GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 04:59:28 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1] 2 »
1  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / HOME στις: Ιούλιος 28, 2009, 12:28:04 μμ
[Για αγγλομαθείς, διότι δεν έχει υποτίτλους]
Δείτε το..
απλά...

<a href="https://www.youtube.com/watch/v/jqxENMKaeCU" target="_blank">https://www.youtube.com/watch/v/jqxENMKaeCU</a>

2  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Croissant βουτύρου... σπιτικά!!! στις: Ιούλιος 04, 2009, 21:10:20 μμ
Αποφάσισα να φτιάξω κρουασάν για να δω αν γίνονται όπως τα έτοιμα και.... voilà!

Παρακολουθείστε τον Pino Ficara να τα ετοιμάζει, εδώ και δε θα σας μείνει καμμία απορία.
Ο σεφ δίνει ρέστα! Δείτε το βιντεάκι, εξηγεί αναλυτικά πώς φτιάχνονται! Κλείσιμο ματιού

Ορίστε και τα δικά μου, απόδειξη του ότι πράγματι φτιάχνονται με τόσο λίγα υλικά που λέει - πλην όμως με μεγάλη προσπάθεια και πολλές ώρες Ανεση.
3  Εμείς, το GreekMasa ... / Αναφορά προβλημάτων / Προβλήματα editing στις: Ιούνιος 18, 2009, 13:08:39 μμ
Σε Windows XP, IE8 (αλλά και στον 7), η περιοχή που μπορεί κανείς να κάνει edit ένα post, είναι μικρή και όταν παραθέτω ένα μεγάλο κείμενο και πάω να γράψω κάτι, προς το κάτω μέρος, κάνει shift πάντα στην κορυφή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βλέπω τι γράφω!
Μπορεί να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα;
Ευχαριστώ
4  Εμείς, το GreekMasa ... / Αναφορά προβλημάτων / Διαγραφή ποστ στις: Ιούνιος 18, 2009, 13:05:18 μμ
Θεωρώ ότι πολύ βασικό "εργαλείο" για το χρήστη που δημοσιεύει ποστ, είναι το κουμπί "Διαγραφή".
Πιστεύετε ότι θα ήταν εύκολο να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να σβήνουμε κάποια ποστ μας;
Μόλις πάτησα παράθεση αντί για τροποποίηση και το ποστ μου διπλασιάστηκε, ενώ δεν μπορώ να το σβήσω.
Τώρα πρέπει να ζητήσω χάρη από μοντερέιτορ ή αντμινιστρέιτορ, ενώ το σωστό θα ήταν να το έσβηνα μόνη μου.
Ευχαριστώ.
5  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / ΟΙ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ(2009)!!!!!!!! ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! στις: Ιούνιος 11, 2009, 12:42:13 μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!!

Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας του
Πανεπιστημίου Aθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα
νερά του Aσωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της
Eυρωπαϊκής Eνωσης. Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές
κολοβακτηριδίων. Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις
93 παραλίες, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι
ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές
παράμετροι: θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα -
αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B.
O. D. ), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D. ),
διαλυμένο οξυγόνο (D. O. ), φώσφορος και φωσφορικά
(P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03),
κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια
(FECAL OLIFORMS).

"Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την
καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει
στατιστικής μεθοδολογίας. Δηλαδή εξετάζεται η
συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο
πρόεδρος του ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης
Xριστοδουλάκης.


Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις
θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100

κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα
ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι,
Σουσάκι , Aγιοι Θεόδωροι II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500
μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος, Aκτή
Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης,
Bοτσαλάκια, Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης,
Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H
ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην
απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ 20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με
πέρυσι "Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για
κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές:
νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου προς Λουτράκι,
Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος"
επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει: "H
μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που
πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε
σχέση με την περσινή χρονιά..


Δερματολογικά προβλήματα
Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική.
Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι
προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά,
είναι διπλάσιες από πέρυσι. Eπίσης ιδιαίτερα αυξημένες
είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι
σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Yπηρεσία έχουμε αύξηση
γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας
της θαλάσσιας μόλυνσης". "Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις
παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία,
συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις
δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις
πραγματοποιούν τον Aπρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα
καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι
αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα
δείγμα αξιόπιστο θα Πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται
διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην
επιφάνεια, στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο
ίζημα. O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες
και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει
ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να
διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι
υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ
ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους
φορείς.

Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά
κολυμπούν. Nα μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει,
γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Aν η
επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο,
πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.


Νεοπλασίες και δερματίτιδες
Eπομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι
βαθύ πράσινο και σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια
και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο
της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα μην
αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H
ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου και
υδραργύρου, που την ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον
οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος".

Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές
* 1. Πέραμα
* 2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)
* 3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)
* 4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)
* 5. Bοτσαλάκια
* 6. Eδεμ
* 7. Kαλαμάκι
* 8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)
* 9. Γλυφάδα
* 10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)
* 11. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)
* 12. Aκτή EOT Bούλα
* 13. Aστήρ Bουλιαγμένης
* 14. Bάρκιζα
* 15. Aκτή EOT Bάρκιζα
* 16. Λαγονήσι
* 17. Παλαιά Φώκαια
* 18. Λαύριο
* 19. Δασκαλειό Kερατέας
* 20. Aυλάκι
* 21. Bραυρώνα
* 22. Aρτέμιδα
* 23. Pαφήνα
* 24. Nέα Mάκρη
* 25. Σχοινιάς
* 26. Σκάλα Ωρωπού
* 27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)
* 28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)
* 29. Kόρινθος (Nομαρχία)
* 30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)
* 31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)
* 32. Iσθμια I
* 33. Iσθμια II
* 34. Σουσάκι
* 35. Motor Oil
* 36. Aγιοι Θεόδωροι II
* 37. Aλσος Kέντρο
* 38. Kινέττα (Camping Costa)
* 39. Eλευσίνα αρχή
* 40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)
* 41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)
* 42. Nέα Πέραμος OTE
* 43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)
* 44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )
* 45. Λουτρόπυργος (αρχή)
* 46. Λουτρόπυργος
* 47. Aσπρόπυργος
* 48. Aσπρόπυργος
6  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Περί αβγών... στις: Μάιος 20, 2009, 22:29:00 μμ
Ποιος ξέρει να μου πει τι σκοπό εξυπηρετούν τα αβγά στη ζαχαροπλαστική; Για παράδειγμα, τι διαφορά έχει ένα κέικ αν βάλουμε αβγά και αν δε βάλουμε; Αλλάζει κάτι στη γεύση ή στο γλυκό αυτό καθεαυτό;  Κλάμα
7  Μαγειρέματα / Γλυκά / Chocolate chip cookies στις: Μάιος 15, 2009, 00:18:08 πμ
Η αυθεντική αμερικάνικη συνταγή με τα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας:

Υλικά:
3/4 κούπας ζάχαρη άσπρη
3/4 κούπας ζάχαρη μαύρη
1 κούπα βούτυρο soft, λιωμένο
2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2  1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι (κοφτό)
2 κούπες κουβερτούρα σταγόνες (ή ψιλοκομμένη)
1 κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια - προαιρετικό (εγώ δεν έβαλα)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C (στον αέρα).
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τις ζάχαρες, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τα αβγά, όλα στο χέρι. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Η ζύμη θα γίνει κάπως δυσκίνητη. Ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα υλικά έχουν πάει παντού.
Ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε κι άλλο. Αν θέλετε έπειτα προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ρίχνουμε σε απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους κουταλιές από τη ζύμη, με το στρογγυλό κουτάλι που σερβίρουμε παγωτό. Θα είναι μια άμορφη μάζα, αλλά δε μας πειράζει. Μόλις τα τοποθετήσουμε στο ταψί, τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά αυστηρά.
Τα βγάζουμε μόλις ροδίσουν και τα απλώνουμε σε κάποια σχάρα να στεγνώσουν (κάπου εν πάσει περιπτώσει να κρυώσουν), καθώς ακόμη είναι λίγο μαλακά, αλλά όσο περνά η ώρα γίνονται πιο αφράτα και τραγανά.

Να τα τα δικά μου. Ξέχασα να βγάλω μια φωτογραφία από τα ζυμαράκια που έβαλα στο ταψί, πάντως είναι αρκετά ρευστή η ζύμη αλλά αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει.

8  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Πανελλήνια συγκίνηση για το χαμό του Ευγένιου Σπαθάρη στις: Μάιος 10, 2009, 20:49:41 μμ
Πανελλήνια συγκίνηση για το χαμό του Ευγένιου Σπαθάρη

«Έφυγε» αργά το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 85 ετών ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα στο νεκροταφείο Αμαρουσίου με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα, στη Μητρόπολη της περιοχής. Την ίδια μέρα, από τις 10 το πρωί, η σορός του εκλιπόντος θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα στο Σπαθάρειο Μουσείο.


Ο σπουδαίος δημιουργός του Θεάτρου Σκιών είχε υποστεί βαρύτατες εγκεφαλικές κακώσεις σε ατύχημα που είχε στο Ινστιτούτο Γκαίτε σε προς τιμήν του εκδήλωση και νοσηλευόταν κλινικά νεκρός επί τέσσερις ημέρες στο ΚΑΤ.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου ήταν ο πατέρας του. Στη διάρκεια της κατοχής ξεκίνησε να δίνει ο ίδιος παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α.

Από τότε έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια για το Θέατρο Σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, τόσο ως άψυχο υλικό (φιγούρες ηρώων), όσο και σε παραστάσεις με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου, στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. Χαρακτηριστικά έργα του ήταν «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτωρας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια»...

Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 ο Καραγκιόζης του βρήκε τηλεοπτική στέγη στην κρατική τηλεόραση.

Ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές σε Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της UNESCO, ενώ είχε τιμηθεί - μεταξύ άλλων - με το Βραβείο Ρώμης (1962), το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, με το Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), το Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία, 1978).

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996. Το 2007 είχε τιμηθεί από το Υπουγείο Πολιτισμού για τη σπουδαία προσφορά του και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου του Θεάτρου Σκιών.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη και δασκάλου της παράδοσης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού Αντ.Σαμαράς, τα κόμματα και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης.

Newsroom ΔΟΛ
 

 Λύπη
9  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Τραπεζάκια έξω για τους σκύλους οδηγούς τυφλών στις: Μάιος 07, 2009, 10:09:09 πμ
Τραπεζάκια έξω για τους σκύλους οδηγούς τυφλών
       
Γράφει ο/η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου     
02.05.09 
«Τραπεζάκια έξω» για τυφλούς και σκύλους-οδηγούς.  Ονομάζομαι Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, είμαι τυφλή και κάτοχος σκύλου-οδηγού.Ερευνήτρια στο ΙΤΕ Ηρακλείου, υποψήφια διδάκτωρ στην ιατρική σχολή του παν/μίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής σκύλων-οδηγών «Λάρα».
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης όπου η πρόσβαση του σκύλου-οδηγού επιτρέπεταιπαντού. Και στην πολιτισμένη υποτείθεται πρωτεύουσα;

Σήμερα πρωτομαγιά, θέλησα να πάω με μια φίλη για φαγητό στην ταβέρνα «Καλοζύμη» που βρίκσκεται δίπλα στο πατρικό μου, στο Χαλάνδρι.

Στην είσοδο της ταβέρνας, ο υπεύθυνος μας πληροφόρησε πως απαγορεύονται τα σκυλιά.

Απαντήσαμε ότι, έτσι κι αλλιώς θα τρώγαμε στην αυλή αφού είχε ωραία μέρα.

Εκείνος, αντέτεινε πως ο σκύλος απαγορεύεται ακόμα και στην αυλή και πρότεινε να μας βγάλει ένα τραπέζι στο δρόμο!

Φύγαμε και πήγαμε ακριβώς δίπλα στην ταβέρνα «Ιορδάνης». Δυστυχώς κι εκεί, η ίδια αντιμετώπιση: ο σκύλος δεν επιτρέπονταν ούτε καν στην αυλή.

Κι ερωτώ τους φίλτατους αναγνώστες:

1. Αξίζει ένας άνθρωπος να φάει στο δρόμο, επειδή βλέπει με τα μάτια ενός
σκύλου;
2. Μπορεί ο μάγειρας της εκάστοτε ταβέρνας να μαγειρέψει χωρίς τις
κατσαρόλες του;
3. Εάν ήμουν φορέας της γρίπης των χοίρων και πήγαινα να φάω δίχως να πω
λέξη θα ήμουν εντάξει;

Περισσότερες πληροφορίες για τους σκύλους-οδηγούς στο www.laraguidedogs.gr
 
Τελευταία ανανέωση ( 02.05.09 ) 


Η κοπέλα που βλέπετε να τιμάει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είναι αυτή που πέταξαν έξω από δύο εστιατόρια στο Χαλάνδι.


10  Κουβεντούλα / Αθλητισμός / Primera Division στις: Μάιος 03, 2009, 14:20:56 μμ
Εγώ πάντως προτιμώ αυτό το El Clasico και αυτό το αποτέλεσμα.. Κακία   angel

<a href="https://www.youtube.com/v/vazYBYEQ3ng" target="_blank">https://www.youtube.com/v/vazYBYEQ3ng</a>

Μαδρίδ κ*** σαλούδα αλ καμπεόν angel biggrin Κακία Κακία Κακία Κακία Κακία

11  Κουβεντούλα / Πολιτικό forum / Η προσφορά της γυναίκας στην αντίσταση στις: Μάιος 01, 2009, 23:24:25 μμ
Περίληψη
Πουλιά στο Βάλτο

H συμμετοχή της γυναίκας σε όλες τις ιστορικές διαδικασίες, ακόμα και στις πιο ακραίες, συμμετοχή που παραμένει αφανής, είναι το θέμα της ταινίας "Πουλιά στους βάλτους".
Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκας στην Aντίσταση κατά την περίοδο της Kατοχής 1941-44, καθώς και στις συνέπειες που υπέστη. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, με άξονα την ιστορική διαδρομή. Σε εκείνο, όμως, όπου εστιάζει δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά η, μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματα, αποκάλυψη μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι αναφέρονται μόνο στους άνδρες.
<a href="https://www.youtube.com/v/HPg8IX6VjjY" target="_blank">https://www.youtube.com/v/HPg8IX6VjjY</a>

Το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου, με τίτλο "Η ζωή στους βράχους".
Η ταινία αναφέρεται μονάχα σε γυναίκες οι οποίες έλαβαν μέρος στη Εθνική Αντίσταση. Γυναίκες, που όμοια με τους άνδρες, πάλεψαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Και οι οποίες μετά την απελευθέρωση υπέστησαν πάλι διώξεις, βασανισμούς και εκτελέσεις για αυτή τη συμμετοχή τους.
Στην ταινία παρουσιάζονται 32 γυναίκες. Οι οκτώ δεν πρόλαβαν να δουν την ταινία, έφυγαν.
Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Κοινού και ακόμα τέσσερα άλλα βραβεία στην Αθήνα από διάφορους φορείς. Επίσης, τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
<a href="https://www.youtube.com/v/Bq-1-CF7IIM" target="_blank">https://www.youtube.com/v/Bq-1-CF7IIM</a>
12  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Η διατροφική σημασία του μπισκότου. στις: Απρίλιος 28, 2009, 11:12:09 πμ
Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2007    
Γράφουν οι Παπαχρήστος Π., Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc. στη Διασφάλιση Ποιότητας, Κάζης Α., Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στη Κλινική Διατροφή, Ίσαρη Γ., Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Αττικό», Φοντόρ Χ., Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια στα ΚΕΕ Ηλιούπολης

Εισαγωγή στην διατροφή
Τα μπισκότα συστήνονται ακόμη και σε καθημερινή βάση σε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, αποτελούν μια καλή διατροφική λύση για πρωινό ή ενδιάμεσο μικρογεύμα προσφέροντας στον οργανισμό μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Συνοδεύονται με τον καφέ, το τσάι, το γάλα, το χυμό ή με μαρμελάδα/ μέλι ή με τυρί, με φρούτο αλλά καταναλώνονται και σκέτα.

Τα μπισκότα μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, διότι στη σύσταση τους περιέχουν δημητριακά συνεπώς υδατάνθρακες αλλά επίσης φυτικά έλαια και φυτικές πρωτεΐνες.

Είναι εύκολη και ασφαλής  η μεταφορά και η συντήρηση τους και είναι μια ιδανική λύση για τα πολυάσχολα άτομα τα οποία συνήθως δεν προλαβαίνουν να ετοιμάζουν το γεύμα τους και τις περισσότερες φορές μείνουν νηστικοί για πολλές ώρες.  Λίγα μπισκότα θα τους βοηθούσαν να μην πεινάσουν, να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια για τον οργανισμό τους και να βελτιωθεί η υγεία τους τρώγοντας περισσότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνιστώνται στους αθλητές επειδή τα μπισκότα περιέχουν απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες που προσδίδουν άμεση ενέργεια αναγκαία στους μύες και στον εγκέφαλο.

Τα γεμιστά μπισκότα συνήθως είναι πιο πλούσια σε ενέργεια και αποτελούν μια ενδεδειγμένη επιλογή σε διαιτολόγια που ζητάμε υψηλή ενέργεια.

Η σωστή κατανάλωση των μπισκότων με βάση την ηλικία και τις δραστηριότητες μας είναι μια καλή σκέψη στο καθημερινή μας διατροφή.

Μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα μπισκότα στη διατροφή μας;
Τα μπισκότα, διαφόρων ειδών και κατηγοριών, έχουν αναμφίβολα πολλούς θαυμαστές όλων των ηλικιακών ομάδων σε όλο τον κόσμο. Η σύστασή τους σε μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά σίγουρα δεν μπορεί να τα αποκλείσει από ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.

Τα μπισκότα χαρακτηρίζονται ως αρτοσκευάσματα λεπτού πάχους και διαφόρων σχημάτων, τα οποία όπως δηλώνει η γαλλική ονομασία τους (Bis-Cuit), ψήνονται 2 φορές. Η κατανάλωση στη χώρα μας υπερβαίνει τους 20.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους μόνο το 6-7% προέρχονται από το εξωτερικό.

Πότε εμφανίστηκαν τα μπισκότα;
Η παράδοση θέλει την πρώτη μορφή μπισκότου να εμφανίζεται περίπου πριν 10.000 χρόνια στην Κίνα, όπου παρασκευάζονταν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα… Άλλες παλιές ιστορίες αναφέρουν πως οι Ασσύριοι παρασκεύαζαν ένα λεπτό παξιμάδι από ζύμη κριθαριού και σιταριού, που το τοποθετούσαν σε πήλινα βάζα και το ζέσταιναν στη θράκα.

Χιλιετίες αργότερα, σε αιγυπτιακό τάφο του 2.500 π.X., υπάρχουν απεικονίσεις εργατών που συνδαυλίζουν τη φωτιά ενός φούρνου στον οποίο ψήνονται παξιμάδια.

Το μπισκότο υπήρξε αρχικά μια πρακτική συμπυκνωμένη τροφή παραπλήσια του ψωμιού, ικανή να διατηρείται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν η γαλέτα των προϊστορικών χρόνων. Ο εγκυκλοπαιδικός ορισμός της γαλέτας είναι «… σπογγώδες και ξερό μείγμα αλευριού, αντιστεκόμενο καλά στη μούχλα…». Στη διαδρομή προστέθηκε μέλι και έγινε ιδιότυπο γλύκισμα με πλήθος παραλλαγών και εντυπωσιακή ποικιλία συστατικών.

Στους αρχαίους χρόνους συναντάμε στην ελληνική κουζίνα παρασκευάσματα με συστατικά το αλεύρι, το λάδι, το γάλα και το μέλι. Διάφορα σιροπιαστά γλυκά με φρούτα και σύκα, που τα βουτούσαν ζεστά ακόμη στο κρασί, αποτελούσαν το επιδόρπιο των γευμάτων τους. Την ίδια διατροφική συνήθεια συναντάμε και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν ανάμεσα στα διάφορα είδη ψωμιού κι έναν χαρακτηριστικό τύπο, τον «στρατιωτικό άρτο» ή «άρτο του ναυτικού». Ήταν φτιαγμένος από αλεύρι το οποίο άφηναν να μουσκέψει στο νερό επί τριάντα μέρες χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε αλάτι ούτε μαγιά και στη συνέχεια το έψηναν δυο φορές, για να μπορέσει να διατηρηθεί επί μακρόν. Για μεγάλης διάρκειας ταξίδια, η ζύμη ψηνόταν μέχρι και τέσσερις φορές. Η μεγάλη θρεπτική αξία του παρασκευάσματος αυτού, συμπυκνωμένη σε σχετικά μικρό όγκο, διευκόλυνε την τροφοδοσία του στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρεις γαλέτες ψωμιού-μπισκότου ήταν η ημερήσια μερίδα των στρατιωτών. Η διάρκεια συντήρησής τους ήταν περίπου ένας χρόνος, με την προϋπόθεση πως ήταν καλά προστατευμένες από την υγρασία σε μεταλλικά κουτιά.

Η ονομασία μπισκότο για όλα αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δυο φορές. Η παλαιότερη αναφορά στα μπισκότα -τουλάχιστον στις αγγλοσαξονικές χώρες- συναντάται στην αφήγηση του εξερευνητή Sir Martin Frobisher κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ακτή του Ατλαντικού της Βορείου Αμερικής το 1577. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η τροφή των ναυτικών του ήταν μια λίβρα μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρα ημερησίως. Σε ελληνικές μαγειρικές και διαφημίσεις των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα συναντάμε την ονομασία «δίπυρον», ενώ σε παλαιότερα κείμενα τον «διπυρίτη άρτο» και τον «πλακούντα».

Η ποικιλία των συνταγών, οφειλόμενη κυρίως στη μετέπειτα προσθήκη στο αρχικό μείγμα δημητριακών, διαφόρων άλλων συστατικών, όπως ζάχαρη, λιπαρές ουσίες, αυγά, σοκολάτα, φρούτα και άλλα, δεν επιτρέπει την αυστηρή ταξινόμηση των μπισκότων.
 
H εύπλαστη ζύμη των μπισκότων, που δεν αλλάζει σχήμα στο φούρνο, προσφέρθηκε από τα πρώτα χρόνια παρασκευής τους σαν διέξοδος στη δημιουργική έκφραση. Πήλινα σκεύη και φόρμες ζαχαροπλαστικής σε σχήμα διαφόρων ζωικών και φυτικών μοτίβων, ή διακοσμημένα με πορτραίτα και σκηνές από την καθημερινή ζωή, που ανακαλύφθηκαν στις Ινδίες, τη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ιδιαίτερης λαϊκής τέχνης. H ζαχαροπλαστική από νωρίς συνδέθηκε με τον εορτασμό των γεγονότων της ζωής, με θρησκευτικές επετείους, την αλλαγή των εποχών, κοινωνικά γεγονότα κ.ά. Με τον Χριστιανισμό παρουσιάστηκαν οι πρώτες «συμβολικές μήτρες», όπως το Άστρο της Βηθλεέμ, ενώ μετά τον 16ο αιώνα, οπότε οι φόρμες πολλαπλασιάστηκαν με την ανακάλυψη ξύλινων σκευών από κέδρο ή καστανιά, δημιουργήθηκε πληθώρα εφήμερων λαϊκών καλλιτεχνημάτων.

Μπισκότα ειδικά διακοσμημένα για γενέθλια, γάμους και βαφτίσεις συμμετείχαν στο σχετικό τελετουργικό. Στην Ευρώπη, το αρραβωνιασμένο ζευγάρι έπρεπε να δώσει το πρώτο του φιλί πάνω από ένα μπισκότο! Ακόμη και σήμερα στα Χριστουγεννιάτικα δέντρα κρεμιούνται μικρά μπισκότα, ενώ τα κουλουράκια δε λείπουν από το Πασχαλινό τραπέζι.

Μετά τον 15ο αιώνα η ζάχαρη αρχίζει προοδευτικά να αντικαθιστά το μέλι, καθώς η κοινωνία άρχισε να έλκεται από την πολυτέλεια. Μέχρι τον 17ο αιώνα το μέλι κατείχε τα πρωτεία σαν γλυκαντικός παράγων κι έδινε σε κάθε είδους μπισκότα τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του.

Η σοκολάτα εισήλθε στις διαιτητικές συνήθειες στα τέλη του 17ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν άρωμα όσο και σαν κύρια ύλη σε πολλά ζαχαρώδη παρασκευάσματα. Τα μπισκότα δεν ξέφυγαν από τον κανόνα, για να φθάσουν στα μπισκότα με επίστρωση σοκολάτας και στα cookies των ημερών μας.

Ο 18ος αιώνας του διαφωτισμού χαρακτηρίσθηκε από πολλούς σαν «ο λαίμαργος αιώνας». Τότε γεννήθηκε «η τέχνη του ζαχαροπλάστη με τον μικρό φούρνο», που κατέστησε τη γαλλική ζαχαροπλαστική φημισμένη παγκοσμίως. Tα γλυκίσματα «πτι-φουρ» –petit four στα γαλλικά– έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση. Πρόκειται για είδος μικρών βουτημάτων που μπαίνουν στον φούρνο μετά το ψήσιμο των κανονικών γλυκισμάτων, όταν πια αυτός είναι σβηστός, και κατασκευάζονται από μείγματα αυγών, αλευριού και ζάχαρης. Μικρά γλυκίσματα, εύθραυστα, τραγανιστά, σκέτα ή γαρνιρισμένα με κρέμα, ζελέ ή φρούτα, αποτέλεσαν τη νέα εκδοχή των μπισκότων με πρωτότυπες, κομψές ονομασίες.

Ήδη από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα είχε αρχίσει να δίνεται νέο περιεχόμενο στις διατροφικές συνήθειες. Το διατροφικό καθεστώς που υπερθεμάτιζε της «διατροφικής κοινωνικότητας» υποχώρησε και ο νέος διαιτητικός εξορθολογισμός «δεν δήλωνε πλέον την τελετουργική οργάνωση του τραπεζιού, αλλά ένα ορθολογικό σύστημα διατροφικών συνηθειών». Σ’ αυτό το πλαίσιο η παραγωγή μπισκότων άλλαξε προσανατολισμό. H παρασκευή ενός «μπισκότου-τροφίμου» που θα αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής απευθυνόμενο σε μεγάλο καταναλωτικό κοινό, ξεπερνώντας το στάδιο των «μπισκότων πολυτελείας», έγινε πραγματικότητα. Αναφέρεται ότι ο Dent παρασκεύασε για πρώτη φορά και καθιέρωσε τα παξιμάδια-biscuits, τα γνωστά στις μέρες μας crackers.

Tον 19ο αιώνα, με την εξάπλωση της αγγλικής συνήθειας του απογευματινού τσαγιού, οι ευκαιρίες απόλαυσης των μικρών ξηρών γλυκισμάτων μαζί με μια κούπα αχνιστό μυρωδάτο τσάι πολλαπλασιάστηκαν.

Τότε ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση της παραγωγής μπισκότων, με πιονιέρο την αγγλική μπισκοτοποιία. Κατά μία αληθοφανή εκδοχή η βιομηχανοποιημένη παραγωγή των μπισκότων παρουσιάζεται στη Mεγάλη Bρετανία.
 
Το «εγγλέζικο μπισκότο» γνώρισε ζηλευτή άνθηση και ευρείας κλίμακας παραγωγή. H αγγλική μπισκοτοποιία εξήγε όχι μόνον στις αγγλικές αποικίες αλλά και σε όλον τον κόσμο ήδη από το 1840.

Στο μεγαλειώδες ξέσπασμα της αγγλικής μπισκοτοποιίας η Γαλλία αντιπαρέταξε γρήγορα τις δικές της πόλεις-τροφούς, τη Nάντη και το Mπορντώ, πόλεις ανοιχτές στον ωκεανό και σε κάθε ευρωπαϊκή καινοτομία.

Εκείνη την εποχή ο Roman Lefévre, ζαχαροπλάστης με ανατολίτικη καταγωγή, μαζί με τη γυναίκα του Utile, εγκαταστάθηκαν κοντά στους μπισκοτοποιούς, τους φουρνάρηδες και τους αλευράδες της Nάντης στην περιοχή Quai de la Fosse, όπου παρασκεύασαν τα πρώτα «petit beurre».

Στη συνέχεια και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη όπως Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία,.... ακολούθησαν τη «μόδα» και ανέπτυξαν τη δική τους μπισκοτοποιία.

Την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η μπισκοτοποιία τάχθηκε στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μαχόμενων λαών και προσανατολίστηκε στην παραγωγή πλήρους και υγιεινής τροφής. Τα μεγαλύτερα εργοστάσια μπισκότων παρήγαν «το ψωμί του πολέμου», απαραίτητο για τους μαχητές, τους πληγωμένους και τους αιχμαλώτους.

Τη δεκαετία του ’20, όταν οι επιχειρήσεις άρχισαν πάλι τις δραστηριότητές τους, το μπισκότο έγινε μια ολοκληρωμένη, εύκολη στην κατανάλωσή της τροφή, κι άρχισε να αποκτά την σύγχρονη διατροφική του διάσταση. Δυο ξερά μπισκότα σφίγγουν μια γέμιση σοκολάτας, βανίλιας, φράουλας, βερίκοκου κ.ά. Τότε πρωτοεμφανίστηκαν και τα γεμιστά μπισκότα-σάντουιτς, που υποκατέστησαν τα μικρά γεύματα κι εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από μικρούς και μεγάλους.

Η περίοδος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως την αρχή της δεκαετίας του ’60 σφραγίστηκε από την ίδρυση μεγάλων διεθνών βιομηχανικών μονάδων. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ελαττώθηκε σημαντικά, ταυτόχρονα όμως αναπτύχθηκε ένας εμπορικός ιστός ανάμεσα στις συντεχνίες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις ευκαιρίες που παρείχε το σύγχρονο εμπόριο. Με τις δραστηριότητες και την εξειδικευμένη λειτουργία τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ποικιλομορφία των μπισκότων. Μοντέρνες ιδέες και παράδοση παντρεύτηκαν. Διατηρούνται ακόμη τρόποι παραγωγής μπισκότων για τσάι που ακολουθούν τις συνταγές που εφαρμόζονταν από τους ζαχαροπλάστες της Αικατερίνης των Μεδίκων και σήμερα παράγονται σε κορυφαίες τεχνικές εγκαταστάσεις.

Από το 1953 και σε όλη τη δεκαετία του ’60, η τεχνολογική πρόοδος που σημειώθηκε στις παραδοσιακές τεχνικές κοπής και διπλώματος της ζύμης γέννησε καινούργια προϊόντα.

Ποια είναι η διατροφική σύσταση του μπισκότου;
Τα μπισκότα παρασκευάζονται από απλά και υγιεινά συστατικά. Η ποιότητα ενός μπισκότου εξαρτάται από την ποιότητα των συστατικών που έχουν επιλεγεί, την παραγωγική διαδικασία και τον εξοπλισμό.

Όλα τα μπισκότα έχουν τα ίδια βασικά συστατικά: αλεύρι και άλλα προϊόντα δημητριακών, ζάχαρη, φυτικά έλαια ή σπάνια βούτυρο, αυγά και γάλα.

Τα μπισκότα μπορεί να είναι σκέτα, γεμιστά, επικαλυμμένα με σοκολάτα ή να περιέχουν κομματάκια από φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά. Αυτό διαφοροποιεί και την θρεπτική σύσταση του μπισκότου. Γι΄ αυτό είναι σωστό να προσέχουμε την διατροφική του ετικέτα, ώστε να επιλέγουμε αυτό που συνδυάζει την γεύση αλλά και την πλούσια θρεπτική αξία.

Πως παρασκευάζονται τα μπισκότα;
α)  Ανάμιξη  
Το ζυμωτήριο αναμειγνύει όλα τα υλικά μαζί και τα μετατρέπει σε ζύμη. Η ζύμη αυτή πρέπει να παραμείνει συνήθως για μικρό διάστημα, ώστε να μπορεί να σταθεροποιηθεί και να μορφοποιηθεί.

β)  Μορφοποίηση
Για σκληρά μπισκότα, η ζύμη περνάει πάνω σε κυλιόμενη ταινία, μέσα από μεγάλους κυλίνδρους για να γίνει σε μορφή φύλλου. Μετά μπορεί να κοπεί στο επιθυμητό σχήμα. Για τα μαλακά μπισκότα, η διαδικασία είναι διαφορετική : το σχήμα ή μορφοποιείται σε καλούπι ή γίνεται από ένα μηχάνημα το οποίο εγχαράσσει το σχέδιο πάνω στο φύλλο ζύμης και στη συνέχεια το κόβει σε ανάλογο μέγεθος.

γ) Ψήσιμο
Τα ωμά μπισκότα τοποθετούνται σε φούρνο μήκους περίπου 60-100 μέτρων και ψήνονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 200ο C. Το χρονικό διάστημα ψησίματος κυμαίνεται από 5 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το είδος του μπισκότου. Στη συνέχεια, τα μπισκότα αφήνονται να κρυώσουν πριν την επικάλυψη και τη διακόσμησή τους.

δ) Γέμιση
Η γέμιση ετοιμάζεται σε ειδικά μίξερ και στη συνέχεια τοποθετείται μεταξύ δύο μπισκότων με ειδικό μηχάνημα σε μορφή σάντουιτς.

ε) Επικάλυψη  
Η επικάλυψη σοκολάτας προετοιμάζεται σε ζεστά δοχεία (μέχρι 40ο C)και περνάει απο διαδικασία συμμετριασμού(προσεκτική κρυστάλωση). Στην υγρή σοκολάτα επάνω τοποθετείται το μπισκότο και επικαλύπτεται στη μια επιφάνεια ή και σ’ολόκληρη και στη συνέχεια ψύχεται   αποκτώντας  κατάλληλη εμφάνιση, οσμή και γεύση. Ετσι η σοκολάτα γίνεται στέρεη και  προσκολλιέται στο μπισκότο. Επίσης, στα απλά μπισκότα μπορεί να προστεθεί επικάλυψη παραγώγων γάλακτος η οποία τους προσδίδει χρώμα και γυαλάδα.

στ) Συσκευασία
Η μηχανή που συσκευάζει τα μπισκότα έχει τη δυνατότητα να παίρνει τον ίδιο πάντα αριθμό μπισκότων ανά πακέτο και να τα κλείνει αεροστεγώς με θερμοσυγκόληση, διασφαλίζοντάς τα από εξωτερικούς παράγοντες όπως υγρασία, οσμές κ.λ.π. Τα υλικά συσκευασίας ειναι εύκαμπτα πλαστικά films,κατάλληλα για τρόφιμα. Ακολουθεί η τοποθέτηση των πακέτων σε χαρτοκιβώτια, ώστε να είναι έτοιμα για διανομή στους πελάτες.

Ποια είναι η διατροφική αξία του μπισκότου;
Τα μπισκότα περιέχουν ως κύριο συστατικό τα δημητριακά (κατά μέσο όρο 70%).

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα δημητριακά αποτελούν την κύρια τροφή για τον άνθρωπο, γιατί καλλιεργούνται εύκολα σε κάθε μέρος της γης, οι σπόροι τους συντηρούνται και μεταφέρονται εύκολα, κοστίζουν λίγο, αλλά κυρίως όμως αποτελούν βασική πηγή ενέργειας και ζωής για τον άνθρωπο.

Η σύστασή τους ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους. Οι βασικές πρώτες ύλες είναι αλεύρι (από σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι) και άλλα προϊόντα δημητριακών, ζάχαρη, φυτικά έλαια ή σπάνια βούτυρο, αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, κ.α.  

Η βρώμη σε σχέση με το σιτάρι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά και συνεπώς προσφέρει περισσότερη ενέργεια. Το σιτάρι είναι πλούσιο σε άμυλο, παρέχοντας ενέργεια, ενώ παράλληλα έχει ίχνη λιπιδίων και μικρή ποσότητα ιχνοστοιχείων. Το αλεύρι ολικής άλεσης συγκρατεί όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στο φλοιό και το φύτρο των δημητριακών (π.χ. βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Και τέλος το κριθάρι και η σίκαλη, δύο δημητριακά με περίπου ίδια θρεπτική αξία με το σιτάρι, προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τα μπισκότα περιέχουν ακόμη πρωτεΐνες που προέρχονται από τα δημητριακά και σε ορισμένα από το γάλα, και τα αυγά, από τα οποία παρασκευάστηκαν.

Τα λιπαρά που περιέχονται στα μπισκότα είναι κυρίως φυτικής προέλευσης.

Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν καλά λιπαρά, και αυτά είναι κυρίως τα φυτικά (ελιές, δημητριακά, ξηροί καρποί). Τα <καλά> λιπαρά είναι τα ακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται και στα μπισκότα Τα ακόρεστα λιπαρά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στα πολυακόρεστα (που περιέχονται κυρίως στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς) και στα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο). Τα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται τα καλά λιπαρά της διατροφής, γιατί ο οργανισμός μας τα χρειάζεται και κάποια από αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Αφομοιώνονται εύκολα. Επίσης, κάνουν το αντίθετο από αυτό που πετυχαίνουν τα κακά λιπαρά: μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα και ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Λόγω του ότι τα μπισκότα προέρχονται από άλευρα δημητριακών, περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ιδιαίτερα τα μπισκότα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή μικρογεύματος με χαμηλές θερμίδες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου ενώ καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
 
Πηγή: Πίνακες θρεπτικής σύστασης, 2004, Τριχοπούλου



Ολόκληρο το άρθρο εδώ
13  Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / Μπισκότα γεμιστά με υγρή σοκολάτα στις: Απρίλιος 27, 2009, 23:22:05 μμ
Μήπως έχει κάποια συνταγή για μπισκότα γεμιστά όχι σαντουιτσάκια όμως, αλλά με γέμιση στο κέντρο του μπισκότου; (να δαγκώνεις και να τρέχει η σοκολάτα)

Πώς βάζεις τη σοκολάτα στο κέντρο του μπισκότου; Με ένεση;;; wacko blink

Να, σαν αυτά
Πώς γίνεται να βάλεις τη γέμιση χωρίς να μοιάζει με τυροπιτάκι και να μην ξεχειλίσει καθώς το κλείνεις;
14  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μία εικόνα χίλιες λέξεις / Πώς μοιάζουν $ 1,000,000,000,000 ? στις: Απρίλιος 24, 2009, 09:53:30 πμ
... σε σύγκριση με τον άνθρωπο; Ανεση

Ας ξεκινήσουμε με χαρτονόμισμα των $100.


Συνεχίζουμε με ένα πακετάκι από 100 εκατοδόλλαρα. Έχει πάχος μικρότερο από μισή ίντσα και χωρά στην τσέπη κάποιου


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός ο πάκος είναι $ 1,000,000 (100 πακέτα των $10,000, 100 πακέτα από τα παραπάνω δηλαδή). Χωρά άνετα σε μια καθημερινή τσάντα για δουλειές ή ψώνια.



Ενώ το $1,000,000 μοιάζει λίγο "μικρό, και όχι τόσο εντυπωσιακό, 100 εκατομμύρια $ μοιάζουν ως ένα πιο αξιοσέβαστο ποσό. Είναι ίσο σχεδόν με μια παλέτα.



Και τώρα $1,000,000,000...
Τώρα μάλιστα! Φτάνουμε κάπου teeny



Έφτασε η ώρα να δούμε πόσο είναι το $1,000,000,000,000 (1 τρισεκατομμύριο δολλάρια)
Είστε έτοιμοι;
Είναι αρκετά εντυπωσιακό...
Δώστε προσοχή στον άνθρωπο με την κόκκινη μπλούζα αριστερά από τα χρήματα... blink
Επίσης προσέξτε πως οι στήλες αποτελούνται από 2 παλέτες η καθεμιά, με χαρτονομίσματα των 100$... Έκπληξη

15  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας στις: Απρίλιος 24, 2009, 09:10:00 πμ
https://www.incardiology.gr/

Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας

. Η μέση συχνότητα που χτυπά η καρδιά είναι 72 σφύξεις ανά λεπτό. Έτσι η καρδιά χτυπά 100.000 φορές την ημέρα, 38 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, και σε ένα άτομο 75 ετών έχει χτυπήσει 2,7 δισεκατομμύρια φορές.

. Σε κατάσταση ηρεμίας, η καρδιά διακινεί περίπου 5 λίτρα αίμα το λεπτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και 25 λίτρα το λεπτό.

. Ο όγκος του αίματος που διακινεί η καρδιά είναι τεράστιος. Η καρδιά ενός 75χρονου έχει διακινήσει περίπου 250.000 τόνους αίμα μέσα στο χρονικό διάστημα των 75 ετών.

. Η καρδιά είναι ένα κοίλο όργανο σχήματος ανεστραμμένης πυραμίδας με την κορυφή προς τα κάτω και αριστερά και την βάση προς τα πάνω. Βρίσκεται τοποθετημένη στο μεσοθωράκιο όπου κάθεται στο διάφραγμα ευρισκόμενη κατά τα 2/3 αριστερά της μέσης γραμμής και κατά το 1/3 δεξιά.

. Το χρώμα της καρδιάς είναι βαθύ ερυθρό, αλλά η ομοιομορφία του χρώματος διακόπτεται από κίτρινες ραβδώσεις οι οποίες οφείλονται στη συσσώρευση λίπους. Ο όγκος τής καρδιάς ποικίλλει στα διάφορα άτομα. Οι διαστάσεις της στον ενήλικα είναι κατά μέσον όρο οι εξής: μήκος: 98 χιλιοστά, πλάτος: 105 χιλιοστά. Το βάρος της φθάνει τα 275 περίπου γραμμάρια. Η καρδιά της γυναίκας έχει διαστάσεις μικρότερες από του άνδρα κατά 5 - 10 χιλιοστά και ζυγίζει 5-10 γραμμάρια λιγότερο.

. Η καρδιά είναι ένα από τα πιο «ευγενικά» όργανα. Η διατήρησή της στη ζωή εξαρτάται από το αίμα που φθάνει σ' αυτήν. Ενώ τα άλλα όργανα κατακρατούν ποσοστό 25% από το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα, η καρδιά χρειάζεται να κατακρατεί το 75%. Αυτό και μόνο δείχνει τη σημασία της σωστής άρδευσης. Όταν τα στεφανιαία αγγεία έχουν προσβληθεί από αρτηριοσκλήρυνση και η αθηρωματική πλάκα που δημιουργείται φράζει πάνω από το 70% του αυλού της αρτηρίας, τότε η ποσότητα αίματος που τροφοδοτεί τον καρδιακό μυ, περιφερειακά της στένωσης, είναι ανεπαρκής και λέμε ότι υπάρχει ισχαιμία. Η μειωμένη προσαγωγή του οξυγόνου σε ορισμένα τμήματα της καρδιάς δημιουργεί τον στηθαγχικό πόνο, που εκφράζει στην ουσία τη «δίψα» του μυοκαρδίου για αίμα.

Περισσότερα...



Οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

. Μείωση της χοληστερίνης

Τα άτομα με δύο η περισσότερους παράγοντες κινδύνου και δεκαετή καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 20% για καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό θα πρέπει να μειώσουν την κακή χοληστερίνη (LDL) κάτω από 100 mg/dl. Για τη επίτευξη αυτού του στόχου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται τα φάρμακα που λέγονται στατίνες


. Διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Σε υγιή άτομα η πίεση πρέπει να είναι ίση ή από κάτω από 120/80 mmHg, εάν η πίεση είναι μεταξύ 120-140 και 80-90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται προυπέρταση. Εάν η πίεση είναι υψηλότερη από 140/90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπέρταση. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή χρονιά νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κάτω από 130/80 mmHg ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140/90 mmHg.


. Διακοπή καπνίσματος

Γρήγορη διακοπή του καπνίσματος.


Άσκηση

Υγιή άτομα θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον με μέτρια σωματική άσκηση για τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα, αν όχι για όλες τις ημέρες της εβδομάδος, τουλάχιστον για τρείς η τέσσερις ημέρες.


. Υγιεινή διατροφή

Τα υγιή άτομα θα πρέπει να ακλουθούν μια υγιεινή διατροφή που θα περιέχει μια ισορροπημένη αναλογία φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, ψαριών, οσπρίων, πουλερικών, άπαχου κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα κεκορεσμένα λίπη.


. Διατήρηση σωματικού βάρους

Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI index) μεταξύ 18,5 - 25.


. Λήψη ασπιρίνης

Τα άτομα τα οποία έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ίσο ή μεγαλύτερο από 10% για επόμενα δέκα έτη πρέπει να πάρουν μία ασπιρίνη χαμηλής δόση, κάθε μέρα, εκτός κι αν έχουν ιατρικούς λόγους να την αποφεύγουν.


. Έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν επίπεδα σακχάρου αίματος λιγότερο από 110 mg/dl και γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBA1C) λιγότερο από 7%.


. Κολπική μαρμαρυγή

’τομα με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να χρησιμοποιούν αντιπηκτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου στο αίμα.


Περισσότερα
Σελίδες: [1] 2 »