GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 11:41:00 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Γλυκά / Κέικ σοκολάτας στις: Σεπτέμβριος 08, 2008, 03:53:23 πμ
Ένα από τα πολλά είδη κέικ σοκολάτας το οποίο προτειμώ πολύ εγώ και οι υπόλοιποι που το τρώνε είναι:

- 3 κούπες αλεύρι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα
- 5 αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν
- μία βανίλια
- 1 βιτάμ (πλάκα) σε θερμοκρασία δωματίου
- κουβερτούρα σε κομματάκια (κατά προτείμηση ένα φακελάκι από αυτά που πουλούν "σταγόνες")
- 1 ή 2 κουταλάκια κακάο
- και άχνη ζάχαρη για τον  - στολισμό - συμπλήρωμα της γεύσης

εκτέλεση
 
καλό είναι να έχουμε όλα τα υλικά δίπλα μας
μέσα στο αλεύρι έχουμε αναμείξει το μπείκιν και τη βανίλια. αν γίνεται (προαιρετικά) το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο.
στο μπολ χτυπάμε καλά το βιτάμ με τη ζάχαρη και έπειτα ανακατεύουμε ένα - ένα τα αυγά με τη σειρά.
εφόσων τελειώσουμε με τα αυγά ρίχνουμε λίγο γάλα και μετά αλεύρι, εναλλάξ. τελευταίο μπαίνει πάντα το αλεύρι.
αφού τελειώσουμε με αυτά ρίχνουμε και τη κουβερτούρα και τα ανακατεύουμε λίγο για να ενσωματωθούν τα κομματάκια.
βγάζουμε σε ένα άλλο μπολ κάποια ποσότητα από το "χυλό" και ρίχνουμε το κακάο το οποιό ανακατεύουμε  καλά.
σε βουτηρωμένη φόρμα το βάζουμε λίγο από το άσπρο μείγμα και έπειτα το μείγμα με το κακάο και τελειώνουμε με το άσπρο ξανά.
ένα μυστηκό είναι για να γίνει αφράτο το χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ πολύ καλά και στο τέλος όταν ρίχνουμε τη τελευταία ποσότητα αλεύρι χτυπάμε λίγο
και πάντα καλό θα ήταν να έχουμε την ίδια φορά χτυπήματος. και όχι μια από δεξιά και την άλλη από αριστερά. και να αφήνουμε κανα δάχτυλο απόσταση
στη φόρμα όταν την γεμίσουμε γιατί φουσκώνει.

στον δικό μου φούρνο το ψήνω περίπου στους 190 oC αλλά οι φούρνοι ποικίλουν. κάποιο δυνατοί φούρνοι θα το κάψουν από έξω και μέσα θα μείνει ωμό.
γνωρίζοντας τι φούρνο έχετε ψήνεται ανάλογα. στην αντίθετη περίπτωση από τη δικιά μου ψήνεται στους 160 - 170 οC.
για να ξεκολλήσει όλο το κέικ από τη φόρμα άλλο μυστηκό είναι οι βρεγμένη και κρύα πετσέτα. αφού τελειώσει και η βυθισμένη οδοντογλειφίδα δεν βγει με ωμό
μείγμα τότε είναι έτοιμη η φόρμα για αναποδογύρισμα σε μια πιατέλα και από πάνω στη φόρμα κάνουμε κρύες κομπρέσες. συστολή - διαστολή. και είναι έτοιμο.
μην ξεχασω, αφού κρυώσει ρίχνω και την άχνη. ισσορροπεί στη γλυκύτητα με την κουβερτούρα.
αρέσει στα μικρά αρέσει και στους μεγάλους, δοκιμάστε το. εύκολο και νοστιμότατο. Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο
Σελίδες: [1]