|
|
|
|
|
|
|
|
Εμφάνιση θεμάτων
|
Σελίδες: [1]
|
1
|
Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Κερδίστε ενέργεια - Συνδυάστε σωστά τις τροφές!
|
στις: Μάρτιος 17, 2008, 16:14:03 μμ
|
Κερδίστε ενέργεια - Συνδυάστε σωστά τις τροφές! ΦΩTEINH BAΣIΛOΠOYΛOY 01 Απριλίου 2007 Πλάθουμε τον κιμά με αυγό, τρώμε τις φακές με φέτα ή απολαμβάνουμε τον καφέ μας μετά το γεύμα. Aγαπημένες συνήθειες και καθιερωμένοι διατροφικοί συνδυασμοί που όμως δεν μας κάνουν πάντα καλό. Tα υλικά μιας συνταγής ή τα συνοδευτικά ενός πιάτου δεν καθορίζουν μόνο το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και το θρεπτικό. Yπάρχουν τροφές που, όταν συναντώνται σε μια συνταγή, εκτινάσσουν στα ύψη τη θρεπτική αξία του πιάτου και άλλες που όταν συνδυάζονται, «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η μία να εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά της άλλης. Aς δούμε όμως τι γίνεται στην πράξη.
Oι κατάλληλοι συνδυασμοί στο τραπέζι μας
Tο ρύζι με τα όσπρια Σε ορισμένα μέρη της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, φασουλόρυζο κλπ.). Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Xρήσιμη συμβουλή: Bράστε δύο φλιτζάνια φασόλια και λίγο πριν χυλώσουν, προσθέστε 6 κουταλιές ρύζι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό, 1 κουταλάκι κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Bράστε το μείγμα για 15΄ και σερβίρετε το φασουλόρυζο με λεμόνι. (H συνταγή είναι για 6 άτομα.)
H ρίγανη στο μπριάμ Tο μπριάμ είναι ένα δημοφιλές φαγητό, εύπεπτο και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Aν το συγκεκριμένο φαγητό το φτιάξετε με ρίγανη αντί για μαϊντανό, τότε τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης θα προστατεύσουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά του πιάτου αυτού, που αλλοιώνονται κατά το ψήσιμο. Xρήσιμη συμβουλή: Aνακατέψτε ελαιόλαδο με ψιλοκομμένο σκόρδο και μπόλικη ρίγανη και περιχύστε τα λαχανικά του μπριάμ πριν τα βάλετε στο φούρνο.
Λεμόνι και πορτοκάλι με το σπανάκι και τις φακές Oι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δεν θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Aν όμως βάλετε στο σπανακόρυζο λεμόνι ή μετά από ένα κομμάτι σπανακόπιτα, πιείτε αμέσως μια πορτοκαλάδα ή φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν θα αφήσει το σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.• Eκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου είναι και το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού. Xρήσιμη συμβουλή: Πιείτε ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί με τις φακές σας ή, αντί για ξίδι, βάλτε λεμόνι, που ταιριάζει ιδιαίτερα στις φακές σαλάτα.
H ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Γι’ αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων, κι έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους. Xρήσιμη συμβουλή: Tην επόμενη φορά συνοδεύστε τα ζυμαρικά σας με μια σαλάτα που θα φτιάξετε με κάποια από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, όπως αγκινάρες, λαχανάκια Bρυξελλών, καρότα κλπ.
Tο αβοκάντο και το ελαιόλαδο με πράσινα λαχανικά Συνήθως τις πράσινες σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι, τώρα όμως έχουμε ακόμη ένα λόγο για να το κάνουμε: Tα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό μόνο όταν συνοδεύονται με κάτι λιπαρό. Aν, για παράδειγμα, φάτε ένα σκέτο καρότο, θα αφομοιωθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις βιταμίνες που περιέχει. Aν όμως το καταναλώσετε με λάδι, τότε θα επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες του. Tα έλαια, λοιπόν, του αβοκάντο και του ελαιόλαδου είναι ιδανικά για να διευκολύνουν τη διέλευση των παραπάνω αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Tαυτόχρονα, επειδή τόσο το αβοκάντο όσο και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην οξείδωση, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν με τη σειρά τους από την οξείδωση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Aποτέλεσμα; Tέλεια προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Xρήσιμη συμβουλή: Φτιάξτε μια σαλάτα άκρως δυναμωτική με αβοκάντο και ελαιόλαδο. Aναμείξτε 1 μαρούλι με 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 φλιτζάνι ρόδι, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες και περιχύστε τα με μία σος που θα φτιάξετε χτυπώντας στο σέικερ 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μέλι και το χυμό ενός λεμονιού.
Mακαρόνια με θαλασσινά Tα μακαρόνια μπορεί να μην περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αν συνδυαστούν όμως με τα κατάλληλα υλικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. O συνδυασμός τους, λοιπόν, με φρέσκια ντομάτα και θαλασσινά εκτινάσσει στα ύψη τη θρεπτική αξία αυτού του πιάτου, αφού σας προσφέρει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμινών B12, D και A, θρεπτικά στοιχεία που προάγουν την υγεία του δέρματος, του νευρικού συστήματος, των οστών κλπ. Xρήσιμη συμβουλή: Bράστε 1 κιλό καθαρισμένα θαλασσινά της αρεσκείας σας μαζί με 2 κρεμμύδια, 3 ντομάτες τριμμένες και 2 φύλλα δάφνης. Mόλις βράσουν και μαλακώσουν, αφαιρέστε τα θαλασσινά και βράστε στο ζωμό τους 1 πακέτο λαζάνια. Mην προσθέσετε πολύ νερό, ώστε να μη χρειαστεί να τα σουρώσετε και να πετάξετε έτσι μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε ελαιόλαδο, αναμείξτε τα μακαρόνια με τα θαλασσινά και πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό, για να αυξήσετε και τις ποσότητες σιδήρου του γεύματός σας.
Tα «ναι» και τα «όχι» της διατροφής μας
Nαι • Στις ψητές σαρδέλες με ρίγανη, λεμόνι και ελαιόλαδο, γιατί ο συνδυασμός τους αυξάνει την πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6) του ψαριού αυτού κατά το ψήσιμο. • Στο τυρί αμέσως μετά το γεύμα ή το γλυκό, γιατί έχει βρεθεί ότι το τυρί περιέχει συστατικά που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα. • Στο συνδυασμό γευμάτων με μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο και η δάφνη, γιατί τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, είναι αντιοξειδωτικά και καταπραϋντικά. • Στη φέτα με τα ρεβίθια, γιατί ο συνδυασμός αυτός τα συμπληρώνει σε αμινοξέα. Σκέτα τα ρεβίθια περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. H δε φέτα, επειδή καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, δεν προσφέρει αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών ώστε να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες και, επομένως, ο συνδυασμός τους τα αλληλοσυμπληρώνει. • Στα γεύματα με μαϊντανό, γιατί, εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχει, διευκολύνει την πέψη και τη χώνευση. • Στο κρέας με λαχανικά, γιατί τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την αφομοίωση από το έντερο κάποιων κορεσμένων λιπαρών που προέρχονται από το κρέας. Eπίσης, δεσμεύουν ποσότητα της χοληστερίνης του κρέατος. • Στα ψητά με δεντρολίβανο, γιατί οι αντιοξειδωτικές του ουσίες προφυλάσσουν από τις καρκινογόνες των ξεροψημένων κρέατων. • Στα φαγητά με σάλτσα ντομάτας, γιατί η μαγειρεμένη, μη ξεφλουδισμένη ντομάτα έχει περισσότερο αφομοιώσιμο λυκοπένιο από την ωμή. • Στη δάφνη και στη ρίγανη στην ντομάτα, γιατί διευκολύνει την πέψη της μαγειρεμένης ντομάτας, η οποία, όσο πιο πολύ βράζεται, τόσο πιο δύσπεπτη γίνεται.
Oχι • Στον κιμά με αυγό, γιατί ο συνδυασμός αυτός αυξάνει πολύ το ποσοστό κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης, αφού και τα δύο τρόφιμα είναι πλούσια και στα δύο συστατικά. • Στις φακές με τυρί, γιατί οι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής. • Στον καφέ ή στο μαύρο τσάι μετά το γεύμα, γιατί οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες του γεύματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να χάνονται στο πεπτικό σύστημα.
Πηγή: vita.gr
|
|
|
2
|
Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / ΓΥΡΗ
|
στις: Ιανουάριος 28, 2008, 15:11:48 μμ
|
Γύρη
O φιλόσοφος Αριστοτέλης, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν, παρατήρησε στα πόδια της μέλισσας μία κίτρινη σκόνη σε μορφή σβόλων, που τους ονόμασε κήρινθους, δηλαδή κηρός των ανθών. Η ονομασία αυτή έφτασε μέχρι τις μέρες μας και μπορούμε να την ακούσουμε από παλιούς μελισσοκόμους σε διάφορα μέρη της χώρας μας. Στη Νάξο, για παράδειγμα, τη γύρη τη λένε κεράθι ή κεραθό. Σήμερα, η λέξη γύρη παραπέμπει αυτόματα σε... φταρνίσματα και αναπνευστική δυσφορία. Όμως η γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν είναι αυτή που βρίσκεται στη ατμόσφαιρα, αλλά ένα νέο προϊόν που έχει μεν ως πρώτη ύλη τη γύρη αλλά στην οποία η μέλισσα προσθέτει νέκταρ και στη συνέχεια επεξεργάζεται το μείγμα με το σάλιο της. Η γύρη που προκύπτει από όλη αυτή τη διεργασία ερευνήθηκε, αναλύθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για έναν φορέα εξαιρετικά χρήσιμων ουσιών για τον άνθρωπο. Ακόμα και για την αντιμετώπιση της αλλεργίας. Ας τη γνωρίσουμε.
Ορισμός 'Είναι η γονιμοποιός κόνις των ανθέων των σπερματόφυτων φυτών'. Με δυο λόγια η γύρη είναι το σπέρμα των φυτών. Είτε με τον αέρα είτε με τα έντομα -κατά το πλείστον-, η γύρη μεταφέρεται στα θηλυκά λουλούδια των φυτών και έτσι δένει ο καρπός. Το χρώμα της είναι κίτρινο και σε ορισμένα φυτά η παραγωγή της είναι τόσο μεγάλη που την ονομάζουν 'βροχή από θειάφι'. Έτσι, αν πέσει στην επιφάνεια ήρεμων νερών, μπορεί να μαζευτεί με τις χούφτες!
Αριθμοί που εντυπωσιάζουν Η γύρη αποτελείται από κόκκους. Σε ορισμένα λουλούδια οι κόκκοι είναι μεγάλοι και ευδιάκριτοι με γυμνό μάτι, ενώ σε κάποια άλλα είναι τόσο μικροί, ώστε είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσετε. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς (π.χ. στις γλυκοκολοκυθιές), στρογγυλού σχήματος, μπορεί να έχουν διάμετρο 2.500 εκατομμυριοστά του μέτρου, ώστε να χρειάζονται τέσσερις στον πόντο. Οι μικρότεροι, όπως του φυτού μη με λησμόνει, σχήματος οβάλ, έχουν μήκος δύο εκατομμυριοστά του μέτρου και χρειάζονται 5.000 από αυτούς για να σχηματίσουμε αλυσίδα ενός πόντου. Αναρωτιέστε μήπως πόσο ζυγίζουν; Πρέπει να μαζευτούν σχεδόν 14.000 μεγάλοι κόκκοι, για να ζυγίσουν ένα γραμμάριο, αν πεις δε για τους μικρούς, χρειαζόμαστε περισσότερους από 300.000 από αυτούς για να να έχουμε ένα ολόκληρο γραμμάριο. Απίστευτη η ελαφρότητα του είναι τους!
Σας ακούμε να ρωτάτε: καλά, πόσοι είναι όλοι αυτοί οι γυρεόκοκκοι; Ιδού λοιπόν μερικοί αριθμοί. Η φουντουκιά παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια γυρεοκόκκους για κάθε ωάριο. Ένας βλαστός κάνναβης μπορεί να έχει παραγωγή 500 εκατομμυρίων γυρεοκόκκων, ενώ αντίθετα ένα ολόκληρο φυτό λιναριού φτιάχνει μόνο 20.000. Ένας αρσενικός κώνος αροκάριας μπορεί να παράγει 1.000 εκατομμύρια γυρεόκοκκους. Έχει υπολογιστεί ότι τα δάση της νότιας και της κεντρικής Σουηδίας παράγουν κάθε χρόνο 75.000 τόνους γύρης. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 1.000.000.000.000.000.000.000 γυρεόκοκκους! Η μεγαλοσύνη της φύσης μέσα στο απειροελάχιστο!
Συλλογή και συστατικά Ποιος τη μαζεύει Η μέλισσα είναι ο συλλέκτης. Αυτός ο ακαταπόνητος εργάτης που μας προσφέρει τόσα πολλά. Όταν η μέλισσα λοιπόν κάθεται πάνω στο λουλούδι για να πάρει χυμούς για το μέλι της, χιλιάδες κόκκοι της γύρης κολλούν στο χνούδι των ποδιών της. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε μέλισσα, για ένα κιλό μέλι που θα παραγάγει, πρέπει να επισκεφθεί περισσότερα από 18 εκατομμύρια λουλούδια. Εντυπωσιακό, ε; Σκεφθείτε λοιπόν πόση γύρη μεταφέρει. Όταν επιστρέφει στην κυψέλη, ο μελισσουργός... της έχει στήσει καρτέρι. Έχει προσαρμόσει στην είσοδο της κυψέλης μια γυρεοπαγίδα, δηλαδή ένα διάφραγμα (μεταλλικό ή άλλου υλικού) με τρύπες (συνήθως 5χιλ.), ώστε να επιτρέπεται η είσοδος των μελισσών. Οι τρύπες αυτές, επειδή μετά βίας επιτρέπουν στη μέλισσα να περάσει, την αναγκάζουν να εγκαταλείψει στην είσοδο τα μπαλάκια της γύρης, που έχει συγκεντρώσει στις ειδικές θήκες που έχει στα πόδια της. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η μέλισσα χρειάζεται τη γύρη; Η απάντηση είναι εύκολη και αυτονόητη. Στην φύση όλα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρμονία και φυσικά να μην γίνεται σπατάλη των πόρων. Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η μέλλισα και φυσικά το ερώτημα που έχουμε θέση παραπάνω απαντάτε θετικά. Η γύρη είναι βασική πηγή για την κάλυψη των αναγκών της μέλλισας σε πρωτεΐνη. Είναι εκείνη που, μαζί με το μέλι, αποτελούν το βασιλικό πολτό, ο οποίος με τη σειρά του, τρέφει το γόνο και τη βασίλισσα. Είναι στοιχείο της καθημερινής διατροφής όλων των μελισσών. Είναι, επίσης, η κυρία ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κεριού με το οποίο θα κτιστούν οι κηρήθρες. Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ολοκληρωτική αφαίρεση της γύρης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μελισσών.
Συστατικά Αμινοξέα (βασικά συστατικά των πρωτεϊνών), βιταμίνες, μεταλικά στοιχεία, ένζυμα είναι μερικά από τα συστατικά της γύρης. Πλήθος αναλύσεων κατέδειξαν ότι η γύρη περιέχει σχεδόν όλα (20-22) τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός του δεν μπορεί να συνθέσει. Ας σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι στιγμής οι σχετικές αναλύσεις έχουν εντοπίσει 50 ενεργές ουσίες, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα μυστικά της. Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πόσο η γύρη υπερτερεί των κατεξοχήν πρωτεϊνούχων τροφών.
Σύγκριση περιεκτικότητας αμινοξέων
Αμινοξέα Κρέας Αβγά Τυρί Γύρη Βαλίνη 0,91 0,90 2,05 5,70 Θρεονίνη 0,81 0,67 1,38 4,00 Ισολευκίνη 0,93 0,85 1,74 4,50 Λευκίνη 1,28 1,17 2,63 6,70 Λυσίνη 1,45 0,93 2,34 5,70 Μεθιονίνη 0,42 0,39 0,80 1,82 Τρυπτοφάνη 0,20 0,20 0,34 1,30 Φαινυλαλανίνη 0,66 0,69 1,43 3,90
Αναφέρουμε, επίσης, ενδεικτικά τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία:
Βιταμίνες Μεταλλικά στοιχεία Β1-θειαμίνη Κάλιο Β2-ριβοφλαβίνη Μαγνήσιο Β6-πυριδοξίνη Ασβέστιο Νικοτινικό οξύ Σίδερο Παντοθενικό οξύ Πυρίτιο C-ασκορβικό οξύ Φωσφόρος Προβιταμίνη Α Θείο Ε-τοκοφερόλη Χλώριο Φολικό οξύ Μαγγάνιο
Χρησιμότητα Όπως θα παρατηρήσετε στον παρακάτω πίνακα, η γύρη που συλλέγουμε από τις μέλισσες έχει θετική επίδραση και στις αλλεργικές καταστάσεις, πράγμα που σίγουρα ακούγεται παράξενο, όταν χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν κάθε άνοιξη. Η εξήγηση είναι απλή. Η γύρη μεταφέρεται με τρεις τρόπους: τον άνεμο (ανεμόφιλη), τα έντομα (εντομόφιλη) και το νερό (υδρόφιλη). Τα αλλεργικά στη γύρη άτομα έχουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν εισπνεύσουν την ανεμόφιλη γύρη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Στη γύρη όμως που παίρνουμε από τη μέλισσα (εντομόφιλη) έχει καταστραφεί κάθε αλλεργικός παράγοντας λόγω του σάλιου και του νέκταρος που χρησιμοποιεί η μέλισσα προκειμένου να πλάσει τη γύρη σε σβόλους για την καλύτερη μεταφορά της. Πολλοί γιατροί ανά τον κόσμο επιχειρούν να ανοσοποιήσουν τους αλλεργικούς ασθενείς τους με μικρές δόσεις γύρης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν είστε αλλεργικός, μια συζήτηση με το γιατρό σας θα ήταν χρήσιμη.
Οι πρώτες αναφορές στο δυτικό κόσμο για τη μεγάλη σημασία της γύρης γίνονται το 1523 και, μετά το 1751, αρχίζει η χρήση της στη διαιτητική. Η έρευνα και τα πειράματα που έγιναν στους χρόνους που ακολούθησαν μας οδήγησαν στον εντοπισμό των προβλημάτων υγείας, την επίλυση ή την πρόληψη των οποίων η γύρη μπορεί να βοηθήσει.
Θετική επίδραση της γύρης σε: 1 Κρυολογήματα και γρίπη 2 Αλλεργικό συνάχι, άσθμα, αλλεργίες 3 Προβλήματα προστάτη 4 Προστατίτιδα 5 Ρευματισμούς και αρθρίτιδες 6 Τριχόπτωση 7 Δερματικά προβλήματα 8 Παθήσεις από ακτινοβολία 9 Ηπατικά προβλήματα 10 Γυναικολογικά προβλήματα 11 Νοητική ικανότητα 12 Αναζωογόνηση 13 Σεξουαλική ικανότητα 14 Κόπωση 15 Διαβήτη 16 Στρες, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, αμνησία 17 Προβλήματα όρασης 18 Εντερικές διαταραχές 19 Νόσο του Πάρκινσον 20 Εγκεφαλικές διαταραχές
Αναγκαίες γνώσεις Όλα όσα προηγήθηκαν σίγουρα θα σας κάνουν το συντομότερο δυνατόν να βγείτε σε αναζήτηση γύρης. Μη βιάζεστε. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θα πρέπει να έχετε, πριν επιχειρήσετε την προμήθειά της.
Από την κυψέλη στο σπίτι μας! Μετά τη συλλογή της, η γύρη πρέπει να απαλλαγεί από τα μικρόβια, καθώς και από κάθε ξένο σώμα και μετά να ξηρανθεί. Η ξήρανση πρέπει να γίνει μακριά από τον ήλιο και σε μέρος σκοτεινό και καλά αεριζόμενο ή σε ειδικές συσκευές-ξηραντήρια με ηλεκτρικούς ανεμιστήρες και σε θερμοκρασία το πολύ 40 βαθμών Κελσίου. Έτσι αποβάλλεται η υγρασία, η οποία διαφορετικά θα κατέστρεφε τη γύρη, οι δε λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας, με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι οι ξηραντήρες, καταστρέφουν τα ενεργά μικρόβια. Προσοχή: ψήσιμο στο φούρνο σημαίνει καταστροφή όλων των πολύτιμων συστατικών της. Η συσκευασία της, μετά την ξήρανση, γίνεται σε γυάλινα δοχεία, που σφραγίζουν καλά με φελλό και αποθηκεύονται σε μεγίστη θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου. Η διατήρησή της στο ψυγείο μας είναι εξ ίσου αποτελεσματική.
Τα 3'Π' Πότε πρέπει να παίρνουμε γύρη; Πώς; και Πόσο;
Πότε: Όταν είναι για τη γενική τόνωση του οργανισμού, μπορούμε να την καταναλώνουμε για μικρά χρονικά διαστήματα (τεσσάρων με έξι εβδομάδων), μερικές φορές το χρόνο (τρεις, τέσσερις) και ειδικά κατά τις εποχικές αλλαγές, όταν ο οργανισμός χρειάζεται ενίσχυση. Αν όμως θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, τότε θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
Πόσο: Η κανονική δόση για ενήλικους, χωρίς προβλήματα υγείας, καθορίζεται σε 15-20 γραμμάρια την ημέρα. Αν η γύρη είναι σε μορφή κόκκων, η παραπάνω ποσότητα αντιστοιχεί σε μία κουταλιά της σούπας. Αν είναι σε ταμπλέτα ή κάψουλα ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μία κουταλιά της σούπας κάθε πρωί με άδειο στομάχι.
Πώς: Είναι προτιμότερο να την αγοράζουμε σε κόκκους. Η δόση (μία κουταλιά) πρέπει να κρατηθεί αρκετά στο στόμα, για να ποτιστεί καλά με σάλιο, και να μασηθεί επίσης πολύ καλά. Επειδή η γεύση της είναι πικρίζουσα, στις περιπτώσεις που η πικρίλα είναι έντονη αναμειγνύουμε με μέλι, και συγκεκριμένα ένα μέρος γύρη προς δύο μέρη μέλι.
Προσοχή: Ενήλικοι με προβλήματα υγείας, καθώς και παιδιά θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται γιατρό.
Ενημερωτικό υλικό από το βιβλίο 'Γύρω από τη γύρη' του κ. Θανάση Μπίκου, γεωπόνου του υπουργείου Γεωργίας
|
|
|
4
|
Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / Μοσχαράκι μάλλον με μπαλσάμι και μανιτάρια
|
στις: Οκτώβριος 23, 2007, 15:21:45 μμ
|
Λοιπόν το καλοκαίρι έφαγα σε ένα εστιατόριο ένα πιάτο, το οποίο σίγουρα δεν μπορώ να το φτιάξω και το οποίο δεν θα ξεχάσω ποτέ. Δεν πεινούσα καθόλου και το έφαγα όλο. Ήταν μοσχαράκι μάλλον μπον φιλέ κομμένο σε ροδέλες (όπως κόβουμε το ψαρονέφρι αλλά λίγο πιο μεγάλες) με μανιτάρια και με μια μαύρη σχεδόν σάλτσα αρκετά ρευστή σερβιρισμένο με λαχανικά στον ατμό (πατάτα, καρότο, σπαράγγι). Πιο μαλακό μοσχαράκι δεν έχω ξαναφάει ποτέ μου αλλά και πιο νόστιμο. Σίγουρα δεν ήταν μαγειρεμένο στη χύτρα. Κάποτε είχε πάρει το μάτι μου στο hungry σε σχόλιο ένα μοσχαράκι στη χύτρα με μπαλσάμι αλλά δεν το βρήσκω πια. Μήπως ξέρει κανείς συνταγή που να μοιάζει με αυτό που έφαγα?? Ηταν πολύ ακριβό πιάτο αλλά το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Ευχαριστώ
|
|
|
9
|
Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΑΣ
|
στις: Σεπτέμβριος 12, 2007, 16:04:41 μμ
|
Τι κάνετε συνήθως με τον ζωμό που έχει απομείνει από το βρασμό της κότας??? Σίγουρα θα γίνει φαγάκι για το μικράκι μου... Αλλά τι άλλο?? Σούπα με ρυζάκι?? Κάποιο άλλο φαγάκι??? Τι κάνετε?? Με τι ταιριάζει περισσότερο?? Δώστε καμιά ιδέαααααααααααα Ευχαριστώώώώώώώώώώ
|
|
|
10
|
Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / buttermilk???
|
στις: Σεπτέμβριος 04, 2007, 11:28:33 πμ
|
Είναι λέει το υγρό που απομένει μετά την αφαίρεση του βούτυρου από το γάλα, κν. βουτυρόγαλα. Το βρήκα σε μια συνταγή για μωρά. το λέμε κάπως αλλιώς Που μπορώ να το βρω Μήπως μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο?? Είναι μια συνταγή για muffins από τους συνδέσμους του admin. Αν μπρορείς κάποιος ας με βοηθήσει...
|
|
|
11
|
Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑΚΙΑ 1 ΕΤΟΥΣ???
|
στις: Αύγουστος 02, 2007, 16:07:36 μμ
|
ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ ΘΕΤΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΟΥ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣΑΕΙ. ΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΑ (ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ/Ή ΖΥΜΑΡΙΚΟ, ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ Ή ΤΡΑΧΑΝΑ, ΨΑΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΡΥΖΟΓΑΛΟ, ΚΡΕΜΟΥΛΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ) ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΕΘΩ. ΜΕΤΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΦΑΓΗΤΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΤΣΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣΑΕΙ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΜΩΡΟΥΛΙΝΙ 1 ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣΑΕΙ ΘΑ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΣΑΤΕ ΠΟΛΥ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΡΙΟ ΦΕΥΓΩ... ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΔΩ ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΩ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ???
|
|
|
13
|
Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ
|
στις: Ιούνιος 08, 2007, 11:27:10 πμ
|
ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΑΜΕ ΜΥΚΟΝΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΜΠΕΜΠΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕΙΝΑΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ!!!!!!!!! ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΑΡΟ, ΟΜΟΡΦΟ, ΜΕ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (150Ε ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ) ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΦΕΤΩΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΘΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕ ΑΥΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|