GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 08:24:36 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Γλυκά / Ασουρές στις: Μάρτιος 20, 2010, 22:52:16 μμ
πηγή www.food4life.gr   rose

Η καταγωγή αυτού του τελετουργικού γλυκίσματος δεν είναι επακριβώς γνωστή, εν' τούτοις η εκδοχή που δόθηκε από τα σουφικά θρησκευτικά τάγματα για τον τόπο προέλευσης του γλυκού αυτού, μας ταξιδεύει στο πάλαι ποτέ της ανθρώπινης ιστορίας και συγκεκριμένα, στο Νώε και την Κιβωτό του...

Ασουρές

Υλικά για 4-6-8 άτομα

200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
50 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
30 γρ. μικρά άσπρα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
40 γρ. καστανό ρύζι μπασμάτι*
50 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα
50 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
200 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, βιολογικής γεωργίας

Γαρνίρισμα:
σπόρια από ρόδι
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
τριμμένο αμύγδαλο
τριμμένο καρύδι
σουσάμι αναποφλοίωτο
κανέλα

Πλένετε καλά τα ρεβύθια και τα φασόλια, τα τοποθετείτε σε διαφορετικά μπώλ, ρίχνετε αρκετό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι την επόμενη ημέρα.

Την επομένη, βάζετε τα όσπρια σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες με χοντρό πάτο, συμπληρώνετε με την διπλή ποσότητα τους σε όγκο νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να είναι έτοιμα. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Πλένετε καλά το σιτάρι και το βάζετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά -μισοσκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει και να σκάσει ο κόκκος του.

Πλένετε το ρύζι, το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ρίχνετε την διπλή ποσότητα σε όγκο νερό και το βράζετε σε σιγανή φωτιά μισοσκεπασμένο, μέχρι να είναι έτοιμο. Όταν ετοιμαστεί, θα πρέπει να του έχει μείνει λίγο (1-2 δάχτυλα) ή καθόλου νερό. Το νερό αυτό δεν το πετάτε, εκτός αν είναι αρκετό, όπου αναγκαστικά θα το σουρώσετε.
*Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καστανό basmati, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό κοντόκοκκο ή καρολίνα.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα με το έτοιμο σιτάρι, τα βρασμένα όσπρια, το ρύζι μαζί με το ελάχιστο του νερό -αν έχει μείνει, και την φλούδα από το πορτοκάλι. Τα βράζετε για περίπου 15 λεπτά. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, προσθέστε την ζάχαρη, τα 2/3 από τα ξερά σύκα και τα 2/3 από τα βερύκοκα -τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το γαρνίρισμα. Βράζετε τον χυλό για άλλα 10 λεπτά και αφού περάσει το χρονικό διάστημα αυτό, σβήνετε την κατσαρόλα, το μισοσκεπάζετε και το αφήνετε για περίπου 1 ώρα στο σβησμένο μάτι.
Σε αυτή την φάση, το γλυκό θα πρέπει να έχει υγρό, αλλά αν για κάποιο λόγο θεωρείτε ότι είναι πάρα πολύ το νερό του, τότε διαλύστε σε 2 κ. σούπας νερό 1 κ. του γλυκού κόρνφλάουρ, το ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας το για 2-3 λεπτά. Και το αφήνετε στο μάτι...

Στην συνέχεια το μοιράζετε είτε σε ατομικά είτε σε ένα μεγάλο μπώλ... και αρχίζετε το στόλισμα -μια γραμμή από ρόδι, μια γραμμή από σουσάμι, μια γραμμή από τρίμμα καρύδι, από τρίμμα φιστίκι, από βερύκοκο, κανέλα... και από ότι άλλο φαντάζεστε!!

Συνοδεύετε από ένα καλό τσάι...

Καλή απόλαυση....
2  Μαγειρέματα / Άλλες συνταγές / Κόκκινη Κινόα με Μανιτάρια σωτέ στις: Μάρτιος 16, 2010, 23:23:10 μμ
Ένα δυναμωτικό, σούπερ-πρωτεϊνούχο αν και φυτικό, υγειινό πιάτο...

περισσότερα για την Κινόα στο www.food4life.gr

Κόκκινη Κινόα με Μανιτάρια σωτέ

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. κόκκινη ή άσπρη κινόα, βιολογικής γεωργίας
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
2 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο

250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
3 σκόρδα, ψιλοκομμένα
3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1/2 χυμό λεμονιού και το ξύσμα μισού λεμονιού
μια χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
θαλασσινό αλάτι

Ξεπλένετε καλά την κινόα για να απομακρυνθούν οι σαπωνίνες (οξέα) από τον φλοιό του που κάνουν τον σπόρο πικρό στην γεύση. Προσέξτε όμως την διάμετρο του ματιού (οπής) που έχει το σουρωτήρι σας, για να μην χάσετε τους μικρούς αυτούς σπόρους στον νεροχύτη...

Ζεστένετε σε μέτρια φωτιά μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ρίχνετε τις 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι με μια μικρή πρέζα αλάτι, για περίπου 2 λεπτά. Ρίχνετε την κινόα, ανακατεύετε, προσθέτετε 2 κούπες νερό και τη βράζετε σε σιγανή φωτιά, για περίπου 20 λεπτά. Στον χρόνο αυτό, η κινόα πρέπει να είναι έτοιμη, να έχει πιεί το νερό της και ένα μικρό "σγουρό" σαν ελατήριο φύτρο να έχει σκάσει από τον σπόρο της -αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Σβήνετε το μάτι και την αφήνετε εκεί για αργότερα. Αν όμως δεν έχει ετοιμαστεί στον χρόνο αυτό, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη (το πολύ ένα δάχτυλο κάθε φορά) και την αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει...

Σε μέτρια φωτιά, ζεστένετε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο. Ρίχνετε τις 3 κ. σούπας ελαιόλαδο και σωτάρετε ελαφρά το σκόρδο (περίπου 1/2 - 1 λεπτό), ρίχνετε τα μανιτάρια και μια μικρή πρέζα αλάτι. Σωτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια (περίπου 6 λεπτά) και ρίχνετε τον χυμό από 1/2 λεμόνι. Σβήνετε το μάτι, ρίχνετε και τον μαϊντανό και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος μπορείτε, είτε να ρίξετε πρώτα την κινόα και στην συνέχεια από πάνω της τα μανιτάρια είτε πρώτα να ανακατέψετε την κινόα μαζί με τα μανιτάρια στο τηγάνι... στο τέλος, γαρνίρετε με μαϊντανό και σουσάμι καβουρδισμένο...
3  Μαγειρέματα / Γλυκά / Muffin Ολικής Αλέσεως, με Αμάρανθο, Χουρμάδες και Φιστίκι Αιγίνης στις: Μάρτιος 14, 2010, 00:06:32 πμ
από το blog... www.food4life.gr

Muffin Ολικής Αλέσεως με Αμάρανθο, Χουρμάδες και φιστίκι Αιγίνης

Υλικά για 10 muffin

1 1/2 κούπα αλεύρι μαλακό ολικής αλέσεως, βιολογικής γεωργίας
1/2 κούπα αλεύρι αμάρανθου, βιολογικής γεωργίας
1 κ. σούπας baking powder
μια μικρή πρέζα αλάτι
1/2 κούπα ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
1 κούπα γάλα
2 αυγά, βιολογικής κτηνοτροφίας
60 γρ. αρκετά μαλακωμένο βούτυρο
ξύσμα μικρού πορτοκαλιού
40 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα χουρμάδες, κομμένοι σε μικρά κομμάτια

Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζετε την σχάρα όπου θα κουμπήσετε τα muffin, στην πρώτη σκάλα από κάτω.

Αν χρησιμοποιήτε τα ειδικά χαρτάκια για muffin, τότε οι φόρμες για τα συγκεκριμένα κεκάκια, δεν χρειάζονται αλεύρωμα. Διαφορετικά, αν οι φόρμες δεν είναι αντικολλητικές, θα πρέπει να τις βουτυρώσετε και να τις αλευρώσετε.

Κόβετε τους χουρμάδες με την βοήθεια ενός ψαλιδιού σε μικρά κομμάτια.
Κόβετε σε μικρά κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού chef τα φιστίκια Αιγίνης και κρατάτε στην άκρη από το σύνολο, περίπου 2 κ. σούπας για να γαρνίρετε τα muffin. Τα υπόλοιπα τα ρίχνετε μαζί με τα στεγνά υλικά.

Κοσκινίζετε μαζί και ρίχνετε σε ένα μπώλ το αλεύρι ολικής, του αμάρανθου και την baking. Ρίχνετε στο ίδιο μπώλ το αλάτι, την ζάχαρη, τους χουρμάδες και τα φιστίκια -εκτός από εκείνα που κρατήσατε για γαρνίρισμα. Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί.

Σε ένα άλλο μπώλ, με την βοήθεια ενός σύρματος χτυπάτε με το χέρι σας το βούτυρο ώσπου να γίνει εντελώς λείο. Ρίχνετε το γάλα -αν σας σβωλιάσει μην ανησυχήσετε, συνεχίζετε να τα χτυπάτε, ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ανακατεύετε όλα τα υγρά υλικά μαζί.

Με μια κίνηση, ρίχνετε τα στεγνά υλικά στα υγρά και με ένα κουτάλι τα ανακατεύετε ίσα-ίσα να αναμειχθούν. Αν φαίνεται και λίγο το αλεύρι, δεν πειράζει, ακόμη καλύτερα. Αν τα ανακατέψετε πολύ το αποτέλεσμα θα είναι ένα σφιχτό κεκάκι...

Σε κάθε φόρμα -προσωπικά χρησιμοποιώ και το ειδικό χαρτάκι, ρίχνετε μια γεμάτη κουταλιά  στο κάθε χαρτί ώστε να φτάσει στο χείλος του χαρτιού. Πασπαλίζετε το κάθε κεκάκι με το φιστίκι που έχετε κρατήσει για γαρνίρισμα.

Τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε αμέσως από τις φόρμες (όχι απο το χαρτί) και τα ακουμπάτε επάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν...

rose

4  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Blog με συνταγές για Υγειινή Διατροφή στις: Μάρτιος 12, 2010, 07:44:38 πμ
Με λένε Ελένη, είμαι βιοχημικός και παίρνω το θάρρος να σας γράψω για το προσωπικό blog των συνταγών μου, που αποκλειστικά περιέχει vegetarian και vegan συνταγές, με στόχο την υγειινή διατροφή, την γνωριμία στις μη-επεξεργασμένες τροφές και στα τα βιολογικά προϊόντα, τα ωφέλη των "πραγματικών" τροφών αλλά και στην μάθηση προϊόντων από άλλους πολιτισμούς που χαρακτηρίζονται πλέον από τους επιστήμονες ως "υπερ-τροφές", όπως το καμούτ, τον φαγόπυρο κλπ..

Η διεύθυνση του blog μου είναι www.food4life.gr και θα χαρώ να σας συναντήσω, να μοιραστώ μαζί σας τις συνταγές μου, τις ιδέες ή τις απόψεις σας...

Ευχαριστώ
ελένη  rose
Σελίδες: [1]