Τσουρεκια
υλικα
650 γρ αλευρι
35 γρ βουτηρο γαλακτος (εγω εχω δοκιμασει και σπορελειο και ειναι οκ)
35 γρ βουτηρο αγελαδος
100γρ φρεσκο γαλα
160 γρ αχνη ζαχαρη
3 αυγα
40 γρ νωπη μαγια
100 γρ νερο
5 γρ μαστιχα
5 γρ μαχλεπι
σημειωση ... ολα τα υλικα θα τα μετρησεις πρωτα και θα τα εχεις στον παγκο σου ....ουτε γραμμαριο παραπανω ...
εκτελεση
Σε ενα κατσαρολακι ζεσταινω ολο το βουτηρο ,το γαλα ,την ζαχαρη ,την μαστιχα και το μαχλεπι ( μαστιχα και μαχλεπι εννοειται κοπανισμενα ) ,δεν τα ζεσταινω πολυ ισα να ειναι ελαφρως χλιαρα.
Παραλληλα σε ενα μπρικι ζεσταινω το νερο για να διαλυσω την μαγια , επισης χλιαρο το νερο .Το νερο με την μαγια το ριχνω μεσα στο πρωτο μειγμα και ανακατευω ελαφρα ...
στην συνεχεια ριχνω ολα τα αυγα και απλα τα ανακατευω με ενα πιρουνι .
Το αφηνω στην ακρη .Σε μια λεκανη μεγαλη .(οταν εννοω μεγαλη εννοω γυρω στα 10 λιτρα περιπου )βαζω μεσα ολο το αλευρι ,και κανω μια τρυπα στην μεση και ριχνω τα υλικα που εχω στο κατσαρολακι .
Τα ζυμωνω για 15-20 λεπτα ..μην το φοβασαι εαν κολαει στην αρχη ..μην βαλεις σταγονα αλευρι αλλο ...πιστεψε με οταν περναει η ωρα θα αρχισει και θα ξεκολαει απο τα τοιχωματα της λεκανης .
Τοτε θα ειναι ετοιμο.
Αναβω τον φουρνο στους 50 βαθμους .
το μειγμα μεσα στην λεκανη το φτιαχνω μια ομοιομορφη μπαλα και χαραζω ενα σταυρο με ενα κοφτερο μαχαιρι , και σκεπαζω με μια πετσετα .
Σβηνω τον φουρνο και περιμενω 1λεπτο πριν βαλω την λεκανη μεσα ..
Αφηνω το μειγμα περιπου 30 λεπτα η μεχρι να διπλασιαστει ..( πριν την μιση ωρα μην το ανοιξεις).
Οταν ειναι ετοιμο το ξεφουσκωνω με το χερι μου και αρχιζω να πλεκω πλεξουδες .το μειγμα αυτο βγαζει 4 πλεξουδες περιπου ...
Εχε στο μυαλο σου να μην της κανεις πολυ χοντρες ουτε σφιχτες ...
μην το φοβασαι το ζυμαρι . και στο πλασιμο μην βαλεις αλευρι εαν κολαει ..βαλε λιγο σπορελαιο στα χερια σου ...
Αφηνω παλι τις πλεξουδες σε ζεστο μερος (παλι στον φουρνο)παλι να φουσκωσουν ...
Επειδη δεν θα τα ψησεις ολα μαζι, το δευτερο ταψι (εννοειται οτι εχεις βαλει λαδοκολα ) μην το αφησεις να φουσκωσει πληρως γιατι μεχρι να ψηθει το πρωτο θα εχει παραγινει και θα κατσει οταν θα ειναι στον φουρνο...
Μην ξεχασεις να χτυπησεις σε ενα μπωλακι ενα αυγο με λιγο νερο και να αλειψεις με προσοχη πολυ καλα το τσουρεκι .
ψηνεις στους 150-170 βαθμους για 30-45 λεπτα
Να θυμασαι οτι το πρωτο ταψι μπορει να ψηθει στα 45 λεπτα ενω το δευτερο στα 30 φυσικο ειναι γιατι καιει πιο πολυ ο φουρνος....α και να μην ξεχασεις οταν κρυωσουν μην τα ξεκολησεις απο την λαδοκολλα κοψε γυρω γυρω κοβονται πιο ευκολα αργοτερα ...και οταν εχουν κρυωσει πληρως τυλιξε τα με μεμβρανη πολυ καλα ( εαν τα βαλεις και σε ενα μπωλ δεν θα ηταν ασχημα γιατι ετσι θα διατηρησουν πιο πολυ το αρωμα )
αυτα
Καλη Επιτυχια ..
οπως καταλαβαινεις την εχω κανει απειρες φορες....