GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Ιανουάριος 27, 2023, 16:51:47 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1] 2 »
1  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Η δύναμη της βλακείας στις: Αύγουστος 04, 2008, 06:10:38 πμ
 Είναι η πιο επικίνδυνη δύναμη του κόσμου. Δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε, αλλά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε. Αν και, κάποιες φορές, μας βοηθά να προοδεύσουμε.


«Δύο πράγματα είναι ατελείωτα: το σύμπαν και η βλακεία του ανθρώπου, όμως για το συμπάν δεν είμαι ακόμα σίγουρος». Αυτή η φράση, που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, εκφράζει μια πανάρχαια ιδέα. Άλλωστε ο πρώτος βλάκας της ιστορίας δεν ήταν άλλος από τον Αδάμ, που έχασε τον Παράδεισο, για να φάει ένα φρούτο.


Στην άκρη της γλώσσας
Τι εννοούμε όμως με τη λέξη «βλακεία»; Η έννοια, αν και είναι ενστικτωδώς γνωστή σε όλους, μοιάζει να ξεφεύγει από οποιονδήποτε θεωρητικό ορισμό. Δεν είναι απλώς το αντίθετο της εξυπνάδας, γιατί υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που, κάποιες φορές, συμπεριφέρονται σαν βλάκες.
Ο μοναδικός που κατάφερε να δώσει έναν πειστικό ορισμό στη βλακεία ήταν, το 1988, ο ιστορικός και οικονομολόγος Κάρλο Τσιπόλα: βλάκας είναι αυτός που προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο αλλά παράλληλα δεν πετυχαίνει κάποιο πλεονέκτημα για τον εαυτό του ή ακόμα και υφίσταται ζημιά και ο ίδιος. «Η ζωή μας είναι γεμάτη απώλειες χρήματος, χρόνου, ενέργειας, ησυχίας και καλής διάθεσης, λόγω των απίθανων πράξεων κάποιου παράλογου πλάσματος που μας τυχαίνει τις πιο απρόσμενες στιγμές και ζημιώνει, ακυρώνει και δυσκολεύει τη ζωή μας, χωρίς να έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από τις πράξεις του», γράφει ο Τσιπόλα. Ένα πράγμα είναι λοιπόν ξεκάθαρο: η βλακεία έχει μια ευκρινή κλίση να μεταφράζεται σε πράξεις, και αυτό την καθιστά επικίνδυνη.
Πηγή γέλιου
Σύμφωνα με τον Τσιπόλα, που αναγνώρισε τους «5 θεμελιώδεις νόμους της βλακείας», τα έξυπνα άτομα έχουν την τάση να υποτιμούν τους κινδύνους που συνδέονται με τη βλακεία. Με αυτόν τον τρόπο η βλακεία γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη από την κακία, γιατί η κακία διαθέτει μια κατανοητή λογική, και έτσι μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί.
Ακριβώς για να απομακρύνουμε το φόβο της βλακείας (καταλογίζοντάς την σε άλλους) ή για να παρηγορηθούμε για το πόσο αναπόφευκτη είναι, ανέκαθεν η βλακεία προσφέρει πλούσια κωμικά εναύσματα. Βλάκες είναι πολλοί πρωταγωνιστές κινηματογραφικών ταινιών, αλλά πριν από αυτούς βλάκες ήταν κάποιες μορφές της λογοτεχνίας, όπως ο πρωταγωνιστής στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα: ένας (βλάκας) ηγεμόνας πείθεται από έναν απατεώνα ράφτη να φορέσει ένα εκπληκτικό ρούχο, που θα είναι αόρατο στους βλάκες. Ο αυτοκράτορας πέφτει στην παγίδα, όμως κανείς, για να μην παραδεχτεί τη βλακεία του και εναντιωθεί στο βασιλιά, δεν τολμά να πει ότι δε βλέπει το ρούχο (που δεν υπάρχει). Μόνο ένα παιδί φωνάζει δυνατά ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, αποκαλύπτοντας την απάτη.
Βλάκες είναι επίσης οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν σε διάφορα ανέκδοτα αλλά και τα γαϊδούρια των παραμυθιών, όπως ο γάιδαρος στον οποίο μεταμορφώνεται ο Πινόκιο όταν σταματά να μελετά για να μπορεί να γλεντά. Στο έργο Δείπνο ηλιθίων, οι πρωταγωνιστές έχουν ένα χόμπι: ψάχνουν βλάκες για να τους καλούν για φαγητό, ώστε να διασκεδάζουν σε βάρος τους (όμως στο τέλος ένας βλάκας θα τους κοροϊδέψει). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα Βραβεία Δαρβίνου, μια αναγνώριση για όσους «συνέβαλαν στη βελτίωση της ανθρώπινης γενετικής δεξαμενής αποχωρώντας από αυτή με τρόπο θεαματικά βλακώδη». Ένα παράδειγμα; Ο 33χρονος Άγγλος που τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ήθελε να διαπιστώσει αν το μπουφάν που φορούσε μπορούσε να αντέξει τις μαχαιριές.
Πώς λειτουργεί;
Όταν όμως γελάμε με τη βλακεία, μπορούμε να την κάνουμε «συμπαθητική» και συνεπώς να την υποτιμήσουμε περαιτέρω. Αν στην τέχνη ο βλάκας είναι εντελώς αναγνωρίσιμος, δεν ισχύει το ίδιο για την αληθινή ζωή. Έχει βασική σημασία να συνειδητοποιήσουμε περί τίνος πρόκειται, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τις συνέπειες. Δε θα μπορέσουμε ποτέ να τη νικήσουμε ολοκληρωτικά, όμως τα αποτελέσματά της μπορούν να είναι λιγότερο βαριά αν καταλάβουμε πώς λειτουργεί. Άλλωστε η βλακεία έχει τρία χαρακτηριστικά.
Σαν τα διαμάντια
1) Η βλακεία είναι ασυναίσθητη και υποτροπιάζει. «Ο κίνδυνος της βλακείας προέρχεται από τον βλάκα που δεν ξέρει ότι είναι βλάκας», εξηγεί ο Τσιπόλα. «Αυτό δίνει μεγαλύτερη δύναμη και αποτελεσματικότητα στην καταστρεπτική δράση της». Ο βλάκας δε γνωρίζει τα όριά του, παραμένει προσκολλημένος στις πεποιθήσεις του και δεν ξέρει πώς να αλλάξει, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει επ’ άπειρον τα ίδια λάθη.

Σε κλινικό επίπεδο, η βλακεία είναι η χειρότερη ασθένεια, γιατί είναι αθεράπευτη. Ο βλάκας έχει την τάση να επαναλαμβάνει πάντα την ίδια συμπεριφορά, γιατί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί και συνεπώς δεν μπορεί να αυτοδιορθωθεί. Ο βλάκας είναι σαν τα διαμάντια: παντοτινός.
Μεταδοτικότητα
2) Η βλακεία είναι μεταδοτική. Το πλήθος, δηλαδή, συμπεριφέρεται με περισσότερο βλακώδη τρόπο από τα μεμονωμένα άτομα που το συνθέτουν. Αυτό εξηγεί γιατί ολόκληροι λαοί (όπως η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία) μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, ώστε να επιδιώκουν τρελούς σκοπούς. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ψυχολογία. Η συναισθηματική μετάδοση, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας, μειώνει την κριτική ικανότητα. Παρατηρείται τότε η «πόλωση της λήψης αποφάσεων»: επιλέγεται η πιο απλή λύση, που συνήθως είναι και η λιγότερο έξυπνη.
Έπαινοι και κολακείες
3) Εκτός από το πλήθος, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που γιγαντώνει τη βλακεία: η εξουσία. «Η εξουσία αποβλακώνει», έγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε. Τα άτομα που έχουν εξουσία τείνουν να πιστεύουν ότι, ακριβώς επειδή έχουν εξουσία, είναι οι καλύτεροι, οι πιο ικανοί, οι πιο έξυπνοι, οι πιο σοφοί από όλη την ανθρωπότητα. Εξάλλου, περιστοιχίζονται από αυλικούς, οπαδούς και κερδοσκόπους, που ενισχύουν διαρκώς αυτή την ψευδαίσθηση. Με αυτό τον τρόπο όποιος βρίσκεται στην εξουσία καταλήγει να διαπράττει κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες ανοησίες. Άλλωστε η εξουσία (πολιτική, οικονομική ή γραφειοκρατική) αυξάνει το βλαπτικό δυναμικό ενός βλάκα. Το πιο ακραίο παράδειγμα έρχεται από την ταινία S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, όπου μια ομάδα ηλιθίων φτάνει στο σημείο να πυροδοτήσει μια συσκευή που θα φέρει το τέλος του κόσμου, αφανίζοντας τον πλανήτη. Δε χρειάζεται όμως να ανατρέξουμε στην επιστημονική φαντασία, καθώς η ιστορία βρίθει περιστατικών με συγκλονιστικά λάθη εκτίμησης.
Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ στις 14 Ιουλίου του 1789 (την ημέρα της κατάληψης της Βαστίλης, το γεγονός με το οποίο ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση) σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Σήμερα τίποτα καινούριο». Η ίδια ανόητη αίσθηση του ανίκητου ίσως οδήγησε τον Τζορτζ Άρμστρογκ Κάστερ να επιτεθεί στους Ινδιάνους της Μοντάνα το 1876 (κοντά στον πύργο Λιτλ Μπιγκ Χορν εκατοντάδες άντρες του αμερικανικού στρατού κατασφάχτηκαν από τη συμμαχία των Ινδιάνων Σιου με τους Σεγιέν) ή τον Ναπολέοντα να εισβάλει στη Ρωσία το χειμώνα του 1812 (κατά τη διάρκεια του οποίου η Μεγάλη Στρατιά της Γαλλίας αποδεκατίστηκε από το κρύο και την ανέχεια). Χωρίς να υπολογίσουμε τις –προβλεπόμενες– πανωλεθρίες στο Βιετνάμ και το σημερινό Ιράκ.
Και αν είμαι εγώ ο βλάκας;
Σε αυτό το σημείο, όμως, ήρθε η ώρα για ένα συλλογισμό. Δεδομένου ότι το χαρακτηριστικό του βλάκα είναι ότι δε γνωρίζει πως είναι βλάκας, αν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε βλάκες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν είμαστε. Τουλάχιστον κάποιες φορές ή σε κάποιες περιπτώσεις. Έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε βλακεία όλες τις συμπεριφορές που δεν εντάσσονται στα δικά μας νοητικά σχήματα. Όμως το να πιστεύουμε πως μόνο οι άλλοι είναι βλάκες είναι ένας φαύλος κύκλος και... μεγάλη βλακεία. Σε καθένα από εμάς υπάρχει ένας παράγοντας βλακείας που είναι πάντα μεγαλύτερος απ’ όσο πιστεύουμε. Το οποίο δεν είναι υποχρεωτικά μπελάς. Ίσως μάλιστα η βλακεία να έχει εξελικτική λειτουργία: μας αναγκάζει να κάνουμε ριψοκίνδυνες πράξεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να είναι περισσότερο χρήσιμες από την απραξία. Η βλακεία, καθώς είναι μια παράλογη συμπεριφορά, επιτρέπει στον άνθρωπο να δέχεται προκλήσεις που διαφορετικά δε θα δεχόταν. Και η παρεκτροπή λόγω της βλακείας οδηγεί στην πρόοδο και την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων. Η βλακεία, λοιπόν, μας επιτρέπει να κάνουμε λάθη, και από την εμπειρία του λάθους έρχεται πάντα η πρόοδος της γνώσης. Συνεπώς ένα σημείο-κλειδί για να εξαλείψουμε τη βλακεία είναι να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να διορθωθούμε. Όπως έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Πολ Βαλερί: «Υπάρχει ένας βλάκας μέσα μου. Πρέπει να επωφεληθώ από τα λάθη του».
Με ποιον τρόπο όμως; Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Μεγάλη Βρετανία, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Journal of Cognitive Neuroscience, εντόπισε μια περιοχή του εγκέφαλου, στον κροταφικό φλοιό, που ενεργοποιείται κάθε φορά που πρόκειται να διαπράξουμε το ίδιο λάθος: ένας συναγερμός μας εμποδίζει να πέσουμε στα ίδια σφάλματα. Αν λοιπόν η βλακεία οφείλεται σε μια ανωμαλία σε αυτή την περιοχή, ίσως μια μέρα καταφέρουμε να τη διορθώσουμε με μια χειρουργική επέμβαση. Αρκεί να μην πέσουμε στα χέρια ενός βλάκα γιατρού...


2  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; στις: Ιούλιος 26, 2008, 04:51:48 πμ
Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να μεταδίδουμε  τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως
το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από
τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί
πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να
τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να
το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ,
ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε
νερό για 14 χρόνια !!!

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το
περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί.
Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ.., PhD
Υπεύθυνος
Περιβαλλοντικής
Διαχείρισης ΣΕ

 up
3  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Για να γελάσουμε λίγο! στις: Ιούλιος 17, 2008, 13:19:57 μμ
Mια γυναίκα κατά τη διάρκεια που ο αντρας
της λειπει στη δουλεια φερνει
τον εραστη της σπιτι. Ο 9 χρονος γιος της
γυρναει σπιτι πιο νωρις τους
ßλεπει κ κρυßεται στη ντουλαπα για να
παρακολουθει!!


Εντελως ξαφνικα οµως γυρναει σπιτι κ ο
πατερας του παιδιου. Τοτε η
γυναικα κρυßει γρηγορα τον εραστη της στη
ντουλαπα µην ξεροντας οτι ειναι
ηδη εκει το παιδι της!!!Tο µικρο αγορι λεει: 'Σκοτεινα εδω.'Ο αντρας λεει: 'Ναι ειναι.'


Αγορι: 'Εχω µια µπαλα του µπειζµπολ!'


Αντρας: 'Μπραßο'Αγορι: 'Θες να την αγορασεις ?'


Αντρας: 'Οχι ευχαριστω'Αγορι: 'Ενταξει! Αλλα ο µπαµπας µου ειναι
εκει εξω!!'

Αντρας: 'OK, λεγε ποσα??'


Αγορι: '250€'


Σε λιγες ßδοµαδες συµßαινει ακριßως το
ιδιο πραγµα κ ετσι το αγορι κ ο
εραστης ßρισκονται ξανα στην ντουλαπα!Αγορι: 'Σκοτεινα εδω.'Αντρας: 'Ναι ειναι.'


Αγορι: 'Εχω ένα ρόπαλο του µπειζµπολ!!'Ο αντρας θυµαται την προηγουµενη φορα
οποτε ρωταει το αγορι, ' Λεγε ποσα?'


Αγορι: '750€'


Αντρας: 'Το παιρνω'


Μερικες µερες αργοτερα, ο πατερας λεει στο
µικρο του γιο, 'Παρε το ροπαλο
σου κ τη µπαλα του µπειζµπολ κ παµε στο
παρκο να παιξουµε σαν πατερας µε
γιο! '


Ετσι το αγορι λεει 'Δεν µπορω τα πουλησα
κ τα δυο'


'Ποσο?', τον ρωτα ανυποψιαστος ο
πατερας του.


Αγορι: '1000€'

'Ειναι απαισιο που συµπεριφερεσαι κατ
αυτον τον τροπο στους φιλους σου,
ντρεποµαι που ειµαι πατερας σου, παµε
γρηγορα στην εκκλησια να
εξαµολογηθεις', λεει ο πατερας κ τον
τραßαει προς την εκκλησια.

Φθανοντας, ο πατερας του µικρου παιδιου
τον ßαζει να καθησει κ κλεινει
πισω του την πορτα του εξοµολογητηριου.Tο αγορι λεει: "Σκοτεινα εδω"


Και ο παπας απαντα: "Μην ξαναρχιζεις,
ποσα θες?!!!
4  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / πως να κάνεις ευτυχισμένο έναν άντρα!!! στις: Ιούλιος 16, 2008, 21:22:18 μμ
Θα πρέπει:
• Να του κάθεσαι, αλλά όχι από την αρχή, γιατί θα σε θεωρήσει εύκολη και δεδομένη!
• Να του κάνεις ότι θέλει στο κρεβάτι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά, προς Θεού, μη φανεί ότι το έχεις ξανακάνει, γιατί θα σε θεωρήσει εύκολη και θα ξενερώσει!
• Αν δεν το κάνεις καλά, είσαι ξενέρωτη!
• Αν το κάνεις πολύ καλά, είσαι π......α!
• Αν το έχεις ξυρισμένο... «ύποπτο»... με τι τσουλί έχουμε μπλέξει;!!!
• Αν έχει τρίχες... αηδία!!!
• Να έχεις στην εντέλεια νύχια, μάτια, μαλλιά, ρούχα, αλλά προσοχή:
Είναι φοβερή σπατάλη χρόνου και χρημάτων να πηγαίνεις κομμωτήριο, γυμναστήριο, μανικιούρ-πεντικιούρ και για ψώνια... Αυτά τα κάνουν οι ανεγκέφαλες. Τσ, τσ, τς!!!
• Να δείχνεις έξυπνη (μην πούνε ότι κυκλοφορούμε με κανένα βλήμα), αλλά μην το παρακάνεις γιατί μπορεί να νιώσει μειονεκτικά!
• Να θες και να μη θες να κάνεις οικογένεια:
Αν θες, είσαι κατίνα και θέλεις να τον τυλίξεις.
Αν δε θες, είσαι επιπόλαιη, ελαφρών ηθών και δεν μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά!

Προσοχή:
• Αν τον περιποιείσαι πολύ, μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια «τυλίγματος»!!
• Αν δεν τον περιποιείσαι πολύ......ως αδιαφορία.....!!!
• Η πολλή δουλειά και η ενασχόληση με την καριέρα μπορεί να εκληφθεί ως
'τσ, τσ, γυναίκα είναι αυτή;'
Το αντίθετο σημαίνει ότι είσαι κατίνα και χωρίς στόχους!!!!
• Αν μαγειρεύεις καλά, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να τον τυλίξεις!!
• Αν είσαι νοικοκυρά και τακτική, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να τον τυλίξεις!
• Αν δεν κάνεις τα δύο παραπάνω, είσαι ανεπρόκοπη, δεν είσαι για σπίτι και γιατί να σε παίρνει κανείς στα σοβαρά!!
• Αν τον παίρνεις συχνά τηλέφωνο, μπορεί να σημαίνει ότι θέλεις να τον τυλίξεις και ασφυκτιά!!
• Αν όχι, το παίζεις γκόμενα!!
• Αν είσαι προοδευτική, ανοικτόμυαλη και μοντέρνα......π.......α!!
• Αν είσαι συντηρητική, το μόνο που θέλεις είναι να παντρευτείς, άρα να τον τυλίξεις!!!

Άντε βγάλε άκρη..
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ
5  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / Απ: idoser το ναρκωτικο του internet!!!!!! στις: Ιούλιος 11, 2008, 03:45:10 πμ
Καλησπέρα παιδιά.φιλε μου arxo πολύ καλός ο σχολιασμός σου για το θέμα, σου βγάζω το καπέλο…..οπός εσύ έτσι και εγώ κατέβασα το πρόγραμμα για να δω τη είναι αυτό το i-doser  και  πήρα λοιπόν την (δόση) μου,ακουσα για κανενα 20λεπτο,
Με προκάλεσε δυσφορία και όταν έπεσα για ύπνο είδα πολύ παράξενα όνειρα!             
6  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Τι μυστικά κρύβει ο αριθμός 11 στις: Ιούλιος 11, 2008, 03:19:03 πμ
να πάω για ποτό
7  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / idoser το ναρκωτικο του internet!!!!!! στις: Ιούλιος 07, 2008, 05:49:17 πμ
Το ναρκωτικό που αναμένεται να σημαδέψει τον εικοστό πρώτο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να κατασκευάζεται και να διακινείται μέσω Ιντερνετ. Ο λόγος για το iDoser, τη νέα εθιστική «ουσία» που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο και δεν λαμβάνεται με χάπια, ενέσεις ή εισπνοές, αλλά κυκλοφορεί σε ψηφιακά αρχεία, που οι χρήστες κατεβάζουν εύκολα από το Διαδίκτυο. Η «δόση» είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία .mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. Οι χρήστες δεν έχουν παρά να τα αναζητήσουν στις εκατοντάδες ιστοσελίδες-βαποράκια, να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και με ένα ειδικό πρόγραμμα, που διατίθεται δωρεάν στο Ιντερνετ, να τα αποσυμπιέσουν, να τα ακούσουν και να φτιάξουν… κεφάλι στην κυριολεξία, αφού τα ηχητικά αυτά ναρκωτικά δρουν κατευθείαν στον εγκέφαλο.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (τα λεγόμενα υποηχητικά κύματα) που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα κύματα άλφα (τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz) έχουν χαλαρωτική δράση, όμως υπάρχουν και άλλα που προκαλούν αντιθέτως υπερδιέγερση και ευφορία.

Ηδη οι αρχές έχουν εντοπίσει αμέτρητες ιστοσελίδες όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τη δόση τους. Μάλιστα, υπάρχει και ιστοσελίδα όπου παρέχονται οδηγίες χρήσης του νέου ναρκωτικού για τους αρχάριους και πωλούνται CDs με τραγούδια-«δόσεις». Οπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα κοινά ναρκωτικά, οι πρώτες χαμηλές «δόσεις» παρέχονται δωρεάν, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Ακόμα όμως και οι πιο ισχυρές «δόσεις» προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 5 ευρώ το τραγούδι), παρά το γεγονός ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές. Την ίδια στιγμή, στο YouTube μπορεί να βρει κανείς πολλά σχετικά βιντεάκια και να δει νέους να παραληρούν από ευφορία τη στιγμή που δοκιμάζουν το ναρκωτικό της ψηφιακής εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των υποηχητικών κυμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο για τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες στο εξωτερικό τα χρησιμοποιούν ως κατασταλτικά μέσα, για παράδειγμα, στις ντισκοτέκ ώστε να ηρεμούν τη νεολαία. Η χρήση τους έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και σε στρατιωτικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση των cyber-ναρκωτικών δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα. Οι ειδικοί έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με το μέγεθος και τις επιπτώσεις του εθισμού.

Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν και υπολόγισαν την αθροιστική επίδραση του ήχου και του ecstasy στον εγκέφαλο πειραματόζωων. «Χορηγήσαμε σε ποντίκια μία μικρή δόση ecstasy ανίκανη να προκαλέσει την παραμικρή νευρολογική επίδραση και στη συνέχεια χορηγήσαμε στα ίδια ποντίκια μία “δόση” ήχου 95 ντεσιμπέλ, τη μέγιστη που επιτρέπεται στις ντισκοτέκ. Αμέσως διαπιστώσαμε ενίσχυση της επίδρασης του ecstasy. Και όχι μόνο: όταν αυξήσαμε την αρχική δόση του ecstasy, η μετέπειτα “δόση” του ήχου προκάλεσε ενίσχυση της επίδρασης που διήρκεσε πέντε ολόκληρες ημέρες» εξήγησε ο Μικελάντζελο Ιανόνε, ερευνητής από το Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών του Καταντζάρο. «Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα είδη ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα το ecstasy, καταναλώνονται σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες σε περιστάσεις όπως ρέιβ-πάρτι, όπου προφανώς η μουσική ενισχύει την επίδρασή τους

πηγή espresso8  Κουβεντούλα / Ελεύθερος χρόνος / Νυφικά από... χαρτί υγείας!!!! στις: Ιούνιος 24, 2008, 05:46:03 πμ
Μπορεί στην ομορφότερη μέρα της ζωής της, κάθε μέλλουσα νύφη να ονειρεύεται να φορέσει μετάξια, οργάντζες και δαντέλες, αλλά οι... δύσκολοι καιροί φαίνεται ότι έχουν επιφέρει αλλαγές σε όλα. Ακόμη και στα νυφικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που έξι σχεδιαστές μόδας παρουσίασαν τις ισάριθμες δημιουργίες τους για το κοινό στο Ripley's Believe It or Not!, στην Times Square της Νέας Υόρκης. Με τη διαφορά ότι οι δημιουργίες αυτές ήταν εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένες από... χαρτί τουαλέτας!

Οι έξι ευφάνταστοι μέτρ παρουσίασαν τα ρούχα και συναγωνίστηκαν για το ποιος θα λάβει την επιταγή των 1.000 δολαρίων που είχε οριστεί για το νικητή από την American Express. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από υπεύθυνους του καταστήματος όπου εκτέθηκαν τα νυφικά, καθώς και από τα ιδρυτικά στελέχη της ιστοσελίδας Cheap-Chic-Weddings.com. Οι όροι του διαγωνισμού προέβλεπαν ότι ο κάθε σχεδιαστής θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το νυφικό του, μόνον όμως εφόσον για να το φτιάξει, χρησιμοποίησε χαρτί τουαλέτας και ένα εκ των δύο: Αυτοκόλλητη ταινία ή κόλλα.

Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Katrina Chalifoux από το Rockford, η οποία χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να φτιάξει το νυφικό, για το οποίο χρησιμοποίησε μόνον χαρτί υγείας και αυτοκόλλητη ταινία.

Ο Terro Glover από το Marlin του Texas αναδείχθηκε δεύτερος, λαμβάνοντας δωροεπιταγή 500 δολαρίων επίσης από την American Express, ενώ η Ann Lee από τη Honolulu, κατετάγη τρίτη και έφυγε πλουσιότερη κατά 250 δολάρια. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά.


πηγη cosmo.gr
9  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Παράδεισος και κόλαση στις: Ιούνιος 23, 2008, 00:01:33 πμ
Παράδεισος είναι το μέρος εκείνο όπου
Οι Αστυνομικοί είναι Άγγλοι
Οι Μηχανικοί είναι Γερμανοί
Οι μάγειρες είναι Γάλλοι
Οι εραστές Έλληνες
Και όλο αυτό το διοικούν Σουηδοί

Αντίθετα Κόλαση είναι το μέρος εκείνο όπου
Οι αστυνομικοί είναι Γάλλοι
Οι μηχανικοί είναι Άγγλοι
Οι μάγειρες είναι οι Γερμανοί
Οι εραστές είναι Σουηδοί
Και όλο αυτό διοικείται από Έλληνες
10  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Η εξίσωση του τέλειου σάντουιτς!!! στις: Ιούνιος 22, 2008, 04:57:50 πμ

Το τέλειο σάντουιτς δια των μαθηματικών επιχείρησαν να δημιουργήσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Μ. Βρετανίας, καταλήγοντας στην ιδανική δοσολογία των προϊόντων που περιλαμβάνει βάσει εξίσωσης.

Στην εξίσωση που δημιούργησαν υπάρχουν εννέα μεταβλητές προκειμένου να δημιουργηθεί το τέλειο σάντουιτς με τυρί.

Ο μαθηματικός τύπος είναι W=[1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100).

Όπως εξηγείται, όπου W είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, b το πάχος του ψωμιού και d η σύστασή του, s είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και m ο όγκος της μαγιονέζας. Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι (I), τις πίκλες (p) και την τομάτα (v).

Όπως έγινε γνωστό για την έρευνα του καθηγητή Τζεφ Νιούτ χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης για να μελετηθούν πολλές εκατοντάδες είδη τσένταρ.

Επίσης για α εντοπισθεί, σύμφωνα πάντα με τη γεύση και την υφή, η απαραίτητη ποσότητα αναλόγως των διαφόρων προστιθέμενων συστατικών.


Πηγή: cosmo.gr


εμένα προσωπικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση να δούμε  τη άλλο θα κάνουν!!!   
11  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / Ατάκες αντρών και γυναικών για να ρίξουν χυλόπιτα στις: Ιούνιος 22, 2008, 04:45:01 πμ
  Οι 10 ατάκες που λέει μια γυναίκα για να ρίξει χυλόπιτα και τι πραγματικά εννοεί:
1. Σε βλέπω σαν αδελφό μου
(Μου θυμίζεις τον Κουασιμόδο στην Παναγία των Παρισίων)
2. Έχουμε μια μικρή διαφορά ηλικίας
(Συνομήλικος της Ακρόπολης είσαι; )
3. Δεν με ελκύεις με αυτόν τον τρόπο
(Είσαι ο πιο άσχημος τύπος που έχω δει ποτέ μου)
4. Η ζωή μου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη αυτήν την εποχή
(Δεν θέλω να περάσω όλο το βράδυ μαζί σου γιατί θα ακούσεις όλα τα τηλεφωνήματα από τους άνδρες με τους οποίους βγαίνω)
5.Έχω ήδη ερωτικό δεσμό
(Ο οποίος είναι ο αρσενικός μου γάτος και μια μεγάλη σακούλα ποπκόρν)
6. Δεν βγαίνω ραντεβού με άνδρες από την δουλειά μου
(Άκουσε, φιλαράκο, δεν θα έβγαινα μαζί σου ακόμη και αν ήσουν ο τελευταίος άνδρας στο σύμπαν, πόσο μάλιστα στο κτίριο)
7. Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω
(Δεν φταίω εγώ, εσύ φταις)
8. Ασχολούμαι με την καριέρα μου
(Ακόμη και κάτι τόσο βαρετό και μη ικανοποιητικό σαν την καριέρα μου είναι καλύτερο από το να βγω μαζί σου)
9. Δεν θέλω να δεσμευτώ
(Έχω ξεκόψει κάτι κρύους σαν και σένα)
10. Ας μείνουμε φίλοι
(Σε θέλω να είσαι κοντά μου για να σου λέω με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλα εκείνα που θα γίνονται με τους άλλους άντρες όταν κάνω έρωτα μαζί τους)

Οι 10 ατάκες που λέει ένας άντρας για να ρίξει χυλόπιτα και τι πραγματικά εννοεί:
1. Σε βλέπω σαν αδελφή μου
(Είσαι άσχημη)
2. Έχουμε μια μικρή διαφορά ηλικίας
(Είσαι άσχημη)
3. Δε με ελκύεις με αυτόν τον τρόπο
(Είσαι άσχημη)
4. Η ζωή μου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη αυτή την εποχή
(Είσαι άσχημη)
5. Έχω ήδη ερωτικό δεσμό
(Είσαι άσχημη)
6. Δε βγαίνω ραντεβού με γυναίκες από την δουλειά μου
(Είσαι άσχημη)
7. Δε φταις εσύ, εγώ φταίω
(Είσαι άσχημη)
8. Ασχολούμαι με την καριέρα μου
(Είσαι άσχημη)
9. Δε θέλω να δεσμευτώ
(Είσαι άσχημη)
10. Ας μείνουμε φίλοι
(Είσαι απελπιστικά άσχημη)αφιερωμένο στα κορίτσια του forum και στον φιλο θεοχαρι
12  Κουβεντούλα / Male Section / Απ: γιατι γουσταρω που ειμαι αντρας !!!!!!! στις: Ιούνιος 22, 2008, 04:29:58 πμ
το θέμα το ανέβασα για να γελάσουμε έτσι!. χωρίς της γυναίκες δεν υπάρχει ζωή!!!!!!! τουλάχιστον για μενα!

θεοχαρη  είσαι θεός γέλασα πολύ lol   
13  Κουβεντούλα / Male Section / γιατι γουσταρω που ειμαι αντρας !!!!!!! στις: Ιούνιος 20, 2008, 23:48:04 μμ
1) Οι τηλεφωνικές συνομιλίες δεν διαρκούν πάνω από 30 δευτερόλεπτα!

2) Οι σκηνές με γυμνό στις ταινίες είναι κυρίως γυναικείες..

3) Γνωρίζω πως δουλεύει το αυτοκίνητο!

4) Οι πενθήμερες διακοπές χρειάζονται μια βαλίτσα μόνο!

5) Τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου έχει ποδόσφαιρο!

6) Η ουρά για να πάω στις τουαλέτες είναι κατά 80% μικρότερη!

7) Ανοίγω τα βαζάκια και τις κονσέρβες μόνος μου!

Ανεση Ο κώλος μου δεν είναι πότε λόγος για να μου πάρουν συνέντευξη..

9) Όλοι οι οργασμοί μου είναι αληθινοί!!!!

10) Δεν χρειάζεται να κουβαλάω μια τσάντα γεμάτη με άχρηστα πράγματα!!

11) Το επίθετο μου μένει πάντα το ίδιο!

12) Μπορώ να κάνω μπάνιο και να ετοιμαστώ σε δέκα λεπτά!

13) Άσο σεξ και να κάνω δεν χάνω πότε την υπόληψη μου..

14) Τα εσώρουχα μου κοστίζουν 15 ευρό (συσκευασία των 3)

15) Δεν χρειάζεται να ξυρίζομαι από τον λαιμό και κάτω!

16) Όλα στο πρόσωπο μου μένουν στο αρχικό τους χρώμα!

17) Τα προκαταρκτικά στο σεξ είναι προαιρετικά...

18) Επιτρέπεται το ρέψιμο..

19) Το να μην γουστάρω μια γκόμενα δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να την πηδήξω...

20) Κάνεις δεν σκέφτεται κρυφά αν τα καταπίνω η όχι!!

21) Κάνεις δεν χαζεύει το στήθος μου όταν μου μιλά!!

22) Στο συνεργείο μου λένε πάντα την αλήθεια!

23) Με 400,000,000 σπερματοζωάρια σε μια χ***α θα μπορούσα να διπλασιάσω τον πληθυσμό της γης με 15 προσπάθειες! (θεωρητικά τουλάχιστον)

24) Οι πορνοταινίες βασίζονται στον τρόπο που σκέφτομαι!!!

25) Δεν σε ενδιαφέρει αν κάνεις δεν πρόσεξε το καινούργιο σου κούρεμα!

26) Μπορώ κάποτε να γίνω πρόεδρος της δημοκρατίας!! (χαχα)

27) Δεν χρειάζεται να λέω "πάω να φρεσκαριστώ" όποτε θέλω να πάω για κατούρημα!

28) μπορώ να κατουρήσω όρθιος!!!!   
14  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Απ: Πίνετε κόκα-κόλα, εεέ!! Ας προσέχατε... στις: Ιούνιος 16, 2008, 04:17:22 πμ
euxaristo gia tin info!
15  Μαγειρέματα / Άλλες συνταγές / διαφορεσ ομελετεσ στις: Ιούνιος 11, 2008, 03:31:12 πμ
αΓΕΜΙΣΤΕΣ ΟΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες-6 ασπράδια αυγών
-1/4 κουτ. του γλυκού έτοιμη κρέμα ταρτάρ
-4 κρόκοι αυγών
-2 κουτ. της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1/2 φλιτζανιού χονδροτριμμένο τσένταρ
-1 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
-αλάτι και πιπέρι
-2 κουτ. της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
-1/4 φλιτζανιού ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη τομάτα
-1 λιωμένη πράσινη, καυτερή πιπερίτσα
-2 κουτ. της σούπας ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
-2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι
-1/2 φλιτζανιού γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μεγάλη ταχύτητα, τα ασπράδια και την κρέμα ταρτάρ, μέχρι να ετοιμάσουμε σφιχτή μαρέγκα.
2. Αναμιγνύουμε τους κρόκους και το αλεύρι σε ένα μπολ και χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας μέσα στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας ελαφρά. Κατόπιν, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, το τσένταρ και την παρμεζάνα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο.
3. Αλείφουμε με 1 κουταλιά βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι ή άλλο, αντίστοιχο σκεύος που να μπορεί να μπει στο φούρνο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο. Αδειάζουμε στο τηγάνι τη μισή ποσότητα από το μίγμα που έχουμε ετοιμάσει ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνει από κάτω. Μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 °C για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
4. Βγάζουμε την ομελέτα από το φούρνο και την κόβουμε στη μέση, ετοιμάζοντας δύο μισοφέγγαρα. Σε κάθε μισοφέγγαρο μοιράζουμε τη μισή ποσότητα από την πράσινη καυτερή πιπερίτσα, την τομάτα, τις ελιές, τα κρεμμυδάκια και το γιαούρτι. Διπλώνουμε το κάθε μισοφέγγαρο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, σχηματίζοντας δύο φακελάκια.
5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή, με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το βούτυρο, το υπόλοιπο μίγμα της μαρέγκας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Σερβίρουμε τις ομελέτες ζεστές.


ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
________________________________________
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες-8 αυγά
-1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
-1 πράσινη ή κίτρινη πιπεριά
-1 κολοκυθάκι
-1 μικρή μελιτζάνα
-αλάτι και λίγη ρίγανη
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
-1 μπολ στραγγιστό γιαούρτι
-3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
-1 κουτ. της σούπας βαλσαμικό ξίδι
-αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτά μπαστουνάκια. Τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος προσθέτουμε ένα μικρό κουταλάκι βαλσαμικό ξίδι. Διατηρούμε τα λαχανικά ζεστά.
2. Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε σε ένα μπολ. Τηγανίζουμε 4 ομελέτες σε ένα μικρό τηγάνι ή σαγανάκι. Τις γεμίζουμε με το μίγμα των λαχανικών.
3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού αναμιγνύοντας καλά τα υλικά της. Περιχύνουμε τις ομελέτες με τη σάλτσα γιαουρτιού και ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.


ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ
________________________________________
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες-4 αυγά
-6 βερίκοκα πλυμένα και κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
-3 κουτ. της σούπας κρέμα καρύδας
-3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
-1 κουτ. της σούπας βούτυρο
-1 κουτ. της σούπας καφέ ζάχαρη
-λίγη τριμμένη καρύδα για το σερβίρισμα
-2 κουτ. της σούπας μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σπάμε τα αυγά και ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να ετοιμάσουμε παχύρρευστο και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Κατόπιν, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, την οποία ενώνουμε απαλά, με μια ξύλινη σπάτουλα, με το μίγμα των κρόκων.
3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ροδίζουμε τα βερίκοκα, λίγα κάθε φορά, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας την καφέ ζάχαρη. Μόλις καραμελωθούν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα βερίκοκων στο μισό μίγμα της ομελέτας. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλλο μισό μίγμα της ομελέτας, στην οποία έχουμε προσθέσει τα υπόλοιπα καραμελωμένα βερίκοκα.
4. Σερβίρουμε τις ομελέτες πασπαλίζοντας με τη τριμμένη καρύδα και περιχύνοντας με το μέλι.


ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ
________________________________________
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες-8 αυγά
-4 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος
-4 φρέσκιες τομάτες ή αρκετές λιαστές
-8 φέτες ζαμπόν της αρεσκείας μας
-2 κουτ. της σούπας σπόρους κουκουναριού, καβουρντισμένους
-μερικά φύλλα ρόκας
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-λίγο ελαιόλαδο
-λίγη σάλτσα Γουόστερσαϊρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες τομάτες (αντί για λιαστές), ακολουθούμε την εξής διαδικασία: κόβουμε τις τομάτες σε στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις ψήνουμε για 15 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο, ότι τομάτες και να χρησιμοποιήσουμε.
2. Σπάμε τα αυγά σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε ζωηρά για μερικά λεπτά. Ψήνουμε την ομελέτα σε δύο δόσεις.
3. Κόβουμε την κάθε ομελέτα σε 4 κομμάτια. Οι ομελέτες μας θα πρέπει να παραμείνουν κρεμώδεις και όχι στεγνές. Ετοιμάζουμε σάντουιτς με κομμάτια ομελέτας και ζαμπόν, τομάτες και φύλλα ρόκας, καλά πλυμένα.
4. Πασπαλίζουμε με τους καβουρντισμένους σπόρους κουκουναριού και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγη σάλτσα Γουόστερσαϊρ.

ΦΡΙΤΑΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ
________________________________________
Από τα πιο νόστιμα πρώτα πιάτα της Μεσογειακής Κουζίνας, η φριτάτα ετοιμάζεται εύκολα και, μάλιστα, όπως και η στραπατσάδα,μπορεί να ετοιμαστεί με μία πληθώρα υλικών που θα βρούμε στο ψυγείο ή το ντουλάπι μας. Όπως τα περισσότερα πιάτα αυτού του αφιερώματος, εκτός από πρώτο, μπορεί να σερβιριστεί και σαν κύριο, σε ένα ανεπίσημο γεύμα ή σε δείπνο.

ΜΕΡΙΔΕΣ 6
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΔΥΣΚΟΛΙΑ **

ΥΛΙΚΑ
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
5 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 κονσέρβα ολόκληρα, αποφλοιωμένα τοματάκια
1/2 κιλό ζαμπόν ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού κεφαλοτύρι
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουτ. του γλυκού ματζουράνα ξερή
1/2 κουτ. του γλυκού βασιλικό ξερό
αλάτι και πιπέρι
6 αυγά
2 κουτ. της σούπας βούτυρο
μαϊντανό και τοματάκια κοκτέιλ για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα για 8 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τις τομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε τις τομάτες και τα κρεμμύδια με μία τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνουμε το μίγμα αυτό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε το ζαμπόν, το τυρί, τη μαντζουράνα, το μαϊντανό, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι στο μπολ με τα κρυωμένα κρεμμύδια και τις τομάτες. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μικρό μπολ και τα ρίχνουμε στο μίγμα που έχουμε ετοιμάσει. Ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα τηγάνι ή πολύ ρηχό σκεύος που να μπορεί να μπει και στο φούρνο. Τηγανίζουμε τη φριτάτα στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ψηθεί από κάτω, μέχρι τη μέση. Το πάνω μέρος της φριτάτας παραμένει ωμό. Δεν ανακατεύουμε. Μόλις ψηθεί καλά η φριτάτα από κάτω (το βλέπουμε αυτό, αν μετακινήσουμε το τηγάνι με γρήγορες κινήσεις και δούμε ότι η φριτάτα κινείται), τη μεταφέρουμε σε ζεστό γκριλ και ψήνουμε μέχρι να ψηθεί και το πάνω μέρος. Δεν αφήνουμε τη φριτάτα να ροδίσει, γιατί θα στεγνώσει. Σερβίρουμε τη φριτάτα ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη και κρύα. Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με τοματάκια κοκτέιλ και κλαράκια μαϊντανού.για απορίες και ανταλλαγές απόψεων στείλτε μου τα mail σας στο the0george@yahoo.gr


save the planet
Σελίδες: [1] 2 »