GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 04, 2024, 15:08:50 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 ... 29 30 31 [32] 33 34 35 »
466  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Κρυολόγημα: «Σπιτικές» μέθοδοι αντιμετώπισης στις: Μάρτιος 01, 2008, 19:47:44 μμ
Το κρυολόγημα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, μας ταλαιπωρεί κατά μέσο όρο 2 με 4 φορές το χρόνο. Τα παιδιά είναι ακόμα πιο επιρρεπείς υποψήφιοι, αφού στατιστικά πέφτουν «θύματα» των ιώσεων τουλάχιστον 6 με 10 φορές τον χρόνο. Το κρυολόγημα είναι, άλλωστε, ο λόγος που μας στέλνει στο ιατρείο τακτικότερα από κάθε άλλο πρόβλημα υγείας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε με στρατηγική και αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να ευθύνονται για ένα κρυολόγημα. Μπορεί να αρρωστήσουμε είτε εισπνέοντας ένα μικρόβιο ή «κολλώντας» το από τα χέρια μας και έπειτα πιάνοντας τα μάτια και το στόμα μας. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν αρρωσταίνουμε από τις κλιματικές αλλαγές, ούτε από την κακή διατροφή ή από την άσκηση. Ωστόσο, είναι πιο επιρρεπείς όσοι πάσχουν από άσθμα ή από αλλεργίες, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

Όταν, λοιπόν, ένας ιός κρυολογήματος εισβάλλει στον οργανισμό μας, το σώμα μας του επιτίθεται. Κάποιες από τις εμφανείς παρενέργειες της αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος τότε είναι:

1 "Μπουκωμένη" μύτη
2 Βήχας
3 Φτέρνισμα
4Πονόλαιμος
5 Κόπωση
6 Μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης

Τα κοινά κρυολογήματα διαρκούν συνήθως μία εβδομάδα, αν και μπορεί να παραταθούν και στο διπλάσιο, ενώ φεύγουν χωρίς θεραπεία και χωρίς να αφήνουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε πως το κρυολόγημά σας διαρκεί παραπάνω από δύο εβδομάδες, τότε πρόκειται για κάτι σοβαρότερο και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.

Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η καλύτερα στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η πρόληψη. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να «την αρπάξετε»:

* Πλένετε τακτικά τα χέρια σας –και πάντα πριν το φαγητό ή πριν αγγίξετε τα μάτια και το στόμα σας.
* Απολυμαίνετε τις επιφάνειες που μπορεί να διατηρούν μικρόβια, όπως οι κουπαστές και τα πόμολα.
* Προσπαθήστε να αποφύγετε άτομα με ίωση.
* Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, τις περιόδους που οι ιώσεις είναι σε έξαρση.

Αν παρ’όλα αυτά δεν καταφέρετε να «την γλιτώσετε», μείνετε στο σπίτι και αντιμετωπίστε το κρυολόγημα με φυσικά μέσα, αποφεύγοντας τα πολλά φάρμακα, τα αντισταμινικά και τις παρακεταμόλες. Ποια είναι αυτά τα μέσα;

 Νερό, χυμοί και ροφήματα από βότανα: Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να έχει αποδείξει πως συγκεκριμένοι χυμοί ή ροφήματα από βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν με ένα κρυολόγημα. Αρκεί να καταναλώνουμε πολλά υγρά. Τα υγρά αποτρέπουν το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης, βοηθούν τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια υγρών τη μέρα.

Επιπροσθέτως, ο ατμός από τα ζεστά ροφήματα -όπως το τσάι- βοηθούν τη συμφόρηση. Αποφύγετε όμως ποτέ που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ, γιατί μπορεί να σας αφυδατώσουν και ακριβώς αυτό είναι που δεν θέλετε.

https://www.in2life.gr/wellbeing/health/articles/145856/article.aspx?m=12#bellow
467  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Πιπεριές - Καυτεροί πειρασμοί! στις: Φεβρουάριος 25, 2008, 20:36:30 μμ
Πιπεριές - Καυτεροί πειρασμοί!

H πιπεριά είναι από τα ελάχιστα φυτά που παράγουν τόσους πολλούς και διαφορετικούς στην όψη και στη γεύση καρπούς. Tο χρώμα τους εξαρτάται από την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσής τους. Kάποιες από τις καυτερές ποικιλίες του φυτού αυτού, αφού αποξηρανθούν, γίνονται μπαχαρικό. Έτσι, ως καρύκευμα, χρησιμοποιούνται οι μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες (τσίλι), οι πιπεριές καγέν και οι πιπεριές πάπρικα, από τις οποίες γίνεται και το ομώνυμο δημοφιλές μπαχαρικό. Αξιοποιούνται στη μαγειρική ποικιλοτρόπως: από τις πιο κλασικές συνταγές είναι οι γεμιστές πιπεριές, οι ψητές, οι πολύχρωμες σε διάφορα φαγητά και οι ωμές σε σαλάτες. Για τους πιο τολμηρούς, οι ειδικοί προτείνουν σοκολάτα ρόφημα ή σάλτσα σοκολάτας «mole», που αρτύζονται με σκόνη καυτερής πιπεριάς τσίλι.


Γευστικές ιδέες

Mαρινάτες από πιπεριές
Bάζετε στο μίξερ 2-3 γλυκές πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων με λίγο
κόλιαντρο, σπόρους από κύμινο και τριμμένο τζίντζερ και τις χτυπάτε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Tο μείγμα που θα προκύψει το χρησιμοποιείτε σε μαρινάτες για ψητά κρέατα.

Πάστα πιπεριάς
Σοτάρετε με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης. Προσθέστε 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1½ κουταλιά χοντρό αλάτι, 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 50 περίπου λεπτά. Περάστε τις από το μύλο του πουρέ, αδειάστε το μείγμα σε πλατύ σκεύος και αφήστε την πάστα να στεγνώσει σε πολύ χαμηλό φούρνο (70ο C) για 6 περίπου ώρες. Mόλις κρυώσει, αδειάστε τη σε αποστειρωμένα βάζα, καλύψτε την πάστα με ελαιόλαδο και διατηρήστε τη στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

Kαλό ξεφλούδισμα
Ένας εύκολος τρόπος για να βγάλετε την πέτσα από τις ψητές πιπεριές είναι να τις ψήσετε μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και στη συνέχεια να τις βάλετε σε μια πλαστική σακούλα και να τις κλείσετε.
Όταν κρυώσουν και ανοίξετε τη σακούλα, θα διαπιστώσετε ότι η φλούδα τους βγαίνει εύκολα.

Για την ιστορία
Πρώτοι τη λάτρεψαν οι Mεξικάνοι. Aρχικά οι κόκκινες πιπεριές χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικό στοιχείο. Oι πιπεριές ήρθαν στην Eυρώπη μετά τα ταξίδια του Kολόμβου. Oι κόκκινες μάλιστα πιπεριές χρησιμοποιήθηκαν από τους Eυρωπαίους ως φθηνό υποκατάστατο του μαύρου πιπεριού, που τότε ερχόταν από την Aσία και ξεπερνούσε σε τιμή το χρυσό! Mπορούσαν να καλλιεργηθούν εύκολα στις περιοχές περί τη Mεσόγειο, κι έτσι ακόμα και οι φτωχοί μπορούσαν να απολαύσουν τη φλογερή τους γεύση. Παρ’ όλα αυτά, στην Eυρώπη προτιμώνται οι γλυκές και μη καυτερές ποικιλίες του φυτού, αφού οι πληθυσμοί της δεν είναι εξοικειωμένοι με τις καυτερές γεύσεις.

Tι θα βρείτε στην αγορά
Tις πιπεριές, ανάλογα με το είδος τους, μπορείτε να τις βρείτε σε πολλές μορφές φρέσκες (το καλοκαίρι κυρίως, που είναι η εποχή τους), αποξηραμένες, σε σκόνη ως μπαχαρικό, σε κονσέρβες, σε σάλτσες κλπ. Oι πιπεριές είναι είτε ελληνικές είτε εισαγόμενες, κυρίως από την Oλλανδία, την Iταλία και την Iσπανία.
•Στρογγυλές πιπεριές: Πρόκειται για κλασικές πιπεριές που τις βρίσκουμε συνήθως σε σκούρο ή ανοιχτό πράσινο, αλλά και σε κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Iδανικές για σαλάτες και γεμιστά.
•Πιπεριές Φλωρίνης: Aπό τις νοστιμότερες ποικιλίες, με έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα. Eίναι κόκκινες και μακρόστενες.
•Πιπεριές κέρατα: Πράσινες πιπεριές με γεύση πολύ ελαφρά καυτερή και σχήμα μακρόστενο.
•Mικρές μακρουλές κόκκινες πιπεριές: Kαυτερές πιπεριές που γίνονται όλο και πιο καυτερές όσο ωριμάζουν.

Στα σουπερμάρκετ θα βρείτε:
•Πιπεριές τουρσί σε γυάλινα βάζα. •Πιπεριές σε κονσέρβες. •Mπούκοβο: Nιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς. •Kοκκινοπίπερο: Kοπανισμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά που παράγεται στη Bόρεια Eλλάδα και αποκαλείται απλώς κόκκινο πιπέρι. •Πάπρικα: Aποξηραμένοι και αλεσμένοι πολλές φορές σπόροι και ψίχα γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς. •Tabasco: Πρόκειται για τη διάσημη σάλτσα που έχει ως βάση της πιπεριές, οι οποίες μαρινάρονται για περισσότερο από ένα χρόνο στο ξίδι και στο αλάτι μέσα σε δρύινα βαρέλια.

Aπό την αγορά στο πιάτο σας
•Όταν αγοράζετε πιπεριές, προσέχετε να μην έχουν τρύπες ή χτυπήματα και βεβαιωθείτε ότι είναι μυρωδάτες. •Aποφεύγετε να τις αποθηκεύετε σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, γιατί μαραίνονται και μαλακώνουν. •Διατηρήστε τις στο ψυγείο, χωρίς να τις βάλετε σε πλαστική σακούλα, γιατί μουχλιάζουν. •Oι πράσινες πιπεριές μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 4 μέρες, ενώ οι κόκκινες, ως πιο ώριμες, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 2 μέρες. •Όταν μαγειρεύετε πιπεριές, φροντίστε να έχετε ανοιχτό τον εξαεριστήρα ή κάποιο παράθυρο, γιατί η μυρωδιά τους είναι αρκετά έντονη και δύσκολα φεύγει από το χώρο. •Όταν καθαρίζετε καυτερές πιπεριές, φοράτε γάντια και αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια ή άλλα ευαίσθητα σημεία του δέρματός σας, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε εγκαύματα. Aν πιάσετε τους σπόρους και τη σάρκα τους χωρίς γάντια, τρίψτε τα χέρια σας με λίγο αλάτι και κατόπιν πλύντε τα καλά. •Aν, το καλοκαίρι, θέλετε να μειώσετε λίγο την αίσθηση καψίματος που προκαλούν οι καυτερές πιπεριές, συνοδεύστε τις με γιαούρτι, το οποίο θα απαλύνει αρκετά τη σπιρτάδα τους.
Πως σας ωφελούν
•Oι πράσινες πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καροτενοειδών, φυτικών ινών και καλίου. Mια ωμή πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι (250 ml) χυμό πορτοκάλι. H περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και καροτενοειδή επηρεάζεται από το βαθμό ωριμότητάς τους. Oι πιο ώριμες, δηλαδή, είναι και πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Tο μαγείρεμα, όμως, μπορεί να καταστρέψει σημαντικό μέρος της βιταμίνης C.
•H κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, ότι μειώνει την όρεξη, την πρόσληψη λίπους και καταστέλλει την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ.
•H καψαϊκίνη, μια ουσία που ουσιαστικά ευθύνεται για την έντονη καυτερή γεύση ορισμένων πιπεριών, θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους (εμποδίζει κάποιο νευροδιαβιβαστή να μεταδώσει την αίσθηση του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα), γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους ως ισχυρό παυσίπονο.
•Mάλλον δεν είναι τυχαία η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε καυτερά φαγητά, αφού η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να παράγει ενδορφίνες (φυσικά αναλγητικά), που προκαλούν ευφορία.


Aυτό το ξέρατε;
H κατάψυξη φαγητών που περιέχουν καυτερές πιπεριές αυξάνει την καυστικότητα του πιάτου. Aυτό συμβαίνει επειδή διασπώνται τα μόρια της καυτερής τους σάρκας, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερη αψάδα.

Φωτεινή Βασιλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ - Αύγουστος 2007  vita
468  Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / λαγανα στις: Φεβρουάριος 24, 2008, 14:07:35 μμ
επειδη Καθαρα Δευτερα ερχεται ....

ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά
•  60 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή
•  2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
•  1 κιλό αλεύρι χωριάτικο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό, μισό
•  2 κουταλάκια αλάτι
•  2 κουταλιές λάδι
•  2 κουταλιές ζάχαρη
•  λίγο σουσάμι
Ατομα: 3-4 λαγάνες
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20'
 

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο μισό ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και 1 1/2 κούπα ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί και ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώστε την δυνατά 8'-10'. Χωρίστε την σε 3 ή 4 μπάλες. Αλείψτε τες με λάδι και βάλτε τες σε μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τες να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 ή 4 χοντρές πίτες, με διάμετρο 18-20 εκ. Βάλτε τες σε μεγάλες λαμαρίνες, σκεπάστε κι αφήστε τες να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε τες με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθειές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τες με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς Κελσίου, 15'-20'. Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τες στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙΑ.
469  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Τραγουδια που μας μενουν στις: Φεβρουάριος 23, 2008, 17:04:03 μμ
  Στιγμές    
Είναι κάτι στιγμές,
τρυφερές και λεπτές,
σαν κλωστές τυλιγμένες σ' αδράχτι,
σε γυρνούν απαλά,
σε μεθούν σιωπηρά,
σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι...

για όλα αυτά που ζητάς,
για πολλά που πονάς,
για το τίποτε μιας ευτυχίας,
και γυρνάς σαν τρελός,
του καθρέφτη εαυτός,
θύμα-θύτης κακής συγκυρίας.

Πλημμυρίζουν το χθες
μαγεμένες σκιές,
που ξοπίσω μου γράφουν τροχιά,
με κρατούνε θαρρώ
σαν αλήθειες παλιές
σε λαβύρινθο δέσμιο βαθιά.

Είναι κάτι στιγμές,
σα μικρές πινελιές
ζωγραφιάς που δεν έχει τελειώσει,
λείπουν λίγα ακριβά
των χρωμάτων νερά,
για να δώσουν του τόπου τη γνώση.

Για τους κήπους της γης,
για το ροζ της αυγής,
για το κύμα που απόμεινε μόνο,
να χαϊδεύει με αφρούς,
τους πικρούς μας καημούς
και να διώχνει της πίκρας τον πόνο.


Στίχοι: Πολυξένη Βελένη
Μουσική: Νίκος Παπάζογλου
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου
470  Κουβεντούλα / Πολιτικό forum / Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία» στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 09:00:52 πμ
Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία»     

--------------------------------------------------------------------------------
Άρχισε το παζάρι για το «Μακεδονία»

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία των διεθνών οργανισμών, δεν θα συναινέσει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
 Αθήνα και Σκόπια αποδέχθηκαν καταρχήν τη φόρμουλα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με την οποία η FΥRΟΜ θα αποκτήσει μια σύνθετη ονομασία για τους διεθνείς οργανισμούς και θα διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία στο εσωτερικό της χώρας.
Ωστόσο, χάσμα απόψεων υπάρχει μεταξύ των πλευρών όσον αφορά τη νέα σύνθετη ονομασία. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται- από τις πέντε ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς- την «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ τα Σκόπια, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους κ. Τσερβενκόφσκι, αποδέχονται δύο πιθανές ονομασίες: «Δημοκρατική Πολιτεία (Republic) της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κι ενώ το παζάρι για την ονοματολογία αρχίζει, οι Αμερικανοί εμφανίζονται να πιέζουν την Αθήνααλλά και τα Σκόπια- να δεχτεί το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», υποστηρίζοντας ότι επιτυγχάνεται ο ιστορικός διαχωρισμός από την αρχαία Μακεδονία.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάριζαν πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία των διεθνών οργανισμών, τότε η Αθήνα δεν θα συναινέσει στο σύνολο της πρότασης Νίμιτς, διότι, όπως υποστήριζαν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας de facto κατάστασης με συνεχείς διαπραγματεύσεις, όπως είχε γίνει και με την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε χθες πως ο Έλληνας διαπραγματευτής έλαβε εντολή να ενημερώσει τον κ. Νίμιτς πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει «στις αντιρρήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές επί της πρότασής του».
Αντιρρήσεις σε 4 ονόματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις αντιρρήσεις που έχει η ελληνική πλευρά στα τέσσερα από τα πέντε ονόματα, η Αθήνα ζητά την κατοχύρωση της ονομασίας για τους διεθνείς οργανισμούς και στο εσωτερικό Δίκαιο των Σκοπίων, απαιτεί την αναγραφή και των δύο ονομασιών στα διαβατήρια και τα άλλα ταξιδιωτικά έγγραφαδηλαδή, και το συνταγματικό και το σύνθετο- ενώ ζητά από τον κ. Νίμιτς να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την υιοθέτηση της σύνθετης ονομασίας από τον Οργανισμό, στον οποίο τα Σκόπια έχουν ενταχθεί ως FΥRΟΜ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θέλει και κάποια μορφής «παρότρυνση» ή «ενθάρρυνση» προς τις τρίτες χώρες να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με τη νέα σύνθετη ονομασία, κάτι όμως που στην πραγματικότητα αφορά μονάχα ορισμένες χώρες της Ένωσης, αφού οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια διαδικασία που είναι ακόμη στην αρχή και ενδέχεται να παρουσιάσει «σκαμπανεβάσματα» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Απριλίου, στο Βουκουρέστι. Για τον λόγο αυτό, σημειώνουν, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μπορεί να κλείσει στις 6 Απριλίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Μόνο δύο ονόματα
Ο Σκοπιανός πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαίωσε πως μόνο δύο από τις πέντε προτεινόμενες ονομασίες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές- «Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι ονομασίες αυτές, όπως υποστήριξε, δεν προσκρούουν στην «εθνική ταυτότητα» της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.
Χειρότερα από το 2005
Ο κ. Τσερβενκόφσκι χαρακτήρισε «χειρότερη» την τωρινή πρόταση του κ. Νίμιτς από εκείνη του 2005, την οποία τότε είχαν αποδεχθεί τα Σκόπια. Εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά «αρνητικά» στοιχεία για τη FΥRΟΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται πέραν του ΟΗΕ και των υπό αυτόν οργανισμών και σε όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά «και από εμάς τους ίδιους, καθώς το όνομα αυτό θα αναγράφεται και στα διαβατήρια των πο λιτών της χώρας». Σύμφωνα με την ερμηνεία του Σκοπιανού προέδρου, αυτό σημαίνει τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει χώρες που ήδη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία.

Πιο ευνοϊκή για Ελλάδα
Υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση είναι «ευνοϊκότερη για την Ελλάδα» και ότι πρέπει να υπάρξει ομοφωνία των πολιτικών φορέων. Εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος- και λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί για τη διοργάνωσή του- ενώ σε μία ακόμη ένδειξη των τεταμένων σχέσεων του με την κυβέρνηση των Σκοπίων είπε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη να ανακοινώσει δημόσια τη θέση της και να λάβει απόφαση. Πάντως, τα Σκόπια θα απαντήσουν στον κ. Νίμιτς την Κυριακή.

γραφουν τα Νεα 
 
 
471  Κουβεντούλα / Εγκυμοσύνη / Το χάπι της επόμενης ημέρας: Επείγουσα αντισύλληψη στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 12:49:01 μμ
Τι είναι και πώς λειτουργεί

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η συνήθης μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε ή αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη. Όσο πιο σύντομα ληφθεί, τόσο πιο αποτελεσματικά προλαμβάνει μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι:

Tο χάπι της επόμενης ημέρας, που περιέχει ορμόνη. Πρέπει να ληφθεί μέσα σε 72 ώρες. Πάντως, όσο πιο νωρίς το πάρουμε τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.
Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε μέρες μετά την επαφή.
Το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την επαφή. Αν ληφθεί ως και 24 ώρες μετά την επαφή προλαμβάνει περισσότερες από εννέα στις δέκα εγκυμοσύνες. Το χάπι μπορεί να παρθεί μέχρι και 72 ώρες μετά την επαφή, όμως η δραστικότητά του μειώνεται.

Το χάπι σταματάει την απελευθέρωση του ωαρίου, αποτρέπει την ωορρηξία και την εμφύτευση στη μήτρα. Συνήθως η περίοδος έρχεται με μικρή καθυστέρηση.

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα)

Το σπιράλ είναι 98% αποτελεσματικό και μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε μέρες μετά την επαφή. Σταματά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, καθώς επίσης αποτρέπει και την εμφύτευσή του. Μπορεί να αφαιρεθεί στην επόμενη περίοδο.

Προτερήματα

Καμία από τις δύο μεθόδους δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Το σπιράλ χρησιμοποιείται συνήθως όταν έχει περάσει ο χρόνος στον οποίο μπορούμε να πάρουμε το χάπι.

Μειονεκτήματα

Με το χάπι μπορεί να υπάρχει πονοκέφαλος, τάση στο στήθος ή κοιλιακός πόνος. Άλλες φορές μπορεί να δημιουργήσει κύστες στις ωοθήκες χωρίς συμπτώματα, οι οποίες απορροφούνται συνήθως χωρίς θεραπεία.
Ως μέθοδοι αντισύλληψης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Μια πιο σταθερή μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

Οι μέθοδοι της επείγουσας αντισύλληψης δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα από μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης.

Γράφει: Αρμενιάκος Αλέξανδρος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
iatronet
472  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Παχαίνει η ζαχαρίνη! στις: Φεβρουάριος 19, 2008, 20:42:39 μμ
Μόνο πικρό φαίνεται ότι θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους όσοι επιδιώκουν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα υποκατάστατα της ζάχαρης όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά αντίθετα προσθέτουν κιλά.
Το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας από πανεπιστήμιο της Ιντιάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε από τη σύγκριση δύο ομάδων ποντικών. Στην τροφή της πρώτης ομάδας προστέθηκε ζαχαρίνη, ενώ στης δεύτερης γλυκόζη, η οποία είναι φυσική ζάχαρη. Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε περισσότερες θερμίδες και πήρε περισσότερο βάρος και λίπος. Η εξήγηση αυτής της ανατροπής στην κοινή πεποίθηση ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης δεν παχαίνουν, είναι ότι τα γλυκά τρόφιμα προετοιμάζουν το σώμα για να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά όταν τα υποκατάστατα δίνουν το ίδιο σήμα χωρίς την υποσχόμενη ποσότητα θερμίδων, ο οργανισμός «μπερδεύεται» με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το κανονικό.
«Τα δεδομένα έδειξαν καθαρά ότι η κατανάλωση μιας ζαχαρίνης με μια γλυκιά τροφή, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και του λίπους σε σχέση με την ίδια ποσότητα τροφής, η οποία περιέχει την υψηλή σε θερμίδες ζάχαρη», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση της αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης «Βehavioral Νeuroscience», αναγνωρίζοντας ότι το συμπέρασμά τους μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε διαιτολόγους, ερευνητές και διαιτητικά κέντρα που συστήνουν την κατανάλωση υποκατάστατων της ζάχαρης για τον έλεγχο του βάρους. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι τα ίδια αποτελέσματα με τη ζαχαρίνη μπορεί να έχουν και άλλα γνωστά υποκατάστατα, όπως η ασπαρτάμη. Τέλος, επισημαίνουν ότι με την «ολοένα αυξανόμενη χρήση υποκατάστατων της ζάχαρης, τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες, εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε γλυκές γεύσεις οι οποίες δεν έχουν θρεπτικά αποτελέσματα».

Οι αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις στην έρευνα ήρθαν από τη βιομηχανία των τροφίμων. «Αυτή η έρευνα υπεραπλουστεύει τις αιτίες της παχυσαρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος μιας ομάδας εταιρειών, ο οποίες παρασκευάζουν τρόφιμα με ροφήματα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα της ζάχαρης. Σύμφωνα με την ίδια, πίσω από την παχυσαρκία κρύβονται πολλοί παράγοντες. «Μολονότι η κατανάλωση τροφίμων χωρίς ζάχαρη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα έχουν μεγαλώσει οι μερίδες των φαγητών και έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε η Μπεθ Χιούμπρικ, εξηγώντας τον συλλογισμό της.
Στα βέλη της βιομηχανίας των τροφίμων οι ερευνητές απαντούν ότι «αυτό το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τη δημόσια υγεία μοιάζει ανειλικρινές». «Αν ήταν ειλικρινείς, θα περίμενε κανείς να ανησυχήσουν από το εύρημα ότι τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας της παχυσαρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Τέρι Ντάβιντσον.

Γλυκαντικές ουσίες

● ΖΑΧΑΡΙΝΗ:
300 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 στη διάρκεια πειραμάτων για νέα συντηρητικά τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως υποκατάστατο ζάχαρης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνων.
● ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:
180 έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1965, επίσης τυχαία, στη διάρκεια ερευνών για φάρμακα κατά του έλκους. Από το 1996 χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, αν και σύμφωνα με πολλές μελέτες συνδέεται με πολλές ασθένειες.
● ΚΑΛΙΟΥΧΟΣ ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΗ:
200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1967 και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή τσίχλας και τροφίμων.
● ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ:
600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και το μοναδικό υποκατάστατο που προέρχεται απευθείας από αυτήν. Η χρήση της εγκρίθηκε το 1983 και χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Δεν έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
● D-ΤΑΓΚΑΤΟΖΗ: Είναι 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως αναψυκτικά, τσίχλες και χυμούς φρούτων.

πηγη εφημεριδα "τα νεα"
473  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Καθαρό σπίτι με απορρυπαντικά από τη φύση στις: Φεβρουάριος 13, 2008, 20:12:20 μμ
Ξύλινα έπιπλα
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.
Tζάκι
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα. ? Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.
Xαλί
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη. ? Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο. ? Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.


Aσημικά
Aνακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί. Mπρούντζινα :Tρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύντε τα.


Πατώματα
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι. Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil. Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Eιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί. • Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Kαθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Aυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. n 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι •1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Aνακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.


MΠΑΝΙΟ

Nιπτήρας, βρύσες
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν. • Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα. • Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
• Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.

Παράθυρα
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
• Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα: •1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι • 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.


Πλακάκια
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά. • Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.

Mπανιέρα
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό. • Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό. • Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.

Φυσικό απορρυπαντικό
Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες. • Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.


Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου • 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.

Λεκάνη
• Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια. • Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα. ? Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.

Oσμές
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.


KΟΥΖΙΝΑ

Ψυγείο
Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε: • 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.

Πλακάκια
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι. • Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε. • Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.

Pάφια
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.

Πάγκοι
Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό: • 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο) • 2 κουταλάκια βόρακα • 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι • 2 φλιτζάνια καυτό νερό. Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.

Πλύσιμο πιάτων
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα. • Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.

Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων)
• Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό. • Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.

Nεροχύτης, βρύση
• Όπως και στο μπάνιο.


KΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Oσμές
• Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.

Kρεβάτι
• Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα. • Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.

Tοίχοι
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι. • Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

Στέβη Mοσχογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ - Μάρτιος 2006
https://www.vita.gr/html/ent/106/ent.2106.asp
474  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Ψώνια σε σακούλα από πατάτα! στις: Φεβρουάριος 11, 2008, 17:05:34 μμ
Ψώνια σε σακούλα από πατάτα!
Ψώνια σε σακούλα από πατάτα!

Σε 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και δεν ρυπαίνει για 400 χρόνια το περιβάλλον
 «Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και έτσι δεν ρυπαίνει όπως οι συνηθισμένες πλαστικές σακούλες που μένουν στο περιβάλλον για 400 χρόνια» λέει ο κ. Νίκος Σουλιώτης που εργάζεται στο κατάστημα με οικολογικά είδη, στην οδό Νίκης, στο κέντρο της Αθήνας.
Εδώ και ένα δεκαήμερο οι σακούλες που δίνουν στους πελάτες είναι από καλαμπόκι. «Από το ίδιο υλικό είναι κι αυτές που πουλάμε τόσο σε καταστήματα όσο και σε ιδιώτες. Από εδώ όμως μπορεί να αγοράσει κανείς και σακούλες απορριμμάτων σε πακέτο για το καλαθάκι του μπάνιου, για τα ψώνια μικρές ή μεγαλύτερες» προσθέτει ο κ. Σουλιώτης. Όσο για την αντοχή τους, «η υφή της σακούλας από καλαμπόκι είναι λίγο πιο λεπτή σε σύγκριση με την πλαστική αλλά είναι περίπου το ίδιο ανθεκτική με την πλαστική. Θέλουμε βέβαια να τις δοκιμάσουμε λίγο καιρό ακόμη για να είμαστε σίγουροι».
Σακούλες από καλαμπόκι αντί για πλαστικές χρησιμοποιούν ή πωλούν και άλλα καταστήματα. Πρόκειται κυρίως για μικρά μαγαζιά βιολογικών προϊόντων που δίνουν τη δική τους απάντηση στη κυριαρχία της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο «πράσινες» σακούλες από καλαμπόκι χρησιμοποιούν περισσότερα από 100 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Από το καλοκαίρι πουλάμε σακούλες από καλαμπόκι σε συσκευασία πακέτου για το καλάθι των σκουπιδιών ή του μπάνιου. Τις αγοράζουν αρκετοί από τους πελάτες μας αλλά όχι όλοι. Κι αυτό διότι δεν γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους και πρέπει να τους το εξηγούμε» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γιάννα Κανέλλου από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στη Ν. Ιωνία. «Σε διάρκεια 7 μηνών έχουμε διαθέσει περίπου 3 τόνους σε περίπου 85 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Αστέριος Αγοραστούδης από εταιρεία που εισάγει και διανέμει τέτοιες σακούλες. Συμπληρώνει δε ότι η διαφορά τιμής της πλαστικής σε σύγκριση με την σακούλα από καλαμπόκι είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η πλαστική κοστίζει περίπου 3 ευρώ το κιλό ενώ η βιολογική περίπου 8».

Έχουν ζήτηση
Όλο και περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακείων, οπωροπαντοπωλείων ζητούν τέτοιες σακούλες και από την εταιρεία ecofamily (www. ecofamily.gr). «Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μας ζητούν σακούλες από καλαμπόκι εταιρείες που θέλουν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές που χρησιμοποιούν στους κάδους απορριμμάτων αλλά και δήμοι» τονίζει η κ. Γαλήνη Σαπουντζάκη από την εταιρεία. Αντίθετα, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ επιμένουν, όπως λέει, στις πλαστικές. Και αιτία ίσως να είναι το υψηλό κόστος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης manosh@dolnet.gr
https://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080211&nid=7439414&sn=&spid=876
475  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / ΔΥΝΑΤΑ 1986 - 2007 στις: Φεβρουάριος 08, 2008, 17:46:12 μμ
Ένα από τα ωραιότερα best albums που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό, είναι αυτό της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Η σπουδαία τραγουδίστρια μετρά 21 ολόκληρα χρόνια στη δισκογραφία και στα μουσικά δρώμενα και με την ευκαιρία αυτή αποφάσισε να χαρίσει στους θαυμαστές της ένα διπλό CD, το οποίο τιτλοφορείται «Δυνατά 1986 – 2007» και περιλαμβάνει 27 από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα, αλλά και ένα ολοκαίνουριο τραγούδι: το «Μην Ορκίζεσαι», το οποίο αποτελεί διασκευή του ιταλικού “Come Mona Lisa”, με το Νίκο Μωραΐτη να υπογράφει τους στίχους.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της στη δισκογραφία το 1986, με τον πρώτο της προσωπικό δίσκο «Κοντραμπάντο» να ξεπερνά τις 150 χιλιάδες πωλήσεις, αποδεικνύοντας πως αυτή η τραγουδίστρια… ήρθε για μείνει! Η πορεία της αποδείχτηκε εξίσου επιτυχημένη και πάντα ποιοτική, καθώς είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Γκανάς, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Αντώνης Μιτζέλος και, προσφάτως, ο Νίκος Ζούδιαρης.

Τώρα λοιπόν, μας καλεί να απολαύσουμε ΔΥΝΑΤΑ τη συλλεκτική αυτή συλλογή, να θυμηθούμε τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους λατρεύουμε όλα αυτά τα χρόνια την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την υπέροχη φωνή της!

Το διπλό best album «Δυνατά 1986 – 2007» περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια:

CD1
1 ΜΕΝΩ ΕΚΤΟΣ
2 ΔΥΝΑΤΑ
3 ΤΗΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΦΙΛΙΑ
4 ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΚΟ
5 ΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ
6 ΠΑΡΑΠΟΝΟ (Yar Ko Parag - Η ΞΕΝΙΤΙΑ (Bingeol)
7 Η ΒΑΡΚΑ
8 ΘΑ ΣΠΑΣΩ ΚΟΥΠΕΣ
9 ΖΩΗ ΚΛΕΜΜΕΝΗ
10 ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ Τ' ΑΓΡΙΜΙ
11 ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΚΡΥΦΗ
12 ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ
13 ΦΥΣΑ ΨΥΧΗ ΜΟΥ
14 ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ

CD2
1 ΜΗΝ ΟΡΚΙΖΕΣΑΙ (Come Monna Lisa)
2 ΠΑΡΕ ΜΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ
3 ΩΣ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ
4 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
5 ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΟ (El Universo Sobre Mi)
6 ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ
7 Η ΑΚΤΗ
8 ΑΝ Σ' ΑΡΝΗΘΩ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
9 ΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΟΥ ΤΟ ΧΡΩΜΑ
10 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙΑ (La Femme Sans Haine)
11 ΠΑΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΟΥΡΑΝΟ
12 ΧΙΛΙΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
13 ΘΕΛΩ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ
14 ΚΥΜΑ ΤΟ ΚΥΜΑ

https://www.palmos965.gr
476  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / 10 μύθοι και αλήθειες για τη γρίπη στις: Φεβρουάριος 06, 2008, 15:57:05 μμ
10 μύθοι και αλήθειες για τη γρίπη



Μύθος 1
Μπορεί να προσβληθείτε από γρίπη αν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή
Ο ιός της γρίπης μπορεί να είναι πιο διαδεδομένος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν προκαλούν γρίπη (ALA).

Μύθος 2
Η ‘στομαχική γρίπη’ προκαλεί εμετό και διάρροια
Η γρίπη είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού, όχι του στομάχου ή του εντέρου. Ο εμετός και η διάρροια σπάνια αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της γρίπης για τους ενήλικες, παρά το γεγονός ότι κάποια παιδιά με γρίπη μπορεί να τα εμφανίσουν. Η τροφική δηλητηρίαση, όπως και άλλοι ιοί και βακτήρια ευθύνονται πιο συχνά για ναυτία, εμετό και διάρροια (CDC) (ALA).

Μύθος 3
Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να προκαλέσει γρίπη
Το εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει νεκρούς ιούς ή τμήματα του ιού και για το λόγο αυτό δεν προκαλεί νόσο (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Μύθος 4
Το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, οπότε είναι καλύτερα να μην εμβολιαστώ και απλά να προφυλάσσομαι ελπίζοντας ότι δεν θα προσβληθώ από γρίπη
Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70-90% των ατόμων που εμβολιάζονται.
Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, το εμβόλιο μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές. (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Μύθος 5
Η γρίπη δεν αποτελεί σοβαρή ασθένεια
Η γρίπη δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα, που λανθασμένα, αρκετές φορές, αποκαλούμε 'γρίπη'. Είναι πολύ πιο σοβαρή νόσος, με εντονότερα συμπτώματα.
Σε ορισμένους ανθρώπους, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι η πνευμονία από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές έχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μύθος 6
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι χειρότερες από την ίδια την ασθένεια
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να προκαλέσει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, πυρετό ή μυαλγία. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η γρίπη στον οργανισμό σας.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως στην περίπτωση που ένας άνθρωπος είναι αλλεργικός στον εμβολιασμό, οπότε υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. (CDC)

Μύθος 7
Τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης είναι μόνο για τους ηλικιωμένους
Τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης είναι κατάλληλα για όποιον θέλει να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθεί από γρίπη. Εκτός από τους ηλικιωμένους, οι περισσότερες χώρες συστήνουν τον εμβολιασμό και για ανθρώπους κάθε ηλικίας που έχουν χρόνιες ασθένειες (όπως άσθμα και διαβήτης) και για ανθρώπους με προβλήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος (CDC)

Μύθος 8
Εμβολιάστηκα πέρυσι, επομένως δεν θα προσβληθώ από γρίπη φέτος
Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς. Γενικά, σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για αυτό το λόγο η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται γιατί η ανοσία που δίνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου και επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μύθος 9
Η γρίπη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά λειτουργούν έναντι των βακτηρίων αλλά δεν είναι αποτελεσματικά έναντι ιών όπως ο ιός της γρίπης (National Electronic Library for Health)

Μύθος 10
Η ξεκούραση, τα ζεστά αλλά και τα ζεστά αλκοολούχα ποτά αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τη γρίπη
Η ξεκούραση, η κοτόσουπα και τα ζεστά αλκοολούχα ποτά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά δεν θεραπεύουν τη λοίμωξη άμεσα.
Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μέτρο για την πρόληψη της γρίπης και τη μείωση των επιπτώσεων επιδημιών.
Διατίθενται επίσης αντϊικά φάρμακα (με εμπορικές ονομασίες Relenza™ και Tamiflu™) τα οποία όμως πρέπει να λαμβάνονται μέχρι 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ώστε να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων (CDC) (NICE) (ΚΕΕΛΠΝΟ)
Το αλκοόλ, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης γρίπης (CDC)

Ποιος πρέπει να εμβολιάζεται;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να εμβολιαστούν είναι: Ατομα άνω των 60 ετών Οι πάσχοντες από άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο με καρδιοδυναμικές διαταραχές Οι ανοσοκατασταλμένοι εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας Οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη (π.χ. με νόσο Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye Oι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη Οι πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό, εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, κ.α.) Οι επαγγελματίες υγείας Οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία (εκτροφείς, σφαγείς, κλπ) συμπεριλμβανομένου και του εποχικού προσωπικού για την αποφυγή πιθανής συν-λοίμωξης από το στέλεχος που κυκλοφορεί στα πτηνά και από τα στελέχη της κοινής γρίπης. Η συν-λοίμωξη μπορεί να ευνοήσει τη μετάλλαξη του ιού της γρίπης και την εμφάνιση δυνητικά πανδημικού στελέχους. Το τρέχον εμβόλιο της γρίπης ΔΕΝ προστατεύει από τον υπότυπο Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Συμπέρασμα Η εποχική γρίπη μπορεί να αποτελέσει σημαντική ασθένεια, οπότε είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε συχνούς μύθους. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας και πρόληψης της γρίπης είναι μέσω του ετήσιου εμβολιασμού (CDC) Για τη θεραπεία, τα αντϊικά φάρμακα (με εμπορικές ονομασίες Relenza™ και Tamiflu™) μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, θα πρέπει όμως να λαμβάνονται έγκαιρα.

πηγη iatronet
Επιμέλεια Θεοδώρα Γουλιώτη, Μικροβιολόγος
477  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / το χιονι στις: Φεβρουάριος 06, 2008, 10:21:29 πμ
διαβασα αυτες τις μερες το Χιονι του Ορχαν Παμουκ (2006 Νομπελ λογοτεχνιας)
απο τις εκδοσεις Ωκεανιδα πολυ καλο βιβλιο


υποθεση.....
Ο εξόριστος στη Γερμανία Τούρκος ποιητής Κα επιστρέφει ως δημοσιογράφος αναζητώντας την ερμηνεία σε μια σειρά ανεξήγητων αυτοκτονιών στη μικρή (χαμένη στο πουθενά και πάλαι ποτέ ακμάζουσα) παραμεθόρια πόλη Καρς. Η πόλη αποκλείεται από το χιόνι, το οποίο γίνεται φόντο για να αναδειχθούν στην ακραία τους μορφή οι έριδες που τη σπαράζουν, όπως επί της ουσίας και ολόκληρη τη χώρα.

Ο Κα κατά τη διάρκεια της έρευνάς του έρχεται σε επαφή με μια σειρά από φαινομενικά ετερόκλητους ανθρώπους. Φανατικοί φονταμενταλιστές, μετριοπαθείς ισλαμιστές, οπαδοί του κεμαλικού κράτους, οι λαϊκοί αλλά και η «αριστοκρατία» του Καρς του μιλούν για να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για ό,τι συμβαίνει στη μίζερή τους πόλη και, μέσα από τις έντονες διαφορές του, αποκαλύπτεται αυτό που τους ενώνει: η αγωνία τους για την ευτυχία, σ’ ένα κράτος που φαίνεται να αδιαφορεί και να κινείται στους δικούς του, εκτός πραγματικότητας, ρυθμούς.

Το κυνήγι της ευτυχίας, όμως, αφορά και τον Κα, που νομίζει ότι τη συναντά στο πρόσωπο της παλιάς συμφοιτήτριάς του που ζει εκεί. Κι αυτή η δική του αγωνία είναι που τον οδηγεί παράλληλα να κατανοεί και να ταυτίζεται προσωρινά με τις πολλές και διαφορετικές απόψεις που ακούει. Τα αποκορύφωμα των γεγονότων είναι ένα μίνι πραξικόπημα από μια ομάδα ηθοποιών που, με τη βοήθεια των ντόπιων πρακτόρων της υπηρεσίας πληροφοριών, αποκαθιστούν αυτό που θεωρούν έννομη τάξη, η οποία, επίσης θεωρούν, κινδύνευε από τους ισλαμιστές συμπολίτες τους. Στο τέλος, το χιόνι λιώνει και η πόλη έρχεται ξανά σε επαφή με τον έξω κόσμο. Όλα γίνονται όπως πριν, ακόμα και για τον Κα, που φεύγει χωρίς την αγαπημένη του…

Η υπόθεση του βιβλίου λίγο μπορεί να προϊδεάσει για τον τρόπο με τον οποίο ο Παμούκ έχει στήσει τους ήρωές του και πόσο όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αναδεικνύονται με μια ένταση που δυναμώνει συνεχώς. Από το γενικό στο προσωπικό και πάλι στο γενικό, η αγωνία γι’ αυτό που θεωρεί κανείς ευτυχία ξεχειλίζει για να δώσει έναν θρήνο για ό,τι δεν μπορεί να κερδηθεί, για ό,τι μας προκαλεί αμφιβολίες, για ό,τι εν τέλει χάνουμε, ατομικά και συλλογικά, στο κυνήγι της.

προσέγγιση του θέματός  το «Χιόνι» είναι γροθιά στο στομάχι. Κι όχι μόνο γι’ αυτήν καθ’ εαυτήν τη λογοτεχνική της αξία, αλλά και για τις εικόνες μιας χώρας που ούτε χίλια ρεπορτάζ ίσως δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν. Απ’ τα βιβλία που διαβάζονται και ξαναδιαβάζονται και που σε λίγα χρόνια θα θεωρείται, πιστεύουμε, κλασικό.

(Ορχάν Παμούκ, «Χιόνι», εκδόσεις «Ωκεανίδα», σελίδες 686, τιμή 24 ευρώ)
478  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Πόσο καλά γνωρίζουμε τι κρέας τρώμε; στις: Φεβρουάριος 01, 2008, 12:18:38 μμ
Πόσο καλά γνωρίζουμε τι κρέας τρώμε;
Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
 Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
 

Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε αν το ζώο που τρώμε είναι υγιές ή όχι; Αν έχει αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα στο σώμα του; Έχει καμιά σχέση με τα άλλα ζώα που μεγαλώνουν τρώγοντας ότι η φύση τους παρέχει σε λιβάδια χωρίς περιορισμούς χώρου; Τέλος, μας νοιάζει το πώς αυτά οδηγήθηκαν στο σφαγείο και κάτω από ποιες συνθήκες θανατώθηκαν για να τα 'απολαμβάνουμε' εμείς στο πιάτο μας; Το τι επιλέγουμε να φάμε είναι μια καθημερινή ψήφος, μια ψήφος που δείχνει όχι απλά γευστικές επιλογές ή αποστροφές, αλλά καταδεικνύει και μια συμφωνία ή μη με τον τρόπο που η βιομηχανία τροφίμων έχει επιλέξει να δημιουργεί τα προϊόντα της.

Πόσο καλά γνωρίζουμε το τι τρώμε;

Το κοτόπουλο είναι το φθηνότερο κρέας και η κατανάλωσή του σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1970. Έχετε επισκεφτεί ποτέ σας πτηνοτροφείο; Αν ναι, σίγουρα θα θυμάστε τη χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας από τα κόπρανα από τις κότες. Η αμμωνία αυτή εισπνέεται από τα πτηνά, δημιουργώντας πολύ συχνά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, πληγές στα πόδια τους και οίδημα στο στήθος. Ο χώρος που τους αναλογεί δεν ξεπερνά τις διαστάσεις μιας κόλλας Α4 και δεν μπορούν όχι τα φτερά τους να ανοίξουν, αλλά ούτε να καθίσουν καλά-καλά.

Σήμερα οι κότες μεγαλώνουν 3 φορές πιο γρήγορα από ότι πριν από 50 χρόνια, τρώγοντας το 1/3 της τροφής που θα έτρωγαν παλιότερα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η γρήγορη ανάπτυξη (ας μην ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει ένα ζωντανό, τόσο λιγότερη τροφή κοστίζει στον επιχειρηματία) σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κότες, κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη. Μάλιστα ο John Webster καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bristol αναφέρει ότι οι κότες ζουν το τελευταίο 20% της ζωής τους κάτω από ανυπόφορους πόνους.

Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε και τα πρόσφατα κρούσματα της γρίπης των πτηνών (προερχόμενο από το στέλεχος Η5Ν1) που ευτυχώς δεν είχαν πολλά θύματα. Όσο ο ιός βέβαια μπορεί να μεταλλάσσεται, πάντα θα πλανάται ο φόβος μιας μεγάλης επιδημίας, όπως αυτής του 1918, γνωστότερης και ως Ισπανικής γρίπης (Spanish flu) όπου περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από τη μετάδοση του στελέχους Η1Ν1 του ιού της γρίπης από τα πτηνά στον άνθρωπο.

Οι συνθήκες υγιεινής των ζώων αποτελεί κεφαλαιώδους σημασία γνώση για το σύγχρονο καταναλωτή. Η βιομηχανία τροφίμων κοιτά το συμφέρον της, που ξεκάθαρα είναι το μεγαλύτερο κέρδος, πρακτικά οι φθηνότερες συνθήκες διαβίωσης με την τήρηση των ελαχίστων κανόνων υγιεινής για ένα τελικό προϊόν οριακά ασφαλές.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρέας είναι το μπέικον, το ζαμπόν ή το σαλάμι που βάζουμε στο σάντουιτς μας; Αν όχι καλά κάνετε γιατί αν το γνωρίζατε, μάλλον δεν θα συνεχίζατε να το κάνετε. Έχετε μήπως δει πρόσφατα κάποιο χοιροστάσιο; Μάλλον όχι γιατί δεν αντέχετε να πλησιάσετε. Πώς να αντέξετε άλλωστε, καθώς το γουρούνι παράγει 4πλάσιο όγκο κοπράνων από ότι ο άνθρωπος. Αν αναλογιστεί κανείς πόσο συχνά καθαρίζονται οι χώροι, τότε ευλόγως η απάντηση που αφορά την επίσκεψη σε ένα τέτοιο εργοστάσιο θα ήταν αρνητική.

Τα γουρούνια είναι συχνά εγκλωβισμένα σε ένα μικρό χώρο και η αντίδρασή τους συχνά είναι να χτυπούν με μανία τους τοίχους επιζητώντας την ελευθερία τους. Δείγμα άγχους και στρες, όπως λένε οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό, τους χορηγείται ένα αντιβιοτικό, τετρακυκλίνη, στην τροφή τους, ώστε να ηρεμούν και να μην αντιλαμβάνονται και το τι συμβαίνει γύρω τους.

Παράλληλα, στα πλαίσια του προσοδοφόρου κανόνα 'όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει το ζώο τόσο πιο επικερδές είναι' τους χορηγούνται ορμόνες που επιταχύνουν την ανάπτυξη τους. Έτσι το 'αγνό' γουρουνάκι που τρώμε με τόσες διαφορετικές μορφές, έχει εμβολιασθεί με αντιβιοτικά και ορμόνες που ….ίσως και να κάνουν το κρέας του πιο νόστιμο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μοσχάρι, όπου με την επίδραση συνθετικών ορμονών μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ με τα αντιβιοτικά στην τροφή αποφεύγονται αρρώστιες που λόγω των συνθηκών διαβίωσης είναι πολύ πιο συχνές. Η τροφή τους είναι μίγμα διαφόρων φυτικής προέλευσης συστατικών, όπως καλαμποκιού, δημητριακών, σόγιας, αλλά και μη φυτικών όπως σόγια, ζωοτροφές κα. Ας μη ξεχνάμε ότι το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών είναι φτιαγμένο για να μεταβολίζει κατά βάση χόρτα και όχι όλα τα υπόλοιπα που ταΐζονται για να αυξηθεί το βάρος τους γρήγορα. Είναι σαν ταΐζεις έναν άνθρωπο μόνο καραμέλες και γλυκά. Το βάρος του θα αναπτυχθεί γρήγορα, αλλά πόσο υγιείς θα είναι;

Είναι άλλωστε τόσο πρόσφατο το 'σύνδρομο των τρελών αγελάδων' που έπληξε τη Μ. Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν αγελάδες τράφηκαν με κρέας από πρόβατα. Η δράση της επικίνδυνης πρωτεΐνης (prion) καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα (εγκεφαλοπάθεια) αφήνοντας μικρές τρύπες (σπογγώδης). Ιστορικά και μόνο 150 περίπου θάνατοι γνωστοποιήθηκαν από  αυτή την ασθένεια (Creutzfeldt-Jacod disease).

Πόσο υγιεινό είναι το κρέας;

Από την άλλη όμως, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και μάλιστα σε κορεσμένο λίπος, το όποιο από πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι είναι ουσιαστικός εχθρός της καρδιάς, αυξάνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Παράλληλα, από τις αρχές της δεκαετίας του '70 έχουν δει το φως της δημοσιότητας έρευνες που συσχετίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με διάφορες μορφές καρκίνου. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και σήμερα αν η πρωτεΐνη, το λίπος, το κορεσμένο λίπος ή διάφορες καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά την επεξεργασία του σε υψηλές θερμοκρασίες, ευθύνονται, ωστόσο η συσχέτιση είναι ισχυρή. Έτσι σήμερα οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 'μάλλον' αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του εντέρου και στο ορθό και 'πιθανώς' αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους, των νεφρών, του προστάτη και του παγκρέατος. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερα περιστατικά καρκινογένεσης.

Όμως και η παρουσία του λίπους στο κρέας αυξάνει κατά πολύ τη θερμιδική του αξία, καθιστώντας το ένα παχυντικό τρόφιμο. Ας μην ξεχνάμε ότι περισσότερες από τις μισές θερμίδες μιας μπριζόλας προέρχονται από το λίπος. Η συσχέτιση του κρέατος με την παχυσαρκία δεν σταματά εδώ. Τις περισσότερες φορές η μπριζόλα ή το κοτόπουλο σερβίρονται με πολύ αλάτι, μουστάρδα, κέτσαπ ή μαγιονέζα. Να θυμάστε το εξής: το μεγαλύτερο σεντόνι γεύσης είναι η μουστάρδα, η κέτσαπ και η μαγιονέζα. Επειδή έχουν τόσο ισχυρή γεύση 'καπελώνουν' τη γεύση του κρέατος και έτσι δεν νιώθεις τη γεύση του. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα fast-food και στα σουβλατζίδικα, όπου για να καλυφθεί η κακής ποιότητας κρέας, όπου υπάρχει, το υπερφορτώνουν με αλάτι και διάφορες σάλτσες.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι επιζήμια για την υγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι οι επίσημες συστάσεις για την πρόσληψη κόκκινου κρέατος το περιορίζουν σε περίπου 1 φορά ανά 2 βδομάδες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως για να απολαύσουμε εμείς το 'κρέας' μας, ζωντανοί οργανισμοί ταλαιπωρούνται.

Όπως και να έχει πάντως να θυμάστε ότι ο υγιής καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής. Δεν ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια, ψηφίζουμε κάθε μέρα και αυτή η ψήφος μας η καταναλωτική έχει εξίσου μεγάλη αξία με τη βουλευτική.
479  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Σε ποιά 'απίθανα' σημεία κρύβονται τα μικρόβια στις: Φεβρουάριος 01, 2008, 12:16:02 μμ
Σε ποιά 'απίθανα' σημεία κρύβονται τα μικρόβια


Τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης κρύβονται παντού. Παρακάτω αναφέρουμε τα ‘απίθανα’ μέρη στα οποία μπορεί να κρύβονται τα μικρόβια. Το να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά θα σας βοηθήσει στην προσπάθεια αποφυγής της αρρώστιας. Πού βρίσκονται οι πηγές μικροβίων και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Χειραψίες, φιλιά και φτέρνισμα

Συμβαίνει στον καθένα. Δεν καλύπτετε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε, ξεχνάτε να πλύνετε τα χέρια σας και στη συνέχεια δίνετε χειραψία με κάποιον που χαιρετάτε. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος εξαπλώνονται με έναν από τους δυο τρόπους. Κυρίως από τον αέρα ή μέσω άμεσης επαφής. Η χειραψία μπορεί να είναι ένα από τα κύρια λάθη στην άμεση επαφή για τη μετάδοση των ιων.

Όταν κάποιος φτερνίζεται, μικρά σταγονίδια εκτοξεύονται από τη μύτη, καλύπτοντας αρκετά μεγάλη ακτίνα. Όταν έχετε γρίπη ο ιός αισθάνεται άνετα στον βλεννογόνο της μύτης και προκαλεί ερεθισμό, οίδημα και φτέρνισμα. Το φτέρνισμα όταν είστε άρρωστος μπορεί να μεταδώσει εύκολα μικρόβια σε όσους βρίσκονται γύρω σας. Έτσι, να θυμάστε να καλύπτετε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε και να πλένετε τα χέρια σας στη συνέχεια.

Το φιλί οδηγεί σε ανταλλαγή σάλιου και αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα πιθανόν να το μεταδώσετε στον άλλο.

Σφουγγάρια κουζίνας

Τα μπάνια σχετίζονται συνήθως με τα μικρόβια. Ωστόσο, η κουζίνα, στην πραγματικότητα ‘φιλοξενεί’ περισσότερα βακτήρια σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Τα σφουγγάρια είναι γνωστό ότι αποτελούν φιλόξενο μέρος για τα βακτήρια. Γιατί; Επειδή τα βακτήρια κάθονται για μέρες σε υγρό περιβάλλον, με κομμάτια φαγητού πάνω τους. Ένα σφουγγάρι βρεγμένο με τρόφιμα είναι ιδεώδες μέρος για τα βακτήρια και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Τουαλέτα

Οι τουαλέτες σε δημόσιους χώρους μπορεί να είναι βρώμικες. Επιπλέον, άνθρωποι με χέρια ‘μολυσμένα’ από κρυολόγημα ή γρίπη ακουμπούν χερούλια, κλειδαριές και σύρτες. Προσθέστε σε αυτό τα βακτήρια και θα φανεί πόσο επικίνδυνες είναι οι τουαλέτες σε δημόσιους χώρους. Μετά την επίσκεψη σε αυτό το μέρος σιγουρευτείτε ότι έχετε πλύνει σωστά τα χέρια σας. Τα πατώματα και το κάθισμα της λεκάνης είναι γεμάτα μικρόβια. Έχει φανεί πως τα βακτήρια και οι ιοί από τις σταγόνες που ξεπηδούν όταν τραβάτε το καζανάκι παραμένουν στον αέρα αρκετή ώρα ώστε να εγκατασταθούν σε επιφάνειες παντού μέσα στο μπάνιο. Περίπου δυο ώρες μετά από κάθε τράβηγμα στο καζανάκι βρίσκονται στον αέρα σημαντικές ποσότητες μικροβίων. Για να το αποφύγετε κλείστε το καπάκι της λεκάνης.

Χερούλια

Τα χερούλια είναι ο υπ αριθμόν ένα ύποπτος για τη μετάδοση κρυολογήματος και γρίπης. Τα μικρόβια επιβιώνουν στα χερούλια και άλλες σταθερές επιφάνειες περισσότερο από δυο ώρες. Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε μικρόβια οι πόρτες μπορεί να μένουν ανοιχτές, όταν είναι εφικτό, για να μειωθεί η ανάγκη να αγγίζει κάποιος τα χερούλια. Μπορείτε να τραβάτε το μανίκι σας πάνω από το χέρι ή να χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο όταν αγγίζετε τα πόμολα.

Καρότσι σούπερ μαρκετ

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα μαγαζιά που πουλάνε τρόφιμα προσφέρουν αντισηπτικά μαντήλια για τους πελάτες που χρησιμοποιούν καρότσια. Υπάρχει λόγος γι αυτό. Τα παιδιά βάζουν το στόμα τους στα χερούλια των καροτσιών αφήνοντας πίσω βλέννες και σάλιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα τρόφιμα παίρνετε μαζί από το καρότσι και μικρόβια. Άλλη λύση είναι να μη βάζετε μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά στο καρότσι καθώς κάθονται εκεί παιδιά που φοράνε πάνες και μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Κουμπιά  ασανσέρ και κουπαστή σκάλας

Τα κουμπιά του ασανσέρ και η κουπαστή είναι βρώμικα και μπορεί να γίνουν πηγή κρυολογήματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τα ακουμπάτε αν μπορείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα σας για να πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ ή να ανεβείτε με τη σκάλα. Η άσκηση θα σας κάνει καλό. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι περίπου 30 λεπτά άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρκετών μορφών καρκίνου.

Αεροπλάνα, μετρό και λεωφορεία

Αν υπάρχει κάποιος άρρωστος στο αεροπλάνο, οι άνθρωποι που κάθονται μπροστά του δίπλα ή πίσω του κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Περίπου 50% του αέρα ανακυκλώνεται και περνά μέσω ειδικών φίλτρων που αφαιρούν σκόνη, ατμό, βακτήρια και μούχλα. Οι ιοί είναι πολύ μικροί για να αιχμαλωτιστούν από το φίλτρο αλλά συνήθως εγκαθίστανται σε σταγονίδια τα οποία φιλτράρονται. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να μεταδοθούν λοιμώξεις στους επιβάτες.

Η επαφή σώμα με σώμα αποτελεί ένα τρόπο μετάδοσης. Άλλος τρόπος είναι από μεγάλα σταγονίδια που διαχέονται όταν κάποιος βήχει, φταρνίζεσαι ή μιλά. Oι ιοί και τα βακτήρια που εκτοξεύονται σε σας προσβάλλουν το σώμα σας μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος. Καλό θα είναι να μην πετάτε όταν είστε άρρωστοι. Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν μικρόβια. Το μετρό και οι χειρολαβές στα λεωφορεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν θέλετε να προστατευτείτε, να φοράτε γάντια όταν ακουμπάτε τις χειρολαβές. Αν τις πιάσετε χωρίς γάντια μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας μέχρι να πλύνετε τα χέρια σας. Άλλη λύση είναι να καθόσαστε ώστε να μην αγγίζετε τίποτα.

Ο χώρος εργασίας

Ο χώρος εργασίας είναι το πιο ‘βρώμικο’ μέρος από όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Οι άνθρωποι εκεί μιλούν, φτερνίζονται, τρώνε και αναπνέουν πάνω από τα τηλέφωνά τους, τα πληκτρολόγια και τα γραφεία σε καθημερινή βάση. Να απολυμαίνετε το χώρο σας, ιδιαίτερα αν μοιράζεστε το γραφείο σας, το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή με άλλους.

https://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3898
480  Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / Καζάν Ντιπί στις: Ιανουάριος 23, 2008, 19:37:44 μμ
Να ρωτησω εχεται καμια ιδεα για Καζάν Ντιπί Απορία Απορία
βρηκα στο site η " κουζινα της μαμας "
www.mamakouzina.tv/gr_recipy.asp?rid=363&mid=19&sid=74&sid2=null
αλλα ειπα μηπως εχεται καμια καλυτερη ιδεα
Σελίδες: « 1 ... 29 30 31 [32] 33 34 35 »