκριμένο πιάτο.

Α λα γκρεκ
Λαχανικά, ιδίως μανιτάρια και αγκινάρες, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, κόλιανδρο και άλλα καρυκεύματα. Σερβίρονται κρύα.

Α λα λυοναιζ (a la lyonnaise)
Γαλλικός όρος μαγειρικής που σημαίνει την προσθήκη τηγανιτών κρεμμυδιών σε ένα πιάτο ή σε μια γαρνιτούρα.

Α λα μενιέρ (a la meunière)
Γαλλικός όρος μαγειρικής για μια σάλτσα βουτύρου που ετοιμάζεται με διαυγές βούτυρο (beurre clarifie) που καίγεται και κατόπιν αρωματίζεται με μαϊντανό ψιλοκομμένο και χυμό λεμονιού. Συνοδεύει άριστα ψάρια (ιδίως γλώσσα) ψητά ή ποσέ ή στον ατμό.

Α λα πρινσές (a la princesse)
Γαλλικός όρος μαγειρικής για μια γαρνιτούρα από αγκινάρες, σπαράγγια και πατάτες που συνοδεύει ψητά κρέατα.

Α λα προβενσάλ (a la provençale)
Γαλλικός όρος μαγειρικής για φαγητά μαγειρεμένα με τομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, ελιές και καμιά φορά μανιτάρια και ατζούγιες.

Α λα φορεστιέρ
Φαγητό με διάφορα είδη μανιταριών, σωταρισμένων με βούτυρο αλλά και πατάτες κομμένες σε κύβους και τηγανισμένες σε βούτυρο.

Αγιολί ( Σάλτσα)
Σάλτσα της Νότιας Γαλλίας με βάση τη μαγιονέζα, αρωματισμένη με μπόλικο λιωμένο σκόρδο. Συνοδεύει κυρίως παστό μπακαλιάρο αλλά και ψάρια του γλυκού νερού, σαλάτες με τομάτα, και βραστά κρέατα.

Αλ ντέντε (Al dente)
Όρος που περιγράφει πώς οι Ιταλοί τρώνε τα ζυμαρικά τους, δηλαδή μαγειρεμένα τόσο ώστε όταν τα δαγκώνεις "να κρατάνε" και να μην είναι παραβρασμένα.

Αλ' αματριτσιάνα (all' amatriciana)
Ιταλικός όρος μαγειρικής για πιάτα με σάλτσα τομάτα που περιέχει κομμένα κρεμμύδια και μπέικον. Η σάλτσα αυτή συνοδεύει πιάτα με ζυμαρικά (σπαγγέτι αλ’αματριτσιάνα) κρέατα και κοτόπουλο.

Άλμη
Διάλυμα αλατιού που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση κρεάτων, ψαριών και λαχανικών.

Αμαρέτι (amoretti ή amaretti)
Μικρά, ιταλικά γλυκά μπισκοτάκια με άρωμα πικραμύγδαλου που συνοδεύουν τον καφέ στο τέλος του γεύματος.

Αν κρούτ (en croute)
Τρόπος μαγειρέματος σύμφωνα με τον οποίο το φαγητό (κρέατα και πατέ) ψήνεται τυλιγμένο μέσα σε ζύμη.

Αντιπάστο (antipasto)
Ιταλικός όρος για ορεκτικά. Ένα τυπικό αντιπάστο περιέχει προσούτο με πεπόνι ή σύκα ή ποικιλία αλλαντικών με ελιές, σαλάτες με όσπρια, ζυμαρικά ή σούπες.

Αρωματικά χόρτα ή βότανα
Κάθε αρωματικό χόρτο π.χ. μαϊντανός, άνηθο, εστραγκόν, σχοινόπρασο, μυρώνια, καυκαλίθρες που χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα και γεύση σε σούπες ή μαγειρευτά.

Ασιέτ ανγκλαίζ (assiette anglaise)
Γαλλικός όρος για ένα πιάτο που αποτελείται από κρύα κρέατα, ζαμπόν και γλώσσα.

Ασπίκ (Aspic)
Είναι το ζελέ (χωρίς ζάχαρη) που μπαίνει πάνω σε κρύα φαγητά για γλασάρισμα και ωραιότερη εμφάνιση. Είναι διαφανές, ώστε τα διάφορα λαχανικά, ελιές, τρούφες, ξηροί καρποί, χόρτα να φαίνονται μέσα από αυτό.

Αχνίζω
Μαγειρεύω φαγητό στον ατμό μέσα σε καλαθάκι με τρύπες, τοποθετημένο πάνω από νερό που βράζει.
Βολ ω βαν
Θήκη από ζύμη σφολιάτας, ψημένη και γεμισμένη με ποικιλία ψιλοκομμένων τυριών, αυγών, λαχανικών, κρεάτων, αναμεμειγμένων με σάλτσα. Σερβίρεται σαν ορεκτικό ή πρώτο πιάτο.

Βούτυρο διαυγές (βούτυρο κλαριφιέ, beurre clarifié)
Βούτυρο λιωμένο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα γαλακτερά κατάλοιπα, ώστε να μείνει το διαυγές, καθαρό λίπος.

Γκάμπο (gumbo)
Πηχτή σούπα από τη Λουϊζιάνα της Αμερικής, από κοτόπουλο ή γαρίδες, με τομάτες, ρύζι, πιπεριές, αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά. Στο φαγητό προστίθεται και μπάμια για να το πήξει και να του δώσει και άρωμα. Από το όνομα της μπάμιας -στα αφρικανικά- πήρε και την ονομασία του.

Γκαράμ μαζάλα
Ινδικό μείγμα από μπαχαρικά που περιέχει κόλιανδρο, γαρύφαλλο, κανέλλα, κύμινο, κουρκουμά, πιπέρι και πιπερόριζα. Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά της ινδικής κουζίνας και μπορείτε να το βρείτε και συσκευασμένο.

Γκασπάτσο (gaspacho)
Κρύα σούπα τομάτας, από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Είναι ένα λείο μείγμα από τομάτες, κόκκινες γλυκές πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι, λάδι, ξύδι και τριμμένη ψύχα ψωμιού. Συνοδεύεται παραδοσιακά με μικρά μπολ γεμάτα κρουτόν, κύβους αγγουριού και πράσινες πιπεριές.

Γκλασάρω
Δίνω στο φαγητό γυαλιστερή όψη, αλείφοντάς το με κρόκο αυγού πριν το ψήσιμο ή αλείφοντάς το μετά το ψήσιμο με ασπίκ, σιρόπι, μαρμελάδα ή άλλο γκλάσο.

Γκρατινάρω
Γαλλικός όρος μαγειρικής για φαγητά τα οποία πασπαλίζονται είτε με γαλέτα, είτε με τριμμένο τυρί, κομματάκια μπέικον και βουτύρου, και μπαίνουν για λίγα λεπτά κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια.

Γρανίτα
Είδος παγωτού, με θρυμματισμένο πάγο σε κρυστάλλους, αρωματισμένο με χυμό φρούτων ή καφέ.

Δέσιμο (μιας σάλτσας, μιας γέμισης, ενός ζωμού)
Το πήξιμο ενός υγρού είτε με την προσθήκη αλευριού είτε με κορν φλάουρ αναμεμειγμένου με νερό είτε με αυγά, κρέμα ή βούτυρο.

Διαυγάζω (κλαριφιέ, clarifié)
Αφαιρώ τα κατάλοιπα από λίπη, ζωμούς και ζελέ, σουρώνοντας το υλικό είτε λιωμένο είτε σε υγρή μορφή με τουλπάνι, έτσι ώστε να γίνει διαυγές και λαμπερό.

Εμουλσιόν (Emulsion)
Μείγματα στα οποία μικρά κομματάκια λίπους (ή λιπίδια) αιωρούνται μέσα σε υγρό. Όπως η μαγιονέζα (λάδι και αυγά), σάλτσα Ολλανταιζ (λιωμένο βούτυρο και αυγά) και το μείγμα ενός κέικ στην αρχική του μορφή (λίπος, βούτυρο και αυγά)
Ζεμάτισμα
Σύντομο βούτηγμα τροφίμου μέσα σε βραστό νερό για να μαλακώσει, να ξεφλουδίσει (τομάτα, αμύγδαλα) ή να φύγει το πολύ αλάτι.

Ζυλιέν
Γαλλικός όρος για τροφές, ιδίως λαχανικά, που έχουν κοπεί σε μακρόστενα σαν σπίρτα κομματάκια

Ζωμός
Νόστιμο υγρό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κρέας, πουλερικά ή λαχανικά ή συνδυασμό αυτών. Χρησιμοποιείται αντί για νερό στο μαγείρεμα άλλων φαγητών, ιδιαίτερα σε σούπες και σάλτσες για να τονώσει τη γεύση τους.

Κακαβιά
Πηχτή ψαρόσουπα από διάφορα μικρά ψάρια, πολύ αγαπητή στους ψαράδες.

Καλβαντός (Calvados)
Γαλλικό μπράντυ μήλου, που παράγεται στη Νορμανδία και παίρνει το όνομά του από την πόλη που είναι το κέντρο παραγωγής μήλου, το Calvados. Είναι χαρακτηριστικό προϊόν της Νορμανδικής κουζίνας και πολλές φορές χρησιμοποιείται μαζί με τον μηλίτη, σε πιάτα αλμυρά (κοτόπουλο ή μοσχαράκι με μήλα) ή και γλυκά.

Καναπεδάκια
Μικρά τρίγωνα ή τετράγωνα από ψωμί, φρεσκοτηγανισμένα ή φρυγανισμένα, αλειμμένα με διάφορα νόστιμα μείγματα, που σερβίρονται ως ορεκτικά.

Κάρδαμο
Μπαχαρικό με προέλευση από την Ασία και την νότιο Αμερική. Το κάρδαμο είναι αποξηραμένος καρπός ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας. Έχει γεύση πικρή και γλυκιά, ελαφρά λεμονίζουσα και είναι πολύ αρωματικό. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και μαρινάδες.

Καρέμ (Caréme Antonin)
Ένας από τους μεγαλύτερους σεφ όλων των εποχών, δημιουργός του γαλλικού, κλασικού ρεπερτορίου συνταγών γνωστών ως «η Μεγάλη, Μεγαλοπρεπής Κουζίνα» (La grande cuisine).

Καρύκευμα
Η προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών σε φαγητά ή σαλάτες για να πάρουν πικάντικη γεύση.

Κασάτα
Ιταλική σπεσιαλιτέ παγωτού που αποτελείται από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές (σε γεύση και χρώμα) στρώσεις. Τα τρία παγωτά τοποθετούνται σε οβάλ φόρμα και παγώνουν μαζί. Τουλάχιστον σε μια από τις στρώσεις περιέχονται ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί και φρουί γλασέ. Σερβίρεται αναποδογυρισμένο και κομμένο σε φέτες.

Κασουλέ (cassoulet)
Φαγητό με έντονη γεύση από την περιοχή Λαγκεντόκ της Γαλλίας. Αποτελείται από στρώσεις ξηρών φασολιών, χοιρινού καπνιστού κρέατος, λουκάνικου, διατηρημένου κρέατος χήνας (confit), κρεμμυδιών και καρότου. Όλα αυτά σιγοβράζουν σε πήλινο σκεύος απ' όπου το φαγητό παίρνει και το όνομά του.

Κενέλ (Quenelle)
Αλεσμένο ωμό ψάρι, κρέας, κυνήγι, συκώτι, αναμεμειγμένο με ασπράδια, καρυκεύματα και καμιά φορά μπράντυ ή κρέμα γάλακτος. Πλάθεται σε σχήμα μακρόστενης κροκέτας και είτε βράζεται σε πολύ σιγανή φωτιά, είτε ψήνεται στο φούρνο. Σερβίρεται συνήθως με μία σάλτσα της κλασσικής γαλλικής κουζίνας.

Κις (Quiche)
Μια γαλλική ανοιχτή τάρτα αλμυρή ή γλυκιά, με ποικιλία από γεμίσεις. Η διασημότερη κις είναι η κις λοραίν με γέμιση από αυγά, κρέμα γάλακτος και μπέικον.

Κοκ ω βεν (Coq au vin)
Μία κλασσική γαλλική συνταγή για μαγειρευτό κοτόπουλο, με κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, μπέικον, μανιτάρια, αρωματικά και καρυκεύματα.

Κοκότ (Cocotte)
Γαλλικός όρος για βαριά πυράντοχα σκεύη με σκέπασμα ειδικά για το ψήσιμο στο φούρνο μαγειρευτών κρεάτων. Ο όρος έχει δοθεί σαν όνομα και σε μία γνωστή συνταγή με αυγά (αυγά au cocotte).

Κόμπλερ (Cobbler)
Αμερικανική σπεσιαλιτέ που αποτελείται από διάφορα φρέσκα φρούτα κομπόστα σκεπασμένα με μία ζύμη σαν μπισκότο που ψήνεται στο φούρνο ώσπου να γίνει τραγανή. Σερβίρεται ζεστό με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

Κονφί (Confit)
Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, πολλές φορές με λίγο μπράντυ. Η έννοια επεκτείνεται και σε κρέατα και πουλερικά διατηρημένα στο δικό τους λίπος από τα οποία πιο γνωστά είναι το κονφί πάπιας και χήνας.

Κόσερ (Kosher)
Φαγητό που είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τους διαιτητικούς κανονισμούς των ορθόδοξων εβραίων. Επίσης έτσι ονομάζονται και μαγαζιά ή εστιατόρια που σερβίρουν τέτοια τροφή.

Κουρ - μπουγιόν (Court - bouillon)
Γαλλικός όρος για αρωματικό ζωμό ψαριού, συχνά με κρασί, που χρησιμοποιείται για βράσιμο ψαριού ή για κλασσικές σάλτσες.

Κροκέτες ( Croquettes)
Γαλλική σπεσιαλιτέ από μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αναμεμειγμένο με λιωμένες πατάτες και ζυμωμένο με αυγό. Πλάθονται σε διάφορα σχήματα, αλείφονται με αυγό, τυλίγονται σε γαλέτα και τηγανίζονται.

Κρουστάντ (Croustades)
Γαλλικός όρος για μικρές θήκες από ψημένη ή τηγανητή ζύμη μέσα στις οποίες σερβίρεται ψιλοκομμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Κρουτόν (Croutons)
Γαλλικός όρος για μικρούς κύβους τηγανισμένου ή ψημένου ψωμιού του τοστ που προστίθεται για γαρνιτούρα σε σούπες ή σε σαλάτες.

Λάνγκ ντε σά ( Langues de chat )
Μακρόστενα βουτήματα που μοιάζουν στην όψη με τη γλώσσα της γάτας απ' όπου και η γαλλική τους ονομασία. Σερβίρονται με τον καφέ ή το τσάι, αλλά χρησιμοποιούνται και για να διακοσμήσουν γλυκίσματα π.χ. τη σαρλότ ρυς.

Λάρδωμα
Το "ντύσιμο" άπαχου και στεγνού κρέατος, πουλερικού ή κυνηγιού με λαρδί ή μπέικον για να διατηρηθεί ζουμερό κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

Λαρντόν ( Lardons )
Λεπτές λωρίδες μπέικον ή λαρδιού που χώνονται στο άπαχο και στεγνό κρέας με μία ειδική βελόνα για να μη ξεραίνεται όταν ψήνεται στο φούρνο.

Μαραίνω
Μαλάκωμα λαχανικών, ειδικά κρεμμυδιών, σε σκεπασμένο σκεύος με λίγο νερό και σε σιγανή φωτιά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους χωρίς να σωταρισθούν.

Μαρινάρισμα
Η παραμονή τροφίμων σε υγρό για να τα κάνει πιο τρυφερά και νόστιμα. Το υγρό μπορεί να είναι κρασί μηλίτης ή ξύδι που αρωματίζεται με αρωματικά χόρτα, μπαχαρικά, κρεμμύδια και εμπλουτίζεται με λάδι. Μερικές βαλκανικές ή ανατολικές μαρινάδες περιέχουν και γιαούρτι. Η μαρινάδα συνήθως σουρώνεται και χρησιμοποιείται σαν βάση για τη σάλτσα που συνοδεύει το υλικό που μαριναρίστηκε.

Μαρσάλα ( Marsala )
Παράγεται στη Σικελία και είναι το πιο γνωστό ιταλικό γλυκό κρασί. Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική και είναι η βάση του γλυκού ζαμπαγιόνε.

Μιρεπουά ( Mirepoix )
Γαλλικός όρος για ένα μείγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά, αρωματικά και μπέικον που σωτάρονται ελαφρά και χρησιμοποιούνται σαν βάση για τα κρέατα μπραιζέ ή σαν γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρια.

Μούλιασμα
Το μαλάκωμα τροφίμων με την εμπότιση ή την τοποθέτησή τους σε υγρό.

Μουσκοβάντο ( Muscovando )
Μία αραφινάριστη μαλακή σκούρα ζάχαρη που έχει ένα ζεστό χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή κέικ και γλυκισμάτων και έχει λεπτή κοκκώδη υφή.

Μπάγκελ (Bagels)
Στρογγυλά ψωμάκια εβραϊκής καταγωγής, που πρώτα βράζονται για λίγο πριν ψηθούν στον φούρνο. Σερβίρονται κομμένα στη μέση, αλειμμένα με βούτυρο ή συνηθέστερα με τυρί κρέμα και σερβιρισμένα με ποικιλία από γεμίσεις.

Μπαγκέτα
Γαλλική φρατζόλα ψωμιού, μακριά, λεπτή και με ξεραμένη κόρα.

Μπάγκνα-Κάουντα (Bagna Cauda)
Ένα ιταλικό μείγμα από λιωμένο βούτυρο και λάδι αρωματισμένο με κομμένες αντσούγιες, σκόρδο, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεται ζεστό σαν ντιπ για βρασμένα και ωμά λαχανικά.

Μπαιν-Μαρί (Bain-Marie)
Περιλαμβάνει ένα μεγάλο σκεύος π.χ. ένα ταψί φούρνου, γεμισμένο με ζεστό νερό, μέσα στο οποίο τοποθετούνται μικρότερα δοχεία ή κατσαρόλες που μπορεί να περιέχουν σάλτσες, σούπες, ζωμούς, κρέμες. Το νερό θα προσέξετε να είναι πολύ ζεστό χωρίς να βράζει. Το μπαιν μαρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσουμε τα έτοιμα φαγητά ζεστά και με την απαραίτητη υγρασία. Επίσης αποφεύγεται το σβώλιασμα σε ορισμένα ευαίσθητα φαγητά ή γλυκά π.χ. κρέμες και σάλτσες με γάλα και αυγά.

Μπαλοτίν πουλερικού (ballotine)
Γαλλικός όρος μαγειρικής για πουλερικό ξεκοκαλισμένο, γεμισμένο με πατέ και σκεπασμένο με ασπίκ. Σερβίρεται κρύο, κομμένο σε φέτες.

Μπανάνα σπλιτ (banana split)
Μπανάνα ξεφλουδισμένη, κομμένη στη μέση και γεμισμένη με παγωτό βανίλια. Σερβίρεται με τα δύο κομμάτια της μπανάνας ενωμένα μεταξύ τους και γαρνίρεται με σαντιγύ και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Μπαρκέτ (barquette)
Μικρή θήκη από ζύμη, με σχήμα σαν καραβάκι που γεμίζεται με ποικιλία από γλυκές και αλμυρές γεμίσεις.

Μπασμάτι (ρύζι)
Πολύ καλής ποιότητας Ινδικό μακρύκοκκο ρύζι, από την περιοχή των Ιμαλαϊων. Συνοδεύει παραδοσιακά διάφορα μαγειρευτά πιάτα με κάρυ.

Μπεαρναίζ (σάλτσα Bearnaise)
Σάλτσα της γαλλικής κουζίνας με προέλευση είτε από την περιοχή της Γαλλίας Μπεαρναίζ ή δημιουργία ενός σεφ από την περιοχή του Παρισιού στα μέσα του τελευταίου αιώνα. Είναι σάλτσα ολλανταίζ, αρωματισμένη με ξηρό κρεμμύδι, ξύδι, γλυκό, ξηρό κρασί, εστραγκόν και μαϊντανό. Σερβίρεται παραδοσιακά με κρέατα σχάρας, ψάρια και αυγά ποσέ.

Μπερ μανιέ ( Beurre manié )
Γαλλικός όρος για ένα μείγμα από αλεύρι και βούτυρο, δουλεμένα μαζί, που μπαίνουν προς το τέλος του μαγειρέματος σε σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες και βοηθάει να πήξουν.

Μπεσαμέλ (σάλτσα)
Κλασική, γαλλική, άσπρη σάλτσα που πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της Λουϊ ντε Μπεσαμέλ, μαιτρ ντ’ οτέλ στην αυλή του Λουδοβίκου 14ου.

Μπίσκ ( Bisque )
Παραδοσιακή γαλλική σπεσιαλιτέ. Πηχτή σαν κρέμα με βάση θαλασσινά και κρέμα γάλακτος ή κρόκους. Τα θαλασσινά δίνουν στη σούπα ένα ανοιχτό ροζ χρώμα.

Μπολονιέζε
Ιταλική σάλτσα από κιμά μοσχαρίσιο, αρωματισμένο με κρεμμύδι, ντομάτες, καμιά φορά σκόρδο και μπέικον, αρωματικά χόρτα, μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη. Συνοδεύει ζυμαρικά.

Μπορς ( Borch )
Ρώσικη σούπα από παντζάρια, κρέας μοσχαρίσιο και διάφορα άλλα λαχανικά. Συνοδεύεται συνήθως από ξινή κρέμα.

Μπραιζέ
Το σιγανό μαγείρεμα κρέατος ή πουλερικού, σε κατσαρόλα, σε ελάχιστο υγρό. Το κρέας ακουμπά συνήθως πάνω σε ένα στρώμα από λαχανικά που το προφυλάσσουν και το διατηρούν ζουμερό. Μεταφέρεται κατόπιν στο φούρνο καλά σκεπασμένο για να αποτελειώσει το ψήσιμό του.

Μπραντάντ μπακαλιάρου ( Brandade de morue )
Ένα φαγητό από την Προβηγκία από πουρέ βρασμένου και ξαρμυρισμένου παστού μπακαλιάρου, αναμεμειγμένου με ελαιόλαδο, γάλα, συνήθως σκόρδο, χυμό λεμονιού και αρωματικών. Τρώγεται χλιαρό με τηγανισμένο ψωμί.

Μπράντυ μπάτερ ( Brandy butter )
Μια πηχτή σάλτσα από βούτυρο, ζάχαρη, μπράντυ και μπαχαρικά, που παραδοσιακά σερβίρεται στην Αγγλία με την χριστουγεννιάτικη πουτίγκα



https://www.elais.gr
463  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Παρα...μύθοι και αλήθειες για τα όσπρια στις: Μάρτιος 05, 2008, 19:31:23 μμ
Παρα...μύθοι και αλήθειες για τα όσπρια

Τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο

Πράγματι, αν αναλύσει κανείς τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια, κ.λπ.) σε ένα χημικό εργαστήριο, θα διαπιστώσει ότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Ο σίδηρος, όμως, αυτός, όπως και ο αντίστοιχος στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, δεν απορροφάται από τον οργανισμό σε μεγάλο ποσοστό, στο βαθμό, για παράδειγμα, που απορροφάται από τα ζωικά τρόφιμα. Εντούτοις, η απορρόφησή του σιδήρου που υπάρχει στα όσπρια βελτιώνεται σημαντικά αν στο ίδιο γεύμα καταναλώσει κανείς και βιταμίνη C. Κι αυτό είναι σχετικά εύκολο, αφού η βιταμίνη C αφθονεί σε πολλά φρούτα (όπως σε εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια) και λαχανικά (σε ντομάτες, πιπεριές, λάχανο, μαϊντανό, κ. ά).

Τα όσπρια περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες

Τα όσπρια αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών στη δίαιτα του ανθρώπου παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υποκαθιστά το ακριβό ή το σπάνιο κρέας. Στη Λατινική Αμερική, στη Μεσόγειο, στην Ασία, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια είναι βασικό συστατικό του διαιτολογίου. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων έχουν σχετικά υψηλή βιολογική αξία, δηλαδή σχετικά υψηλή ποιότητα, η οποία βελτιώνεται ακόμα περισσότερο αν συνδυασθούν στο ίδιο γεύμα με ένα δημητριακό. Για παράδειγμα, πολύ συχνά σε ένα γεύμα συνδυάζουμε φασόλια με ψωμί. Στην περίπτωση αυτή, οι πρωτεΐνες του ψωμιού και των φασολιών αλληλοσυμπληρώνονται και ο συνδυασμός τους δίνει στον οργανισμό πρωτεΐνες παρόμοιας αξίας με αυτές του κρέατος.

Τα όσπρια είναι δύσπεπτα

Τα όσπρια περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό κάποιες ουσίες, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να τις πέψει (διότι δεν διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για να τις διασπάσει) και να τις απορροφήσει και οι οποίες χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο ‘διαιτητικές ίνες’ (παλαιότερα τις ονόμαζαν ‘φυτικές ίνες’). Οι διαιτητικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η δίαιτα του μέσου Έλληνα σήμερα, όμως, περιέχει λίγες διαιτητικές ίνες, διότι δεν είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Έτσι, ο οργανισμός των ατόμων που δεν είναι συνηθισμένος σε μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών βιώνει έντονα προβλήματα δυσπεψίας και μετεωρισμού (αυξημένης παραγωγής αερίων στο γαστρενερικό σύστημα) μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε όσπρια. Το ίδιο θα συμβεί κι αν αυξήσει απότομα οποιαδήποτε άλλη πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών.

Η λύση είναι η σταδιακή ένταξη και αύξηση των διαιτητικών ινών, και συνεπώς και των οσπρίων, στο διαιτολόγιο, ούτως ώστε οργανισμός να προσαρμοστεί στην πρόσληψη διαιτητικών ινών και να μην έχει έντονα συμπτώματα μετά την κατανάλωση οσπρίων.

Η κατανάλωση οσπρίων βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος

Είναι αλήθεια πως οι περιεχόμενες στα όσπρια διαιτητικές ίνες, αλλά και κάποιες άλλες ουσίες (που ονομάζονται σαπωνίνες και φυτικές στερόλες) μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης της δίαιτας, με αποτέλεσμα ένα μέρος αυτής να αποβάλλεται από τον οργανισμό. Επιπλέον, από τις διαιτητικές ίνες που φτάνουν στο παχύ έντερο παράγονται κάποια οξέα που με τη σειρά τους αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης.

Με βάση τους παραπάνω μηχανισμούς, όλοι οι διεθνείς φορείς που συντάσσουν διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των υψηλών τιμών χοληστερόλης στο αίμα, προτείνουν, μεταξύ άλλων, και τη συστηματική κατανάλωση οσπρίων, περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, ώστε όχι μόνο να αυξηθεί η κατανάλωση των ευεργετικών οσπρίων αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (δηλ. αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό), το οποίο έχει κυρίως συσχετιστεί με αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μ. Γιαννακούλια, Λέκτορας Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς, Τμήμα Επιστ. Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Δρ. Μ. Κοντογιάννη, Κλινική Διαιτολόγος, ΓΝΑ 'Λαϊκό', Επιστ. Συνεργάτης Τμήματος Επιστ. Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
iatronet
464  Κουβεντούλα / Ψυχολογία / Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση; στις: Μάρτιος 04, 2008, 20:10:24 μμ
Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;

Πριν από μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει μία είδηση που έκανε τους περισσοτέρους που την άκουγαν να σκάνε στα γέλια, όπως όταν κυκλοφορεί η φήμη ότι ξαναεμφανίστηκε το τέρας του Λοχ Nες. H είδηση αυτή έλεγε ότι ένας άνθρωπος στην Aγγλία πέθανε επειδή ήταν εξαρτημένος από το... καροτόζουμο. Tρεφόταν, λέει, αποκλειστικά από αυτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τέτοια ποσότητα, που το σώμα του βρέθηκε κατακίτρινο! Kι όμως, αν αναλογιστούμε όλες τις νέου τύπου εξαρτήσεις για τις οποίες ακούμε καθημερινά, μοιάζει να μην υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό, ακόμα και όταν δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει κανείς να πιει, να καταπιεί, να κάνει ένεση ή με κάποιο τρόπο να «πάρει»: βουλιμία, νευρική ανορεξία, τηλεόραση, κομπιούτερ, τυχερά παιχνίδια ή shopping είναι μερικές από τις «μοντέρνες» εξαρτήσεις. Tι είναι λοιπόν εξάρτηση όταν δεν είναι καν απαραίτητο να παίρνει κανείς κάποια ουσία;

Συνήθεια ή εξάρτηση;

Mε ή χωρίς ουσία, όλες οι ανθρώπινες συνήθειες που γίνονται καταναγκαστικές έχουν ένα κοινό στοιχείο: τη μη ελεγχόμενη πια επιθυμία να δημιουργεί κανείς ξανά και ξανά μία ορισμένη βιωματική κατάσταση, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες για την υγεία, την οικογένεια, την εργασία, ολόκληρη τη ζωή του. Oρισμένοι από τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι κάθε ανθρώπινη ανάγκη, ακόμα και κάθε ανθρώπινο ενδιαφέρον, μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση. Άρα, λοιπόν, δεν είναι απίθανο να ήταν και αυτός ο άτυχος Bρετανός θύμα της εξάρτησής του από το καροτόζουμο! Aυτή είναι μία αρκετά ακραία θέση, το νόημα της οποίας μπορεί να κατανοήσει κανείς μόνον αν σκεφτεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που είναι πραγματικά εξαρτημένοι αρνούνται την κατάστασή τους, λέγοντας πάνω-κάτω «σιγά, δεν χτυπάω δα και ενέσεις!».

H διαχωριστική γραμμή
Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι αρνούνται την κατάστασή τους

Πού βρίσκεται όμως το όριο μεταξύ της απλής συνήθειας και της εξάρτησης; Πώς φτάνει κανείς στην εξάρτηση; Πρέπει να αποφεύγουμε καθετί που μας ευχαριστεί από το φόβο να μην εθιστούμε σε αυτό; H απάντηση είναι βέβαια «όχι», και σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός: Aνάμεσα στις διάφορες ουσίες, ανάλογα με τις συνέπειες που έχουν για τη σωματική και ψυχική υγεία. Eίναι σαφές ότι ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες (speed, ecstasy) οδηγούν πολύ γρήγορα στην εξάρτηση με δραματικές συνέπειες για τη ζωή του χρήστη. Tο αλκοόλ, τα κοινά φάρμακα (ηρεμιστικά, παυσίπονα) μπορεί να καταναλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλούν αναγκαστικά εξάρτηση ή οι συνέπειες της εξάρτησης να μην είναι καταφανείς. Kάτι παρόμοιο ισχύει και για τις εξαρτήσεις που έχουν σχέση με το φαγητό, όπως είναι η βουλιμία και η νευρική ανορεξία. Tο τσιγάρο προκαλεί συνήθως εξάρτηση και έχει αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες για την υγεία του χρήστη, οι οποίες όμως είναι πολύ πιο ήπιες σε σχέση με τις προηγούμενες και δεν μπορούν να συσχετιστούν τόσο άμεσα με αυτό που τις προκαλεί. Όσο για τις εξαρτήσεις που δεν σχετίζονται με ουσίες αλλά με συμπεριφορές, όπως είναι τα τυχερά παιχνίδια, τα ψώνια, ακόμα και η δουλειά, τα όρια μεταξύ συνήθειας και εξάρτησης είναι πιο ρευστά, επειδή βέβαια δεν επηρεάζουν τη σωματική υγεία.


Όταν χάνεται η ελευθερία

Πρέπει, επίσης, να διαχωρίσει κανείς τις διάφορες συνήθειες ανάλογα με τη συχνότητα, το βαθμό στον οποίον κάποιος εκδηλώνει ορισμένες συμπεριφορές, και κυρίως με το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη του να το κάνει. Πάντως, το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με το θέμα «εξάρτηση», τις αιτίες, τις συνέπειες, την αντιμετώπισή του και κυρίως τη στήριξη όσων πάσχουν μοιάζει να μετακινείται όλο περισσότερο από το «μέσο» της εξάρτησης, την «ουσία», προς το «χρήστη» και τη σχέση που έχει με την «ουσία» του. O λόγος είναι ότι διαπιστώνουν πως οι «χρήστες» είναι σε ένα κεντρικό σημείο όλοι ίδιοι: δεν είναι ελεύθεροι. H ουσία, η συμπεριφορά στην οποία έχουν προσκολληθεί, είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές. Aυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι συχνά υπάρχει ταυτόχρονη εξάρτηση από περισσότερα του ενός «μέσα» (π.χ., νευρική ανορεξία και χάπια μαζί, κάπνισμα, αλκοόλ και βουλιμία μαζί κ.ά.), καθώς και το ότι συχνά οι χρήστες καταφεύγουν σε άλλη ουσία όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους τη «δική» τους, ή μετά από μία διαδικασία απεξάρτησης αναπτύσσουν στη συνέχεια εξάρτηση από κάτι άλλο.


Ποιος είναι εξαρτημένος
Όποιος χρησιμοποιεί ένα «μέσο» για να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία είναι εξαρτημένος

H ψυχική εξάρτηση κάνει πάντα πρώτη την εμφάνισή της και ακολουθεί η σωματική, όταν υπάρχει τέτοια. Ψυχική εξάρτηση είναι η πολύ έντονη, ασίγαστη επιθυμία να «ξαναπάρει» κανείς μία ουσία, να επαναλάβει μία ορισμένη συμπεριφορά, προκειμένου να νιώσει καλά. Όποιος χρησιμοποιεί ένα «μέσο» για να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία είναι εξαρτημένος. Όποιος καταφεύγει συχνά σε ένα χαπάκι, ένα ποτηράκι, μερικά πιάτα φαγητό, δύο πλάκες σοκολάτα για να κατασιγάσει το άγχος της ημέρας, το θυμό για τον προϊστάμενο, τη θλίψη για την αποτυχία της σχέσης ή το φόβο για τις εξετάσεις βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην εξάρτηση. Ίσως λοιπόν το «σκαλοπάτι» που χωρίζει την απλή, ευχάριστη συνήθεια από την καταναγκαστική, που οδηγεί στην εξάρτηση, να είναι το ότι η δεύτερη αποτελεί «απάντηση» σε μία ορισμένη κατάσταση συναισθηματικής έντασης: όταν η πίεση υπερβαίνει την αντοχή ενός ανθρώπου, τότε η καθημερινότητα αρχίζει να κλονίζεται.

Πότε υπάρχει κίνδυνος;
Πώς μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε πότε τα πράγματα είναι σοβαρά, πότε η συνήθεια έχει γίνει εξάρτηση; Όταν εμφανίζονται κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές, τότε πρέπει να χτυπήσει το «κουδούνι» του κινδύνου.

• Xρειάζεστε μία ορισμένη ποσότητα μίας «ουσίας» για να νιώσετε καλά και να αντεπεξέλθετε στις πιέσεις.
• Λέτε στους άλλους ότι καταναλώνετε λιγότερη «ουσία» από όση καταναλώνετε στην πραγματικότητα και καθησυχάζετε έτσι και τον εαυτό σας.
• Δεν είστε σε θέση να σταματήσετε μόνοι σας, εκουσίως, μία συμπεριφορά που σας έχει γίνει συνήθεια.
• Aισθάνεστε δυσάρεστα, σωματικά και ψυχικά, αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να «πάρετε» την «ουσία».
• Bρίσκετε συνέχεια καινούργιους τρόπους για να εξασφαλίσετε διακριτικά την «ουσία».
• Φροντίζετε πάντα να έχετε εφοδιαστεί, για να μην «ξεμείνετε».

Oι γυναίκες ακολουθούν το «κακό παράδειγμα»
Η αρχή της εξάρτησης βρίσκεται συνήθως στην προσπάθεια να ξεπεραστεί μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση

Oι αιτίες που προκαλούν την ανάπτυξη μιας εξάρτησης είναι πάρα πολλές και διαφορετικές για τον καθέναν. Yπάρχουν όμως ορισμένοι κοινοί παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να καταφεύγουν σε κάποιο «μέσο» για να κάνουν τη ζωή τους «ευκολότερη» και πιο ευχάριστη. Tουλάχιστον στην αρχή. Aς πάρουμε, για παράδειγμα, τις γυναίκες. Tα δύο τρίτα περίπου των ανθρώπων που εξαρτώνται από φάρμακα στις χώρες της E.E. είναι γυναίκες. Eπίσης, η αύξηση της εξάρτησης από διάφορες ουσίες και συμπεριφορές, ακόμη και από τυπικά «ανδρικές» ουσίες -όπως το αλκοόλ και η κοκαΐνη-, είναι τα τελευταία 20 χρόνια πιο αλματώδης στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Tι μπορεί να συμβαίνει; Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσο πολλές μορφωμένες, επαγγελματικά καταρτισμένες γυναίκες όπως σήμερα. Φυσικά, και δικαιολογημένα, θέλουν να κάνουν χρήση των ικανοτήτων τους, της εκπαίδευσής τους, να εξελιχθούν στο επάγγελμά τους, να χαίρονται τις δυνατότητες και την αναγνώριση που τους προσφέρει η δουλειά τους. Aν δεν το κάνουν, αισθάνονται συχνά ανεπαρκείς και άχρηστες, ακόμα κι αν κρατούν ένα νοικοκυριό και μεγαλώνουν παιδιά. Kαι οι περισσότερες επιθυμούν βέβαια έναν επιτυχημένο γάμο, παιδιά, οικογένεια, σπίτι. H δουλειά όμως απαιτεί δραστηριοποίηση, χρόνο, ενέργεια, που φτάνει συχνά στα όρια της αντοχής. O σύντροφος αλλάζει με το γάμο, τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, αφοσίωση, τρέξιμο. Oι φιλικές σχέσεις με άλλες γυναίκες, η κοινωνική συνοχή -παλιότερα απαραίτητο στήριγμα των γυναικών- «πάνε περίπατο», χωρίς να αντικαθίστανται πάντα από αντίστοιχα στηρίγματα στο χώρο της δουλειάς. Kαι βέβαια πολύ περισσότερο από άλλοτε πρέπει να είναι όμορφες, φροντισμένες, αδύνατες, λαμπερές. Tο να αντεπεξέλθει μια γυναίκα σε όλα αυτά είναι τις περισσότερες φορές ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί. Aπαιτείται σταθερή, σίγουρη προσωπικότητα, γερά νεύρα, μεγάλη αντοχή. Eυτυχώς, πολλές τα έχουν? αρκετές όμως όχι. Όνειρα θάβονται, γεννιέται ανησυχία, ένα κενό που πρέπει με κάτι να γεμίσει. Kάπου εκεί βρίσκεται συνήθως η αρχή της εξάρτησης, σαν πρόσκαιρη προσπάθεια να ξεπεραστεί μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η καινούργια θέση, οι συγκρούσεις με τον προϊστάμενο, η κρίση με το σύντροφο, οι δυσκολίες του παιδιού στο σχολείο. Συνήθως μετά έρχεται η άρνηση της εξάρτησης. «Aύριο» είναι η πιο σημαντική λέξη σε αυτό το παιχνίδι της άρνησης. «Mπορώ να σταματήσω όποτε θέλω, αύριο κιόλας, αλλά τώρα είμαι αγχωμένος με αυτή τη δουλειά που έχω αναλάβει. Aύριο δεν θα πιω τίποτα». Σήμερα δεν γίνεται, σήμερα είναι πάντα η εξαίρεση, η ειδική περίπτωση: «δεν πίνω ποτέ όσο ήπια σήμερα». H αναγνώριση ότι η «ουσία» δεν χρησιμεύει πια για να ξεπεραστεί μια δύσκολη στιγμή, αλλά για να μη χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, με τα δυσάρεστα συναισθήματα, με ό,τι δεν πάει καλά στη ζωή μας, και απαιτεί από εμάς ενεργό προσπάθεια για να αλλάξει, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.


O φόβος του κενού
Ο φόβος του κενού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια να ξεφύγει κανείς από την εξάρτηση

Tι όφελος μπορεί να έχει όμως ένας άνθρωπος από μια τέτοια κατάσταση, ώστε να τη συνεχίζει ακόμα και όταν βλέπει τη ζωή του να διαλύεται; Tι κερδίζει κάποιος που πίνει μέχρι να πέσει σχεδόν αναίσθητος στο κρεβάτι; Που ξυπνάει την άλλη μέρα με πρησμένο πρόσωπο, κεφάλι που «σπάει» από τον πονοκέφαλο και αηδιασμένος με τον εαυτό του; Tι μπορεί να κερδίζει μια γυναίκα που τρώει σε λίγη ώρα όσα τρώνε άλλοι σε μία εβδομάδα, μετά κάνει εμετό και ξαναρχίζει από την αρχή; Που πέφτει στο κρεβάτι εξουθενωμένη κατηγορώντας και κατακρίνοντας τον εαυτό της; Όσο βασανιστική και αυτοκαταστροφική κι αν είναι η εξάρτηση, πάντα υπάρχει ένα κέρδος από αυτήν. Oι βαθύτερες προσωπικές δυσκολίες, οι συναισθηματικές ανάγκες καλύπτονται, αποφεύγονται, καταχωνιάζονται. Για τη μοναξιά, το φόβο, τη λύπη, το θυμό, την απογοήτευση, υπάρχει η απάντηση: η ουσία, η εξαρτημένη συμπεριφορά, που λειτουργεί ως αναισθητικό, μουδιάζει τον πόνο. Όταν κάποιος για πολύ καιρό, πολλές φορές, επί σειρά ετών, δεν άφησε τα συναισθήματά του να τον αγγίξουν, δεν ένιωσε τις πιο βαθιές του ανάγκες, η προοπτική να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτά τον γεμίζει τρόμο. H έλλειψη της εξάρτησης δημιουργεί ένα τεράστιο κενό. Πόσο μπορεί να το αντέξει κανείς; Nα ρίξει «κάτι» μέσα για να το γεμίσει; Nα το βάλει στα πόδια; Aυτός ο φόβος του κενού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια ενός ανθρώπου να ξεφύγει από την εξάρτησή του, και είναι αυτός που τον κάνει να αρχίζει ξανά και ξανά από την αρχή αυτό που τόσες φορές έχει ορκιστεί ότι δεν θα ξανακάνει ποτέ. Kαι αυτό συμβαίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή -πολλές φορές μετά από χρόνια- που θα νιώσει την ανάγκη να έχει μια ζωή πιο αληθινή και πιο ελεύθερη, έστω και αν είναι δύσκολη. Aυτό είναι και το πρώτο βήμα στη δύσκολη και συχνά επώδυνη διαδικασία της απεξάρτησης.


ΛOYIZA BOΓIATZH
ΤΕΥΧΟΣ - Μάρτιος 2008  vita
465  Κουβεντούλα / Τεχνολογία / Κινητά: Πόσο επηρεάζουν την υγεία; στις: Μάρτιος 01, 2008, 19:53:39 μμ


Θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων, όπως πιστοποιεί μεγάλη έρευνα του Τμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. H έρευνα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και επιτάχυνση του ”θανάτου των κυττάρων”.

”Τα πειράματά μας έγιναν σε πειραματόζωα αλλά και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών”, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Kυτταρικής Bιολογίας και Pαδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Λουκάς Mαργαρίτης.

H διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει, με εξαίρεση μελέτες λεκτροεγκεφαλογραφημάτων, μελέτες επιδημιολογικές, ροής αίματος στο αυτί, κ.ά. Oλες αυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταδείξει επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτί.

”Tα κινητά είναι επικίνδυνα κοντά στο σώμα (αυτί, τσέπες ενδυμάτων) και για πολλά λεπτά κάθε ημέρα και πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας”, τονίζει ο καθηγητής.

Oι επιπτώσεις στην υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Mαργαρίτης, εξαρτώνται από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Πρόκειται για τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας που μετράται σε βατ ανά κιλό σωματικής μάζας και διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.

Aλλες παράμετροι επικινδυνότητας είναι η διάρκεια και συχνότητα της συνομιλίας, η συνολική διάρκεια (σε χρόνια) χρήσης του κινητού, η ισχύς της εκπομπής που σχετίζεται με την ποιότητα του σήματος (απόσταση κινητού - σταθμού βάσης), ο τρόπος χρήσης (απευθείας στο αυτί, hands free, blue tooth).

Oπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τότε μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση που το έχουμε σε κάποιο σημείο του σώματος, στην τσέπη ή το κρατάμε στα χέρια, τότε η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα.

”Oι επιπτώσεις και στις δύο περιπτώσεις εξαρτώνται ανάλογα με το ποιους ιστούς θα προσβάλει η ακτινοβολία, την καρδιά για παράδειγμα, ή τα γεννητικά όργανα κ.α.”, τονίζει ο κ. Mαργαρίτης.

Oι μελέτες της ερευνητικής ομάδας που έγιναν σε κύτταρα και σε πειραματόζωα έδειξαν μείωση γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης και τελικά της καταστροφής του κυττάρου, ανωμαλία στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αλλά και ενεργοποίηση πρωτεϊνών που σχετίζονται με βλάβες στο DNA και ενδεχόμενη καρκινογένεση.

Eνα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, βάσει των μετρήσεων που έγιναν στο εργαστήριο της επιστημονικής ομάδας, είναι πως οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία του hands free και του blue tooth είναι μειωμένες έως και μηδενικές.

Όμως, και στις περιπτώσεις αυτές έχει μεγάλη σημασία η θέση στην οποία τοποθετούμε το κινητό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αφού η συσκευή θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αυτοκόλλητα τα οποία διαφημίζονται ότι παρέχουν προστασία του χρήστη από την ακτινοβολία. Όπως όμως δηλώνει ο κ. Mαργαρίτης, ”οι μετρήσεις μας δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο”.

Από τα μέχρι σήμερα διεθνή ευρήματα από έρευνες που γίνονται ολοένα και πιο εντατικές, και μάλιστα με ακτινοβολία κάτω από τα λεγόμενα ”όρια ασφαλείας”, στις πιθανές επιπτώσεις έχουν αναφερθεί (εκτός των πολλών άλλων συμπτωμάτων): πονοκέφαλοι, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, δερματικές παθήσεις, υπογονιμότητα, στείρωση σε άνδρες, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες, περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου (ύστερα από τουλάχιστον 10 χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου).

Aυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλοι όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο θα εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα αυτά. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στη Σουηδία και στην Aγγλία έδειξαν πως πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ”ραδιοευαισθησία” στις ακτινοβολίες.

Tα παιδιά, αλλά κυρίως οι γονείς, επιβάλλεται να ενημερωθούν πως το κινητό είναι ένας πομπός που όταν λειτουργεί εκπέμπει ακτινοβολία, σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος.

Eίναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί τι θα συμβεί σε μεγάλο βάθος χρόνου αν το παιδί χρησιμοποιεί το κινητό πολλές ώρες την ημέρα, όχι απαραίτητα για να μιλά, αλλά για να στέλνει μηνύματα, εικόνες ή βίντεο, ή ακόμη για να παίζει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που προσφέρουν οι συσκευές. Σε κάθε περίπτωση, ο πομπός της ακτινοβολίας βρίσκεται στα χέρια του.

Πρέπει να αποφεύγεται τελείως η χρήση του στο αυτί παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και για μικρή διάρκεια (μισό έως ένα λεπτό την ημέρα).

Σχετικά με την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τους σταθμούς-κεραίες βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώσει τα δικά της ”όρια ασφαλείας” λαμβάνοντας υπόψη τα όρια που έχουν προταθεί από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας (Π.O.Y.) και την ανεξάρτητη ”διεθνή επιτροπή προστασίας από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες”, αλλά μπορεί και πρέπει να συνεκτιμήσει τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα. H διακύμανση ανάμεσα στις χώρες είναι πολύ μεγάλη. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα για τις κεραίες βάσης υπάρχει στα μεγάλα και πυκνοδομημένα αστικά κέντρα.

”O κάθε κάτοικος έχει το δικαίωμα να μην επιβαρύνεται ούτε με 1 βολτ/μέτρο ακτινοβολίας στον χώρο που ζει και εργάζεται (εξαιρούνται οι επαγγελματικά εκτιθέμενοι) και όχι με 33 ή 45 βολτ/μέτρο που ορίζουν τα ελληνικά όρια ασφαλείας”, λέει ο κ. Mαργαρίτης και συνεχίζει: ”μελέτες επιδημιολογικές και πειραματικές σε κύτταρα και σε πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας του Π.O.Y, προερχόμενη είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής”.

Eιδικά για τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης έχει παρατηρηθεί πως σε κοντινή απόσταση προκαλείται παιδική λευχαιμία και πάλι σε ένταση πεδίου κάτω από τα όρια ασφαλείας. ”Στον νέο νόμο (34 31/3-2-2006) θα έπρεπε να είχε γίνει μέριμνα για όλα αυτά”, προσθέτει ο κ. Mαργαρίτης.

”Kάτι τέτοιο δεν έγινε. Aπλά ορίστηκε απόσταση ασφαλείας εγκατάστασης κεραιών (300 μέτρα) από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, γηροκομεία και ψηφίστηκε μείωση της επιτρεπόμενης πυκνότητας ισχύος κατά 30% από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Η ευθύνη είναι της Πολιτείας, που αποφασίζει για τα όρια, χωρίς να συνεκτιμήσει τα τρέχοντα ερευνητικά συμπεράσματα (1-10 βολτ/μέτρο)”, καταλήγει ο κ. Mαργαρίτης.

Aκόμα και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων αναφέρουν στα εγχειρίδια χρήσης πως ”αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε το κινητό για μεγάλη διάρκεια, προμηθευτείτε hands free ή blue tooth”. Ένα ακόμη στοιχείο που επίσης αναφέρουν τα εγχειρίδια χρήσης είναι η τιμή SAR που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας από τα κύτταρα (βατ ανά κιλό σωματικής μάζας), όταν το κινητό βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, (δηλαδή όταν βρισκόμαστε Σε δυσμενές σημείο σήματος ή μακριά από κεραία βάσης).

Πηγή: Iatronet.gr
Σελίδες: « 1 ... 28 29 30 [31] 32 33 34 35 »