GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 24, 2024, 17:21:38 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ....!!! στις: Σεπτέμβριος 20, 2010, 11:01:59 πμ
Με αφορμη ενα post που διαβασα προσφατα, ειπα να γραψω ενα αρθρο για να μπορουμε να ερμηνευσουμε τις ετικετες που βρισκονται πανω στα διαφορα τροφιμα.

Για τον περισσοτερο κοσμο ειναι δυσκολο να κατανοησει τις ετικετες των τροφιμων. Τι σημαινουν ολα αυτα τα συστατικα? Τι πρεπει να κοιταμε? Ποια πρεπει να ειναι σε υψηλες ποσοτητες και ποια σε χαμηλες? Ποια πρεπει να καταναλωνουμε και ποια πρεπει να αποφευγουμε?

Ας ξεκινησουμε....

ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΡΙΔΑΣ

Σε ολες τις ετικετες των τροφιμων αναγραφεται το μεγεθος μεριδας. Ειναι η πιο σημαντικη πληροφορια γιατι ολες οι πληροφοριες των συστατικων που αναγραφονται παρακατω αναφερονται σε αυτην ΑΚΡΙΒΩΣ την ποσοτητα. Αν αγνοησουμε αυτη την πληροφορια όλες οι υπολοιπες ειναι τελειως αχρηστες.

Το μεγεθος της μεριδας δινεται συνηθως σε γραμμαρια. Εγω προσωπικα δεν εχω βρει ετικετα που να υπολογιζει την μεριδα με αλλο τροπο. Σχεδον παντα δινονται και τα γραμμαρια.

Απαιραιτητη ειναι η χρηση ζυγαριας για να ζυγιζουμε τα τροφιμα...μην κρινετε με το ματι...στο 99% των περιπτωσεων πεφτουμε εξω. Μονο μετα απο καποια εμπειρια μπορουμε να υπολογισουμε για καποιες τροφες.

Μεριδες ανα συσκευασια....Σε πολλες συσκευασιες αναγραφεται το συνολο των μεριδων που περιεχει.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΡΙΔΑΣ

Σε ολες τις ετικετες των τροφιμων αναγραφεται το μεγεθος μεριδας. Ειναι η πιο σημαντικη πληροφορια γιατι ολες οι πληροφοριες των συστατικων που αναγραφονται παρακατω αναφερονται σε αυτην ΑΚΡΙΒΩΣ την ποσοτητα. Αν αγνοησουμε αυτη την πληροφορια όλες οι υπολοιπες ειναι τελειως αχρηστες.

Το μεγεθος της μεριδας δινεται συνηθως σε γραμμαρια. Εγω προσωπικα δεν εχω βρει ετικετα που να υπολογιζει την μεριδα με αλλο τροπο. Σχεδον παντα δινονται και τα γραμμαρια.

Απαιραιτητη ειναι η χρηση ζυγαριας για να ζυγιζουμε τα τροφιμα. Αν και ειναι δυσκολο και καθολου πρακτικο οταν τρωμε καπου εξω..ειναι το καλυτερο οταν ειμαστε στο σπιτι!!! ...μην κρινετε με το ματι...στο 99% των περιπτωσεων πεφτουμε εξω. Μονο μετα απο καποια εμπειρια μπορουμε να υπολογισουμε για καποιες τροφες.

Μεριδες ανα συσκευασια....Σε πολλες συσκευασιες αναγραφεται το συνολο των μεριδων που περιεχει.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ακριβως απο κατω αναγραφεται ο αριθμος των ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ θερμιδων που περιεχει η ΜΕΡΙΔΑ (ή τα 100γρ). Οταν προσπαθουμε να χασουμε βαρος, οι θερμιδες ειναι η πιο σημαντικη πληροφορια ολοκληρης της ετικετας. ΘΕΡΜΙΔΕΣ = ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αν καταναλωνουμε λιγοτερες θερμιδες απ'οσες χρειαζεται ο οργανισμος για την καλυψη ενεργειακων αναγκων, τοτε χανουμε βαρος. Τοσο απλο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΞΑΝΑ στο μεγεθος της μεριδας. Ξερω ισως ειναι κουραστικο που το επαναλαμβανω αλλα αν καταναλωσουμε διπλασια ποσοτητα τοτε θα καταναλωσουμε ολα τα συστατικα σε διπλασια ποσοτητα.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΛΙΠΑΡΑ

Εδω ειναι και το σημειο που πολλοι μπερδευονται. Πρωτον και σημαντικοτερο, ΔΕΝ χρειαζεται να προσθεσουμε τις θερμιδες απο λιπαρα στις ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ θερμιδες. Οι συνολικες θερμιδες περιλαμβανουν και τις θερμιδες απο λιπαρα/μεριδα.

ΛΙΠΑΡΑ

Ειναι η συνολικη ποσοτητα λιπαρων/μεριδα. Απο κατω ακριβως αναγραφονται τα ειδη λιπαρων. Καποια απο αυτα πρεπει να αποφευγονται τελειως και καποια πρεπει να καταναλωνονται σε καποιες ποσοτητες απο τον οργανισμο.
1γρ λιπαρων αποδιδει 9 θερμιδες γι αυτο πολλες θεωρουμε οτι τα λιπη ειναι αυτα που παχαινουν....κατι που ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Το σημαντικοτερο ειναι απο που προερχονται τα λιπαρα που καταναλωνουμε και οχι αν θα καταναλωσουμε ή οχι λιπαρα.

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

Ειναι η πληροφορια που αναγραφεται παντα και ειναι ιδιαιτερα σημαντικη. Τα κορεσμενα λιπαρα ειναι, θα μπορουσαμε να πουμε τα "κακα παιδια". Αν και δε χρειαζεται (και δεν μπορουμε) να τα απαλειψουμε τελειως απο τη διατροφη μας, ειναι απαραιτητο να καταναλωνουμε την ΕΛΑΧΙΣΤΗ δυνατη ποσοτητα.


TRANS ΛΙΠΑΡΑ

Αν τα κορεσμενα λιπαρα ειναι τα "κακα παιδια", τοτε τα trans λιπαρα ειναι οι χειροτεροι φιλοι τους στο εγκλημα. Αυτο το ειδος λιπαρων πρεπει να το αποφευγουμε τελειως αφου ειναι υπευθυνο για παρα πολλες καρδιακες ασθενειες (αναμεσα σε πολλα αλλα). Αποψη δικη μου και των ειδικων, να μην αγοραζετε τροφες που εχουν εστω και την παραμικρη ποσοτητα trans λιπαρων.

   ΠΑΓΙΔΑ : Οι ετικετες των τροφιμων δε λενε ολοι την αληθεια για τα trans λιπαρα. Δειτε, ο FDA (Οργανισμος Τροφιμων και Φαρμακων) λεει οτι αν μια 1 μεριδα του εκαστοτε προιοντος περιεχει λιγοτερο του 0,5γρ trans λιπαρα, οι εταιρειες τροφιμων δε χρειαζεται να το αναγραφουν στη συσκευασια. Αυτο ομως δε σημαινει οτι η τροφη δεν εχει trans, απλως η ποσοτητα του πρεπει να ειναι μεχρι και 0,49999999999γρ/μεριδα. Οποτε τρωγοντας 2-4 μεριδες απο το προιον αυτο μπορει να εχουμε καταναλωσει μεχρι και 2γρ trans λιπαρων (!!!!!!!!!!) χωρις καν να το ξερουμε.

ΧΑ....ΚΙ ΟΜΩς ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ : Κοιταξτε τα συστατικα του προιοντος. Αν αναγραφει καπου "ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ" ή " ΜΕΡΙΚΩΣ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ", οποιο κι αν ειναι το προιον αυτο, περιεχει σιγουρα trans λιπαρα.

Οποτε για να ειμαστε σιγουροι, κοιταμε να μην αναγραφει για trans λιπαρα αλλα ουτε και καποια απο τις 2 αλλες λεξουλες.

ΚΑΚΑ ΛΙΠΑΡΑ : πατατακια, μπισκοτα, fast food, γλυκα, και γενικως ολα τα junk φαγητα.

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ Ή ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

Αυτα ειναι τα "καλα παιδια" των λιπαρων/λιπων. Σε αντιθεση με τα κακα λιπαρα, αυτα εδω μπορουν να μας προστατεψουν απο διαφορα προβληματα υγειας.

Πολλες φορες δεν αναγροφονται στη συσκευασια, γιατι μονο πολυ λιγες τροφες περιεχουν αυτα τα καλα λιπαρα. Παρολα αυτα, όταν αυτα τα 2 αυτα καλα λιπαρα αναγραφονται ενω τα κορεσμενα ειναι λιγα και τα trans εξαφανισμενα......τοτε ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ...!!!! Το προιον αυτο ειναι πολυ υγιεινο.

Πολυς κοσμος κοιταει τα λιπαρα και αν η ποσοτητα ειναι μεγαλη τοτε αποφευγει τις τροφες αυτες...ΛΑΘΟΣ!!! Σημασια εχει τι ειδους λιπαρα περιεχει.....!!!!

ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ : ψαρι, καρυδια και γενικως ξηροι καρποι (ΠΡΟΣΟΧΗ στις ποσοστητες)και ελαιολαδο.

ΝΑΤΡΙΟ

Σε πολλα προιοντα αναγραφεται και το νατριο, το οποιο ειναι απαραιτητο για τη σωστη λειτουργια του οργανισμου σε ΜΙΚΡΕΣ ομως ποσοστητες. ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΨΥΛΑ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ : κονσερβες, αλατισμενοι ξηροι καρποι, πατατακια, μπεικον, ζαμπον, λουκανικα και γενικως στα κρεατα απο fast food.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Αυτοι ειναι η κυρια πηγη ενεργειας του οργανισμου. 1γρ δινει 4 θερμιδες.
Πολλοι που θελουν να αδυνατισουν πιστευουν ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ οτι οι υδατανθρακες ειναι το σημαντικοτερο που πρεπει να κοιτανε στις διαφορες τροφες. Οπως αναφεραμε, αυτο εξαρταται απο τις ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ θερμιδες. Αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να τους αγνοησουμε.

Υπαρχουν 2 βασικες κατηγοριες υδατανθρακων : οι απλοι (κακοι) και οι συνθετοι (καλοι). Αυτο που πρεπει να κανουμε για υγεια και για απωλεια βαρους ειναι η καταναλωση των καλων ή συνθετων υδατανθρακων.

Ο πρωτος τροπος ειναι να γνωριζουμε ποια τροφιμα περιεχουν απλους (ασπρο ψωμι και ζυμαρικα, πατατακια, μπισκοτα, γλυκα, αναψυκτικα και καθε ειδους junk food) και ποια συνθετους (ψωμι και ζυμαρικα ολικης αλεσεως, φρουτα, λαχανικα, οσπρια) υδατανθρακες.

Ο δευτερος τροπος να τους διαχωρισουμε ειναι διαβαζοντας τις ετικετες των τροφιμων. Ακριβως κατω απο τους συνολικους υδατανθρακες αναγραφονται ..

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (ΣΥΝΘΕΤΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ)

Θελουμε η τροφη μας να ειναι ΥΨΗΛΗ σε φυτικες ινες. Βεβαια σπανια συνανταμε τροφιμα με πολυ μεγαλες ποσοτητες ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ. Οι φυτικες ινες ειναι συνθετος υδατανθρακας, καθυστερει την πεψη με αποτελεσμα να βελτιωνει τα επιπεδα ινσουλινης στο αιμα.

ΚΑΙ....

ΣΑΚΧΑΡΑ (ΑΠΛΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ)

Υψηλη περιεκτικοτητα σε σακχαρα προκαλει ακριβως τα αντιθετα απο τις φυτικες ινες. Τρωγοντας εναν απλο υδατανθρακα επιταχυνουμε την πεψη με αποτελεσμα αρνητικες συνεπειες στα επιπεδα ινσουλινης στο αιμα. Κατι που προκαλει πολλα προβληματα με την υγιεια αλλα και με το βαρος μας.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Το τελευταιο συστατικο της λιστας ειναι οι πρωτεινες. 1γρ αποδιδει 4 θερμιδες. Παιζουν σημαντικο ρολο στους μυς, στα κυτταρα και στα οργανα του οργανισμου μας. Οποτε ειναι ενα συστατικο που θελουμε να ειναι σε μεγαλη συγκεντρωση στη τροφη μας.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ : ψαρι, κοτοπουλο, γαλοπουλα, καρυδια και αλλοι ξηροι καρποι (ΠΡΟΣΟΧΗ στις ποσοτητες), οσπρια.

Ελλειψη υδατανθρακων(κυρια πηγη ενεργειας) απο τον οργανισμο μας, αυτος χρησιμοποιει τις πρωτεινες....με αποτελεσμα να μην μπορουν να χρησιμοποιηθουν για αποκατασταση βλαβων στα διαφοτα οργανα και τους ιστους.
2  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΣΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ-ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ-ΛΙΠΩΝ...!!! στις: Σεπτέμβριος 19, 2010, 10:04:12 πμ
Επειδη δε μπορω να σας αφησω με την απορια .....!!!

Δεν προκειται για καποιο πλανο διαιτας ...ουτε ειναι κατι καινουργιο....!!!Ειναι απλα ο τροπος που λειτουργει το ανθρωπινο σωμα....!!!

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

     Ειναι ο σημαντικοτερος αριθμος που πρεπει να υπολογισετε....η ημερησια προσληψη θερμιδων...!!!!Πως;

Το πρωτο πραγμα που πρεπει καποιος να κανει :ΖΥΓΙΣΟΥ (το πρωι με αδειο στομαχι)
       
Το δευτερο: για μερικες μερες τρωγε κανονικα οτι συνηθιζεις να τρως ...οτιδηποτε και οποτεδηποτε τρως και πινεις κατα τη διαρκεια μιας ημερας με τη μονη διαφορα να τα καταγραφεις και να  υπολογισεις στο τελος της ημερας ποσες ηταν οι 8ερμιδες που καταναλωσες. κυκλοφορουν πολλοι θερμιδομετρητες στο εμποριο....υπαρχει και ενα προγραμμα Fitday(για την καταγραφη-αρκετα δυσκολο στη χρηση)

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ
Πρεπει οπωσδηποτε να καταγραφατε το τι τρωτε μια συνηθησμενη μερα και να υπολογιζεται τις θερμιδες για περιπου μια εβδομαδα.

Αφου γινει αυτο υπολογιζουμε το μεσο ορο των θερμιδων που καταναλωνουμε σε μια ημερα. Δινω και παραδειγμα για την καλυτερη κατανοηση. Ας πουμε οτι υπολογισατε οτι καταναλωνετε περιπου 2500 θερμιδες την ημερα.

Για να χασετε κιλα αρχιστε να τρωτε 500 θερμιδες λιγοτερες την ημερα....Στο παραδειγμα μας, θα πρεπει να καταναλωνετε 2000 θερμιδες την ημερα. Αφου περασει μια βδομαδα ζυγιστείτε ξανα (πρωι με αδειο στομαχι)...αν χασατε καποια κιλα (μη κλεβετε ..σωστη καταμετρηση)... συνεχιστε να καταναλωνετε τις ιδιες θερμιδες (εδω 2000θερμιδες/ημερα). Αν δεν χασατε κα8ολου κιλα (μη περιμενετε μεσα στη πρωτη βδομαδα να χασετε 2-3 κιλα) αφαιρεστε αλλες 250 θερμιδες (μην αφαιρειται παραπανω..ο οργανισμος εχει τροπο να προσαρμοζεται)....δηλαδη στο παραδειγμα μας 1750 θερμιδες/ημερα.

να ζυγιζεστε στο τελος κα8ε βδομαδας...οταν διαπιστωσετε πληρη στασιμοτητα στα κιλα για 2 με 3 βδομαδες...τοτε 8α αφαιρειται 250 θερμιδες....!!!!
τωρα ομως πρεπει να δουμε απο που θα προερχονται αυτες οι θερμιδες (αν θελουμε βεβαια να αδυνατισουμε υγιεινα σωστα και μονιμα)

ΠΟΣΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Ο οργανισμος μας χρειαζεται 1γρ πρωτεινης για 1lb (Μετατρεψτε τα κιλα σας σε λιβρες απο https://manuelsweb.com/kg_lbs.htm). Αν πχ βρηκατε οτι ζυγιζετε 180lbs τοτε πρεπει να καταναλωνετε καθημερινα 180γρ πρωτεινης ( Μη ξεχνατε οτι 1γρ πρωτεινης δινει 4 θερμιδες...οποτε εδω για 2000 ημερησιες θερμιδες 180γρ χ 4 = 720 θερμιδες.

Τροφες υψηλες σε πρωτεινες : Κοτοπουλο, γαλοπουλα, ψαρι, αυγα (ασπραδια μονο αν γινεται), καρυδια (προσοχη στις ποσοτητες!!!!!!!)

ΠΟΣΟ ΛΙΠΟΣ

Περιπου το 25% της ημερησιας καταναλωσης θερμιδων πρεπει να προερχεται απο λιπη ( για 2000 θερμιδες οι 500 πρεπει να προερχονται απο λιπη)
Οταν λεμε λιπος εννοουμε το ΚΑΛΟ λιπος (ψαρια, καρυδια και αλλοι ξηροι καρποι, ελαιολαδο).

ΠΟΣΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Αφαιρεστε απο τις συνολικες ημερησιες θερμιδες αυτες που προερχονται απο πρωτεινες και αυτες απο λιπη......κ εχετε αυτες που πρεπει να καταναλωσετε απο ΚΑΛΟΥΣ υδατανθρακες (Οσπρια, οτιδηποτε ολικης αλεσεως-οχι λευκα, πατατες -οχι τηγανητες).

Μοιραστε τις θερμιδες σε οσα γευματα θελετε οποιες ωρες θελετε....αρκει να διατηρειται τις θερμιδες....!!!Σας εγγυωμαι δεν υπαρχει διαφορα ειτε τις φατε σε ενα γευμα ειτε σε 10....!!!ειτε τις καταναλωσετε 2 το μεσημερι ειτε 12 το βραδυ.....!!!!Αρκει να μην τρωτε παραπανω θερμιδες....!!!!Μην ακουτε που λενε για τα 4-6 γευματα!!!Σκεφτειτε μονο ποσο ψυχοφθορο ειναι να κοιτατε το ρολοι σας και να περιμενετε πως και πως για το επομενο γευμα...!!!!Πραγματικα σας το λεω δεν υπαρχει καμια ερευνα που να αποδεικνυει οτι ειναι πιο αποτελεσματικο...!!!το Αντιθετο μαλιστα...!!!γιατι τοτε αρχιζετε να το σκεφτεστε συνεχεια....και καταληγετε να παρατατε κα8ε προσπα8εια...!!!

Ειναι πολυ απλος ο τροπος υπολογισμου αν τον καταλάβετε....!!!Προσπαθηστε και αν δεν τα καταφερετε πειτε μ τα κιλα σας και το ποσες θερμιδες πρεπει να καταναλωνετε καθημερινα και 8α σας τα υπολογισω εγω....!!!!Συγγνωμη εκ των προτερων αν καθυστερησω να απαντησω...αλλα 8α απαντησω σε ολες οσες με ρωτησουν...!!!!και ελπιζω μονο αυτες που ενδιαφερονται πραγματικα και που προσπαθησαν ας με ρωτησουν.....!!!!THANX

I'll be back soon


3  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Απαραίτητες γνώσεις για τις δίαιτες (που οι περισσοτεροι δε γνωριζουν)...!!! στις: Σεπτέμβριος 19, 2010, 09:02:14 πμ
Καταρχήν πριν ξεκινησουμε να μιλαμε για διαιτες πρεπει να ξεκαθαρισουμε τι σημαινει "διαιτα". Οι περισσοτεροι αν8ρωποι λένε "ειμαι σε διαιτα" όταν 8ελουν να πουν οτι προσπαθουν να χασουν κιλα...!!!
Διαιτα δε σημαινει απωλεια βάρους...αλλά ειναι αυτό π τρωμε κάθε μέρα.....!!!!Γι αυτό κ λεμε διαιτα Ατκινς...διαιτα southbeach....κτλ...!!!χαρακτηριζουμε δηλαδη το ειδος της διαιτας (διατροφης).

ΘΕΡΜΙΔΕΣ: ΟΤΙ πινουμε κ ΟΤΙ τρωμε αποτελείται απο θερμίδες (εκτος βεβαια απο το νερο). Το ποσες 8ερμιδες κ απο που προερχονται ειναι αυτό που επηρρεαζει το σωμα και το βαρος μας. Ο τροπος που λειτουργει το ανθρωπινο σωμα ειναι πολυ απλος. Υπαρχει ενας συγκεκριμενος αριθμος 8ερμιδων που χρειαζεται το σωμα μας κα8ε μερα ωστε να διατηρηθουμε στα ιδια κιλα...!!!Φανταζομαι πλεον ολοι μπορουμε πλεον να υπολογισουμε τον αριθμο αυτό. Αν η διαιτα (διατροφη δλδ) αποτελειται απο λιγοτερες θερμιδες θα χασετε κιλα...!!!Τοσο απλο...!!

Οι 8ερμιδες προερχονται απο 3 πραγματα : ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΗ. Ολοι εχουμε ακουσει για τις διαιτες οπου απαγορευεται να τρως υδαταν8ρακες, ή υψηλη σε πρωτεινη....κτλ....!!!Και ετσι ξεκιναει μια συγχυση...η μια αναιρει την αλλη....ποια τελικα να ακολουθησω και τα σχετικα...!!!Ας τα παρουμε λοιπον με τη σειρα.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Δεν μπορω καν να εκφρασω ποσο σημαντικες ειναι οι πρωτεινες για τον οργανισμο (για το λογο αυτο δεν υπαρχει ουτε μια διαιτα χαμηλη σε πρωτεινη, κ υπαρχουν τοσα πολλα συμπληρωματα πρωτεινης στο εμποριο)....!!!Ο βασικος τους ρολος ειναι η αναπτυξη και η αναπλαση των ιστων των μυων και η εμμεση επιρροη τους στο μεταβολισμο. Υπαρχει μια συγκεκριμενη ποσοτητα πρωτεινης που χρειαζεται ο κα8ε ανθρωπος την ημερα...!!!  1gr πρωτεινης αντιστοιχει σε 4 θερμιδες.. Αυτο σημαινει οτι αν φατε κατι που περιεχει 20γρ πρωτεινης εχει τουλαχιστον 80 θερμιδες   (20γρ χ 4)

ΥΔΑΤΑΝ8ΡΑΚΕΣ: Νομιζω οτι οι υδαταν8ρακες ειναι αυτοι που μπερδευουν(διχαζουν) τους περισσοτερους. Ο λογος γι αυτο ειναι επειδη οτι απολαμβανουμε να τρωμε περιεχει υδαταν8ρακες. Υδατανθρακες υπαρχουν σχεδον παντου και γι αυτο ειναι δυσκολο να τους χειριστουμε σε ένα προγραμμα διαιτας. Αποτελουν όμως την κυρια πηγη ενεργειας για τον οργανισμο. Όπως και στις πρωτεινες, 1γρ υδαταν8ρακων αποδιδει 4 8ερμιδες

ΛΙΠΗ: 1γρ λιπους αποδιδει 9 θερμιδες. Αυτο εξηγει και το γεγονος ότι τροφες υψηλες σε πρωτεινη εχουν λιγες θερμιδες, ενω τροφες πλουσιες σε λιπη εχουν περισσοτερες. Αυτος ειναι και ο λογος που κυκλοφορει στην αγορα μια πληθωρα "χαμηλων σε λιπαρα" τροφιμων και γιατι ο περισσοτερος κοσμος νομίζει ότι τα λιπη τους παχαινουν. ΜΑΝΤΕΨΤΕ....ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

Τα λιπη δε σε παχαινουν. Το να τρως πολλες 8ερμιδες παχαινει. Ο μονος λογος που παχαινουμε ειναι η καταναλωση περισσοτερων θερμιδων απο αυτες που εχει αναγκη ο οργανισμος του κα8ε ενα ξεχωριστα (παρατηρηστε το καταγραφοντας το κα8ετι που φαγατε σε μια ημερα και κοιτωντας στο τελος τον 8ερμιδομετρητη..8α εκπλαγειται με το ποσες παραπανω 8ερμιδες καταναλωνουμε την ημερα....!!!). Απο που προερχονται οι θερμιδες αυτες δεν εχει σημασια.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ.......!!!!!
ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΗΜΕΡΑ ....? ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΛΙΠΗ...Απορία!!!!
(στο επομενο post θα σας πω ακριβως πως να τα υπολογησετε)!!!

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΟΛΑ...ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ...!!!ΜΗΝ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ...ΕΓΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ...!!!
Σελίδες: [1]