GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 02, 2024, 05:30:53 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 ... 5 6 7 [8] 9 10 11 ... 204 »
106  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: μαντιναδες του τοπου μας.... στις: Ιανουάριος 19, 2011, 15:23:07 μμ
Γεια σου  Νίκο Τσίγκο καλως ήρθες στην παρέα μας. up up
Καταπληκτικές οι μαντινάδες σου.Περιμένουμε κι άλλες. rose
107  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Απ: Αφιερώστε ένα τραγούδι στις: Ιανουάριος 18, 2011, 17:42:32 μμ
#Invalid YouTube Link#

ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΓΑΠΗ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ
108  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Απ: Αφιερώστε ένα τραγούδι στις: Ιανουάριος 18, 2011, 17:38:57 μμ
#Invalid YouTube Link#
109  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Απ: Αφιερώστε ένα τραγούδι στις: Ιανουάριος 18, 2011, 17:37:27 μμ
#Invalid YouTube Link#
110  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ετσι για να τα λέμε.... στις: Ιανουάριος 18, 2011, 15:32:16 μμ
Κορίτσια μου σας ευχαριστώ πολύ που σκέφτεστε την κουκλίτσα μου.Δυστυχώς εχτές μίλησα
με την μαμά της και η κατάσταση είναι ίδια.24 μέρες σήμερα και το ευτύχημα είναι ότι δεν χειροτερεύει.
Ηταν να κάνει πάλι ένα χειρουργείο στο στομάχι γιατί έχει ακόμα αιμοραγίες αλλά οι γιατροί είπαν χτές ότι
πάνε σιγά σιγά και ίσως να μην χρειαστεί ακόμη χειρουργείο.Βέβαια είναι ακόμη σε καταστολή και η
κατάστασή της είναι βαριά.Επίσης είπαν ότι θα ελλατώσουν τα βαριά φάρμακα για να την ξυπνήσουν σιγά
σιγά για να δουν αν λειτουργεί ο εγκέφαλός της.Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένη μ αυτή την ιστορία και δεν
ξέρω τι θα συμβεί.Ισως αν επανέλθει να είναι φυτό η ανάπηρη.Κορίτσια δεν θέλω κάτι τέτοιο αλλά όλλα τελικά
είναι γραμμένα για τη ζωή μας.Εγώ ελπίζω και πιστεύω ότι θα γίνει πάλι καλά και θα την χαίρεται η οικογένειά της.
Αν υπάρξει κάτι ευχάριστο πάντως για την κουκλίτσα μου θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.
ΚΆΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΜΟΥ. kissing kissing kissing kissing kissing
111  Κουβεντούλα / Τεχνολογία / Απ: νεα φημη για ιο !! στις: Ιανουάριος 18, 2011, 12:22:58 μμ
Ευχαριστούμε Αρχο για την πληροφορία up up
112  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ετσι για να τα λέμε.... στις: Ιανουάριος 18, 2011, 12:21:14 μμ
Μαράκι περαστικά στα ζουζουνάκια σου.
113  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: μαντιναδες του τοπου μας.... στις: Ιανουάριος 17, 2011, 20:59:11 μμ
Κυρία Αρετή είναι θαυμάσιο μέχρι και εγώ συγκινήθηκα. up up up
114  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ας κάνουμε απόψε μια ευχή!!! στις: Ιανουάριος 11, 2011, 18:28:01 μμ
ΝΤΟΛΛΥ Πολύ παίδαρος ο γιός σας.
Τίς καλύτερες ευχές κι από εμένα.
115  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: Συνθήματα στους τοίχους! στις: Ιανουάριος 11, 2011, 17:50:51 μμ
 up up up up up up up
116  Εμείς, το GreekMasa ... / Παρατηρήσεις, προτάσεις / Απ: αντε παλι αντιγραφες .... στις: Ιανουάριος 11, 2011, 17:47:34 μμ
Aίσχος το είδα και τα πήρα.Τουλάχιστον ας ανέφερε την πηγή και όχι να τα ανεβάζει
σαν δικά του.Λοιπόν και εγώ αι περισσότεροι ανεβάζουμε θέματα αλλά αναφέρουμε
τις πηγές.
117  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ας κάνουμε απόψε μια ευχή!!! στις: Ιανουάριος 09, 2011, 14:02:50 μμ
Βούλα να τον χαίρεστε το γιό σας.
118  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / 15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ στις: Ιανουάριος 08, 2011, 13:26:36 μμ


Μάθετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το σώμα σας…

1) Η μύτη μπορεί να θυμάται 50.000 μυρωδιές .
2) Η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος είναι αρκετή για να…
ανάψει μια λάμπα 25 Watt .
3) Όπως και με τα δακτυλικά αποτυπώματα , η γλώσσα του καθενός έχει ξεχωριστό αποτύπωμα .
4) Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 18 κιλά δέρματος σε όλη τη ζώη του
5) Ένα νύχι χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να αναπτυχθεί από την βάση έως την άκρη .
6) Οι μηροί είναι δυνατότεροι και από τσιμέντο .
7) Οι άνθρωποι έχουν ανα τετραγωικό εκατοστό όσες τρίχες έχουν και οι χιμπατζήδες .
Ανεση Η καρδιά παράγει τόση πίεση που μπορεί να εκτινάξει το αίμα έως και 9 μέτρα .
9) Το εσωτερικό στρώμα του στομαχιού αλλάζει κάθε 3-4 μέρες . Αν δεν γινόταν αυτό , τα ισχυρά οξέα που διαλύουν τις τροφές θα διέλυαν και το στομάχι.
10) Το λεπτό έντερο έχει μήκος 7 μέτρα .
11) Υπάρχουν 650 μύες στο σώμα .
12) Οι πατούσες μας έχουν 250.000 πόρους για να βγάζουν ιδρώτα. (Μάλλον για αυτό βρώμανε)
13) Κάθε τετραγωνική ίντσα του ανθρώπινου δέρματος αποτελείται από 6 μέτρα αγγεία αίματος.
14) Ένα κύτταρο του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να κρατήσει 5 φορές περισσότερες πληροφορίες από ότι μια Εγκυκλοπαίδεια Britannica.
15) Ο αντίχειράς σου έχει το ίδιο μήκος με την μύτη σου.

ΠΗΓΗ...https://endiaferonta.com
119  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ στις: Ιανουάριος 08, 2011, 13:23:41 μμ

Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 8.000 π.χ. όταν στα οροπέδια του Ιράν, για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και η προβατίνα.

Χίλια χρόνια μετά στην βόρειο Ευρώπη εξημερώνεται η…
άγρια αγελάδα και τα ζώα αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα κοπάδια που οι νομάδες χρησιμοποιούσαν για το κρέας τους και το γάλα τους. Πολλές χιλιάδες χρόνια μετά, γύρω στην τέταρτη χιλιετηρίδα π.χ. εμφανίζεται η κατσίκα και η προβατίνα στις ακτές της Μεσογείου. Η ιστορία του τυριού ταυτίζεται αλλά και εξελίσσεται με αυτήν της Ευρώπης.

Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας όταν ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του τρέφεται με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια.

Ο Μύθος λέει ότι όταν ο Δίας θέλοντας να χαρίσει την τέλεια αθανασία στον γιο του Ηρακλή, ζήτησε από την ΗΡΑ να τον θηλάσει. Η ζηλιάρα σύζυγος αρνήθηκε μια και ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν ήταν δικό της παιδί. Τότε με διαταγή του Δία οι ουρανοί άρχισαν να τρέχουν γάλα για να θηλάσει το παιδί. Από τότε έμειναν στον ουρανό οι «Γαλαξίες»
Ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» περιγράφει λεπτομερώς τον βοσκό και τυροκόμο «Πολύφημο» που λάτρευε τα ζώα του και προτιμούσε να φάει τους συντρόφους του Οδυσσέα παρά τα πρόβατά του. Εκεί ο επικός Όμηρος περιγράφει τα τυράκια που ωρίμαζαν μέσα στην σπηλιά.

Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού. Στην ιστορική εποχή οι μαρτυρίες για την κατασκευή τυριού είναι πλέον πάμπολλες. Σε τραγωδίες και κωμωδίες έχουμε μέχρι και συνταγή κατασκευής τυριού με χρήση γάλακτος συκιάς σαν πυτιά. Στην αγορά των Αθηνών υπήρχε χώρος ειδικά αφιερωμένος στα τυριά.

Τα φρέσκα πουλιόντουσαν με το βάρος και τα ώριμα με το κομμάτι. Το ημερήσιο σιτηρέσιο των στρατιωτών περιελάμβανε συχνά τυρί. Κι’ αν κάποιος στρατιώτης συλλαμβάνετο να το πουλάει, τιμωρείτο πολύ αυστηρά. Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε ολόκληρη τελετουργική γιορτή κατά την οποία, όταν ενηλικιώνονταν οι νέοι, έκρυβαν σε δύσκολα και απρόσιτα μέρη τυράκια και άλλα φαγώσιμα, τα οποία έπρεπε να τα βρουν χωρίς να τους αντιληφθούν.
Οι Ρωμαίοι υπήρξαν σπουδαίοι τυροκόμοι αλλά και φίλοι του τυριού.

Αναφέρεται ότι έφτιαχναν ένα τυρί βάρους 1 τόνου και διαμέτρου 2 μέτρων ου το έλεγαν LUNA. Κατακτώντας την Ευρώπη και τον τότε γνωστό κόσμο εγκαθιστούσαν φρουρές παντού. Μερικές φορές τις ξεχνούσαν. Τότε οι φρουρές για να επιβιώσουν έβρισκαν την τροφή τους τοπικά. Δημιουργούσαν μικρά κοπάδια μηρυκαστικών από τα οποία έπαιρναν το γάλα και το κρέας τους.

Έμαθαν λοιπόν στους ντόπιους κατοίκους την τυροκομία. Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στον Ελληνικό χώρο η τυροκομία ήταν πολύ εκτεταμένη. Οι λίγες μαρτυρίες που έχουμε ομιλούν για το βλάχικο τυρί, τις μυζήθρες (απ’ όπου πήρε το όνομά του και ο Μυζηθράς – Μιστράς). Τρωγόταν πολύ από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις μαζί με μαγειρεμένα λαχανικά.

Πάμπολλες μαρτυρίες τόσο από Ευρωπαίους περιηγητές αλλά και Αραβικά κείμενα, αναφέρουν την Κρήτη ως σπουδαία παραγωγό τυριού και ιδιαίτερα τα Χανιά που έφεραν και το προσωνύμιο «ΤΥΡΟΠΟΛΙΣ».

Επίσης στον Τουρκικό εμπορικό κώδικα αναφέρονται ρητά ακόμα αρκετά ελληνικά τυριά εξ ων το καλαθάκι Λήμνου να κυριαρχεί ανάμεσά τους.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, η παράδοση συνεχίστηκε αμείωτα. Οι κτηνοτροφικοί πληθυσμοί μετακινούνταν με ευχέρεια πάνω στα ψηλά οροπέδια και αντάλλασσαν μεταξύ τους τεχνικές κατασκευής, μυστικά της τέχνης της ωρίμανσης.

Στο τέλος του 19ου αιώνα, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τους υπουργούς του και ιδιαίτερα του Εμμανουήλ Μπενάκη, αντελήφθη την οικονομική σημασία της κτηνοτροφίας και κάλεσε από το εξωτερικό το διαπρεπή τυροκόμο Ραϋμόνδο Δημητριάδη, τον οποίο επιφόρτισε με το καθήκον να εκπαιδεύσει τους νέους τυροκόμους της χώρας. Λίγο αργότερα οι επίσης μεγάλοι τυροκόμοι Ζυγούρης και Πολυχρονιάδης συνέχισαν το έργο του, διασχίζοντας τη χώρα και εκπαιδεύοντας νέους στην τέχνη.

Στην εξέλιξη της χώρας οργανώθηκε η Γεωπονική Σχολή όπου εκατοντάδες νέοι γεωπόνοι μαθαίνουν την τέχνη. Αργότερα συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος η οποία και προωθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των τυροκόμων.

Λίγα στοιχεία για την κατανάλωσή του

Κοιτίδα του τυριού στον κόσμο είναι η Ευρώπη, όπως όσο κι αν σας φανεί παράξενο τα 2/5 του πληθυσμού της γης δεν πίνουν γάλα, δεν τρώνε τυρί. Αγνοούν τα γαλακτοκομικά. Παράδειγμα η Ιαπωνία, η Ινδία ακόμη και η βοοτρόφος Αργεντινή υποκαταναλώνει το γάλα και ας μιλήσουμε για την Κίνα όπου ποτέ δεν υπήρχαν μηρυκαστικά διατρεφόμενα για τις ανάγκες του ανθρώπου.

Πρώτος λαός στην κατανάλωση τυριού στον παγκόσμιο χάρτη είναι η Ελλάδα με 23 κιλά ανά κάτοικο το έτος και διαφορά στήθους από τους ευρωγείτονες μας τους Γάλλους που τρώνε 22 κιλά περίπου. Οι Γερμανοί καταναλώνουν περίπου 8 – 10 κιλά το χρόνο και οι Ιάπωνες μόνο 800 γραμ και μάλιστα σαν τυριά φρέσκα και ελαφριών γεύσεων, τελευταία εισαχθέντα από τις ΗΠΑ κυρίως.
Τι είναι το τυρί

Αρχίσαμε όμως να μιλάμε για το τυρί χωρίς ακόμα να το προσδιορίσουμε.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν.

Το τυρί ή ο τυρός στην Αρχαία διάλεκτο, μπορεί να προέρχεται από το ρήμα τορέω, που σημαίνει διτρυπώ, τρυπώ και επομένως μπορεί να αναφέρεται στις τρύπες του προϊόντος. Ίσως όμως και να προέρχεται από το ρήμα τορεύω, που σημαίνει καλουπώνω επειδή μερικά τυριά απαιτούν καλούπια. Η λέξη φαίνεται να είναι ινδοευρωπαϊκή, αλλά όποια κι αν είναι η ετυμολογία της φαίνεται να είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος έφτιαχνε τυρί από τα πανάρχαια χρόνια, αφού ήταν ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί μια αξιόλογη ζωική τροφή σ’ εποχές χωρίς ψύξη.

Ο Όμηρος αναφέρεται στο τυρί στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και μάλιστα στον «αίγιον τυρόν», δηλαδή το κατσικίσιο τυρί.
Όμως εκτός της ετυμολογίας ας δούμε επί της ουσίας τι είναι τυρί ;

Τυρί είναι το προϊόν ου προέρχεται από τη συγκέντρωση με κάποια μέθοδο των στερεών του γάλακτος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διατηρηθεί μέσα στο χρόνο χωρίς να χάσει κανένα από τα θρεπτικά του συστατικά.

Είναι γεγονός ότι το γάλα αποτελεί την πρώτη τροφή των νεογνών, των θηλαστικών, τροφή ισορροπημένη, νόστιμη, θρεπτική. Έχει πρωτεΐνες, λίπος, νερό, βιταμίνες (τις λεγόμενες λιποδιαλυτές Α,Β, Ε, D), ιχνοστοιχεία και σάκχαρα, αλάτι. Ότι δηλαδή χρειάζεται ένας οργανισμός για να τραφεί και να κατακτήσει τη ζωή. Ένα ελάττωμα έχει μόνον, η ζωή του είναι πολύ μικρή.

Ακόμη και με τις πιο άριστες συνθήκες συντήρησης η ζωή του είναι μόλις λίγων ημερών.

Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος επινόησε διάφορες μεθόδους και του έδωσε την δομή. Το συμπύκνωσε, το ζύμωσε και το έκανε τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, ξινόγαλο. Μ’ αυτόν τον τρόπο διατηρείται καλύτερα μέσα στον χρόνο, νοστιμεύει, γίνεται πιο εύπεπτο και μεταφέρεται ευκολότερα.

e-syntages.pblogs.gr
120  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ας κάνουμε απόψε μια ευχή!!! στις: Ιανουάριος 07, 2011, 21:10:27 μμ
Ranja  Πολύχρονη και σε όσους γιορτάζουν σήμερα.
Σελίδες: « 1 ... 5 6 7 [8] 9 10 11 ... 204 »