GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 06:42:25 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1] 2 3 4 5 »
1  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Επάγγελμα: Σπρώχτης στο μετρό στις: Ιανουάριος 19, 2011, 12:54:23 μμ
Επάγγελμα: Σπρώχτης στο μετρό - στην Ιαπωνία φυσικά - που αλλού;;;;;;;  angel

#Invalid YouTube Link#
2  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Τι κάνουν οι Γιαπωνέζοι όταν βλέπουν έναν μεθυσμένο ξαπλωμένο στο δρόμο; στις: Ιανουάριος 19, 2011, 12:42:36 μμ


Αυτή η κοπέλα βρίσκεται αναίσθητη στο δρόμο από το πολύ μεθύσι. Για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι περαστικοί…



Χμ, φαίνεται ότι αυτός ο ποδηλάτης θα πάει να την βοηθήσει, αφού πρώτα βάλει μία ομπρέλα πάνω της για να την προστατέψει από τη βροχή.



Βάζει την ομπρέλα…



Και φεύγει!





Μετά από ώρα ήρθε και το ασθενοφόρο.

Αν παρατηρήσατε, κανείς δεν πήγε να βοηθήσει ή να κάτσει μαζί της. Ακόμα και όταν ήρθε το ασθενοφόρο, όλοι μακριά της ήταν!

Πηγή: Endiaferonta.com
3  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Κλείσε τα μάτια για να δεις την διαφήμιση! στις: Ιανουάριος 19, 2011, 12:28:22 μμ


Πώς θα μάθουμε ότι κυκλοφορεί ένα νέο προϊόν; Και πώς δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά; Με την διαφήμιση φυσικά. Τι άλλο, ε; Λοιπόν υπάρχουν ειδών ειδών διαφημίσεις. Μην αρχίσω να σας τις λέω μια μια και μου βαρεθείτε. Διαφήμιση όμως σαν κι αυτή δεν έχετε δει. Μιλάμε για ΤΗΝ πρωτοπορία. Μπορεί να είδατε εδώ πρωτότυπες διαφημίσεις της Heineken, αλλά με αυτή… την διαφήμιση θα σας πάω σε νέο επίπεδο. Λοιπόν περί τίνος πρόκειται; Όπως θα δείτε και στο video, η BMW άνοιξε στη διαφήμιση νέα μονοπάτια. Προβάλλοντας το λογότυπο της BMW με τον τρόπο που θα δείτε, κατάφερε να «αποτυπωθεί» αυτό το λογότυπο στο μάτια των θεατών, ακόμα και όταν αυτά ήταν κλειστά. Δηλαδή αυτός ήταν ο σκοπός. Να δεις το λογότυπο, αφού έχεις κλείσει τα μάτια. Κρίμα να μην είμαι κι εγώ εκεί να το ζήσω. Δεν θέλετε κι εσείς να το ζήσετε;

#Invalid YouTube Link#

Πηγή: Endiaferonta.com
4  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μία εικόνα χίλιες λέξεις / Ο πιο υπναράς σκύλος που έχετε ποτέ δει! στις: Ιανουάριος 19, 2011, 12:24:39 μμ


Πραγματικά δεν έχετε ξαναδεί τέτοιο σκύλο. Τον χαιδεύουν, τον πειράζουν… και τι δεν του κάνουν και αυτός δεν ξυπνάει! Μάλλον πρέπει να βολεύτηκε καλά στο καναπέ! Δείτε το video…


#Invalid YouTube Link#
5  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μία εικόνα χίλιες λέξεις / Αγοράζοντας ένα Volkswagen από μία γιαγιά! στις: Ιανουάριος 14, 2011, 20:58:16 μμ
Όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ηλικιωμένους ανθρώπους συνήθως σας βγαίνει σε καλό καθώς είναι ελάχιστα χρησιμοποιημένο και χωρίς προβλήματα. Όμως αυτή η γιαγιά δεν είναι σαν τις άλλες! Δείτε το video και θα καταλάβετε…


#Invalid YouTube Link#

Πηγή: endiaferonta.com
6  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μία εικόνα χίλιες λέξεις / Οι 5 καλύτερες δουλειές του κόσμου! στις: Ιανουάριος 13, 2011, 13:05:02 μμ
Την ώρα που κάποιοι παλεύουν με νύχια και με- πολιτικά- δόντια για μια θέση στο δημόσιο, κάποιοι άλλοι έχουν καταφέρει να κάνουν πράξη το «εργασία και χαρά» και απολαμβάνουν… ζωή χαρισάμενη! Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τις πέντε καλύτερες δουλειές του κόσμου! Να τανε η ζήλεια ψώρα…

1. Δοκιμάστρια στρωμάτων πολυτελείας



Η 22χρονη φοιτήτρια του Birmingham City University, Roisin Madigan, κερδίζει…
1.000 λίρες το μήνα για να δοκιμάζει πολυτελή κρεβάτια διάσημων σχεδιαστών. Συγκεκριμένα, αφού ρίχνει τις ξάπλες της, βαθμολογεί τα στρώματα και καταγράφει τις εμπειρίες που έζησε πάνω σε αυτά. Όνειρα γλυκά…

2. Δοκιμαστής νεροτσουλήθρας




Ο 29χρονος Tommy Lynch ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο όχι για τουρισμό αλλά για να δοκιμάζει… νεροτσουλήθρες! Ανάμεσα στις χώρες που έχει επισκεφτεί είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Χάλια λέμε…

3. Επαγγελματίας «δοκιμάστης» ιερόδουλων



Το όνομα του είναι Jaime Rascone και βγάζει το ψωμάκι του κάνοντας sex με νεαρές ιερόδουλες! Απίστευτο και όμως αληθινό αλλά αυτός είναι ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι οίκοι ανοχής πριν προσλάβουν καινούργιο… προσωπικό! Δώσε χαρά…

4. Δοκιμαστής γλυκών και ζαχαρωτών



Ο τραπεζικός λογαρισμός του 12χρονου Harry Willsher κοντεύει να «σκάσει» κάθως φοσυκώνει καθημερινά όπως ακριβώς και η κοιλιά του από τα πολλά… ζαχαρωτά! Ο μικρός συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες παρασκευής γλυκισμάτων στον κόσμο και έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει υπερήφανος καθώς έχει την πιο… γλυκιά δουλειά ever!

5. Φροντιστής στο «Paradise Island»


Ο 35χρονος Ben Southall κερδίζει 35.000 λίρες για να εξερευνεί παρθένα δάση και να κολυμπάει στα παραδεισένια νερά του τροπικού Hamilton Island στην Αυστραλία. Μεγάλο πακέτο ε;

Πηγή: endiaferonta.com
7  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μία εικόνα χίλιες λέξεις / Η απόλυτη νεροτσουλήθρα! στις: Ιανουάριος 13, 2011, 12:54:33 μμ

Θα ανεβαίνατε σε αυτή τη νεροτσουλήθρα; Με την ευκαιρία το ξέρατε ότι μέσα στις 5 καλύτερες δουλειές του κόσμου είναι και ο δοκιμαστής νεροτσουλήθρων;

Πηγή: endiaferonta.com
8  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μία εικόνα χίλιες λέξεις / Δείτε τι μπορείτε να φτιάξετε με μόνο 2 αναπτήρες! στις: Ιανουάριος 12, 2011, 12:49:32 μμ


Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό! Δείτε τι θα προκύψει από αυτούς τους 2 αναπτήρες…





h













Ο τύπος που το σκέφτηκε σίγουρα είχε τρομερή φαντασία! Το ξέρατε ότι ο αναπτήρας εφευρέθηκε πριν από τα σπίρτα; Διαβάστε περισσότερα παράξενα πράγματα από τον κόσμο μας στο άρθρο τα μυστήρια, περίεργα, παράξενα και ασυνήθιστα του κόσμου.


Πηγή: Endiaferonta.com
9  Κουβεντούλα / Η ζωή στο σπίτι / 12 μυστικά καθαριότητας στις: Ιανουάριος 12, 2011, 12:42:13 μμ
Οι γιορτές πέρασαν και μαζί τους τέλειωσαν και τα ατελείωτα τραπέζια, οι καλεσμένοι, αλλά και οι…παράπλευρες απώλειες/ζημιές.

Διαβάστε 12 συμβουλές καθαριότητας από το myself.gr

1. Για να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας σας, αδειάστε ένα μπουκάλι Cola, αφήστε το επί μία ώρα και μετά τραβήξτε το νερό.
2. Για να εξαφανίσετε τον λεκέ από κρασί σε ύφασμα, ρίξτε…
αλάτι και αφήστε για μισή ώρα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.
3. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού το πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες .
4. Αν από το μπάνιο σας ή το πλυντήριο το σιφόνι του μπάνιου βγάζει αφρούς, ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο σιφόνι. Ο αφρός θα «κάτσει».
5. Όταν έχετε στο ψυγείο σας τρόφιμα με έντονη μυρωδιά και μυρίζει δυσάρεστα, βάλτε στο μεσαίο ράφι και κοντά στην πλάτη του ψυγείου ένα κομματάκι κιμωλία, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές και φροντίζετε να την αλλάζετε κάθε δύο βδομάδες.
6. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το άρωμα της αρεσκείας σας σ’ ένα «κρυφό» σημείο του σώματος καλοριφέρ. Όταν το σώμα ζεσταθεί, η μυρωδιά του θα απλωθεί στο χώρο και σεις θα το απολαύσετε… Ανανεώστε το άρωμα κάθε δυο-τρεις μέρες.
7. Για να καθαρίσετε τη βρομιά που επιμένει στον πάγκο της κουζίνας (λίπη, υπολείμματα τροφών κ.λπ.), χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και νερό για να φτιάξετε ένα κρεμώδες μείγμα. Εφαρμόστε το στις βρόμικες επιφάνειες και αφήστε να δράσει για 2 ώρες περίπου. Απομακρύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.
8. Για να τα απολυμάνετε, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα νερό και περάστε τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι.
9. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργείτε το πλυντήριο άδειο και στη θήκη του απορρυπαντικού τοποθετήστε μαγειρική σόδα. Είναι η καλύτερη προστασία για τα άλατα.
10. Για να αφαιρέσετε το κραγιόν από τον τοίχο σας, τρίψτε προσεχτικά με ένα νωπό σφουγγάρι και οδοντόπαστα.
11. Για να αφαιρέσετε τα καμένα λίπη από το φούρνο της κουζίνας, όσο αυτός είναι ζεστός ρίξτε χοντρό αλάτι. Όταν ο φούρνος κρυώσει, απομακρύνετε τα λίπη με ένα νωπό σφουγγάρι.
12. Για να καθαρίσετε από τον τοίχο μικρούς λεκέδες από μούχλα,σκουπίστε τους πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά περάστε τους με ένα υγρό πανί με χλωρίνη και μετά σκουπίστε τους με ένα στεγνό
10  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Πάει και το δωρεάν σχολικό βιβλίο! στις: Δεκέμβριος 30, 2010, 09:32:39 πμ
Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

'Οταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι.

'Έτσι δεν παραφράζαμε τα αρχικά του ΟΕΔΒ εμείς και τα παιδιά μας;

Ε, λοιπόν, τα καταργεί η κυβέρνηση πάλι για... το καλό μας.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και μαζί του την κατάργηση του δωρεάν σχολικού βιβλίου σε όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει σήμερα η Α. Διαμαντοπούλου, "ο βασικός άξονας του νέου σχολείου είναι ο ψηφιακός".

"Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή" είναι πλέον συμπληρωματική δραστηριότητα ενός φορέα που θα λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου!

Οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων περνούν στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι η Α.Διαμαντοπούλου πετυχαίνει "μια βαθιά τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα": "η τσάντα του μαθητή θα μένει στο σχολείο". Αφού θα είναι άδεια, τι νόημα θα έχουν τα σούρτα φέρτα;

Πουθενά, από το σχέδιο νόμου, δεν προκύπτει ότι το ψηφιακό ή έντυπο υλικό θα διανέμεται με την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα παιδιά.

Αντιθέτως, όπως συνάγεται, το διδακτικό υλικό θα αποστέλλεται με... e-mail μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που μέχρι πρότινος... βούλιαζε. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θα αναλάβει "τη διοχέτευση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και των ψηφιακών υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση".

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνεται μετά την αποστολή.

Ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκτύπωσης του υλικού προκειμένου να το πάρουν όλα τα παιδιά;

Τα σχολεία, που δεν έχουν πλέον χρήματα ούτε για... χαρτί τουαλέτας;

Άρα οι γονείς καλούνται να φορτωθούν και αυτή τη δαπάνη αγοράζοντας όσοι μπορούν βιβλία, υπολογιστές και εκτυπωτές και φυσικά με άλλες τιμές απ' αυτές που διασφάλιζε μέχρι τώρα ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

To Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θα υπαχθεί σε έναν νέο φορέα που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου! Δηλαδή μια βασική λειτουργία της εκπαίδευσης θα είναι πλέον ημιδημόσια και με βασική αποστολή "την τεχνολογική υποστήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και της εκπαίδευσης".

Ο φορέας αυτός είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών με έδρα την Πάτρα, που μετεξελίσσεται "στον βασικό κόμβο συνολικών ψηφιακών εφαρμογών και μέσων στην εκπαίδευση".

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, "ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και η ενιαία διαχείριση του συνόλου των κεντρικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των ψηφιακών εφαρμογών μάθησης περιλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου" απλώς "προστίθενται" στους σκοπούς του νέου φορέα.

Από τώρα μπορούμε να προβλέψουμε την τύχη του εγχειρήματος του ψηφιακού σχολείου: Μέχρι το 2013 που τελειώνει το ΕΣΠΑ.

Ο κυριότερος οικονομικός πόρος του νέου φορέα είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, δηλαδή τα κοινοτικά κονδύλια.

Και όπως έχει συμβεί με μύρια όσα προγράμματα, μετά τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης όλα ρημάζουν.

Από τις σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μέχρι την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, τα τμήματα στα ΤΕΙ και τους υπολογιστές στους μαθητές της Α' Γυμνασίου, για τους οποίους η Κομισιόν ζητάει πίσω τα λεφτά.

Δηλαδή, μετά το πέρας του ΕΣΠΑ, ούτε ψηφιακό σχολείο θα έχουμε ούτε τον πατροπαράδοτο ΟΕΔΒ να δίνει βιβλία δωρεάν σε όλους τους μαθητές.

Επίσης με το νομοσχέδιο της Α. Διαμαντοπούλου καταργούνται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής 'Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.


Στη θέση των τεσσάρων φορέων, που ούτως ή άλλως έχουν απαξιωθεί καθώς το υπουργείο Παιδείας αναθέτει σε ιδιώτες τη δουλειά τους, συγκροτείται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας και περιορίζεται σε γνωμοδοτήσεις όταν του ζητούνται. Για τον ορισμό του προέδρου απαιτείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι με μεταβατικές διατάξεις θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ένταξη του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού στον νέο φορέα, ενώ θα ρυθμιστούν οι όροι συνέχισης της απασχόλησης του διοικητικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΟΕΔΒ προβλέπεται η μετάταξή του σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ή εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής μαθητών στα πειραματικά σχολεία. Μόνο στα δημοτικά η επιλογή γίνεται με κλήρωση. Στα λύκεια η εισαγωγή γίνεται μετά από εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων που, με βάση την εμπειρία αντίστοιχων εξεταστικών διαδικασιών σε ιδιωτικά σχολεία, προϋποθέτει πολλές ώρες ιδιαίτερων μαθημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία.

Αυτό σημαίνει ότι στα πειραματικά σχολεία θα φοιτούν κυρίως παιδιά που οι γονείς τους μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προετοιμασίας. Στα γυμνάσια η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με βάση προϋποθέσεις που θα ορίζει το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο κάθε σχολείου. Άρα και εδώ μπορεί να έχουμε εισαγωγή μετά από εξετάσεις. Επίσης, θα μπορούν να εισάγονται παιδιά με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες.

Πηγή: Εφημ. Αυγή
11  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Ο Ν.Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας-189 στις: Δεκέμβριος 19, 2010, 11:50:11 πμ
ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Γεννήθηκε το 1968 στον Βόλο, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία. Είναι ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και μολονότι διαθέτει ένα ‘βαρύ’ βιογραφικό, παλεύει καθημερινά με σεμνότητα και αλτρουισμό για το μοναδικό του ενδιαφέρον, όπως ο ίδιος ομολογεί, τον άνθρωπο..

            Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Ως καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας και της Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Είναι Πρόεδρος Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων (Υπουργείο Παιδείας), καθηγητής προικισμένων παιδιών, expertδιερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή, που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, και του Υπουργείου Παιδείας.

Υπήρξε Διεθνής παρατηρητής στις προεδρικές του Nagorno Karabakh.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση «ThePiSociety», τα μέλη της οποίας έχουν δείκτη IQαπό 176 βαθμούς και πάνω, που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.

Διακεκριμένος για την επικοινωνία του με τα παιδιά, ειδικευμένος στην καθοδήγηση, στη συμβουλευτική αγωγή και στον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και γονιών, έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, ζωγράφος.

Δημοσίευσε περισσότερα από 6.400 άρθρα, ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, πάνω σε θέματα μαθηματικών, νοημοσύνης, φυσικής, φιλοσοφίας, εκπαίδευσης, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας.  Ενδεικτικά αναφέρονται:

 

 

Α.Μαθηματικά:

1. Μαθηματικές Προκλήσεις,

2. Défis Mathématiques,

3. Structure elements of hyper – structures

 

Β. Δοκίμια

1. Leonardo da Vinci: Le génie universel,

2. ΝοητικήΣτρατηγική,

3. Pensée stratégique européenne,

4. Eléments de stratégie contemporaine,

5. Humanitas et Tempus,

6. Codex,

7. ΝοητικήΓεωστρατηγική,

8. Dignité humaine,

 

Γ. Ποιητικές συλλογές:

1. Πηγήρωμιοσύνης,

2. Φωτεινήνοσταλγία,

3. Τοχρώματουαοράτου,

4. Le souvenir du dragon,

5. La croix du dragon.

 

Δ. Σενάρια: 

1. Οι σκιές του Πύργου,

2. Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου.

 

Ε. Κωμωδίες:

1. Autoréférence,

2. Alter Ego,

3. Un Deux-pièces.

 

ΣΤ. Δράματα:

1. Les démiurges,

2. Les chacals,

3. Les toques noires,

4. Les lumières noires,

5. Dialogues oubliés,

6. Ludwig,

7. Οιχορδέςτουχρόνου,

8. Cinq mouvements pour un silence,

9. L’ homme qui n’existait pas,

10. FormidabilesHomines,

11. Oάνθρωπος χωρίς όνειρα,

 

Ζ. Τραγωδίες

1. Ορέστης και Ηλέκτρα,

2. Αχιλλέας και Πενθεσύλια,

3. Οδυσσέας και Καλυψώ,

 

Η. Ορατόριο

Προμηθέας και Αθηνά,

 

Θ. Όπερα

Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας,

 

Ι. Μυθιστορήματα

1. Le chevalier sans armure,

2. Τα τριάντα φιλιά του ήλιου,

 

Ια. Διηγήματα:

1. Les Caméléons,

2. Les condamnés à vivre,

3. Sous l’olivier le soleil,

4. Révolutions Humaines.

 

Ιβ. Ποιητικές συλλογές με εικαστικά:

1. Le monde de Vincent, κατάλογος έκθεσηςζωγραφικής

2. Ο κόσμος του Vincent, δίγλωσση έκδοση

3. Κάτω από το βάρος ενός σταχυού,

4. Підвагоюколосся

 

Ιγ. Μεταφράσεις:

1. La mythologie des fleurs de Vrettakos,

2. Le Miracle de Koumakis,

3. Erotokritos - Traduction versifiée.

 

Iδ. Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής

1. Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, Φεβρουάριος 2009

2. Αίθουσα Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Μάρτιος 2009

3. Ιστορικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο του Δήμου Πτολεμαΐδας, Ιούνιος 2009

4. Palais des Congrès de Perpignan, Ιούνιος2009

5. Αίθουσα Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, Σεπτέμβριος 2009

6. Ιστορικό Μουσείο Δήμου Κοζάνης, Οκτώβριος 2009

7. Πινακοθήκη του Δήμου Λάρισας, Οκτώβριος 2009

8. Mairie du 6eme arrondissement de Lyon, Οκτώβριος2009

9. Φλέμινκ ArtGallery, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2009

10. Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, Φεβρουάριος 2010

11. Κτίριο Μηχανικής, Κομοτηνή, Απρίλιος 2010.

12. Γαλλικό κατάλυμα, Ρόδος, Ιούνιος2010

13. Αίθουσα Τέχνης Σύρου, Ερμούπολη, Οκτώβριος 2010

 

Iε. Ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής

1. Musée de la Résistance de Lyon. Μάιος2009

 

βλέπε www.lygeros.org

 

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς.
12  Κουβεντούλα / Ψυχολογία / Γράμμα στον Άγιο Βασίλη...από μια μητέρα... στις: Δεκέμβριος 18, 2010, 19:20:58 μμ
Γράμμα στον Άγιο Βασίλη...
Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,
Φέτος δεν ήμουν και πολύ καλό κορίτσι για να αξίζω να μου φέρεις δώρο. Το ξέρω. Άλλωστε δεν μου έχεις φέρει τα τελευταία 25 χρόνια που σημαίνει ότι τα ίδια χάλια παρουσιάζω κάθε χρόνο και δεν επιδέχομαι… βελτίωσης.
Ξέρω ότι πολλές φορές στεναχωρώ τους γύρω μου και την οικογένεια μου αφού πάνω από οκτώ φορές αυτή τη χρονιά μου είπαν ότι το φαγητό που τους μαγείρεψα δεν τους άρεσε και να το φάω μόνη μου, δέκα φορές το έκανα λύσσα για τον άντρα μου αλλά ανάλατο για τον γιο μου και με «στόλισαν» ο μεν ένας ότι θέλω να τον ξεπαστρέψω για αυτό τα κάνω λύσσα τα φαγητά για να του ανεβάσω την πίεση και ο δε άλλος «τι στην ευχή ρε μάνα αλτσχάιμερ έπαθες και ξεχνάς να ρίξεις αλάτι στο φαγητό?»
Επίσης Άγιε μου Βασίλη, τρείς φορές αυτή τη χρονιά δεν είχα σιδερώσει το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πουκάμισο που ήθελε ο άντρας μου να φορέσει στη δουλειά του γιατί σιδέρωνα τα τέσσερα πλυντήρια ρούχα που βάζω κάθε εβδομάδα και το χέρι μου τά’παιξε (συγνώμη κι όλας για την έκφραση Άγιε μου Βασίλη) αλλά σκέφτηκα ότι αφού του έχω σιδερώσει 14 πουκάμισα κολλαριστά δεν θα πείραζε να σιδερώσω τα υπόλοιπα τρία μια άλλη μέρα. Λάθος μου. Γιατί ήθελε να φορέσει ένα πουκάμισο που ΔΕΝ είχα σιδερώσει και κανένα από τα 14 σιδερωμένα Άγιε μου Βασίλη. Και αφού στολίστηκα αγαπημένε μου Άγιε με εκφράσεις τύπου «το κέρατο μου μέσα, σπίτι είναι αυτό? Δεν βρίσκω ποτέ αυτό που θέλω», σηκώθηκα το πρωί στις πέντε, σιδέρωσα το πουκάμισο που ήθελε , σιδέρωσα και τα υπόλοιπα που είχαν μείνει. Έτσι στις εφτά το πρωί έβαλα και λίγο μοσχαράκι κοκκινιστό στη χύτρα για να γίνει μέχρι τις 8 που πρέπει να φύγω για την δουλειά. Αλλά εκεί Άγιε μου Βασίλη έκανα κι άλλο λάθος. Γιατί όταν κάτσαμε να φάμε το βράδυ ο άντρας μου στράβωσε τα μούτρα του. «Λύσσα?» τον κοίταξα με άγχος. «Όχι» μου κούνησε το κεφάλι του. «Ανάλατο?» αγχώθηκα πιο πολύ. «όχι. Πάλι κρέας έφτιαξες? Θες να μου τινάξεις τη χοληστερίνη στα ύψη να με ξεπαστρέψεις?»
Επίσης 18 φορές αυτή τη χρονιά ο γιός μου έψαχνε να φορέσει κάποια ρούχα του που όμως εγώ τα είχα βάλει για πλύσιμο. Αυτό Άγιε μου Βασίλη τον έκανε να εξαγριώνεται πολύ γιατί φώναζε κι εκείνος «αυτό δεν είναι σπίτι εδώ μέσα. Σου είπε κανείς να ανακατευτείς με τα ρούχαααααα μουυυυυ???» Έτσι κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να ανακατεύομαι με τα ρούχα του γιου μου για αυτό κι εγώ τα άφησα σκορπισμένα στο πάτωμα πολύ καιρό. Προσπάθησα να κάνω αυτό που μου έλεγε Άγιε μου Βασίλη και ούτε τα έπλυνα ούτε τα σιδέρωσα. Όμως μια μέρα ξαναέγινε έξω φρενών γιατί είπε πως δεν είχε να φορέσει τίποτα. Δεν είχε τίποτα πλυμένο και σιδερωμένο και πως θα έβγαινε ραντεβού με την Ελένη τώρα, πωωωωωωςςςςςς?Απορία Και μου είπε Άγιε μου Βασίλη ότι δεν ήταν αυτή κατάσταση και τι κάνω όλη την ημέρα που δεν βάζω να πλύνω και να σιδερώσω. Και όταν τόλμησα να του πω Άγιε μου Βασίλη ότι και πλένω και σιδερώνω τα υπόλοιπα ρούχα εκτός από τα δικά του αφού μου είπε να μην ανακατεύομαι με τα ρούχα του, τότε Άγιε μου έγινε θηρίο Άγιε μου και μου είπε «Ε! ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΕΓΩ ΑΝΤΡΑΣ ΠΡΑΜΑ ΝΑ ΠΛΕΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΝΩΩΩΩΩΩ!»
Τότε κατάλαβα ότι έφταιγα πολύ. Έπρεπε να κάτσω πια να σκεφτώ σοβαρά για ποιο λόγο δεν τηρούσα τις προδιαγραφές της οικογένειας μου, να δω πως μπορούσα να διορθωθώ. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα το σκεφτόμουν μόλις τελείωνα τις δουλειές μου για να πάρω τις αποφάσεις μου.
Έτσι μάζεψα το τραπέζι, πήγα τον μικρό φροντιστήριο, έπλυνα τα πιάτα, έβαλα ένα πλυντήριο, πήρα τον μικρό από το φροντιστήριο, έβαλα φασολάκια να γίνονται, διάβασα τον μικρό ορθογραφία και Αγγλικά, άπλωσα το πλυντήριο, κατέβασα τα σκουπίδια, σιδέρωσα λίγα ρούχα που μου είχαν απομείνει , σιγουρεύτηκα ότι ο μικρός ήπιε το γάλα του και πήγε στο κρεβάτι, τσέκαρα ότι ο άντρας μου κοιμόταν στον καναπέ (από την ώρα που τελείωσε το φαγητό του non stop ) και τότε σκούπισα και σφουγγάρισα για να μην μου κάνουν πατημασιές. Γιατί Άγιε μου Βασίλη έχω κάνει και το λάθος να σφουγγαρίζω όταν είναι ξύπνιοι και πατάνε στο σφουγγαρισμένο πάτωμα λες και το κάνουνε επίτηδες Άγιε μου Βασίλη. Την κουζίνα σφουγγαρίζω για παράδειγμα, τότε θα διψάσουν, το μπάνιο σφουγγαρίζω τότε τους πιάνει κατούρημα. Για αυτό μια μέρα που μου είπε ο άντρας μου «Τι στην ευχή γυρνάς γύρω γύρω με το κοντάρι σαν αλεξικέραυνο???» κατάλαβα καλέ μου Άγιε Βασίλη πως είναι λάθος να σφουγγαρίζω όταν είναι η οικογένεια μου ξύπνια.
Έτσι, αφού έκλεισα τα πατζούρια, κλείδωσα την πόρτα, ξύπνησα τον άντρα μου να μεταφερθεί από τον καναπέ στο κρεβάτι, θυμήθηκα πως η επόμενη μέρα ήταν Σάββατο! Τότε σκέφτηκα πως πραγματικά ήμουν πολύ χαζή. Γιατί θα μπορούσα να μην κάνω τίποτα από αυτά και να τα κάνω όλα το επόμενο πρωί. Όμως μετά σκέφτηκα πως έπρεπε να πάω σούπερ μάρκετ, λαϊκή, κρεοπωλείο, να αλλάξω σεντόνια, να ξεσκονίσω, να διαβάσω για το διαγώνισμα φυσικής του μικρού, να πάω τον μεγάλο στο ποδόσφαιρο με το αυτοκίνητο, να σιδερώσω το πλυντήριο που είχα βάλει και να βάλω και ένα με σκούρα, να κατεβάσω και τις κουρτίνες της πεθεράς μου και να μαγειρέψω μουσακά (γιατί τα δύσκολα φαγητά τα αφήνω για το Σ/Κ που είμαι σπίτι !) και όλα αυτά να τα έχω τελειώσει μέχρι τις 8 το βράδυ γιατί θα πάμε στους κουμπάρους μας επίσκεψη…
Τότε σκέφτηκα πως είχε έρθει η ώρα να κάτσω να σκεφτώ τα λάθη μου για να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Αλλά με έπιασε ένα απίστευτο χασμουρητό Άγιε μου Βασίλη που ειλικρινά δεν ξέρω γιατί. Ίσως να ήμουν ματιασμένη (με συγχωρείς κιόλας Άγιε μου , δεν ξέρω αν τα πιστεύεις αυτά…) αλλά κλείνανε και τα μάτια μου τόοοοοσο πολύ και το κεφάλι μου κουτούλαγε μια μπρος μια πίσω που….. ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν κατάφερα να σκεφτώ τα λάθη μου και πώς να ικανοποιήσω την οικογένειά μου.
‘Έτσι έκλεισα τα φώτα, κλείδωσα την πόρτα, φίλησα και σκέπασα τα παιδιά μου και έπεσα στο κρεβάτι.
Ξέρω λοιπόν ότι δεν θα μου φέρεις δώρο και φέτος. Θέλω όμως να σε παρακαλέσω να φέρεις στα παιδιά και τον άντρα μου. Θέλω να τους φέρεις ένα δώρο που το λένε ευγνωμοσύνη. Γράψε και σε κάρτα τη λέξη «ευχαριστώ» μήπως και θυμηθούν πως υπάρχει. Και τύλιξέ το όπως εσύ θες.
Με αγάπη,
Μια σκληρά εργαζόμενη, μητέρα και νοικοκυρά.

www.eimastegynaikes.gr
13  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / "ΜΑΜΑ..ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ"... στις: Δεκέμβριος 17, 2010, 20:43:46 μμ
"ΜΑΜΑ..ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ"...


Μη με παιδεύεις. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις πάντα ότι σου ζητώ. Σε δοκιμάζω μονάχα για να δω.

Μη διστάζεις να είσαι σταθερή μαζί μου . Το προτιμώ . Με κάνεις να νοιώθω περισσότερη σιγουριά.

Μη με κάνεις να νοιώθω μικρότερος... από ότι είμαι . Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά τον «σπουδαίο».

Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο αν μπορείς . Θα προσέξω περισσότερο αυτά που θα μου πεις , αν μου μιλήσεις ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας.

Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.

Μην αναστατώνεσαι τόσο όταν σου λέω ότι δεν σε «χωνεύω». Δεν απευθύνομαι σε σένα αλλά στη δύναμη που έχεις να μου εναντιώνεσαι.

Μην με προστατεύεις πάντα από τις συνέπειες. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.

Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα Απορία ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα.

Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.

Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς.

Μην υπερτιμάς την τιμιότητα μου. Συχνά οι απειλές σου με σπρώχνουν στην ψευτιά.

Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.

Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις. Αν κάνεις κάτι τέτοιο θα ανακαλύψεις πως θα αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.

Μη προσπαθείς να με κάνεις να πιστέψω πως είσαι τέλεια ή αλάνθαστη. Είναι σοκ για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψη σου αν μου ζητήσεις συγγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απέναντί σου.

Μη ξεχνάς πως μου αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ παραδέξου το.

Μη ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπάθησε, σε παρακαλώ.

Μη ξεχνάς πως δεν μπορώ να αναπτυχθώ χωρίς πολλή κατανόηση.

(ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΤΡΑΙΚΩΡΣ)





Πόσες αλήθειες λέει με τον πιο απλό και γλυκό τρόπο....
14  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Γνωρίζετε το σταμναγκάθι; στις: Δεκέμβριος 02, 2010, 09:36:33 πμ
Το σταμναγκάθι ή "κιχωριον το ακανθωδες" είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδίκι.
Η φύση έχει βάλει όλη της την τέχνη και όλη της την σοφία για να δημιουργήσει αυτό το φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε

 
να μπορεί να επιβιώσει στις ποιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και από τις ορέξεις των χορτοφάγων θηλαστικών της Γης.
Έτσι μπορούμε να το βρούμε στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων του νομού Χανίων, αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές να το χτυπάει το κύμα και να το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας.

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.
Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.

Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα, στην Κρήτη όμως και ειδικότερα στον νομό Χανίων ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας και εξημέρωσης του φυτού από τον άνθρωπο έχουν αρχίσει από πολύ παλιά, μάλλον από την δεκαετία του 1920. Και σίγουρα οι πρώτοι που το επιχείρησαν αυτό ήταν κάτοικοι από τα χωριά της Γραμπούσας Κισσάμου.
Είναι όμως τέτοια η φύση του φυτού που όσο και να το εξημερώσεις αυτό δεν δαμάζετε.
Δηλαδή γνήσιο σταμναγκάθι δεν θα σου δώσει το φυτό πάνω από 2-3 χρόνια. Τον τρίτο χρόνο πολύ απλά θα σου δώσει ραδίκι και όχι σταμναγκάθι. Πράγμα που κάνει την καλλιέργεια του μια πολύ επίπονη και κουραστική διεργασία.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market.
Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.

Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο.
Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.
Επίσης άλλος ένας τρόπος για καταλάβετε αν είναι γνήσιο σταμναγκάθι κάποιο είναι η τιμή του.
Σταμναγκάθι που πουλιέται λιγότερο από 7 € το κιλό δεν είναι σταμναγκάθι και αν είναι δεν είναι καλής ποιότητας.

Το σταμναγκάθι συνοδεύετε πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών.
Οι τρόποι που μπορεί να συνδυάσει κάποιος το σταμναγκάθι στην κουζίνα του είναι πολλοί, εμείς θα σας περιγράψουμε τους κυριότερους.

Ωμό: αφού το πλένουμε καλά το βάζουμε στο πιάτο και το ψεκάζουμε στην κυριολεξία με πολύ λίγο ελαιόλαδο, έπειτα ρίχνουμε λεμόνι ή ξύδι στο πιάτο ανάλογα με τα γούστα μας, και αν θέλουμε αλάτι. Το τρώμε με το χέρι και πιστέψτε με αν σας αρέσουν τα πικρά χόρτα θα ενθουσιαστείτε.

Στην σαλάτα: Είτε στην χωριάτικη σαλάτα είτε σε σαλάτα με αγγούρι-μαρούλι ψιλοκόβουμε λίγο σταμναγκάθι και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σαλάτα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με την πρώτη περίπτωση, εκτός από την χρήση πιρουνιού τώρα...

Βραστό: Σε βραστό νερό ρίχνουμε ένα κιλό σταμναγκάθι και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ίσα ίσα όση χρειάζεται για να σκεπάζει τα χόρτα ΜΕΤΑ το δεκάλεπτο, OXI όταν είναι ωμό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Το κιλό βγάζει περίπου 4 μερίδες σταμναγκάθι για σπίτι και 5-6 εστιατορίου.
Μετά το δεκάλεπτο βάζουμε το σταμναγκάθι στα πιάτα και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές της σούπα σε κάθε πιάτο από το νερό που έβρασαν τα χόρτα. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο, λεμόνι ανάλογα το γούστο μας και αλάτι επίσης...

Με αρνάκι: Το σταμναγκάθι γίνετε ένα καταπληκτικό συνοδευτικό στο αρνάκι με αυγολέμονο. Η συνταγή είναι η γνωστή συνταγή συνταγή αρνάκι αυγολέμονο απλά έχουμε σταμναγκάθι αντί για άλλο χόρτο.

Για να διατηρήσετε το σταμναγκάθι ωμό πολλές μέρες δεν υπάρχουν δυστυχώς πολλοί τρόποι.

Ο μόνο τρόπος είναι να το έχετε στο ψυγείο σας, και πάλι όμως πάνω από 6-7 μέρες δεν θα διατηρηθεί (αν είναι άγριο, διότι τα άλλα δεν αντέχουν πάνω από 3-4 το πολύ μέρες).
Όμως αν συνυπολογίσετε ότι πριν το αγοράσετε έχουν μεσολαβήσει 1-2 μέρες μέχρι να φτάσει από τον παραγωγό στο ράφι τότε καταλαβαίνετε ότι σταμναγκάθι αν το θέλουμε ωμό το τρώμε αμέσως ή μέσα στο διήμερο..
Όμως το σταμναγκάθι μπορεί να διατηρηθεί πολύ εύκολα στην κατάψυξη για μήνες, αρκεί να το έχουμε ζεματίσει.

Δηλαδή σε βραστό νερό ρίχνουμε την ποσότητα που θέλουμε να διατηρήσουμε για 2-3 λεπτά.

Έπειτα το τραβάμε από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει και να κρυώσει τελείως.
Μετά που θα στεγνώσει και θα κρυώσει το βάζουμε σε ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μας !

Αναγνωστάκης Γιάννης
Παραγωγός
https://oliveoil.homedns.org/stamnagkathi
15  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Tα αυγά στη διατροφή μας! στις: Νοέμβριος 25, 2010, 12:04:28 μμ
7+1 ερωτήσεις γύρω από τα αβγα!



Ψάχνουμε αγωνιωδώς βιβλία,συνταγές,ιστοσελίδες, ρωτάμε μαμάδες, γιαγιάδες και θείες μας ενίοτε. Και όλα αυτά για να μάθουμε για το αυγό! Μην το βλέπετε απλά, το αυγό είναι μία ολόκληρη πρόκληση. Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει ποσέ, πώς θα τηγανιστεί ομοιόμορφα, πώς θα γίνει μελάτο και άλλα τέτοια ερωτήματα ταλανίζουν το νου της νοικοκυράς όταν έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με το αυγό. Έτσι λοιπόν σας δίνω ορισμένες ερωτήσεις αλλά και απαντήσεις γύρω από τα αυγά.

1. «Γιατί τελικά να ασχοληθώ με το αβγό;»
Όχι μόνο κάνει πιο νόστιμα τα γλυκά μας αλλά και τα φαγητά μας αλλά και γιατί:

Περιέχει σίδηρο που προφανώς κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να αποφεύγει αναιμίες αλλά και άλλα προβλήματα από την έλλειψή του.

Περιέχει χολίνη η οποία έχει αποδειχθεί πως ενισχύει και ενδυναμώνει τη μνήμη σε μεγάλο βαθμό.

Περιέχει - ειδικά το ασπράδι του αβγού - 45% πρωτεϊνες πολύ καλύτερες και ανώτερες θα έλεγε κανείς από τις πρωτεϊνες που παίρνουμε από όλες τις άλλες τροφές που μπαίνουν στο τραπέζι.

Περιέχει λεκιθίνη ,η οποία βοηθά εν γένει τις πνευματικές διεργασίες ,αλλά και αναρίθμητες επιπλέον βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Β9.

2. «Πόσα μεγέθη αυγών υπάρχουν;»
Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τα εξής μεγέθη αυγών:

Μέγεθος

Πολύ μεγάλο από 73 γρ. και άνω

Μεγάλο από 63 γρ. έως 73 γρ.

Μεσαίο από 53 γρ. έως 63 γρ.

Μικρό από 53 γρ. και κάτω.

3. «Πώς ελέγχω αν το αυγό είναι φρέσκο;»
Υπάρχει ένας πολύ απλός και πρακτικός τρόπος προκειμένου να διαπιστώσετε εάν ένα αυγό είναι πράγματι φρέκο. Γεμίστε ένα μπολ μεσαίο μεγέθους με νερό. Τοποθετήστε το αυγό μέσα στο μπολ. Εάν το αυγό παραμείνει στον πάτο του μπολ τότε μπορείτε να το απολάυσετε άφοβα. Εάν όμως το αυγό σας έρθει στην επιφάνεια τότε σίγουρα είναι χαλασμένο οπότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Εάν τώρα έρθει κάπου στη μέση μπορείτε να το μαγειρέψετε αλλά με κάποια επιφύλαξη- καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε την οσμή σας: αν μυρίζει πολύ άσχημα ή σαν ψάρι τότε θέλει... πέταμα!

4. «Πώς θα φτιάξω ένα "σφιχτό" αβγό;»
Βάλτε σε άν μικρό κατσαρολάκι τα αβγά που θέλετε αφήνοντας πολύ μικρά κενά μεταξύ τους. Έπειτα γεμίστε το κατσαρολάκι με κρύο νερό μέχρι να σκεπάσετε τα αβγά. ρίξτε ένα κουταλάκι αλάτι για να αποφύγετε το σπάσιμο και ανοίξτε το μάτι σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήστε τα αβγά σας για 12' και έπειτα ξαβγάλτε τα με κρύο νερό. Έτοιμα!

5. «Πώς θα κάνω το αυγό μου μελάτο;»
Πολλοί από εμάς θέλουμε το αβγό μας με λίγο ρευστό κρόκο και λίγο πιο ενέμελα κινούμενο ασπράδι. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες βρασμού με τη μόνη διαφορά ότι τώρα αφήνετε το αυγό σας για 4' να βράσει.

6. «Πώς θα κάνω ένα τηγανητό αυγό;»
Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να εμπλουτιστεί με τη χρήση διαφόρων μυρωδικών ωστόσο εγώ σας παραθέτω τον τρόπο να κάνετε τα αυγά σας σκέτα. Βάζετε σε άν αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί. Σπάτε το αυγό σας με προσοχή να μην σπάσει ο κρόκος και το βάζετε στο τηγάνι. Πιάνετε το τηγάνι από τη λαβή και το γυρίζετε κυκλικά για να αποκολληθεί το πολύ ασπράδι από τον κρόκο και να ψηθεί καλά. Αφήστε περίπου για τρία λεπτά και έπειτα αλατοπιπερώστε. Ξεκολλήστε προσεκτικά με μία σπατουλίτσα το αυγό σας.

7. «Πώς θα κάνω το αυγό μου ποσέ;»
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι νερό μέχρι τη μέση με μία κουταλιά της σούπας ξύδι να βράσει σε μεσαία φωτιά. Καθώς το νερό σιγοβράζει σπάτε και ρίχνετε προσεκτικά το αυγό σας μέσα στο νερό. Το αφήνετε εως ότουκαλυφθεί από μία λευκήλεπτή πετσούλα και γίνει σχεδόν οβάλ σχήματος.

8. «Πώς θα κάνω τα αυγά ομελέτα; »
Η χαρά όσων δε θέλουν να κοπιάζουν ιδιαίτερα! Παίρνετε τα αυγά σας και τα σπάτε σε ένα μπολ. Τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στο μίγμα προσθέτετε πιπέρι αλάτι και λίγο γάλα για να αφρατέψει η ομελέτα. Φυσικά, μπορείτε να βάλετε και άλλα υλικά όπως τυράκι, μπεϊκον αλλά και μανιτάρια. Βάζετε το αντικολλητικό σας στη φωτιά και ρίχνετε μέσα 4-5 σταγόνες νερό. Όταν το νερό εξατμιστεί το τηγάνι σας είναι έτοιμο! Βάζετε μέσα το μίγμα και το αφήνετε να ψηθεί καλά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά του.

Παραπάνω σας δίνω τις βασικές παραλλαγές του αυγού. Υπάρχουν πολλές ακόμη συνταγές όπως το μπουργέτο (αυγά με τομάτα), η ομελέτα με αυγά και πατάτες, τα ισπανικά αυγά και άλλα που αξίζει να τα αναζητήσετε!

Προσοχή! πριν από οποιαδήποτε χρήση του αυγού πάντα να το σπάτε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά σας για να δείτε σε τί κατάσταση βρίσκεται!

Από την Αντωνία Γαρυφάλου

taw.gr/article.php?articleId=1713
Σελίδες: [1] 2 3 4 5 »