GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 25, 2024, 11:41:50 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 2 [3] 4 5 6 ... 40 »
31  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΦΙΑ ΛΕΝΕ ...ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ...!!! στις: Σεπτέμβριος 16, 2009, 13:48:39 μμ
καλο !!!!!!!!!
32  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Απ: 'Μάτια μου' και 'Το παιδί της αγάπης'-Μ.Τζιρίτα στις: Σεπτέμβριος 16, 2009, 10:21:31 πμ
Μαργαριτούλα μου, η κυρια Τζιρίτα επισκέφθηκε το σιτε μας και ενθουσιάστηκε απο τα σχολια που
υπάρχουν απο εμάς για τα βιβλία της.

Μεταξύ αλλων μου έγραψε :
 
'' Τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή Μαρία μου!
Σας ευχαριστώ όλους μέσα απ'την καρδιά μου.
 Χίλια ευχαριστώ και χίλια φιλιά! ''


φιλάκια και απο εμένα και καλή σας μέρα !!!!!


33  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Απ: ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Διακόσμηση καφέ στις: Σεπτέμβριος 08, 2009, 14:22:49 μμ
Απλα τέλειο !!!!!!!!!!!!!
 up
34  Μαγειρέματα / Κρεατικά / Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ στις: Αύγουστος 06, 2009, 10:47:00 πμ

Γειά σας και πάλι.

Λοιπον σας είχα υποσχεθεί τις σημειώσεις μου σχετικά με το σύγκλινο τις οποιες έχω κρατήσει ως  ΄΄κόρην οφθαλμού΄΄ καθ’οτι κρατάει και η δική μου σκούφια απο την Μάνη και κάθε φορά που τις διαβάζω νομίζω ότι βλέπω την γιαγιούλα μου πριν απο 35 χρόνια να καπνίζει το κρέας και να καπνίζεται και αυτή!!!!  Για να  δώσω να καταλαβετε (οσοι δεν το γνωρίζεται) κάποτε ήταν ενα site ονοματι hungry., απο όπου προερχόμαστε και τα περισσοτερα αρχικά μέλη του greekmasa. Με πολλά απο τα παιδιά του hungry είχαμε γνωριστεί και προσωπικά. Οι σημειώσεις αυτές είναι απο δύο υπέροχες κυρίες την Ντινα Κ. απο την Σπάρτη (φιλάκια Ντινάκι!!!) η οποία πήρε προσφατως και δίπλωμα ζαχαροπλαστικής και ίσως ανοιξει κάποιο σπεσιαλ εργαστήριο γλυκών στην Σπάρτη. Τα αλλα δε σχολια έχουν γραφτεί μετά απο μια συνάντηση που είχαμε σε μια ταβέρνα και η Σταυρούλα με καταγωγή και αυτή απο την Σπάρτη είχε φτιάξει για να κεράσει την παρέα ενα υπέροχο συγλινο. Μετά την συνάντηση και μετα απο καθολική απαίτηση των παρευρισκομένων μας έγραψε πως παρασκεύασε το εν λόγω έδεσμα.
Ξεκινάμε πρώτα με την συνταγή και κατασκευη του συγκλινου απο την Ντικα Κ.


Q u o t e

dina k. Sparti  20 / 10 / 2003

Το σύγλινο είναι ένα αλλαντικό που θα το συναντήσετε μόνο στην νότια Πελλοπόνησο. Είναι κρέας χοιρινό καπνισμένο και μετά βρασμένο με διάφορα μπαχάρια και πορτοκάλι, που του δίνουν μια έντονη "τσαμπουκαλεμένη" γεύση. Στα μέρη μου θεωρείται από παλιά έδεσμα εκλεκτό. Ο πατερούλης μου μου έλεγε προχτές ότι θυμάται τον ευατό του παιδί να τρυπώνει στην καμινάδα του τζακιού και να κλεβει λίγο από το κρέας που καπνιζότανε και μοσχομύριζε όλο το χωριό. Ολα τα σπίτια φτιάχνανε τότε. Δεν υπήρχαν και ψυγεία, οπότε το σύγλινο που διατηρήται στο ελαιόλαδο (ή σε χοιρινό λίπος) ήταν αυτό το "κάτι το ιδιαίτερο" που έκανε το τραπέζι γιορτή.
Μπορεί στα ψυγεία του Βασιλόπουλου να το έχετε συναντήσει. Συνήθως μέσα σε διάφανη μεμβράνη. Καμία σχέση όμως με το αυθεντικό. Πρέπει να το δεις να βγαίνει από το βάζο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, να σου σπάει τη μύτη από την μυρωδιά του, να κόβεται σε φέτες και να γαρνίρεται με φέτες πορτοκαλιού (από αυτές που βράσανε μαζί με το κρέας) για να καταλάβεις πόσο gourmet είναι αυτό το πράγμα. Στην Σπάρτη όλα σχεδόν τα κρεοπωλεία έχουν έτοιμο καπνισμένο κρέας που το αγοράζουν οι ντόπιες νοικοκυρές και το βράζουν μόνες τους. Επειδή όμως δεν νομίζω ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι εύκολο να βρείς καπνισμένο χοιρινό, και επειδή ο φίλος μας ο Αντρέας μου ζήτησε την αυθεντική συνταγή , θα το κάνουμε από την αρχή σωστά.
Πρέπει καταρχήν να ζητήσουμε από το κρεοπώλη μας να μας κόψει την πλάτη και την λάπα του χοιρινού σε μακρόστενες λωρίδες.
Extra σημείωση : Οταν λέμε σε μακρόστενες λωρίδες εννοεί ότι θα πρέπει  να χαραχτεί σε μερίδες( ας πούμε) από την πλευρά του κρέατος και να φθάσει μέχρι την πέτσα, η οποία θα μείνει άκοπη για να συγκρατεί τα κρεατάκια. Αυτό το χάραγμα είναι αναγκαίο για να καπνιστεί καλά. Προτιμάμε την πλάτη γιατί είναι πιό μαλακό το κρέας αλλά και μπούτι να είναι γίνεται.

Μετά θα χαράξουμε το κρέας και θα το πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι. Θα το αφήσουμε 1 μέρα.
Κατόπιν θα πρέπει να βρούμε που θα το καπνίσουμε. Αν ζείτε σε χωριό ή σε μονοκατοικία με τζάκι είστε ΟΚ. Αν όχι, θα έχετε ένα πρόβλημα με τους γείτονες σας όσο αφορά την μυρωδιά , για κανα 2-3 μέρες. Είπαμε όμως, αξίζει!
Τοποθετούμε λοιπόν στην καμινάδα του τζακιού ένα ξύλο και από αυτό κρεμάμε τα κομμάτια του κρέατος. Ηρθε η ώρα του καπνίσματος, που είναι η πιο σημαντική. Χρειαζόμαστε κλιματόβεργες, ρίγανη φρέσκια, φασκόμηλο χλωρό. Ολα αυτά πάνω σε μια πολύ χαμηλή φωτιά που δημιουργεί αρκετό καπνό. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την φωτιά για αρκετές ώρες κάθε μέρα έτσι ώστε στις 2-3 μέρες να έχει στεγνώσει το κρέας και να έχει ποτίσει με την μυρωδιά του καπνιστού.
Το κατεβάζουμε λοιπόν από την φωτιά και το κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο και θα τα ροδίσουμε λίγο. Θα τα "σβήσουμε" με κρασί. Χωριάτικο βαρελίσιο εμένα βάζει η μαμά μου. Και μπόλικο κρασί και άλλο τόσο νερό ώστε να σκεπάζει όλο το κρέας. Ρίχνεται 10-12 μπαχάρια, 1 ξύλο κανέλλας και 2-3 γαρύφαλλα και το αφήνεται να βράσει. Μετά από κανά μισάωρο ρίξτε μέσα και 2 πορτοκάλια, αφού τα έχετε στύψει και τα έχετε κόψει σε τέταρτα. Μόλις το κρέας τρυπιέται με το πιρούνι είναι έτοιμο. Το στραγγίζεται και το αφήνετε να κρυώσει.
Το βάζετε σε γυάλα ή σε πήλινο και το σκεπάζεται με αγνό ελαιόλαδο. Δοκιμάστε το σκέτο, σε όσπρια, σε ομελέτες, σε μακαρονάδες ακόμα και σε σάντουιτς.Είναι καταπληκτικό.

U n q u o t e


Τώρα σας παραθέτω την συνταγή της Σταυρούλας  :

Q u o t e

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ.  9 / 2 / 2005 

Η dina k. Σπάρτη σε σχετικό παλαιότερο άρθρο έχει περιγράψει πως φτιάχνεται παραδοσιακά και δεν έχω να προσθέσω σ’αυτά. Ομως πρέπει να τονίσω πως η μεγάλη φασαρία είναι το κάπνισμα του κρέατος. Τα τζάκια στα χωριά μας καμία σχέση δεν έχουν με τα προκάτ κουτάκια των διαμερισμάτων. Είναι χτιστά με μεγάλα φουγάρα. Το κρέας κρεμιέται αρκετά ψηλά στο φουγάρο ώστε να μην είναι κοντά στην εστία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καπνίζεται αλλά να μην καίγεται και στεγνώνει πολύ. Δεκάδες φορές είχα παρακολουθήσει τη μητέρα μου να τρυπώνει στην καμινάδα για να κρεμάσει και να ξεκρεμάσει το κρέας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όση καλή διάθεση και όρεξη να έχει κανείς τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα αν θες να φτειάξεις σύγλινο στην πόλη. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα κρεοπωλεία στη Σπάρτη τουλάχιστον πουλάν καπνισμένο κρέας και αναλαμβάνεις τα υπόλοιπα..Θέλοντας λοιπόν να φτιάξω το μεζέ μας για τον «Γάτο» σκόπευα να παραγγείλω στη Σπάρτη το κρέας αλλά με ενημέρωσαν πως κρεοπωλείο (με ιδιόκτητο χοιροτροφείο) της Σπάρτης έχει «παράρτημα» στην Αθήνα στο Μενίδι όπου μπορώ να βρώ όλα τα καλούδια μας, τα στοιχεία του καταστήματος είναι:ΤΣΙΚΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΑριστοτελους 227 Αχαρναι (Μενίδι)Τηλ. 2102405401Ετσι λύθηκε το πρόβλημα της προμήθειας και ιδού τι έκανα η ανεπρόκοπη νοικοκυρά για να γευτείτε το μεζεδάκι. Σύγλινο Μάνης – Σπάρτης – ΑθηνώνΥλικά2 κιλά καπνισμένο χοιρινό κρέας (καλύτερα από πλάτη)1 λουκάνικο με πορτοκάλι1 φλιτζάνι ελαιόλαδο3 φλιτζάνια   κρασί ροζέ ξηρό1 φλούδα πορτοκαλιού Κανέλα , γαρύφαλλο, πιπέρι, μπαχάρι (άκοπα)Εκτέλεση Πλένουμε το κρέας με ζεστό νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα καπνιάς και αλάτια. Το κόβουμε κομμάτια, ομοίως και το λουκάνικο. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε νερό ώστε να καλύπτεται το κρέας. Το βράζουμε. Οταν βράσει βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει τα υγρά του και να κρυώσει. Στο σημείο αυτό ή το τσακίζουμε άμεσα ή το βάζουμε σε γυάλα (πιέζοντάς το ώστε να μην μένουν κενά) και γεμίζουμε με ελαιόλαδο. Προσοχή το λάδι να καλύπτει τελείως το κρέας. Το φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.   

U n q u o t e


Extra σημείωση : Ο Μανδραγόρας στον Πειραιά, έφερνε σύγλινο του Άγη και ωραιότατα λουκάνικα. Δεν ξέρω αν φέρνει ακόμη αλλά αν θέλετε μπορείτε να του κάνετε μια ερώτηση τηλεφωνικώς.


Πιστεύω να σας κάλυψα αρκετά !!!!!!

Φιλάκια 

35  Μαγειρέματα / Κρεατικά / Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ στις: Αύγουστος 05, 2009, 15:16:01 μμ
Yami, έχω παρα πολλές ωραίες σημειώσεις απο το hungry.gr,  το οποίο έχει κλείσει,
σχετικά με την παρασκευή του καθώς επίσης απο που να προμηθευτείς καλά κομμάτια, εαν σε ενδιαφέρει
πες μου να στα περάσω, είναι βέβαι αρκετές οι σημειώσεις αλλά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα ο Αρχος
γιατί έχω κρατήσει και τα ονοματα που δημοσίευσαν τις οδηγίες. Εαν υπάρχει πρόβλημα θα μας το πεί
ο Πολυς και θα στα στείλω κατευθείαν στο δικό σου e-mail.


φιλάκια παιδιά, καλά να περνάτε !!!!! kissed kissed kissed
36  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: Σούπερ μάρκετ στις: Ιούνιος 19, 2009, 12:26:24 μμ
εεεεεεεεε ψιτττττττττ ξέχασες τις πιτσες στο τραπέζι, βάλτες τουλάχιστον στην κατάψυξη !!!!!!!!!!!!!



 φ ο β ε ρ ό   χιχιχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχιιιιιιι
37  Μαγειρέματα / Ο κόσμος της .. δίαιτας / Απ: Πώς έχασα 48 κιλα (ΔΙΑΙΤΑ) στις: Ιούνιος 19, 2009, 12:05:37 μμ
Συγχαρητήρια για το κατορθωμά σου !!! είσαι κούκλος !!!!

και όταν με το καλό Χρήστο μου καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου να
προσέξεις πολύ για να μην τα ξαναπάρεις !!!

μπραβο και πάλι μπραβο
38  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ας κάνουμε απόψε μια ευχή!!! στις: Ιούνιος 19, 2009, 11:59:23 πμ
XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ      !!!!!!!!!!!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!


ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΣΟΥ !!!!!!!!!!
39  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / Απ: ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ στις: Ιούνιος 19, 2009, 11:53:28 πμ
.......... η πατρίς μου είναι η Μάνη που κανόνι δεν την πιάνει .......

Ετσι ξεκινάει το δισκάκι με το τραγούδι της Μάνης !!!

Χώματα ποτισμένα με ιστορία, αίμα και στερήσεις !!!!


40  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / Απ: Βαλίτσα διακοπών: Μήπως ξεχάσατε κάτι; στις: Μάιος 27, 2009, 17:03:16 μμ
Νενάκι μου !!! δεν ξέρεις παιδί μου που προμηθευόμαστε τον άργιλο ΑπορίαΑπορία??  (χιχιχιιχιχχι)

για όσους ενδιαφέρονται για τον αργιλο, πωλείται στα φαρμακεία, είναι σκόνη πράσινη και είναι
πολύ φθηνή. Βαζουμε λίγη σκόνη σ'ενα μπωλάκι και το ανακατεύουμε με λίγο νεράκι ώσπου να
γίνει σαν σφιχτός χυλός. Τον απλώνουμε σε καθαρό προσωπο χωρίς κρέμες. Τον απλώνουμε μεχρι
τα φρύδια και λίγο πιο κάτω απο την βάση των ματιων επισης ΔΕΝ βαζουμε στα χείλη, σε λίγα λεπτα
αρχίζει να στεγνωνει ο χυλός και γίνεται σαν............. σοβαντισμα - ναι μην γελάτε παίρνει την μορφή
του σοβα. Δεν γελάμε Δεν μιλάμε όσο έχουμε την μάσκα και μόλις στεγνωσει παντού δηλαδή μετα απο
κανένα 20λεπτο, βρεχουμε ένα βαμβακι με λίγο χλιαρό νερό και αρχίζουμε σιγα - σιγά και τον αφαιρούμε.
Μετα ξεβγάζουμε το προσωπό μας με αρκετό νερό, σκουπιζουμε και βάζουμε την κρέμα μας.
Η αλήθεια είναι ότι δίνει πολύ λαμψη και φρεσκαδα στο προσωπο καθως επίσης αφαιρεί τυχόν σπυράκια κλπ.


καλές διακοπες και συγχαρητήρια για το κείμενο, είναι πολύ σωστο !!
41  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Παιχνίδια / Απ: Ας παιξουμε με τις λεξεις... στις: Μάιος 27, 2009, 16:51:12 μμ
κλαμα
42  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / Απ: Kάτι Ψήνεται στις: Μάιος 26, 2009, 10:28:35 πμ
Συμφωνω με τον Αρχο, φαίνεται στρωτή η παρέα. Για να δούμε ο Γιώργος θα το χαλάσει το επίπεδο ή θα το
κρατήσει. Οι κυρίες ήταν πολύ καλές με τον Θωμά, ίσως γιατι τους έβγαζε το μητρικό τους, με τον Χρήστο
θα τους βγεί το φλέρτ και θα είναι επισης καλές , με τον Γιώργο όμως Απορία θα δείξει.

Ο Θωμάς ήταν απίθανος !!

Παντως μέχρι στιγμής η πιο καλή πεντάδα που πέρασε ήταν αυτη της Μεγαλής Εβδομάδας !!!
43  Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / Απ: σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν... στις: Μάιος 26, 2009, 10:22:34 πμ
εμείς παλι βρε παιδιά δεν έχουμε τέτοια προβλήματα για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν μας μένει κανένα σοκολατενιο αυγό,
είμαστε γενικά σοκολατοπληκτοι !!!! Γλώσσα Γλώσσα

Οι ιδεες όμως που δώσατε είναι καταπληκτικές !!   inlove
44  Εμείς, το GreekMasa ... / Ανακοινώσεις Greek Masa / Απ: 25/01/2009 - Νέα κατηγορία μελών στις: Μάιος 21, 2009, 16:14:21 μμ
μπραβο Μαργαριτούλα !!!!  inlove inlove

Καλά τα λέει η Βουλίτσα !!
45  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / Απ: Kάτι Ψήνεται στις: Μάιος 21, 2009, 15:51:33 μμ
Συμφωνα με όσα λέτε αλλα δεν μπορω να μην σχολιασω την πετυχημένη παρατήρηση του Αρχου !!!
αμα δεν ξέρεις τι είναι ο κρόκος, που πας ΑπορίαΑπορίαΑπορίαΑπορίαΑπορίαΑπορία? Μ'αρεσει που ο Λεο εβαλε σκουφο για να μην πέσουν
οι τριχες του στο φαγητό - σαμπως είχε και καμμια τρίχα στο κεφάλι του ?? - αλλα δεν έβαλε μάσκα για τον ιδρώτα
του που ήταν απαραίτητο και άκρως σιχαμένο !!!!!!!! ασε που στο ταπεζι σκουπιζότανε πρώτα στο στόμα και μετα σ'ολο του το πρόσωπο
και στην μύτη του με την πετσέτα του φαγητού ............. και ρωτώ εγω η κακια αφου δεν μπορούν να μαγειρέψουν για 5 άτομα
δηλαδή για όσα ατομα μαγειρεύουμε εμεις την ημερα (και 2 φορες την ημερα) τι θέλουν και δηλώνουν συμμετοχή Απορία?

αλήθεια η ΚristineS η δικιά μας καλέ η Κριστιν μου φαίνεται οτι είχε δηλώσει συμμετοχή, ξέρετε τι έγινε??

Εαν πάει είναι σίγουρο ότι θα τους κατατροπώσει όλους και στην παρουσίαση και στις γεύσεις !!!! inlove

Σελίδες: « 1 2 [3] 4 5 6 ... 40 »