GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 05, 2024, 14:26:20 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 [2] 3 4 5 »
16  Κουβεντούλα / Σαν σήμερα ... / Μία ανεπίδοτη επιστολή με αφορμή τα 37 χρόνια από το Νοέμβρη του 1973 στις: Νοέμβριος 16, 2010, 23:58:59 μμ
ΑΝΕΠΙΔΟΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Με αφορμή τα 37 χρόνια απ’ το Νοέμβρη του ‘73

 


Αγαπημένε μου Διομήδη,

 

δεν έχω καμιά ελπίδα πως το γράμμα μου θα φτάσει σε σένα.
Είμαι πια μεγάλο παιδί  και το παραμύθι  για αναστημένους νεκρούς  και  επουράνιους παράδεισους  είναι από χρόνια καταχωνιασμένο στο σεντούκι της παιδικής  μου αφέλειας.
 
Όχι πως έχω πάψει να είμαι αφελής. Δε θέλω να παρεξηγηθώ. Ίσα-ίσα μάλιστα και τώρα που σου γράφω από μιαν αφέλεια κρατιέμαι για να μην καταρρεύσω.
 
Δεν περιμένω όμως πως θα σε βρει κάπου ο ταχυδρόμος, πολύ περισσότερο στον παράδεισο. Οι παραδεισένιες  θέσεις  κοστίζουν χρυσάφι και απευθύνονται σ’ αυτούς που τις πληρώνουν  μετρητοίς και τις καταχωρίζουν στο Ε9  με τη βοήθεια βατοπεδινών προσευχών. Κι έπειτα όλοι αυτοί οι καλοί και φερέγγυοι αγοραστές του παράδεισου έχουν τόσο ευτραφή   καπούλια που πιάνουν πάνω από δυο θέσεις ο καθένας, με εξαίρεση τον Πάγκαλo, που, μαζί με τα 58 ακίνητα του στο μάταιο τούτο κόσμο, για το επέκεινα έχει κατοχυρώσει  ολόκληρο τριθέσιο καναπέ στο πάνθεον των υποψήφιων  αγγέλων.
 
Το μόνο επουράνιο που έμεινε για όσους πορευόμαστε με δάνεια, είναι το γκρίζο πηκτό σύννεφο πάνω απ’ την Αθήνα, μια μαύρη τρύπα και  λίγη χωμάτινη βροχή. Χωρίς να συνυπολογίσει βέβαια κανείς την κόλαση που ζούμε, η οποία όμως δεν είναι επουράνια, είναι απολύτως κατουράνια ή μάλλον εντελώς επίγεια.
 
Φοβάμαι λοιπόν πως κι αυτή η επιστολή  μου θα επιστραφεί ως ανεπίδοτη, εκτός αν βρει παραλήπτες όσους κράτησαν την εικόνα σου στη συνωστισμένη,  από απώλειες, μνήμη.
 

Με την ευκαιρία ήθελα να σου πω να μην παρεξηγηθείς αν αυτοί που σε  θυμούνται, δεν είναι όσοι θα ‘πρεπε.

Σ’ αυτούς τους μεταμοντέρνους καιρούς που δεν πρόλαβες να ζήσεις, μας περνούν όλους  τακτικά  από το καθαρτήριο της μνήμης για να ξεχάσουμε ελπίδες, ιστορικούς παραλληλισμούς, ποιητές, τους χαμένους φίλους, το πανανθρώπινο όνειρο, το βουητό των δρόμων που σαλεύουν, τη γεύση της άγουρης προσδοκίας και της ώριμης απαίτησης, το σχήμα και τον ήχο του γέλιου, ακόμα και τα ίδια τα παιδιά μας.

Η θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική! Αφού να φανταστείς, όταν βλέπουμε πια κάποιον να γελάει, ξέρουμε πως είναι  βαριά  αθεράπευτος και επιστρατεύουμε τις μάσκες που μας έμειναν από την πανδημία των χοίρων. Όσες φορές  οι αποθεραπευμένοι αισθανόμαστε την ανάγκη του γέλιου, όπως στη διάρκεια της διακαναλικής του, τρόπος του λέγειν, πρωθυπουργού μας ή τώρα στις προεκλογικές ομιλίες των καλλικρατικών,  σκάμε στα κλάματα.
Και στη λήθη που αφορά τα παιδιά μας έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Να σκεφτείς μόνο πως ενώ μια ολόκληρη γενιά – τι λέω εγώ – και την επόμενη και την ακόμα πιο μετά, τις ρίχνουν στα σκουπίδια, εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ούτε κι εσύ βέβαια καταλαβαίνεις τι σου λέω γιατί έμεινες στην εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε τάχα δημογραφικό πρόβλημα, Ε, λοιπόν σε πληροφορώ ότι και τα λίγα παιδιά που γεννήσαμε πρέπει τώρα να τα πετάξουμε στη χωματερή γιατί κοστίζουν στη σωτηρία της πατρίδας. Η τρόπος του λέγειν κυβέρνησή μας τους δίνει μια ακόμα ευκαιρία μέσα από τη συλλογική σύμβαση των 560 ευρώ, να επιβιώσουν τα  45 παραγωγικά  χρόνια του βίου τους.
 

Τέλος πάντων , μη σε ζαλίζω με εντελώς ευτελή και βαρυστόμαχα πράγματα, που εμείς στο κάτω-κάτω τα έχουμε χωνέψει.       

Πάντως , κοντά στις άλλες ψευδαισθήσεις που συνεχίζουν να με βασανίζουν, εγώ θα κάνω σαν να πρόκειται να πάρεις στα χέρια σου το γράμμα μου. Μάλιστα είναι σαν να σε βλέπω μπροστά μου, ολοζώντανο. Πριν αρχίσεις να διαβάζεις την παρούσα ασυνάρτητη επιστολή, καθαρίζεις με την άκρη της μπλούζας σου τα μεγάλα γυαλιά σου.  Κι ας ξέρω πως  έγιναν θρύψαλο όταν έπεσες στην άσφαλτο.

Και κοίτα  τώρα πόσο ασυνάρτητη έχω πια γίνει, που κλαίω για ένα ζευγάρι σπασμένα γυαλιά.

 

Δεν ξέρω αν ως εδώ σου έδωσα λίγο να καταλάβεις  πώς είναι η ζωή μας σήμερα, τριανταεφτά χρόνια από τότε που ‘φυγες. Έχουμε αλλάξει κι εντελώς τους κώδικες επικοινωνίας. Να, για παράδειγμα, όταν εσύ φώναζες ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με το ψωμί τι εννοούσες ακριβώς;
Υποθέτω, να μην υπάρχουν άνθρωποι που το στερούνται.  Ε, με χαρά σε πληροφορώ πως ένας στους έντεκα Έλληνες δικαιούται τουλάχιστον δύο φέτες ψωμί στα δημόσια συσσίτια, τρεις στους έντεκα το ζυμώνουν μόνοι τους γιατί έρχεται φτηνότερα, τέσσερεις στους έντεκα μπορούν ακόμα και αγοράζουν φρατζόλες διατίμησης, και δύο στους έντεκα δεν το τρώνε γιατί παχαίνει. Πιθανόν να σου προξενεί εντύπωση η ποσόστοση με βάση το έντεκα και η απουσία από το συνολικό άθροισμα του ενός. Αυτός ο ένας είναι μετανάστης, πρόσφυγας μπορεί και γύφτος, με λίγα λόγια ένας από αυτούς τους λαθρόβιους που μοιάζει σαν να το κάνουν επίτηδες να είναι κυνηγημένοι από τον πόλεμο ή τη φτώχεια, μόνο και μόνο για να σπάνε τα νεύρα του Άδωνη.
 
Και γι αυτούς όμως μετά το ξύλο, τις διαπομπεύσεις, τον εξευτελισμό πάντα βρίσκονται λίγα φιλεύσπλαχνα ψίχουλα στη χώρα που γέννησε τον ξένιο Ζευ. 
 

Άρα, αγαπημένε μου Διομήδη, ως προς το ψωμί, ο αγώνας σου δικαιώθηκε.

 
Στο σκέλος της παιδείας τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Τώρα, ως και τα εξάχρονα έχουν τουλάχιστον δέκα ώρες παιδεία στα ολοήμερα ιδρύματα και αν συνυπολογίσει κανείς και τις ώρες μελέτης στο σπίτι, υπερβαίνουν τις δώδεκα. Έτσι, θα είναι έγκαιρα και απολύτως προσαρμοσμένα στο μετέπειτα δωδεκάωρο εργασιακό τους ωράριο. Τα μεγαλύτερα ξεπερνούν, όπως είναι φυσικό, τις δώδεκα ώρες σε άθροισμα παιδείας-παραπαιδείας,  πράγμα λογικό και απαραίτητο στην εποχή της έκρηξης της γνώσης. Βέβαια αυτή η έκρηξη αποβαίνει πολλές φορές μοιραία. Οι δυσπροσάρμοστοι έφηβοί  πάσχουν μαζικά από κατάθλιψη, ενώ  τα εξάχρονα αποκτούν πρόωρα τικ παρότι προέβλεψαν γι αυτά την ηλεκτρονική αλάνα.
 
Η οπωσδήποτε σοσιαλιστική και τρόπος του λέγειν κυβέρνησή μας έχει μάλιστα καθιερώσει τη δια βίου μάθηση κι έχει ενισχυθεί, έτσι,  η επιχειρηματικότητα. Είναι τόσο συγκινητικό να βλέπεις να τονώνεται η αγορά, να ανοίγουν νέα μαγαζιά εμπορίας γνώσεων, σε ποικίλες συσκευασίες (one size, transsexual, μιας χρήσης, για μεγάλα μεγέθη κλπ)  διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους  αθεράπευτα αντικαθεστωτικούς μιλάνε για πανδημία λουκέτων.   
 

Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την ευρύτερη παιδεία που προσλαμβάνει μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ο πολίτης κάθε ηλικίας , από το τρυφερό βρέφος ως τον ώριμο ανασφαλή του ΙΚΑ, έχουμε ένα πλέγμα παιδείας από το οποίο δύσκολα ξεφεύγει κανείς

Άρα, αγαπημένε μου Διομήδη, ως προς το σκέλος πεδία, όχι παιδοία, συγνώμη πεδύα, τέλος πάντων  παιδεία ήθελα να πω,  δεν θα είχες σήμερα κανένα απολύτως παράπονο.

 
Στο τελευταίο μέρος του τρίπτυχου αιτήματος – την ελευθερία – η δικαίωση ξεπερνά κάθε φαντασία. Φτάνει να σου πω ότι δεν υπάρχει πια υπουργείο δημόσιας τάξης!
 

Ναι, ναι,  ξέρω ότι δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, παρ’ όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα. Περιττεύει στις σημερινές συνθήκες ώριμης στάσης του πολίτη το υπουργείο που είχε ταυτιστεί με τη δίωξη του φρονήματος, τη λογοκρισία, το σάπισμα στο ξύλο κλπ κλπ.
 Τώρα έχουμε υπουργείο προστασίας του πολίτη!   
 
Μόνο αυτό σου λέω: όταν κάποιος παραμένει ασυγχώρητα ανώριμος, πέφτει μόνος του πάνω στις ζαρντινιέρες και μωλωπίζεται μέχρι να αισθανθεί ότι ωρίμασε. Δεν είναι συγκλονιστικό; Ένας σοφός συνδυασμός της πράσινης ανάπτυξης και της ωρίμανσης του πολίτη. Βέβαια η ζαρντινιέρα μετά γίνεται μια αηδία, αλλά όλα έχουν ένα κόστος. Όχι,  χαρακίρι ακόμα δεν κάνουμε, φαντάζομαι όμως πως είναι θέμα χρόνου.  Σε κάποιες (ευτυχώς σπάνιες) ακραίες περιπτώσεις, οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας ψεκάζουν τους απείθαρχους με παρασιτοκτόνα, όπως έκανε η μάνα σου με την τριανταφυλλιά που είχε στο δίμετρο μπαλκόνι και  που τελικά  μαράθηκε γιατί  δεν είχε πια κουράγιο ούτε να την ποτίσει από τότε που ‘φυγες.
 
Α, να μην το ξεχάσω! Θυμάσαι την ταλαιπωρία για μια φωτογραφία ταυτότητας στην εποχή σου της ισχνής τεχνολογίας; Ε λοιπόν άκου. Κάθε δέκα μέτρα τώρα  μια υπερσύγχρονη κάμερα σου τραβάει δέκα φωτό το δευτερόλεπτο. Αυτό είναι λίγο αγχωτικό βέβαια. Πρέπει να  προσέχεις συνέχεια την πόζα σου γιατί δεν είναι και ωραίο να βγαίνεις στην αναμνηστική σαν παρασάνταλο. Εγώ πάντως προσέχω. Περπατώ συνέχεια στητή,  μ’ ένα ελαφρά αινιγματικό και συνάμα αδιόρατα σεξουαλικό χαμόγελο γιατί είναι η πόζα που μου πάει.  Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι κομπλεξικοί που επικρίνουν το μέτρο. Υποθέτω βάσιμα γιατί τους λείπει η φωτογένεια.
 
Και επιπλέον. Τώρα, με την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και του ΓΟΤΕ (Γερμανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας) ναι, ναι του πάλαι ποτέ ΟΤΕ, το καθεστώς μάς έχει εφοδιάσει με εύκολης απομνημόνευσης τετραψήφια νούμερα στα οποία μπορεί ο υπεύθυνος πολίτης να αναφέρει όσους καπνίζουν, όσους γελάνε, όσους ελπίζουν. Διαβάζοντάς το, φαντάζομαι πόσο παλιομοδίτικη θα σου φανεί και σένα η μαύρη κουκούλα. 
 

Αν όλα αυτά δεν αποδώσουν,  τους - ευτυχώς ολοένα και λιγότερους - ταραξίες, το υπουργείο προστασίας του πολίτη τους παραπέμπει στο λαϊκό δικαστήριο των τηλεπαράθυρων, όπου εκεί πια διαπομπεύονται ολοκληρωτικά από τους ξεφωνημένα αντικειμενικούς δημοσιογράφους που τώρα ασκούν και το λειτούργημα των διαφωτιστών της νέας εποχής, σε συνεργασία βέβαια πάντα με τους πολιτικούς λειτουργούς.  Ειδικά όσοι έχουν την τύχη να τους  παραλάβει για διαφώτιση ο Καψής με την ευθύβολη κριτική του ή ο Πάγκαλος – μ’ εκείνη τη γουργουριστή από το υγροποιημένο λίπος φωνή του – τους σιχαίνεται και η μάνα τους. Τόσο ανώφελους και επιζήμιους  τους παραδίδει η επιχειρηματολογία τους  στην ώριμη κοινή γνώμη.

Η κατάκτηση της ελευθερίας είναι πλέον τόσο εμπεδωμένη ώστε -  θα σου το πω και μη σκάσεις κι εσύ στα κλάματα - στη φετινή πορεία του πολυτεχνείου μπροστάρης θα είναι, ως παλαίμαχος της εξέγερσης, ο ίδιος ο υπουργός του υπουργείου προστασίας του πολίτη, μαζί με τον Ανδρουλάκη που η κατεύθυνση του λυκοπιάσματός του τον βοηθά να ατενίζει πάντα μπροστά, με αισιοδοξία προς το μέλλον, καθώς και μια τιμητική φρουρά τουλάχιστον δέκα χιλιάδων ένστολων.

 Δυστυχώς, σύμφωνα με βάσιμες αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στην πορεία δε θα συμμετάσχει ο τρόπος του λέγειν πρωθυπουργός της τρόπος του λέγειν χώρας γιατί είναι κουρασμένος από το μαραθώνιο στον οποίο τον χτύπησαν τα καινούρια πορτοκαλί σκαρπίνια.

 

Με δικαιωμένο λοιπόν συνολικά το κύριο σύνθημα της εξέγερσής του Νοέμβρη ,πιστεύω αγαπημένε μου Διομήδη, να αισθάνεσαι κι εσύ δικαιωμένος.

Έτσι αισθάνθηκαν και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην ‘αυλή του φθινοπώρου’ και δικαιολογημένα εξαγόρασαν το αίμα μιας ολόκληρης γενιάς με μια θέση ευρωπαϊκού επιτρόπου, υπουργού, βουλευτή, γενικού γραμματέα και ούτω καθεξής.
Γι αυτό σου εξήγησα πώς έχει σήμερα η κατάσταση, για να μη βιαστείς να τους χαρακτηρίσεις ενεχυροδανειστές της ιστορίας ή παραχαράκτες  ή πουλημένους ή γιαλαντζί επαναστάτες.
 
Ίσα-ίσα μάλιστα που και σήμερα δίνουν έναν αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, η οποία παρέλειψα να σου πω ότι περνά δυσκολούτσικες ώρες.
 

Στο λέω έτσι χαϊδευτικά για να μη σε τρομάξω. Όχι τίποτα φοβερό, όχι. Μη βάζεις κακό με του νου σου. Απλώς έχουμε χρεοκοπήσει, ξαναγίναμε αποικία του κερατά, μετά τους Αμερικάνους οι Γερμανοί ξανάρχονται,  οι μισθωτοί γίνανε σκλάβοι, οι μεροκαματιάρηδες κατατάσσονται στο μεγάλο στρατό της ανεργίας, οι συντάξεις εξαερώνονται, στα νοσοκομεία χειρουργούν χωρίς αναισθητικό,   οι δανειολήπτες αυτοκτονούν, τα παιδιά μας τα ρίχνουμε στη χωματερή (αυτό στο είπα ήδη), οι γέροι ψάχνουν για παράταιρα παπούτσια  και σάπια λάχανα στα σκουπίδια,  η χώρα μοιράζεται σε δεκατρία καντόνια, ή πασαδιλίκια ή σατραπείες, ή περιφέρειες, ο δημόσιος πλούτος έχει ξεπουληθεί και όσος απέμεινε είναι στις μικρές αγγελίες της χρυσής ευκαιρίας, ο Γιωργάκης μας απειλεί με εκλογές, πέντε μέτρα πιο κάτω απ’ το πολυτεχνείο οι χρυσαυγίτες γίναν δημοτικοί σύμβουλοι,  όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι και ανεβασμένοι και σκάμε από τα κλάματα κι εγώ παράλληλα φροντίζω να κρατώ αυτό το ελαφρά αινιγματικό και συνάμα αδιόρατα σεξουαλικό χαμόγελο μου.

 

Αγαπημένε μου Διομήδη,

σου έγραψα αυτό το γράμμα πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία μου στο καθαρτήριο της μνήμης και σε ξεχάσω εντελώς.

Συγχώρεσέ  μου τους δυσνόητους νεολογισμούς αλλά πρέπει να ξεφύγω από την ξύλινη γλώσσα,  πρέπει να συμβαδίσω με την εποχή μου. Με πολύ κόπο, νομίζω ότι το έχω καταφέρει. Σου περιέγραψα με αδρές γραμμές τη χώρα που θα ζούσες αν δεν βιαζόσουν τόσο να φύγεις, χωρίς να αναφέρω ούτε μια φορά τη λέξη ιμπεριαλισμός, εκμετάλλευση, πλουτοκρατία. Δεν είπα καν μια φορά τη λέξη μαλακία. Πώς θα μπορούσα άλλωστε αφού η ζωή μας σήμερα  δεν έχει πια σχέση με όλ’ αυτά. 

 

Φίλα μου τον Ιάκωβο, τη Σταματίνα,  το Νίκο, το Μιχάλη, τον Αλέξη και όσους έφυγαν πρόωρα από εξοστρακισμό, εκπυρσοκρότηση ή σιδηρολοστό. Πες το σε όλους να χαρούν, πως ο αγώνας επιτέλους δικαιώθηκε.

 

Δεν θα σου στείλω το γράμμα με κούριερ γιατί φοβάμαι μην το  απενεργοποιήσουν.

Θα το βάλω σ’ ένα μπουκάλι και θα το αφήσω να αρμενίζει στη ρυπαρή θάλασσα, ελπίζοντας πως με τόσα εκατομμύρια ναυαγούς, κάποιος θα το βρει και θα στο επιδώσει.

Νίνα Γεωργιάδου

16 Νοέμβρη, 2010

Πηγή: https://www.alfavita.gr
17  Κουβεντούλα / Παιδιά / Μάνα-Μανούλα-Μαμά!!! στις: Νοέμβριος 13, 2010, 14:01:19 μμ
933 Οργανισμοί απο 135 κράτη παγκοσμίως ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην παιδική κακοποίηση



Δελτίο Τύπου απο το Χαμόγελο του Παιδιού

19 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ 1984 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ?

Αγγλία

Ο μικρός P. ένα αγοράκι 17 μηνών βρίσκει φρικτό θάνατο μετά από τα αλλεπάλληλα βάναυσα χτυπήματα που δέχεται από τον σύντροφο της μητέρας του. Καταλήγει στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώνεται ότι είναι νεκρό.

Το κράτος απολογείται και μιλά για έλλειψη συντονισμού και σωρεία λαθών από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας δημόσια θίγει το τραγικό περιστατικό και τολμά να μιλήσει για τρομακτικά λάθη.

Ελλάδα

Δύο μικρά αγοράκια στην Ορεστιάδα εξαφανίζονται. Ενεργοποιείται πανελλαδικά το AMBER ALERT HELLAS.

Μία εβδομάδα μετά τα αγοράκια βρίσκονται νεκρά μόλις λίγα μέτρα από το σημείο εξαφάνισης.

Η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών είναι πασιφανής.

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα δεκάδες περιστατικά που καθημερινά καταγράφονται.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με 933 Οργανισμούς από 135 κράτη παγκοσμίως έχουν θεσπίσει την 19η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. Με αφορμή αυτή την ημέρα κάθε χρόνο προσπαθούμε να αφυπνίσουμε και να κινητοποιήσουμε το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς, τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους πολίτες.

Η ζωή των παιδιών που υφίστανται φρικτά βασανιστήρια και είναι θύματα της απραξίας και αδιαφορίας όλων μας πρέπει να απασχολήσουν κάθε Έλληνα πολίτη όσο υψηλά ιστάμενος και εάν είναι.

Έναν χρόνο πριν και πάλι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση απευθύναμε επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό παρουσιάζοντας το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, προτείνοντας λύσεις αλλά και μοιραζόμενοι μαζί του τις αγωνίες μας.

Μέσα από την 13χρονη -πλέον- παρουσία και ενεργό δράση μας, έχουμε γίνει μάρτυρες σειράς ελλείψεων και προβλημάτων, που απαντώνται τόσο στο προνοιακό όσο και δικονομικό μας σύστημα. Προβλήματα, που γίνονται ευρέως γνωστά σπάνια και δυστυχώς η καλή διάθεση και ο επαγγελματισμός μεμονωμένων κρατικών λειτουργών δεν είναι ικανός να τα επιλύσει, όπως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που στέκεται αρωγός και σύμμαχος στις προσπάθειές μας αλλά και κατά τόπους Εισαγγελείς και Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Όμως θα θέλαμε να τονίσουμε ότι νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται, ωστόσο αυτός ο παράγοντας μεμονωμένα αδυνατεί να καλύψει, τις κατά τα άλλα τεράστιες ελλείψεις του συστήματος πρόληψης, αρωγής, καταπολέμησης, προστασίας και αντιμετώπισης του φαινομένου της Παιδικής Κακοποίησης και του Ανήλικου Θύματος.

Έναν χρόνο μετά οι ελλείψεις συνεχίζουν να υφίστανται. Η μόνη διακριτή διαφορά είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που αποτύχαμε να προστατεύσουμε. Παιδιά που κακοποιήθηκαν, παιδιά που εξαφανίστηκαν, που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας και τόσα άλλα.

Έναν χρόνο μετά, η λίστα καταγραφής των ελλείψεων παραμένει ανησυχητικά όμοια:

   1.

       - Έλλειψη εισαγγελέων ανηλίκων αποκλειστικής απασχόλησης στις εισαγγελίες της χώρας. Μόνο σε Αθήνα  υφίστανται.
   2.

       - Έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών για την αρωγή και υποστήριξη των παιδιών θυμάτων.
   3.

       - Έλλειψη χώρων βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων
   4.

       - Έλλειψη προγραμμάτων κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία, όπου συχνά φιλοξενούνται παιδιά θύματα κακοποίησης
   5.

       - Έλλειψη δομών ψυχιατρικής και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών θυμάτων. Υφίστανται μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αλλά υπολειτουργούν.
   6.

       - Έλλειψη ποσοτική εξειδικευμένου προσωπικού στις κατά τόπους νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις
   7.

       - Έλλειψη τμημάτων ανηλίκων στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις
   8.

       - Έλλειψη ενός κοινού Ανεξάρτητου Συντονιστικού Φορέα για την Αντιμετώπιση Περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και για την καταγραφή όλων περιστατικών πανελλαδικά. Δυστυχώς στην παρούσα φάση η καταγραφή γίνεται αποσπασματικά από κάθε φορέα μεμονωμένα, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να εκτιμήσουμε πόσα και τι μορφής κρούσματα κακοποίησης ανηλίκων υπάρχουν.

Σε όλες τις υπηρεσίες, απαντώνται κρατικοί λειτουργοί με διάθεση, μεράκι και αυτοθυσία. ’νθρωποι με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και κίνητρό τους το καλύτερο για κάθε παιδί θύμα, όμως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε περιστατικό.

Από 01.01.2007 έως και 30.06.2008 η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού μας δέχτηκε συνολικά 361.409 κλήσεις, και από αυτές λάβαμε 10.522 αποκλειστικά και μόνο που αφορούσαν σε κακοποίησης.

Από 01.01.2007 έως και 30.06.2008 δεχτήκαμε 965 καταγγελίες σοβαρής κακοποίησης, οι οποίες συνολικά αφορούσαν σε 1984 παιδιά.

Όμως οι παραπάνω αριθμοί αφορούν μόνο στα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Γραμμή SOS 1056, ενώ ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών κακοποίησης εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε η έλλειψη ενός Ανεξάρτητου Συντονιστικού Φορέα για την καταγραφή όλων περιστατικών πανελλαδικά, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος.

Κάθε ένα από αυτά τα 1.984 παιδιά, μας απασχόλησε ουσιαστικά.

Για κάθε ένα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προσπαθήσαμε να βρούμε ουσιαστικές και άμεσες λύσεις.

Ωστόσο, δεν υπήρξαμε αποτελεσματικοί για όλα και αυτό μας λυπεί βαθιά και μας προβληματίζει.

Για κάθε παιδί που δεν βρέθηκε λύση, νιώθουμε υπεύθυνοι, εμείς σαν σύλλογος των παιδιών έχοντας σαν ιδρυτή ένα παιδί, αλλά και όλοι οι κρατικοί και δημόσιοι φορείς, που ενεπλάκησαν.

Κάθε παιδί που έμεινε αβοήθητο παραμένει εγκλωβισμένο στο νοσηρό, κακοποιητικό περιβάλλον και ζει με τον φόβο αλλά και την αβεβαιότητα για το μέλλον του.

Για όλους εμάς που χειριστήκαμε τα περιστατικά, το κάθε ένα από αυτά τα 1.984 παιδιά, δεν αποτελεί έναν αριθμό ή δείγμα σε μία στατιστική έρευνα, είναι ένας άνθρωπος με οντότητα, πνεύμα, επιθυμίες, δικαιώματα και πάνω από όλα όνειρα.

Η πραγματικότητα των παιδιών που κακοποιούνται για πολλούς παραμένει άγνωστη και ασαφής. Δυστυχώς όμως είναι πολύ συγκεκριμένη.

Είναι γνωστό ότι παιδιά στην χώρα μας καθημερινά αντιμετωπίζουν Βία, Κακοποίηση, Σεξουαλική Κακοποίηση, Εκμετάλλευση, Αμέλεια, Εγκατάλειψη. Είναι επίσης γνωστό ότι συχνά αυτό συμβαίνει από τους ίδιους τους γονείς. Αυτό που δε γνωρίζει κανείς είναι ότι δεκάδες από αυτά τα περιστατικά που φτάνουν από μια καταγγελία στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την προστασία του παιδιού παραμένουν «εγκαταλελειμμένα» στα Νοσοκομεία Παίδων . Εκεί παύει η σωματική κακοποίηση και η κοινωνία αναπαύεται με ευχαρίστηση γιατί έκανε το καθήκον της να απομακρύνει ένα παιδί από τον κίνδυνο. Κανείς δεν αναρωτιέται όμως ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Από την στιγμή εκείνη όμως το παιδί μπαίνει στο λεγόμενο κοινωνικό «σύστημα» από όπου αρχίζει ο μεγάλος δρόμος μέσα από διαδικασίες και ελλείψεις κοινωνικές και κρατικές, όπου το κάθε παιδί περνάει από την μια υπηρεσία στην άλλη χωρίς τέλος. Το παρασκήνιο της επόμενης μέρας δεν φαίνεται και δεν προβάλλεται, είναι όμως εκεί που αρχίζει η ψυχική κακοποίηση των παιδιών από την ίδια την κοινωνία και τις σοβαρές ελλείψεις δομών για την αποκατάσταση και το μέλλον αυτών των παιδιών.

Οι εισαγγελείς αποφαίνονται για την προστασία των παιδιών, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια αναλαμβάνουν την ευθύνη να βρεθεί μια λύση για αυτά τα παιδιά. Κάποια από αυτά οδηγούνται στα Νοσοκομεία Παίδων ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας τους μέχρι να βρεθεί ο χώρος που θα τα φιλοξενήσει. Ωστόσο λόγω της έλλειψης ουσιαστικής δομής του συστήματος παραμένουν στα νοσοκομεία επ' αόριστον, βδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις αν δε βρεθεί άμεσα κάποια λύση.

Δεκάδες παιδιά οδηγούνται στα νοσοκομεία σαν το πρώτο βήμα για την καινούργια τους ζωή μακριά από τον φόβο και την φρίκη, όμως παραμένουν εκεί και γίνεται ένα νοσοκομείο το σπίτι τους για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να βρεθεί μια θέση για αυτά. Η έλλειψη κρατικών και κοινωνικών δομών οδηγεί τα παιδιά στο νοσοκομείο από όπου κανείς πια δεν έχει την ευθύνη για την επόμενη μέρα.

Τα παιδιά ζουν μακροπρόθεσμα σε ένα νοσοκομείο όπου δεν έχουν καμία ουσιαστική φροντίδα, δεν λαμβάνουν την απαραίτητη για αυτά στοργή και αγάπη και προπάντων γίνονται θύματα λοιμώξεων και ασθενειών από την επικίνδυνη αυτή παραμονή τους σε χώρους που είναι ακατάλληλοι για την ανάπτυξή τους.

Αυτή την στιγμή τα 9 σπίτια του Χαμόγελου είναι υπερπλήρη. Στο νοσοκομείο βρίσκονται δεκάδες παιδιά περιμένοντας να βρουν μία ζεστή αγκαλιά για να φύγουν από το φρικτό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν και ζουν.

Κάθε νέο παιδί μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ψυχικά αλλά και σωματικά, αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης παραμονής του στο νοσοκομείο. Η τεράστια ανάγκη για χώρους και δομές στέγασης και μέριμνας για τα παιδιά γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τα εννέα σπίτια μας δεν είναι αρκετά.

Από το έτος 2002 μέχρι και σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης χώρου, στα αιτήματα για την φιλοξενία 841 παιδιών-θυμάτων.

Σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη πολιτεία, η ύπαρξη παιδιών που κακοποιούνται και παραμένουν μόνα και αβοήθητα, πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αφορά όλους.

Καθημερινά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη αποκλειστικά και μόνο των ιδιωτών καλείται να δώσει λύσεις στα εκατοντάδες προβλήματα.

Έχουμε αναλάβει την ηθική υποχρέωση να συνεχίσουμε το όραμα του μικρού μας ιδρυτή, ωστόσο η έλλειψη υπηρεσιών, πρωτοβουλιών και διάθεσης από το κράτος είναι καθοριστική και καθιστά κάθε προσπάθεια ενδεχόμενα αναποτελεσματική.

Εν όψει των ημερών των Χριστουγέννων όπου η ευαισθησία όλων για τα παιδιά αυξάνεται πρέπει να αφυπνιστούμε, να δούμε πίσω από τα χαμόγελα και την γιορτή. Πρέπει να αντιληφθούμε την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά δίπλα μας και να τα εκπροσωπήσουμε και προστατεύσουμε αυτή την φορά αποτελεσματικά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινά για μία ακόμα χρονιά εκστρατεία αφύπνισης και κινητοποίησης όλων.

Με καταληκτική ημερομηνία την 11η Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Ζάππειο Μέγαρο με σκοπό να αναδειχθούν τα προβλήματα και να προταθούν για μία ακόμα φορά λύσεις για τα προβλήματα που μαστίζουν τα παιδιά. Αυτή την φορά όμως θα μιλήσουν κυρίως τα ίδια τα παιδιά και όχι για μία ακόμα φορά ενήλικες με γνώσεις και εξειδίκευση μακριά όμως από το πρόβλημα και την ρεαλιστική του διάσταση.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Κεντρικά Γραφεία: Τηλ.: +30 210 3306140 - Fax.: +30 210 3843038

E-mail: info@hamogelo.gr/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

E-mail: sos1056@hamogelo.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.hamogelo.gr

πηγή: https://www.mammyland.com/
18  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Προλάβετε τον διαβήτη με 5 απλές κινήσεις στις: Νοέμβριος 13, 2010, 12:55:19 μμ
Προλάβετε τον διαβήτη με 5 απλές κινήσεις

health.in.gr
Σε μια από τις πιo επικίνδυνες για εξάπλωση του Διαβήτη χώρες εξελίσσεται η Ελλάδα, εξαιτίας του τρόπου ζωής των Ελλήνων. Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του Σακχαρώδη Διαβήτη, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που νοσούν να ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η πρόληψη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ωστόσο, το να προλάβει κανείς το Διαβήτη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Πέντε απλά βήματα είναι αρκετά για να μειωθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, υπερτασικοί, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή):

    * Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους
       
    * 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
       
    * Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
       
    * Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
       
    * Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό

Μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων -που είναι και πιο ευάλωτες στο Διαβήτη- η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.

Τα παραπάνω επισημαίνουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)Ιωάννης Ιωαννίδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας και η Γενική Γραμματέας της ΕΔΕ Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη, επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας, στη Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαβητολογικό Κέντρο, Νοσοκομείου«Αττικόν»).

Διαβήτης και Κατάθλιψη (3 στους 10 Έλληνες με Διαβήτη υποφέρουν από κατάθλιψη)

Οι επιστήμονες αναδεικνύουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, εκτός του αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του Διαβήτη.

Όπως αναφέρει ο κ.Ιωαννίδης, ακόμη και σήμερα, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες αντιμετώπισης της ίδιας της πάθησης και των επιπλοκών της, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως κατάθλιψη, ελαφράς ή και βαρύτερης μορφής.

Ας τιθασεύσουμε τον Διαβήτη, τώρα!

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία από το 2009 και έως το 2013 είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την πρόληψη.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν: Ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη μπορούν να προληφθούν με σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και πρόληψη της παχυσαρκίας.

Εξίσου σημαντική με την πρόληψη είναι και η έγκαιρη και καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπλοκές του Διαβήτη. Με τη σωστή εκπαίδευση, την παροχή αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνεται μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.

Χιλιάδες μπαλόνια για το Διαβήτη

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης για το Διαβήτη και υποστήριξης της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η sanofi-aventis ζητά από ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να πετύχουν μαζί περισσότερα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα απελευθερώνοντας όσα περισσότερα «ηλεκτρονικά» μπαλόνια (e-balloons) μπορούν.

Η πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των «ηλεκτρονικών» μπαλονιών αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Μαζί, Πετυχαίνουμε Περισσότερα», που θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Σκοπός είναι να γίνουν γνωστά εκπαιδευτικά μηνύματα ζωτικής σημασίας για το Διαβήτη και να βελτιωθεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση του σε όφελος των εκατομμυρίων ατόμων με Διαβήτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Στην Ελλάδα οι πρωτοβουλίες αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ). «Προσβλέπουμε στην ευρύτερη δυνατή διάδοση των στοιχείων που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας για το Σακχαρώδη Διαβήτη ώστε να κινητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας να πορευθούν μαζί μας για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία της νόσου», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ.Ιωαννίδης.

Απελευθερώστε κι εσείς ένα «ηλεκτρονικό» μπαλόνι στο www.balloons-4-diabetes.gr

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Διαβήτη

Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Το Εθνικό Σχέδιο θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες θα καθορίσουν και τις αντίστοιχες δράσεις:

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (υγιεινή διατροφή, πρόληψη παχυσαρκίας, διευκόλυνση άσκησης.)
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του Διαβήτη)
Βελτίωση της παρεχόμενης εξειδικευμένης περίθαλψης
Παράλληλα, θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η επιδημιολογική χαρτογράφηση του Διαβήτη και των επιπλοκών του στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο καθώς και η πραγματική αποτίμηση του κόστους της πάθησης.

«Είναι το πρώτο οργανωμένο και πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο δράσης και αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ορθώς τεκμηριωμένη πρόταση. Ανεξάρτητα του αν και πότε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, η ύπαρξη του αποτελεί οδηγό για το μέλλον», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

19  Κουβεντούλα / Παιδιά / ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ... στις: Νοέμβριος 11, 2010, 12:49:02 μμ
Η ιστορία της Δήμητρας
(Η Δήμητρα γέννησε με καισαρική και ολική νάρκωση)

Με αφορμή τις μέρες των εορτών που πλησιάζουν και τα πρώτα γενέθλια του γιου μου είπα και εγώ να μοιραστώ μαζί σας, την δική μου ιστορία, που είναι ίσως λίγο διαφορετική από αυτές που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα.

Ίσως δεν μπορέσω ποτέ να βρω τα λόγια να σας περιγράψω τα συναισθήματα μου, το ποσo ήθελα ένα παιδί, όχι στα 37, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Εδώ και 12 χρόνια προσπαθώ, στην αρχή απλά, με συνεχής επισκέψεις για απλούς ελέγχους και μετά με εξετάσεις και μετά… με πολλά μετά… Δεν θα ήθελα να αναφερθώ πολύ σε αυτό γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, που δυστυχώς λίγοι μπορούν να καταλάβουν...

Διάβασα πρόσφατα σε μια ιστορία τοκετού ότι  «Ήθελα το μωρό μας να δημιουργηθεί από την ένωση μας και όχι σε κάποιο εργαστήριο»

Αν ρωτήσεις όλες τις γυναίκες του κόσμου θα σου πουν ότι αυτό θέλουν όλες. Ποια γυναίκα είναι αυτή που θα ήθελε να μπει στην διαδικασία μιας τέτοιας κατάστασης;

Απλά θα πω ότι δεν βάζει το μυαλό κανενός (που δεν ζει μια τέτοια κατάσταση) τι μπορεί να περνάει μια γυναίκα που μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία...

Εξετάσεις, ελέγχους, αναμονή…. εκείνη η ατελείωτη αναμονή και στο τέλος να σου λένε "ΛΥΠΑΜΑΙ, αλλά θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσετε ξανά" και ίσως σε κάποιες να πούνε και «ΠΟΤΕ»….. και πάλι από την αρχή για τις «τυχερές» (και το εννοώ κυριολεκτικά αυτό)…

Μετά από 3 μήνες,… για να περάσεις ξανά τα ίδια και τα ίδια. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για όλες αυτές τις γυναίκες που περνάνε αυτήν την πόρτα «του εργαστηρίου» και όχι μόνο, για τα διαδικαστικά θέματα, που πας από τον ένα στον άλλο, και αν είσαι τυχερή και έχει κέφια ο αρμόδιος όλα καλά, θα γίνει η δουλειά σου, αλλιώς θα σου πουν ξαναέλα και χάσε και το μεροκάματο σου και και και , φυσικά μην πιάσουμε το θέμα των γιατρών, αυτό κι αν είναι μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης, τι να σας πω... Δεν ξέρω τι νόημα έχει να τα πω όλα αυτά και να δώσω να καταλάβουν στις υπόλοιπες το δώρο θεού, που ήρθε από τον καρπό του έρωτα τους .

Ίσως να συζητήσουμε αυτό το θέμα κάποια άλλη στιγμή γιατί στην ουσία ο τίτλος είναι ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ, απλά είχα μεγάλη ανάγκη να πω έστω, αυτά τα λίγα πράγματα...

Λοιπόν μετά από 12 χρόνια προσπαθειών και κατά συνέπεια αποτυχιών και συγκεκριμένα πέρσι μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, άρχισα να έχω καφέ αίμα. Στην περίοδο μου ήμουν πολύ τακτική και χωρίς προβλήματα, αλλά το θέμα ήταν ότι δεν περίμενα περίοδο. Έτσι λοιπόν άφησα να περάσουν 2-3 μέρες και πήρα τον γιατρό μου τηλέφωνο. Να διευκρινίσω πως ότι και να έκανα ή δεν έκανα κάθε μήνα σχεδόν έκανα ένα τεστ –αυτό με τις 5 μερες από την πιθανή σύλληψη- για να δω αν είμαι έγκυος, αλλά πάντα ήταν αρνητικό. Έτσι είχα κάνει και εκείνο το μήνα και εννοείται ότι ήταν αρνητικό.

Κατευθείαν λοιπόν, μου είπε ο γιατρός μου να πάω να κάνω εξετάσεις β-χορειακής και η αντίδραση μου ήταν να σκάσω από τα γέλια και να του πω ότι δεν έχει συμβεί εδώ και τόσα χρόνια, τώρα θα έχει γίνει κάτι τέτοιο; Και του λέω αποκλείεται, πες μου πότε να έρθω να με δεις...

"Να ερθεις", μου λέει, "αλλά με τα αποτελέσματα της β-χορειακής" και μου έκλεισε το τηλέφωνο.

Έτσι λοιπόν χαλαρή για πρώτη φορά, πήγα σε ένα εργαστήριο και έκανα την εξέταση, μάλιστα, με ρώτησε η κοπέλα τι θα ήθελα να ήταν το αποτέλεσμα και γελώντας της είπα «αχ γίνεται να το βγάλετε θετικό γιατί ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο…»

Έτσι λοιπόν το απόγευμα αντί να πάω να πάρω τα αποτελέσματα, πήρα τηλέφωνο (γιατί να κάνω τον κόπο να τα πάρω αφού πλέον το αποτέλεσμα είχε περάσει μέσα στο πετσί μου «δεν είστε έγκυος») έτσι λοιπόν είπα το όνομα μου και περίμενα. Και μάλιστα είπα μέσα μου "Άντε κοπέλα μου, τι αργείς να μου πεις!" Αν και ήμουν σίγουρη ότι αποκλείεται να είμαι, η καρδιά μου είχε αρχίσει να χτυπάει σαν τρελή γιατί πάντα έτσι γινότανε, χωρίς να το θέλω.

Και ακούω τις μαγικές λέξεις "ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΥΟΣ!"

Δεν μπόρεσα να πω λέξη, ψέλλισα ένα ευχαριστώ και το έκλεισα.

Έκλαιγα και γελούσα δεν ήξερα τι να κάνω ήθελα να ουρλιάξω! Το όνειρο μου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα!! Πως να το πιστέψω;; ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ…. ( Όταν όλοι διασκέδαζαν, όταν ερχότανε οι γιορτές, για μένα όλες αυτές οι μέρες ήταν…. Τι να σας πω….δεν βρίσκω λόγια, πέρασα ατελείωτες μέρες τις ζωής μου κλαίγοντας αλλά και ελπίζοντας, αλλά απλά περνούσαν τα χρόνια και η απελπισία μου είχε χτυπήσει για τα καλά την πόρτα)….

Έτσι λοιπόν πήρα τηλέφωνο τον γιατρό μου και κλαίγοντας του είπα «Γιατρέ μου, είμαι έγκυος» Μου είπε «Μπράβο, τα κατάφερες, αλλά πρέπει να δώσεις σε 2 μέρες ξανά αίμα για να δούμε πως πάνε τα πράγματα!". Τι γίνεται; Εγώ νόμιζα ότι μένεις έγκυος και εκεί τελειώνουν όλα τα δύσκολα και αρχίζουν τα εύκολα…

Έτσι λοιπόν άρχισα να δίνω ανά 2 μέρες αίμα και για καλή μου τύχη οι μονάδες ανέβαιναν μια χαρά αλλά το καφέ αιματάκι συνέχιζε… έτσι λοιπόν μου έδωσε κάτι χαπάκια και σε λίγες μέρες πήγα και είδαμε σάκο! Όχι ένα, αλλά δυο!!!!!! (στην οικογένεια μου από όλες τις πλευρές έχουμε δίδυμα)

Μου είπε να έχω υπομονή και σε λίγες μέρες να πάω να ακούσουμε καρδούλες...

Έτσι και έγινε! Νομίζω πως δεν υπάρχει πιο μαγικός ήχος από το να ακούς την καρδούλα του παιδιού σου. Απλά αντί για 2 καρδούλες τελικά ακούσαμε ΜΙΑ (το άλλο χάθηκε…) δεν θέλω να πω κάτι για αυτό, γιατί το μόνο που μου έκανε καλό, ήταν πως ο γιατρός μου είπε "Μην στεναχωριέσαι, ΙΣΩΣ έχουμε μια λίγο πιο ασφαλή εγκυμοσύνη με το ένα!"

Φεύγοντας μου είπε ότι λόγω του αίματος που έχω, πρέπει να προσέχω παρά πολύ και να μην κάνω σχεδόν τίποτα. Έτσι και έκανα , σπίτι σχεδόν όλη μέρα και πολύ λίγο στην δουλειά μου (σε γραφείο) που είναι διπλα στο σπίτι , περισσότερο για βόλτα.

Έτσι λοιπόν μια μέρα που πήγα στο γραφείο νιώθω κάτι να τρέχει στα πόδια μου πηγαίνω τουαλέτα και τι να δω « α ι μ ο ρ ρ α γ ί α», χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια μου κυριολεκτικά, βρήκα το κουράγιο και πήρα τηλέφωνο τον γιατρό μου και για καλή μου τύχη ήταν στο ιατρείο που απέχει 5 λεπτά από την δουλειά μου. Χωρίς να πω τίποτα σε κανέναν, φτάνω μονη μου στο ιατρείο και μπαίνω μέσα... Δεν μπορώ να μιλήσω…. ,Ξαπλώνω και μου λέει, "Όλα θα πάνε καλά, θα το δεις!" και δεν θα το πιστέψετε, ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΤΟΥ.

Έτσι λοιπόν μένω στο σπίτι για 3 μήνες ξαπλωμένη ΑΚΙΝΗΤΗ. Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ποσό δύσκολο πράγμα είναι να είσαι σε ένα κρεβάτι ακίνητη, η μόνη μου διαδρομή ήταν μέχρι την τουαλέτα γιατί ούτε για νερό δεν σηκωνόμουν... Για τα συναισθήματα μου, τι να σας πω; Άντε να περάσει ακόμα μία μέρα και ακόμα μία! Ακούω καμιά φορά που λένε για τις αναγούλες και σκέφτομαι τις δικές μου με μια διαφορά όμως, έπρεπε να προσπαθώ λόγω τις αιμορραγίας να μην κάνω εμετό για να μην ζορίζω τον οργανισμό μου, μπορείτε να το φανταστείτε τι είναι να θέλεις να κάνεις για να ξελαφρώσεις και όλο αυτό το πράγμα να το γυρίζεις πίσω;

Πέρασαν έτσι οι πρώτοι μήνες, με το μωρό μου να μεγαλώνει μια χαρά και όλα να είναι μια χαρά, άρχισε σιγά σιγά να μειώνεται το αίμα ώσπου στο τέλος σταμάτησε τελείως.

Διένυσα 5ο και 6ο μήνα, ονειρεμένα και από τον 6ο και μετά αρχίζουν ένα ένα άρχισαν τα προβληματάκια, παθαίνω τενοντίτιδα και στα δυο χέρια σε βαθμό να μην μπορώ να εξυπηρετούμε στις καθημερινές μου ανάγκες πχ. ντύσιμο κλπ

Παθαίνω τενοντίτιδα στο πόδι ευτυχώς μόνο για μια εβδομάδα, είχα πρηστεί από τον 4ο μήνα είχα παραμορφωθεί σε σημείο που στον 6ο είχα αρχίσει να έχω φοβερό πρόβλημα με τα γόνατα μου σε βαθμό να μην μπορώ να τα λυγίσω . Από αϋπνίες δεν μπορώ να περιγράψω τι γινότανε, κοιμόμουν δυο-τρεις ώρες την ημέρα και αυτό με πολύ ζόρι, κι όσο και αν ακούγεται περίεργο ήταν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το να μην κοιμάμαι γιατί οι ταχυκαρδίες μου είχαν χτυπήσει κόκκινο

Το αποκορύφωμα ήταν ένας πόνος που μου ήρθε από κάτω και τον είχα μέχρι και την ημέρα που γέννησα. Δεν μπορούσα να κάτσω, δεν μπορούσα να γυρίσω, δεν μπορούσα να κουνηθώ

Ευτυχώς αυτά τα προβλήματα αφορούσαν εμένα και όχι το μωρό μου.

Έτσι λοιπόν μόλις έκλεισα την 36η βδομάδα μου λέει ο γιατρός μου ότι έφτασε η ώρα που περίμενα και ότι θα πάμε προγραμματισμένα με καισαρική λόγω ενός παλιού χειρουργείου που είχα κάνει, γιατί φοβότανε ρήξη της μήτρας. Το όνειρο μου ήταν να γεννήσω φυσιολογικά, προς Θεού όχι γιατί κάτι έχει η καισαρική, απλά εγώ έτσι το είχα πλάσει στο μυαλό μου, παρ' όλα αυτά επειδή είχα απίστευτη εμπιστοσύνη στο γιατρό μου, προγραμματίστηκε για 09-12-09

Όλα έτοιμα για την σημαντικότερη μέρα τις ζωής μου!!!

Τα γνωστά, εισαγωγή και κατεύθυνση για το χειρουργείο….

Και ήρθε η ώρα της επισκληριδιου. "Παιδιά" να λέω, "πονάω, πονάω, δεν μουδιάζω!!"

45 ολόκληρα λεπτά να νιώθω το σωληνάκι και τίποτα να μην γίνεται.

"Λυπούμαστε αλλά θα κάνουμε ολική γιατί η επισκληρίδιος δεν σας έχει πιάσει!"

Ήθελα να ακούσω το πρώτο του κλάμα σαν τρελή, αλλά τελικά δεν γινότανε, έτσι χωρίς να χάνουμε χρόνο πλέον, περάσαμε στην ολική… Δεν θυμάμαι τίποτα, ξύπνησα και ρώτησα αν είναι καλά ο γιος μου!!! Και μου είπαν "Μια χαρά, έχεις γεννήσει ένα υγιέστατο αγοράκι!"

ΕΓΩ , κορίτσια, γέννησα, ΕΓΩ έγινα μαμά, ΕΓΩ τα κατάφερα.

Θα σταματήσουν άραγε τα μάτια μου ποτέ να δακρύζουν όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά;

Μάλλον όχι, αλλά τουλάχιστον τώρα είναι δάκρυα χαράς, γιατί τα κατάφερα και έχω έναν ξανθό άγγελο στην αγκαλιά μου και έγινε το όνειρο μου πραγματικότητα.

Θέλω να πω σε όλες τις μανούλες που έχουν γεννηθεί μανούλες αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα… να προσπαθήσουν όσο μπορούν και με όποιο τρόπο μπορεί η καθεμιά σας! Το λέω εγώ που πέρασα από χίλια κύματα αλλά τελικά τα κατάφερα. Μην εγκαταλείπετε και μην ακούτε κανέναν, κάντε ότι νομίζετε εσείς σωστό για τον εαυτό σας και ας γίνει με όποιο τρόπο είναι να γίνει… ΑΞΙΖΕΙ… και θα ήθελα να παρακαλέσω πολύ όλες τις υπόλοιπες μανούλες που ήταν από τις τυχερές, να είναι λίγο πιο προσεχτικές με εμάς τις ΑΛΛΕΣ μανούλες!!

Ότι και αν πέρασα, θα το ξαναπερνούσα μόνο και μόνο για να «ζήσω» ξανά αυτό το μεγαλείο που με αξίωσε ο θεός και εμένα να νιώσω… νιώθω ευλογημένη…

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου μέχρι σήμερα στο δύσκολο ταξίδι συναισθημάτων που διένυσα και πάνω από όλα τον άντρα μου που του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το υπέροχο δώρο που έχω στην αγκαλιά μου σήμερα……

Θέλω να τονίσω πως ότι έγραψα παραπάνω είναι καθαρά η δική μου ζωή, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλοί γιατροί, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν πέτυχε η δική μου επισκληρίδιος, θα έχετε πρόβλημα και εσείς.

Όσες κάνετε προσπάθειες ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ ότι και να συμβεί, προσπαθήστε μέχρι εκεί που αντέχει η καθεμιά σας. Εύχομαι να σας πάνε όλα καλά και αν μπορώ να βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο πολύ ευχαρίστως να το κάνω……

Από το blog "είμαι μαμά"

https://blog.eimaimama.gr/2010/11/117.html
20  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Ξυπνητήρι - κομπρεσέρ στις: Νοέμβριος 06, 2010, 12:57:05 μμ


 
Κάνει φασαρία μεγαλύτερη ακόμη κι από μηχανή του γκαζόν  Σφραγισμένα χείλη . Ακούγεται δυνατότερα ακόμη κι από «γκαζιάρα» νταλίκα.  Κακία

Ηχητικά, θυμίζει κομπρεσέρ σε εργοτάξιο  wacko . Έλα όμως που η θέση του είναι κανονικά... εντός της κρεβατοκάμαρας και πιο συγκεκριμένα, πάνω στο κομοδίνο  Έκπληξη .
 

Ο λόγος για το πιο θορυβώδες ξυπνητήρι της υφηλίου, το μοντέλο TLC 200 της βρετανικής εταιρείας Amplicom.

Χτυπώντας με ένταση 90 ντεσιμπέλ, η εν λόγω συσκευή ξεχωρίζει για τη δυνατότητα που έχει να σηκώνει στο πόδι αυτόματα και ταυτόχρονα όχι μόνο εσάς αλλά και τους γείτονές σας  Κακία  sick . Μάλιστα, λες και ο σαματάς δεν είναι αρκετός από μόνος του, το TLC 200 συνοδεύεται και από μια ειδική πλακέτα η οποία μπαίνει κάτω από το μαξιλάρι και δονείται ταρακουνώντας τον κοιμώμενο  biggrin.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως το δυνατότερο ξυπνητήρι της υφηλίου κατασκευάστηκε όχι για μεγάλους υπναράδες  Αναποφασιστικότητα αλλά κατά κύριο λόγο, για άτομα με προβλήματα ακοής.

ΣΚΑΦ.

ΕΘΝΟΣ, 6/11/2011
21  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / 15 φαγητά από 235 έως 370 θερμίδες στις: Νοέμβριος 04, 2010, 12:38:24 μμ
H ελληνική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια. Περιλαμβάνει ποικιλία φαγητών που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Tα φαγητά αυτά επίσης είναι κατάλληλα για κάθε περίσταση. Eμάς μας ενδιαφέρει όμως το αδυνάτισμα. Για την περίπτωση αυτή λοιπόν, επιλέξαμε φαγητά που να μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια δίαιτα. Tα φαγητά αυτά, υπό προϋποθέσεις, δεν «χαλάνε» τη δίαιτα και είναι κρίμα να μην μπορεί να τα γευτεί κάποιος που προσπαθεί να χάσει βάρος. Σας τα υπενθυμίζουμε για να έχετε ποικιλία στο τραπέζι σας. Aν «διασκεδάζετε τις αισθήσεις» σας όταν κάνετε δίαιτα, και δεν θα βαρεθείτε και η προσπάθειά σας θα έχει διάρκεια και, φυσικά, αποτέλεσμα.

Προσοχή!
Όσο λιγότερο λάδι βάζετε στο φαγητό, τόσο λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) παίρνετε. Mία κουταλιά λάδι ζυγίζει 15 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 135 θερμίδων. Ένα κουταλάκι λάδι ζυγίζει 5 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 45 θερμίδων. Για να μπορείτε να μετράτε με ακρίβεια το λάδι στο φαγητό σας, μην το προσθέτετε κατά το μαγείρεμα. Προσθέστε το στο πιάτο σας κατά το σερβίρισμα.

Σπανακόρυζο 315 θερμίδες
Προϋπόθεση: Mαγειρέψτε το με πολλά λαχανικά. H συνταγή επιδέχεται, εκτός από το σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο. Bάλτε όσο λιγότερο ρύζι μπορείτε. Tο ρύζι περιέχει άμυλο, το οποίο καθώς βράζει και διογκώνεται απορροφά υγρά και φυσικά λάδι. Όσο περισσότερα λαχανικά περιέχει το φαγητό σας, τόσο περισσότερες φυτικές ίνες θα πάρετε. Oι φυτικές ίνες δεν έχουν θερμιδική αξία και προκαλούν εύκολα χορτασμό. Όπως μαγειρεύετε το σπανακόρυζο, μπορείτε επίσης να φτιάξετε πρασόρυζο, λαχανόρυζο και σελινόρυζο. Δοκιμάστε τα κοκκινιστά με φρέσκια ντομάτα ή άσπρα με λεμόνι.


Aγκινάρες αλά πολίτα 260 θερμίδες
Προϋπόθεση: Mη βάζετε πατάτες στο φαγητό. Mαγειρέψτε το μόνο με λαχανικά. Bάλτε άνηθο, καρότο, κρεμμυδάκια φρέσκα και φυσικά αγκινάρες. Tο φαγητό αυτό, αφού έχει μόνο λαχανικά, ισοδυναμεί με μία βραστή σαλάτα. Oι αγκινάρες είναι λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες. Mπορείτε να τις αξιοποιήσετε μαγειρεύοντας τις επίσης με φρέσκα κουκιά ή με αρακά. Γίνονται λεμονάτες ή κοκκινιστές. Προτείνουμε να αποφεύγετε το αυγόκομμα, για να γλιτώνετε τις θερμίδες του αυγού (75 θερμίδες).

Στραπατσάδα 335 θερμίδες
ΠροΫπόθεση: Mη βάζετε τυρί. Tα αυγά γίνονται στραπατσάδα και μόνο με ντομάτα. Tο αυγό σε συνδυασμό με το τυρί είναι υπερβολή, γιατί και τα δύο είναι ζωικής προέλευσης. Φτιάξτε τη στραπατσάδα σας σε αντικολλητικό τηγάνι με φρέσκια ώριμη ντομάτα. Πολλοί συνηθίζουν να αποφλοιώνουν την ντομάτα στο μαγείρεμα. Eσείς μην το κάνετε, γιατί θα χάσετε φυτικές ίνες. Tο φαγητό αυτό, αν και είναι χαμηλό σε θερμίδες, μπορεί να θεωρηθεί παγίδα, γιατί σε προκαλεί να βουτήξεις το ψωμί στη σάλτσα. Aν η δίαιτά σας δεν προβλέπει ψωμί στα γεύματα, αντισταθείτε!

Φακές 300 θερμίδες
ΠροΫπόθεση: Ό,τι ισχύει για τις φακές ισχύει για όλα τα όσπρια που μαγειρεύονται σε μορφή σούπας, π.χ. φασολάδα, ρεβίθια. Φτιάξτε τη σούπα των οσπρίων σας αραιή, δηλαδή χωρίς πολύ καρπό. Προσθέστε στο μαγείρεμα σκόρδο, κρεμμύδι, καρότο, μαϊντανό ή σέλινο και φρέσκια ντομάτα όπου απαιτείται. Yπολογίστε ότι ένα βαθύ πιάτο χωράει μέχρι το στεφάνι του 2 κουτάλες φαγητό. H 1 κουτάλα φαγητό είναι όσο τα 3/4 ενός φλιτζανιού.

Γεμιστά 345 θερμίδες
Προϋπόθεση: Tα γεμιστά να είναι μόνο με ρύζι και όχι με κιμά. Προσθέστε στη γέμιση, εκτός από το ρύζι, και αρκετό μαϊντανό και κρεμμύδι. Mη βάζετε σταφίδες και κουκουνάρι. Προτιμήστε να γεμίσετε μικρά σε όγκο λαχανικά για να χωράνε λιγότερη γέμιση. Για μεγαλύτερη ποικιλία στο τραπέζι σας, σας προτείνουμε κάθε φορά που φτιάχνετε γεμιστά να διαλέγετε διαφορετικά λαχανικά για γέμισμα. Γεμιστά γίνονται: οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια. Mη φτιάχνετε γεμιστές πατάτες. H γεμιστή πατάτα με ρύζι δίνει πολύ άμυλο και απορροφά πολύ λάδι.

Λαχανοντολμάδες 315 θερμίδες
Προϋπόθεση: Bάλτε στη γέμιση λιγότερο ρύζι και περισσότερα λαχανικά (κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο, μαϊντανό). Mην αυγοκόβετε το φαγητό και μην το περιχύνετε με μπεσαμέλ. Oι λαχανοντολμάδες, αν αναλυθούν στα συστατικά τους, ισοδυναμούν με ένα λαχανόρυζο. Σε όσους δεν αρέσει το λάχανο μπορούν να κάνουν ντολμάδες με φύλλα μαρουλιού. Στην ίδια κατηγορία φαγητού ανήκουν και τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο.

Kοφτό μακαρονάκι με χταπόδι 370 θερμίδες
Προϋπόθεση: Ψιλοκόψτε το χταπόδι για να αναλογούν σε κάθε μερίδα περισσότερα κομμάτια. Φτιάξτε το φαγητό σαν σούπα με λίγο μακαρονάκι και εμπλουτίστε το με κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα. Aν το φτιάξετε πηχτό, θα αναλογούν περισσότερα μακαρόνια ανά μερίδα, άρα θα πάρετε και περισσότερες θερμίδες. Mε τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μαγειρέψετε μακαρονάκι με κιμά ή μακαρονάκι με γαριδούλες.

Φασολάκια 250 θερμίδες
Προϋπόθεση: Όσο πιο τρυφερά είναι τα φασολάκια, τόσο λιγότερες θερμίδες έχουν. Aν τα φασολάκια έχουν σχηματισμένο καρπό, τότε οι θερμίδες του πιάτου αυξάνουν τουλάχιστον κατά 50. Στην ίδια κατηγορία φαγητού ανήκουν οι μπάμιες, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Tο ευτύχημα με αυτά τα φαγητά είναι ότι μαγειρεύονται με ποικιλία λαχανικών (κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, καρότο και ντομάτα). Όλα αυτά τα πιάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και σε ανόργανα στοιχεία, και γι’ αυτό καλό είναι τα συμπεριλαμβάνετε περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα στο τραπέζι σας.

Xορτόσουπα 235 θερμίδες
Προϋπόθεση: Mία χορτόσουπα περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και τουλάχιστον μία πηγή αμύλου. H πηγή αυτή μπορεί να είναι ρύζι, πλιγούρι, τραχανάς, ζυμαρικό ή πατάτα. Προτείνουμε να φτιάχνετε τις χορτόσουπές σας με λίγο πλιγούρι για να κερδίζετε από τις πρωτεΐνες του σιταριού. Aπό τα λαχανικά διαλέξτε για τη σούπα σας τα χαμηλότερα σε θερμίδες, και αυτά είναι όλα τα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σέλινο, πιπεριά, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια, σπανάκι, αντίδια, μαϊντανός, άνηθος κλπ.).

Mανιτάρια στιφάδο 260 θερμίδες

Προϋπόθεση: Aν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, δοκιμάστε το στιφάδο των χορτοφάγων. Aυτό μπορεί να γίνει με μανιτάρια, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες. Ένα τέτοιο στιφάδο δεν έχει ζωικά λιπαρά, είναι χαμηλό σε θερμίδες και είναι εξίσου εύγευστο με το κουνέλι ή με το μοσχάρι στιφάδο. Για να γίνει το στιφάδο σας ελαφρύ, μην τηγανίζετε τα μανιτάρια πριν τα μαγειρέψετε με τα κρεμμύδια. Mπορείτε μόνο να τα σοτάρετε στο λάδι και στη συνέχεια να τα σβήσετε με λίγο ξίδι ή κρασί.

Mελιτζάνες ιμάμ 260 θερμίδες
Προϋπόθεση: Για να γίνει το φαγητό σας τόσο χαμηλό σε θερμίδες, δεν πρέπει να τηγανίσετε τις μελιτζάνες. Ψήστε τις απλώς στο γκριλ και στη συνέχεια γεμίστε τις με κρεμμύδι, μαϊντανό, σκόρδο και φρέσκια ντομάτα. Mην τις πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο, ούτε με γαλέτα.

Kουνουπίδι ογκρατέν 370 θερμίδες
Προϋπόθεση: Tα ογκρατέν φαγητά γίνονται ιδιαίτερα λιπαρά, γιατί περιέχουν κρέμα γάλακτος, αλλαντικά και τυριά. Eμείς προτείνουμε κουνουπίδι ή μπρόκολο ή πράσο ογκρατέν. Zεματίστε πρώτα τα λαχανικά και μετά βάλτε τα σε ταψάκι. Pαντίστε τα με λίγο γάλα εβαπορέ και, αντί για κρέμα, σκεπάστε τα με φέτες τυρί τού τοστ.

Mπριάμ 340 θερμίδες
Προϋπόθεση: Όσο λιγότερη πατάτα περιέχει το μπριάμ, τόσο χαμηλότερο σε θερμίδες γίνεται. Δοκιμάστε να φτιάξετε μπριάμ μόνο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και κρεμμύδια. Tα λαχανικά στο μπριάμ δεν χρειάζονται τηγάνισμα. Ψήνονται κατευθείαν στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτα ή με χυμό λεμονιού.


Πατάτες γεμιστές με τυρί 370 θερμίδες
Προϋπόθεση: Ψήστε τις πατάτες στο φούρνο ή στα μικροκύματα. Xαράξτε την επιφάνειά τους σε σταυρό και πιέστε τις ν’ ανοίξουν. Γεμίστε τις με μία κουταλιά τυρί κότατζ και με μία κουταλιά τυρί σε κρέμα. Mια τέτοια πατάτα δεν χρειάζεται ούτε βούτυρο ούτε κρέμα γάλακτος για να νοστιμίσει. Mην ξεχάσετε να τρίψετε τη φλούδα της πατάτας με σύρμα κουζίνας πριν τη μαγειρέψετε.

Πρασοσέλινο 250 θερμίδες

Προϋπόθεση: Tο πρασοσέλινο δεν γίνεται μόνο με χοιρινό, γίνεται και σκέτο. Mπορείτε να το κάνετε κοκκινιστό ή λεμονάτο. Aν θέλετε να το γλυκάνετε κάπως, μπορείτε να του προσθέσετε και λίγα δαμάσκηνα. Στα χωριά συνηθίζουν να το κάνουν και με κάστανα. Για κάθε κάστανο που θα προσθέσετε υπολογίστε επιπλέον 40 θερμίδες και για κάθε δαμάσκηνο 35 θερμίδες.

vita.gr

22  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ στις: Νοέμβριος 04, 2010, 12:24:55 μμ
Πλευρώτους, πορτομπέλο, τρούφες ή σιτάκε; Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του πιο νόστιμου μύκητα


Τα μανιτάρια έγιναν… της μόδας τα τελευταία χρόνια σε όλα τα «καλά» εστιατόρια και στις γκουρμέ και μη συνταγές και βρεθήκαμε όλοι να δοκιμάζουμε, να παραγγέλνουμε, αλλά και να τα μαγειρεύουμε στο σπίτι μας με διάφορους τρόπους. Η πλούσια γεύση τους μας αντάμειψε και πολύ σύντομα οι ειδικοί της διατροφής επικρότησαν την επιλογή μας, πληροφορώντας μας ότι τα μανιτάρια είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, ιδιαίτερα χορταστικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και επίσης ότι, σύμφωνα με έρευνες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και απομακρύνουν τον καρκίνο. Όπως είναι προφανές, έχουμε πολλούς λόγους για να απολαμβάνουμε μανιτάρια όσο πιο συχνά μπορούμε. Ας τα γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα, για να ξέρουμε ποια να προτιμάμε και γιατί και, φυσικά, πώς να τα μαγειρεύουμε...

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΙΔΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες είδη μανιταριών σε ολόκληρο τον κόσμο και περίπου 3.000 στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την εμφάνιση ή το μέγεθός τους, έχουν όλα ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: Είναι όλα μύκητες -και όχι λαχανικά- και δεν έχουν χλωροφύλλη, γι’ αυτό και ζουν ως παράσιτα κοντά σε άλλα δέντρα ή φυτά. Τα βρώσιμα μανιτάρια καλλιεργούνται ή φυτρώνουν άγρια στα δάση και στα λιβάδια όπως και τα δηλητηριώδη, γι’ αυτό, αν δεν είμαστε άριστοι γνώστες των ποικιλιών τους, δεν πρέπει να τα συλλέγουμε μόνοι μας. Στην αγορά μανιτάρια μπορούμε να βρούμε βιολογικά ή μη, άγρια ή και καλλιεργημένα, ελληνικά ή εισαγωγής (από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας), φρέσκα, αποξηραμένα, σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα. Σας παρουσιάζουμε αυτά που είναι τα πιο γνωστά στη χώρα μας:

Τα φρέσκα µανιτάρια

Άσπρα καλλιεργούµενα (ή Agaricus)
Eίναι τα μικρά κοινά μανιτάρια τύπου Παρισίων ή αλλιώς «κουμπιά». Πωλούνται ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες. Το χρώμα τους ποικίλλει από άσπρο μέχρι και γκρι ή καφέ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το μέγεθός τους.
Τα τρώμε
Κυρίως ωμά σε σαλάτες, μαγειρεμένα σε πίτσες, μακαρονάδες ή με κρέας, σοταρισμένα με λίγο βούτυρο ή γεμιστά με τυριά ή αλλαντικά.

Πλευρώτους(ή αρτύκια ή αρτυκίτες ή ελατομανίτες)
Υπάρχουν καλλιεργημένα, άγρια, αλλά και βιολογικά. Πρόκειται για σκουρόχρωμα μανιτάρια, με γεύση γλυκιά που θυμίζει κρέας.
Τα τρώμε
Κυρίως ψητά ή σε σούπες, αλλά συνοδεύουν πολύ ωραία και το κοτόπουλο, το χοιρινό ή τα θαλασσινά.

Πορτσίνι ή Βασιλικά (ή καλογεράκια ή βωλίτες)
Υπάρχουν περισσότερα από 25 είδη. Έχουν άρωμα κάστανου και φουντουκιού και γεύση που θυμίζει κρέας.
Τα τρώμε
Τηγανητά και ψητά ή σοτέ με σκόρδο. Είναι από τα πιο γευστικά μανιτάρια και συνδυάζονται υπέροχα με ζυμαρικά, ρύζι και κρέας.

Πορτοµπέλο (ή αγαρικά ή πρόβεια ή κοπρίτες)

Είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και επιπλέον μας δίνουν αρκετό σελήνιο.
Τα τρώμε.
Θυμίζουν κρέας στη γεύση, γι’ αυτό και συχνά το αντικαθιστούν σε φαγητά όπως η μαγειρίτσα. Γίνονται, επίσης, ωραία ψητά ή τηγανητά συνοδευμένα με ελαιόλαδο. Αν είναι αρκετά μεγάλα, γίνονται και γεμιστά.

Σιτάκε (Shiitake)
Είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Περιέχουν πολυσακχαρίτες από αυτούς που θεωρείται ότι βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και, επίσης, συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα.
Τα τρώμε
Τηγανητά.

Τρούφες (μαύρες και άσπρες)
Σπάνια και πολύ ακριβά μανιτάρια, με χαρακτηριστική δυνατή γεύση. Διατηρούνται στην κατάψυξη για 6 μήνες, χωρίς να χάσουν την ιδιαίτερη γεύση τους και το λεπτό άρωμά τους, αν τις τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και μετά τις βάλουμε σε μια πλαστική σακούλα.
Τα τρώμε
Συνοδεύουν κρεατικά και πουλερικά, αλλά τρώγονται και ωμές, τριμμένες ή σε λεπτά κομμάτια. Αρωματίζουν όμως και ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.

Κανθαρέλες(ή κανθαρίσκοι ή κιτρινούσκες ή καΐτσες ή γαλέτες ή νερατζάκια)
Πρόκειται για σπάνια άγρια μανιτάρια με πολύ πλούσια γεύση, που θυμίζει βερίκοκο ή νεράντζι.
Τις τρώμε
Με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Ταιριάζουν πολύ με πουλερικά και αρνί. Στη Βόρεια Ελλάδα τα κάνουν και γλυκό του κουταλιού.

Μορχέλες (ή μουρτσέκια ή αρτζιμπούρτζια ή κουκουνάρες ή κουζούκια ή κουκομέλες ή λαγόρτια ή μουρτσάρια)

Είναι πορτοκαλί, αλλά υπάρχει και μία σπάνια μαύρη ποικιλία. Είναι από τα πιο ακριβά μανιτάρια και έχουν φίνα γεύση, που θυμίζει συκώτι.
Τα τρώμε
Είναι ιδανικά για σος και σούπες. Αν είναι μεγάλα, γίνονται και γεμιστά

Τα αποξηραµένα

Οι ποικιλίες των αποξηραμένων μανιταριών που είναι πιο διαδεδομένες στην ελληνική αγορά είναι τα βασιλομανίταρα (Πορτσίνι), οι μορχέλες, οι κανθαρέλες και τα σιτάκε.
Προσοχή! Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι 500 γρ. αποξηραμένων μανιταριών ισοδυναμούν με 5 κιλά φρέσκων.

Tip: Το μανιτάρι των παραμυθιών με το κόκκινο καπέλο και τα άσπρα πουά είναι το amanita muscaria, ένα άγριο μανιτάρι με παραισθησιογόνο δράση.


Τα σπάνια


Στην Eλλάδα βρίσκουμε και πολλά άλλα είδη άγριων μανιταριών (αποξηραμένων ή φρέσκων), όπως τα χτενάκια, τα Αγιωργίτικα, το «κέρας της Αμάλθειας», τα «αυγά του Καίσαρα» ή ντουντουκέ ή μιαλένια ή αυγά (πρόκειται για σπάνια μανιτάρια), τα ζαρκαδίσια ή τσιουκρίκια ή αδραχτίτσες κ.ά.

Τα βιολογικά

Βιολογικά μπορούμε να βρούμε καλλιεργημένα μανιτάρια πλευρώτους, άσπρα μανιτάρια, τρούφες, αλλά και άγρια μανιτάρια, όπως τα σιτάκε, το «κέρας της Αμάλθειας», τα βασιλομανίταρα, οι κανθαρέλες και οι μορχέλες.

SOS: ΜΑΖΕΥΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ!

Στα άγρια μανιτάρια, η διάκριση των βρώσιμων από τα δηλητηριώδη είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν υπάρχουν ασφαλείς οδηγίες για κάποιον που δεν ξέρει να τα ξεχωρίζει μετά βεβαιότητας. Μερικές δεκάδες ειδών είναι τοξικά, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Θέλει, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συλλογή, γιατί πολύ συχνά είδη που είναι δηλητηριώδη μοιάζουν αρκετά με τα βρώσιμα, ενώ ακόμα και αυτά τα ίδια τα αβλαβή παίρνουν διάφορες μορφές από την εμφάνιση μέχρι την ωρίμανσή τους, πράγμα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λάθη. Εδώ ταιριάζει μία σοφή λαϊκή ρήση που λέει: «Χόρτα μάζευε όσα βλέπεις, μανιτάρια όσα ξέρεις».
Αυτό το ξέρατε; Στην Ελλάδα, και κυρίως στη δυτική Μακεδονία, υπάρχουν λέσχες μανιταροσυλλεκτών, όπου γίνεται ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενώ συχνά διοργανώνονται σχετικοί διαγωνισμοί και γιορτές.

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα μανιτάρια μάς δίνουν πολύ λίγες θερμίδες (23 kcal ανά 100 γρ.) και καθόλου λιπαρά. Περιέχουν πολύ νερό και έτσι μας χορταίνουν ευκολότερα, χωρίς βέβαια να μας παχαίνουν. Μας δίνουν κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού) και βοηθούν γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΣ

Τα φρέσκα Διατηρούνται σχεδόν 2 εβδομάδες από την ώρα που θα κοπούν. Μπορούμε να τα τυλίξουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα ή να τα φυλάξουμε σε μία χάρτινη σακούλα στο ψυγείο. Κακή ιδέα είναι να τα κλείσουμε σε τάπερ ή σε πλαστική σακούλα, γιατί θα χαλάσουν πολύ γρήγορα.
➜ Πριν τα μαγειρέψουμε, δεν χρειάζονται υπερβολικό πλύσιμο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τα στεγνώσουμε καλά, απαλά με μια πετσέτα ή αφήνοντάς τα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
➜ Για να μη μαυρίσουν, μπορούμε να τα ραντίσουμε με λεμόνι. Της κονσέρβας Δεν χρειάζονται προετοιμασία πριν από το μαγείρεμα.
➜ Το υγρό στο οποίο συντηρούνται είναι σκόπιμο να πετάγεται. Τα αποξηραμένα Πρέπει να μείνουν για 20΄ σε χλιαρό νερό (με αλάτι ή κρασί) για να μαλακώσουν.
➜Το υγρό στο οποίο μαλακώνουν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως συστατικό σε σάλτσες ή άλλα φαγητά.

INFO  Όταν διαλέγουμε μανιτάρια, θα πρέπει να προσέχουμε να είναι σφιχτά, καθαρά και με αρκετή σάρκα και όχι πολύ λεπτά και μαραμένα ή να έχουν βαρύ άρωμα αμμωνίας.

vita.gr
23  Κουβεντούλα / Πολιτικό forum / Τα υπουργικά γεύματα ... στις: Οκτώβριος 30, 2010, 09:53:07 πμ
Τα υπουργικά γεύματα ....της κ. Διαμαντοπούλου και του κ. Γερουλάνου στις Σουίτες της Ουάσινγκτον



ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

πάνε οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι επιμένουν εν καιρώ οικονομικής κρίσης να διαμένουν σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων και να απολαμβάνουν ανέσεις πέντε αστέρων στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Ναι στις θυσίες αλλά όχι για εμάς», φαίνεται ότι είναι η λογική πολλών στο κυβερνητικό σχήμα που, είτε ως φιλοξενούμενοι είτε με λεφτά του Δημοσίου, εξακολουθούν να βιώνουν τη χλιδή και την άνεση της υπουργικής ιδιότητας.

Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια των πρόσφατων επίσημων επισκέψεών τους στις ΗΠΑ επέλεξαν να διαμείνουν σε πανάκριβες σουίτες γνωστών ξενοδοχείων και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και λιμουζίνες για τις μετακινήσεις τους.

Ετσι, η κυρία Διαμαντοπούλου πλήρωσε 200 δολάρια για να μεταφερθεί με πολυτελές αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο. Στις υπερπολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου όπου διέμεινε φιλοξενήθηκαν 8 Αμερικανοί πρόεδροι με τις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ, αστέρες του Χόλιγουντ και μεγιστάνες του πλούτου.

Βασιλικά κρεβάτια, επιβλητικά σαλόνια, βαριά χειροποίητα έπιπλα, εγχάρακτοι καθρέπτες, πανάκριβες υφασμάτινες επιφάνειες και άφθονη χρήση γυαλιού και μαρμάρου σε αριστοκρατική αρμονία κέρδιζαν την καρδιά της απαιτητικής Τζάκι Κένεντι τις στιγμές που ο σύζυγός της και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, συζητούσε με τον αδερφό του Ρόμπερτ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Το πεντάστερο «The Fairfax at Embassy Row» στην καρδιά της Ουάσινγκτον και σε απόσταση μιας ανάσας από τον Λευκό Οίκο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ισχύος και πολυτέλειας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Προσθέτει όμως ακόμα μία ζωηρή πινελιά χλιδής, «made in USA», στην ελληνική πολιτική ζωή, καθώς αποτελεί μέρος της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε πρόσφατα στις ΗΠΑ η υπουργός Παιδείας. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα  το «ΘΕΜΑ», η κυρία Διαμαντοπούλου, κατά την τριήμερη παραμονή της στην Ουάσινγκτον, χρησιμοποίησε για «ορμητήριό» της την εντυπωσιακή σουίτα νούμερο 606 του εμβληματικού «Fairfax», που αρκετά συχνά προσφέρει τις υπηρεσίες του στις οικογένειες Μπους και Κλίντον, ενώ στη γοητεία του είχε υποκύψει ακόμα και η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η πολυτέλεια αποδεικνύεται τελικά γλυκός πειρασμός για τους Ελληνες υπουργούς, που δεν μπορεί να νικηθεί ούτε από την οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές των υπόλοιπων «θνητών» πολιτών αυτής της χώρας. Η άφιξη της υπουργού Παιδείας στο «Fairfax» πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου και κατέλυσε αμέσως στη superior suite 606, εμβαδού αντίστοιχου με ένα τριάρι.

Για τις υπερπολυτελείς υπηρεσίες της σουίτας 606 η κυρία Διαμαντοπούλου πλήρωσε το ποσό των 658,38 δολαρίων τη βραδιά, με τον λογαριασμό της τριήμερης διαμονής της να ανέρχεται στα 2.175,12 δολάρια.


Στο μεταξύ, στο διπλανό δωμάτιο από τη σουίτα της κυρίας Διαμαντοπούλου διέμεινε η ειδική σύμβουλός της, κυρία Εύη Χατζηανδρέου, η οποία τη συνόδευσε στο εξοντωτικό ταξίδι, όπως το χαρακτήρισε η ίδια η υπουργός επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Το superior room με αριθμό 605, αν και είναι σαφώς μικρότερο από την υπουργική σουίτα, δεν υπολείπεται στο ελάχιστο σε πολυτέλεια.

Αλλωστε χαρακτηρίζεται από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου «παραδοσιακό βασιλικό δωμάτιο», καθώς προσφέρει τις ίδιες ακριβώς ανέσεις με τις σουίτες σε μικρότερο όμως εμβαδό. Το κόστος ανά βραδιά για το δωμάτιο 605 του «Fairfax» ανήλθε στα 429,38 δολάρια και συνολικά 1.288,14 δολάρια για την τριήμερη διαμονή.

ΣΤΟ «NEW YORK PALACE» Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Περίπου τις ίδιες ημέρες στην περισσότερο κοσμοπολίτικη, σε σχέση με την Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος απολάμβανε από τα παράθυρα της σουίτας του «New York Palace», η οποία του είχε παραχωρηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση, τη μοναδική θέα στον καθεδρικό ναό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο.

Η τιμή για κάθε βραδιά στη συγκεκριμένη σουίτα ανέρχεται στα 1.500 δολ. Ο υπουργός βρισκόταν εκεί προσκεκλημένος του ιδρύματος για τα εγκαίνια έκθεσης. Ο Ελληνας υπουργός είχε ακόμη τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την πολυτελή αίθουσα του γυμναστηρίου και να δοκιμάζει διαφορετικές γαστρονομικές δημιουργίες στα gourmet εστιατόρια του ξενοδοχείου, όπως το «Gilt», το «Palace Gate» και το «Istana».

Τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου χρησιμοποιεί κάθε χρόνο το Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» προκειμένου να φιλοξενεί τους προσκεκλημένους του.Μέχρι και τα spa των μελών της αποστολής είναι σε θέση να πληρώνει, όπως συνέβη πέρυσι, όταν κατά τη διάρκεια της διαμονής του κ. Γερουλάνου κάλυψε και τα 269 δολάρια που στοίχισε το μασάζ του υπουργού. Κύκλοι του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζουν ότι η φιλοξενία του κ. Γερουλάνου προπληρώθηκε και ο υπουργός θα επιστρέψει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την πολυτελή διαμονή του στο «New York Palace».

Μένει να δούμε αν ο κ. Γερουλάνος θα πληρώσει από την τσέπη του ή αν τη νύφη θα την πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος…

Ο υπουργός Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη συνοδευόταν από πενταμελή ομάδα συνεργατών του με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Γιολδάση, διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου, την κυρία Κατερίνα Ανέστη, διευθύντρια του γραφείου Τύπου, την καλλίγραμμη νεαρά σύμβουλό του για θέματα σύγχρονης τέχνης, υπεύθυνη και για τις διεθνείς επαφές του, κυρία Αντιγόνη Μοτανίδη, και δυο άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

O κ. Γερουλάνος ταξίδεψε στις ΗΠΑ όχι μόνο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ηρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα», αλλά και για επαφές με εκπροσώπους παραγόντων του τουρισμού και Ελληνες της ομογένειας. Μάλιστα πραγματοποίησε και ένα ενδιάμεσο ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Σικάγο για μία μέρα, σε business class βέβαια.

Τις ανέσεις που προσφέρουν οι σουίτες του «New York Palace» είχαν, πάντως, την ευκαιρία να απολαύσουν, εκτός από τον υπουργό Πολιτισμού, και άλλα πολιτικά στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κυρία ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Μάγια Τσόκλη ήταν μέσα στη λίστα των μελών της αποστολής του ιδρύματος, με την αιτιολογία (οι δύο πρώτοι) ότι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έκθεση.


Και τρώνε αυτοί καλά ...και μεις καθόλου ! Θυμός down stop

Το δημοσίευμα  είναι από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


24  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Αλλάζει η ώρα την Κυριακή ! στις: Οκτώβριος 30, 2010, 09:49:37 πμ




Τα ψέματα τελείωσαν και ο χειμώνας μπαίνει και... επίσημα. Μπορεί το κρύο των τελευταίων ημερών να μας προετοίμασε ήδη, αλλά από τα ξημερώματα της Κυριακής η έλευση του χειμώνα θα έρθει και με τη βούλα της αλλαγής ώρας. Ετσι, στις 04.00 τα ξημερώματα της Κυριακής θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, προκειμένου να προσαρμοστούν στο χειμερινό ωράριο. Αυτό σημαίνει ότι θα νυχτώνει νωρίτερα, αλλά και ότι θα κερδίσουμε όλοι μία ώρα ύπνου- αυτή δηλαδή που χάνουμε κάθε φορά όταν εφαρμόζεται η θερινή ώρα.
25  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Τέλειες αναλογίες χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική και χωρίς νυστέρι στις: Οκτώβριος 25, 2010, 12:33:35 μμ

Σώμα που δεν υπακούει στις δίαιτες. Γλουτοί που δεν μας επιτρέπουν να φορέσουμε το αγαπημένο μας τζιν. Μπράτσα που κάνουν τις εφαρμοστές μπλούζες να δείχνουν άκομψες. Μερικές φορές η σιλουέτα μας ξεφεύγει από αυτό που θα επιθυμούσαμε για τον εαυτό μας. Το λίπος που συγκεντρώνεται στα ψωμάκια, την κοιλιά, τα μπράτσα, ακόμη και το προγούλι, αρκεί για να χαλάσει τα σχέδιά μας για ένα φόρεμα ή και να αλλάξει οριστικά τον τρόπο που ντυνόμαστε. Όσο κι αν υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε δίαιτες ή γυμναστική, το επίμαχο κομμάτι πάχους αντιστέκεται. Οι νέες μελέτες, όμως, δεν στρέφονται πλέον μόνο στη συσσώρευση του λίπους. Τα καινούργια επιστημονικά στοιχεία ενοχοποιούν τώρα και το δέρμα. Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα; Και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Πώς επηρεάζει το δέρμα τις αναλογίες μας
Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα μας φέρει ο κατεστραμμένος ιστός που καλύπτει τα λιποκύτταρα. Όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα πάνω από τα λόβια του λίπους, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν αυτά ορατά στην επιφάνεια. Αν, αντίθετα, το δέρμα είναι σφιχτό και ελαστικό, τότε τα λιποκύτταρα συγκρατούνται στη θέση τους και δίνουν την εντύπωση ενός «μαζεμένου» σώματος. «Η κατάσταση του δέρματος ευθύνεται κατά 50% για τις τελικές διαστάσεις του σώματος», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και προσθέτει: «Βελτιώνοντας την ποιότητα των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μπορούμε να διορθώσουμε την εικόνα της κυτταρίτιδας τουλάχιστον κατά 50%». Κάτω από την εικόνα της χαλαρωμένης επιδερμίδας κρύβεται ένα δέρμα που έχει «αδυνατίσει» και δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται στις κατώτερες στιβάδες χάνει το σφρίγος του. Αιτία της βαθύτερης χαλάρωσης είναι η αραίωση που παρατηρείται ανάμεσα στις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι οποίες κανονικά πρέπει να σχηματίζουν ένα σφιχτό πλέγμα. Τα κύτταρα, όμως, που είναι επιφορτισμένα με τη δημιουργία αυτών των ινών, οι ινοβλάστες, υπολειτουργούν. Ως συνέπεια έρχεται η απώλεια της συμπαγούς αίσθησης του δέρματος.

Τι φταίει;
Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Στο πέρασμα του χρόνου ξεχειλώνουν και μπερδεύονται. Φανταστείτε τις σαν τα δόντια μιας χτένας. Αντί να είναι σωστά παρατεταγμένες, ανακατεύονται η μία με την άλλη. Πέρα από την ηλικία, οι κυριότερες αιτίες είναι οι αυξομειώσεις του βάρους, η έκθεση στον ήλιο, οι διάφορες καταχρήσεις (τσιγάρο, ποτό, κακή διατροφή), αλλά και ο κληρονομικός παράγοντας. «Η καταπόνηση του δέρματος σε ορισμένες περιοχές είναι τόση, ώστε σε πολλά σημεία του σώματος η χαλάρωση είναι χειρότερη από αυτήν του προσώπου», μας λέει η ειδικός. «Για παράδειγμα, τα μπράτσα και ο λαιμός μπορεί να χάσουν το περίγραμμά τους πιο γρήγορα από ό,τι το μέτωπο ή οι παρειές. Ακόμη περισσότερο η κοιλιά, ένας κατεξοχήν χώρος αποθήκευσης λίπους».

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ
Οι κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση των μηχανημάτων της νέας τεχνολογίας διαρκώς πληθαίνουν. Το ίδιο και οι διάσημες πελάτισσες που μπαινοβγαίνουν στα medical spa της Σάντα Μόνικα και του Λος Άντζελες. Προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα για μια καινούργια ταινία, πριν από μία σημαντική εμφάνιση στο κόκκινο χαλί, οι σταρ κάνουν μία αναίμακτη σύσφιγξη. Χωρίς αναισθησία, οι νέες τεχνικές κερδίζουν συνεχώς οπαδούς. Οι καινούργιες μέθοδοι είναι διαθέσιμες και εδώ. Μάθετε ποιες είναι και τι μπορούν να κάνουν για εσάς.

Οι τεχνικές

Σύσφιγξη με ραδιοσυχνότητες
Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή τεχνικών που αναλαμβάνουν να αναζωογονήσουν τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Τα μηχανήματα που εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες, όπως το Thermage και το Accent, μπορούν να το πετύχουν. Μεταφέροντας την ενέργεια στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος, αυξάνουν τη θερμοκρασία και έτσι δημιουργούν ένα είδος εγκαύματος. Οι ινοβλάστες υπακούουν στο θερμικό σοκ και θέτουν σε εγρήγορση τις αναπλαστικές τους λειτουργίες, ώστε να διορθώσουν αυτό που αντιλαμβάνονται σαν έγκαυμα. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και της ελαστίνης. «Σε αυτή τη θερμότητα, οι ίνες αντιδρούν άμεσα», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης. «Παύουν να είναι χαλαρές και συσφίγγονται. Συγχρόνως, αντιδρούν και οι ινοβλάστες. Πιστεύοντας ότι το κολλαγόνο έχει υποστεί βλάβη, όπως συμβαίνει στο έγκαυμα, δίνουν εντολή για την παραγωγή καινούργιων αποθεμάτων».
INFO: Η εφαρμογή με το Thermage ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη, ενώ αυτή με το μηχάνημα Accent απαιτεί 4-6 επαναλήψεις σε απόσταση ενός μήνα. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται 1 μήνα μετά την εφαρμογή και ολοκληρώνονται στους 6. Η σύσφιγξη
διαρκεί για 2 περίπου χρόνια. Ακόμη όμως και μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, το δέρμα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αν δεν είχε δεχθεί ποτέ τη θεραπεία. Αν, όμως, κανείς επιζητά μία καινούργια ανανέωση, μπορεί να επαναλάβει την εφαρμογή 2,5-3 χρόνια μετά την πρώτη φορά. Οι τιμές ξεκινούν από 3.000€ για το Thermage και από 350€ τη φορά για το Accent.

Βιοδιέγερση των ινοβλαστών
Η χαλάρωση του δέρματος αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή της βιοδιέγερσης, της τεχνικής που αναλαμβάνει να αναζωογονήσει τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Ένας από τους «πατέρες» της βιοδιέγερσης, ο δρ. Γκουστάβο Λάιμπσχοφ, ιδρυτής και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Μεσοθεραπείας στο Τέξας, εξηγεί ότι με αυτή τη μέθοδο επεμβαίνουμε κατευθείαν στους ινοβλάστες. Και προσθέτει: «Έτσι δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να τονώσουμε τη λειτουργία τους. Γι’ αυτόν το σκοπό, κάνουμε μικροενέσεις που φτάνουν μέχρι το χόριο, μεταφέροντας συσφιγκτικούς παράγοντες. Χάρη στη βιοδιέγερση, μπορούμε όχι μόνο να διορθώσουμε τις φθορές που έχει υποστεί το δέρμα, αλλά και να προλάβουμε εκείνες που θα εμφανιστούν στο μέλλον». Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν το σκοπό είναι η Centella asiatica, το DMAE, η ιντεμπενόνη και το εκχύλισμα αγκινάρας. Η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου εξηγεί πως «Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της χαλάρωσης, χρησιμοποιούμε συνδυασμό των ενέσεων βιοδιέγερσης με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων. Μετά από κάθε συνεδρία με ραδιοσυχνότητες ακολουθεί μία εφαρμογή με ενέσεις βιοδιέγερσης».
INFO: Η θεραπεία ξεκινά με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων και συνεχίζεται 1 εβδομάδα μετά με τις ενέσεις. Κάθε εβδομάδα επισκεπτόμαστε το γιατρό, τη μία για τις ενέσεις και την άλλη για το μηχάνημα, επί 2 μήνες. Οι τιμές για τις συνεδρίες της βιοδιέγερσης ξεκινούν από 150€. Για τις συνεδρίες με τις ραδιοσυχνότητες αρχίζουν από 350€.

Ηλεκτρική διέγερση των μυών
Για μια χαλαρή κοιλιά που κρεμάει έξω από το τζιν δεν φταίει μόνο το δέρμα. Κάτω από αυτό, έχει χαλαρώσει ο ίδιος ο μυς. Σε αυτή την περίπτωση, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η γυμναστική με ασκήσεις για τους κοιλιακούς. Τι γίνεται, όμως, αν δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε όρεξη για τέτοιες δραστηριότητες; Η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου προτείνει εναλλακτικά τη θεραπεία με ηλεκτρική διέγερση: «Θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει ως παθητική γυμναστική. Η πάσχουσα ξαπλώνει και εμείς εφαρμόζουμε τα ηλεκτρόδια στους κοιλιακούς μυς, τόσο στον κάτω όσο και στον άνω. Διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλούμε συσπάσεις σαν αυτές της γυμναστικής. Εξαιτίας της εκγύμνασης, οι μυϊκές ίνες χοντραίνουν και ο μυς συσφίγγεται».
INFO: Η θεραπεία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα επί 2 μήνες. Κάθε εφαρμογή στοιχίζει περίπου 50€.

Συνδυασμός μεσοθεραπείας με μυϊκή τόνωση
Μία μεσοθεραπεία που θα καταφέρει να διοχετεύσει δραστικές ουσίες στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος χωρίς να χρειαστούν ενέσεις είναι το όνειρο της αισθητικής ιατρικής. Το μηχάνημα Eporex πετυχαίνει όχι μόνο τη διαδερμική απορρόφηση των ουσιών, αλλά συγχρόνως και την τόνωση των μυϊκών ινών. Η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου μάς εξηγεί πως «Η τεχνολογία της “μεσοθεραπείας χωρίς ενέσεις” μας επιτρέπει να διαπηδήσουμε το φραγμό τους δέρματος και να μεταφέρουμε σημαντικές ποσότητες των ενεργών στοιχείων σε βάθος που φτάνει τα 10 χιλιοστά». Συγχρόνως, το ίδιο μηχάνημα που φροντίζει για τη διαδερμική απορρόφηση, προκαλεί συσπάσεις και γυμνάζει τους μυς».
INFO: Η θεραπεία επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα, 12 φορές. Η τιμή για κάθε συνεδρία είναι 150€.

Η συσφιγκτική δράση του ψύχους
Με τον ίδιο τρόπο που η επιδερμίδα του προσώπου σφίγγει όταν κάνει κρύο, αντιμετωπίζεται και η χαλάρωση στο σώμα. Ίσως μοιάζει απλοϊκό, αλλά κάπως έτσι σκέφτηκαν οι επιστήμονες και δημιούργησαν μία θεραπεία σύσφιγξης η οποία δρα σε χαμηλές θερμοκρασίες. «Με την εφαρμογή του ψύχους, κάνουμε τους ιστούς να συσπώνται», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Σπύρος Ιωαννίδης. «Το χαλαρωμένο δέρμα σφίγγει κι έτσι βελτιώνεται η εικόνα του». Η μάσκα περιέχει συστατικά που δίνουν την αίσθηση του παγωμένου στις προβληματικές περιοχές. Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, οι ίνες του κολλαγόνου υφίστανται σοκ και τεντώνονται, με τον ίδιο τρόπο που το δέρμα σφίγγει μια κρύα μέρα του χειμώνα. Η κρυοθεραπεία γίνεται με την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, τα οποία είναι εμποτισμένα με δραστικά στοιχεία, όπως το εκχύλισμα φυκιών, η μενθόλη και η Centella asiatica, γνωστή για τη συσφιγκτική της δράση.
INFO: Κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου 80€. Επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα επί 3μήνες.
vita.gr
26  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / Σεξ, περισσότερο σεξ, με συνταγή γιατρού στις: Οκτώβριος 23, 2010, 10:16:42 πμ



Τα ζευγάρια που δεν κάνουν έρωτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καταλήγουν σύντομα σε χωρισμό
 
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Πολλοί χωρισμένοι το γνώριζαν εμπειρικά, αλλά τώρα έρχεται να το επιβεβαιώσει και η επιστήμη: τα ζευγάρια που δεν κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καταλήγουν να συμπεριφέρονται σαν καλοί φίλοι ή απλοί συγκάτοικοι, με αποτέλεσμα η σχέση να καταλήξει σύντομα στον χωρισμό. Οι ειδικοί, λοιπόν, «προστάζουν»... περισσότερο σεξ.

Αν και δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που να ορίζει την ιδανική αναλογία στις σεξουαλικές επαφές, τα άτομα που είναι παντρεμένα ή βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις δεν πρέπει να λησμονούν την εβδομαδιαία «υποχρέωση» προς τον/τη σύντροφό τους, εξηγεί ο αμερικανός σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και συγγραφέας του βιβλίου «Good in Βed», Ιαν Κέρνερ .

Η σεξουαλική ζωή κάθε ζευγαριού εξαρτάται, βέβαια, από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος ζωής, η γενικότερη υγεία των συντρόφων, η λίμπιντο και φυσικά, η ποιότητα της σχέσης.

Επομένως, αυτό που μπορεί να φαντάζει ως «πολύ» σεξ σε κάποιον, για άλλον μπορεί να είναι «πολύ λίγο».

Γι΄ αυτόν τον λόγο κάθε ζευγάρι πρέπει να βρει το δικό του «κοινό έδαφος» λέει ο δρ Κέρνερ, συμβουλεύοντας, ωστόσο, τους ασθενείς του να κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σεξουαλική «αποτελμάτωση» στις Ηνωμένες Πολιτείες τείνει να προσλάβει διαστάσεις επιδημίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται σε γάμους, στους οποίους οι σεξουαλικές επαφές είναι μηδενικές.

Ο αυξημένος φόρτος εργασίας, η κούραση, το άγχος που προκαλεί η οικονομική κρίση, οι παρενέργειες από φαρμακευτικές αγωγές, ακόμη και η εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για την αύξηση του ποσοστού των ζευγαριών που δεν κάνουν σεξ. Επιπλέον, η παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής μειώνουν τη λίμπιντο, με αποτέλεσμα το σεξ να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των Αμερικανών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Κέρνερ, όταν ένα ζευγάρι μειώνει τη συχνότητα των σεξουαλικών του επαφών γίνεται πιο ευάλωτο: εξάρσεις θυμού, αποστασιοποίηση, απιστία και τελικά, χωρισμός, είναι οι δυσάρεστες συνέπειες της έλλειψης σεξ.

«Είναι η “κόλλα” που μας κρατάει μαζί και, χωρίς αυτό, τα ζευγάρια γίνονται “καλοί φίλοι” ή ακόμη χειρότερα “συγκάτοικοι”» υπογραμμίζει.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σεξουαλικής επαφής, όμως, εκτείνονται και πέρα από τις σχέσεις. Το σεξ μάς αναζωογονεί, μειώνει τα επίπεδα στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ευθύνεται για την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της ευφορίας, στον οργανισμό.

Και όχι μόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της βιολογικής ανθρωπολόγου Ελεν Φίσερ , τα άτομα που κάνουν συχνά σεξ είναι πιο επιτυχημένα στη δουλειά τους, αφού αυτό αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση.


TO BHMA, Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
27  Κουβεντούλα / Τεχνολογία / Το «φευγαλέο», αλλά όχι (πια) μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα στις: Οκτώβριος 20, 2010, 14:24:44 μμ

Δείτε τις εικόνες αυτές από τέσσερα μέτρα μακριά και σας περιμένει μια έκπληξη.

Οι εικόνες με τα δύο πρόσωπα που υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα, το ένα με ήρεμη έκφραση και το άλλο συνοφρυωμένο, φαίνονται κάπως παράξενες - και είναι πραγματικά. Κοιτάξτε τες από απόσταση τεσσάρων μέτρων ή περισσότερο και θα δείτε το ήρεμο πρόσωπο να εμφανίζεται χαμογελαστό και το συνοφρυωμένο να φαίνεται ήρεμο!

Πώς είναι δυνατή αυτή η «μαγική» μεταβολή; Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για τις «μαγικές εικόνες» που παίζουν τα παιδιά. Αλλά δεν πρόκειται ούτε για παράξενες κακοτραβηγμένες φωτογραφίες. Είναι φωτογραφίες που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία από τους Φίλιπ Σκάινς του πανεπιστημίου της Γλασκόβης και Οντ Ολιβα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

«Μαγικά» φίλτρα

Ενα πορτρέτο (φωτογραφικό ή ζωγραφικό) περιέχει διακυμάνσεις αυτού του χαρακτηριστικού που οι νευρολόγοι ονομάζουν «χωρική συχνότητα». Η «υψηλή» χωρική συχνότητα περιέχει τις οξείες, λεπτές γραμμές, τις λεπτομέρειες της εικόνας. Η «χαμηλή» χωρική συχνότητα μεταφέρεται από τα θολά και ασαφή άκρα, από τα μεγάλα αντικείμενα. Ολες οι εικόνες περιέχουν ένα φάσμα συχνοτήτων από υψηλές μέχρι χαμηλές, σε διαφορετικές αναλογίες και αντιθέσεις.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικούς αλγορίθμους είναι δυνατή η επεξεργασία ενός πορτρέτου έτσι ώστε να αφαιρεθούν είτε οι υψηλές, είτε οι χαμηλές χωρικές συχνότητες. Αν αφαιρεθούν οι υψηλές συχνότητες, δημιουργείται μια θολή εικόνα που σε αυστηρή μαθηματική ορολογία λέγεται ότι περιέχει «χαμηλές χωρικές συχνότητες του διαστήματος Φουριέ». Αντίθετα, το φιλτράρισμα των χαμηλών συχνοτήτων διατηρεί τις οξείες γραμμές και τα περιγράμματα, αλλά αφαιρεί τις μεγάλης κλίμακας διακυμάνσεις. Το αποτέλεσμα μοιάζει με σκίτσο χωρίς σκίαση ή χρωματισμό. Εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία η μία με φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων και η άλλη με υψηλών, μπορούν να συνδυαστούν για να σχηματίσουν αφύσικες εικόνες, όπως αυτές των δύο προσώπων που αλλάζουν όψη από απόσταση. Για να τις κατασκευάσουν, οι ερευνητές ξεκίνησαν με τρεις κανονικές φωτογραφίες, μία με ήρεμη έκφραση, μία θυμωμένη και μία χαμογελαστή. Επεξεργάστηκαν και τις τρεις και με τα δύο είδη φίλτρου και συνδύασαν το ήρεμο πρόσωπο υψηλών συχνοτήτων με το χαμογελαστό πρόσωπο χαμηλών συχνοτήτων για να πάρουν την αριστερή εικόνα. Για τη δεξιά έκαναν υπέρθεση του συνοφρυωμένου προσώπου υψηλών συχνοτήτων πάνω στο ήρεμο πρόσωπο χαμηλών συχνοτήτων.


Εκείνο που συμβαίνει όταν κοιτάζει κανείς τις δύο εικόνες από κοντά είναι ότι παρατηρεί τα οξεία χαρακτηριστικά, που όταν είναι ορατά υπερκαλύπτουν τα μεγάλης κλίμακας (χαμηλής χωρικής συχνότητας) χαρακτηριστικά. Ετσι από κοντά το πρόσωπο αριστερά φαίνεται ήρεμο και το δεξιά συνοφρυωμένο. Οι χαμηλής συχνότητας εικόνες περνάνε απαρατήρητες. Οταν όμως οι εικόνες απομακρυνθούν αρκετά από τα μάτια, η ανθρώπινη όραση δεν είναι πια ικανή να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες και τότε υπερνικά η έκφραση που αποτυπώνεται στις εικόνες χαμηλής συχνότητας.


Η αντανάκλαση έργων τέχνης στον εγκέφαλο

Πειράματα αυτού του είδους άρχισαν ήδη από τη δεκαετία του 1960 (με τα μέσα της εποχής), όταν ο Λέον Χάρμον των Εργαστηρίων Μπελ κατασκεύασε το γνωστό στους ειδικούς εφέ του Αβραάμ Λίνκολν. Η μικρή εικόνα του Λίνκολν έγινε με αδρή ψηφιοποίηση της φωτογραφίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ακόμα και από κοντά υπάρχει σ' αυτή αρκετή πληροφορία ώστε να γίνει αντιληπτό το εικονιζόμενο πρόσωπο. Από μακριά, οι οξείες γραμμές των ψηφίδων δεν είναι ορατές, αποκαλύπτοντας ακόμα καλύτερα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ο Σαλβαντόρ Νταλί εμπνεόμενος από την εικόνα του Χάρμον έφτιαξε τη μεγαλύτερη εικόνα του Λίνκολν η οποία επίσης είναι σαφώς αναγνωρίσιμη από μακριά.

Οσο για το «αινιγματικό», «φευγαλέο» χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η ανάλυση με τα φίλτρα χωρικής συχνότητας αφαιρεί το μυστήριο, χωρίς να χάνεται η ομορφιά του έργου και το εκπληκτικό αποτέλεσμα που πέτυχε ο Λεονάρντο, χωρίς να γνωρίζει για φίλτρα συχνότητας, ούτε και να έχει στη διάθεσή του ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το χαμόγελο διακρίνεται μόνο με την περιφερειακή όραση, όταν δεν κοιτάζει κανείς κατευθείαν στο στόμα της Μόνα Λίζα, εξαιτίας της μοναδικής σκίασης (χαμηλών χωρικών συχνοτήτων) των άκρων του στόματος. Στις τρεις εικόνες αριστερά φαίνεται η όψη χαμηλών χωρικών συχνοτήτων, δεξιά η όψη υψηλών συχνοτήτων και στο μέσο η σύνθεση των δυο. Στην αριστερή εικόνα το χαμόγελο είναι πιο σαφές σε σχέση με το πρωτότυπο και φαίνεται όπως και να την κοιτάξεις. Στη δεξιά εικόνα ουσιαστικά δεν φαίνεται το πρόσωπο να χαμογελά.


Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα είναι πράγματι φευγαλέο, αφού φαίνεται μόνο όταν κοιτάζει κανείς το πρόσωπο μακριά από το στόμα. Οφείλεται στην αίσθηση που δημιουργούν τα αδρά ασαφή χαρακτηριστικά της προσωπογραφίας, όπως αυτά αποκαλύπτονται μετά από επεξεργασία με κατάλληλα φίλτρα, της ηλεκτρονικής εκδοχής του έργου του Ντα Βίντσι.

Ολα αυτά τα πειράματα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες σε διάφορες κλίμακες, π.χ. την κλίμακα των λεπτομερειών και την κλίμακα των αδρών χαρακτηριστικών και οι επιμέρους πληροφορίες που εξάγονται από διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα ανασυνδυάζονται σε διάφορες φάσεις επεξεργασίας, ώστε να δώσουν την τελική εντύπωση της μιας ενοποιημένης εικόνας μέσα στο μυαλό μας.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


28  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Τα μυστικά της υπερ-μακροβιότητας στις: Οκτώβριος 20, 2010, 14:04:52 μμ
ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Τα μυστικά της υπερ-μακροβιότητας
Τη συνταγή για πραγματικά βαθιά γεράματα αναζητούν οι επιστήμονες εδώ και μία δεκαετία.
Προς το παρόν έχουν ανακαλύψει μερικά μόνο από τα συστατικά της, κάποια από τα οποία ξαφνιάζουν

Είστε γυναίκα, δεν έχετε παιδιά, δεν παρουσιάζετε σημάδια άνοιας, αλλά αντιθέτως διαθέτετε ισχυρή προσωπικότητα, θέληση για ζωή και ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ; Συγχαρητήρια, συγκεντρώνετε μερικά από τα χαρακτηριστικά που ίσως σας καθιστούν υποψήφια για μια μακρά ζωή. Και όταν λέμε μακρά, το εννοούμε: θα μπορούσατε να φθάσετε τα 115 και ακόμη παραπέρα...

Η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη διεθνής καταγραφή των υπεραιωνόβιων εντόπισε τις παραπάνω ομοιότητες στην πλειονότητα των ανθρώπων που κατόρθωσαν να σπάσουν αυτό που η επιστήμη θεωρούσε ως πρόσφατα ανώτατο όριο ζωής για το είδος μας. Εκτός όμως από τις ομοιότητες, εκείνο που εξέπληξε περισσότερο τους ειδικούς ήταν οι διαφορές. Γενικό συμπέρασμα; Το μυστικό τής πέρα από τα θεωρούμενα ως δυνατά όρια μακροβιότητας δεν φαίνεται να αποκαλύπτεται, τουλάχιστον όχι ακόμη. Η επιστήμη βρίσκεται μόλις στην αρχή της μελέτης των υπεραιωνόβιων, ενός φαινομένου που αποδεικνύει πόσο περιορισμένες είναι οι γεροντολογικές μας γνώσεις.

Η πρώτη Διεθνής Βάση Δεδομένων για τη Μακροβιότητα (Ιnternational Database on Longevity ή ΙDL) 1
αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα. Είναι όμως ουσιαστικό, γιατί έρχεται να βάλει σε τάξη και να εμπλουτίσει τα στοιχεία. Οι ηλικίες των 110 ετών και άνω αντιπροσώπευαν ως τώρα για τους ειδικούς μια περιοχή εντελώς αχαρτογράφητη, τόσο από την «ποσοτική» άποψη του πληθυσμού τους όσο και από την «ποιοτική». Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει με βεβαιότητα- πόσω μάλλον να εξαγάγει επιστημονικά συμπεράσματαγια το πόσοι είναι και πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια χαρακτηριστικά και ποια προβλήματα υγείας παρουσιάζουν, πώς φθάνουν τελικά στο τέλος και τι «μαθήματα» έχουν να μας προσφέρουν γύρω από τα γηρατειά, τη ζωή και τον θάνατο.
Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, το 2000. «Τότε ήταν ήδη γνωστό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονταν αιωνόβιοιεπειδή το ποσοστό θανάτων στις ηλικίες των 70,80 και 90 ετών έπεφτε συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Χάινερ Μάιερ, πρύτανης της Σχολής Δημογραφίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Δημογραφικών Ερευνών της Γερμανίας και επικεφαλής της έρευνας. «Ως την ηλικία των 100 ξέρουμε πολύ καλά ποια πορεία ακολουθούν τα πράγματα. Μαζί με μια διεθνή ομάδα ερευνητών θελήσαμε όμως να διερευνήσουμε ποιες είναι οι τάσεις στη θνησιμότητα των υπεραιωνόβιων» .

Βίος μακρός «με τη βούλα»
Αυτό δεν ήταν εύκολο εφόσον οι σχετικές πληροφορίες ήταν ελάχιστες. Αν και κάθε τόσο διαδίδονται ιστορίες για ανθρώπους που φθάνουν τα 112 ή τα 115, όταν οι ειδικοί πήγαιναν να τις διερευνήσουν επί τόπου, διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιώσουν την ηλικία τους. «Τις περισσότερες φορές δεν υπήρχαν στοιχεία,όπως π.χ.ένα πιστοποιητικό γεννήσεως» εξηγεί ο κ. Μάιερ. «Κάποιοι συγγενείς έλεγαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι, ας πούμε, 120 ετώναλλά δεν υπήρχε απόδειξη.Και ως επιστήμονες χρειαζόμαστε μια απόδειξη για να μπορέσουμε να πούμε ότι μελετάμε σωστά ένα φαινόμενο».
Για να καλύψουν το κενό οι ερευνητές ξεκίνησαν μια προσπάθεια καταγραφής των περιπτώσεων υπεραιωνόβιων για τους οποίους μπορούσαν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικές αποδείξεις. Αυτό περιόρισε σε έναν βαθμό το εύρος δράσης τους. «Εστιάσαμε στις χώρες όπου τα ληξιαρχικά μητρώα υπήρχαν ήδη πριν από 110 χρόνια» λέει ο κ. Μάιερ. «Η Γερμανία, π.χ., άρχισε να έχει αξιόπιστα μητρώα τη δεκαετία του 1870. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ένα ακόμη αρχαιότερο και εγκυρότερο σύστημα.Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ληξιαρχικά μητρώα δεν είναι τόσο αξιόπιστα,αντισταθμίζονται όμως από ένα πολύ καλό σύστημα απογραφής». Εκτός από τα παραπάνω κράτη, τα δεδομένα αφορούν επίσης την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο το δείγμα φαίνεται μικρό, είναι όμως αντιπροσωπευτικό και το γεγονός ότι για πρώτη φορά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το καθιστά πολύτιμο εργαλείο μελέτης.
Αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα, τα οποία σε αρκετά σημεία ανέτρεψαν πεποιθήσεις που θεωρούνταν δεδομένες. Διαθέτοντας για πρώτη φορά μια αξιόπιστη βάση δεδομένων με ανθρώπους άνω των 110 ετών οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν τις πρώτες στατιστικές αναλύσεις για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η κύρια διαπίστωσή τους είναι η απουσία μιας «συνταγής της μακροβιότητας». «Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό συγκεκριμένο μυστικό που να εξηγεί πώς μπορεί να φθάσει κανείς σε τόσο προχωρημένη ηλικία» λέει ο κ. Μάιερ. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που γνωρίζουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία,όπως ας πούμε η άσκηση, η καλή διατροφή και ούτω καθ΄ εξής. Ολα αυτά έχουν μια μικρή επίδραση, δεν υπάρχει όμως ένα μυστικό που θα σας κάνει υπεραιωνόβιους». Γυναικεία υπεροχή
Παρ΄ όλα αυτά, εντοπίστηκαν κοινά στοιχεία. Κατ΄ αρχάς, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο βιβλίο Supercentenaries 2, όπου συνοψίζουν τα συμπεράσματά τους παρουσιάζοντας και πολλές από τις προσωπικές ιστορίες των «υπό μελέτη» υπεραιωνόβιων, το να είναι κανείς γυναίκα φαίνεται να αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα. Από τις 637 περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ξεπέρασαν τα 110 οι 573 είναι γυναίκες και μόνο οι 64 είναι άνδρες, ποσοστό που μόλις ξεπερνά το 10%. Η τάση παραμένει ίδια ως το τέλος: στους 19 ανθρώπους που αποδεδειγμένα έφθασαν ή ξεπέρασαν το 115ο έτος της ηλικίας τους οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου είναι μόνο δύο.
Από την ανάλυση των στοιχείων ειδικά αυτής της τελευταίας ομάδας δεν φαίνεται να εντοπίζεται κάποιος κληρονομικός ή περιβαλλοντικός παράγοντας που να επηρεάζει την πέρα από τα όρια μακροζωία. Η Ζαν Καλμάν, η οποία ξεπερνώντας την ηλικία των 122 ετών είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος στην καταγεγραμμένη ιστορία, είχε προγόνους που έζησαν λίγο περισσότερο από τον μέσον όρο, κάτι ανάλογο όμως δεν παρατηρείται στη συντριπτική πλειονότητα των άλλων περιπτώσεων. Η Ζαν Καλμάν και δύο ακόμη περιπτώσεις κατάγονταν από εύπορες οικογένειες και δεν δούλεψαν ποτέ, οι υπόλοιποι όμως εκπρόσωποι του δείγματος προέρχονταν από την εργατική ή την αγροτική τάξη και τις περισσότερες φορές εργάστηκαν σκληρά στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους.
Μια αναπάντεχη για τους ερευνητές διαπίστωση ήταν το γεγονός ότι οι μισοί «πρωταθλητές της μακροβιότητας»- συμπεριλαμβανομένων των δύο ανδρών- δεν είχαν παιδιά ή απέκτησαν μόνο έναν απόγονο. «Το ότι δεν είχαν παιδιά αποτελεί έκπληξη και χρήζει περαιτέρω ερευνών» τονίζει ο γερμανός ερευνητής. «Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως όμως η επένδυση προσωπικών πόρων στους απογόνους πραγματικά να “κόβει” μερικά χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών που υφίστανται τον τοκετό και αφιερώνουν επιπλέον σωματικούς πόρους στα παιδιά τους».
Σοκολατάκια, χιούμορ και... τσιγαράκι!
Επίσης εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό τα μέλη της ομάδας των 115 και άνω δεν παρουσίασαν άνοια σχεδόν ως το τέλος τους. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπουςτους οποίους οι συνάδελφοί μου επισκέφθηκαν προσωπικά δεν έπασχαν καθόλου από άνοια ή την παρουσίασαν σε πάρα πολύ προχωρημένη ηλικία και πολύ κοντά στον θάνατό τους» εξηγεί ο κ. Μάιερ. «Στα 110 ή στα 112 π.χ.δεν έδειχναν δείγματα άνοιαςαλλά τα εμφάνισαν στα 114 και ύστερα στα 115 πέθαναν». Σημαίνει αυτό ότι η απουσία της άνοιας προστατεύει κατά κάποιον τρόπο τη ζωή; «Θα μπορούσε» απαντά ο κ. Μάιερ «εφόσον η άνοια επιφέρει βλάβες στον εγκέφαλο,ο οποίος ελέγχει όλα τα βασικά όργανα». Οπωσδήποτε τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν αποτελεί απαραίτητο «συνοδευτικό» των γηρατειών και αξίζει να διερευνηθούν περισσότερο.
Κανένας από τους πρωταθλητές της μακροβιότητας που μελετήθηκαν δεν ακολουθούσε αυτό που με τα σημερινά δεδομένα θα ονόμαζε κανείς «υγιεινή διατροφή». Η Βρετανίδα Σάρλοτ Χιουζ απέδιδε τα 115 χρόνια της στο «δυνατό μπράντι και στα αβγά με μπέικον», η Γαλλίδα Μαρί Μπρεμόν ήταν μια πραγματική γκουρμέ, ενώ η Αμερικανίδα Σάρα Νάους απεχθανόταν τα λαχανικά. Οι ερευνητές θεωρούν αξοσημείωτο το γεγονός ότι τρεις από τις μακροβιότερες γυναίκες όλων των εποχών λάτρευαν τη σοκολάτα και την κατανάλωναν χωρίς ενδοιασμούς, ενώ αρκετές συνήθιζαν να τρώνε γλυκά. Κατά τα άλλα, οι διατροφικές συνήθειες των υπεραιωνόβιων παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις. Κανείς τους όμως δεν ήταν χορτοφάγος, κανείς δεν είχε ακολουθήσει ποτέ δίαιτα αδυνατίσματος και κανείς δεν είχε υπάρξει υπέρβαρος κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Αν και στην πλειονότητά τους δεν ήταν καπνιστές, η «πρεσβυτέρα της ανθρωπότητας» Ζαν Καλμάν κάπνιζε ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα σχεδόν ως το τέλος της ζωής τηςαπό τα 110 και μετά μάλιστα τα «βαριά» γαλλικά Gauloises. Ο Κρις Μόρτενσεν, θεωρούμενος μακροβιότερος άνδρας στην Ιστορία, απολάμβανε την πίπα και τα πούρα του σχεδόν επί 100 χρόνια, ενώ ο Εμιλιάνο ντελ Τόρο, ο οποίος πέθανε στα 115, έκοψε το κάπνισμα στα 90, αφού προηγουμένως κάπνιζε ασταμάτητα επί 75 χρόνια. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κάπνισμα βλάπτει» προειδοποιεί ο κ. Μάιερ. «Ισως ορισμένοι άνθρωποι να έχουν κάποιο είδος γενετικής προστασίας απέναντι στις βλαβερές συνέπειές του» συμπληρώνει, ενώ οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι οι υπεραιωνόβιοι καπνιστές κάπνιζαν με μέτρο και κανείς τους δεν «κατέβαζε» τον καπνό.
Δύο ακόμη κοινά χαρακτηριστικά που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν η θέληση για ζωή και η ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ. Η Ζαν Καλμάν θεωρούσε μάλιστα την τελευταία το «μυστικό» της επιτυχίας της. «Πάντα να διατηρείτε το χιούμορ σας» έλεγε όταν της ζητούσαν κάποια συμβουλή. «Εγώ σε αυτό αποδίδω τη μακροζωία μου. Θα πεθάνω γελώντας. Αυτό είναι στο πρόγραμμά μου». Ολοι είχαν επίσης ισχυρές προσωπικότητες, αν και διαφορετικές. Η Ζαν Καλμάν και η Σάρλοτ Χιουζ περιγράφονταν ως κυριαρχικές, η Σάρα Νάους και η Μαρία Καποβίγια από τον Ισημερινό διακρίνονταν για τη γλυκύτητα και τον ήρεμο χαρακτήρα τους.
Οσον αφορά τη θνησιμότητα, που αποτέλεσε και τον βασικό σκοπό της έρευνας, η διαπίστωση ήταν η εξής: αν και από την ηλικία των 30 ως τα 100 η θνησιμότητα παρουσιάζει σημαντική και σταθερή άνοδο (40% ανά έτος), από τα 110 και μετά παραμένει στάσιμη, αλλά πλήττει το 50%. «Γι΄ αυτό και είναι δύσκολο να φθάσει κανείς από τα 110 στα 115,επειδή η θνησιμότητα είναι τόσο υψηλή» εξηγεί ο κ. Μάιερ. Αν πιστέψουμε όμως τις τελευταίες ενδείξεις, ίσως τα επόμενα χρόνια δούμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να αγγίζουν αυτές τις τόσο προχωρημένες ηλικίες. «Η εμφάνιση αρκετών καινούργιων υπεραιωνόβιων που έφθασαν την ηλικία των 115 ετών το 2005 και το 2006 ίσως υποδηλώνει μια νέα τάση» σημειώνουν οι ειδικοί. «Ενα μέλλον στο οποίο μια τέτοια μακροβιότητα μπορεί να αποτελέσει τον κανόνα» . Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και μόλις τώρα αρχίζουμε να το γνωρίζουμε.


Μόνο έτσι παίρνει τελικά κανείς ένα ανεπηρέαστο δείγμα των πολύ γηραιών ανθρώπων».

ΣΑΡΑ ΝΑΟΥΣ
Η γηραιότερη έξι γενεών
24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1880- 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999 119 ΕΤΩΝ, 3 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ 6 ΗΜΕΡΩΝ


Ο αποδεδειγμένα δεύτερος μακροβιότερος άνθρωπος στην Ιστορία είναι επίσης γυναίκα αλλά, αντίθετα με την πρωταθλήτρια Ζαν Καλμάν,δεν καταγόταν από προγόνους που έζησαν περισσότερο από τον μέσον όρο.Γεννήθηκε και έζησε στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και απέκτησε μία κόρη.Μεγάλωσε τα τρισέγγονά της αλλά λόγω της αδυναμίας και της κακής όρασής της μπήκε σε οίκο ευγηρίας στα 111. Στα 118 υπεβλήθη σε μετάγγιση αίματος γιατί παρουσίασε χαμηλή αιμοσφαιρίνη και έπαιρνε φάρμακα για την καρδιά αλλά δεν υπέφερε από καμία άλλη ασθένεια.Οι γιατροί που την εξέταζαν θεωρούν ότι δεν παρουσίασε άνοια ως το τέλος της ζωής της,αν και η επικοινωνία ήταν δύσκολη γιατί είχε χάσει εντελώς την όραση και την ακοή της.

Γελούσε πολύ,ήταν καλοδιάθετη και συχνά έλυνε τις διαφορές με χιούμορ. Οι νοσοκόμες την περιέγραφαν ως τον φιλικότερο άνθρωπο που είχαν γνωρίσει, ενώ οι συγγενείς της δεν τη θυμούνται ποτέ να τους μαλώνει ή να δείχνει ανήσυχη ή στενοχωρημένη. Δεν άφηνε να την «πάρουν από κάτω» οι αναποδιές και ήταν πάντα απασχολημένη με κάτι.Της άρεσε να πλέκει και να βλέπει γκολφ στην τηλεόραση.Δεν κάπνισε ποτέ,απεχθανόταν τα λαχανικά και λάτρευε τις σοκολάτες,τα γλυκά και τα τσιπς.Το 1999 φωτογραφήθηκε για το περιοδικό «Life» μαζί με την 95χρονη κόρη της, τον 76χρονο εγγονό της, μια 49χρονη δισεγγονή,μια 27χρονη τρισεγγονή και τον γιο της τελευταίας εκπροσωπώντας έξι γενιές στην ίδια οικογένεια.

ΖΑΝ ΚΑΛΜΑΝ
Η πρεσβυτέρα της ανθρωπότητας
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1875 - 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1997 122 ΕΤΩΝ, 5 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ 14 ΗΜΕΡΩΝ


Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχουμε γνωρίσει ως σήμερα είναι ίσως η περισσότερο καλά μελετημένη από ιατρικής απόψεως περίπτωση υπεραιωνόβιου.Στα 88 της δεν είχε πλέον κανέναν στενό συγγενή: ο σύζυγός της είχε πεθάνει στα 74,η κόρη της στα 36 και ο μοναδικός εγγονός της στα 36 σε δυστύχημα.Εζησε σε οίκο ευγηρίας από τα 110,όχι επειδή ήταν ανήμπορη αλλά γιατί ανέβηκε σε ένα τραπέζι και προσπάθησε να «ξεπαγώσει» το μπόιλερ του νερού με ένα κερί με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το μονωτικό υλικό προκαλώντας πυρκαϊά.Εκτός από ελαφρά καρδιακή ανεπάρκεια,ρευματισμούς και έναν χρόνιο βήχα,δεν παρουσίασε ποτέ κάποια σοβαρή ασθένεια.

Στα 115 έσπασε το πόδι της,υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και επέζησε,κατόρθωσε να στέκεται όρθια αλλά δεν μπόρεσε να ξαναπερπατήσει.Οπως οι περισσότεροι υπεραιωνόβιοι άνω των 115,προς το τέλος της ζωής της ήταν πολύ αδύναμη και σχεδόν τυφλή και κωφή.Οι γιατροί τής έκαναν νευρολογικά τεστ κάθε εξάμηνο και όχι μόνο δεν παρουσίασε ποτέ δείγματα άνοιας αλλά λόγω της εξάσκησης βελτίωσε τις επιδόσεις της στην αριθμητική αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κανείς μαθηματικά.

Της άρεσε το καλό φαγητό και το καλό κρασί,καθημερινά έπινε ένα ποτήρι πορτό, κάπνιζε ένα τσιγάρο και έτρωγε σοκολάτα ή ένα γλυκό.Εζησε όλη τη ζωή της στην Αρλ της Νότιας Γαλλίας και ως παιδί είχε γνωρίσει τον Βαν Γκογκ.Η κοινωνική ζωή δεν την ενδιέφερε ιδιαίτερα: «Δεν μου άρεσαν οι επισκέψεις, δεν μου άρεσαν οι κοσμικοί,λάτρευα όμως να είμαι έξω στον καθαρό αέρα».Πήγαινε ωστόσο στην όπερα στη Μασσαλία, περπατούσε πολύ και κυνηγούσε μαζί με τον σύζυγό της.Η ίδια θεωρούσε ότι έζησε μια ευτυχισμένη ζωή. «Πέρασα ωραία, πάντα περνούσα ωραία» έλεγε.«Δεν μου λείπει τίποτε.Εχω όλα όσα χρειάζομαι.Είχα μια ωραία ζωή.Τώρα ζω στις αναμνήσεις μου, ωραίες αναμνήσεις». Αξέχαστες φράσεις της:

«Είχα πάντα μόνο μία ρυτίδα και κάθομαι επάνω της».

«Ο Θεός με έχει ξεχάσει. Δεν ανυπομονεί και τόσο να με δει. Με ξέρει πολύ καλά».

«Νομίζω ότι αρχίζω να γίνομαι φαινόμενο».

ΚΡΙΣ ΜΟΡΤΕΝΣΕΝ
Πούρα και ιστιοπλοΐα
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1882 - 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1998 115 ΕΤΩΝ, 8 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ 10 ΗΜΕΡΩΝ


Ο αποδεδειγμένα μακροβιότερος άνδρας όλων των εποχών γεννήθηκε στη Δανία και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 21 του. Παιδί δούλευε στα αγροκτήματα,αργότερα έγινε ράφτης,γαλατάς και εργάτης σε κονσερβοποιία σε διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είχε έναν γάμο που κράτησε τέσσερα χρόνια,μετά το διαζύγιο δεν ξαναπαντρεύτηκε και δεν απέκτησε ποτέ παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε στα 68, έφτιαξε ένα ιστιοπλοϊκό και έκανε βόλτες στον Κόλπο Γκάλβεστον του Τέξας.Μπήκε σε οίκο ευγηρίας στα 96 και έζησε εκεί ως τον τέλος του.

Κάπνιζε από τα 20, αρχικά πίπα και αργότερα πούρα αλλά σχεδόν ποτέ τσιγάρα.

Εξακολούθησε να απολαμβάνει δύο πούρα την εβδομάδα ως τον θάνατό του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπεβλήθη σε θεραπείες για διάφορες ασθένειες αλλά το ιατρικό ιστορικό του είναι απόρρητο. Είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό την όραση και την ακοή του, αλλά ως και τα 115 το μυαλό του λειτουργούσε μια χαρά και μπορούσε να κάνει μεγάλες συζητήσεις.

Ελεγε ότι πρέπει κανείς να τρώει «καλά και σωστά», για ένα διάστημα είχε κόψει το κρέας αλλά κατά τα άλλα έτρωγε τα πάντα και απαρέγκλιτα κουάκερ για πρωινό. Οταν τον είχαν ρωτήσει αν εξακολουθούσε να απολαμβάνει τη ζωή είχε απαντήσει: «Ε, το να απολαμβάνεις και το να ζεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είμαι 113 ετών. Τι ευχαρίστηση μπορεί να έχει ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία; Τρώω κάθε μέρα. Ακούω ραδιόφωνο».

ΜΑΡΙ-ΛΟΥΙΖ ΜΕΓΕΡ
12 παιδιά και σχεδόν 300 απόγονοι
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1880 - 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1998 117 ΕΤΩΝ, 7 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ 19 ΗΜΕΡΩΝ


Υπήρξε για ένα διάστημα ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο (1997-1998) και είναι η μία από τις δύο πολύτεκνες εξαιρέσεις στην ομάδα των 115 και άνω.Γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά και κανένας πρόγονός της δεν έζησε περισσότερο από τον μέσον όρο ζωής.Παντρεύτηκε στα είκοσι,έκανε έξι παιδιά,αλλά δέκα χρόνια αργότερα έμεινε χήρα έχοντας χάσει προηγουμένως και δύο από τις κόρες της σε νηπιακή ηλικία.Στα 35 παντρεύτηκε ξανά,τον επίσης χήρο και πατέρα τεσσάρων παιδιών Εκτόρ Μεγέρ,με τον οποίο απέκτησε ακόμη έξι παιδιά.Δούλευε πάντα σκληρά και ήταν πολύ δραστήρια.

Στα 91 έχασε και τον δεύτερο σύζυγό της και πήγε να μείνει με μια κόρη της ως τα 107, οπότε και μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας. Οι συγγενείς της ισχυρίζονται ότι για πρώτη φορά την είδαν να αρρωσταίνει στα 102, με ένα γερό συνάχι, και την περιγράφουν ως δυναμική, κοινωνική, καλλίφωνη και εξαιρετική μαγείρισσα. Οταν στα 115 της τής είπαν ότι ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον Καναδά είχε απαντήσει:

«Καημένε Καναδά». Στα 117α γενέθλιά της ένας δημοσιογράφος έγραψε: «Σήμερα δεν μιλάει πολύ, όταν όμως μιλάει είναι αρκετά εύθυμη». Σύμφωνα ωστόσο με τον γιατρό της, στο τέλος της ζωής της βρισκόταν σε τελικό στάδιο άνοιας. Αφησε πίσω της περίπου 300 απογόνους και, όπως η Σάρα Νάους, υπήρξε για ένα διάστημα η γηραιότερη από έξι γενιές στην ίδια οικογένεια.

ΤΟ ΒΗΜΑ, ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ | Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
29  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / Ανακαλύφθηκε το περιεχόμενο φαρμακευτικών χαπιών αρχαίων Ελλήνων γιατρών στις: Οκτώβριος 20, 2010, 13:53:45 μμ



Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε.

Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μίγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο. "Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού", δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist.

Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α. Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.

Η ανάλυση των αρχαίων παρασκευασμάτων-χαπιών, εκτός από τις νέες πληροφορίες, έχει δημιουργήσει και νέα μυστήρια για τους αρχαιοβοτανολόγους.

Η μελέτη του DNA δείχνει ότι τα χάπια πιθανότατα περιείχαν και ηλίανθους, ένα φυτό που οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον "παλαιό κόσμο", πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι βοτανολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή ιστορία του φυτού και την παγκόσμια διασπορά του, όπως δήλωσε ο Τουγουέιντ, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα η παρουσία ηλίανθου στα αρχαία χάπια να προέρχεται από πρόσφατη γενετική "μόλυνση".
skai.gr
30  Κουβεντούλα / Women΄s Section / ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ στις: Οκτώβριος 14, 2010, 23:23:31 μμ
Οι πρώτες Ελληνίδες στο πανεπιστήμιο (ως φοιτήτριες και ως καθηγήτριες)




Η εκπαίδευση των κοριτσιών στη χώρα μας είναι, ίσως, η μεγαλύτερη προσφορά του 20ου αιώνα στην ιστορία του Ελληνικού Πνεύματος (των ανδρών). Στα τέλη του 1800 τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα για την εκπαίδευση των νεανίδων, που ζούσαν στην Αθήνα (για την υπόλοιπη Ελλάδα το σκοτάδι ήταν βαθύ).
Το 1884 η Σεβαστή Καλλισπέρη υπέβαλε αίτηση για να δώσει εξετάσεις στη φιλοσοφική σχολή. Οι καθηγητές της αναστατώθηκαν (ήταν η πρώτη φοιτήτρια) και, τελικά, της το επέτρεψαν. Η Σεβαστή επέτυχε στις εξετάσεις, αλλά το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε (λόγω του φύλου της) να επικυρώσει τις υπογραφές των καθηγητών που την εξέτασαν. Η Σεβαστή θα αρχίσει, τελικά, τις σπουδές της στη Σορβόνη. Πάντως, το 1895 ήταν η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε επιθεωρήτρια σχολείων θηλέων (ας όψεται η Σορβόνη).
Το 1890 το ελληνικό έθνος (των ανδρών) θα αποκτήσει την πρώτη φοιτήτρια. Πρόκειται για την Ιωάννα Στεφανοπούλου (ή Στεαφανόπολι), αν και ο πρύτανης θα διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο «δια την ανάμειξιν των φύλων».
Το 1895 η χρονιά ήταν καλή για τις φοιτήτριες: γράφτηκαν πέντε φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (ανάμεσα τους και οι αδελφές Παναγιωτάτου). Οι συμφοιτητές τους, (πνεύματα «ανοιχτά» και «ελεύθερα», τρομάρα τους!!) διαμαρτυρήθηκαν «δια την εισβολή του ποδόγυρου εις τον περίγυρο του Ιπποκράτους».
Το 1908 η Αγγελική Παναγιωτάτου έχει τελειώσει με Άριστα το πτυχίο της στην Αθήνα και έχει, ήδη, μετεκπαιδευθεί στην Γερμανία. Οι καθηγητές της αποδεικνύονται πιο φιλελεύθεροι από του φοιτητές και της εμπιστεύονται τη θέση της υφηγήτριας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Οι μουστακαλήδες φοιτητές, τιμώντας πάντα τα παντελόνια τους(!;) ωρύονταν από τα θρανία και φώναζαν προς την καθηγήτρια τους: «στην κουζίνα! Στην κουζίνα!». Τελικά, η Παναγιωτάτου επαύθη, οι μουστακαλήδες έστριβαν με ικανοποίηση το τσιγκελωτό μουστάκι τους, αλλά, μάλλον, θα χλόμιασαν, όταν έμαθαν ότι η Παναγιωτάτου διορίστηκε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιου του Καΐρου. Θα ένιωσαν κάπως αμήχανα, γιατί όπως όλοι οι θρασύδειλοι ντρέπονται, όταν φανερώνονται οι ντροπές τους και όχι, όταν τις κάνουν.
Πάντως, ακόμα και στις γυναίκες έλειπε, δικαιολογημένα, το πάθος για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Διαβάζουμε την απογοήτευση κάποιας αρθρογράφου στην «εφημερίδα των Κυρίων», όταν έμαθε ότι μια φοιτήτρια έλαβε μέρος σε μια κινητοποίηση – διαμαρτυρία των φοιτητών. Τρέμει στη σκέψη, η αρθρογράφος, για το τι θα γινόταν αν τους κατέβρεχε η αστυνομία και η φοιτήτρια έτρεχε στους δρόμους βρεγμένη με λυτά τα μαλλιά ή το χειρότερο αν άκουγε ύβρεις από τα στόματα των ανδρών τα οποία δεν έπρεπε επ΄ ουδενί λόγω να ακούσει. Και καταλήγει η αρθρογράφος: «θα συνιστούσαμε εις την στασιάζουσαν φοιτήτρια να αποθεση εις τους συναδέλφους της τα φοιτητικά συμφέροντα… και οι φοιτητές να γίνονται διερμηνείς των ιδεών της..»
Αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό περιοδικό «24γράμματα»

--Τα συμπεράσματα δικά σας......!!!!!!!!! blink wacko Λύπη Θυμός Azn
Σελίδες: « 1 [2] 3 4 5 »