GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 08, 2024, 06:14:42 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 ... 9 10 11 [12] 13 »
166  Μαγειρέματα / Ζυμαρικά - Δημητριακά - Όσπρια / Γιουφκάδες στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:28:51 πμ
Γιουφκάδες

Συστατικά:
½ κιλό αλεύρι, 1 κουταλιά λάδι, 1 κουταλιά ξύδι, μισό κουταλάκι αλάτι, νερό λιγότερο από ένα ποτήρι βούτυρο αγνό

Εκτέλεση:
Πιάνετε μια κανονική ζύμη και ανοίγεται φύλλα λεπτά. Τα ψήνετε λίγο όπως τα έτοιμα και λίγο παραπάνω. Τα τυλίγετε τρία μαζί και τα κόβετε σε γιουφκάδες, όπως τις φωλιές. Τα απλώνετε σε καθαρή πετσέτα να αεριστούν λίγες ώρες και μετά τα ροδίζετε σε φούρνο. Τα βάζετε σε μεγάλο ταψί, τα ζεματάτε με βραστό νερό αλατισμένο κανονικά και τα στραγγίζετε αμέσως. Καίτε βούτυρο αγνό και τα περιχύνετε.
167  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Σκουμπρόπιτες στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:27:25 πμ
Σκουμπρόπιτες

Συστατικά:
1 κιλό ζυμάρι ανεβασμένο με μαγιά μπύρας, 8 σκουμπριά κανονικού μεγέθους, λίγο φρέσκο βούτυρο, αλάτι, λάδι ανάλογο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σκουμπριά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες και την κάθε μια την ανοίγουμε (κατά προτίμηση με τα δάχτυλα) σε σχήμα αβγοειδές και πάχος σχεδόν ενός δαχτύλου.  Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε από δύο σκουμπριά. Γυρίζουμε το φύλλο και πιάνοντας το από τις άκρες του από λίγο-λίγο καλύπτουμε τα ψάρια μέσα στο φύλλο (σχηματίζοντας έτσι ένα φαγώσιμο καραβάκι). Ρίχνουμε το κάθε καραβάκι απευθείας στην πλάκα του φούρνου ή μέσα σε ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο) και αφού ροδίσουν επάνω και κάτω το βγάζουμε και το αλείφουμε με λίγο βουτυράκι φρέσκο σε όλη την επιφάνεια της πίτας και του σκουμπριού. Το σκεπάζουμε για 10 λεπτά να μαλακώσουν με τον ατμό. Τότε όλη η νοστιμάδα του σκουμπριού απορροφάται από την ζύμη καθώς  τρέχει από το ψάρι μαζί με το βουτυράκι που λιώνει. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για φούρνο ψηστιέρα.
168  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Σιρόν (Ποντιακό) στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:25:37 πμ
Σιρόν

Συστατικά:
Για τη ζύμη:
1κιλό αλεύρι μαλακό, μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι, 1 κουταλιά σούπας ξύδι, αλάτι, 1 ποτήρι νερό χλιαρό

Για το γαρνίρισμα:
1 ½ κιλό γιαούρτι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος, αλάτι – πιπέρι – ξύδι, 100 γραμμ. σπορέλαιο

Εκτέλεση:
Έχετε το αλεύρι πάνω στο μάρμαρο, ανοίγετε ένα λακκάκι στο κέντρο και αρχίζετε να το ραντίζετε με λίγο νερό χλιαρό, με το λάδι και το ξύδι. Παίρνετε σιγά-σιγά το αλεύρι γύρω-γύρω (κρατάτε λίγο αλεύρι σε ένα πιάτο για να το μεταχειριστείτε στο άνοιγμα των φύλλων). Ζυμώνετε περί τα 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να γίνει μέτρια, ούτε πολύ σφικτή ούτε πολύ μαλακιά. Τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 10-12 μέρη και ανοίγετε αντίστοιχα φύλλα. Ψήνετε τις πιτούλες – φύλλα πάνω σε καυτό σίδερο (στην ηλεκτρική κουζίνα) κι αμέσως τις τυλίγετε σε ρολά όπως το σαραγλί.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και τακτοποιείτε τις πιτούλες-ρολά κοντά την μία στην άλλη. Κοπανίζετε το σκόρδο στο γουδί και ανακατεύεται το σκόρδο, το γιαούρτι, αλάτι-πιπέρι, λάδι-ξύδι. Με το μίγμα του γιαουρτιού σκεπάζετε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Καίτε τέλος το βούτυρο και το περιχύνετε πάνω στο γιαούρτι να πάει παντού.
Τέλος βάζετε το ταψί στο φούρνο για 20 λεπτά.
169  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Πιτάκια ποντιακά στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:23:20 πμ
Πιτάκια ποντιακά

Συστατικά:
1 ζυμάρι από το φούρνο (ή το ζυμώνουμε στο σπίτι με μαγιά), 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, ½ κιλό ντομάτες, 2 κουταλιές λάδι, 4 κρεμμύδια, 1 χούφτα μαϊντανός, 2 αβγά, 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζυμώνετε το ζυμάρι. Το μοιράζετε σε μικρά κομμάτια που πλάθετε σε μπαλάκια. Με τα δάχτυλα ανοίγετε τα μπαλάκια σε πιτάκια σε διάσταση όσο ένα πιάτο του τσαγιού και τα τοποθετείτε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί. Μέσα σε λεκάνη ζυμώνετε τον κιμά με δύο αβγά, τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι. Παίρνετε μέρος από τον κιμά ανάλογο με τα πιτάκια και το στρώνετε πάνω στα πιτάκια σε πάχος 1 εκατ. Το ισιώνετε με το χέρι σας και το σκεπάζετε με λεπτές φέτες από ώριμες ντομάτες. Βάζετε από πάνω ένα κομματάκι βούτυρο και τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο τόσο όσο να κάνει χρώμα από κάτω η πιτούλα και να ψηθεί ο κιμάς. Τρώγονται ζεστά-ζεστά.
170  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Γαϊπαντζάκια (ποντιακά τριγωνάκια) στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:19:26 πμ
Γαϊπαντζάκια

Συστατικά:
Για τη ζύμη:  ½ κιλό αλεύρι, 2 αβγά, λίγο αλάτι, Για τη γέμιση: Μυζήθρα από γιαούρτι, Φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη. Ανοίγετε ένα λακκάκι στο αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, τα αβγά και το ανάλογο νερό, ώστε να γίνει πηχτή ζύμη. Ανοίγετε το φύλλο σας λεπτό και το κόβετε σε τετράγωνα 6Χ6 εκατοστών. Τοποθετείτε από ένα κουταλάκι μυζήθρα σε κάθε τετραγωνάκι. Ενώνετε τις άκρες ώστε να σχηματιστούν μικρά τρίγωνα και πατάτε γύρω-γύρω με τα δάχτυλα. Τα αφήνετε μία ώρα πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν βάζετε σε μια κατσαρόλα 3 κιλά νερό και το αφήνετε να βράσει.
Ρίχνετε λίγο αλάτι στο νερό και κατόπιν ένα-ένα τα τριγωνάκια. Όταν ψηθούν τα στραγγίζεται και τα βάζετε σε πιατέλα. Τσιγαρίζετε φρέσκο βούτυρο και τα περιχύνετε. Σερβίρονται ζεστά.
171  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Απ: Βαρένικα στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:17:27 πμ
Βαρένικα 2ος τρόπος

Συστατικά:
Μισό κιλό αλεύρι, ¼ του κιλού τυρί, 1 αβγό, λίγο αλάτι, 100 γραμμ. αγνό βούτυρο

Εκτέλεση:
Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε νερό και το ζυμώνουμε μέχρι να πήξει. Μετά κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια που έχουν σχήμα στρογγυλό έως ένα κρασοπότηρο και τα κομματάκια τα ανοίγουμε ένα ένα και γίνονται λόγο πιο χοντρά από ένα φύλλο. Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη, βάζουμε το αλάτι και το αβγό και τ’ ανακατεύουμε. Το μίγμα αυτό, το ρίχνουμε στη μέση των μικρών φύλλων που φτιάξαμε, από λίγο στο καθένα, τα διπλώνουμε και με τα δάχτυλά μας πατάμε καλά γύρω-γύρω για να μην ανοίξουν. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, τα ρίχνουμε μέσα και εκείνα ψήνονται. Μόλις ψηθούν, τα στραγγίζουμε. Καίμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω στα βαρένικα.

172  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Βαρένικα (Ποντιακό) στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:15:40 πμ
Βαρένικα 1ος τρόπος

Συστατικά:
 Για τη ζύμη: 5 φλιτζάνια αλεύρι, 1 αβγά, νερό όσο πάρει, Για τη γέμιση: ¼ κιλού τυρί τριμμένο, 1 αβγό, 3 κουταλιές κοφτές βούτυρο για ράντισμα

Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκανίτσα. Χτυπάτε το αβγό με πιρούνι και το ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε νερό όσο πάρει. Τα ζυμώνετε όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη σφιχτή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλα πάχους ½ εκατοστού και τα κόβετε ή στρογγυλά με ποτήρι του νερού ή σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε το τριμμένο τυρί και σπάζετε το αβγό και ανακατεύετε. Παίρνετε λίγο τυρί με ένα κουταλάκι και το βάζετε πάνω στα φυλλαράκια και τα διπλώνεται σε τρίγωνα (αν είναι τετράγωνα κομμάτια) ή σε μισοφέγγαρα (αν είναι στρόγγυλα) ώστε να κλειστεί μέσα τους τυρί. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο μάρμαρο για να μην κολλούν.
Βάζετε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι να βράσει. Ρίχνετε τα βαρένικα να ανακατεύετε ελαφρά με κουτάλι για να μην κολλήσουν και πότε πότε τα πιέζετε ελαφρά με τρυπητή κουτάλα για να μην επιπλέουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πιάτα. Περιχύνετε κάθε πιάτο με βούτυρο καφτό.


173  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Απ: ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στις: Μάρτιος 06, 2008, 13:52:16 μμ
Ση Σουμελά την Παναγιάν θα παίρω κοινωνίαν
ν’ έρχουμ’ αρνί μ’ ελέπω σε με καθαρόν καρδίαν


Σουμέλα λέν την Παναγιάν και συ είσ’ η Σουμέλα
ο άντρας σ’ πάει σην Σουμελάν, εσύ έλα με τ’ εμέναν

Σην Σουμελάν εγνώρτσα σε, κ’ εσέβες σο καρδόπο μ’
σην Κρώμ’ άλλον εγάπεσες, και έκαψες το ψόπο μ’

Κόρ’ δείξω με τον ζώγραφον π’ εζωγράφσεν εσέναν
να δίγ’ άτον τ’ έργατικα τ’ να ζωγραφίζ’ άλλ’ έναν
174  Κουβεντούλα / Auto - Moto / FORMULA 1 2008 στις: Μάρτιος 06, 2008, 09:39:19 πμ
Γκραν Πρί     Ημερομηνία
Αυστραλίας (Albert Park)  16/3   
Μαλαισίας (Sepang)          23/3   
Μπαχρέιν (Sakhir)             6/4   
Ισπανίας (Catalunya)         27/4   
Τουρκίας (Istanbul Park)  11/5   
Μονακό (Monte Carlo)       25/5   
Καναδά (Montreal)  8/6   
Γαλλίας (Magny-Cours)  22/6   
Μ. Βρετανίας (Silverstone)  6/7   
Γερμανίας (Hockenheim)  20/7   
Ουγγαρίας (Hungaroring)  3/8   
Eυρώπης (Valencia)  24/8   
Βελγίου (Spa-Francorchamps)  7/9   
Ιταλίας (Monza)  14/9   
Σιγκαπούρης (Singapore)  28/9   
Ιαπωνίας (Fuji)  12/10   
Κίνας (Shanghai)  19/10   
Βραζιλίας (Interlagos)  2/11   
175  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Απ: ΗΛΕΚΤΡΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ στις: Μάρτιος 06, 2008, 09:29:05 πμ
Ειληκρινα περιμενα περισσοτερα ή μαλλον λιγοτερα απο αυτο ατο βιβλιο.. Μου το εδωσε ενας φιλος που ειναι στην εταιρια αντιπροσωπος και μπορω να πω οτι μεχρι  ενα σημειο με μαγεψε αλλα στο τελος το παρατραβηξε το θεμα και μου εμοιαζε σαν να το τελιωσε το βιβλιο και απλα προσθεσε 2 επιπλεον ανουσια κεφαλαια απλα και μονο για ενα χαρουμενος τελος..
Μπερδευτηκατε? Εγω να δειτε τι επαθα...
176  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Απ: ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ! στις: Μάρτιος 06, 2008, 09:18:46 πμ
Αν και λατρευω την ελληνικη λογοτεχνια το συγκεκριμενο το δανειστηκα απο μια γνωστη μου και το διαβασα διαγωνια.. δηλαδη μολις βαριομουν ενα κεφαλαιο ή μερικες σελιδες πηγαινα στο επομενο κεφαλαιο..
Προσωπικη αποψη ειναι οτι αυτο το βιβλιο ειναι μονο για διακοπες και για να σκοτωσεις μερικες ωρες.. Δεν εχει κανενα νοημα ουτε και σου δινει κατι παραπανω απο οσα ξερεις.. απλα χρυσωνει το κλασσικο ρητο εγω ποτε θα γινω μανα...Ακομα μια εκδοση για να ειχαμε να λεγαμε οτι βγαλαμε ακομα ενα βιβλιο..
177  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Απ: ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στις: Μάρτιος 06, 2008, 08:59:54 πμ
Συνηθως τα ποντιακα ειναι αυτα που ακουω συνεχεια αν και τωρα τελευταια μια φιλη με κολλησε με το Χατζηγιαννη και ομολογω οτι μου αρεσει αρκετα.. Οσο για αφιερωση χμμ.. σας αφιερωνω το παμε ολοι μαζι σε μια παραλια μπας και κανουμε και κανενα μπανιο γιατι δεν παει αλλο...
178  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Απ: Χαρταετός στις: Μάρτιος 06, 2008, 08:52:50 πμ
Κανενα ευκολο τροπο να τον φτιαξουμε με τη παρεα τον χαρταετο ξερει κανεις? Δεν λεω καλα ειναι οταν το περνεις ετοιμο αλλα αλλη φαση ειναι να πεδευεσε με τη παρεα αναμεσα στα τσιπουρα και τους μεζεδες..  Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο
179  Μαγειρέματα / Σούπες - Σάλτσες / Τραχανάς στις: Μάρτιος 06, 2008, 08:43:02 πμ
Υπαρχουν αρκετα ειδη τραχανα.. Ολα παντα καθοριζονται απο τα υλικα που βαζουμε κατα την δημιουργια του. Ετσι εχουμε λευκο, κοκκινο, ξυνο κ.α. Εγω θα σας δωσω τη συνταγη για το λευκο που λατρευω..

1 κιλο σιμιγδαλι ψιλο ( αν και μερικες φορες το βαζω και μισο μισο)
1/2 κιλο γαλα ολοπαχο (τα χαμηλων λιπαρωνδεν τα προτεινω, χανει σε γευση)\
αλατι οσο σας αρεσει αλλα παντα με μετρο

Ανακτευουμε τα υλικα σε μια λεκανη και τα αφηνουμε σε χωρο με σταθερη θερμοκρασια για ενα βραδυ ( οσο πιο πολυ το αφησουμε τοσο καλυτερα αλλα μην το ξεχασετε καμια βδομαδα)
Περνουμε κομματια απο τη ζυμη και τα ανοιγουμε σε πιτουλες με τα χερια μας, τα τοποθετουμε πανω σε καθαρο σεντονι και να αφηνουμε να στεγνωσουν μια μερα. Κατοπιν τα τριβουμε στο τριφτη, και να αφηνουμε ακομα μια μερα απλωμενα στο σεντονι.. Μετα τον φουρνιζουμε να παρει ενα απαλο ροδισμα και το τοποθετουμε σε βαζα ή ακομα καλυτερα σε βαμβακερα σακκουλακια (μαξιλαροθηκες).

Ειμαστε λοιπον ετοιμοι για την ομορφη σουπιτσα μας..
Σε κατσαρολα που βραζουν 4 φλυτζανια αλατισμενο νερο προσθετουμε 1 φλυτζανακι λαδι και 1/2 φλυτζανι τραχανα. Χαμηλωνουμε τη φωτια και αφηνουμε το τραχανα να σιγοβρασει ανακατευοντας για να μην μας κολλησει.

Σερβιρετε με τριμμενο τυρι και κρουτον

Καλη σας ορεξη!
180  Εμείς, το GreekMasa ... / Μάρτιος 2008 / Απ: Πέμπτη 6/3/08,τί θα φάμε σήμερα.... στις: Μάρτιος 06, 2008, 08:20:09 πμ
Σημερα εχω μπριζολες λαιμου στο φουρνο με πατατουλες, πρασινη σαλατουλα και για γλυκο μαλλον πισια ( αν δεν πετυχει τη ζυμη θα την κανω πιτσα για το βραδυ).. Καλημερα σας
Σελίδες: « 1 ... 9 10 11 [12] 13 »