GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 04, 2024, 12:39:55 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 ... 31 32 33 [34] 35 »
496  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Λαχανικά σύμμαχοι υγείας στις: Ιανουάριος 01, 2008, 15:18:06 μμ
κουνουπίδι

Το κουνουπίδι, είναι μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο.

Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια , Αττική , Μεσσηνία , Κέρκυρα και Αρκαδία.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:

Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο. Συστήνεται σε διαιτητικά προγράμματα ως ενδιάμεσο σνακ. Έχει πολύ λίγες θερμίδες (23 kcal στα 100 gr τροφίμου).



Κουνουπίδι (βρασμένο), 100g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 23 kcal 107 kJ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 4.1 g
- Σάκχαρα 1 g 
- Φυτικές ίνες 2.7 g 7%
Λίπος 0.4 g
Πρωτείνη 1.8 g
Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.04 mg 4%
Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.05 mg 4%
Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.41 mg 3%
Βιταμίνη B6 0.17 mg 13%
Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 44 μg 11%
Βιταμίνη C 44.3 mg 49%
Ασβέστιο 16 mg 2%
Σίδηρος 0.33 mg 4%
Μαγνήσιο 9 mg 2%
Φώσφορος 32 mg 5%
Κάλιο 142 mg 4%
Ψευδάργυρος 0.18 mg 2%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις USσυνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus 

Οφέλη για την υγεία:

Την τελευταία δεκαετία, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου.

Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Είναι προτιμότερο να μην το τηγανίσουμε, διότι η βιταμίνη C καταστρέφεται και βέβαια αποδίδει περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή (Nutr Cancer 2006). Έχει αποδειχθεί, ακόμη, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό στο κουνουπίδι, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου, (University of California, 2000). Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, (Toxicol Appl Pharmacol 2005).

Τέλος, το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης. Τροποποιώντας μια πασίγνωστη παροιμία καταλήγουμε: πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, τον καρκίνο κάνουν πέρα...

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Το κουνουπίδι καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια. Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και μόνο τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον γι' αυτό το λαχανικό. Στις μέρες, μας η καλλιέργειά του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως. Τέλος, περισσότερο γνωστό είναι το άσπρο κουνουπίδι, αν και μπορείτε να βρείτε και κόκκινη ποικιλία.

Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης:

Η σύσταση του κουνουπιδιού φαίνεται στον πίνακα 1 και η θρεπτικότητά του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κατά την ανάπτυξή του και μετά τη συγκόμιδή. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία, ωριμότητα, έκθεση στον ήλιο, θερμοκρασία διατήρησης καθώς και μέθοδο χειρισμού και μεταφοράς. Το κουνουπίδι όταν είναι φρέσκο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Τα φύλλα που το σκεπάζουν χρησιμεύουν για να προστατεύουν το λουλούδι από τον ήλιο, αλλά κατά το μαγείρεμα, καλύτερα να τα αφαιρέσετε.

Διατηρείται στο ψυγείο καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες. Μπορείτε όμως να βρείτε κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο, αλλά τότε πρέπει να θυμάστε ότι χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης του και των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:
Αρχικά, ξεπλύνετέ το καλά με νερό και ξεχωρίστε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε. Μπορείτε να το σερβίρετε ωμό, βραστό, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Ωμό ταιριάζει σε ποικιλία λαχανικών με διάφορα ντίπ ή σε σαλάτα, ενώ διατηρεί όλα του συστατικά. Για τη σαλάτα μπορείτε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο. Το στραγγίζετε καλά και είναι έτοιμο.

Γενικά, το βρασμένο κουνουπίδι χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον σε ατμό το κουνουπίδι χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Ιδιαίτερη προσοχή επομένως στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Τελειώνοντας, το μαγείρεμά του σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του. Τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και ελαιολάδου, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών κυρίως γαρύφαλλου.

Έτσι, το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το βράζετε αφήνει πολύ έντονη και όχι πολύ ευχάριστη οσμή, σε όλο το σπίτι. Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό όπου βράζει το κουνουπίδι μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!

Γράφει ο Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης , Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc
497  Κουβεντούλα / Εγκυμοσύνη / Διαιτολογικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη στις: Ιανουάριος 01, 2008, 15:14:16 μμ
Διαιτολογικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται μεγάλες αλλαγές. Το σώμα σας αλλάζει για να επιτρέψει στο μωρό να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Η καλή διατροφή θα σας βοηθήσει στις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και θα κρατήσει εσάς και το μωρό σας υγιή.

Σε καμία άλλη στιγμή η καλή διατροφή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τις απαιτήσεις του σώματός σας για θερμίδες, πρωτείνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Η διατροφή βασίζεται στις 4 ομάδες των τροφών που βοηθούν να καλύψετε τις ανάγκες σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης αυξάνοντας το γάλα, το κρέας, τα φρούτα, και τα λαχανικά.
Εξαρτάται από εσάς το να κάνετε καλές διατροφικές επιλογές για εσάς και για το μωρό σας.

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Θα πρέπει να παίρνετε 4-6 μερίδες την ημέρα.
Π.χ. στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται: 1 ποτήρι γάλα 2%, ή 1 φλιτζάνι παγωτό, ή 1 μερίδα τυρί, ή 1 γιαούρτι 4% ή 1 ½ φλιτζάνι cottage cheese.

ΚΡΕΑΣ - ΨΑΡΙΑ
Θα πρέπει να παίρνετε 2-4 μερίδες την ημέρα.
Π.χ. 1 αυγό, ή 1 μερίδα τυρί, ή 1 φλιτζάνι φασόλια, ή κοτόπουλο, ή μοσχάρι, ή ψάρι, ή γαλοπούλα.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Επιλέξτε 4-6 μερίδες την ημέρα περιλαμβάνοντας υποχρεωτικά 1 μερίδα λαχανικών ή φρούτων που περιέχει βιταμίνη C (μπρόκολο, τομάτα, πράσινα λαχανικά, γκρέιπ φρούτ, πορτοκάλι, ακτινίδιο) και υποχρεωτικά μέρα παρά μέρα, 1 μερίδα φρούτων ή λαχανικών που περιέχει βιταμίνη Α (βερύκοκο, καρότο, σπανάκι, γλυκοπατάτα). ΨΩΜΙ -

ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Επιλέγετε 6-8 μερίδες καθημερινά.
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες.

ΛΙΠΗ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ελαιολάδου ή μαργαρίνης


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1) ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ είναι η κατάλληλη περίοδος για να χάσετε βάρος ακόμα και αν είστε υπέρβαρη. Η μέση αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος υπολογίζεται από 9-13Kg. Αν και υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον τύπο με τον οποίο γίνεται η αύξηση του βάρους της μητέρας, πολύ συχνά, κατά το πρώτο τρίμηνο η αύξηση είναι 1-1,5 kg, κατά το δεύτερο τρίμηνο 3,5-4 kg, και κατά το τρίτο τρίμηνο 5-6 kg.

Εάν παίρνετε πολύ γρήγορα βάρος:

Αποφύγετε τα γλυκά, και τις τροφές με πολλά λιπαρά, (π.χ. κέϊκ, τούρτες, πάστες, μπισκότα). Για επιδόρπιο μπορείτε να προτιμήσετε φρούτα σε κανονικές ποσότητες, γιαούρτι, ζελέ. Προτιμάτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
Χρησιμοποιήστε πολύ μικρές ποσότητες από ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, μαγιονέζα ή dressing για σαλάτα.
Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά. Να μην τηγανίζετε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Προτιμάτε τα ψητά, ή βραστά. Να βγάζετε την πέτσα από το κοτόπουλο.
2) ΝΑΥΤΙΑ

Να έχετε φρυγανιές ή μπισκότα κράκερ στο κρεβάτι σας και να τρώτε 1-2 μόλις ξυπνήσετε παραμένοντας στο κρεβάτι σας 10-15 λεπτά. 
Να τρώτε μικρά αλλά συχνά γεύματα αντί των 3 κανονικών γευμάτων. 
Να ξαπλώνετε μετά από κάθε γεύμα. 
Να αποφεύγετε τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και τις τηγανισμένες τροφές. 
Προτιμάτε τα ψητά ή βραστά φαγητά. 
Να πίνετε τα υγρά ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά την διάρκεια των γευμάτων,
3) ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Να πίνετε καθημερινά 6-8 ποτήρια νερό, φυσικούς χυμούς, ή γάλα. Να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, ακτινίδια, πράσινα λαχανικά, χόρτα. Επίσης, κάθε πρωί, ένα φλιτζάνι All Bran

4) ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Θα πρέπει να πίνετε 8-12 ποτήρια υγρών καθημερινά. Διαλέξτε να είναι νερό, φυσικοί χυμοί και τουλάχιστον 4 ποτήρια γάλα ημιάπαχο. Να διατρέφεστε κανονικά όπως και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνοντας κατά 1-2 μερίδες το γάλα και κατά 1-2 μερίδες τα φρούτα σας.

5) ΑΛΚΟΟΛ
Θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά. Το να πίνετε αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει πνευματικά ή σωματικά το μωρό σας.

6) ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Να αποφεύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα προϊόντα που περιέχουν τέτοιες ουσίες, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

7) ΚΑΦΕΪΝΗ
Αποφύγετε εντελώς τον καφέ, τσάϊ ή τα ποτά που περιέχουν καφείνη.


Γράφει ο Γκικόντες Ευάγγελος, Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος

498  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Γιατί πρέπει να ακολουθούμε τη μεσογειακή δίαιτα στις: Δεκέμβριος 31, 2007, 19:48:45 μμ
1. Η μεσογειακή δίαιτα είναι η πλέον ισορροπημένη διατροφή από άποψη περιεκτικότητος και αναλογιών σε θρεπτικά συστατικά, διότι τα χαρακτηριστικά της είναι : άφθονες φυτικές τροφές (φρούτα - λαχανικά - ψωμί και άλλα προϊόντα δημητριακών - πατάτες - όσπρια - καρποί και σπόροι), πλούσια πηγή σωστών υδατανθράκων, μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών (πηγή ασβεστίου και βιταμινών D,A), μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών (πηγή πρωτεϊνών), μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος (πηγή πρωτεϊνών αλλά και λιπαρών) και κρασί σε μικρές ποσότητες κατά κανόνα με τα γεύματα (πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών στην ημερήσια διατροφή έχουν ώς εξής: 50-60% υδατάνθρακες, 25-30 % λίπη, 20-25% πρωτεΐνες το οποίο επιτυγχάνεται με την μεσογειακή διατροφή.

2. Η μεσογειακή δίαιτα συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. η μεσογειακή δίαιτα περιέχει τροφές πλούσιες σε κάλιο που βρίσκεται άφθονο σε φρούτα, λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη), χυμός πορτοκαλιού, αποξηραμένα φρούτα, πατάτες κλπ.
Η δίαιτα υψηλή σε κάλιο είναι ευνοϊκή για την προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν ουσίες όπως η β-καροτίνη, η βιταμίνη Ε και C, σελήνιο, ψευδάργυρο, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και θεωρούνται η καλύτερη διατροφική πρόληψη κατά του καρκίνου.

4. Επιστημονικές μελέτες του μεσογειακού τύπου διατροφής ανέδειξαν τη διατροφική αξία της μεσογειακής δίαιτας στην αντιμετώπιση και πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο που περιέχεται άφθονο στην μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που αυξάνουν τον καταβολισμό δηλαδή την διάσπαση της κακής χοληστερόλης LDL και την δεύσμευση της χοληστερόλης από την HDL. Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί - σαρδέλα - γαύρος) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μελέτες συνδέουν τα ω-3 λιπαρά οξέα με δράση αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και υποτριγλυκαιριδαιμική. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν δυσαπορροφητους φυτικούς πολυσακχαρίτες που έχουν ισχυρή υποχοληστεριναιμική δράση βοηθώντας την απομάκρυνση της χοληστερίνης.

5. Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια αξιοσύστατη διατροφική στρατηγική για την μείωση του βάρους σε υπέρβαρα, παχύσαρκα, διαβητικά άτομα.

6. Η διατροφή αποτελεί τη βάση θεραπευτικής αλλά και την πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2. Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να θεωρηθεί από τις πλέον ενδεδειγμένες δίαιτες στην αντιμετώπιση και πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1.

Γράφει η Μπρούμη - Μινώτου Πηνελόπη, Βιοχημικός – Διατροφολόγος


7. Η μεσογειακή δίαιτα είναι εύγευστη, έχει μεγάλη ποικιλία, απίθανους συνδυασμούς και πολλές νοστιμότατες συνταγές χωρίς να επιβαρύνει την ΥΓΕΙΑ και το ΒΑΡΟΣ.
499  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / ο ρόλος της σωστής Διατροφής για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στις: Δεκέμβριος 29, 2007, 19:58:21 μμ
 ο ρόλος της σωστής Διατροφής για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Το ασβέστιο είναι το συστατικό της διατροφής μας που έχει συνδεθεί όσο τίποτα με την υγεία των οστών καθώς η μειωμένη πρόσληψη του από τη διατροφή ή η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Οι μέσες ανάγκες για ασβέστιο για τους ενήλικες είναι τα 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις μεταεμμηνοπαυσιακες αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.
 
Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά). Ωστόσο το ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα, αλλά το ποσοστό απορρόφησής του παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Επομένως όταν απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή, οι απαιτούμενες ανάγκες σε ασβέστιο δύσκολα καλύπτονται από τη κατανάλωση άλλων τροφίμων.
Ανάγκες σε γαλακτοκομικά προϊόντα
• Παιδιά 1 – 3 ετών: 2 μερίδες
• Παιδιά 4 – 8 ετών: 3 μερίδες
• Παιδιά & έφηβοι 9 – 18 ετών: 4 μερίδες
• Ενήλικες 19 – 50 ετών: 3 μερίδες
• Ενήλικες (Γυναίκες στην εμμηνόπαυση)> 50 ετών: 4 μερίδες
• Εγκυμοσύνη - Θηλασμός: 3 μερίδες


1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με:
• 150 γρ. γιαούρτι
• 30 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
• 40 γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
• 70 γρ. τυρί φέτα
• 2,5 φλιτζ. μπρόκολο βρασμένο
• 7 φλιτζ. βρασμένο σπανάκι
• 2 φλιτζ. βρασμ. φασόλια άσπρα
• 120 γρ. αμύγδαλα

Εκτός απο το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου απο το έντερο και στην εναπόθεσή του στα οστά. Χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D, η διαιτητική απορρόφηση ασβεστίου απο τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψης. Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του προσλαμβανόμενου ασβεστίου απο τις τροφές.
Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα (αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί και γάλα), τα οποία είναι σημαντικά για άτομα που δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο (π.χ. ηλικιωμένους). Γενικά, η έκθεση στον ήλιο 2-3 φορές/ εβδομάδα (15-30 λεπτά) των χεριών, του προσώπου ή των ποδιών θεωρείται επαρκής για τις ανάγκες σε βιταμίνη D.
Δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα απο την Ελλάδα δείχνουν οτι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για πολλούς ενήλικες, ιδίως γυναίκες, είναι πολύ λιγότερη των συνιστώμενων οδηγιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι σε πρόσφατη Πανελλαδική μελέτη φάνηκε ότι το 74% των αντρών και των γυναικών άνω των 60 ετών προσλαμβάνει από τη διατροφή λιγότερο ασβέστιο από το συνιστώμενο. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών κυρίως δεν εκτείθονται όσο θα έπρεπε στον ήλιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Εκτός απο αυτά τα δύο στοιχεία της διατροφής που σχετίζονται με την υγεία των οστών, η σκελετική υγεία επηρεάζεται και απο άλλους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ομοιόσταση του ασβεστίου στον οργανισμό.

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:
• Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι)
• Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ (περισσότερα απο 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για τους άντρες)
• Η αυξημένη πρόσληψη καφείνης (περισσότερο απο 3 φλιτζάνια καφέ/ ημέρα)
• Μη επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
• Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους
Ιδιαίτερα για τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται οτι η υιοθέτηση της υγειινής συνήθειας των 5 φρούτων και λαχανικών καθημερινά, προστατεύει τα οστά και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να αυξηθεί η μάζα τους.

Η σημασία της πρόληψης
Οι στρατηγικές που έχουμε για να προλάβουμε την οστεοπόρωση είναι αφενός να πετύχουμε την κορυφαία οστική μάζα που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της νεαρής ενήλικης ζωής, και αφετέρου να μειώσουμε τον ρυθμό της απώλειας οστικής μάζας που έως ένα βαθμο συμβαίνει φυσιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η σωστή και επαρκής διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγαλο βαθμό την υγεία των οστών μας σε όλες τις ηλικίες.
Είναι χαρακτηριστικό οτι το 80% των γυναικών που υπέφεραν απο κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα, δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ για οστεοπόρωση και δεν είχαν ακολουθήσει ποτέ θεραπεία. Το στοιχείο αυτό δυστυχώς δείχνει την έλλειψη της ενημέρωσης που ακόμα ισχύει και το οτι εάν τα ατομα αυτά είχαν βελτιώσει εγκαίρως κάποιες απο τις συνήθειές τους, πολλά απο αυτά τα κατάγματα δεν θα είχαν γίνει ποτέ.

 
https://www.nutrimed.gr/news_details.asp?articleid=161&catid=2
500  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Ρύζι Δεν υπάρχει μόνο το άσπρο... στις: Δεκέμβριος 29, 2007, 19:53:30 μμ
Ρύζι Δεν υπάρχει μόνο το άσπρο...

Από το ιαπωνικό σούσι και το κινέζικο τηγανιτό ρύζι μέχρι το ιταλικό ριζότο, και την ισπανική παέγια, το ρύζι είναι κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, αλλά και μέρος της γαστρονομικής παράδοσης αρκετών πολιτισμών. Οι συνδυασμοί που μας επιτρέπει είναι απεριόριστοι και απολαυστικοί. Είναι το τρίτο καλλιεργήσιμο αγροτικό προϊόν στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι και το σιτάρι και βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας στην ομάδα των δημητριακών.

 
Η διατροφική ταυτότητα του ρυζιού
Η θρεπτική του αξία είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών (ιδίαίτερα το καστανό ρύζι), που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος και σχετίζονται με μείωση των καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β1 (αναγκαία για τη λειτουργία των κυττάρων του νευρικού συστήματος), βιταμίνη Β3 (συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στο μεταβολισμό των λιπών), βιταμίνη Β6 (βοηθάει στην επεξεργασία των αμινοξέων και στη σύνθεση ουσιών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη), φυλλικό οξύ (απαραίτητο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας). Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο (απαραίτητο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τη σύνθεση λιπαρών οξέων).
Αν και το ρύζι ως φυτική τροφή μας παρέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, το προφίλ των αμινοξέων που μας παρέχει είναι πολύ πιο πλήρες από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό. Η λευκίνη και η φαινυλαλανίνη (απαραίτητα αμινοξέα), βρίσκονται στο ρύζι σε χαμηλές συγκεντρώσεις γι’ αυτό καλό είναι να συνδυάζεται με όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές ή με κρέας και ψάρια. Τέλος είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.
Ποιες κατηγορίες υπάρχουν;
Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το σούπερ-μάρκετ και θα βρεθείτε μπροστά στο ράφι με τα ρύζια, μην πάρετε μηχανικά το κλασικό λευκό ρύζι που πάντα επιλέγετε. H επιλογές που έχετε είναι παραγματικά πολλές:
• Το καστανό (μερικώς αποφλοιωμένο). Στην ουσία είναι αυτό που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία και για την παραγωγή του αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα, δηλαδή ο φλοιός. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών του συστατικών.
• Το λευκό. Στην ουσία είναι αυτό που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία από όλους τους τύπους ρυζιού. Περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
• Το parboiled. Βρίσκεται σε λευκό ή καστανό. Πρόκειται για το ρύζι με το που παρασκευάζεται με ειδική επεξεργασία του καρπού με ατμό. Σαν αποτέλεσμα παραμένει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα. Ο χρόνος παρασκευής του είναι σχεδόν ίδιος με του άσπρου.
• Τα αρωματικά, όπως είναι το basmati ή το jasmine. Είναι γνωστά για το άρωμα και την ευχάριστη γεύση τους.

Ποια η διαφορά του καστανού από το λευκό;
Φυσικά οι διαφορές των δύο είναι πολύ βαθύτερες από το χρώμα. Η διατροφική αξία του καστανού ρυζιού είναι πολλαπλάσια από αυτή του λευκού, το οποίο περνάει και τη μεγαλύτερη επεξεργασία. Το λευκό προέρχεται από το άλεσμα και το γυάλισμα του καστανού, γι΄ αυτό χάνει το μεγαλύτερο μέρος από τα θρεπτικά του συστατικά. Για να καταλάβουμε τη διαφορά αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού απομακρύνεται περίπου το 80% της βιταμίνης Β1, το 67% της Β3, το 90% της Β6, το 60% του σιδήρου, το 50% του μαγγανίου, το 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. Για αυτό το λόγο σε αρκετές χώρες (ανάμεσα τους και οι Η.Π.Α) έχει επιβληθεί ο εμπλουτισμός του άσπρου ρυζιού με σίδηρο, θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3).

Σύσταση σε θρεπτικά συστατικά του ρυζιού
Καστανό (1 φλιτζάνι μαγειρεμένο)
Ενέργεια: 218 Kcal
Υδατάνθρακες: 45,8 γρ
Φυτικές ίνες: 3,5 γρ
Πρωτεΐνες: 4,52 γρ

Λευκό (1 φλιτζάνι μαγειρεμένο)
Ενέργεια: 230 Kcal
Υδατάνθρακες: 45 γρ
Φυτικές ίνες: 0,6 γρ
Πρωτεΐνες: 4,25 γρ

 
πήγη www.nutrimed.gr
501  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος στις: Δεκέμβριος 28, 2007, 17:41:29 μμ
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σωλήνας μέσα από τον οποίο διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού. Αν αυξηθεί η πίεση εντός του σωλήνος από οποιαδήποτε αιτία τότε μπορεί να πιεσθεί το μέσο νεύρο με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Αιτιολογία
Διάφορα αίτια μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ενδοδιαμερισματικής τάσης εντός του καρπιαίου σωλήνος. Διακρίνουμε τραυματικά αίτια (π.χ. κατάγματα κάτω επίφυσης κερκίδος), φλεγμονώδη αίτια (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδες), οστεοαρθρίτιδα του καρπού, κύστεις, γάγγλια, μεταβολικά αίτια (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ουρική αρθρίτιδα), εγκυμοσύνη εμμηνόπαυση κλπ.

Κλινική εικόνα
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί προς τον αγκώνα και το βραχίονα και μουδιάσματα στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων του χεριού και το μισό του παράμεσου δακτύλου(κατανομή μέσου νεύρου). Τα ενοχλήματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και αναγκάζουν τον ασθενή να τινάζει χαρακτηριστικά το χέρι του για να ανακουφιστεί. Αν η πίεση συνεχιστεί για μακρό χρονικό διάστημα τότε μπορεί να εμφανιστούν και κινητικές διαταραχές, δηλαδή μυϊκή αδυναμία του αντίχειρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται λεπτές κινήσεις του χεριού ή ακόμα και να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι.

Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του ασθενούς και τον ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο.

Θεραπεία
Σε πολύ αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να εφαρμοσθεί ένας γύψινος νάρθηκας πηχεοκαρπικός, να ληφθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή και να γίνει έγχυση κορτιζόνης εντός του σωλήνος, όμως, σε προχωρημένα στάδια, η θεραπεία είναι χειρουργική και συνιστάται στη διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού.


Γράφει ο  Πέτρου Χαράλαμπος Γ., Ορθοπεδικός Χειρουργός
502  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Μελομακάρονο ή Κουραμπιές στις: Δεκέμβριος 26, 2007, 18:22:01 μμ
Μελομακάρονο ή Κουραμπιές: ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αποφασίστε

Γράφει ο Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Τα τελευταία χρόνια κάποιος που παρακολουθεί από κοντά τα διατροφικά δρώμενα και τους ειδικούς θα έχει παρατηρήσει ότι εκλείπει από το λεξιλόγιο των ειδικών η λέξη «απαγορεύεται». Κάποιος περισσότερο ειδικός από τον απλό καταναλωτή και λιγότερος ειδικός από τον πραγματικό ειδικό θα έλεγε ότι όλα πρέπει να καταναλώνονται, αλλά με μέτρο. Ο αυθεντικά ειδικός θα πρόσθετε ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη σύσταση από το «απαγορεύεται να φας...» και ότι αυτή η σύσταση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σε οδηγήσει στο να το υπερκαταναλώσεις και επακόλουθα στην παχυσαρκία.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εισαγωγή θα μου πρόσθεσε αρκετούς νέους φίλους, όμως ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Το γεγονός ότι επιτρέπεται να τρώμε λίγο από όλα δεν πρέπει να παρερμηνευθεί εν όψει της επικαιρότητας λόγω εορτών. Τα γλυκά δεν παχαίνουν αν καταναλώνονται με μέτρο και βέβαια να περιοριστούμε σε μικρή ποσότητα και όχι σε μικρό ταψί.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων μεταξύ των άλλων είναι και αυτά τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα. «Ξέρετε τώρα τα Χριστούγεννα η μητέρα μου κάνει κάτι κουραμπιέδες μοναδικούς. Θα τους προσαρμόσουμε στο διαιτολόγιο μας, έτσι δεν είναι?» ή «Να κάνουμε κάτι αυστηρό πριν τις γιορτές για να φάμε άφοβα τα μελομακάρονα μας, τις γιορτές» ή κάτι πιο προχωρημένο «δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά εγώ τα Χριστούγεννα θα φάω» είναι μερικές από τις προτροπές που ακούμε εμείς οι διαιτολόγοι προεόρτια. Και βέβαια αυτοί που βρίσκονται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους γίνονται οι καλύτεροι μάρτυρες (ο όρος με τη δίσημη έννοια του) της εορταστικής υπερκατανάλωσης γλυκισμάτων.

Ας τονίσουμε σε αυτό το σημείο κάτι. Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο, αντίθετα και ειδικά σε άτομα που έχουν εθισμό προς το γλυκό, αυτό επιβάλλεται, αρκεί να είναι προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο. Έτσι προτροπές «ειδικών» του τύπου «μην φάτε πάνω από 2-3 γλυκά σε όλη την περίοδο των εορτών» μάλλον αγγίζουν τα όρια του ανέφικτου και προτρέπουν τον διαιτόμενο να κρατήσει την πραγματικότητα στο χώρο του ανομολόγητου. Κλονίζεται έτσι η σχέση διαιτολόγου-διαιτόμενου και η προσπάθεια για απώλεια βάρους αποκτά μειονεκτήματα.

Στο δίλημμα τώρα μελομακάρονα ή κουραμπιέ, σημειώνουμε 1. Όσον αφορά την θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες και το πιο σημαντικό ίσως και τα δύο προσφέρουν περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η ενέργεια τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, γενικά θα πούμε ότι αποδίδουν 150 θερμίδες έκαστο.

Αυτό όμως που ισχυροποιεί την θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα λιπαρά του μελομακάρονου με άλλα λόγια είναι ωφέλιμα καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά ορίζει, κατά προσέγγιση βέβαια, και το πόσο νόστιμα είναι. Έτσι και οι δύο «αντίπαλοι» προσφέρουν την ίδια περίπου ηδονική απόλαυση καθώς έχουν περίπου τα ίδια λιπαρά, αλλά με διατροφική ανωτερότητα του μελομακάρονου εξ ’αιτίας της περιεκτικότητας του σε ελαιόλαδο. Επίσης το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας εργασιών (οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν απαραίτητα συνένζυμα στο ενδιάμεσα μεταβολισμό τόσο των υδατανθράκων, όσο και των λιπών και των πρωτεϊνών).

Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κα, ενώ αυτός του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο). Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια (στα οποία οφείλει και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.

Όμως και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν την θρεπτική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως και την θερμιδική τους αξία. Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδιαιτερότητα του καθενός, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποιον μπορεί να αρέσουν και να ικανοποιείται γευστικά πολύ περισσότερο από τον κουραμπιέ από ότι με το μελομακάρονο. Αυτός δεν χρειάζεται να αλλάξει τη συνήθεια του. Διότι θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι επειδή αυτά καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα δεν κάνουν και τόσο μεγάλη διαφορά στην κατανάλωσή τους.

Συμπερασματικά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι όσον αφορά την ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως την θρεπτική. Όμως μέχρι πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορώ να τρώω καθημερινά και σε ποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας?

Ας ξεκινήσουμε την απάντηση με μία σημαντική υπενθύμιση: το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Έτσι αν θέλουμε να κλείσουμε το γεύμα μας με ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα. Αν όμως θέλουμε και δύο πιάτα γαλοπούλας γεμιστής να δοκιμάσουμε και τέσσερα κομμάτια σπιτικής σπανακόπιτας να τσιμπήσουμε και για να μην χαλάσουμε την παρέα να γευτούμε ότι άλλο υπάρχει στο τραπέζι, τότε είναι φυσικό ότι το γλυκό που θα φάμε θα μετατραπεί στο σώμα μας σε λίπος.

Την έννοια του μέτρου δεν θα πρέπει να την ξεχνούμε ακόμα κι αυτές τις μέρες.

Οι γιορτές έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαφορετικότητας αυτής της περιόδου και συντονίζονται με την κουλτούρα των ημερών. Δεν ζούμε γιορτές αν δεν φάμε γλυκά. Αυτή τη χρονιά ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή συμπεριφορόμενοι συνετά και όχι σαν να είμαστε αποκλεισμένοι σε ένα ξερονήσι για μήνες και μετά μας έριξαν σε ένα δωμάτιο με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.


Πηγές: Με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων
503  Εμείς, το GreekMasa ... / Τεχνική Υποστήριξη / email στις: Δεκέμβριος 24, 2007, 12:05:56 μμ
Τα email που μου έρχονται απο το greekmasa
δεν μπορω να τα διαβασω   Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
είναι σε περέργη γραμματοσειρά
πως θα μπορέσω να τα διαβάσω Απορία Απορία Απορία Απορία
504  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Ένα Πορτοκάλι την Ημέρα στις: Δεκέμβριος 22, 2007, 19:28:54 μμ
Ένα Πορτοκάλι την Ημέρα...Η ευεργετική επίδραση των εσπεριδοειδών στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού ήταν πάντοτε γνωστή. Το «φωτεινό» πορτοκάλι θεωρείται σημαντική πηγή βιταμίνης C, αφού ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού ισοδυναμεί με τη διπλάσια ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως οφείλουμε να το τρώμε συχνότερα γιατί χαρακτηρίζεται από δεκάδες- άγνωστες μέχρι πρόσφατα - ευεργετικές ιδιότητες.


Όταν μιλούν ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ...
250 ml χυμός πορτοκαλιού:
Πρωτείνες 1,76 g
Λίπος 0, 496 g
Υδατάνθρακες 25,792
Φυτικές Ίνες 0, 496 g
Ασβέστιο 27,280 mg
Σίδηρο 0,496 g
Φώσφορο 42,160 mg
Βιταμίνη C 124 mg
Βιταμίνη Β1 0, 223 mg
Φολικό οξύ 74,400 mg.
Επιπλέον περιέχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, 38 λιμονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές μορφές καρκίνου και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις που επίσης «οπλίζουν» το ανθρώπινο σώμα στη μάχη κατά της εμφάνισης του καρκίνου.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ & ΥΓΕΙΑ :

Περιέχει σημαντική ποσότητα φολικού οξέος που προστατεύει από καρδιακά επεισόδια και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή αίματος.

Η κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη «ρίχνει» καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο.

Περιέχει ποσότητα της φυτικής ίνας πηκτική που μειώνει τη χοληστερόλη.

Είναι πλούσιο επίσης σε β - καροτίνη, λουτεΐνη και αξανθίνη, ουσίες που επιστημονικά έχουν παρατηρηθεί πως δρουν θετικά στον καταρράκτη.

Καταναλώνεται άφοβα απ' όσους υποφέρουν από διαβήτη αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες και λίπη.

Οι ουσίες τανγκερετίνη και κουερσπίνη εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών που προξενούνται από τον καπνό του τσιγάρου.
Μόνο με την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ημερησίως μειώνεται σε ποσοστό 50% η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 19% αν συμπληρωματικά με την ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων καταναλώνεται και 1 πορτοκάλι.

Σύμφωνα με πολυετή έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η συστηματική κατανάλωση του φρούτου προλαμβάνει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας του ματιού που αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.


https://www.myworld.gr/browse/1289
505  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Αντιμετωπίστε την αϋπνία στις: Δεκέμβριος 22, 2007, 14:24:40 μμ
Για πολλούς ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους η αϋπνία γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης τους! Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι κάποιες φορές το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αϋπνία, αλλά το πώς την ορίζει (και επομένως την αντιμετωπίζει) το ίδιο το άτομο.

Έτσι, 'επισήμως', ως αϋπνία ορίζεται η δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του (το ξύπνημα μέσα στη νύχτα ή νωρίς το πρωί και η δυσκολία / αδυναμία να ξανακοιμηθεί) ή το να μην είναι αναζωογονητικός ο ύπνος για τουλάχιστον 1 μήνα.

Οπότε περιστασιακή και παροδική αϋπνία, όσο ενοχλητική κι αν είναι, δεν ορίζεται ως πρόβλημα από τους ειδικούς (και καλό θα ήταν να μην την ορίζει ούτε το ίδιο το άτομο ως πρόβλημα, γιατί τότε... γίνεται πρόβλημα!).
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες συνέπειες και προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, εκνευρισμό, δυσκολίες στη μνήμη, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, μειωμένη αντοχή στο στρες, αλλαγές στην όρεξη, αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων.

Μερικά από τα συνηθισμένα αίτια της αϋπνίας:

'Κακές' συνήθειες γύρω από τον ύπνο
Άγχος για καθημερινά προβλήματα
Άλλες συναισθηματικές καταστάσεις όπως θλίψη, ανησυχία, θυμός, πένθος κ.λπ.
Αλλαγές στις συνθήκες ή στον τρόπο ζωής (αλλαγή σπιτιού, εργασίας κ.λπ.)
Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές ή άλλα ψυχιατρικά προβλήματα
Σωματικές ασθένειες που προκαλούν χρόνιο πόνο (π.χ. αρθρίτιδα), αναιμία, υπερθυρεοειδισμός, άσθμα κ.ά., είτε λόγω των συμπτωμάτων τους είτε εξαιτίας της ανησυχίας μας γι’ αυτές
Εξάρτηση από υπνωτικά χάπια
Περιβαλλοντικοί παράγοντες (θόρυβος, φως, ακραίες θερμοκρασίες)
Εργασία με βάρδιες
Έλλειψη… κούρασης, με αποτέλεσμα να μη μας χρειάζεται πολύς ύπνος!
Ο φαύλος κύκλος της ανησυχίας

Πολύ σημαντική 'πηγή αϋπνίας', αν και συνήθως δεν την αναγνωρίζουμε ως τέτοια, είναι η ανησυχία μας για την ίδια την αϋπνία: Τα περιστασιακά προβλήματα ύπνου που ξεκινούν ως μεμονωμένα γεγονότα (για παράδειγμα εξαιτίας στρεσογόνων καταστάσεων ή κάποιας ασθένειας που προκάλεσαν αϋπνία), μπορούν να μετατραπούν σε χρόνια μέσω των σκέψεων - αντιλήψεων τις οποίες διαμορφώνουμε γι’ αυτά και της αυξημένης διέγερσης που προκαλούν στον οργανισμό αυτές οι σκέψεις (π.χ. φόβος του ατόμου ότι δεν θα κοιμηθεί, ανησυχία για τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου κ.λπ.). Αυτή η αυξημένη διέγερση, όμως, είναι μια κατάσταση που εξ ορισμού είναι αντίθετη με τον ύπνο, ο οποίος απαιτεί μειωμένη εγρήγορση!

Παράλληλα, το γεγονός ότι ο ύπνος θεωρείται απαραίτητος για την υγεία προκαλεί επιπλέον ανησυχία και για τις δυσκολίες στον ύπνο (όπως τις αντιλαμβάνεται και τις ορίζει το ίδιο το άτομο), με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και η ανησυχία να γίνεται τελικά και αιτία και αποτέλεσμα των προβλημάτων στον ύπνο.

Αντιλήψεις που μπορεί να… εμποδίζουν τον ύπνο

Ορισμένες αντιλήψεις και διαδεδομένοι 'μύθοι' σχετικά με τον ύπνο μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα της αϋπνίας, καθώς προκαλούν ανησυχία σχετικά με το τι είναι 'φυσιολογικό' και για τις συνέπειες του 'κακού' ύπνου και δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η αντίληψη ότι η αϋπνία σας οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικά αίτια (π.χ. σε σωματικό πόνο κ.λπ.) δεν βοηθάει. Οι ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. υπερβολική ανησυχία και άγχος) μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις δυσκολίες αυτές, επομένως είναι σημαντικό να τους εντοπίσετε και να προσπαθήσετε να τους ελέγξετε
Το να 'κατηγορείτε' την αϋπνία για τις αλλαγές στη διάθεσή σας και τη μειωμένη ενεργητικότητα και απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης δεν σας βοηθά. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να οφείλονται και σε φυσιολογικές διακυμάνσεις στη διάθεση και στην ενεργητικότητα, καθώς και στο άγχος για άλλα θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν
Η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει την επόμενη μέρα το γεγονός ότι δεν κοιμηθήκατε καλά ένα βράδυ το μόνο που κάνει είναι να εντείνει το πρόβλημα. Η περιστασιακή αϋπνία στην πραγματικότητα επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό την απόδοση. Όταν όμως ανησυχείτε για τις συνέπειές της δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η αϋπνία δημιουργεί άγχος και το άγχος διαταράσσει ακόμα περισσότερο τον ύπνο
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες που σχετίζονται με 'μύθους' σχετικά με τον ύπνο, όπως ότι 'πρέπει να κοιμάμαι 8 ώρες κάθε βράδυ' ή 'πρέπει να με παίρνει ο ύπνος σε λίγα λεπτά', αυξάνουν το άγχος για τον ύπνο και ενισχύουν την αϋπνία. Η ανάγκη για ύπνο διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και ο λίγος ύπνος δεν είναι απαραίτητα 'πρόβλημα'. Η έννοια 'κανονικό / φυσιολογικό' δεν χρησιμεύει σε τίποτα όταν πρόκειται γι’ αυτό το θέμα. Ο ύπνος είναι σαν την όρεξη: άλλοι άνθρωποι χρειάζεται να φάνε αρκετά για να χορτάσουν κι άλλοι τρώνε ελάχιστα, ενώ και τα δύο μπορεί να είναι εξίσου φυσιολογικά!
Μη συγκρίνετε τον ύπνο σας με τον ύπνο άλλων ανθρώπων, γιατί υπάρχουν πολλές φυσιολογικές ατομικές διαφορές. Κάποιοι κοιμούνται αμέσως, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερη ώρα για να τους πάρει ο ύπνος. Αν κοιμάστε μέσα σε 30 λεπτά, μη σας ανησυχεί καθόλου. Επίσης, κάποιοι άνθρωποι ξυπνάνε περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα, ειδικά όσο μεγαλώνουν, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη αϋπνίας
Η 'καταστροφοποίηση' έπειτα από μια νύχτα αϋπνίας απλώς χειροτερεύει τα πράγματα. Αν αρχίσετε να ανησυχείτε για το ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το προηγούμενο βράδυ, θα αυξήσετε το άγχος σας για τον ύπνο και επομένως και την αϋπνία σας. Δεν χρειάζεται να αναπληρώσετε όλες τις ώρες ύπνου που χάσατε. Αρκεί να κοιμηθείτε ένα βράδυ καλά για να είσαστε πάλι σε φόρμα. Αν εξακολουθήσετε να… ζείτε φυσιολογικά έπειτα από μερικές νύχτες αϋπνίας, το πιο πιθανό είναι να την ξεπεράσετε. Αν στρέψετε την προσοχή σας σε αυτήν, η αϋπνία θα προκαλέσει αϋπνία!
Για να… κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου:

Εξετάστε και εντοπίστε την πηγή της αϋπνίας σας: Κρατήστε ένα 'ημερολόγιο ύπνου' για να μελετήσετε τις συνήθειές σας, τις σκέψεις σας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τα προβλήματα ύπνου σας. Χρήσιμες θα σας φανούν οι πληροφορίες σχετικά με τα εξής: σωματική άσκηση (πόση ώρα πριν από τον ύπνο), ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας (πότε - διάρκεια), κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, συναισθηματική κατάσταση (χαρά, άγχος, θλίψη κ.λπ.), τροφές, φάρμακα, συνήθειες πριν από τον ύπνο, ώρα ύπνου, ώρα αφύπνισης, διάρκεια που μείνατε ξύπνιοι στο κρεβάτι και τι κάνατε, ξυπνήματα τη νύχτα και τι κάνατε, ποιότητα ύπνου, συνολική διάρκεια ύπνου.
'Διαπραγματευτείτε' τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες σας σχετικά με τον ύπνο σας, τη διάρκεια και την ποιότητά του: Κατά πόσο είναι ρεαλιστικές - σε τι σας βοηθούν - τι μπορείτε να περιμένετε από τον οργανισμό σας ως 'διακυμάνσεις του φυσιολογικού ρυθμού ύπνου' - ποιο είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί με μερικές άγρυπνες νύχτες;
Φροντίστε να βελτιώσετε τις συνθήκες και τις συνήθειές σας σχετικά με τη ρουτίνα του ύπνου). Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσετε θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας -ή να υιοθετήσετε καινούργιες- ώστε να βελτιώσετε τον ύπνο σας:
- Αποφύγετε 'κακές συνήθειες' που μπορεί να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον ύπνο, όπως η κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 6 το απόγευμα, το κάπνισμα και το αλκοόλ, τα βαριά φαγητά και η σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθούμε, καθώς διεγείρουν τον οργανισμό και διαταράσσουν τον ύπνο. Η χρήση υπνωτικών χαπιών μπορεί να βοηθήσει μόνο προσωρινά, καθώς χάνουν την αποτελεσματικότητά τους έπειτα από 2-4 εβδομάδες όταν λαμβάνονται κάθε βράδυ.
- Δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο για να χαλαρώσετε. Αυτή την ώρα ασχοληθείτε μόνο μ’ αυτά που συνηθίζετε να κάνετε πριν από τον ύπνο και όχι μ’ αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με το ό,τι έχετε να κάνετε ή να αντιμετωπίσετε αύριο (ή μεθαύριο, σε μια βδομάδα κ.λπ.)…
- Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάξετε. Σεβαστείτε όσο είναι εφικτό τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού σας. Αν ξαπλώσετε χωρίς να νυστάζετε, θα ανησυχείτε που (όπως είναι φυσικό) δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε και αυτό θα δυσκολέψει τον ύπνο σας.
- Αν δεν μπορέσετε να κοιμηθείτε μέσα σε μισή ώρα σηκωθείτε από το κρεβάτι, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο και ασχοληθείτε με μια χαλαρή δραστηριότητα, κατά προτίμηση όχι ιδιαίτερα ευχάριστη (ώστε να μην σας... ξεσηκώσει εντελώς). Επιστρέψτε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάξετε.
- Αν αρχίσετε να ανησυχείτε για άλλα προβλήματα ή υποχρεώσεις, ή για την ίδια την αϋπνία σας, πάρτε τις ανησυχίες σας και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο! Ίσως σας βοηθήσει το να τις καταγράψετε σε ένα χαρτί και… να τις αφήσετε εκεί.
- Να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, ακόμα κι αν κοιμηθήκατε αργά ή όχι καλά το προηγούμενο βράδυ, ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποκτήσει έναν σταθερό ρυθμό ύπνου.
- Να χρησιμοποιείτε το υπνοδωμάτιο και το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο. Μη μελετάτε, βλέπετε τηλεόραση, τρώτε, δουλεύετε ή ασχολείστε με τα προβλήματά σας στο υπνοδωμάτιο (εκτός απ’ τον ύπνο, το μόνο που 'επιτρέπεται' σ’ αυτό το δωμάτιο είναι το σεξ!).
- Μη μένετε πολλές ώρες στο κρεβάτι για να 'βεβαιωθείτε' ότι κοιμηθήκατε αρκετά, γιατί έτσι αυξάνεται η ανησυχία σας για τον ύπνο και επομένως και οι δυσκολίες σας. Περιοριστείτε μόνο στον χρόνο που χρειάζεστε για ύπνο.
- Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν… κλείνουν τα μάτια σας, κοιμηθείτε μία ώρα το πολύ και όχι μετά τις 3 το μεσημέρι, για να μην επηρεαστεί ο ύπνος σας το βράδυ.
Αν οι δυσκολίες στον ύπνο οφείλονται σε κατάθλιψη ή σε άλλο πρόβλημα υγείας, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πραγματική αιτία του προβλήματος.

Γράφει η Παυλάτου Ευθυμία, Κλινική Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
506  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / ΚΙΛΚΙΣ στις: Δεκέμβριος 19, 2007, 10:42:11 πμ
ΚΙΛΚΙΣ
Αρκετές είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης για να αναγνωρίσει αυτό τον πλούσιο σε εναλλαγές τοπίων,   νομό της Βόρειας Ελλάδας . Μπορεί πάντως να ξεκινήσει την κάθε περιπλάνηση του στο χώρο και την ιστορία από την πρωτεύουσα, που είναι το Κιλκίς. Κτισμένη στους πρόποδες του Αι Γιώργη, πρωτοκατοικείται μετά την άλωση της πόλης το 1453.

 
Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη γύρω στο 1830, πιθανότατα σε θέση παλαιότερης. Το κτίριο είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλικού ρυθμού μεγάλων διαστάσεων. Το εσωτερικό διασώζει την αρχική του διακόσμηση. Το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό και μερικές από τις εικόνες του είναι έργα ζωγράφων από την Κολακιά. Σημαντική θέση στο διάκοσμο κατέχουν τα ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879. Σ'αυτά, τα γεωμετρικά σχήματα που διαμορφώνονται με λεπτούς πήχεις, κοσμούνται με φυτικά και ανθικά μοτίβα. Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα στο χώρο της Μακεδονίας.

 
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το αρχαιοπρεπές Ανοιχτό Θέατρο που φιλοξενεί του θερινούς μήνες στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού « Στου Φεγγαριού το φως»,   δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ κατά τον μήνα Οκτώβριο στην πόλη φυσάει ένας αλλιώτικος αέρας : καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κυκλοφορούν στους δρόμους και στα μαγαζιά και συμμετέχουν σε δρώμενα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.

 
Το Σπήλαιο που βρίσκεται επίσης στο λόφο του Αγίου Γεωργίου,   αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη, όταν κατά την εκτέλεση της λατομικής του εργασίας διάνοιξε την είσοδο του. Ένας χώρος μυστηρίου απλώνεται σε μήκος 500 μέτρων , σε δύο ορόφους που ξεπερνούν τα 1000 τμ, γεμάτος μυστικά , σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο του Κιλκίς παρουσιάζει ένα πρωτότυπο σχηματισμό , με έξι ευρύχωρους θαλάμους, όπου βρέθηκαν απολιθώματα και οστά ζώων , από ύαινες , άλογα ,ελάφια και τρωκτικά. Στις αναζητήσεις του κάθε επισκέπτη θα προστεθούν και οι πολύτιμες γνώσεις του ξεναγού - σπηλαιοερευνητή. Σύμφωνα με έρευνα Τσέχων γιατρών το σπήλαιο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες για το βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες και δερματικές ασθένειες.

 
Κατεβαίνοντας από το λόφο του Αγίου Γεωργίου συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο , που ανάμεσα στα άλλα στεγάζει τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το Παλατιανό, καθώς και μία σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων.

 
Το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου θυμίζει την ιστορική πορεία της περιοχής μέσα από τα πολεμικά γεγονότα των αρχών του αιώνα μας. Επίσημη γιορτή και αναπαράσταση της μεγαλύτερης από αυτές τις πολεμικές νίκες των Ελλήνων, της μάχης Κιλκίς-Λαχανά γίνεται στην πόλη κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

 
Σήμερα το Κιλκίς αποτελεί μια σύγχρονη και ήρεμη επαρχιακή πόλη που απέχει μόλις 30 λεπτά από την Θεσσαλονίκη, ιδανική για μια καλή ποιότητα ζωής, αφού στερείται ρύπανσης και γρήγορων ρυθμών και μπορεί κανείς μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθεί στην αγκαλιά της φύσης. Στην πόλη του Κιλκίς ο επισκέπτης θα βρει άρτια ξενοδοχειακή υποδομή καθώς και ποιοτικούς χώρους εστίασης και αναψυχής.

 
Σε απόσταση 6 χλμ νότια της πόλης, στην ανατολική όχθη του Γαλλικού βρίσκεται το χωριό Κολχίδα. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό και Ρωμαϊκό σταθμό με το όνομα Κάλλικουμ. Εδώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό καθώς και τμήματα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής (τέλη 5ου ή αρχές 6ου αιώνα).

 
Πέντε χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη του Κιλκίς βρίσκεται ο όμορφος και γραφικός οικισμός του Μεταλλικού ο οποίος διαθέτει πλούσιο πράσινο. Το χωριό είναι γνωστό για το ιαματικό μεταλλικό ξινό νερό που διαθέτει και εκτός από τη στάση δροσιάς που προσφέρει στους ταξιδιώτες, διαθέτει δυνατότητες για φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία. Σημαντικός επίσης θεωρείται και ο Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1815.

   
Απέναντι από το χωριό Χωρύγι   βρίσκεται επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στην κορυφή ενός χαρακτηριστικού λόφου, γνωστού σαν Κάστρο του Χωρυγίου.

 



Η Γουμένισσα είναι κτισμένη στους Ανατολικούς πρόποδες του πανέμορφου Πάικου σε υψόμετρο 250 μ. διατηρώντας την παραδοσιακή της φυσιογνωμία. Αποτελεί κέντρο αμπελουργίας και φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της. Η πόλη με χώρους γευσιγνωσίας και την χαρακτηριστική Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της αποτελεί μια όαση γαλήνης για τον επισκέπτη. Στενά δρομάκια και παλιά παραδοσιακά σπίτια σε ένα γοητευτικό συνδυασμό με τα άφθονα νερά, την ατελείωτη βλάστηση, την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων, η περιοχή της Γουμένισσας προσφέρει στον επισκέπτη ξεκούραση, γαλήνη και ψυχική ισορροπία. Η παμπάλαια Εκκλησία της Παναγίας Γουμένισσας με την θαυματουργή εικόνα και τα γειτονικά μοναστήρια του Πάικου (Άγιου Ραφαήλ, Όσιου Νικόδημου) καθιστούν την Γουμένισσα εφαλτήριο για ποικιλία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και τόπο πολλαπλών ενδιαφερόντων. Αξιόλογος είναι και ο τρίκλιτος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου χτισμένος το 1864 με το μαρμάρινο τέμπλο του και τις θαυμάσιες εικόνες του από το 1825.

 

Πέρα από τον Μοναστηριακό τουρισμό, τις γεύσεις των “δρόμων του Κρασιού”, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική της ομορφιά, αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το Λαογραφικό Μουσείο Αλευρά. Αξιοπρόσεκτα είναι τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Γιορτές και πανηγύρια τελούνται με ξεχωριστή λαμπρότητα τηρώντας έθιμα και παραδόσεις, ενώ άλλες ποικίλες εκδηλώσεις με παραδοσιακό χαρακτήρα ή λαϊκά γλέντια συγκεντρώνουν τον κόσμο της περιοχής. Σε όλα αυτά βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας». Η Γουμένισσα ήταν επίσης κέντρο μεταξουργίας ενώ σώζεται το παλιό εργοστάσιο “Χρυσαλλίς”.

 

Το Πάικο, ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και μεγαλειώδη βουνά της Ελλάδας γοητεύει τον κάθε επισκέπτη με τα υπέροχα δάση του, τις ρεματιές, τα γάργαρα νερά του και τα πανέμορφα χωριά του. Η Γρίβα, η Κάρπη, η Καστανερή, τα Λιβάδια και άλλα αξιόλογα χωριά έχουν να προσφέρουν τόσα πολλά στους επισκέπτες, συνδυάζοντας το πανέμορφο τοπίο με τους οργανωμένους χώρους δασικής αναψυχής.

 

Καστανιές, κέδροι, ιτιές, λεύκες, οξιές, φτέρες, είναι μερικά από τα είδη που απαρτίζουν την οργιαστική βλάστηση που χαρακτηρίζει το Πάικο.

 

Στην κορυφή, ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές ένα μεγάλο οροπέδιο και στο μέσον του το χωριό Λιβάδια, με την πλούσια ιστορία του. Το οροπέδιο προσφέρεται για σκι και η γύρω περιοχή για ορειβασία και περιπάτους.

 

Το Πάικο ελκυστικό σε όλες τις εποχές ζωγραφίζει ένα τοπίο προσιτό, ειρηνικό και πανέμορφο.

507  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Μαστίχα Χίου στις: Δεκέμβριος 16, 2007, 14:13:30 μμ
Χρήσεις της Μαστίχας Χίου

Η Μαστίχα σήμερα είναι γνωστή για τις πολλές χρήσεις της. Είναι το δάκρυ που έχει την ιδιότητα να ευφραίνει, να αρωματίζει, να ανακουφίζει, να θεραπεύει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ΕΜΧ είναι σε θέση να το λέει μπορώντας ταυτόχρονα να το αποδεικνύει.

Η Μαστίχα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς. Η Μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί την θεραπευτική επίδρασή της στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Μελετάται από Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού η δράση της στο ζαχαρώδη διαβήτη και στη χοληστερίνη.

Η Μαστίχα χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις. Το παράγωγό της κολοφώνιο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων.

Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών, στο δυνάμωμα των ούλων και στην αντισηψία του στόματος.

Η Μαστίχα έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, καθώς και στην ποτοποιία (λικέρ και ούζο μαστίχας), το δε μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παρα- σκευή καλλυντικών. Η Μαστίχα, λόγω της ιδιότητάς της σαν σταθεροποιητής χρωμάτων, χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή, υψηλής ποιότητας βερνικιών ζωγραφικής.


ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ
Η μαστίχα καταπολεμά το ελικοβακτήριο του Πυλωρού.

Πρόσφατες μελέτες του πανεπιστημίου του Nottingham που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, December 24,1998, Vol. 339, No. 26 απέδειξαν ότι:

« Ακόμα και μικρές ποσότητες Μαστίχας -1 γραμ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες – δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο μηχανισμός εντούτοις που ευθύνεται γι’ αυτό δεν ήταν μέχρι στιγμής ξεκάθαρος. Ανακαλύψαμε ότι η μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί την θεραπευτική της επίδραση στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος. »

Επίσης μελετάται από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού η χρήση της μαστίχας στον ζαχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται επίσης σε αλοιφές ενάντια στα εγκαύματα, στα κρυοπαγήματα, σε δερματικές παθήσεις και στην παρασκευή εμπλάστρων.Ταυτόχρονα προκαλεί κάποια χαλάρωση του οργανισμού με την εκφόρτιση συναισθημάτων.
Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων. Ακόμα αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες.

Στο ελεανολικό οξύ της μαστίχας αποδίδεται η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της. Έτσι η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα φλεγμονών στα παραπάνω όργανα η μαστίχα προσφέρει διεγερτική αναζωογόνηση που επιτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές υπεύθυνη για δυσάρεστες καταστάσεις όπως δυσπεψία ή τυμπανισμός. Το μάσημα της τσίχλας διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΗ μαστίχα όπως και το παράγωγό της κολοφώνιο (η ρητινώδης ουσία που απομένει μετά την απομάκρυνση του αιθέριου ελαίου από την μαστίχα) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειρουργικών νημάτων. Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν χρειάζεται επέμβαση κοπής.

Το φάρμακο MASTISOL (αμερικανικής παρασκευής) που περιέχει μαστίχα χρησιμοποιείται για την επικόλληση επιδέσμων. Με αυτό επιτυγχάνεται η επικόλληση του επιδέσμου με φυσικό προϊόν που δεν προκαλεί ερεθισμούς και αντισηψία στην πληγή.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Η μαστίχα ως φυσικό προϊόν συμβάλλει πρωτίστως στην διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών. Το μάσημα της ενεργεί στην καλή διατήρηση της υγείας των ούλων και στην αντισηψία του στόματος. Προκαλεί εφύγρανση της στοματικής κοιλότητας, λόγω του παραγόμενου σιέλου, με αποτέλεσμα τον καθαρισμό και αρωματισμό. Η συστηματική χρήση μαστίχας (σύμφωνα με μελέτες ΣΥΜΠΟΣΙΟ) αφαιρεί ή περιορίζει σημαντικά τον σχηματισμό μικροβιακών πλακών. Γι’ αυτό αποτελεί σήμερα συστατικό οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων για στοματική καθαριότητα , αντισηψία και υγιεινή. Χρησιμοποιείται ακόμα ως συστατικό του σφραγίσματος των δοντιών και εκμαγείων των οδοντοστοιχιών.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ
Η μαστίχα βοηθά στη βελτίωση των ατελειών της οδοντοστοιχίας, όπως βελτίωση των σκελετικών χασμοδοντιών. Το μάσημα συγκεκριμένα φυσικής σκληρής μαστίχας δραστηριοποιεί τους περιοδοντικούς ιστούς με αποτέλεσμα την ορθότερη ανάπτυξη του οστεϊκού συστήματος της μασητικής συσκευής. Έτσι βελτιώνεται η λειτουργική ικανότητα των μασητήριων μυών και οι συνθήκες κατά τις οποίες αναπτύσσεται το ορθογναθικό σύμπλεγμα και μειώνεται η συχνότητα των ορθοδοντικών προβλημάτων.

Η ευγενόλη τέλος που εντοπίζεται στο μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική ως αντισηπτικό και καταπραϋντικό.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕπειδή η ρητίνη είναι μερικώς διαλυτή στην αλκοόλη και πλήρως διαλυτή στον αιθέρα, τερπεντίνη και άλλους οργανικούς διαλύτες βρίσκει πολλές εφαρμογές στην βιομηχανία.


1. ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται τόσο ως άρωμα όσο και για σταθεροποιητής αρώματος.

2. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΤο μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες προσώπου λόγω της ιδιότητας του να καθαρίζει το πρόσωπο και να του δίνει λαμπερότερο χρώμα.

3. Στην υφαντουργία και βαμβακουργία χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής χρωμάτων για το κολλάρισμα των υφασμάτων και ειδικά των μεταξωτών.

4. ΑΛΛΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στη βυρσοδεψία, στην παραγωγή ελαστικών και πλαστικών, στην παραγωγή χρωμάτων, κόλλας και κολλοειδών ουσιών, στην παραγωγή καμφοράς και στην λιθογραφία ως σταθεροποιητής χρωμάτων.
Στην κατασκευή βερνικιών υψηλής ποιότητας όπως βερνίκια αεροσκαφών, μουσικών οργάνων, επίπλων κτλ
Στην παρασκευή ισπανικού κηρού (βουλοκέρι).

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων. Η μαστίχα ως γλυκό κουταλιού σερβίρεται με ιδιαίτερα παραδοσιακό τρόπο μέσα σε νερό και είναι γνωστή ως υποβρύχιο. Χρησιμοποιείται επίσης για το γλασάρισμα σοκολάτας και άλλων γλυκισμάτων, στα παγωτά, στα λουκούμια , στα μπισκότα στις καραμέλες κτλ.


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ως Μπαχαρικό και προσδίδει διακριτικό άρωμα σε πολλές τροφές όπως το κρέας και το τυρί. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων. Στην Κύπρο αρωματίζουν ακόμα και το ψωμί. Στο Λίβανο και τη Συρία φτιάχνουν ένα είδος παραδοσιακού τυριού με άρωμα και γεύση Μαστίχας. Οι Άραβες θεωρούν μεγάλη πολυτέλεια να αρωματίσουν το φαγητό, το γλυκό ή το γάλα με Μαστίχα.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου. Το ποτό Μαστίχα πίνεται ως απεριτίφ. Πολύ γνωστό είναι το λικέρ «ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ» καθώς και το «ΟΥΖΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ». Με την προσθήκη Μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και επιπλέον περιορίζεται η βλαπτική επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.

Στον Αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στα Ιράκ, προστίθεται στην παρασκευή του τοπικού ποτού Αράκ. Επιπλέον οι Αραβικοί Λαοί αρωματίζουν το πόσιμο νερό με Μαστίχα, καίγοντας Μαστίχα. Με τον καπνό της αρωματίζουν την κανάτα και τη γεμίζουν νερό.

πληροφορίες
www.gummastic.gr/mastiha_use.asp
508  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / ανακύκλωση cd στις: Δεκέμβριος 15, 2007, 19:43:24 μμ
Μήπως γνωρίζεται αν τα cd ανακυκλώνονται  Απορία Απορία Απορία
509  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / ΡΙΓΑΝΗ στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 18:17:07 μμ
Αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα το καθιστούν σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς συνήθιζαν το στεφάνι στους γάμους να περιέχει και κλαδιά ρίγανης. Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
Είμαι σίγουρος γράφει ότι η γιαγιά μου δεν γνώριζε ότι το κρέας που έτρωγε περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας της, προστάτευε τον οργανισμό της από την παραπάνω συμπαιγνία. 'Ριγανίζοντας' λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.

Γράφει ο  Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
510  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 11:44:19 πμ
Βιτ. Α ή ρετινόλη
Πηγές   Σπανάκι, μαρούλι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο
Που βοηθά   Ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, δέρμα, αντικαρκινική δράση
Ανεπάρκεια τι προκαλεί   Δερματικές παθήσεις, διαταραχές στην όραση
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Πονοκέφαλος, εμετοί, τριχόπτωση, δερματικές παθήσεΒιτ. Β1 ή θειαμίνη
Πηγές   Γάλα, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά
Που βοηθά   Μεταβολισμός Υδατανθράκων, βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια τι προκαλεί   Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων, μπέρι - μπέρι, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσειΒιτ. Β2 ή ριβοφλαβίνη
Πηγές   Γάλα, συκώτι, αυγά, όσπρια, δημητριακά
Που βοηθά   Μεταβολισμός υδατανθράκων, καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια  τι προκαλεί   Επιπεφυκίτιδες, Δερματικές παθήσεις, Αδυναμία
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Βιτ. B3Πηγές   Αυγά, γάλα, συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια
Που βοηθάΜεταβολισμός υδατανθράκων, καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια τι προκαλεί   Πελλάγρα, επιγαστρικές και νευρικές διαταραχές, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Μεταβολικές διαταραχές, Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Βιτ. B3Πηγές   Αυγά, γάλα, συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια
Που βοηθά   Μεταβολισμός υδατανθράκων, καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Πελλάγρα, επιγαστρικές και νευρικές διαταραχές, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Μεταβολικές διαταραχές, Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Βιτ. B6 ή πυριδοξίνη
Πηγές   Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά   Μεταβολισμός λιπών και πρωτεϊνών, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Νεφρολιθίαση, νευρικές παθήσεις, σπασμοί, γαστρεντερικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις


Παντοθενικό οξύ
Πηγές   Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά   Μεταβολισμός λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Μεταβολικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Φυλλικό οξύ
Πηγές   Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, δημητριακά αυγά
Που βοηθά   Σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, νευρικές και αναπαραγωγικές διαταραχές
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Μεταβολικές διαταραχές, Μεγαλοβλαστική αναιμία, Γαστρεντερικά προβλήματα
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Βιοτίνη
Πηγές   Αυγά, συκώτι, μοσχάρι, δημητριακά
Που βοηθά   Μεταβολισμός λιπών και υδατανθράκων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Διαταραχές στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Χολίνη
Πηγές   Αυγά, συκώτι, όσπρια, δημητριακά
Που βοηθά   Προστασία ήπατος, μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Λιπώδες ήπαρ, μειωμένη ανάπτυξη
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις. Ναυτία, ίλιγγοι, διαρροϊκές κενώσεις



Β12 ή Κυανοκοβαλαμίνη
Πηγές   Γάλα, συκώτι, αυγά, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια
Που βοηθά   Μεταβολισμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Διαταραχές στο νευρικό σύστημα, κακοήθης αναιμία
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Βιτ. C ή Ασκορβικό Οξύ

Πηγές   Πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, φρούτα γενικά
Που βοηθά   Ανάπτυξη, άμυνα, διατήρηση ζωής, αντικαρκινική δράση
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Σκορβούτο
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Νεφρικές διαταραχές

Βιτ. D ή Χοληκαλσιφερόλη
Πηγές   Αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, συκώτι
Που βοηθά   Σχηματισμός οστών και δοντιών, μεταβολισμός ασβεστίου και φωσφόρου
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Ραχίτιδα, οστεομαλάκυνση, διαταραχές μεταβολισμού
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Πονοκέφαλοι, εμετοί, διάρροιες, Υπερασβεστιαιμία

Βιτ. Ε ή Τοκοφερόλη

Πηγές   Ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, κρέας, συκώτι
Που βοηθά   Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντικαρκινική δράση
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σεξουαλικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Δηλητηριάσεις

Βιτ. Κ ή Κινόνη
Πηγές   Δημητριακά, φρούτα, σπανάκι, κάλιο
Που βοηθά   Πήξη του αίματος
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί   Αιμορραγίες, διαταραχές στην πήξη του αίματος
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις   Μικρές ανεπιθύμητες παρενέργειες



Είναι άρθρο του
Γρηγοράκης Δημήτρης,
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος











Σελίδες: « 1 ... 31 32 33 [34] 35 »