GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 30, 2020, 00:35:21 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 ... 4 5 6 [7] 8 9 10 11 »
91  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / H σεξουαλικότητα των φυτών στις: Δεκέμβριος 05, 2009, 16:27:36 μμ
Είναι η πολυγαμία νόμιμη στο βασίλειο των φυτών;

Πως τα φυτά κάνουν ασφαλές σεξ μεταξύ τους;

Μπορεί ένα φυτό να είναι ομοφυλόφιλο; Τι συμβαίνει με τα μονογενή;

Γιατί η φράση "Deflowered" είναι εσφαλμένη;

Τα εγκλιματισμένα φυτά που φυτρώνουν στην χώρα μας, αποκτούν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια;

Τα ανθοφόρα φυτά έχουν αναπτύξει έναν από τους πιο πολύπλοκους και σεξιστικούς κύκλους ζωής στη γη. Στην πραγματικότητα, έχουν "διπλή γονιμοποίηση" καθώς περιέχουν δύο σπέρματα και όχι ένα. Σ' έναν ώριμο σπόρο, το έμβρυο προέρχεται από ένα ζυγωτό που σχηματίζεται από την συγχώνευση του ενός σπέρματος με ένα ωάριο μέσα στον εμβρυϊκό σάκο. Το δεύτερο σπέρμα συγχωνεύεται με τους δύο πολικούς πυρήνες διαμορφώνοντας τον θρεπτικά πλούσιο ιστό ενδοσπερμίων.

Όταν καταναλώνετε "σάρκα" καρύδας, γάλα καρύδας ή ποπκόρν, στην πραγματικότητα τρώτε ενδοσπέρμια. Στην περίπτωση μάλιστα του ποπκόρν, τα ενδοσπέρμια έχουν εκραγεί με την πίεση που συσσωρεύεται μέσα στους κόκκους του καλαμποκιού. Οι βοτανολόγοι έχουν επινοήσει μια απίθανη ορολογία για να εξηγήσουν την σεξουαλικότητα των φυτών συμπεριλαμβάνοντας όρους όπως μονογενής, ερμαφρόδιτος, άφυλος, αυτογονιμοποίηση, αυτοστείρωση και πολυγαμικός. Τουλάχιστον το 90% των ανθοφόρων φυτών έχουν ερμαφρόδιτα άνθη που περιέχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα. Πολλά από αυτά τα είδη αποφεύγουν την ενδογαμία και την αιμομιξία, ωριμάζοντας τα σεξουαλικά τους όργανα σε διαφορετικούς χρόνους. Στην πρωτογυνία το θηλυκό όργανο είναι δεκτικό πριν να ωριμάσει το αρσενικό και στην πρωτανδρία το αρσενικό είναι έτοιμο πριν το θηλυκό γίνει επιδεκτικό. Αυτή η έξυπνη στρατηγική ευνοεί την επικονίαση ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα. Μερικά φυτά έχουν μόνο μονογενή άνθη και είναι δίοικα με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άτομα στον πληθυσμό τους, όπως η χουρμαδιά, η συκιά, η ιτιά, το καβάκι και η μαριχουάνα. Ο όρος ομοφυλόφιλος δεν είναι δόκιμος για τα φυτά, αν και πολλά φυτά είναι μονογενή με άνθη μόνο από το ένα γένος.

Ο δηλητηριώδης κισσός (Rhus Toxicodendron) είναι φυτό κυρίως δίοικο, αλλά μπορεί να είναι επίσης πολυγαμικό έχοντας ερμαφρόδιτα και μονογενή άνθη στο ίδιο άτομο. Οι συκιές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έχουν μικροσκοπικά μονογενή αρσενικά και θηλυκά άνθη μέσα σε ένα σαρκώδες πολυμορφικό δόμημα που αποκαλείται τεχνικά συκόνιο (το γνωστό σύκο). Μία μικροσκοπική θηλυκή σφήκα ζουζουνίζει μέσα στο συκόνιο για να γονιμοποιήσει τα άνθη και να εναποθέσει τα αυγά της. Μετά από μερικούς μήνες, μία καινούρια γενιά από σφήκες οργιάζουν μέσα στο συκόνιο, οι γόνιμες θηλυκές αποχωρούν και ένας καινούριος κύκλος ξεκινά.

Είναι γνωστό ότι για αιώνες την μελέτη των φυτών την είχαν αναλάβει κληρικοί, τουλάχιστο στην χριστιανική Ευρώπη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, την σεξουαλικότητα των φυτών να την απορρίπτουν σθεναρά οι θεολόγοι οι οποίοι πίστευαν στην κατά γράμμα απόδοση της Βίβλου. Σύμφωνα με τη Γένεση 1, τα φυτά δημιουργήθηκαν την τρίτη μέρα. Μέχρι την 6η ημέρα δεν είχαν δημιουργηθεί τα ζώα και οι άνθρωποι και δεν υπήρχαν οι λέξεις "θηλυκό και αρσενικό." Χωρίς θηλυκό και αρσενικό δεν υπήρχαν τα δύο γένη, και γι' αυτό τα φυτά δεν είχαν γένος (φύλο).

Τα λουλούδια θεωρούνταν εσφαλμένα άφυλα αντικείμενα ομορφιάς. Αυτή η παράλογη εικασία είναι αναμφίβολα η αρχή του αγγλικού όρου "deflowered" (που σημαίνει διακορευμένη σε ελεύθερη απόδοση) για μια γυναίκα που έχει χάσει την παρθενιά της. Η σοβινιστική βοτανική αμάθεια διαιωνίστηκε για αιώνες, συμπεριλαμβάνοντας γελοίες απόψεις ότι το αρσενικό προσφέρει το σπόρο. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο το θηλυκό προσφέρει το σπόρο και το ωάριο, αλλά και τα επιπλέον ζωτικά χρωμοσωματικά γένη σε οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και προπλαστίδια. Αργότερα τα οργανίδια αυτά γίνονται χλωροπλάστες, το φωτοσυνθετικό ζωντανό αίμα των φυτών. Εσείς ευχαριστήσατε πρόσφατα την μητέρα σας για τα μιτοχόνδρια που σας έδωσε;

Στην εποχή αυτή, της σεξουαλικής υστερίας που ζούμε, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι και στα φυτά υπάρχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ένα από τα πιο σοβαρά είναι ο δαυλίτης (καπνιά-ερυσίβη) των ανθήρων (Ustilago violacea), το πιο τρομερό αφροδίσιο νόσημα στον κόσμο των φυτών. Ο δαυλίτης των ανθήρων ανήκει στην τάξη των βασιδιομύκητων στην μυκητιακή διαίρεση Eumycota.

Αυτή η εξαντλητική μυκητιακή ασθένεια προκαλεί συρρίκνωση και μαύρισμα των αρσενικών οργάνων, δηλαδή των ανθήρων, καταλήγοντας σε στειρότητα και σε οπτική ανθική δυσμορφία. Η καπνιά αυτή των ανθήρων εξαπλώνεται από μολυσματοφόρα, ανομοιογενή έντομα γονιμοποιητές που μεταφέρουν τα μολυσμένα σπόρια από το ένα φυτό στο άλλο. Τα σπόρια μολύνουν τα υγιή άτομα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας στην περίοδο της άνοιξης, επιδρώντας στα γεννητικά τους όργανα ένα χρόνο μετά, όταν τα φυτά ξεκινούν για άλλη μια φορά τον κύκλο ζευγαρώματος.

Ο ανθικός ευνουχισμός είναι ένα κάπως δραστικό μέτρο, και τα μολυσμένα άτομα σπάνια πηγαίνουν σε κλινική για καπνιά, έτσι τα άρρωστα φυτά συνεχίζουν να μολύνουν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το ασφαλές σεξ είναι αποτελεσματικό, αλλά η τοποθέτηση μικροσκοπικών προφυλακτικών επάνω στους ανθήρες είναι κουραστική και καθόλου πρακτική. Τα συνετά φυτά αποφεύγουν το ρίσκο να μολυνθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αναπτύσσοντας έναν μη σεξουαλικό τρόπο ζωής. Αυτά τα φυτά απλώς κλωνοποιούν τους εαυτούς τους βλαστικά. Μερικά μπορούν ακόμη να παράγουν σπόρους παρθενογεννητικά χωρίς σεξ. Το έμβρυο αναπτύσσεται παρθενογεννητικά από ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο ή από άλλα κύτταρα που βρίσκονται μέσα στον εμβρυακό σάκο ή γύρω από αυτόν.in2.gr
92  Κουβεντούλα / Φύση και Οικολογία / KΛΙΜΑ.ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ? στις: Δεκέμβριος 05, 2009, 16:23:08 μμ

Δε χρειάζεται να περιμένουμε να κινητοποιηθούν οι πολιτικοί. Είναι εύκολο να πάρουμε το κλίμα στο χέρι μας τώρα!

Μάθετε περισσότερα…

Γίνετε "Πολίτες για το κλίμα"

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μπείτε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.

1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.

2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).

3. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).

4. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.

5. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.

6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.

7. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.

8. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.

9. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.

10. Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.

Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι μια μακρινή, ξένη υπόθεση. Δεν αφορά κάποιους άλλους. Δε συμβαίνει κάπου αλλού. Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει εδώ και τώρα, και μας αφορά όλους. Οφείλουμε όλοι να δράσουμε άμεσα.

Πολιτικοί: τηρήστε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρωτόκολλο του Κιότο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιχειρηματίες: αλλάξτε συνήθειες στις επιχειρηματικές πρακτικές σας, μειώστε την κατανάλωση ενέργειας, επενδύστε σε «πράσινες» τεχνολογίες.

Πολίτες: αλλάξτε τις καθημερινές σας συνήθειες, εξοικονομήστε ενέργεια, μειώστε τις εκπομπές CO2.in2.gr
93  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Αλκοόλ και εφυία έχουν άμεση σχέση στις: Δεκέμβριος 05, 2009, 16:16:31 μμ

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, αλκοόλ και δείκτης εφυίας έχουν άμεση...σχέση. Πιο συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν 7.000 Αυστραλοί διαφορετικής ηλικίας, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο έχουν μεγαλύτερη ευφράδεια, καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων στο χώρο και μεγαλύτερη ευστροφία εν αντίθεση με όσους δεν πίνουν γουλιά ή όσους κάνουν ανεξέλεγκτη χρήση αλκοόλ .

Διφορετικά τα όρια για άνδρες και γυναίκες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πάντως ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στη σχέση αλκοόλ – εφυίας , οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ είναι περισσότερο επιρρεπείς σε διανοητικές και ψυχικές ασθένειες και γενικότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για τους άνδρες μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 14 με 18 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα, ενώ για τις γυναίκες τα όρια είναι σαφώς μικρότερα μιας και φτάνουν τα 7 με 14 ποτήρια την εβδομάδα.


Έτσι εξηγούνται όλα.... Γλώσσα Γλώσσα Σαρκασμός Σαρκασμός beer beer beer beer
94  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / Εισητιρια κοινωνικου τουρισμου στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 13:27:07 μμ
Καλημερααα!!!! Χαμόγελο
Εχει κανεις ιδεα αν ξεκινησαν οι αιτησεις για τα εισητιρια κοινωνικου τουρισμου?στο νετ δε βλεπω τιποτα και η σελιδα της εργατικης εστιας ειναι λιγο πισω...
τα κουπονια για τα βιβλια παντος εξαντληθηκαν απο το σεπτεμβρη!
μαμα,λεφτα!! (κολαει παντου!!)   Γλώσσα
95  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Απ: Βρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το ισχύον σύστημα μέτρησης θερμίδων στις: Δεκέμβριος 01, 2009, 03:15:04 πμ
τροπος του λεγειν το χαμπουργκερ,μην τα παιρνεις ολα τοις μετρητοις!ενα παραδειγμα ειναι!
κι επισης,ενα απλο σακουλακι πατατακια(οχι οικογενειακη συσκευασια) εχει 400-500 θερμιδες..

το θεμα ειναι τις πληροφοριες που λαμβανουμε και τα συμπερασματα των οποιων ερευνων να μην τα ερμηνευουμε οπως θελουμε, αλλα οπως προσταζει η λογικη!
96  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Απ: Γρίπη H1N1 και εμβόλιο! Δημοσκόπηση στις: Δεκέμβριος 01, 2009, 03:09:32 πμ
παιδια,οχι.ειναι νωρις ακομα!
δεν ξερω ρε παιδια,εχω και βρογχικο ασθμα εδω και χρονια(γιαυτο και το σχετικο topic) και ο γιατρος μου ειπε οτι μπορει να την περασω πολυ ασχημα τη γριπη αν κολλησω.επισης,μπορει να την περασα ηδη πολυ ομαλα και να μην το καταλαβα λογω των ομαλων συμπτωματων..
αλλα αυτο που λες margarita79 πραγματικα ειναι σκετη απελπισια!
ο προσωπικος γιατρος λεει καν'το, ο νοσοκομειακος οχι, ο μαναβης ναι, η γιαγια στη λαικη οχι, η κουτση μαρια ναι, ο αδερφος μου οχι, η μανα μου τη μια ναι κ την αλλη οχι!!
δεν κολλαω να ησυχασω?Απορία!!!! Θυμός Θυμός
97  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Πρωτοποριακές θεραπείες βελτιώνουν το βρογχικό άσθμα στις: Νοέμβριος 30, 2009, 19:11:18 μμ
Θεσσαλονίκη: Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τη χρήση νέων πρωτοποριακών θεραπειών για την καταπολέμηση του βρογχικού άσθματος, που είναι μία συχνή χρόνια πάθηση και οφείλεται σε κυτταρική φλεγμονή και υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων.

Προσβάλλει παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας και είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος της παιδικής ηλικίας. Η επίπτωσή της διπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας η επίπτωση της νόσου στην Ελλάδα είναι 7-10% στα παιδιά και 5-7% στους ενήλικες.

Όπως τονίστηκε στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού πνευμονολογίας στο Α.Π.Θ. Δημητρίου Γκιουλέκα, η συχνότητα, η βαρύτητα και η θνητότητα από τη νόσο στη χώρα μας είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εκδήλωση της νόσου εξαρτάται από αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως ρύποι, αλλεργιογόνα, καπνός) και εμφανίζεται με παροξυσμούς δύσπνοιας, βήχα και συριγμού. Η αντιμετώπιση του άσθματος γίνεται με αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων και με χρόνια χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων, βρογχοδιασταλτικών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και εισπνεόμενης κορτιζόνης για την ελάττωση της φλεγμονής.

Τα εισπνεόμενα φάρμακα χορηγούνται σε απλά δοσολογικά σχήματα με διάφορες συσκευές που καλύπτουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικίας. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον έλεγχο της νόσου. Οι νέες φαρμακευτικές αγωγές επιτρέπουν στους πάσχοντες με άσθμα να αθλούνται, να εργάζονται και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Η παρακολούθηση των ασθματικών ασθενών και η εκπαίδευσή τους πρέπει να γίνεται από ειδικό πνευμονολόγο. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν Εξωτερικά Ιατρεία Aσθματος και Σχολεία Aσθματος σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας.
98  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Βρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το ισχύον σύστημα μέτρησης θερμίδων στις: Νοέμβριος 30, 2009, 19:09:21 μμ
Αθήνα: Bρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το μέχρι τώρα σύστημα μέτρησης των θερμίδων, το οποίο χρησιμοποιείτο ως βάση για τις δίαιτες και τις συμβουλές των γιατρών και των διαιτολόγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες χωρίς κίνδυνο να παχύνουν.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε διατροφικά θέματα, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, η συνιστώμενη ημερήσια λήψη θερμίδων -που σήμερα είναι 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες- θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι 16%.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ενήλικες θα μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν επιπρόσθετα 400 θερμίδες την ημέρα, που για παράδειγμα ισοδυναμούν με ένα μεσαίου μεγέθους τσιζ-μπέργκερ ή με δύο σακουλάκια αλατισμένα πατατάκια.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους Βρετανούς επιστήμονες σε θέματα διατροφής, αναφέρει ότι η νέα μέτρηση παρέχει μια πιο ακριβή αξιολόγηση της ενέργειας που καίγεται μέσω της φυσικής δραστηριότητας.

Από την άλλη, ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι, εν μέσω μιας διεθνούς «επιδημίας» παχυσαρκίας, η νέα έκθεση στέλνει «συγκεχυμένα» μηνύματα στους καταναλωτές.

Αν οι προτάσεις της Επιτροπής γίνουν αποδεκτές, ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε πιο υγιεινή κατηγορία με βάση την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.

Οι προτάσεις πάντως, θα περάσουν από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης στη Βρετανία, διάρκειας 14 εβδομάδων, πριν οριστικοποιηθούν.
in.gr
99  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Οι γυναίκες κόβουν το κάπνισμα ευκολότερα από τους άντρες στις: Νοέμβριος 30, 2009, 19:07:01 μμ
Θεσσαλονίκη: Οι γυναίκες είναι νικήτριες στη διακοπή του καπνίσματος όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της Πνευμονολογικής Κλινικής και του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος.

Κατά τη διάρκεια της διετίας 2007-2008 μελετήθηκαν 448 καπνιστές από τους οποίους το 53,35% ήταν άντρες και το 46,7% γυναίκες και διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες κόβουν πιο εύκολα το κάπνισμα μετά από επίσκεψή τους στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος (49,5%) σε σχέση με τους άντρες (39,6%).

Οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες έχουν βαρύτερο ιστορικό στο κάπνισμα καθώς αρχίζουν να καπνίζουν ηλικιακά νωρίτερα, είναι βαρύτεροι καπνιστές (περισσότερα τσιγάρα ημερησίως, περισσότερα πακέτα/έτη και περισσότερα έτη καπνίσματος) και με υψηλότερη εξάρτηση από τη νικοτίνη.

«Το γυναικείο φύλο αποδεικνύεται αποτελεσματικότερο ως προς την οριστική διακοπή του καπνίσματος και πιθανόν σε αυτό να συμβάλει το ηπιότερο καπνιστικό ιστορικό των γυναικών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Υψηλή η συχνότητα καπνίσματος στους εφήβους

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κατά το έτος 2006 το 40% των Ελλήνων ανδρών και γυναικών είναι καπνιστές και συγκεκριμένα το 49,9% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών άνω των 18 ετών καπνίζουν σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο υψηλός είναι και ο επιπολασμός της καπνιστικής συνήθειας μεταξύ των εφήβων όπως προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων από του Περιβάλλον της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 10.153, μαθητών ηλικίας 12-18 ετών, από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το 14,1% ήταν καπνιστές και από αυτούς το 79,6% ήταν καπνιστές σε καθημερινή βάση (5-26 τσιγάρα την ημέρα). Τα αγόρια κάπνιζαν συχνότερα από τα κορίτσια (15,4% έναντι 12,7%) .

Στη Θεσσαλονίκη η συχνότητα καπνίσματος έφτανε το 16,5% και ήταν υψηλότερη από στις πρωτεύουσες των άλλων νομών (15,3%) και την ύπαιθρο (11,1%) με χαμηλότερη όμως ημερήσια κατανάλωση. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η καπνιστές είχαν τάση παχυσαρκίας ως προς τους μη καπνιστές , είχαν γονείς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είχαν υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στο οικείο περιβάλλον, ασχολούνταν λιγότερο με τον αθλητισμό και σύχναζαν περισσότερο σε Internet cafe.
in.gr
100  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Γρίπη H1N1 και εμβόλιο! Δημοσκόπηση στις: Νοέμβριος 30, 2009, 19:01:57 μμ
Μιας και πολλοί από εμάς πέρασαν τη γρίπη ή νομίζουν ότι την πέρασαν, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι περνάμε το εποχικό δίλημμα αν θα το κάνουμε ή όχι..σκέφτηκα να ρωτήσω κι εσας!
Οι γιατροί μου σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα μου είπαν να το κάνω.Η μάνα μου κάθε μέρα αλλάζει γνώμη!!Τι θα γίνει τελικά?

101  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ετσι για να τα λέμε.... στις: Νοέμβριος 26, 2009, 12:29:19 μμ
Thanks mariaZ!! up
102  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ετσι για να τα λέμε.... στις: Νοέμβριος 26, 2009, 11:13:43 πμ
Πολυ καλημερα σας!! (μια εκπομπη στην tv μου θυμιζει αυτο!!)

Ημουν κι εγω αρρωστη τις τελευταιες μερες,γι αυτο και χαθηκα απο το φορουμ για λιγο(ΜΑΜΑ ΘΕΛΩ ΛΑΠΤΟΠ!!!)
Πιαστηκε το σωμα μου τοσες μερες στο κρεββατι,αλλα χαλαλι!Ειμαι πολυ καλυτερα αλλα ακομα δε μπορω να βγω απο το σπιτι κι εχω βαρεθει ΑΠΕΙΡΑ!!
Μονο καταθλιψη που δε με επιασε κλεισμενη μεσα σπιτι τοσες μερες!

Ουφφ!!Αυτα ηθελα να πω!Επιτελους επικοινωνω με τον εξω κοσμο ξανα!!!!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

Φιλια σε ολους και περαστηκα σε οσους περνανε μια απ'τα ιδια!
103  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Πρωινό,ένα σωστό ξεκινημα της ημέρας! στις: Νοέμβριος 14, 2009, 21:10:48 μμ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνει τους πολίτες να εντάξουν το πρωινό γεύμα στην καθημερινότητά τους     

Η σημασία της διατροφής είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο που μας απασχολεί όλους στις μέρες μας. Η πληροφόρηση που λαμβάνουμε καθημερινά καθώς και οι συνεχείς συστάσεις για το «σωστό» διαιτολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού μας, προάγοντας όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική μας ευεξία είναι πολύ μεγάλη. Όμως, από ό,τι φαίνεται δεν έχουμε καταφέρει τελικά να κατανοήσουμε ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε όπως είναι αυτή της υιοθέτησης της υγιεινής συνήθειας του πρωινού γεύματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 61% των Ευρωπαίων δεν καταναλώνουν πρωινό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι αρκετοί αυτοί που δεν γνωρίζουν τα οφέλη που αποφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε έρευνες για μια σειρά από θέματα διατροφής-τρόπου ζωής, υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και για τη σχέση που μπορούν να έχουν με τη διατροφή και συγκεκριμένα με το πρωινό γεύμα.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να επιστήσει την προσοχή όλων στη σημασία του πρωινού γεύματος δημιούργησε τη νέα καμπάνια “BREAKFAST IS BEST” (http://www.breakfastisbest.eu/) . Κύριος στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να ενημερώσει και να παροτρύνει όλους τους καταναλωτές να εντάξουν το πρωινό στην καθημερινότητά τους καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας δεδομένου ότι ανεφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι περιορισμένα όταν ξυπνάμε.

Το πρωινό πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 25% των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες. Τα οφέλη του πρωινού γεύματος είναι πολλαπλά και αξιοσέβαστα. Το σωματικό λίπος μειώνεται σταδιακά, όταν η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος αυξάνεται ενώ βοηθά στη μείωση της πείνας που νιώθει κάποιος όσο η μέρα προχωρά, κι έτσι αποφεύγουμε την απρόσεκτη επιλογή τροφίμων και την υπερκατανάλωση λίπους. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας καταναλώνει τα τελευταία αποθέματα ενέργειας που έχουμε, γι' αυτό όταν ξυπνάμε πρέπει να εφοδιαζόμαστε ξανά. Ένα σωστό πρωινό θα μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες ενώ θα μας χαρίσει λιγότερη αίσθηση κούρασης και καλύτερη ψυχική διάθεση.

Ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα), πρωτεΐνες (αυγό, άπαχη γαλοπούλα/ζαμπόν) και λιπαρά (μαργαρίνη). Ως ένα πρωινό γεύμα, με λίγες θερμίδες, πλήρες και θρεπτικό, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους καταναλωτές που επιθυμούν ένα υγιεινό πρωινό για αυτούς και τα παιδιά τους. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρωινού βοηθούν στη μείωση των κρουσμάτων της παχυσαρκίας ενώ παρέχουν στον οργανισμό σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά πρωινού έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά. Συγκεκριμένες μελέτες που αφορούν στα παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που επιλέγουν να τρώνε συχνά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε συχνά, αφού καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.   

Το πρωινό, λοιπόν, παραμένει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Γι’ αυτό παρότι όλοι ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς, καλό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας με την καλύτερη και πιο υγιεινή συνήθεια, δηλαδή αυτή του πρωινού γεύματος. Και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ως τροφή για πρωινό είναι μία από τις καλύτερες λύσεις, διότι είναι πολύτιμα στη διατροφή μας και αυτό το καταδεικνύει το γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας.

πηγή: Πανελλήνιος Σύλλγος Διαιτολόγων –  Τεχνολόγων Διατροφής.
104  Εμείς, το GreekMasa ... / Αυτοπαρουσίαση / Απ: angelina στις: Νοέμβριος 12, 2009, 23:51:22 μμ
καλά,μην είσαι και σιγουρος..
δεν ξέρω την ηλικία της,αλλά τα παιδια μαθαίνουν τοοοοσο γρήγορα!!
η ανηψιά μου είναι 6 ετών και με παιρνει τηλ στο κινητό.ξέρει να στέλνει sms και να βγάζει φωτογραφίες!!Ρωτήστε και τη νουνά της!!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Γι'αυτό σου λέω...!!!
105  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες στις: Νοέμβριος 12, 2009, 19:42:32 μμ
Γενικότερα, υπάρχει μια αίσθηση ότι τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχοι της υγείας εφόσον δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, όλοι θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να αυξήσουν την αντιοξειδωτική τους άμυνα και η απάντηση είναι η ενίσχυση της διατροφής με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία (βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σελήνιο, ψευδάργυρος, λυκοπένιο).

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας κερδίζουν οι κατεχίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, που ανήκουν στην υποκατηγορία των φλαβον-3ολών και ανθοκυανιδίων. Μια καλή διατροφική πηγή κατεχινών είναι το πράσινο τσάι, καθώς τα φύλλα της Camellia sinensis περιέχουν 10-12% φλαβονοειδή σε ποσοστό επί του βάρους των στεγνών φύλλων ή κατά μέσο όρο από 800-1.000mg ανά λίτρο και 150mg περίπου ανά φλιτζάνι. Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών είναι πολλαπλή εφόσον υπάρχουν πέντε βασικές μορφές, καθεμία με συγκεκριμένες ιδιότητες:

Κατεχίνη (C), μοριακή μορφή με πιθανές αντιβιοτικές ιδιότητες, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αντικαρκινική δράση.

Επικατεχίνη (EC), που αντιστοιχεί περίπου στο 6,5% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και δρα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αντιστοιχεί περίπου στο 19,3% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων.

Επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG), που αντιστοιχεί στο 13,6% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και συμβάλλει θετικά στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον προστάτη, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων.

Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), που αντιστοιχεί στο 13,6% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις υπεριώδεις ακτίνες και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο δίνεται έμφαση στη συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους υποστηρίζουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και τη μείωση του σωματικού λίπους, τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού (κοιλιακού). Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει και από έρευνα που διεξήχθη σε υπέρβαρους και δημοσιεύθηκε το 2002 στο Phytomedicine, όπου καταγράφηκε μέσος όρος απώλειας βάρους 4,6% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4,5%, με την καθημερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού επί 12 εβδομάδες.

Επιπρόσθετα, η συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori et al και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity (2007), καθώς οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους. Επιπλέον, η θερμογονική δράση του πράσινου τσαγιού, δηλαδή η ιδιότητά του να αυξάνει το μεταβολισμό, πιθανώς να οφείλεται και στη συνεργιστική δράση των κατεχινών με άλλες φυσικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη), οι οποίες υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στο πράσινο τσάι.

Τέλος, το πράσινο τσάι με τις κατεχίνες που περιέχει, συνδυάζει τη γευστική απόλαυση με μηδενική θερμιδική αξία, ενώ το τελετουργικό της ετοιμασίας του πράσινου τσαγιού και η σύνδεσή του με την ηρεμία, συμβάλλει στην απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών, όπως το να καταναλώνουμε αργά τις τροφές.

Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα συνοψίζεται ως εξής:

* Συμμετέχουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

* Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες.

* «Καίνε» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών).

*Μεταβάλλουν την κατανομή του λίπους

*Μειώνουν το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.
(πηγή http://www.enet.gr)
Σελίδες: « 1 ... 4 5 6 [7] 8 9 10 11 »