GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 15, 2024, 17:54:05 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 ... 10 11 12 [13] 14 15 16 ... 32 »
181  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διαδίκτυο / Ψηφίστε γι αυτά που σας αφορούν στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 03:19:06 πμ
Ένα site με κάθε λογής ψηφοφορίες και συγκεντρώσεις υπογραφών για διάφορα ζητήματα (ανάμεσα σε άλλα συγκεντρώνονται υπογραφές για να σταματήσει η κακοποιηση των παιδιών) ρίξτε μια ματιά και υπογράψτε

https://www.gopetition.com/
182  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Πυρετός, πως να τον αντιμετωπίσουμε στις: Φεβρουάριος 09, 2010, 01:42:06 πμ
Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας τον σώματος πάνω από το φυσιολογικό.

 Η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται με πολύπλοκο μηχανισμό από έναν κεντρικό «θερμοστάτη», τον υποθάλαμο, που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Για τον άνθρωπο μέση φυσιολογική θερμοκρασία είναι οι 37 βαθμοί Κελσίου, με ημερήσιες διακυμάνσεις από 0,5 έως 1 βαθμό.

Tο πρωί η θερμοκρασία του σώματος είναι, συνήθως, πιο χαμηλή σε σύγκριση με το απόγευμα. Αυξάνεται φυσιολογικά ύστερα από έντονη σωματική άσκηση, μετά το φαγητό κατά τη διάρκεια της πέψης, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού η ύστερα από πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

 Τη θερμοκρασία μπορούμε να τη μετρήσουμε στο ορθό, στη μα­σχάλη, στο στόμα, στο δέρμα. Αλλά, ακόμη και την ίδια στιγμή σε όλα αυτά τα σημεία θα έχουμε διαφορετικές τιμές. Στη μασχάλη η θερμοκρασία μπο­ρεί να είναι έως και 1 βαθμό χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο ορθό, ενώ στο στόμα, αν το παιδί αναπνέει γρήγορα, η ένδειξη μπορεί να είναι εσφαλμένα πιο χαμηλή από την πραγματική θερμοκρα­σία του σώματος.

Μιλάμε για πυρετό όταν:

α) Σε παιδιά κάτω των 3 χρόνων η θερ­μοκρασία στο ορθό είναι πάνω από 38 βαθμούς, στη μασχάλη πάνω από 37,5 και στο στόμα πάνω από 37,8.

β) Σε παιδιά άνω των 3 χρόνων η θερμοκρασία στο ορθό είναι πάνω από 37,8 βαθμούς και στη μασχάλη ή το στόμα πάνω από 37,2.

Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, υψηλός ονομάζεται ο πυρετός όταν ξε­περνά τους 40,5 βαθμούς.

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια αλλά σύμπτωμα. Οφείλεται, συνήθως, σε λοιμώ­ξεις από μικρόβια ή ιούς, αλλά μπορεί να αποτελεί εκδήλωση ποικίλων άλλων παθή­σεων, ακόμη και αντίδρασης σε φάρμακα.

 

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο πυρε­τός είναι χρήσιμος! Σε περίπτωση λοίμωξης όχι μόνο μας ειδοποιεί ότι κάποιο παθογόνο έχει εισβάλει στον οργανισμό, αλλά βοηθά τους μηχανισμούς που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού για να αντιμετωπισθεί η εισβολή. Η εμφάνιση του δείχνει το ξεκίνημα της νόσου και η πτώση του συμπίπτει, συνήθως, με το τέλος της. Tο ύψος του πυρετού δεν αντιστοιχεί πάντοτε στη σοβαρότητα της λοίμωξης. Σε ιογενείς λοιμώξεις ο πυρε­τός μπορεί να είναι υψηλότερος απ' ό,τι σε μικροβιακές και, αντίθετα, πολύ σο­βαρές καταστάσεις μπορεί να συνοδεύο­νται από χαμηλό πυρετό. Ειδικά στα νεογνά, η λοίμωξη συνήθως δεν προκαλεί πυρετό.

Ο πυρετός ως σύμπτωμα στην πλειο­νότητα των περιπτώσεων είναι ακίνδ­νος. Σημασία έχει το αίτιο που τον προκάλεσε ή άλλα χρόνια προβλήματα υ­γείας που, ενδεχομένως, έχει το παιδί και μπορεί να επιδεινωθούν με τον πυρετό, καθώς και κάποιο νευρολογικό πρόβλημα ή ιστορικό πυρετικών σπα­σμών που το κάνουν πιο ευπαθές στην εμφάνιση σπασμών. Επίσης, ο πυρετός έχει ιδιαίτερη σημασία σε μικρά βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών.

Tο παιδί που έχει πυρετό μπορεί να φαίνεται ξαναμμένο και το δέρμα του να είναι ζεστό ή να φαίνεται χλομό, το δέρμα του να είναι κρύο και να έχει ρίγος. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να σας πει ότι δεν νιώθει καλά ή ότι έχει πονοκέ­φαλο. Αν έχει υψηλό πυρετό μπορεί ακό­μη και να παραμιλά. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να κάνει πυρετικούς σπα­σμούς. Ολα αυτά είναι εκδηλώσεις του πυρετού και αποκαθίστανται με την υπο­χώρηση του. Συνήθως το παιδί, παρά τον πυρετό, δεν χάνει το κέφι και τη διάθεση του.

Αν, όμως, μετά την πτώση του πυρετού το παιδί εξακολουθεί να είναι «πεσμένο», να μην τρώει, να είναι υπναλέο ή ληθαργικό, να αναπνέει γρήγορα, να παραπο­νείται για πονοκέφαλο, να κάνει εμετούς ή να παρουσιάσει εξάνθημα, δεν φταίει ο πυρετός αλλά η αρρώστια.

 

Υποθερμία


 Το αντίθετο του πυρετού είναι η υποθερμία, θερ­μοκρασία δηλαδή κάτω από το φυσιολογικό. Δεν είναι σπάνια και αν το παιδί κατά τ' άλλα είναι καλό και ζωηρό, όπως πάντα, δεν έχει σημασία. Πολλές φορές με την πτώση του πυρετού μπορεί να έχουμε παροδικά υποθερμία, που αποκαθίσταται σε λίγο από μόνη της. Σπάνια, σε περίπτωση σοβαρής λοίμω­ξης, με την εμφάνιση του πυρετού η θερμοκρασία στη μασχάλη μπορεί να είναι χαμηλή αλλά στο ορθό αυξημένη, οπότε δεν πρόκειται για υποθερμία. Η υποθερ­μία έχει σημασία αν οφείλεται σε έκθεση του παιδιού σε πολύ χα­μηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος ή αν το παιδί είναι άτονο, νωθρό, μελανιασμένο. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο που πρέπει να κά­νουμε είναι να το ζεστάνουμε και να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον παιδίατρο.

«Δέκατα»

Τα «δέκατα» αποτελούν πηγή άγχους για πολλούς γονείς, που παραβλέπουν το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει πυρετό αλλά, θερμομετρώντας το κάθε τόσο, αξιολογούν τις φυσιολογικές ημερήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ως παθολογικές. Πολλές φορές δεν διστάζουν να υποβάλουν το παιδί και σε εργαστηριακές εξετάσεις για να «ερευνήσουν» το πρόβλημα. Σε πρακτικό επίπεδο μικροδιακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη μασχάλη μέχρι 37,5 βαθμούς είναι άνευ ση­μασίας και, όπως αναφέρθηκε, σχετίζονται με το χρόνο που γίνεται η θερμομέτρηση (πρωί - απόγευμα), την προηγού­μενη δραστηριότητα του παιδιού, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή την ιδιο­συστασία του.

 

«Χρόνια» δέκατα αυτού του είδους δεν υπάρχουν ως συγκεκριμένη πάθηση. Ούτε οι «αμυγδαλές» ούτε τα «κρεατάκια», για να αναφέρουμε τα πιο συχνά, ευθύνονται για τέτοια δέκατα. Αντίθετα, διακυμάνσεις που σταθερά πλησιάζουν τους 38 βαθμούς πρέπει να αναφερθούν στον παιδίατρο, ο οποίος θα κρίνει αν υπάρχει πρόβλημα. Αν το παιδί είναι άρρωστο και τύχει να θερ­μομετρηθεί στη φάση που ακόμη δεν έχει ανεβεί ο πυρετός, στην επόμενη θερμομέ­τρηση το ερώτημα θα έχει απαντηθεί.

Tο θερμόμετρο

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμο­μέτρων.  Για να είναι ακριβής η μέτρηση πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης του καθενός.

Υδραργυρικό θερμόμετρο

Είναι το κλασικό θερμόμετρο που μπορεί να τοποθετηθεί στη μασχάλη, στο ορθό ή στο στόμα. Προτού το χρησιμοποιήσετε, κατεβάστε τον υδράργυρο στους 35 βαθμούς. Τινάζοντας το προσέξτε να μην το σπάσετε στο τραπέζι ή σε άλλο αντικείμενο. Καθαρίστε την ά­κρη με τον υδράργυρο με οινόπνευμα ή νερό και σαπούνι, ξεπλύντε το με νερό και σκουπίστε το χωρίς να το τρίψετε. Tο ύψος της στήλης του υδραργύρου δείχνει τη θερμοκρασία.

Ψηφιακό θερμόμετρο

Χρησιμοποιείται στη μασχάλη, στο στόμα, στο αυτί. Ταυτόχρονα με ένα ηχητικό ή φωτεινό σήμα αναγράφεται σε πλαίσιο η θερμοκρασία σε βαθμούς.

Ταινίες θερμομέτρησης

Χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στο δέρμα. Στην ταινία διαβάζετε τη θερμοκρασία σε βαθμούς.

Φροντίστε να υπάρχει θερμόμετρο στο σπίτι, να θυμόσαστε σε ποιο συρτάρι

βρίσκεται και να ξέρετε να το χρησιμοποιείτε. Αν πρόκειται για υδραργυρικό θερμόμετρο, καλό είναι να έχετε δύο, επειδή, όπως συμβαίνει πολλές φορές, τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζεστε κά­τι θα γίνει και θα σπάσει! Αν σπάσει, φροντίστε να μην κοπεί κανείς από το γυαλί, αλλά αν τύχει το παιδί να βρει ένα κομματάκι υδράργυρο και το βάλει στο στόμα του, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στη μορφή αυτή ο υδράργυρος είναι ακίνδυνος. Αν έχετε ψηφιακό θερμόμετρο, φροντίστε να υπάρχουν εφεδρικές μπαταρίες. Μακριά όμως από το παιδί.

Πώς μετράμε τον πυρετό


Στη μασχάλη

Για να θερμομετρήσετε το παιδί στη μασχάλη καθίστε το στην αγκαλιά σας, σηκώστε το χέρι του, τοποθετήστε τη μύτη του θερμομέτρου στο βάθος της μασχάλης, έτσι ώστε να ακουμπά τελεί­ως στο δέρμα, και φέρτε το μπράτσο του σε επαφή με το σώμα. Φροντίστε η μα­σχάλη να είναι στεγνή και το χέρι του παιδιού ακίνητο. Αφήστε το για 2-3 λε­πτά (ανάλογα με τον τύπο του θερμομέτρου) και διαβάστε την ένδειξη.

Στο ορθό

Για να μετρήσετε τη θερμοκρασία στο ορθό το παιδί πρέπει να είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ή μπρούμυτα και να μην κουνιέται. Κρατήστε το στα γόνατα σας και σηκώστε τα πόδια του έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία με το σώμα του ή βάλτε το στο κρεβάτι με ένα μαξιλαράκι να του σηκώνει τους γοφούς. Βάλτε το ένα σας χέρι όπου σας βολεύει καλύτερα ώστε να μπορέσετε να το ακινητοποιήσετε.

Με το άλλο χέρι βάλτε τη μύτη του θερ­μομέτρου στον πρωκτό σε βάθος 2-3 εκατοστών και κρατήστε το σταθερά για 2-3 λεπτά (ανάλογα με τον τύπο του θερμομέ­τρου), βγάλτε το και διαβάστε την ένδειξη.

 

Στο στόμα

Για να μετρήσετε τη θερμοκρασία στο στόμα πρέπει το παιδί να μην έχει φάει ή πιει πρόσφατα κάτι ζεστό ή κρύο και να μην είναι βουλωμένη η μύτη του. Tο θερμόμετρο πρέπει να κρατηθεί ακίνητο κάτω από τη γλώσσα για 2-3 λεπτά. Πείτε στο παιδί να το συγκρατεί με τα χείλη (όχι με τα δόντια), να κλείσει το στό­μα του και να αναπνέει από τη μύτη. Με το ηχητικό σήμα διαβάστε την ένδειξη.

Στο δέρμα

Για τη θερμομέτρηση στο δέρμα εφαρμόζετε την ταινία στο μέτωπο του παιδιού για 15 δευτερόλεπτα και διαβάζετε την ένδειξη. Tο δέρμα πρέπει να είναι στεγνό.

Στο αυτί

Για τη θερμομέτρηση στο αυτί τοποθετείτε τη μύτη του θερμομέτρου στον ακουστικό πόρο και με το ηχητικό ή φω­τεινό σήμα διαβάστε την ένδειξη.

Γενικά, η θερμομέτρηση στο ορθό είναι η πιο ακριβής. Είναι η μέθοδος, που συνιστάται για νεογνά, βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων. Αν το παιδί δυσανασχετεί, η θερμομέτρηση, μετά την ηλικία των 2 χρόνων, μπορεί να γίνεται στη μασχάλη. Αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος δεν θερμομετρούμε στο ορθό παι­διά μεγαλύτερα των 4 χρόνων. Η θερμο­μέτρηση στο στόμα δεν συνιστάται σε παιδιά μικρότερα των 4-5 χρόνων, επειδή συνήθως δεν μπορούν να συνεργασθούν. Η θερμομέτρηση με ταινία δεν θεωρείται απολύτως ακριβής.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πυρετό


Για να αντιμετωπίσουμε τον πυρε­τό πρέπει πρώτα να θερμομετρή­σουμε σωστά το παιδί, για να Βε­βαιωθούμε ότι πράγματι η θερμοκρασία του είναι αυξημένη και να δούμε το ύψος του πυρετού.

Tο ότι μας φαίνεται «ζεστό» είναι ένδειξη και όχι απόδειξη ότι έχει πυρετό.

Σε θερμοκρασία μικρότερη από 38,3 βαθμούς δεν δίνουμε αντιπυρετικό, εκτός αν το παιδί αισθάνεται δυσφορία ή έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών. Υπάρχουν διάφορα αντιπυρετικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν διαφορετική φαρμα­κευτική ουσία, όπως παρακεταμόλη, με-φεναμικό οξύ, τολφεναμικό οξύ. Η ασπι­ρίνη δεν συνιστάται για την αντιμετώπι­ση του πυρετού στα παιδιά.

Τα αντιπυρετικά κυκλοφορούν σε ποι­κίλες μορφές (σιρόπι, υπόθετα, σταγό­νες, χάπια ή σκόνη για διάλυμα), καθεμιά από τις οποίες έχει συγκεκριμένη περιε­κτικότητα της δραστικής ουσίας. Η δό­ση τους καθορίζεται από το βάρος του παιδιού. Σε βρέφη και μικρά παιδιά δίνουμε σταγόνες, σιρόπι ή υπόθετα, ε­πειδή μπορούν να χορηγηθούν εύκολα και να υπολογισθεί με ακρίβεια η ποσό­τητα που χρειάζεται. Τα μεγαλύτερα παι­διά, ανάλογα με το βάρος τους, μπορούν να πάρουν και χάπια, αν μπορούν να τα καταπιούν.

Κάθε είδος αντιπυρετικού δίνεται 3-4 φορές την ημέρα (κάθε 6-8 ώρες), αλλά, αν χρειάζεται αντιπυρετικό και στα μεσο­διαστήματα, μπορούμε να δώσουμε άλ­λες τόσες φορές αντιπυρετικό που πε­ριέχει διαφορετική δραστική ουσία. Χρει­άζεται προσοχή στη δοσολογία και στη συνολική ποσότητα κάθε φαρμάκου που θα πάρει το παιδί στο 24ωρο. Αν η πο­σότητα είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται, δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αν, όμως, ξεπεράσουμε τη σωστή δοσολογία, μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση και να έχουμε δυσάρεστα επακόλουθα.

Σε κάθε σπίτι με παιδιά πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο κάποιο αντιπυρετικό σκεύασμα. Ελέγξτε το περιοδικά για να είστε σίγουροι ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου. Ανάλο­γα με το βάρος του παιδιού, να έχετε ση­μειωμένη τη δόση και τον αριθμό των δό­σεων που μπορείτε να δώσετε. Είναι πιο ακριβές να μετράτε την ποσότητα του σιροπιού με μια σύριγγα ή με δοσομετρικό κουταλάκι. Συμβατικά, 5 κυβικά εκα­τοστά σιρόπι αντιστοιχούν σε ένα κουτα­λάκι του γλυκού, αλλά όλα τα κουταλάκια του γλυκού δεν έχουν την ίδια χωρητικό­τητα. Όπως με όλα τα φάρμακα, προτού το δώσετε, ξαναδιαβάστε το όνομα και την περιεκτικότητα του για να μη γίνει λάθος. Μη μεταφέρετε φάρμακα από το ένα κουτί στο άλλο, για να είστε σίγου­ροι ότι το κουτί αντιστοιχεί στο σωστό μπουκάλι.

 

Αν το παιδί δεν κάνει εμετούς, δίνουμε το αντιπυρετικό από το στόμα. Tο φάρμακο χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να αρχίσει να δρα. Αν για οποιονδή­ποτε λόγο δεν μπορεί να πάρει το φάρμακο από το στόμα του, το δίνουμε σε μορφή υπόθετου. Με το υπόθετο η δράση του αντιπυρετικού αρχίζει πιο γρήγορα, σε 10-15 λεπτά.

Αν το παιδί κάνει αμέσως εμετό το σι­ρόπι ή τις σταγόνες ή βγάλει αμέσως το υπόθετο, μπορούμε να επαναλάβουμε τη δόση. Αν, όμως, έχει περάσει λίγη ώρα, δεν γνωρίζουμε πόσο από το φάρμακο έχει απορροφηθεί.

Αν εξακολουθεί να έχει πυρετό, δίνου­με άλλου τύπου αντιπυρετικό, αλλά όχι προτού περάσει τουλάχιστον μία ώρα από το προηγούμενο.

Με τη γρήγορη πτώση του πυρετού η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να πέσει κάτω από τους 36 βαθμούς, χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα. Αν το παιδί είναι ιδρωμένο, σκουπίστε το και αλλάξ­τε του ρούχα και σεντόνια.

Αν ο πυρετός ξεπερνά τους 39,5 βαθ­μούς ή το παιδί νιώθει δυσφορία ή έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών, σε συνδυασμό με το αντιπυρετικό, θα βοηθήσει ένα ολόσωμο μπάνιο. Tο νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 29-32 βαθμών (το νερό της βρύσης έχει θερμοκρασία 18-20 βαθμούς).

Καθίστε το παιδί στο λεκανάκι του μπάνιου ή στην μπανιέρα και βρέξτε το σώμα του με ένα σφουγγάρι μέχρι να αρ­χίσει να υποχωρεί ο πυρετός. Συνήθως μισή ώρα αρκεί. Μην περιμένετε να πέ­σει τελείως ο πυρετός με το μπάνιο.

Αν το παιδί δεν θέλει το μπάνιο, τυλίξ-τε το σώμα του με δροσερές πετσέτες που τις αλλάζετε συχνά.

Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα στο μπάνιο, στις κομπρέσες ή για εντριβές.
Η απορρόφηση του από το δέρμα ή η εισπνοή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Μην περιμένετε πολλά πράγματα από ένα βρεγμένο πανάκι στο μέτωπο ενός παιδιού τυλιγμένου με κουβέρτες σε δωμάτιο με θερμοκρασία «φούρνου». Tο παιδί που έχει πυρετό δεν χρειάζεται υπερ­βολικό σκέπασμα «για να μην κρυώσει».

θα νιώθει πολύ καλύτερα αν το σκεπάσετε ελαφρά ή και καθόλου και η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι κανονική.


Αντίθετα, στη φάση που ανεβαίνει ο πυρετός και έχει ρίγος το σκεπάζουμε και δεν βάζουμε κομπρέσες ούτε του κά­νουμε μπάνιο.

Δώστε στο παιδί να πιει υγρά χωρίς να το πιέζετε. Αν θέλει να φάει, και δεν υπάρχει άλλος ειδικός λόγος για συγκεκριμένη δίαιτα (εμετοί, διάρροιες), αφήστε το να φάει ελεύθερα, αποφεύγοντας μόνο τις πολύ λιπαρές ή δύσπεπτες τροφές. Αν έχει διάθεση να παίξει, δεν υπάρχει λόγος να το καθηλώσετε στο κρεβάτι. Αποθαρρύνετε μόνο την έντονη σωματική δραστηριότητα.
183  Εμείς, το GreekMasa ... / Φεβρουάριος 2010 / Δευτέρα 8/2/2010, Τι θα φάμε σήμερα στις: Φεβρουάριος 08, 2010, 06:10:18 πμ
Καλημερούδια σε όλους  rose και καλή εβδομάδα να έχουμε

Σήμερα πάμε για το δελεαστικότατο φρικασε κοτοπουλο της Φλώρας (ήδη ανυπομονώ να το φάω)  rose
κι έχουμε και τυροπιτούλα σπιτική με αλεύρι ολικής αλεσης για την δίαιτα ( biggrin biggrin biggrin)
τώρα για γλυκάκι μάλλον κάτι έτοιμο γιατί τα παιδάκια μου δεν έχουν συνέλθει ακόμη (για την ακρίβεια η μικρή ξανακυλά  Κλάμα)
184  Εμείς, το GreekMasa ... / Φεβρουάριος 2010 / Σάββατο 6/2/2010 Τι θα φάμε σήμερα στις: Φεβρουάριος 06, 2010, 08:25:11 πμ
Καλημερούδια

Επιτέλους κοιμηθήκαμε λιγάκι  tired

Σήμερα τρώμε σνίτσελ (ακόμα δεν ξέρω πως, θα ψαχουλέψω στις συνταγούλες μας)
185  Εμείς, το GreekMasa ... / Φεβρουάριος 2010 / Παρασκευή 5/2/2010 Τι θα φάμε σήμερα? στις: Φεβρουάριος 05, 2010, 06:06:02 πμ
Καλημερούδια,
Πάει κι αυτή η εβδομάδα, Πως περάσατε εχθές?

Τελικά εμείς τσικνίσαμε στης πεθεράς μου
Για σήμερα έχει κλασική ψυγειόπιτα Παρασκευής, ξεσκαρτάρουμε το ψυγείο μας δηλδ.

Πολλά φιλάκια  rose
186  Εμείς, το GreekMasa ... / Φεβρουάριος 2010 / Πέμπτη 4/2/2010 Τι θα φάμε σήμερα στις: Φεβρουάριος 04, 2010, 05:07:28 πμ
Καλημερούδια γλυκιά παρέα,

Σήμερα τρώμε τα απίθανα χθεσινα μακαρονάκια με σαλατούλα
187  Εμείς, το GreekMasa ... / Φεβρουάριος 2010 / Τρίτη 2/2/2010 Τι θα φάμε σήμερα στις: Φεβρουάριος 02, 2010, 05:49:11 πμ
Καλημερούδια παρεούλα,  rose

Μην αναρωτιέστε τι κάνω ξύπνια τέτοια ώρα. Μα φυσικά κάνω Κρουασίνια σφολιάτας με φέτα και Λουκανικόπιτα εύκολη

χα χα οχι δεν τρελάθηκα (οχι ακόμα δηλαδή  Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα) αλλά μιας που με έχουν ξυπνήσει απο τα άγρια χαράματα είπα να τους φτιάξω κολατσιό να πάρουν μαζί.
Απο φαγάκι έχουμε ψητό κοτοπουλο και θα το συνοδεύσουμε με πατατούλες και την πίτα μας  rose rose
188  Εμείς, το GreekMasa ... / Ιανουάριος 2010 / Κυριακή 31/1/2010 Τι θα φάμε σήμερα στις: Ιανουάριος 31, 2010, 07:50:27 πμ
Καλημερούδια
Τελευταία μερα του μήνα σήμερα. Παει κι ο Γενάρης  Λύπη

Για σήμερα έχω ωραίο συκώτι και λέω να το κάνω με μαυροδάφνη και μουστάρδα και απο δίπλα ρεβυθοπουρές  rose
189  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διαδίκτυο / Παιχνίδι-Γρίφος 2 στις: Ιανουάριος 31, 2010, 01:11:39 πμ
Παρόμοιο με το πρώτο είναι και αυτό (ακούς Μαρινάκι?  Μεγάλο χαμόγελο) απλά λίγο πιο εύκολο (μάλλον κι εδώ στην τρίτη σελίδα έχω κολήσει getlost  teeny)

https://www.diofed.gr/
190  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διαδίκτυο / Παιχνίδι-Γρίφος στις: Ιανουάριος 31, 2010, 00:26:20 πμ
Σε όσους αρέσουν οι γρίφοι μπείτε εδώ https://webexperiments.gr/riddles/ και ακολουθήστε τις οδηγίες
Δεν είναι και πολύ εύκολο είμαι ακόμα στην δεύτερη σελίδα  Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα
191  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διαδίκτυο / Nanograms στις: Ιανουάριος 30, 2010, 23:07:33 μμ
Αν σας αρέσουν τα nanograms δείτε εδώ https://www.puzzle-nonograms.com/?size=3
192  Κουβεντούλα / Παιδιά / Εφηβεία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στις: Ιανουάριος 30, 2010, 10:55:38 πμ


Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, σήμερα η εφηβεία ξεκινά νωρίτερα. Στη χώρα μας φυσιολογικό διάστημα έναρξης θεωρείται για τα κορίτσια μεταξύ 8-13 ετών και για τα αγόρια 9-14 ετών. Όσο νωρίτερα λοιπόν πάρει το παιδί τις απαραίτητες πληροφορίες για τα «καυτά» θέματα τόσο καλύτερα.

Η κόρη μου έχει πρώιμη εφηβεία. Να της μιλήσω τόσο νωρίς για το σεξ;

«Η αλήθεια είναι ότι τα κορίτσια με πρώιμη εφηβεία, αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή σε μικρότερη ηλικία, επομένως η απάντηση είναι καταφατική. Γι' αυτό και προτείνεται η χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί η Μαρία Μανιάτη-Χρηστίδη, παιδοενδοκρινολόγος-παιδίατρος, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζητούμενο είναι να μη μάθει το παιδί από άλλες «πηγές» για το σεξ, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Τι να κάνεις: «Οι ξεκάθαρες συζητήσεις εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν χρειάζεται, πάντως, να της εξηγήσεις αναλυτικά όλες τις ορολογίες ή πρακτικές, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να την ενθαρρύνεις να απευθυνθεί σ� εσένα μόλις ακούσει γι� αυτές. Σημαντικό είναι να γνωρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα στην άρνηση οποιασδήποτε σωματικής επαφής της προκαλεί αμηχανία ή ντροπή», εξηγεί η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος.



Ο γιος μου σε ένα πάρτι ήπιε αλκοόλ, για να μην τον πουν «μικρό». Πώς να τον αποτρέψω;

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα, όσο κι αν αυτά «ακούγονται» επικίνδυνα. Στις μέρες μας, το όριο της ηλικίας των αλκοολικών έχει μειωθεί στα 12 χρόνια, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, σε μαθητές 16-17 ετών, δύο στους πέντε πίνουν συστηματικά. Κι ένα είναι το συμπέρασμα: η έλλειψη επικοινωνίας, συμπαράστασης, αλλά και ελέγχου από τους γονείς συνδέεται άμεσα τόσο με τη συχνότητα όσο και με την ποσότητα της κατανάλωσης!
Τι να κάνεις: «Στο παιδί πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν χρειάζεται να πιει για να διασκεδάσει. Και αυτό είναι κάτι που εσύ πρέπει να του εξηγήσεις, δίνοντάς του παράλληλα και εναλλακτικές "cool" μεν -ασφαλείς δε- επιλογές. Για παράδειγμα, μπορεί να παραγγείλει ένα μη αλκοολούχο κοκτέιλ ή ένα αναψυκτικό», υποστηρίζει ο Δημήτριος Αμπαζής, Παιδίατρος.



Φοβάμαι μήπως ο γιός μου μπλέξει με  κακές παρέες και ναρκωτικά.
Τι να του πω;

Ένα παιδί μπορεί να δοκιμάσει τα ναρκωτικά για διάφορους λόγους: από περιέργεια, επειδή νομίζει ότι έτσι θα είναι «cool», επειδή αισθάνεται λυπημένο, φοβισμένο, αποτυχημένο, βαριεστημένο ή επειδή αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά (π.χ. οικογενειακά) προβλήματα. Ωστόσο, η πιθανότητα να «μπλέξει» ένα παιδί είναι πολύ μικρή αν τα γονεϊκά του πρότυπα είναι θετικά κι αν έχει μάθει από νωρίς να εκτιμά, να σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του, να είναι υπεύθυνο και να έχει αυτοπειθαρχία.
Τι να κάνεις: «Πρώτη εσύ οφείλεις να έχεις "κρατήσει" τη χρήση τσιγάρων, φαρμάκων, αντικαταθλιπτικών, αλκοόλ κ.λπ. μέσα σε όρια απολύτως αποδεκτά και, συγχρόνως, να έχεις «εξελίξει» τις γνώσεις σου για τα ναρκωτικά, ώστε να είσαι σε θέση να απαντάς σωστά στα σχετικά του ερωτήματα», συμβουλεύει η ειδικός και συνεχίζει «Να μιλάς στο παιδί χωρίς να του ασκείς κριτική, να το ακούς προσεκτικά, να το βεβαιώνεις καθημερινά με τα λόγια και τις πράξεις σου ότι το αγαπάς (ακόμα κι όταν διαφωνείς) και, επίσης καθημερινά, να προσπαθείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του», συμβουλεύει η Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Ψυχίατρος.     



Πώς να την προετοιμάσω την 10χρονη κόρη μου για την πρώτη της περίοδο;

Πράγματι, η εμμηνορρυσία αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο για 11χρονα και καθόλου σπάνιο ακόμα και για 10χρονα κορίτσια.
Τι να κάνεις: «Μην περιμένεις τα πρώτα έμμηνα για να της μιλήσεις για την περίοδο. Εξήγησέ της πως πρόκειται για μια λειτουργία που θα τη βοηθήσει (εσωτερικά και εξωτερικά) να προχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρειαστεί ν� αποχωριστεί τις αγαπημένες της ασχολίες, τις φίλες της ή τα παιχνίδια της», μας εξηγεί η Μυρτώ Σωτηροπούλου, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος.

Γραμμή-SOS
«Είμαι 16 ετών και μόλις ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος!» «Φοβάμαι ότι το παιδί μου κάνει χρήση ουσιών. Πώς να το χειριστώ;» Αυτά είναι μόνο δύο από τα δεκάδες θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σύμβουλοι στη Γραμμή-Σύνδεσμος της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού & του Εφήβου, 801 801 1177. Μια γραμμή η οποία λειτουργεί σε πανελλαδική εμβέλεια υπό την εποπτεία του Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Ιωάννη Τσιάντη, απευθυνόμενη τόσο σε γονείς, συγγενείς, δασκάλους, επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας όσο και σε παιδιά κι εφήβους που θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον απολύτως εμπιστευτικά και  ανώνυμα. Απαντούν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, με βασικό στόχο την έγκαιρη και έγκυρη αναγνώριση προβλημάτων, την ουσιαστική υποστήριξη, τη σωστή πληροφόρηση καθώς και την πρόληψη.

...
Από την Ελευθερία Κανακάκη

Πηγή Prevention
193  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Μήπως η κουζίνα σου..... σε παχαίνει? στις: Ιανουάριος 30, 2010, 10:43:45 πμ
Αναζητάς αποτελεσματικούς τρόπους για να ελέγξεις το βάρος σου; Μια καλή αρχή είναι να αλλάξεις τα πιάτα, τα ποτήρια και το φωτισμό της κουζίνας σου!

Διάβασε κάτι που αποκλείεται να έχει περάσει από το μυαλό σου: κάποια από τα «χαρακτηριστικά» της κουζίνας σου μπορεί να σαμποτάρουν κάθε προσπάθειά σου να ελέγξεις το βάρος σου. Νομίζεις ότι υπερβάλλουμε; Πρόσφατες έρευνες και έγκριτοι ειδικοί τα επιβεβαιώνουν.

Η σκοτεινή πλευρά του... φωτός
Το έντονο φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του στρες και αυτό με τη σειρά του μπορεί να ανοίξει την όρεξή σου και να σε κάνει να τρως πιο γρήγορα και πιο πολύ.
Τι να κάνεις: Κατά πάσα πιθανότητα η λύση είναι «ενσωματωμένη» στα έπιπλα της κουζίνας σου, αφού αυτά, πλέον, είναι εφοδιασμένα με περισσότερες από μία πηγές φωτισμού (λάμπες φθορισμού κάτω από τα κρεμαστά ντουλάπια, σποτ, ένα κεντρικό φωτιστικό κ.λπ.), τις οποίες μπορείς να ρυθμίσεις ανάλογα. Την ώρα που ετοιμάζεις το φαγητό είσαι ελεύθερη να ανάψεις όσα φώτα θες.  Όταν όμως σερβίρεις, φρόντισε ο φωτισμός σου να αντιστοιχεί το πολύ σε 240 Watts συνολικά.

Δείξε μου το πιάτο σου
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 50% του πληθυσμού συνηθίζει να αδειάζει τελείως το πιάτο του κάθε φορά που κάθεται στο τραπέζι. Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια η διάμετρός τους έχει επιμηκυνθεί κατά 3 έως 5 εκατοστά, γεγονός, που σε διευκολύνει στο να πάρεις (έως και 22%) περισσότερες θερμίδες από εκείνες που αντιστοιχούν σε μία μερίδα.
Τι να κάνεις: Να προσαρμόσεις στα μέτρα σου τους κανόνες του σερβιρίσματος: χρησιμοποίησε το πιάτο της σαλάτας για το κυρίως φαγητό και το μεγάλο πιάτο για τη σαλάτα.

Μείνε στον πάγκο
Υπάρχει κάποιος που δεν αφήνει τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τους λογαριασμούς του σπιτιού να συσσωρεύονται στον πάγκο της κουζίνας; Μια ακατάστατη κουζίνα μπορεί να σε εμπνεύσει για εξίσου ακατάστατες διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να παραγγείλεις πίτσα από το να κάνεις στην άκρη όλα όσα έχεις στοιβάξει στον πάγκο και να αρχίσεις να μαγειρεύεις.
Τι να κάνεις: Τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: αφιέρωσε ένα άλλο σημείο στην αλληλογραφία σου και στις εφημερίδες και φρόντισε να διατηρείς άδειο και καθαρό το μεγαλύτερο μέρος του πάγκου, έτσι ώστε να ετοιμάζεις το φαγητό με άνεση.

Σε χαμηλό ή ψηλό ποτήρι

Έχει διαπιστωθεί ότι πίνεις μεγαλύτερες ποσότητες χυμού όταν χρησιμοποιείς χαμηλά και φαρδιά ποτήρια, παρά όταν έχεις ψηλά και στενά. Και αυτό γιατί ασυναίσθητα λαμβάνεις υπόψη σου το ύψος και όχι το πλάτος, οπότε χάνεις την αίσθηση της ποσότητας και βάζεις διαρκώς συμπλήρωμα.
Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε τα ψηλά και στενά ποτήρια για αναψυκτικά και τα χαμηλά και φαρδιά αυστηρά για νερό. Όταν κάνεις δίαιτα αυτά που πίνεις έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη σημασία με αυτά που τρως.

Το μάτι είναι αχόρταγο

Συνηθίζεις να ψωνίζεις προμήθειες για ένα μήνα και να τις φυλάς σε μεγάλα μπολ ή δοχεία; Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν έχεις περίσσεια τροφίμων ή υλικών, μαγειρεύεις έως και 23% περισσότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεσαι. Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της έξτρα ποσότητας καταλήγει στο στομάχι σου και όχι στα σκουπίδια.
Τι να κάνεις: Σε καμία περίπτωση να μην ξεχάσεις τις οικονομικές συσκευασίες. Μπορείς όμως να μοιράσεις το περιεχόμενό τους σε μικρότερα μπολ, έτσι ώστε να μην βλέπεις μεγάλες ποσότητες όταν μαγειρεύεις.

Η πολλή διαφάνεια βλάπτει
Σύμφωνα με έρευνες, ενδίδουμε πιο εύκολα όταν έχουμε τον πειρασμό μπροστά στα μάτια μας. Που σημαίνει ότι για να αντισταθείς σε εκείνα τα υπέροχα σοκολατάκια, θα πρέπει να τα βάλεις σε ένα αδιαφανές μπολ.
Τι να κάνεις: Βάλε όλα τα σνακ που σε βάζουν σε πειρασμό σε αδιαφανή δοχεία. Έπειτα τοποθέτησε τα δοχεία αυτά σε μέρη που δεν τα φτάνεις εύκολα. Ή βρες εναλλακτικές λύσεις για τα σνακ. Για παράδειγμα, αν τρως 1 φλ. φρούτα αντί για πατατάκια κάθε μέρα, μπορεί να χάσεις έως και 2 κιλά σε 6 μήνες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η κουζίνα είναι το δωμάτιο όπου βλέπεις τηλεόραση, δέχεσαι τις φίλες σου, προγραμματίζεις τις δουλειές που θα κάνεις κάθε μέρα. Οπότε είναι λογικό επακόλουθο να τσιμπολογάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τι να κάνεις: Μεταφέρσου στο καθιστικό. Βγάλε τον Η/Υ, το τηλέφωνο και την τηλεόραση έξω από την κουζίνα. Επιπλέον, όταν τελειώσεις με το μαγείρεμα και το γεύμα, σβήνε τα φώτα και κατευθύνσου σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού: δήλωσε στον εαυτό σου ότι η κουζίνα «έκλεισε».

...
Από τη Χρ. Χρόνη

Πηγή prevention
194  Εμείς, το GreekMasa ... / Ιανουάριος 2010 / Πέμπτη 28/1/2010 Τι θα φάμε σήμερα στις: Ιανουάριος 28, 2010, 06:18:00 πμ
Καλημερούδια παρεούλα γλυκιά,

Επιστροφή στα συνηθισμένα  Αναποφασιστικότητα καλά κοιμηθήκαμε αυτές τις μέρες  tired

Για σήμερα περιμένω την αδερφή μου και τον γαμπρό μου οπότε θα κάνω γεμιστά μπιφτέκιαμε φιλαδέλφεια της Βάγγος και θα τα συνοδεύσω με ξεχωριστό πουρέ ρεβυθιού (θα βάλω και συνταγή) Αν δεν βαρεθώ θα φτιάξω και ψωμάκια hamburger και για γλυκάκι θα φτιάξω μια μπουγατσίνα rose rose rose
195  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διαδίκτυο / Εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία στις: Ιανουάριος 24, 2010, 16:43:17 μμ
Για εφημερίες νοσοκομείων και φαρμακείων

https://www.e-database.gr/Hospital_Duties/Now

και άλλο ένα χρήσιμο portal για τα νοσοκομεία και την υγεία

nosokomia.gr
Σελίδες: « 1 ... 10 11 12 [13] 14 15 16 ... 32 »