GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 17, 2024, 14:29:22 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 ... 19 20 21 [22] 23 24 25 »
316  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2007 / Απ: Παρασκευή 14/12/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Δεκέμβριος 14, 2007, 08:45:43 πμ
Καλημέρα!!!

Εμείς το έχουμε ρίξει στην υγιεινή διατροφή, λόγω αυξημένων τιμών χοληστερόλης. (τι σου κάνουν τα λουκάνικα και τα απάκια) Κλάμα Κλάμα Κλάμα. Φασολάδα λοιπόν για σήμερα με ελάχιστο λαδάκι.

Καλή συνέχεια.
317  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2007 / Απ: Πέμπτη 6/12/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Δεκέμβριος 06, 2007, 09:29:33 πμ
Καλημέρα
Σήμερα θα φάμε μπριζόλες με την σάλτσα την μαργαρίτας και ριζότο

Φιλάκια!!!

<a href="https://www.youtube.com/v/EWHgQtz9kqw" target="_blank">https://www.youtube.com/v/EWHgQtz9kqw</a>
318  Εμείς, το GreekMasa ... / Παρατηρήσεις, προτάσεις / Απ: θα στολιστούμε εμέις; στις: Δεκέμβριος 06, 2007, 08:17:07 πμ
Θαύμα κορίτσια έγινε θαύμα.
Μια ευχή έκανα κι αμέσως πραγματοποιήθηκε.
Αυτός είναι ο Αγιος Βασίλης που θα έρθει από την καμινάδα μου. Λέτε να τον κρατήσω? χιχιχιχι Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
319  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2007 / Απ: Τετάρτη 5/12/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 08:37:05 πμ
Δεν ξέρω βρε κορίτσια αλλά ο καιρός εδώ έχει τρελαθεί. Βροχή όλο το βράδυ
και τώρα ένα ήλιο ναααα!!

Για σήμερα λοιπόν πένες με μπουκιές από κοτόπουλο στήθος και κρέμα γάλακτος. Εύκολα πράγματα δηλ.
Είμαστε τώρα για δύσκολα?
Καλή συνέχεια Φιλί
320  Εμείς, το GreekMasa ... / Παρατηρήσεις, προτάσεις / Απ: θα στολιστούμε εμέις; στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 08:25:04 πμ
Αντμινάκο είσαι πονηρούλης, το ξέρεις?
Τι θα έλεγες όμως να έβαζες έναν αγιοβασίλη "τεκνό" και για μας τα άγια κορίτσια του μάσα? Σαρκασμός Σαρκασμός
Μια πρόταση κάνω κι εγώ η φτωχή.
321  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Απ: Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά!!!! στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 08:37:45 πμ
Καλές Γιορτές σε όλους!!!!

<a href="https://www.youtube.com/v/Y51JyG7M3dw" target="_blank">https://www.youtube.com/v/Y51JyG7M3dw</a>
322  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2007 / Απ: Τρίτη 4/12/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 08:15:38 πμ
Καλημέρα, Καλημέρα!! Μεγάλο χαμόγελο
Μάλλον κάνει κρύο κι εδώ σήμερα.

Για σήμερα κάτι εύκολο και γρήγορο. Δεν ξέρω ακόμα αλλά που θα μου πάει μέχρι να σχολάσω από τη δουλειά θα το βρώ.
Καλή συνέχεια και φιλιά πολλά Φιλί
323  Εμείς, το GreekMasa ... / Νοέμβριος 2007 / Απ: Πέμπτη 29/11/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Νοέμβριος 29, 2007, 10:06:16 πμ
Αν και με γρίπη και σήμερα στο γραφείο, λόγω απουσίας συναδέλφου.
Οπότε κοτοπουλάκι βραστό με φιδέ για μένα και φακές με παντζαροσαλάτα για τους υπόλοιπους.

Καλή συνέχεια.
324  Εμείς, το GreekMasa ... / Νοέμβριος 2007 / Απ: Τρίτη 27/11/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Νοέμβριος 27, 2007, 09:07:32 πμ
Καλημέρα πουλάκια μου!!!

Μάλλον μπριζόλες σήμερα με ριζότο. Δεν ξέρω αν θα προλάβω όμως γιατί ετοιμάζω δέμα για τον γιό μου.

Καλή συνέχεια σε όλες. Φιλάκια Φιλί
325  Εμείς, το GreekMasa ... / Νοέμβριος 2007 / Απ: Δευτέρα 26/11/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Νοέμβριος 26, 2007, 09:23:31 πμ
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν.
Λιτσάκι να χαίρεσαι την κορούλα σου.
Για σήμερα παστίτσιο και σαλάτα λάχανο.

Η δουλειά στο γραφείο συνεχίζεται και εγώ νοιώθω κομμάτια από σήμερα.
Καλή συνέχει σε όλους!!!
326  Εμείς, το GreekMasa ... / Νοέμβριος 2007 / Απ: Παρασκευή 23/11/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Νοέμβριος 23, 2007, 08:00:48 πμ
Καλημέρα !!!
Για σήμερα χόρτα γιαχνερά με πατάτες. Συνοδευτικό λουκάνικο καπνιστό.
Αντε και τελειώνουμε, λίγο θέλουμε ακόμα και μετά ..... ΚΑΛΟ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
327  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: εθιμα με αρωμα ελλαδας!!!!!!1 στις: Νοέμβριος 20, 2007, 11:13:24 πμ

Ετσι για να ζηλέψετε, σας λέω ότι όλα τα κρεοπωλεία εδώ στο Ηράκλειο έχουν εφοδιαστεί με καπνιστά λουκάνικα και καπνιστά απάκια. Περπατάς και μοσχοβολάει ο τόπος.
Μ' έχει πιάσει νοσταλγία σήμερα. Θυμάμαι τα χριστούγεννα που περνούσα στο χωριό με τον παπού και τη γιαγιά. Ο παπούς στο σφάξιμο του χοίρου και η γιαγιά με τις θείες μου να φτιάχνουν λουκάνικα και απάκια. Τα τζάκια κάπνιζαν δαιμονισμένα και όλο το χωριό μοσχομύριζε (ξύδι και αρώματα).
Το βράδυ καθισμένοι όλοι γύρω από το τζάκι μας έλεγε η γιαγιά ιστορίες για καλικάντζαρους και ξωτικά. Και μεις τα πιτσιρίκια την ακούγαμε συνεπαρμένοι.
Δεν ήθελα να τελιεώσουν οι διακοπές των χριστουγέννων και να ξαναγύριζα στην πόλη.
Τα καλύτερά μου χριστούγεννα, τα πιο αθώα και όμορφα. Αχχχ!!
328  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: εθιμα με αρωμα ελλαδας!!!!!!1 στις: Νοέμβριος 20, 2007, 08:01:42 πμ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
[/color]
Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα.
Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι χωρικοί έκοβαν το κρέας του χοίρου και έφτιαχναν:
•  λουκάνικα
•  απάκια: καπνιστό κρέας
•  πηχτή (τσιλαδιά): αφαιρείται κάθε ίχνος κρέατος από το κεφάλι του γουρουνιού και όλα μαζί βράζονται. Ο ζωμός με ειδική προετοιμασία μετατρέπεται σε πηχτό ζελέ που μέσα του βρίσκονται τα κομμάτια του κρέατος.
•  σύγλινα, δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Το λίπος έπηζε μόλις έχανε τη θερμότητα του και το κρέας μπορούσε να διατηρηθεί έτσι για αρκετούς μήνες.
•  ομαθιές, τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι.
•  τσιγαρίδες, κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό στην εξοχή, όταν μάζευαν τις ελιές.
Ο χοίρος των Χριστουγέννων ήταν η βασική πηγή κρέατος για αρκετές εβδομάδες. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια δίαιτα εξαιρετικά φτωχή σε κρέας, την περίφημη διατροφή της Κρήτης (Μεσογειακή Διατροφή), που χάριζε στους Κρητικούς των παλιότερων δεκαετιών υγεία και μακροζωία.
Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο από το χοίρο των Χριστουγέννων, για κάθε κομμάτι του ζώου υπήρχε κάποια χρήση. Ακόμα κι αυτή η ουροδόχος κύστη, η «φούσκα» όπως λέγεται, πλυνόταν και καθαριζόταν και μετά φουσκωνόταν και γινόταν μπάλα, πολύτιμο δώρο για τα παιδιά της εποχής εκείνης.

    Στο σημείο αυτό τελείωνε η δουλειά της ομάδας του κοψίματος του χοίρου, για να επακολουθήσει η γερή κρασοκατάνυξη με τσι μπόλικους μεζέδες, που έδιναν οι σουβλισταρές στον άρδακτο, που ψήνονταν στο μεταξύ.

Μετά την αποχώρηση της ομάδας του κοψίματος παράμεναν οι άνθρωποι του σπιτιού με επικεφαλής τις γυναίκες και επιδίδονταν στην πιο λεπτομερειακή προπαρασκευή και κατεργασία των ξεχωρισμένων κομματιών του τεμαχισμένου χοίρου.

    Και πρώτα έπαιρναν από τα κρέατα της σκάφης τα χοιρομέρια και αφού τα χάραοαν, έβαζαν στις βαθειές χαραγές μπόλικο αλάτι. Το ίδιο έκαναν καιστις λουρίδες του λαρδιού, ενώ τις κυλινδρικές πέρδικες (μπον-φιλέ) τις έκοβαν στενόμακρες λουρίδες και τις αλάτιζαν, για να γίνουν τα απάκια. Τα αλατισμένα αυτά κρέατα, τα ξανάριχναν στη σκάφη και τα περίχυναν μέσα σε δυνατό ξύδι. Ύστερα από τρεις-τέσσερις μέρες τα τραβούσαν από το ξύδι, τα περιτύλισαν σε καθαρά τσουβάλια ή χοντρά υφάσματα και τα πέτρωναν βαρεία ώσπου να στραγγίσει το ξύδι και το νερό, που περιείχαν. Κατόπιν τα κρεμούσαν στο τζάκι και καπνίζονταν μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Για αυτό όλα αυτά τα κρέατα λέγονται με μια λέξη καπνιστά.
    Όσο για την παρασκευή των λουκάνικων η νοικοκερά με τα παραχέρια (βοηθούς) της έκοβε τα ξεχωρισμένα ειδικά κομμάτια το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια -τις γουλιές- και τα έριχνε μέσα σε δυνατή άλμη από αλάτι και ξύδι. Ύστερα δε από δυο-τρεις μέρες τα έβγαζε και χωρίς να τα στραγγίσει τελείως πρόσθετε τα ανάλογα τριμμένα πιπεροκίμινα και άρχιζε έπειτα να γεμίζει τα κομματιασμένα έντερα του χοίρου με τη βοήθεια της λουκανίθρας, μιας λεπτής βίτσας γυρισμένης σε αυγοειδές σχήμα, που έμπαινε στο στόμιο του εντέρου και το κρατούσε ανοικτό προς διευκόλυνση του γεμίσματος. Μετά το γέμισμα του κάθε λουκάνικου, που ήταν δεμένο και από τις δυο άκρες διπλώνονταν και κρεμούνταν σε μια ειδική χοντρή βέργα, που βρισκόταν επίτηδες στο εσωτερικό του τζακιού, για στέγνωμα και κάπνισμα.
    Παράλληλα και ταυτόχρονα με τις παραπάνω δουλειές γινόταν και η προετοιμασία για την παρασκευή της τσιλαδιάς (πηκτής). Για το σκοπό αυτό σε ένα ενδιάμεσο χρόνο έπαιρναν και έβραζαν δυνατά σε κατάλληλο μεγάλο τσικάλι τη χοιροκεφαλή, τσι λαιμουδαρές και τα πόδια μέχρι να ξεκοκκαλίσουν. Μετά το βράσιμο αποχώριζαν το κρέας από τα κόκκαλα, το τεμάχιζαν σε μικρά κομμάτια και τα ανακάτωναν, ώστε να υπάρχει ανομοιομορφία από τα διάφορα μέρη της κεφαλής της λαιμουδαράς και των ποδιών. Τα ανακατεμένα αυτά κομμάτια κουκκίζονταν ελαφρά με τριμμένα πιπεροκίμινα και τοποθετούνταν σε ένα ή περισσότερα δοχεία. Κατόπιν έπαιρναν το ζουμί αφαιρούσαν την πανωλαδιά τση γλίνας, ώστε να μένει ο τζίλιος, ένα παχύρρευστο τρεμάμενο υγρό με την πολλή ζελατίνα του δέρματος και αφού έστιβαν στο υγρό αυτό μερικά νεράτζα για αρωματισμό περίχυναν μ αυτό τα κομμάτια των βρασμένων κρεάτων, που έπηζαν όλα μαζί και σχημάτιζαν την τσιλαδιά, την οποία άνοιγαν μετά μερικές μέρες ανά ένα-ένα τα δοχεία κι έτρωγαν τους εκλεκτούς της μεζέδες.

      Τα σύγλινα παρασκευάζονταν με απλό ψήσιμο μέσα σε ανοικτή σίγλα των γουλιών, που προορίζονταν για αυτά. Κατά το ψήσιμο όμως έπρεπε να μη μείνει νερό στις ψημένες γουλιές, που αλάτιζαν μέτρια κατά την ώρα του ψησίματος. Μετά το ψήσιμο τοποθετούνταν κατά πατωσές μέσα στο κατάλληλο κουρούπι μαζί με τη γλίνα, που περιείχαν, σε τρόπο ώστε να γεμίζουν όλα τα κενά και να μη μείνει μέσα αέρας, μάλιστα για μεγαλύτερη ασφάλεια κάλυφταν την κορφή του κουρουπιού με ζεστή γλίνα, που όταν έπησε έκανε ένα σώμα όλο το περιεχόμενο του κουρουπιού, από το οποίο έπαιρναν αργότερα μικρές ποσότητες για την παρασκευή φαγητών της οικογένειας.

    Για την παρασκευή της γλίνας κόβονταν σε σχετικά μεγάλα κομμάτια τα πλαϊσερά και οι βασιλικοί και ρίχνονταν σε μεγάλο μπακιροτσίκαλο μέσα σε νερό και ακολουθούσε δυνατός και παρατεταμένος βρασμός μέχρις ότου αποβληθεί το λίπος (γλίνα) από τα πλαϊσερά και τσι βασιλικούς. Μετά το βράσιμο και τον αποχωρισμό του λίπους παράμενε όλο το περιεχόμενο του τσικαλιού ώσπου να κρυώσει, οπότε η γλίνα επέπλεε και μαζευόταν με την τρυπητή κουτάλα. Αν η νοικοκερά ήθελε καλύτερη λεύκανση της γλίνας, την ξανάβραζε σε άλλο νερό και αφού ξανακρύωνε την μάζευε με την κουτάλα και την έριχνε σταγγιστά στο ειδικό κουρούπι.
Τα κομμάτια των πλαϊσερών και των βασιλικών, που έμεναν μετά το βράσιμο, περνούσαν ακόμη από άλλη επεξεργασία, για να αποδώσουν και το υπόλοιπο της γλίνας, που κρατούσαν. Η πρόσθετη αυτή επεξεργασία ήταν το τσιγάρισμα δηλ. το ψήσιμο χωρίς νερό. Το τσιγάρισμα γίνονταν μέσα σε ειδικό βαθύ τηγάνι, όπου ρίχνονταν σε μικρές ποσότητες και με το άνυδρο ψήσιμο έλυωνε η απομένουσα γλίνα και έμεναν μόνο οι τσιγαρίδες. που ανασύρονταν με την τριπλή κουτάλα και τρώγονταν αμέσως από την οικογένεια, ενώ η γλίνα, που έβγαινε φυλάσσονταν για μελλοντική κατανάλωση.
Όλα τα παραπάνω παρασκευάσματα διατηρούνταν και καταναλώνονταν από την αγροτική οικογένεια σ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και έτοι καλυπτόταν μια πολύ σημαντική ανάγκη σε κρεατοδιατροφή της οικογένειας, που κατά πολύ αραιά διαστήματα ικανοποιούνταν στις άλλες εποχές του χρόνου.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τμήματα του χοιρινού χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν ως πρώτη ύλη για διάφορα γιατροσόφια ενώ άλλα κομμάτια του αποτελούσαν αντικείμενα μαντείας. Πιο συγκεκριμένα ο σφάχτης ή κάποιος ηλικιωμένος σε ρόλο χρησμοδότη μελετούσε τα σπλάγχνα του ζώου για να ερμηνεύσει τι σήμαιναν για το μέλλον, για την τύχη του σπιτιού, τις σοδειές, τον καιρό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1. Το έθιμο της Γαλοπούλας έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ. Έχει διαδοθεί αρκετά και στην Ελλάδα και έχει αντικαταστήσει το χοιρινό κρέας σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι τελείως.

Τα κάλαντρα
Τα κάλαντα (αρχαίο έθιμο σχετικό με την αρχή του χρόνου), κάλαντρα στην κρητική διάλεκτο, είναι τραγούδια που, με αφορμή το θρησκευτικό περιεχόμενο της εορτής, ζητουν φιλοδωρήματα για τους τραγουδιστές, τους καλαντράδες. Η βάση των παραδοσιακών καλάντων σε όλη την Ελλάδα είναι κοινή: αφού λένε για την εορτή, περνάνε στα παινέματα (επαίνους) για το νοικοκύρη, την «κερά», το γιο και τη θυγατέρα, με στίχους που είναι ένας ποταμός από εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς, γεμάτες όμορφες κοπελιές, ξομπλιαστές, υφαντά, γραμματικούς με χρυσά κοντύλια (μολύβια), σπαθιά και ευαγγέλια κ.λ.π. (που τα σημερινά παιδιά της πολυκατοικίας και της τηλεόρασης, χωρίς να φταίνε βέβαια τα ίδια, μάλλον δεν θα τα καταλάβαιναν καν), και καταλήγουν στα δοσίματα: γ-ή απάκι γ-ή λουκάνικο γ-ή από λαγού κομμάτι, γ-ή από τη μαύρη όρνιθα κιανένα-ν-αβγουλάκι, κι αν είν’ κι απού τη γαλανή (άσπρη) ας είν’ και ζευγαράκι (δύο αβγά). Κι απού το λαδοπίθαρο κιαμια οκά λαδάκι, κι αν είν’ και περισσότερο, κρατούμε μεις τ’ ασκάκι (να το βάλουμε)…
Όχι εφετζίδικα δώρα, όχι εμπορεύματα, αλλά είδη πρώτης ανάγκης!
(Από το περιοδικό του Ρεθύμνου «Πολιτεία»)


Κρητικά κάλαντα

Καλήν εσπέρα άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ' αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει,
οι ουρανοί αγάλλονται χαίρετ' η φύσις όλη.
Άψε Βαγίτσα το κερί, άψε και το διπλέρι
και κάτσε και ντουχούντιζε ίντα θα μας εφέρει.
Για πα και για λουκάνικο, για χοιρινό κομμάτι
κι από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι κι αν τό 'κανε κι η γαλανή ας είναι ζευγαράκι.
Φέρε πανιέρι κάστανα, πανέρι λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί να πιουν τα παλικάρια.
Κι αν είναι με το θέλημα άσπρη μου περιστέρα
ανοίξατε την πόρτα σας να πούμε 'καλησπέρα".



329  Εμείς, το GreekMasa ... / Ανακοινώσεις Greek Masa / Απ: 15/11/2007 Νεος Chat Server στις: Νοέμβριος 15, 2007, 12:41:10 μμ
Πάω που λέτε κι εγώ να μπω, τώρα που τέλειωσα τη δουλειά στο γραφείο και ...... έφαγα πόρτα.
Δεν μπαίνω με τίποτα.
Τοκ τοκ χτυπώ ξαναχτυπώ την πόρτα, τίποτα σας λέω δεν ανοίγει με τίποτα. Λες και πήρα λάθος κλειδιά
Βρε Αντμιν θέλω τα σωστά κλειδιά
Τώρα θα κλαίω!!! Κλάμα Κλάμα Κλάμα Κλάμα Κλάμα
330  Εμείς, το GreekMasa ... / Νοέμβριος 2007 / Απ: Πέμπτη 8/11/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:00:40 πμ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Για σήμερα ψαρόσουπα.

 ΦιλίΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣ Φιλί
Πάρε τις πιο καλές μου ευχές
και βάλτες στην κάρδιά σου
δεν είμαι εγώ, κι ας είν΄ αυτές
όπου κι αν πάς κοντά σου!!!


Μια ευχή μονάχα θα σου πώ
μα θάν΄ απ΄ την καρδιά μου
ότι ποθείς κι ότι ζητάς
να τό΄ χεις κοπελιά μου.


Σελίδες: « 1 ... 19 20 21 [22] 23 24 25 »