GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 09:06:54 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1] 2 »
1  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Ο ΑΣΩΠΟΣ ΜΟΛΥΝΕ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ στις: Μάρτιος 18, 2010, 12:35:46 μμ
Ο Ασωπός μόλυνε και καλλιέργειες

Τοξικές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στο ποτάμι ενδέχεται να έχουν περάσει στα κηπευτικά και τα λαχανικά, μέσω της άρδευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί. Υψηλά επίπεδα νικελίου και χρωμίου εντοπίστηκαν σε καρότα, κρεμμύδια και πατάτες  «E» 18/3

   
Εκτεταμένη μόλυνση στα σπλάγχνα της αγροτικής περιοχής της Αττικο-Βοιωτίας έχει προκαλέσει η ρύπανση του Ασωπού, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η ρύπανση από τον ποταμό και τα υπόγεια ύδατα έχει απλωθεί σε μεγάλη έκταση, από την Θήβα έως τα Οινόφυτα, την Αυλίδα, τον Ωρωπό και τον Νότιο Ευβοϊκό, εκεί όπου εκβάλλει το ποτάμι.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επιμόλυνση κηπευτικών και λαχανικών που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και φτάνουν στο τραπέζι των Αθηναίων μέσω λαϊκών αγορών ή σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS», οι τοξικές χημικές ουσίες βάριο, νικέλιο, κοβάλτιο, σίδηρος και μαγγάνιο που ανιχνεύονται στον Ασωπό και στα υπόγεια νερά ενδέχεται να έχουν περάσει σε καλλιέργειες μέσω της άρδευσης.

Σε έρευνες του Παν. Αθηνών και διαπιστευμένου ιδιωτικού εργαστηρίου εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα νικελίου και χρωμίου σε καρότα, κρεμμύδια και πατάτες κ.λπ.

Το χρώμιο όταν εισέρχεται στο φυτό ή στον βολβό μετατρέπεται από εξασθενές σε τρισθενές, που σε μικρές συγκεντρώσεις θεωρείται σχετικά αβλαβές, όμως μέσα στον οργανισμό μπορεί να μετατραπεί ξανά σε καρκινογόνο εξασθενές αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες οξειδωτικές ενώσεις ή όταν το περιβάλλον του στομαχιού ευνοεί οξειδωτικές αντιδράσεις!

Η κατάσταση, επισημαίνει η οικολογική οργάνωση, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους ή αναγκάζονται να τα διαθέτουν χωρίς να αναφέρουν τον πραγματικό τόπο παραγωγής. Η έκταση που λαμβάνει σταδιακά το πρόβλημα φαίνεται να ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις, καθώς στην περιβαλλοντική ζημιά και στους κινδύνους που ενυπάρχουν για την ανθρώπινη υγεία προστίθεται και η οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Το πρόβλημα διογκώνεται και από τη σύσταση του υπεδάφους της λεκάνης του ποταμού που διευκολύνει τη διάχυση της μόλυνσης. Στοιχεία αποδεικνύουν πως έχει ρυπανθεί το σύνολο του υπεδάφους της λεκάνης του Ασωπού, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει περάσει η μόλυνση και σε άλλες υδρολογικές λεκάνες.

Ο Ασωπός αποτελεί το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώνει μεθαύριο, Σάββατο, το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ σε συνεργασία με την Ενωση Χημικών και το Δίκτυο Πράσινης Χημείας, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που γιορτάζεται τη Δευτέρα.

Οι οργανώσεις αντιμετωπίζουν θετικά την ανακοίνωση της υπ.Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη περί κατάργησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό λυμάτων προς τον Ευβοϊκό Κόλπο. Το νέο προεδρικό διάταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο αμέσως μετά το Πάσχα.

Μανίνα Νικολοπούλου
πηγή: www.ethnos.gr
2  Μαγειρέματα / Έχω κόσμο το βράδυ! / ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙ στις: Δεκέμβριος 08, 2009, 13:50:05 μμ
Καλησπέρα!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουμε ένα επίσημο τραπέζι για 8 άτομα, με καλεσμένους τον καλό μου και την οικογένειά του. Θα γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου, αλλά και τη νέα σελίδα στη σχέση μας. Βγάζουμε, λοιπόν, τα κρύσταλλα, τα καλά μας σερβίτσια και τραπεζομάντηλα, και πιάνουμε τις κουτάλες. Με μητέρα και αδελφή σχεδιάσαμε το μενού, έχω όμως μερικές απορίες και θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Καταρχήν, το μενού είναι:
Από σαλάτες:        -Ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές, καρύδι
             -Μαρούλι, λόλα και διάφορες πρασινάδες με φρούτα, σταφίδες, τριμμένο φουντούκι (συνταγή από παλιό τεύχος του Γαστρονόμου, χιλιοδοκιμασμένη και αρέσει πολύ)
                          -Κοτοσαλάτα της αδελφής μου που τη ζήτησε ο Γιάννης μου.
-Χορτόπιτα της μαμάς
-Μοσχάρι νουά στην κατσαρόλα με λαχανικά, της μαμάς, κομμένο σε φέτες, με τη σαλτσούλα του από δίπλα
-Χοιρινό με δαμάσκηνα στη γάστρα (αρχικά είχα σκεφτεί αγριογούρουνο, αλλά με αποθάρρυνε ο κρεοπώλης, οπότε θα προτιμήσω ένα κομμάτι μπούτι χοιρινό ολόκληρο, θα το μαρινάρω σε κρασί από το βράδυ και θα το ψήσω με το κόκκαλο δίπλα, με κρασί, και όλα τα παρελκόμενα)
-Πατάτες φούρνου
-Ρυζάκι με σαφράν –σταφίδες-κουκουνάρι (αυτό δεν το έχω ξαναφτιάξει, θα κάνω πρόβα πρώτα)
-Για γλυκό καρυδόπιτα για το καλωσόρισμα, κάτι παραδοσιακό, από τα μέρη μας, και μετά το φαγητό μια πλούσια φρουτοσαλάτα, και εδώ τίθεται η απορία μου: να βγάλουμε και άλλο γλυκό για επιδόρπιο, πχ. κάτι σοκολατένιο, να φάει και ο καλός μου που μόνο σοκολατένια τρώει, ή να αρκεστούμε στη φρουτοσαλάτα, και με την  αλλαγή του χρόνου να κόψουμε τη βασιλόπιτα, η οποία είναι γλυκιά, σε στυλ κέικ; Θα κάνω ή την κλασική συνταγή της μαμάς, σαν κέικ με άρωμα πορτοκαλιού και μπόλικη άχνη από πάνω, εγγυημένη επιτυχία, ή αυτή του Παρλιάρου από την εκπομπή του, που έφτιαξα πέρυσι και βγήκε νοστιμότατη. Υπερβολή το δεύτερο γλυκό, αλλά από την άλλη είναι και ειδική περίσταση. Ή να κολλήσω και το δεύτερο γλυκό στην αρχή μαζί με την καρυδόπιτα, για να επιλέξουν αυτό που θέλουν;
Επίσης, όσον αφορά το μενού, έχετε καμιά άλλη ιδέα, πρέπει να προσθέσω κάτι, να κάνω άλλες αλλαγές; Μήπως είναι λίγα; Με ενδιαφέρει να είναι προσεγμένο, όχι υπερβολικά βαρύ, με στοιχεία από τις συνήθειες του τόπου μας-γι’ αυτό και διάλεξα χοιρινό και όχι γαλοπούλα, αφού δεν τη συνηθίζουμε στα μέρη μας.
Ευχαριστώ πολύ!!!
3  Κουβεντούλα / Women΄s Section / Δωρεάν μετακινήσεις για τις γυναίκες στις 8 Μαρτίου...!!! στις: Μάρτιος 06, 2009, 16:39:36 μμ
 
 Δωρεάν θα είναι οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και με τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ για τις γυναίκες την ημέρα της «γιορτής της γυναίκας».


 
Δωρεάν μετακίνηση θα έχουν με τα μαζικά μέσα μεταφοράς οι γυναίκες, την ημέρα της γιορτής τους, Κυριακή, 8 Μαρτίου.

Τη σχετική απόφαση πήρε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι τη μέρα αυτή όλες οι γυναίκες θα έχουν δωρεάν μετακινήσεις, τόσο με τα μέσα μεταφοράς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όσο και με τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα.

Σε δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία ελάχιστη, συμβολική χειρονομία αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Η παγκόσμια αυτή ημέρα, ημέρα χωρίς εισιτήριο στα συγκοινωνιακά μέσα για όλες τις γυναίκες, πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η τιμή και ο σεβασμός προς τις γυναίκες, πρέπει να αποδίδονται όλο το χρόνο, μέσα από τις ενέργειες και τις πράξεις μας».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 


...και το δικό μου σχόλιο: ...ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ...
 
 
 
4  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / SEVEN POUNDS στις: Μάρτιος 03, 2009, 10:13:27 πμ
Μια ταινία που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον από το σποτ στην τηλεόραση... την κατεβάσαμε και την είδαμε, αφού μας την πρότειναν και φίλοι. Κοινωνική.
Ο Γουίλ Σμιθ σε έναν ρόλο που με ξένισε, και ομολογουμένως δεν του πήγαινε. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Μπεν (στην πραγματικότητα Τιμ) Τόμας, που διεισδύει στις ζωές επτά ανθρώπων, με σκοπό να τους προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζονται (άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, άλλοι οικονομικά κτλ.), προκειμένου να εξιλεωθεί. Στην πορεία συμβαίνει το αναπάντεχο, ερωτεύεται την Έμιλυ Πόζαρ, μία εκ των επτά ανθρώπων, και όλα ανατρέπονται, και η απόφαση που είχε πάρει γίνεται αβάσταχτη... Δεν σας λέω περισσότερα, εμείς τσάμπα φάγαμε μία ώρα για να καταλάβουμε τι παίζεται???

Το θέμα της ταινίας είναι, για μένα τουλάχιστον, αρκετά ενδιαφέρον. Αλλά, η όλη ταινία και το παίξιμο του Γουίλ Σμιθ κουβαλάει μια κακομοιριά, μια κλάψα, που έρχεται σε αντιδιαστολή με το θέμα της ταινίας και την απόφαση που έχει πάρει ο πρωταγωνιστής, η οποία αν μη τι άλλο, χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να προσπαθεί να "εκβιάσει" τη συγκίνηση του θεατή, που αν είναι και λίγο έμπειρος από κάτι τέτοια δε χαμπαριάζει, αλλά το ρίχνει στο χασμουρητό...

Καλό το θέμα, λοιπόν, αλλά δε μασήσαμε!!! Κάπου το έχασαν στην πορεία, ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός, όλοι μαζί;;;  Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, και πιο "αξιοπρεπής"... Ευτυχώς που δεν πληρώσαμε για να τη δούμε.
5  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / CAVEMAN στις: Ιανουάριος 16, 2009, 13:38:13 μμ
CAVEMAN
MIA KΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ROB BECKER ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ, ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ!



CAVEMAN, ο άνθρωπος των σπηλαίων, η μακροβιότερη παράσταση σόλο στην ιστορία του Broadway.

Ο ήρωας του έργου είναι ο Σωτήρης, συμπαθής και ευγενικός, αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος και τσαμπουκάς. Με άλλα λόγια ο μέσος Έλληνας.
Ο Σωτήρης, μετά από έναν καβγά με τη γυναίκα του, βρίσκεται αναπάντεχα στο δρόμο, μαζί με όλα του τα πράγματα. Ξεκινώντας από το αρχικό ερώτημα που τον παιδεύει: «γιατί δεν τα βρίσκουνε οι άντρες με τις γυναίκες» ξεδιπλώνεται μια σειρά κωμικών καταστάσεων, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

Εξηγεί πώς οι συμπεριφορές του σημερινού ανθρώπου έχουν τις ρίζες τους στον τρόπο ζωής του προϊστορικού ανθρώπου, του άντρα-κυνηγού και της γυναίκας-συλλέκτριας. Και δίνει στο τέλος ένα μήνυμα «συμφιλίωσης» των δύο φύλων, που είναι πλασμένοι για να ζουν μαζί…

Παίζει ο Δημήτρης Σακατζής.

Πολύ καλή παράσταση. Και ακόμα καλύτερη η ερμηνεία του ηθοποιού, που για 2,5 ώρες δίνει τον εαυτό του στη σκηνή, υποδύεται διπλούς ρόλους, και χρησιμοποιεί όλο του το σώμα για να εκφραστεί. Περίμενα ότι θα βαρεθώ το one man show, αλλά τελικά έκανα λάθος! Γελάσαμε πολύ, μέχρι δακρύων, φύγαμε με χαμόγελο, και μπορώ να πω ότι είναι από τις παραστάσεις που θα θυμάμαι για καιρό! Αφήστε που αναγνώρισα σε πολλά σημεία της παράστασης τον εαυτό μου, αλλά και κλασικές συμπεριφορές του καλού μου...!!!

Η παράσταση παίζεται στο θέατρο CORONET από 1-15 κάθε μήνα.
Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι
τηλέφωνα : 210 - 7012123 και 210 - 7012511
6  Εμείς, το GreekMasa ... / Αναφορά προβλημάτων / ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ στις: Ιανουάριος 15, 2009, 13:49:07 μμ
Καλέ μου αντμίν, πρόσεξα τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορώ να τυπώσω συνταγές από την αρχική σελίδα. Ή δεν εμφανίζεται το εικονίδιο για να δώσω εντολή της εκτύπωσης, ή μου βγάζει εικονίδιο με το μήνυμα: "Δεν έχετε την εξουσιοδότηση να δείτε αυτό το περιεχόμενο.
Αυτό το αντικείμενο απαιτεί υψηλότερο επίπεδο πρόσβασης από το δικό σας
."

Υψηλότερο επίπεδο πρόσβασης από το δικό μου, κοτζάμ ανώτερο μέλος, τς, τς, τς!!! Τι τα έχουμε τα γαλόνια δηλαδή?Απορία
7  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Που θα πάμε σήμερα; / ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - "ΓΙΝΑΜΕ ΘΕΑΜΑ" στις: Νοέμβριος 09, 2008, 22:29:35 μμ
"ΓΙΝΑΜΕ ΘΕΑΜΑ"

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που θέλαμε πολύ να δούμε με τον καλό μου, και χθες μου την έκανε έκπληξη. Περάσαμε με καλούς μας φίλους ένα πολύ ωραίο σαββατόβραδο, με άφθονο γέλιο και ωραία μουσική. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αγέραστος, με τρομερή ενέργεια, ερμήνευσε και τραγούδια του Μητσιά, αν δεν κάνω λάθος, συνοδεία μπουζουκιού, και παρόλο που δεν είμαι φανατική, μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, ο Σάκης Μπουλάς, η συμπάθειά μου, πολύ καλός στο τραγούδι αλλά και στα θεατρικά σκετς μεταξύ των τραγουδιών, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης με εξέπληξε ευχάριστα, γιατί δεν τον είχα σε μεγάλη υπόληψη από την τηλεόραση. Μπορώ να πω ότι ξεχώρισε η εξαιρετική επικοινωνία του με το κοινό, η ενέργειά του, και το άφθονο ταλέντο του ως σόουμαν, που χθες επιβεβαίωσα ότι διαθέτει (τελικά, η τηλεόραση δεν κάνει πάντα καλό...). Ο Χρήστος Θηβαίος απλά εξαιρετικός, όπως τον περίμενα, και ο Σωτήρης Καλυβάτσης έδεσε μια χαρά με το σχήμα και μας χάρισε πολύ γέλιο...  Μεγάλο χαμόγελο
Μου άρεσε πολύ, γιατί είδα και τους 5 συντελεστές να χαίρονται το πρόγραμμα, να διασκεδάζουν και οι ίδιοι μαζί μας, να χοροπηδούν, να τραγουδούν με την ψυχή τους. Ευτυχώς, καθίσαμε τελικά δίπλα στην πίστα, αφού βέβαια δώσαμε το "κατιτίς" μας στο μετρ, καθώς το τραπέζι μας αρχικά ήταν τέρμα πίσω στον εξώστη. Το service αρκετά καλό, παρόλο που το μαγαζί ήταν τίγκα... Το μόνο αρνητικό ήταν ότι οι διάδρομοι ανάμεσα στα τραπέζια ήταν σχεδόν κλειστοί από τα καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί επιπλέον... αλίμονο σ' αυτόν που ήθελε να πάει στην τουαλέτα στη μέση της παράστασης... για να μην αναφέρω την περίπτωση που γινόταν κάτι σοβαρό...
Οι τιμές αναμενόμενες, περίπου 40-45 ευρώ το άτομο για φιάλη ουίσκι ανά 4 άτομα κομπλέ. Η είσοδος με ποτό στο μπαρ € 20. Έναρξη Παρ., Σάβ. 10.30 μ.μ. Κυρ. 9.30 μ.μ.

ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 
Πειραιώς & Λαμίας 4, 2103418020
 
8  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Διαμαρτυρίες για τον τρόπο μεταχείρισης των κοτόπουλων από αλυσίδα φαστ φουντ στις: Ιούνιος 02, 2008, 15:41:08 μμ
Διαμαρτυρίες για τον τρόπο μεταχείρισης των κοτόπουλων από αλυσίδα φαστ φουντ

 Μέλη της διεθνούς οργάνωσης «Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων» (PETA), πραγματοποίησαν το μεσημέρι στην Ομόνοια, έξω από το κατάστημα της εταιρίας Kentucky Fried Chicken (KFC), διαμαρτυρία για τη βάναυση, όπως υποστηρίζουν, μεταχείριση των κοτόπουλων από τους προμηθευτές της εταιρίας
Μέλη της οργάνωσης, με πλακάτ, όπου αναγράφονταν «Τα KFC βασανίζουν τις κότες» και «Ζεματισμένα κοτόπουλα», ενημέρωναν τον κόσμο για την κακοποίηση που, όπως υποστηρίζουν, υφίστανται τα ζώα κατά την εκτροφή τους και απηύθυναν κάλεσμα σε μποϊκοτάζ της εταιρίας.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ΡΕΤΑ στην Ελλάδα Όλγα Κίκκου, η οργάνωση την τελευταία πενταετία αγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ορνιθοτροφεία από τα οποία προμηθεύεται κοτόπουλα η KFC.

Η οργάνωση ζητά να μην θανατώνουν τα κοτόπουλα με ηλεκτρισμό και αέριο, να καταργηθεί σταδιακά η ταχύτατη ανάπτυξή τους που προκαλεί, όπως αναφέρει, χωλότητα και διαταραχές στο μεταβολισμό τους, να διατεθεί χώρος να κουρνιάζουν τα κοτόπουλα και όχι να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε κλουβιά.

Ο Nicolas Gresset, από την RETA Europe, υποστήριξε ότι τα «τα KFC αντιπροσωπεύουν τη σκληρότητα και κάθε χρόνο θανατώνουν 800 εκατομμύρια κοτόπουλα με τους πιο βάναυσους τρόπους». Πρόσθεσε ότι οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με την εταιρία απέτυχαν, πλην αυτής στον Καναδά, η οποία δεσμεύτηκε να δώσει σχετικές οδηγίες στα εκτροφεία των παραγωγών της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
9  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Η ελληνική κουζίνα κατακτά το Λονδίνο στις: Μάιος 23, 2008, 15:52:16 μμ

Επιτυχημένη και άψογα συντονισμένη χαρακτηρίζεται από τους Βρετανούς η γιορτή της ελληνικής κουζίνας που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) σε 16 κορυφαία εστιατόρια του Λονδίνου, με τίτλο «Kerasma London 2008, a Taste of Greece». Στόχος του «Kerasma» είναι η προβολή και προώθηση ελληνικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών στην αγορά της Βρετανίας.

Οι 16 διάσημοι σεφ, καταξιωμένοι στο άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό στον τομέα των εστιατορίων Λονδίνο, συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους ελληνικές συνταγές και ελληνικά κρασιά, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει την ελληνική γεύση. Τα εμπνευσμένα από την ελληνική γαστρονομία μενού ετοιμάζονται με ελληνικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην Αγγλία.

Το «Kerasma» ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και διαρκεί δύο εβδομάδες. Το ενδιαφέρον των Λονδρέζων για τα ελληνικά φαγητά αποδεικνύεται μεγάλο, ενώ οι σεφ διαφημίζουν με εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ τις ελληνικές συνταγές τους.

Βάση για τα μενού των 16 εστιατορίων αποτελούν ορισμένα από τα ποιοτικότερα ελληνικά συστατικά, όπως η φέτα, το κατσικίσιο και πρόβειο τυρί, το άγριο μέλι, τα αρωματικά, μια ποικιλία από τοπικά ελαιόλαδα και ελιές και το ελληνικό γιαούρτι, που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αγγλία.

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν στη γιορτή ελληνικής κουζίνας είναι τα πολύ γνωστά Wells, Rochelle Canteen, Arbutus, Blueprint Cafe, Galvin Bistrot de Luxe, Galvin at Windows, Club Gascon, St.Alban, Cigala, Caffe Caldesi, Magdalen, Locanda Locatelli, Leon, Riva, Clarke's και το βραβευμένο με 2 αστέρια Μισελέν Maze, του ομίλου Γκόρντον Ράμσεϊ.

Πηγή: www.kathimerini.gr
10  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΠΕΜΠΤΗ 15/5/08 στις: Μάιος 14, 2008, 09:18:03 πμ
ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ
Κατά της ακρίβειας


Φίλε καταναλωτή
Φίλη καταναλώτρια


Η δύναμη κατά της ακρίβειας είναι η δική σου αντίσταση, η δική σου συμμετοχή.

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2008


Ούτε ένα ευρώ στην αγορά, ας αντισταθούμε κατά της νοθείας, της κερδοσκοπίας.

Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
15 ΜΑΪΟΥ 2008


Η εντατικοποίηση του αγώνα κατά της ακρίβειας ξεκινά την ΠΕΜΠΤΗ 15/5/2008

Φίλες και φίλοι καταναλώτριες-καταναλωτές
Πτώση των τιμών σημαίνει συμμετοχή όλων, ούτε ένα ευρώ στην αγορά
Της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Πηγή: https://www.inka.gr/
11  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ... ΑΒΓΑ στις: Απρίλιος 24, 2008, 10:26:51 πμ
Το αυγό, λένε κάποιοι, είναι η τελειότερη συσκευασία της φύσης. Μπορεί να είναι ερμητικά κλειστό κι όμως φυλάει μέσα του μία νέα ζωή. Για αυτή του την τελειότητα, με την πάροδο των αιώνων, έχει υπάρξει σύμβολο μυστήριου, μαγείας, έχει χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο, σαν τροφή και σαν μέσο πρόβλεψης οιωνών.

Από όλα τα σύμβολα που σχετίζονται με το Πάσχα, το αυγό, είναι το πιο χαρακτηριστικό, ενώ τα έθιμα και οι παραδόσεις σχετικά με τη σημασία των αυγών παγκοσμίως έχουν συσχετισθεί με το Πάσχα εδώ και αιώνες. Ως πασχαλινό σύμβολο το αυγό βάφεται, στολίζεται, χρησιμοποιείται σε παιχνίδια και διακατέχεται από διάφορους συμβολισμούς.

Ωστόσο, πριν ακόμα τα χρόνια του Χριστού συναντάμε τα κόκκινα ή διακοσμημένα αυγά στην αρχαία Ρώμη, στην Κίνα, στην Γαλιλαία, στην Περσία και στην Αίγυπτο, όπου μοιράζονται σε ανοιξιάτικες γιορτές αφού αποτελούν -μαζί με τα κουνέλια- αρχαίο σύμβολο γονιμότητας, άξιο λατρείας και σεβασμού.

Στα Παγανιστικά χρόνια το αυγό εκπροσωπούσε την αναγέννηση της γης. Ο σκληρός, κρύος χειμώνας τελείωνε και η φύση άνθιζε και καρποφορούσε πάλι, έτσι όπως το σκληρό, κλειστό αυγό μπορούσε να φέρει ζωή. Πίστευαν τότε, λοιπόν, πως το αυγό έχει μαγικές δυνάμεις. Το έθαβαν κάτω από τα σπίτια για να διατηρεί γερά τα θεμέλια. Οι έγκυες γυναίκες στη Ρώμη κρατούσαν ένα αυγό στις τσέπες τους για να μπορέσουν να προβλέψουν το φύλο του παιδιού. Οι γαλλίδες νύφες πατούσαν πάνω σε ένα αυγό πριν διασχίσουν το κατώφλι του καινούργιου τους σπιτιού για καλή τύχη.

Σα σύμβολο της Ανάστασης, το αυγό ξεχώρισε για το συμβολισμό του όχι πια ως την αναγέννηση της φύσης αλλά του ανθρώπου. Οι χριστιανοί συμβόλισαν, δηλαδή, με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός.

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ
Η καταγωγή των κόκκινων πασχαλινών αυγών διχάζεται. Μία ιστορία λέει πως όταν ο Αυτοκράτορας της Ρώμης έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού ισχυρίστηκε πως αυτό είναι τόσο πιθανό όσο το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα. Η Μαρία η Μαγδαληνή τότε επιβεβαίωσε το μήνυμα της Ανάστασης στον Αυτοκράτορα πηγαίνοντάς του ένα κόκκινο αυγό.

Ένας πολωνικός μύθος λέει πως η Μαρία, η μητέρα του Χριστού, προσπάθησε με ένα καλάθι αυγά να καλοπιάσει τους φρουρούς του υιού της στο σταυρό, παρακαλώντας τους να είναι λιγότερο σκληροί μαζί του. Τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά που κρατούσε και τα έβαψαν με ένα εκτυφλωτικό χρώμα.

Πιο κοινότοπο είναι πως τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τον εορτασμό της λήξης της σαρακοστιανής νηστείας, αφού τόσο στην ορθόδοξη όσο και στην καθολική Εκκλησία, τα αυγά αποτελούν ”απαγορευμένο καρπό” για όσους θέλουν να τηρήσουν ευλαβικά τη σαρακοστή.

Στις δυτικές χώρες τα αυγά αρχικά βάφονταν με φωτεινά χρώματα για να αναπαριστούν την ανοιξιάτικη ηλιοφάνεια και χρησιμοποιούνταν σε διαγωνισμούς ”αυγοκατρακυλίσματος” ή δίνονταν σα δώρα. Αργότερα βάφονταν ή στολίζονταν με διάφορα σχέδια και ανταλλάσσονταν μεταξύ των ερωτευμένων και των εραστών, όπως τα δώρα των βαλεντίνων, ενώ λέγεται πως σε κάποιες μεσαιωνικές χώρες τα αυγά δίνονταν το Πάσχα στους υπηρέτες.

Στη μεσαιωνική Αγγλία, συγκεκριμένα, το βάψιμο και η διακόσμηση των αυγών αποτελούσε έθιμο για όλες τις οικογένειες. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Εδουάρδου του πρώτου, το 1290 ξοδεύτηκαν 18 πένες (τεράστιο -τότε- ποσό) για να βαφτούν και να χρυσοστολιστούν 450 αυγά που θα χρησίμευαν σαν πασχαλινά δώρα.

Ο πιο διάσημος, μάλιστα, χρυσοχόος και κατασκευαστής πασχαλινών διακοσμητικών αυγών ήταν ο Peter Carl Faberge (εξ’ου και τα περίφημα αυγά). Το 1883, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος παρήγγειλε από τον Faberge να του φτιάξει ένα ξεχωριστό πασχαλινό αυγό για να το δωρίσει στη σύζυγό του, την αυτοκράτειρα Μαρί.

Το πρώτο αυγό Faberge είχε άλλο ένα αυγό μέσα του. Το εξωτερικό του κέλυφος ήταν από πλατίνα και λευκό σμάλτο και όταν άνοιγε είχε μέσα άλλο ένα μικρότερο χρυσό αυγό. Ενώ μέσα στο μικρό αυγό υπήρχε ένα χρυσό κοτόπουλο και ένα κόσμημα-αντίγραφο του στέμματος της αυτοκρατορίας. Αυτό το αυγό άρεσε τόσο πολύ στην τσαρίνα, που ο τσάρος διέταξε τον Faberge να σχεδιάζει και να του στέλνει αυγά κάθε Πάσχα. Η συνήθεια αυτή συνεχίστηκε και από τον τσάρο Νικόλαο τον δεύτερο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα 57 αυγά Faberge.

Στη Γερμανία τα αυγά δίνονταν στα παιδιά μαζί με άλλα πασχαλινά δώρα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε το ”κυνήγι του χαμένου αυγού”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο το Πασχαλινό Κουνελάκι κρύβει καλά, σε κήπους και αυλές, τα πασχαλινά αυγά, τα οποία αργότερα αντικαταστάθηκαν με σοκολατένια, και τα μικρά παιδάκια πρέπει να τα βρουν και να τα μαζέψουν στο καλάθι τους. Νικητής είναι αυτός που έχει μαζέψει τα περισσότερα.

Διαφορετικές κουλτούρες ανέπτυξαν δικούς τους τρόπους να διακοσμούν τα πασχαλινά αυγά. Σε μέρη της Γερμανίας και της Αυστρίας τη Μεγάλη Πέμπτη τα αυγά βάφονται πράσινα. Οι Σλάβοι διακοσμούν τα αυγά τους με ειδικά χρυσά και ασημένια σχέδια. Κάποιοι Αυστριακοί καλλιτέχνες σχεδιάζουν πατέντες δένοντας φτερά και μικρά φυτά γύρω από τα αυγά, τα οποία μετά βράζονται. Ύστερα τα φυτά αφαιρούνται αφήνοντας ένα εντυπωσιακό άσπρο σχέδιο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έθιμο, τα αυγά βάφονται κόκκινα για να τιμήσουν το αίμα του Χριστού. Παλιότερα μάλιστα, που δεν υπήρχαν έτοιμες βαφές, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν φυσικά υλικά για να βάψουν τα αυγά τους, όπως κρεμμύδια, παπαρούνες, παντζάρια, κ.λ.π.

Μία άλλη τεχνική διακόσμησης, που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι, ήταν το ”Γράψιμο” ή ”Κέντημα” των αυγών. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, με λιωμένο κερί σχημάτιζαν διάφορα σχέδια πάνω στο αυγό, πριν το βάψουν. Όταν το κερί σταθεροποιούταν και το αυγό βραζόταν για να βαφτεί το κερί έλιωνε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στα σημεία που υπήρχε κερί να μη μένει το χρώμα και να σχηματίζονται σχέδια. Τα θέματα που χρησιμοποιούσαν για αυτή την τεχνική ήταν πουλιά, λουλούδια και μικρά κείμενα ευχών.

Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, είχε για τους κατοίκους της επαρχίας το πρώτο αυγό που θα βαφόταν. Σε πολλές περιοχές το ονόμαζαν ”Το Αυγό της Παναγίας” και το φύλαγαν στο εικονοστάσι για 1 χρόνο, πιστεύοντας πως αυτό το αυγό βοηθάει στο ξεμάτιασμα ή στο να ξορκίσουν το χαλάζι και τις πλημμύρες. Την επόμενη χρονιά το έθαβαν στα χωράφια, για να είναι εύφορα, ή το έβαζαν στο μαντρί των ζώων για να ευλογήσει τη γονιμότητά τους.

Το έθιμο του αυγού στο τσουρέκι έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Στα Βυζαντινά χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή κουλουριών που στο κέντρο τους είχαν ένα κόκκινο αυγό, ενώ αργότερα το έθιμο διατηρήθηκε και το κουλούρι εξελίχθηκε σε πασχαλινό τσουρέκι.

Όσο για το τσούγκρισμα, μπορεί να πιστεύετε ότι κατέχουμε τα πρωτεία, το έθιμο όμως ξεκίνησε σαν παιχνίδι πρώτη φορά στη Βόρεια Αγγλία. Νικητής και τότε ήταν αυτός που τύχαινε να έχει το πιο σκληρό αυγό. Αργότερα το παιχνίδι μεταδόθηκε στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και στην χώρα μας.

Τώρα, το αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, μικρή σημασία έχει. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές τις μέρες το αυγό έχει την τιμητική του και ο ”Γολγοθάς” του προς το πασχαλινό μας τραπέζι είναι προκαθορισμένος.

Έλενα Μπούλια - πηγή:https://www.in2life.gr/features/notes/articles/126707/article.aspx?singlepage=1
12  Κουβεντούλα / Πολιτικό forum / Συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για διετή συλλογική σύμβαση εργασίας στις: Μάρτιος 27, 2008, 13:07:18 μμ
Σε συμφωνία για διετή εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2008-2009) κατέληξαν την Τετάρτη η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς.

Τα ποσοστά των αυξήσεων στους μισθούς ανά οκτάμηνο (1/1/2008, 1/9/2008 και 1/5/2009) είναι 3,45%, 3% και 5,5%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται πλέον στα 740 από 658 ευρώ.

Το κατώτατο ημερομίσθιο θα ανέλθει στα 33,04 από 29,29 ευρώ. Σωρευτικά, η αύξηση είναι 12,4%.

Το 2008, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4,45%, λίγο υψηλότερα από τον πληθωρισμό.

Οι μικτές ετήσιες κατώτατες αποδοχές που ήταν το 2007 9.066 ευρώ γίνονται αντίστοιχα το 2008 9.630 ευρώ και την 1/5/2009 10.185 ευρώ.

Για παράδειγμα, άγαμος υπάλληλος χωρίς προϋπηρεσία που στις 31/12/2007 έπαιρνε μηναίο μισθό 657 ευρώ, από 1/1/2008 (αναδρομικά) θα παίρνει 681 ευρώ, από 1/9/2008 θα λαμβάνει 701 ευρώ, για να καταλήξει την 1η/5/2009 να έχει μηναίες αποδοχές 740 ευρώ.

Η συμφωνία θα επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από την ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Οι θεσμικές διατάξεις της συμφωνίας

1) Έκτη τριετία στους εργατοτεχνίτες, δηλαδή συνολικά προσαύξηση 30% στο εκάστοτε βασικό ημερομίσθιο για όσους συμπληρώνουν 18 χρόνια εργασίας.

2) Προσαύξηση της κανονικής άδειας μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, δηλαδή συνολικά 31 εργάσιμες σε εξαήμερο και 26 σε πενθήμερο.

3) Αδεια με αποδοχές 4 εργάσιμων ημερών το χρόνο συνολικά και για τους δύο γονείς για κάθε ένα παιδί ηλικίας μέχρι 16 ετών που είναι μαθητής, για την παρακολούθηση της σχολικής του επίδοσης.

4) Εξομοίωση των αναδόχων γονέων με τους φυσικούς ή θετούς γονείς, με ανάλογη εφαρμογή και στους αναδόχους όλων των διατάξεων εθνικών συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, που θεσμοθετούνται εκάστοτε για την προστασία της οικογένειας και τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.

5) Προσαύξηση κατά 2 εργάσιμες ημέρες της άδειας για ασθένεια εξαρτώμενων μελών των τριτέκνων και των πολυτέκνων, δηλαδή συνολικά 14 εργάσιμες ημέρες το χρόνο.

Πηγή: https://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=885194&lngDtrID=251
[/b]
13  Μαγειρέματα / Συνταγές / ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑΣ στις: Μάρτιος 18, 2008, 10:57:44 πμ
Γνωστή η αδυναμία μου στη μαστίχα... Και τώρα, αφού με παρότρυνε και το έτερον ήμισυ (Χιώτης στην καταγωγή) αποφασίσαμε να φτιάξουμε και λικέρ μαστίχας. Βρήκα συνταγή μέλους μας σε σάιτ μαγειρικής, αλλά η απορία μου είναι η εξής, καθότι άσχετη: το καθαρό οινόπνευμα 90-95 βαθμών που αναφέρεται στη συνταγή, είναι αυτό το κοινό οινόπνευμα που βρίσκουμε και στα σ/μ, ή υπάρχει ειδικό για ποτοποιία;;; Ρώτησα σε κάβα και με έστειλαν σε σ/μ. Αλλά, καλύτερα να ρωτήσω και εσάς για να σιγουρευτώ... Χαμόγελο
14  Εμείς, το GreekMasa ... / Ιανουάριος 2008 / Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008 - Τι θα φάμε σήμερα; στις: Ιανουάριος 03, 2008, 01:42:16 πμ
Καλημέρα!

Χι, χι, σας πρόλαβα σήμερα, γράφω από τα μαύρα μεσάνυχτα!

Σήμερα τρώμε Μακαρόνια με κοτόπουλο, λιαστή τομάτα και πέστο βασιλικού, πιπερόπιτα, και οι δύο συνταγές της Λίας,  σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα, και για γλυκό τυραμισού.  Γλώσσα Στριφογύρισμα ματιών Θα έρθει ο καλός μου σήμερα για φαγητό, και του φτιάχνω τα αγαπημένα του. Κλείσιμο ματιού Μεγάλο χαμόγελο

Φιλιά πολλά! Φιλί
15  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ στις: Οκτώβριος 03, 2007, 14:36:20 μμ
Με αφορμή τη στήλη "Τι θα φάμε σήμερα" και πρόταση της Λίας, ας συζητήσουμε για τη γάστρα.

Στο πατρικό μου σπίτι τη χρησιμοποιούμε πολύ, για κάθε είδους λαδερό ή κρεατικό. Μαγειρεύει όμορφα, αφήνει τα φαγητά να πάρουν το χρόνο τους, και γίνονται τρυφερά, καλοψημένα και ροδοκόκκινα. Εσείς, τη χρησιμοποιείτε, σας βολεύει ή είναι... εκτός ρεπερτορίου; Μεγάλο χαμόγελο

Τα είδη της γάστρας; Είναι κι αυτό μεγάλο θέμα, καθώς ανάλογα με το είδος κατασκευής της ποικίλλει και ο χρόνος, αλλά και η θερμοκρασία ψησίματος.

Γνωρίζετε μυστικά ή συμβουλές για τη χρήση της;

Ας πούμε τη γνώμη μας, για να μάθουμε όλοι περισσότερα. Χαμόγελο
Σελίδες: [1] 2 »