GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Ιανουάριος 26, 2022, 06:50:02 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Κρεατικά / BBQ: ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ στις: Ιούνιος 21, 2012, 14:10:48 μμ
BBQ: ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ

ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/forum/30---/158-bbq-----.html

ΥΛΙΚΑ:

DSC_1.jpg


1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
2 αυγά.
150 γρ. ψωμί ψίχα μουσκεμένο.
2 μικρά κρεμμύδια.
Τυρί φέτα για την γέμιση.
Μαϊντανό, λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ:

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά το μίγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί.
Στην συνέχεια αφήνουμε το μίγμα μας στο ψυγείο για λίγες ώρες για να δέσει.
Στην συνέχεια χωρίζουμε σε μερίδες, ανοίγουμε το μπιφτέκι μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία, τοποθετούμε το τυρί στην μέση και κλίνουμε.


DSC_2.jpg



DSC_3.jpg



DSC_4.jpg



DSC_5.jpg



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ:

Για το ψήσιμο στην ψησταριά προτιμώ το κάρβουνο το οποίο είναι εύκολο στην χρήση και κρατάει αρκετή ώρα.
Έχω περιγράψει πολλές φορές έναν εύκολο τρόπο να ανάβουμε το κάρβουνα στην ψησταριά μας δεν μου είναι δύσκολο να το επαναλάβω .


Συγκεντρώνουμε τα κάρβουνα σε ένα σημείο σχηματίζοντας ένα βουναλάκι τοποθετούμε σε 4-5 σημεία στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάβουμε την φωτιά.
Σε 20 λεπτά η φωτιά είναι έτοιμη, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.


DSC_5a.jpg



DSC_5b.jpg


Αφού απλώσουμε τα κάρβουνα μέσα στην σκάφη ψησίματος (προαιρετικό εξάρτημα της ψησταριάς) ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα στάχτη για να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.
Σημ. τα μπιφτέκια δεν χρειάζονται δυνατή φωτιά.


DSC_5c.jpg



Αφού αλείψουμε εξωτερικά τα μπιφτέκια μας με λάδι τα τοποθετούμε πάνω στην σχάρα πριν η σχάρα κάψει αμέσως μετά φροντίζουμε να ανασηκώνουμε το μπιφτέκια τακτικά με μία σπάτουλα για να μην κολλήσουν. Όταν ψηθούν από την μία μεριά ψήνουμε και από την άλλη.


DSC_6.jpg



DSC_7.jpg



DSC_8.jpg







Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.   
2  Μαγειρέματα / Θαλασσινά / ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ BBQ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΣΕ ΣΧΑΡΑ στις: Μάρτιος 26, 2012, 14:14:06 μμ
Συνηθίζεται στις 25 Μαρτίου ημέρα του ευαγγελισμού να τρόμε ψάρια. Ακλουθώντας λοιπόν το έθιμο και μιας και το επέτρεπε η μέρα (λιακάδα και ζέστη) ανάψαμε φωτιά και ψήσαμε τσιπούρες στο BBQ.

Παρακάτω περιγράφετε όλη η διαδικασία του ψησίματος, για να έχετε καλοψημένο και ζουμερό ψάρι χωρίς να έχει κολλήσει στην σχάρα.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/121---bbq---.html

ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ:

τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι.

 

Στην συνέχεια σε 2 - 3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα, ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι.





 

Μερικά λεπτά αργότερα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται πολύ καλά ότι τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

 

 

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά και πέσει η φλόγα τότε απλώνουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας και για να μειώσουμε την ένταση της φωτιά μπορούμε να ρίξουμε στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Εδώ να σημειώσω ότι τα ψάρια θέλουν μέτρια φωτιά για να ψηθούν σιγά και να μην αρπάξουν και καούν εξωτερικά.

 



 

Λίγο πριν βάλουμε τα ψάρια μας στην φωτιά τα αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά.

 

Στην συνέχεια βάζουμε πάνω από τα κάρβουνα την σχάρα μας, ανόητε πως η σχάρα μας πρέπει να είναι inox, και αμέσως μετά βάζουμε τα ψάρια πάνω στην σχάρα πριν η σχάρα προλάβει να κάψει.

 

Χωρίς να χάσουμε χρόνο αμέσως μετά από την τοποθέτηση των ψαριών πάνω στην σχάρα ανασηκώνουμε λίγο με μία τσιμπίδα τα ψάρια μας από την σχάρα όπως φαίνεται στην φωτογραφία,http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/121---bbq---.html αυτό το επαναλαμβάνουμε σε όλη την διάκια του ψησίματος και έτσι αποφεύγουμε να μας κολλήσουν τα ψάρια στην σχάρα. Είναι σημαντικό να μην κολλήσουν τα ψάρια γιατί έτσι χάνουμε το δέρμα του ψαριού και στεγνώνουν.

 



Αφού τα ψάρια μας ψηθούν και από τις δύο πλευρές τα βγάζουμε από την φωτιά και ετοιμάζουμε το λαδολέμονο στο οποίο μπορούμε να ρίξουμε λίγο αλάτι και ρίγανη.



Περιχύνουμε τα ψάρια με το λαδολέμονο και με τα κατάλληλα συνοδευτικά, όπως καλό λευκό κρασί και σαλάτα εποχής μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι, είμαστε έτοιμη. Φυσικά δεν πρέπει να λείπει η καλή παρέα.

 

 


Καλή επιτυχία
        ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/121---bbq---.html
3  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΨΗΜΕΝΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ στις: Μάρτιος 22, 2012, 12:28:54 μμ
Άνοιξη, η καλύτερη εποχή για χορτόπιτα. Αυτή την εποχή τα χόρτα αφθονούν στην ύπαιθρο και τους λαχανόκηπους. Και δεν είναι μόνο ότι αφθονούν αλλά έχουν και ιδιαίτερη γεύση. Πολλά από τα χόρτα που χρησιμοποιούμε στην χορτόπιτα όπως σπανάκι, λάπατο, σέσκουλα, τσουκνίδες, πράσο και άλλα είναι στην εποχή τους. Άρα έχουν το μέγιστο της γεύσης τους.
Όσο για το είδος των χορταρικών που θα χρησιμοποιήσουμε και την αναλογία τους δεν είναι κάτι το στάνταρτ. Όταν αλλάζουμε την αναλογία του κάθε χόρτου έχουμε και διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Το τυρί φέτα σχεδόν πάντα είναι παρόν στην Παρασκευή της χορτόπιτας.
Σήμερα η χορτόπιτα αποτελεί συνοδευτικό ενός μενού η μπορεί να πάρει την θέση κολατσιού. Κάποτε όμως σε δύσκολες εποχές αποτελούσε το κυρίως γεύμα της οικογένειας.
Ψήνοντας την πίτα μας στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο αποκτά μια μοναδική γεύση την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να ζωντανέψω μέσα από αυτό το κείμενο θα περιοριστώ μόνο στην περιγραφή της διαδικασία παρασκευής και ψησίματος.

ΥΛΙΚΑ:

 

Ταψί διαστάσεις 50χ70εκ.
12 φίλα για πίτα στο μέγεθος του ταψιού
1 κιλό περίπου τυρί φέτα
3 κιλά χόρτα πλυμένα και κομμένα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπατο, τσουκνίδα, πρασο)
Αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Ρίχνουμε λίγο λάδι στο ταψί και το απλώνουμε να πάει παντού. Στην συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο και το ραντίζουμε με λάδι όπως στην φωτογραφία.

 http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/118-----.html#118

Πάνω από αυτό το φύλλο απλώνουμε ένα δεύτερο ( κάτω βάζουμε πάντα δυο φύλλα) απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το φύλλο μας μία στρώση χόρτα και ραντίζουμε με λάδι.



Μετά σκεπάζουμε τα χόρτα με ένα φύλλο, σ αυτό απλώνουμε μία στρώση με τυρί φέτα και ραντίζουμε με λάδι.

 

Στρώνουμε εναλλάξ φύλλο με χόρτα και φύλλο με τυρί. Κρατάμε δύο φύλλα τα οποία θα βάλουμε από πάνω στο τέλος και αυτά θα τα ραντίσουμε με λάδι. Μοιράζουμε τα υλικά μας έτσι ώστε να μπουν ομοιόμορφα 5 στρώσεις χόρτα και 4 στρώσεις τυρί. Τέλος κόβουμε σε λουρίδες πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο. Όπως στην φωτογραφία.

 http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/118-----.html#118

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ:

Ανάλογα λοιπόν με το τι ακριβώς θέλουμε να ψήσουμε στον φούρνο μας επιλέγουμε και την ανάλογη ποσότητα ξύλων. Φροντίζουμε να είναι ξερά και λεπτά για να ανάβουν εύκολα και να δίνουν έντονη φλόγα. Για προσάναμμα χρησιμοποιούμε πολύ λεπτά κλαδιά ή λίγο χαρτί, για να βοηθήσουμε το ξεκίνημα της φωτιάς μπορούμε να κάνουμε χρήση οινοπνεύματος.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο γιατί αφήνουν άσχημη μυρουδιά στον φούρνο μας. Αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά τοποθετούμε την πόρτα του φούρνου στην εξωτερική θέση για να μην χάνουμε θερμότητα, ενώ ο καπνός φεύγει χωρίς να εμποδίζετε. Όταν αρχίζει να αναπτύσσετε θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο του φούρνου ο θόλος του αρχίζει να καθαρίζει απ την κάπνα από πάνω προς τα κάτω. Στην συνέχεια όταν τα ξύλα μας έχουν γίνει κάρβουνο τότε ο θόλος μας είναι πλέον πεντακάθαρος. Σε αυτό το στάδιο έχει τελειώσει η προθέρμανση του φούρνου μας.

 

Τα πυρότουβλα οι πυρόπλακες και το πυρρόχρωμα έχουν συσσωρεύσει πολύ θερμότητα και έχουν αρχίσει ήδη να την αποδίδουν. Τώρα μπορούμε με το μεταλλικό φτυάρι φούρνου να απομακρύνουμε όλα τα κάρβουνα από το δάπεδο του φούρνου και στην συνέχεια με ένα βρεγμένο βαμβακερό πανί ή βρεγμένη βαμβακερή σφουγγαρίστρα, που την χρησιμοποιούμε μόνο για αυτή τη δουλειά, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου για να απομακρύνουμε όλη τη στάχτη και να μείνουν οι πυρόπλακες καθαρές.



 

Τέλος τοποθετούμε την πόρτα του φούρνου με το θερμόμετρο στην εσωτερική της θέση και κλείνουμε καλά. Σε 10 λεπτά περίπου έχουμε την τελική ένδειξη του θερμόμετρου. Συνήθως η θερμοκρασία είναι πάνω από 270 βαθμούς, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, αυτή η περίοδος λέγεται ωρίμανση του φούρνου. Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης πετυχαίνουμε ομοιόμορφη θερμοκρασία μέσα στον φούρνο ο θόλος, οι πυρόπλακες, και ο αέρας έχουν την ίδια θερμοκρασία, γι αυτό όταν ψήνουμε ψωμί πάνω στην πυρόπλακα ψήνεται ομοιόμορφα από πάνω και από κάτω.

Η πίτα μπαίνει στον φούρνο όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 210 βαθμούς

 

 

Κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 1 περίπου ώρα.



 

Καλή επιτυχία.

ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/118-----.html#118
4  Μαγειρέματα / Κρεατικά / ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΟΥ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ στις: Μάρτιος 18, 2012, 08:34:58 πμ
Το κοκορέτσι είναι αγαπητός και αναπόσπαστος μεζές στο πασχαλινό τραπέζι. Ψήνετε πιο γρήγορα σε σχέση με το αρνί και καταναλώνεται στην αρχή ώσπου να ψηθεί το αρνί.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για το παραδοσιακό κοκορέτσι εδώ περιγράφουμε την πιο απλή δίνοντας και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πλύσιμο, το χρόνο τυλίγματος και την σημασία του και τέλος το ψήσιμο.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΝΤΕΡΩΝ:
Δεν χρειάζεται να γυρίσετε τα έντερα για το κοκορέτσι, αρκεί να περάσετε από μέσα πολύ νερό για να πλυθούν καλά. Αν γυρίσετε το μέσα έξω θα γλιστράνε αφάνταστα και θα δυσκολευτείτε να το τυλίξετε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
--Κόψτε τις συκωταριές και τις καρδιές βάλτε τα κομμάτια του συκωτιού, του πνευμονιού και της καρδιάς σε ένα μπολ, ρίξτε αλατοπίπερο και ρίγανη, σκεπάστε και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.
--Κόψτε σε κομμάτια γλυκάδια και μπόλια, βάλτε τα σε άλλο μπολάκι, ρίξτε αλάτι-πιπέρι-ρίγανη, σκεπάστε τα και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:
-πολλοί το φτιάχνουν από το βράδυ για να στραγγίσει
-άλλοι το έχουν έτοιμο από το βράδυ για να είναι έτοιμο το πρωί να μπει στη φωτιά νωρίς.
-μερικοί προτιμούν να είναι έτοιμο από το βράδυ για να στραγγίσει, να είναι έτοιμο το πρωί και να το «πιάσει» και το αλατοπίπερο.

Ναι θα είναι έτοιμο το πρωί, αλλά μετά από τουλάχιστον 8 ώρες στράγγισμα (γιατί τόσες θα έχουν περάσει), τα κομμάτια θα έχουν στεγνώσει τελείως (κατά τμήματα θα ξεραθεί στη φωτιά) και βέβαια στραγγίζοντας, το αλατοπίπερο θα απομακρυνθεί με τα ζουμιά επομένως πώς θα «πιάσει»; Και μη μου πείτε ότι γι’αυτό θα βάλετε περισσότερο, το παραπάνω αλάτι θα κάνει βίαιη αφυδάτωση άρα ακόμη πιο έντονο στέγνωμα και μάλιστα επιλεκτικά.
Τι μένει λοιπόν;
αφήστε τα κομμάτια στα μπολ στο ψυγείο όλη τη νύχτα και τα περνάτε στη σούβλα το πρωί. Με τον τρόπο αυτό έχετε:
--Ελεγχόμενη στράγγιση, επειδή το αρχικό αίμα και οι χυμοί μένουν μέσα στο μπολ εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη διαφυγή των υγρών.
--Ταυτόχρονα έτσι, τα «πιάνει» και το αλατοπίπερο σωστά.

Το πρωί λοιπόν στη σούβλα, εναλλάξ συκώτι – πνευμόνι-καρδιά και επίσης εναλλάξ ανάμεσά τους γλυκάδι-μπόλια.
Έπειτα «δέσιμο» με τα έντερα, πρώτα κατά μήκος μερικές σειρές και μετά στριφογύρισμα. Και μετά στη φωτιά να γυρίζει βέβαια για να συνεχίζει η στράγγιση να είναι ελεγχόμενη. δες φωτ.http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/28----/115----.html#115

Πολλοί, για να διευκολυνθούν στο τύλιγμα των εντέρων, τυλίγουν πρώτα το κοκορέτσι, με μπόλια και μετά το εντεροτύλιγμα είναι εύκολο. Σωστή μέθοδος, αλλά πολύ παχύ.
Στην πρώτη περίπτωση το ρόλο της μπόλιας, να μη μπαίνει δηλαδή το έντερο στο τύλιγμα ανάμεσα στα κομμάτια, τον έχουν οι κατά μήκος σειρές του εντέρου.

ΨΗΣΙΜΟ:
Όσο για το ψήσιμο, αυτό πάει κυρίως ανάλογα με το πόσο χοντρό το έχετε κάνει. Σαν γενική οδηγία όμως φροντίζουμε να έχει σχεδόν σταματήσει να αφρίζει.
Να έχετε υπ όψιν σας ότι το κοκορέτσι θέλει δυνατή φωτιά γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι κοντά στα κάρβουνα.

Καλό Πάσχα και καλά γλέντια με φίλους και παρέες. Το έχουμε ανάγκη

http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/28----/115----.html#115
5  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Απ: Εύκολα - Γρήγορα - Χωρίς καπνό στις: Μάρτιος 16, 2012, 19:16:27 μμ
Υπάρχουν φορές που με έχουν παιδέψει πολύ να ανάψουν τα κάρβουνα ή τα ξύλα Ντροπή

Δοκίμασε αυτόν τον τρόπο που περιγράφω για να ανάψεις κάρβουνα και θα με θυμηθείς.
Για περισσότερες πληροφορίες δες στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/23--.html
6  Μαγειρέματα / Κρεατικά / ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ στις: Μάρτιος 15, 2012, 19:24:42 μμ
ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ


Το ψήσιμο, το κοινό τραπέζι, το φαγητό αποτελούσαν πάντα αφορμή για την συγκέντρωση της οικογένειας και της καλής παρέας. Πολύ συχνά, κυρίως τις Κυριακές, ψήνουμε στο φούρνο η την ψησταριά διάφορα ωραία φαγητά (όπως αυτό που περιγράφω παρακάτω) και τα απολαμβάνουμε οικογενειακός.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση φτιάξαμε αρνί στο φούρνο με πατάτες, όχι όμως σε ταψί αλλά στην λαδόκολλα. Έτσι γίνεται πολύ μαλακό (ψήνεται με τα υγρά του) και είναι πολύ νόστιμο.

ΥΛΙΚΑ:

3 χεράκια αρνίσια (4 κιλά περίπου σύνολο)
2,5 κιλά πατάτες
Αλάτι & πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
5 φίλα λαδόκολλες
Σπάγκο για το δέσιμο

 



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Πλένομαι το αρνί και το αφήνουμε να στραγγίσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο αρνί και τις πατάτες. Απλώνουμε τις λαδόκολλες και βάζουμε πάνω τα κομμάτια του αρνιού με τις πατάτες. Προσθέτουμε από πάνω το ελαιόλαδο.

 

Τέλος τυλίγουμε το πακέτο μας και το δένουμε με τον σπάγκο όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

 



 

ΑΝΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ:
Για προσανάμματα χρησιμοποιούμε λεπτά και ξερά ξύλα. Για να βοηθήσουμε το άναμμα χρησιμοποιούμε και λίγο οινόπνευμα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο γιατί μένουν οι μυρουδιές μέσα στο φούρνο.



Τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ξερά και όχι πολύ χοντρά για να μας δώσουν έντονη φλόγα για να πυρώσει ο φούρνος μας.

 

Όταν καούν τα ξύλα και γίνουν κάρβουνο ο φούρνος έχει ήδη πυρώσει και ο θόλος του έχει καθαρίσει από την κάπνα (έχει ασπρίσει)

 

Απομακρύνουμε με το φτυάρι φούρνου τα κάρβουνα από το φούρνο και σφουγγαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου με πάνινη σφουγγαρίστρα, ώσπου να καθαρίσουν οι πυρόπλακες, αφού πρώτα την βουτήξουμε σε νερό, την σφουγγαρίστρα εννοείτε ότι την έχουμε και την χρησιμοποιούμε μόνο για το καθάρισμα του φούρνου.

 

 

Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και να ωριμάσει ο φούρνος μας. Όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 270 βαθμούς βάζουμε το πακετάκι μας στον φούρνο και ψήνουμε για 4-4,5 ώρες.

 

4 περίπου ώρες μετά



 

Ότι περίσσεψε

 

Καλή επιτυχία.
ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/114------.html
7  Μαγειρέματα / Κρεατικά / Barbeque: Μπριζόλες χοιρινές κρασάτες στα κάρβουνα στις: Μάρτιος 06, 2012, 09:25:52 πμ
                                                                           Μπριζόλες κρασάτες στα κάρβουνα

   Λοιπόν, σήμερα θα πούμε την συνταγή για χοιρινές μπριζόλες κρασάτες στα κάρβουνα. Τα συστατικά ειναι πολύ εύκολα και είναι τα ακόλουθα:
 6 χοιρινές μπριζόλες (λέμε στον χασάπη μας να τις κόψει πιο “παχουλές”
 2 φλιτζάνια κόκκινο ξηρό κρασί (εγω χρησιμοποιώ το “Αβέρωφ” που ειναι το αγαπημένο μου)
 5 κουταλίες σούπας παρθένο ελαιόλαδο (τα..γνωστα!)
 αλατοπίπερο
 2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομένο
 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπώλ ή σε ένα βαθύ ταψί κρασί, ελαιόλαδο, μαϊντανό και πάπρικα και ανακατεύουμε ώστε να το κάνουμε μείγμα. Στην συνέχεια βάζουμε τις μπριζόλες στο μπώλ-προσέχουμε το μείγμα να τις καλύψει πλήρως. Επειτα, βάζουμε το μπώλ στο ψυγείο (συνηθως θέλει 10-12 ώρες στο ψυγείο).
Οταν βγάλουμε τις μπριζόλες απο το ψυγείο, τις αφήνουμε για τουλάχιστον 45′ ώστε να ξεπαγώσουν (δεν πρέπει να τις βάλουμε κατευθείαν στην σχάρα απο το ψυγείο). Στην συνέχεια βάζουμε τις μπριζόλες πάνω στην θράκα (αφού έχει πιάσει θερμοκρασία το barbeque μας-και όχι απλα δυνατή φωτιά), και γυρίζουμε συχνά τα κρέατα με μία πιάστρα. Δεν τις τρυπάμε-ούτε τις χαράσουμε, όπως έχουμε πεί, απλά τις γυρίζουμε συχνά. Λίγο πρίν τις βγάλουμε και αφού έχουν αρχίσει να “ροδίζουν”, τους ρίχνουμε το αλατοπίπερο (το ρίχνουμε πάντα λίγο πριν τις σερβίρουμε). Τις σερβίρουμε με βραστό μπρόκολο ή ψητά λαχανικά και ζυμωτό ψωμί ή ψητες πίτες.

ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/98-barbeque-----.html#98

8  Μαγειρέματα / Κρεατικά / ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ (ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ) στις: Μάρτιος 03, 2012, 11:28:09 πμ
Ο καιρός επιτέλους ανοίγει και μπορούμε να χαρούμε την αυλή μας και να ψήσουμε στην ψησταριά μας.

Παρακάτω περιγράφετε μια απλή συνταγή για κοντοσούβλι χοιρινό, εκτός από την συνταγή περιγράφετε και όλη η διαδικασία του ψησίματος. Θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί η εμπειρία μου στο ψήσιμο στην ψησταριά.

Θα χρειαστούμε:

 

3,5 κιλά χοιρινό σε κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 σούβλα 12χ12 inox
4-5 κιλά κάρβουνο

Προετοιμασία και σούβλισμα:

Πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά το κρέας. Αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Στην συνέχεια ανακατεύουμε το κρέας με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Αφήνουμε το πακετάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες.

 

 

Πλένουμε καλά την inox σούβλα και σουβλίζουμε το κομμάτια, όπως ακριβώς μας δείχνει ο μικρός Δημητράκης που μας βοηθάει.

 



Άναμμα φωτιάς:

Υπολογίζουμε το μήκος που θα καταλάβει η σούβλα μας και απλώνουμε τα κάρβουνα όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Τοποθετούμε σε διάφορα σημεία στην κορυφή βαμβάκι και το εμποτίζουμε με οινόπνευμα, ανάβουμε την φωτιά (το κάρβουνο ανάβει από πάνω προς τα κάτω).










Όταν ανάψει καλά η φωτιά μας, για να μειώσουμε την ένταση της που στην αρχή είναι μεγάλη, ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα στάχτη που έχουμε κρατήσει από πριν. Έτσι όχι μόνο μειώνουμε την ένταση της φωτιάς, που στην αρχή θέλουμε να είναι χαμηλή, αλλά και θα κρατήσουν τα κάρβουνα για περισσότερο χρόνο και δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κάρβουνο.




Συνιστούμε το άναμμα της φωτιάς να γίνει μέσα σε ειδική σκάφη ψησίματος η οποία είναι εξάρτημα της ψησταριάς, μας βοηθάει να έχουμε συγκεντρωμένη την φωτιά μας και να μαζεύουμε το λίπος στα πλαϊνά της. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα πλαϊνά της σκάφης για έξτρα προστασία από ρεύματα αέρα (όπως βλέπουμε στην φωτογραφία).









Τοποθετούμε την σούβλα με το κοντοσούβλι στην ψησταριά στην μεσαία θέση για λίγα λεπτά και αμέσως μετά την κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή θέση. Το κοντοσούβλι χρειάζεται σχεδόν από την αρχή να είναι κοντά στην φωτιά.



Όταν ψήνουμε βράδυ , όπως στην περίπτωση μας, είναι πολύ χρήσιμος και ο εσωτερικός φωτισμός στην ψησταριά μας. Η παρακάτω φωτογραφία έχει τραβηχτεί με το φώς της ψησταριά.




Μετά από 2-2,5 ώρες περίπου το κοντοσούβλι μας είναι έτοιμο το αφήνουμε για μερικά λεπτά μακριά από την φωτιά στην ειδική βάση που έχει η ψησταριά και στην συνέχεια το κόβουμε.

 Καλή επιτυχία.

ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/28----/90----.html#90       
 
 
 
 
9  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / Ψωμι σε παραδοσιακο φουρνο στις: Φεβρουάριος 25, 2012, 12:54:11 μμ
Το ψωμί που ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο πάνω στην πυρόπλακα, έχει μια ιδιαίτερη γεύση και ένα ιδιαίτερο άρωμα, μοναδικό μπορώ να πω.

Θα χρειαστούμε:

1,5 κιλά αλεύρι ολικής αλέσεως
Μαγιά νωπή
Αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό

Προετοιμασία:
Ζεσταίνουμε το νερό (χλιαρό)
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε ένα ταψί. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την νωπή μαγιά και λίγο από το χλιαρό νερό, λιώνουμε την μαγιά και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.



 

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό έως ότου σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα, όσο περισσότερο τόσο καλλύτερα.



 



Τέλος χωρίζουμε την ζύμη μας σε τρία στρόγγυλα καρβέλια και τα τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος πάνω σε καθαρό πανί και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν, θα χρειαστούν 1 ώρα περίπου.

 


Προετοιμασία του φούρνου

Ανάβουμε το φούρνο μας με λίγα ξερά ξύλα και προθερμαίνουμε μέχρι να γίνουν κάρβουνο τα ξύλα και να καθαρίσει ο θόλος του φούρνου απ την κάπνα (να ασπρίσει),

 


στην συνέχεια απομακρύνουμε τα κάρβουνα, καθαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου με βρεγμένη βαμβακερή σφουγγαρίστρα που χρησιμοποιούμε μόνο για αυτή τη δουλειά.

 

 



Κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε τον φούρνο να ωριμάσει και να πέσει η θερμοκρασία στους 220-210 βαθμούς τοποθετούμε το ψωμί μέσα στον φούρνο και πάνω στις πυρόπλακες με την βοήθεια του φουρνόξυλου .

 

κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

 


Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/80----.html#80
10  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ στις: Φεβρουάριος 22, 2012, 11:13:34 πμ
1. ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ. Ο θόλος του φούρνου πρέπει να κτίζετε με πυρότουβλα. Τα πυρότουβλα έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα και αποδίδουν αργά και σταθερά την θερμοκρασία
2. ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ. Χρησιμοποιούμε πάντα πυρίμαχο τσιμέντο στον θόλο του φούρνου. Το κοινό τσιμέντο σε μεγάλες θερμοκρασίες ασβεστοποιείτε και τρίβετε.
3. ΠΥΡΟΠΛΑΚΕΣ. Στο δάπεδο του φούρνου χρησιμοποιούμε πυρόπλακες διαστάσεων 24εκ. Χ 48εκ. για μεγάλη θερμοχωρητικότητα και έχουμε λιγότερους αρμούς στο δάπεδο του φούρνου και έτσι χρησιμοποιούμε χωρίς κανένα πρόβλημα το φουρνόξυλο μας.
4. ΠΥΡΟΧΩΜΑ. Πάνω από το θόλο του φούρνου (χελώνα) προσθέτουμε πυρόχωμα για μεγάλη θερμοσυσσώρευση αλλά και μόνωση. 
5. ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. Χρησιμοποιούμε πάντα ξερά και λεπτά ξύλα για γρήγορο άναμμα και έντονη φλόγα. Επίσης τα ξύλα δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά μας. Κάθε είδος ξύλου δίνει το δικό του άρωμα.
6. ΨΗΣΙΜΟ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. Το ψωμί ψήνετε πάντα απευθείας πάνω στην πυρόπλακα χωρίς την χρήση ταψιού (αποκτά ιδιαίτερη γεύση). Το ίδιο και η πίτσα.
7. ΠΟΡΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ. Ένας σωστός φούρνος χρειάζεται και μια καλή πόρτα, με διπλό τοίχωμα και μόνωση για ελαχιστοποίηση απωλειών θερμότητας από την πόρτα.
8. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Ένα καλό και αξιόπιστο θερμόμετρο βοηθάει πάντα με την ένδειξη του μας λέει πότε έχει ωριμάσει ο φούρνος και είναι έτοιμος να δεχτεί τα φαγητά μας.
9. ACCESSORIES ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ. Απαραίτητα είναι: Το φουρνόξυλο για το ψωμί ή την πίτσα, το τραβηχτήρι για να παραμερίζουμε τα κάρβουνα μέσα στο φούρνο, το μεταλλικό φτυάρι για την απομάκρυνση του κάρβουνου από θάλαμο του φούρνου, βαμβακερό πανί με μακρύ κοντάρι για να καθαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου απ την στάχτη.
10. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Η καλή διάθεση, το μεράκι για το καλό φαγητό την καλή παρέα (οικογένεια, φίλοι) και το καλό κρασί (δεν λείπει από το Ελληνικό τραπέζι).

ΠΗΓΗ: http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/26/66-10-----.html
11  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Απ: ΑΝΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ στις: Φεβρουάριος 22, 2012, 09:34:37 πμ
Να΄σαι καλά. Μου θύμισες την γιαγιάκα μου...
Κάθε Σάββατο φούρνιζε και μύριζε όλος ο ντουνιάς.
Και σε εμένα έβγαλε τα ίδια συναισθήματα για αυτό το ανέβασα.
12  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Άναμμα του παραδοσιακού φούρνου στις: Φεβρουάριος 21, 2012, 14:39:53 μμ
Έχω πολλές φόρες συναντήσει και ζητήσει από πολλές γυναίκες, που βρίσκονται τώρα πια στην δύση της ζωής τους, να μου μεταφέρουν την εμπειρία τους από το ψήσιμο στον παραδοσιακό φούρνο. Κάποτε σε μακρινές ξεχασμένες εποχές ο μόνος τρόπος για να ψήσουν το ψωμί τους και το φαγητό τους ήταν ο παραδοσιακός φούρνος. Βεβαία πριν πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιούσαν θερμόμετρο για να ελέγχουν την θερμοκρασία του φούρνου και όμως ήξεραν πάντα πότε ο φούρνος ήταν έτοιμος να δεχθεί το ψωμί ή το φαγητό.
Ένα είναι σίγουρο ότι κάθε μια τους είχε τον δικός της τρόπο και ανάλογα με το τι ήθελε να ψήσει χρησιμοποιούσε και την ανάλογη ποσότητα ξύλων. Χαρακτηριστικά αναφέρω μια απάντηση που έλαβα στην ερώτηση: πόσο έκαιγες γιαγιά τον φούρνο για να ψήσεις ψωμί; Ένα δεμάτι ξύλα παιδάκι μ, είχε το συγκεκριμένο δεμάτι της (ποσότητα ξύλων) για καθετί που έψηνε στο φούρνο.
Η απάντηση της ήταν η συσσωρευμένη εμπειρία της στο ψήσιμο στον παραδοσιακό της φούρνο.

Παρακάτω θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου στον δικό μου παραδοσιακό φούρνο που όμως διαθέτει και θερμόμετρο.
Ανάλογα λοιπόν με το τι ακριβώς θέλουμε να ψήσουμε στον φούρνο μας επιλέγουμε και την ανάλογη ποσότητα ξύλων. Φροντίζουμε να είναι ξερά και λεπτά για να ανάβουν εύκολα και να δίνουν έντονη φλόγα. Για προσάναμμα χρησιμοποιούμε πολύ λεπτά κλαδιά ή λίγο χαρτί, για να βοηθήσουμε το ξεκίνημα της φωτιάς μπορούμε να κάνουμε χρήση οινοπνεύματος.
 
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο γιατί αφήνουν άσχημη μυρουδιά στον φούρνο μας. Αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά τοποθετούμε την πόρτα του φούρνου στην εξωτερική θέση για να μην χάνουμε θερμότητα, ενώ ο καπνός φεύγει χωρίς να εμποδίζετε. Όταν αρχίζει να αναπτύσσετε θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο του φούρνου ο θόλος του αρχίζει να καθαρίζει απ την κάπνα από πάνω προς τα κάτω.
 
Στην συνέχεια όταν τα ξύλα μας έχουν γίνει κάρβουνο τότε ο θόλος μας είναι πλέον πεντακάθαρος. Σε αυτό το στάδιο έχει τελειώσει η προθέρμανση του φούρνου μας.
 
Τα πυρότουβλα οι πυρόπλακες και το πυρρόχρωμα έχουν συσσωρεύσει πολύ θερμότητα και έχουν αρχίσει ήδη να την αποδίδουν. Τώρα μπορούμε με το μεταλλικό φτυάρι φούρνου να απομακρύνουμε όλα τα κάρβουνα από το δάπεδο του φούρνου και στην συνέχεια με ένα βρεγμένο βαμβακερό πανί ή βρεγμένη βαμβακερή σφουγγαρίστρα, που την χρησιμοποιούμε μόνο για αυτή τη δουλειά, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου για να απομακρύνουμε όλη τη στάχτη και να μείνουν οι πυρόπλακες καθαρές.
 
Τέλος τοποθετούμε την πόρτα του φούρνου με το θερμόμετρο στην εσωτερική της θέση και κλείνουμε καλά. Σε 10 λεπτά περίπου έχουμε την τελική ένδειξη του θερμόμετρου. Συνήθως η θερμοκρασία είναι πάνω από 270 βαθμούς, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, αυτή η περίοδος λέγεται ωρίμανση του φούρνου. Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης πετυχαίνουμε ομοιόμορφη θερμοκρασία μέσα στον φούρνο ο θόλος, οι πυρόπλακες, και ο αέρας έχουν την ίδια θερμοκρασία, γι αυτό όταν ψήνουμε ψωμί πάνω στην πυρόπλακα ψήνεται ομοιόμορφα από πάνω και από κάτω.

Το ψωμί μπαίνει στον φούρνο όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 210 βαθμούς, το ίδιο και η πίτες. Όλα τα υπόλοιπα φαγητά μας θέλουν 240-250 βαθμούς ενώ ότι είναι σε λαδόκολλα 270 βαθμούς.
Χρόνοι ψησίματος 1 ώρα για το ψωμί, το κρέας σε λαδόκολλα 4 ώρες και τα υπόλοιπα φαγητά μας από 1-2 ώρες ανάλογα με το φαγητό.

ΠΗΓΗ:http://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/23--/68----.html#68
13  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Εύκολα - Γρήγορα - Χωρίς καπνό στις: Φεβρουάριος 11, 2012, 13:55:14 μμ
Χαιρετώ την παρέα του GREEK MASA είμαι ένα από τα νέα μέλη του forum
Μου αρέσει το καλό φαγητό, συνήθως στην κουζίνα μαγειρεύει η γυναίκα μου,
Σε εμένα αρέσει το ψήσιμο στο bbq αυτό το κομμάτι είναι σχεδόν αποκλειστικά δικό μου.
Θα περιγράψω έναν εύκολο τρόπο για να ανάψουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας εύκολα γρήγορα και χωρίς καπνό.

Εάν πρόκειται να ψήσουμε σε σχάρα τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι. Στην συνέχεια σε 2 - 3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα, ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι και σε 20΄ λεπτά η φωτιά είναι έτοιμη, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα από την κορυφή προς τα κάτω.


Δοκιμάστε και θα το διαπιστώσετε. Χαμόγελο

Σελίδες: [1]