GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 08:21:08 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Dukan / Επιπλέον τροφές στις: Φεβρουάριος 04, 2013, 09:05:46 πμ
Εκτός από τις τροφές που μπορείτε να φάτε απεριόριστα (μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια, κ.ά.), εκείνες που μπορείτε να φάτε ως μία συγκεκριμένη ποσότητα (γαλακτοκομικά, νερό), αυτές που πρέπει να φάτε συγκεκριμένη ποσότητα υποχρεωτικά κάθε μέρα (βρώμη) και εκείνες που χαριστικά μπορείτε να καταναλώσετε σε πολύ συγκεκριμένες δόσεις (tolerants), υπάρχουν μερικές τροφές που κατά καιρούς έχει προσθέσει ο Ντουκάν στη διατροφή του, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές, δεν προσμετρούνται στα tolerants αλλά έχουν κι αυτές ένα όριο.

-300 γραμμάρια ζελέ (έτοιμο προϊόν) εφόσον είναι διαίτης. Στην περίπτωση της χρήσης ζελατίνης (σε κρέμες ή μαγειρική) το αντίστοιχο ενός κουτιού ζελέ είναι 3 φύλλα ή μία δόση (φακελάκι) γκρανουλέ.
-5 καραμέλες ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη (5 συνολικά και όχι 5+5).
-3 κουτάκια ανθρακούχου αναψυκτικού χωρίς θερμίδες (cola light, γκαζόζα light, σόδα) ή 3 μεγάλα ποτήρια ή 1 λίτρο. [Προσμετράται στα υγρά]
-8 κουταλιές του γλυκού γλυκαντικό αν είστε επιρρεπείς στις γλυκές γεύσεις. Αν η χρήση γλυκαντικών δε σας ανοίγει την όρεξη για παραπάνω γλυκά, μπορείτε να καταναλώσετε απεριόριστη ποσότητα.

Τις μέρες Καθαρής Πρωτεΐνης (ΡΡ), ανεξαρτήτου φάσης, μπορείτε να καταναλώσετε:
-1 μικρό κρεμμύδι.
-1-2 σκελίδες σκόρδο.
-1 κουταλιά της σούπας κονκασέ ή ψιλοκομμένη φρέσκια τομάτα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο χυμός τομάτας του εμπορίου κι ακόμα περισσότερο ο πελτές είναι πολύ συμπυκνωμένα για να επιτραπούν. Συγκεκριμένα 1 κουταλιά της σούπας πελτέ μπορεί να αντικαταστήσει ολόκληρη κονσέρβα τοματάκια (400 γραμμάρια).
-1 λεμόνι (το χυμό του ή ολόκληρο).

Οι παραπάνω ποσότητες επιτρέπονται χαριστικά για να δώσουν γεύση στο φαγητό. Αν τις ξεπεράσετε θα πρέπει να μετρήσετε το κρεμμύδι/σκόρδο/τομάτα/λεμόνι ως λαχανικό, δηλαδή πλέον η μέρα σας δε θα είναι ΡΡ αλλά PV.

Από τη δεύτερη φάση και μετά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε καθημερινά:
-1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο.
-1 κουταλιά της σούπας πίτουρο σιταριού. [Βοηθά στη δυσκοιλιότητα]
-1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο. [Βοηθά στη δυσκοιλιότητα]



Οι παραπάνω ποσότητες έχουν δοθεί στο coaching του Ντουκάν. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν αναφερθεί ή να προστεθούν περισσότερες στο μέλλον.
2  Εμείς, το GreekMasa ... / Αιτήσεις διαγραφής/τροποποίησης στοιχείων / Παλιό μέλος δε μπορεί να συνδεθεί στις: Ιανουάριος 24, 2013, 15:45:57 μμ
Ο λόγος για την kymav.
Της άνοιξε λογαριασμό ο γιος της πριν από αρκετό καιρό, μάλλον χρησιμοποίησε το δικό του mail στην εγγραφή και εδώ και μερικές μέρες ξέχασε τους κωδικούς της για να κάνει login. Πάτησε στο forgot password αλλά προφανώς το mail πήγε στο λογαριασμό του γιου ο οποίος αυτή την περίοδο είναι φαντάρος και είναι αδύνατον να επικοινωνήσει μαζί του για να της δώσει οδηγίες.

Δυστυχώς τόσο η ίδια όσο και η κόρη της που τη βοηθά δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να βγάλουν άκρη μόνες τους. Επικοινώνησαν με εμένα μέσω facebook για να βοηθήσω, αλλά δεν είχα κάτι άλλο να προτείνω εκτός από το "Forgot password".
Υπάρχει κάποιος τρόπος να λύσουμε το θέμα;
3  Εμείς, το GreekMasa ... / Δίαιτα Dukan / Δίαιτα Dukan (16η ενότητα συζητήσεων) στις: Νοέμβριος 13, 2012, 09:31:30 πμ
Καλημέρα και βοήθειά μας, Τρίτη και 13 σήμερα. Γλώσσα

elpis σοφός ο παππούς σου! Ψωνίζω πια μόνο σε "φτηνά" μαγαζιά (κινέζικα, Jumbo, LiDL) κι όμως κάνω κάτι λογαριασμούς... αξιοζήλευτους! Κάτι ξέρουν που τα έχουν όλα σε τόσο χαμηλές τιμές. Νιώθεις ότι δεν είναι ακριβά και ξοδεύεις παραπάνω λεφτά και μάλιστα σε βλακείες. Σφραγισμένα χείλη
hellen δε σε νοιάζουν οι ποσότητες σε αυτή τη δίαιτα αλλά το να μη μένεις ώρες χωρίς πρωτεΐνη και να χορταίνεις. Οι φτερούγες του κοτόπουλου απαγορεύονται γιατί έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά λίπους ακόμα κι αν βγάλεις την πέτσα. Επίσης προσοχή στο cornflour γιατί επιτρέπονται 20 γρ. τη μέρα. Για τα αυγά δεν υπάρχει περιορισμός, εκτός αν έχεις πρόβλημα με τη χοληστερίνη. Αν είναι ανεβασμένη φάε καλύτερα τα ασπράδια και το πολύ 4 κρόκους την εβδομάδα. τα αρώματα είναι αρώματα ζαχαροπλαστικής και τα χρησιμοποιούμε σε όλα τα ντουκανογλυκάκια που φτιάχνουμε.
lia86 το ελαιόλαδο επιτρέπεται στη 2η φάση, 1 κουταλιά του γλυκού, το γράφω και στις οδηγίες της δίαιτας. Στην 1η φάση μπορείς μόνο να βάλεις μερικές σταγόνες στο τηγάνι και να τις σκουπίσεις με χαρτί κουζίνας. Ίσα-ίσα δηλαδή για να μη σου κολλήσει το φαγητό. Από ντομάτα επιτρέπεται ελάχιστη κέτσαπ και έχω ακούσει και για κονκασέ, αλλά μιλάμε για ποσότητα ίσα-ίσα να δώσει χρώμα έτσι; Όχι να κάνεις σάλτσα. Η συχνοουρία είναι το πρώτο σύμπτωμα της Ντουκάν. Η πρωτεΐνη δεν κατακρατεί νερό, το ακριβώς αντίθετο. Τις μέρες ΡΡ "αδειάζεις" από περιττά (ή και όχι και τόσο περιττά) υγρά και τα δρομολόγιά σου στην τουαλέτα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Να μην αμελείς να πίνεις νερό γιατί όπως αποβάλλεται από τον οργανισμό παίρνει μαζί του και όλα τα κατάλοιπα της καύσης του λίπους. Στην 1η φάση δε θα μείνεις ούτε λεπτό παραπάνω από όσο πρέπει. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μαλώνουμε όσους κάνουν παραπάνω ΡΡ. Στο τέλος θα χάσουν τη δραστικότητά τους και θα χτυπιέσαι κάτω "Γιατί δε χάνω αυτό το τελευταίο κιλό". Χαμόγελο
voula87 κρίμα ρε συ. Λύπη Κανόνισε κακομοίρα μου το Δεκέμβρη που θα ξανασυναντηθούμε να μη μπορείς πάλι. Θυμός
dimitrad τα έχει αυτά η 3η φάση. Το είδα και σ' εμένα, μας το έχει πει και η AROLF. Όσο περνάει ο καιρός και γλυκαίνεσαι στα επιπλέον φαγητά, τόσο ξεχνιέσαι και ξεσηκώνεσαι να φας παραπάνω. Θέλει λίγη προσοχή, να μην ξεχνάς το σκοπό σου και τι έχεις καταφέρει ως τώρα και με τη μέρα ΡΡ ξαναμπαίνεις σε πρόγραμμα. Όσο για την περίοδο, δικαιολογία-ξεδικαιολογία, εγώ το πρόσεξα όλο το καλοκαίρι ότι εκείνες τις μέρες πεινούσα σαν λύκος. Και ξέρω πολύ καλά να ξεχωρίζω πότε πεινάω πραγματικά και πότε είναι απλή λιγούρα. Μου κολλούσε το στομάχι στην πλάτη λέμε! Απορία
entουλίνι κι εγώ χθες συνειδητοποίησα ότι το Σάββατο έχουμε 17 και όχι 16. Θα μας το διευκρινίσει η apricot μιας και αυτή καθορίζει το πρόγραμμά μας αυτή τη φορά κι ελπίζω να σε δούμε μαζί με τις μπούκλες σου. inlove

Τρίτη και 13, ημέρα ζυγίσματος σήμερα και είμαι 59,2. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς να το εκλάβω αυτό το νούμερο. Όλη την προ-προηγούμενη εβδομάδα είχα λυσσάξει στις ατασθαλίες γιατί περίμενα την λατρεμένη που δεν ερχόταν, τη Δευτέρα ήμουν 59,9 κιλά, χθες (μετά από ελεύθερο) ήμουν 60,2. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη κι αυτό που είπε η Myrtw456, ότι η έντονη γυμναστική κάνει κατακράτηση, μπορεί να είμαι στα φυσιολογικά μου κι απλά το σώμα μου να αναρρώνει από τη μία ώρα γιόγκα-θάνατο που έκανα χθες. Δε θα κάτσω να σκάσω, όσο δε βλέπω το 6 μπροστά θα λέω ευχαριστώ. up
4  Μαγειρέματα / Dukan / Ποιο κακάο να διαλέξω; στις: Νοέμβριος 11, 2012, 14:13:02 μμ
Το κακάο ανήκει στα tolerated, δηλαδή κανονικά δε θα έπρεπε να το φάμε αλλά μας επιτρέπεται να φάμε λίγο και εφόσον δούμε ότι δε μας κολλάει στη δίαιτα.
Συγκεκριμένα επιτρέπεται 1 κουταλιά του γλυκού την ημέρα, εφόσον δεν περιέχει ζάχαρη και είναι ως 11% λιπαρά. Και εδώ πέφτουμε στο μεγάλο δίλημμα: Κακάο με 11% λιπαρά δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ (δεν ξέρω τι έχουν τα καταστήματα βιολογικών) άρα, δεν το τρώμε καθόλου ή κάνουμε υποχώρηση;

Αν αποφασίσετε να κάνετε την υποχώρηση και να το φάτε, τουλάχιστον μην επιβαρύνετε άλλο τη δίαιτά σας με περιττούς υδατάνθρακες. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο εμπόριο 4 μάρκες σκόνης κακάο (χωρίς ζάχαρη πάντα): ΙΟΝ, Γιώτης, Παυλίδης, Van Houtten. Ας τα δούμε ένα-ένα:

Παυλίδης
19,5% πρωτεΐνες
13% υδατάνθρακες
20,5% λιπαρά

ΓΙΩΤΗΣ
18,1% πρωτεΐνες
17,3% υδατάνθρακες
21% λιπαρά

Van Houten
18% πρωτεΐνες
46% υδατάνθρακες
21% λιπαρά

ΙΟΝ
19,7% πρωτεΐνες
48% υδατάνθρακες
20% λιπαρά

Όλα έχουν σχεδόν τα ίδια λιπαρά (20-21%) και πρωτεΐνες (18-20%). Εκεί που βλέπουμε τις μεγάλες διακυμάνσεις είναι στους υδατάνθρακες.
Θα σας συμβούλευα λοιπόν να προτιμήσετε το Παυλίδης ή το Γιώτης. Το δεύτερο το χρησιμοποιώ χρόνια και το προτιμώ γιατί έχει πολύ πιο σοκολατένια γεύση από το ΙΟΝ. Για το Παυλίδης δε μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί δεν το έχω δοκιμάσει.
5  Μαγειρέματα / Dukan / Ανανεωμένη-αναθεωρημένη Δίαιτα Ντουκάν (Νοέμβριος 2012) στις: Νοέμβριος 06, 2012, 09:21:10 πμ
Στάδιο 1: Επίθεση

Διάρκεια: Εξαρτάται από τα κιλά που θέλετε να χάσετε
0~5 : 1 ημέρα
6~10 : 3 ημέρες
11~20 : 5 ημέρες
Πάνω από 21 : 7-10 ημέρες

Πρωτεΐνη (απεριόριστη ποσότητα)
•   Άπαχο κρέας (προτιμάται βοδινό και μοσχάρι). Όχι χοιρινό, όχι αρνί
•   Εντόσθια (Συκώτι ή βοδινή γλώσσα αλλά μόνο την άκρη της)
•   Ψάρια και θαλασσινά
•   Πουλερικά (εκτός από πάπια και χήνα) χωρίς την πέτσα και τις φτερούγες
•   Ζαμπόν χαμηλών λιπαρών, ωμοπλάτη, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, καπνιστό ή βραστό, αφαιρούμε την άκρη
•   Αυγά (αποφύγετε τον κρόκο αν έχετε χοληστερίνη)
•   Γαλακτοκομικά 0% λιπαρά (γιαούρτι, cottage ή κουάρκ) μέχρι 1 λίτρο την ημέρα

1,5 lt νερό ή άλλο ρόφημα

1,5 κ.σ. πίτυρο βρώμης την ημέρα

Άσκηση
20 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Μην το παρακάνετε μιας και ο οργανισμός έχει πάθει σοκ από την αλλαγή της διατροφής.

Έξτρα
•   Γάλα 0%
•   Γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, σουκραλόζη, όσο θέλετε
•   Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
•   Χρησιμοποιήστε ξύδι, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι για να νοστιμίσετε το φαγητό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αγγουράκια ή κρεμμύδια τουρσί (με μέτρο)
•   Λεμόνι για να νοστιμίσει το φαγητό και όχι σαν ρόφημα
•   Μουστάρδα (με μέτρο, να μην περιέχει ζάχαρη). Ιδανική είναι η Dijon
•   Κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, σπάνια και από λίγη
•   Αλατίστε με μέτρο
6  Εμείς, το GreekMasa ... / Αναφορά προβλημάτων / Email alert στις: Οκτώβριος 06, 2012, 06:46:09 πμ
Εδώ και κάμποσες μέρες, χωρίς να έχω πειράξει κάτι στο προφίλ μου, σταμάτησαν να έρχονται ειδοποιήσεις για τα θέματα που παρακολουθώ. Έχω ελέγξει και το φάκελο των spam μήπως αποφάσισε να τα μπλοκάρει ο λογαριασμός μου, τίποτα.
Έχω λογαριασμό στο yahoo.
7  Μαγειρέματα / Dukan / Κόβοντας το τσιγάρο με τη δίαιτα Ντουκάν στις: Σεπτέμβριος 02, 2012, 09:55:25 πμ
Το κόψιμο της κακιά συνήθειας και η αύξηση του βάρους
Πολλοί διστάζουν, και δικαιολογημένα, να κόψουν το τσιγάρο γιατί φοβούνται ότι θα πάρουν βάρος. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που, έχοντας καταφέρει να το κόψουν, βλέπουν το βάρος τους να εκτοξεύεται προς τα πάνω, οπότε το ξαναρχίζουν πιστεύοντας εσφαλμένα ότι θα ξεφορτωθούν τα περιττά κιλά. Τελικά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να θυσιάσουν τα θαυμαστά οφέλη που με τόσο σκληρή δουλειά κέρδισαν και να περιπλέξουν περισσότερο τα προβλήματά τους.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα περιττά κιλά που έρχονται μαζί με το κόψιμο του τσιγάρου οφείλονται σε δύο λόγους. Ο πρώην καπνιστής πρέπει να αναζητήσει άλλες μορφές στοματικής ευχαρίστησης, άλλες μυρωδιές, γεύσεις και κινήσεις, διαφορετικές αλλά παρόμοιες με αυτές του τσιγάρου. Οι παιδίατροι και οι ψυχολόγοι τις κατατάσσουν στο «Στοματικό στάδιο», αναφερόμενοι στο στοματικό στάδιο της πρώτης βρεφικής ηλικίας που περιέγραψε ο Φρόυντ. Η ανάγκη να βρείτε αισθήσεις παρόμοιες με του τσιγάρου φέρνει την ανάγκη να βάλετε κάτι στο στόμα σας, την ανάγκη να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα σνακ και άλλες τροφές με έντονη και ευχάριστη γεύση, τροφές που αυξάνουν τις θερμίδες που παίρνετε καθημερινά. Κι ενώ η ανάγκη για νέες γευστικές συγκινήσεις φέρνει θερμίδες, ακόμα περισσότερες συσσωρεύονται καθημερινά γιατί πλέον απουσιάζει η νικοτίνη που τις έκαιγε. Ο συνδυασμός αυτών των γευστικών και μεταβολικών παραγόντων σημαίνει ότι ο πρώην καπνιστής μπορεί να πάρει κατά μέσο όρο 5 και μερικές φορές 10 ή και 15 κιλά, ανάλογα με την προδιάθεση παχυσαρκίας και το πόσο εθισμένος ήταν στο τσιγάρο.
Το βάρος που προστέθηκε όταν κόψατε αυτή την κακιά συνήθεια είναι πραγματικό και δε θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας αν αρχίσετε να καπνίζετε ξανά. Έτσι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώσετε τον εξαιρετικό αυτό άθλο να ξεπεράσετε την εξάρτησή σας σε ένα ναρκωτικό τόσο επικίνδυνο όσο το τσιγάρο.
Να θυμάστε επίσης ότι ο κίνδυνος να πάρετε βάρος λόγω διακοπής του καπνίσματος δεν είναι μόνιμος αλλά κρατάει 6 μήνες. Άρα και η επιπλέον μάχη σας με την αύξηση του βάρους είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Όταν περάσουν οι 6 μήνες, ο μεταβολισμός σας θα γυρίσει στα φυσιολογικά επίπεδα και η ανάγκη για στοματικές διεγέρσεις θα μειωθούν, κάνοντας τον έλεγχο του βάρους πολύ ευκολότερο.

Πώς ένας καπνιστής φυσιολογικού βάρους θα αποφύγει να πάρει κιλά
Ας δούμε τώρα την περίπτωση ενός καπνιστή με κανονικό βάρος, που δεν έχει προδιάθεση ή οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας και δεν έχει κάνει ποτέ του δίαιτα.
Η καλύτερη στρατηγική για έναν ελαφρύ καπνιστή, που δεν καπνίζει πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα και δεν καταπίνει τον καπνό, είναι να κάνει το 4ο στάδιο της δίαιτας Ντουκάν, δηλαδή τις Τετάρτες της καθαρής πρωτεΐνης, να χρησιμοποιεί τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και να τρώει 3 κ.σ. πίτουρο βρώμης, για 6 μήνες.
Για έναν βαρύ καπνιστή, που καπνίζει πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα, το 3ο στάδιο είναι προτιμότερο και θα πρέπει να το ακολουθήσει κατά γράμμα για τους πρώτους 4 μήνες και μετά να κάνει το 4ο στάδιο για άλλους 4.

Πώς ένας καπνιστής με προδιάθεση παχυσαρκίας θα αποφύγει να πάρει κιλά
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ή αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσετε από το 2ο στάδιο της δίαιτας Ντουκάν, την 1/1 εκδοχή, δηλαδή να εναλλάσσετε 1 ημέρα καθαρής πρωτεΐνης με 1 ημέρα πρωτεΐνη με λαχανικά για έναν ολόκληρο μήνα, το διάστημα δηλαδή που διανύετε το μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρετε βάρος. Μετά προχωρήστε στο 3ο στάδιο για άλλους 5 μήνες και μετά ακολουθήστε το 4ο στάδιο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Παχυσαρκία και διακοπή του καπνίσματος
Στη δική σας περίπτωση ο κίνδυνος για την υγεία σας είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί τα επιπλέον κιλά θα επιδεινώσουν μια ήδη επιβαρυμένη υγεία. Η κατάστασή σας είναι δύσκολη γιατί η προϋπάρχουσα παχυσαρκία δείχνει ότι παίρνετε εύκολα βάρος και το τσιγάρο από μόνο του δεν σας βοήθησε να κρατήσετε τα κιλά μακριά. Κινδυνεύετε να αυξηθούν δραματικά τα τσιμπολογήματα και η λαχτάρα σας για στοματικές διεγέρσεις.
Πάραυτα, τα οφέλη είναι ισάξια του βαθμού δυσκολίας, γιατί η διακοπή του καπνίσματος σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους για έναν παχύσαρκο, απαλλάσσει τον οργανισμό του από το διπλό ρίσκο των καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου του πνεύμονα.
Αυτός ο εξαιρετικά δύσκολος και ύπουλος δρόμος που έχετε να διανύσετε χρειάζεται πολύ ισχυρή κινητοποίηση από τη μεριά σας, καθώς και ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη από γιατρό, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να σας γράψει ηρεμιστικά ή ακόμα και αντικαταθλιπτικά για να μειώσει το σοκ που θα υποστείτε από τη διπλή αλλαγή στις συνήθειές σας.
Σε τέτοιες επιτακτικές καταστάσεις, προτείνω τη δίαιτά μου στην πιο αυστηρή της μορφή. Ξεκινήστε με την 1η φάση για 5 ως 7 ημέρες, ακολουθήστε τη 2η εναλλάσσοντας μία μέρα καθαρής πρωτεΐνης με μία μέρα πρωτεΐνης με λαχανικά και μετά περάστε στην 3η φάση υπολογίζοντας τη διάρκειά της σύμφωνα με τον κανόνα «5 ημέρες για κάθε λίβρα βάρους που χάσατε» (Σ.τ.Μ. 1 λίβρα = 453 γρ, άρα 1 κιλό = 2,2 λίβρες = 11 ημέρες). Τέλος, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μπείτε στο τελευταίο στάδιο της δίαιτάς μου, τη φάση της μόνιμης Σταθεροποίησης με το τρίο των προληπτικών μέτρων: Τετάρτες πρωτεΐνης, σκάλες αντί για ασανσέρ και 3 κ.σ. βρώμη για την υπόλοιπη ζωή σας.

Πώς να χάσετε βάρος αν έχει ήδη κόψει το κάπνισμα
Σε αυτή την περίπτωση η ζημιά έχει ήδη γίνει και δεν την προλάβαμε εγκαίρως. Έχετε πετύχει το στόχο σας να κόψετε το κάπνισμα αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας πήρατε βάρος. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε με κάθε τρόπο να υποκύψετε στον πειρασμό να ξαναρχίσετε το τσιγάρο.
Η κατάστασή σας είναι παρόμοια με αυτή ενός συνηθισμένου υπέρβαρου και μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας όλα τα στάδια της δίαιτας Ντουκάν στην πιο δραστική της μορφή: Ξεκινήστε με την 1η φάση για 5 ημέρες, ακολουθήστε τη 2η εναλλάσσοντας μία μέρα καθαρής πρωτεΐνης με μία μέρα πρωτεΐνης με λαχανικά και μετά περάστε στην 3η φάση υπολογίζοντας τη διάρκειά της σύμφωνα με τον κανόνα «5 ημέρες για κάθε λίβρα βάρους που χάσατε». Τέλος, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μπείτε στο τελευταίο στάδιο της δίαιτάς μου, τη φάση της μόνιμης Σταθεροποίησης με το τρίο των προληπτικών μέτρων: Τετάρτες πρωτεΐνης, σκάλες αντί για ασανσέρ και 3 κ.σ. βρώμη και μείνετε σε αυτό για τουλάχιστον 8 μήνες ή για την υπόλοιπη ζωή σας αν το βάρος που πήρατε ξεπερνά τα 15 κιλά ή καπνίζατε περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.


Μετάφραση του βιβλίου του Pierre Dukan "The Dukan Diet" (Αγγλική έκδοση του 2010)
8  Μαγειρέματα / Dukan / Οι 100 επιτρεπόμενες τροφές στις: Αύγουστος 29, 2012, 13:06:51 μμ
100 ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ

Φάτε όσο θέλετε

Τροφές πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνη

Κρέας και εντόσθια
1. Βοδινή μπριζόλα (Beef steak)
2. Βοδινό φιλέτο (Fillet of beef)
3. Κόντρα φιλέτο (Sirloin steak)
4. Βοδινό ψητό (Roast beef)
5. Κιλότο (Rump steak)
6. Γλώσσα (Tongue)
7. Μπρεσαόλα, αποξηραμένο βοδινό (Bresaola, air-dried/wind-dried beef)
8. Μοσχαρίσια σκαλοπίνια (Veal escalope)
9. Μπριζόλες μόσχου (Veal chop)
10. Νεφρά (Kidney)
11. Συκώτι μόσχου (Calf’s liver)
12. Φέτες χοιρομέρι χωρίς λίπος ή την «πέτσα» του αλλαντικού (Pre-cooked ham slices without any fat or rind)
13. Φέτες κοτόπουλο και  γαλοπούλα χωρίς λίπος ή την «πέτσα» του αλλαντικού (Pre-cooked chicken and turkey slices without any fat or rind)
14. Μπέικον χαμηλών λιπαρών (Fat-reduced bacon)
15. Κυνήγι: ελάφι, φασιανός, πέρδικα, λαγός, αγριόγαλος (Game: venison, pheasant, partridge, hare, grouse)
16. Κουνέλι/Λαγός (Rabbit/hare)


Ψάρια
17. Λαβράκι (Bass)
18. Μπακαλιάρος φρέσκος (Fresh cod)
19. Καβουρόψιχα: σουρίμι (Crab/ocean sticks: surimi)
20. Γλώσσα φιλέτο (Dab/lemon sole)
21. Γλώσσα φιλέτο [Μάλλον διαφορετικό είδος γλώσσας] (Dover sole)
22. Κεφαλόψαρο (Grey mullet)
23. Γάδος [Μπακαλιάρος] (Haddock)
24. Μπακαλιάρος του Ατλαντικού (Hake)
25. Ιππόγλωσσα (Halibut)
26. Ρέγγα (Herring)
27. Σκουμπρί (Mackerel)
28. Πεσκανδρίτσα (Monkfish)
29. Πλατέσσα [Πλευρονήκτης] (Plaice)
30. Σέιθ/Μαύρη πολλάκα/Γάδος μέλανας (Pollock/Coley)
31. Γραβάνι/Σολομονοπέστροφα/Ιριδίζουσα πέστροφα (Rainbow trout/salmon trout)
32. Μπαρμπούνι (Red mullet)
33. Σολομός (Salmon)
34. Καπνιστός σολομός (Smoked salmon)
35. Σαρδέλες (Sardines)
36. Συναγρίδα (Sea bream)
37. Σαλάχι (Skate)
38. Ξιφίας (Swordfish)
39. Τόννος (Tuna)
40. Καλκάνι (Turbot)
41. Μερλάγκος/Νταούκι/Μπακαλιαράκι (Whiting)
42. Αυγά ψαριών: Μπακαλιάρου, σολομού, ρέγγας, κέφαλου (Fish roe: cod, salmon, herring, mullet)


Θαλασσινά
43. Καλαμαράκια (Calamari/squid)
44. Στρείδια (Clams)
45. Αχιβάδες/Κοχύλια (Cockles)
46. Καβούρι (Crab)
47. Καραβίδες (Crawfish/crayfish)
48. Γαρίδες Δουβλίνου (Dublin Bay prawns)
49. Αστακός (Lobster)
50. Μεσογειακή γαρίδα/Γάμπαρη (Mediterranean prawn/gambas)
51. Μύδια (Mussels)
52. Στρείδια (Oysters)
53. Γαρίδες (Prawns)
54. Χτένια (Scallops)
55. Γαρίδες μικρές (Shrimps)
56. Βυκάνη (Whelks)


Πουλερικά
57. Κοτόπουλο (Chicken)
58. Κοκόρι (Poussin)
59. Συκωτάκια κοτόπουλου (Chicken liver)
60. Φραγκόκοτα (Guinea fowl)
61. Στρουθοκάμηλος (Ostrich)
62. Περιστέρι (Pigeon)
63. Ορτύκι (Quail)
64. Γαλοπούλα (Turkey)


Αυγά
65. Αυγά κότας (Hen's eggs)
66. Αυγά ορτυκιού (Quail's eggs)


Άπαχα γαλακτοκομικά
67. Άπαχο τυρί κότατζ (Non-fat cottage cheese)
68. Άπαχο φρομάζ φρες (Non-fat fromage frais)
69. Άπαχο ελληνικό γιαούρτι [παραδοσιακό, χωρίς πρόσθετα γεύσης ή αρωματικά] (Non-fat,Greek yoghurt)
70. Άπαχο τυρί κουάρκ/άπαχο γιαούρτι είτε απλό είτε με ασπαρτάμη (Non-fat quark/non-fat yoghurt plain or flavoured with aspartame)
71. Αποβουτυρωμένο γάλα (Skimmed milk)


Φυτικές πρωτεΐνες
72. Τόφου


Λαχανικά
73. Αγκινάρα (Artichoke)
74. Σπαράγγι (Asparagus)
75. Μελιντζάνα (Aubergine)
76. Τεύτλο/κοκκινογούλι/παντζάρι (Beetroot)
77. Μπρόκολο/Κόκκινο μπρόκολο (Broccoli/purple sprouting broccoli)
78. Λάχανο: Λευκό/κόκκινο/Λάχανο Μιλάνου/κουνουπίδι/Κινέζικο λάχανο/Γογγυλοκράμβη (ρέβα)/κατσαρό λάχανο/λαχανάκια Βρυξελλών (Cabbage: white/red/Savoy/cauliflower/Chinese leaves/kohlrabi/kale/Brussels sprout)
79. Καρότο (Carrot)
80. Σέλινο/σελινόριζα (Celery/celeriac)
81. Ραδίκια [Κιχώριο, πικραλίδα, πικρομάρουλο] (Chicory)
82. Κολοκυθάκια (Courgette)
83. Αγγούρι (Cucumber)
84. Μάραθο (Fennel)
85. Φασολάκια στρογγυλά/αμπελοφάσουλα (French beans/string beans/mangetout)
86. Πράσσο (Leek)
87. Μανιτάρια (Mushrooms)
88. Κρεμμύδι (Onion)
89. Καρδιές φοίνικα (Palm hearts)
90. Πιπεριές γλυκές (Peppers sweet)
91. Νεροκολοκύθα/Κολοκύθα (Pumpkin/marrow/squash)
92. Ραπανάκια (Radish)
93. Ραβέντι (Rhubarb)
94. Φυλλώδεις σαλάτες: Όλων των ειδών μαρούλι/Ρόκα/Νεροκάρδαμο/Αλφάλφα (ήμερο τριφύλλι)/Αντίδι σγουρό/Λάπαθο (Salad leaves: all types of lettuce/rocket/watercress/alfalfa/curly endive/sorrel)
95. Φασόλια σόγιας (Soya beans)
96. Σπανάκι (Spinach)
97. Γούλι (Swede)
98. Σέσκουλα (Swiss chard)
99. Ντομάτα (Tomatoes)
100. Γογγύλια (Turnip)


Μετάφραση του βιβλίου του Pierre Dukan "The Dukan Diet" (Αγγλική έκδοση του 2010)



Σημείωση 1: Η μετάφραση ενδέχεται να έχει λάθη γιατί δε γνωρίζω τόσο καλά τα είδη των ψαριών και των λαχανικών, χώρια που πολλά από αυτά κυλοφορούν σε διαφορετικές ποικιλίες στη Γαλλία και στην Αγγλία (αφού το βιβλίο είναι μετάφραση στα αγγλικά και ίσως προσαρμοσμένο στα αγγλικά δεδομένα).

Σημείωση 2: Η λίστα προφανώς αναφέρεται στη 2η φάση και όχι στην πρώτη που απαγορεύονται ρητά όλα τα λαχανικά πέρα των μυρωδικών και των μπαχαρικών.

Σημείωση 3: Τη λίστα ομολογώ ότι δεν την είχα κοιτάξει ποτέ με προσοχή. Απλά ήξερα ότι υπάρχει στο τέλος του βιβλίου. Με την πρώτη σοβαρή ανάγνωση, χτύπησε το καμπανάκι. Επιτρέπει απεριόριστη ποσότητα καρότο-παντζάρι-φασόλια σόγιας ενώ στο ίδιο βιβλίο, μερικές δεκάδες σελίδες πριν λέει για το καρότο και το παντζάρι ότι μπορούμε να τα φάμε αλλά όχι σε κάθε γεύμα, ενώ τα φασόλια σόγιας τα αναφέρει στο κεφάλαιο της πρώτης φάσης:
Παράθεση
Καθαρή  πρωτεΐνη - Η κινητήρια δύναμη της δίαιτας Ντουκάν

Πού υπάρχει καθαρή πρωτεΐνη;
[...]
Παρά την όποια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα λαχανικά παραμένουν πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα δημητριακά, όσπρια και αμυλώδη τρόφιμα, όπως και τα φασόλια σόγιας, τα οποία παρά την περιεκτικότητά τους σε καλή πρωτεΐνη, είναι πολύ λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες, και άρα κανένα από αυτά δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ (=πηγή καθαρών υδατανθράκων).
9  Μαγειρέματα / Dukan / 2η φάση: Πόσο διαρκεί; στις: Ιούνιος 17, 2012, 21:22:29 μμ
Πόσα κιλά θα χάσετε;
Για όσους είναι σημαντικά υπέρβαροι, κατά 20 κιλά ή παραπάνω, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η απώλεια βάρους ανά εβδομάδα αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι περίπου 1 κιλό την εβδομάδα.
Στο πρώτο μισό της δίαιτας η απώλεια θα είναι μεγαλύτερη, περίπου 1,5 με 2 κιλά την εβδομάδα, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να χάσετε τα πρώτα 10 κιλά σε περίπου 2 μήνες.
Μετά τους πρώτους 2 μήνες η καμπύλη της απώλειας προοδευτικά πέφτει λόγω του "αμυντικού" μηχανισμού του μεταβολισμού. Η καμπύλη σταθεροποιείται στο 1 κιλό την εβδομάδα πριν σπάσει προς τα κάτω το ψυχολογικό "φράγμα" του κιλού, με διαστήματα πλατώ για τις γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση και για εκείνους που τσιμπολογούν.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τον πρώτο καιρό της δίαιτας, το σώμα σας δεν αντιστέκεται πολύ στην απώλεια βάρους, η αντίστασή του όμως αυξάνεται όσο μειώνονται τα αποθέματα λίπους, κάτι που το ερμηνεύει ως κίνδυνο. Αυτή είναι η σωστή χρονική στιγμή για να ακολουθήσετε τη δίαιτά σας με μεγαλύτερο πείσμα και να μην αρχίσετε τα τσιμπολογήματα.


Πόσο καιρό θα διαρκέσει;
Η φάση της Κρουαζιέρας είναι η πιο σημαντική, είναι αυτή που θα σας οδηγήσει στον στόχο σας, στο Πραγματικό Βάρος. Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα της Επίθεσης, αυτή αναλαμβάνει τα ηνία για να σας οδηγήσει ως το τέλος.
Αν κοιτάξουμε στις περιπτώσεις της πραγματικής παχυσαρκίας, δηλαδή με περισσότερα από 20 παραπανίσια κιλά, αν δεν υπάρχουν άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ξεφορτωθείτε το βάρος αυτό σε 20 εβδομάδες, δηλαδή κάτι λιγότερο από 5 μήνες.

Ανασταλτικοί παράγοντες:
* Ψυχολογία: μικρή αυτοπειθαρχία ή απουσία αποφασιστικότητας.
* Σωματικοί λόγοι: όπως κληρονομική προδιάθεση για παχυσαρκία.
* Παρελθόν: όταν έχετε ήδη δοκιμάσει πολλές άλλες δίαιτες που είτε ήταν κακές είτε δεν τις ακολουθήσατε σωστά και τα παρατήσατε.
* Για τις γυναίκες: οι ορμόνες, ή στην προεφηβεία ή στην προεμμηνόπαυση/εμμηνόπαυση ή οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής τους που χρειάστηκε να κάνουν ορμονοθεραπεία η οποία δεν παρακολουθούταν σωστά.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η απώλεια βάρους θα μειωθεί σημαντικά και θα χρειαστεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ακόμα και τότε όμως, ακόμα και στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις, η επίδραση της Επίθεσης είναι τόσο έντονη και οι ρυθμοί των πρώτων 3 εβδομάδων τόσο έντονοι που οι περισσότερες αναστολές και αντιστάσεις έχουν καμφθεί προκαλώντας μια απώλεια 4-5 κιλών. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που οι παλιοί δαίμονες επιστρέφουν να σας στοιχειώσουν.

* Η προδιάθεση για παχυσαρκία θα ρίξει, σε λιγότερο από ένα μήνα, την απώλεια κάτω από το 1 κιλό την εβδομάδα και θα φτάσει μέχρι το ρυθμό των 3-3,5 κιλών το μήνα για άλλους 2-3 μήνες. Μέχρι αυτό το σημείο θα έχετε χάσει 15 κιλά συνολικά και τότε ο ρυθμός θα πέσει κι άλλο, στα 2 με 1,5 κιλά το μήνα. Είναι το καίριο σημείο για να αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο και η απάντηση είναι "Όχι". Καλύτερα να προχωρήσετε στην 3η φάση και να σταθεροποιήσετε το βάρος σας. Μπορείτε να περιμένετε να έρθουν οι καλύτερες μέρες, να ηρεμήσει το σώμα σας και να ξαναρχίσετε από την αρχή, χάνοντας τα υπόλοιπα κιλά και να φτάσετε στο στόχο που είχατε θέσει εξ αρχής.
* Αν έχετε κακή ψυχολογία (έλλειψη κινήτρων ή θέλησης), βρίσκεστε σε χειρότερη θέση. Κι εσείς θα χάσετε 4-5 κιλά αλλά ο πειρασμός να εγκαταλείψετε θα κάνει την εμφάνισή του. Στην καλύτερη περίπτωση κι εφόσον έχετε αρκετή υποστήριξη, μπορείτε να χάσετε άλλα 5 κιλά σε 5 εβδομάδες και μετά σπεύστε να περάσετε στην 3η φάση και τη Σταθεροποίηση. Πρέπει να το αποφασίσετε αυτό πριν ακόμα ξεκινήσετε τη δίαιτα. Θα έχετε χάσει 11 κιλά σε διάστημα 2,5 μηνών.
* Όσοι έχετε "ανοσία" στη δίαιτα λόγω του κακού παρελθόντος σας με αυτές, βρήκατε επιτέλους την καλύτερη λύση. Η Επίθεση λειτουργεί σαν μπουλντόζα, σαρώνοντας όλες τις αντιδράσεις. Κι εσείς θα χάσετε 6 κιλά τις πρώτες 3 εβδομάδες της Κρουαζιέρας κι αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες, θα καταφέρετε να χάσετε 22 κιλά σε διάστημα 6 μηνών.
* Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνόπαυση έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν κιλά, πόσο μάλλον αν έχουν ήδη κάποια παραπανίσια. Λόγω της κατάσταση που βρίσκεται ο οργανισμός τους, θα καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να χάσουν ακόμα και τα πρώτα κιλά της Επίθεσης. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσουν τις ορμόνες τους σε συνεργασία με το γιατρό τους. Ανάλογα με το πόσο αποδοτικά θα τις ρυθμίσετε μπορείτε να χάσετε 22 κιλά σε 6 με 12 μήνες.


Ελεύθερη μετάφραση αποσπασμάτων* του βιβλίου του Pierre Dukan "The Dukan Diet" (Αγγλική έκδοση του 2010).

* Μετέφρασα αποσπάσματα και όχι όλες τις σελίδες γιατί έχει την τάση να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, διανθίζοντάς τα με μικρές λεπτομέρειες ενώ, προσωπική μου γνώμη, μερικές φορές λέει και κουτουράδες  Στριφογύρισμα ματιών
10  Μαγειρέματα / Dukan / Σκέψεις πάνω στα γλυκαντικά στις: Ιούνιος 13, 2012, 09:57:29 πμ
Η ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγεται. Όχι μόνο από αυτούς που έχουν διαβήτη ή θέλουν να χάσουν βάρος. Η ζάχαρη είναι "κενές" θερμίδες γιατί μόλις τη φάμε την καταναλώνει ο οργανισμός ακαριαία (σαν να ρίξεις σπίρτο σε οινόπνευμα). Η ζάχαρη προκαλεί εξάρτηση γιατί η καύση της φέρνει λιγούρα για περισσότερη ζάχαρη και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που την τρώμε για να την ξαναφάμε. Η ζάχαρη χαλάει τα δόντια.

Δεν είναι όμως τόσο κακιά όσο νομίζουμε. Στις πρωτεϊνικές δίαιτες σαν τη δικιά μας απαγορεύεται διά ροπάλου γιατί μπλοκάρει τη δράση της δίαιτας και όχι γιατί είναι τόσο επιβλαβής. Το κακό γίνεται όταν κάνουμε υπερβολική κατανάλωση και δυστυχώς, στις μέρες μας, τρώμε περισσότερη από όση νομίζουμε. Από τότε που ανακαλύφθηκε ότι τα λίπη ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι εταιρίες τροφίμων τα αφαίρεσαν από τα προϊόντα τους και έβαλαν στη θέση τους τη ζάχαρη ως βελτιωτικό γεύσης. Μπορείτε να τη βρείτε παντού και σε τεράστιες ποσότητες: σε σάλτσες και σως (ακόμα και το τζατζίκι του εμπορίου), σε αναψυκτικά, χυμούς, ψωμιά ακόμα και σε αλλαντικά!

Ποια υποκατάστατα μπορούμε να χρησιμοποιούμε;
Η καφέ ζάχαρη, η μελάσα, η φρουκτόζη και το μέλι, αν και πιο υγιεινά, περιέχουν ίδιας ποιότητας σάκχαρα και απαγορεύονται από τη δίαιτά μας. Άρα θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες λύσεις.

Η ασπαρτάμη είναι η πιο γνωστή. Στην Ελλάδα τη μάθαμε από την εταιρία Canderel. Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για δεκάδες πράγματα. Θυμάμαι τη μάνα μου χροοονια πριν να μου την κρύβει το πρωί που έφτιαχνα τον καφέ μου γιατί "Παιδάκι μου είναι καρκινογόνος και θα σου χαλάσει το έντερο". Η "φήμη" αυτή εξαπλώθηκε όταν σε πειράματα έδωσαν υπερβολική δόση σε ποντίκια και βρήκαν καρκινικά κύτταρα. Αλλά όταν λέμε υπερβολική δόση εννοούμε να τους δίνουν σε μία μέρα την ποσότητα που θα φάει ένας άνθρωπος σε χρόνια! Η έρευνα αυτή έγινε ευαγγέλιο παρόλο που όλες οι επόμενες δεν κατάφεραν να βρουν τα ίδια αποτελέσματα. Πρέπει όμως να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Όταν ψήνεται χάνει τη γλυκαντική της ιδιότητα. Ο Ντουκάν την επιτρέπει και την προτείνει πρώτη-πρώτη στο βιβλίο του.

Η ζαχαρίνη (με μαλτοδεξτρόζη και κυκλαμικό νάτριο) κυκλοφορεί από την εταιρία Natreen. Η γεύση της διαφέρει από αυτή του Canderel που θυμίζει πιο πολύ τη ζάχαρη. Θεωρείτε ελαφρώς πιο υγιεινή και μπορεί να ψηθεί στα γλυκά. Την χρησιμοποιώ χρόνια και έχω συνηθίσει τόσο τη γεύση της που δε μπορώ να πιω καφέ με κανονική ζάχαρη. Ο Ντουκάν δεν είναι ξεκάθαρος αν την επιτρέπει ή όχι.

Η στέβια είναι η νέα μαγκιά στα υποκατάστατα ζάχαρης. Όπου κι αν κοιτάξετε θα δείτε το απαλό πράσινο χρώμα, σήμα κατατεθέν της. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί και από τη Natreen και από την Canderel αν και μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να βρω μόνο σε κουφέτα και όχι σε σκόνη. Παράγεται από το φυτό στέβια και απ' ό,τι φαίνεται ή είναι απόλυτα ασφαλής (ως φυτικό εκχύλισμα) ή είναι πολύ φτηνή η παραγωγή της. Πρώτη φορά είδα εταιρία κέτσαπ να σκοτίζεται να μη βάλει ζάχαρη. Ο Ντουκάν την αγαπάει και την προτείνει, όπου τη βρείτε χτυπήστε την! Δεν ξέρω αν μπορεί να ψηθεί αλλά δε νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα.

Η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται κυρίως στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Αφού ο Ντουκάν επιτρέπει τις τσίχλες, επιτρέπει κι αυτές τις ουσίες. Δε νομίζω ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο ως σκέτα γλυκαντικά.

Η σουκραλόζη είναι παράγωγο της ζάχαρης και επίσης επιτρέπεται από τον Ντουκάν. Την έχω βρει ως γλυκαντικό σε τσάι και το ζελέ light. Κυκλοφορεί από την εταιρία Ζωγράφος είπε η nastasia.  Χαμόγελο

Το σιρόπι agave δεν το ήξερα μέχρι σήμερα το πρωί που είδα να το αναφέρουν στο θέμα της Δίαιτας Ντουκάν. Βρήκα όμως στο Internet το παρακάτω απόσπασμα:
Παράθεση
5 August 2011

Q : Can I have agave syrup?
 A : Hi! I’m sorry but agave syrup is too sugary to be allowed. Then if you like natural sweeteners I suggest you to use some stevia or some xylithol these are really nice.Enjoy!

Γράφει ότι είναι από το chat που μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι με τον ίδιο Ντουκάν (αν και νομίζω ότι απαντούν οι συνεργάτες του) και λέει:
- Μπορώ να χρησιμοποιώ σιρόπι agave;
- Λυπάμαι αλλά το σιρόπι είναι πολύ "ζαχαρένιο" για να επιτραπεί. Αν προτιμάς τα φυσικά γλυκαντικά, σου προτείνω να χρησιμοποιείς στέβια ή ξυλιτόλη, είναι πολύ καλά.


Δόση
*Τα υποκατάστατα που κυκλοφορούν σε σκόνη (Canderel, Natreen) έχουν τον ίδιο όγκο με τη ζάχαρη (μία κουταλιά ασπαρτάμη έχει την ίδια γλυκαντική αξία με μία κουταλιά ζάχαρη). Το βάρος της είναι περίπου το 1/10. Δηλαδή σε μία συνταγή που λέει "150γρ. ζάχαρης" θα βάλετε 15γρ. ασπαρτάμη.
*Τα κουφετάκια είναι πάντα σε δόση μιας κουταλιάς δηλαδή αν πίνετε τον καφέ σας με 2 κ.γ. ζάχαρη, θα ρίξετε 2 κουφετάκια. Στα κρύα ροφήματα διαλύεται πολύ δύσκολα και φυσικά θα σας σπάσει τα νεύρα να φτιάξετε γλυκό με αυτά. Εγώ τα έχω μόνο στην τσάντα μου, για την περίπτωση που πιω καφέ έξω.


Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και μην με ακολουθήσετε με θρησκευτική ευλάβεια μιας και χρησιμοποιώ μεν γλυκαντικά εδώ και πολλά χρόνια, δεν είμαι γιατρός ή διαιτολόγος δε.
Κάθε ένσταση, προσθήκη ευπρόσδεκτη.



Άλλες σκέψεις
Όπως γράφει ο Ντουκάν στο βιβλίο του, η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά είναι δίκοπο μαχαίρι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι η μαγική λύση γιατί δε χρειάζεται να στερηθείς τη γλυκιά γεύση, κι άλλοι λένε ότι προκαλεί βουλιμικά επεισόδια.

Νομίζω ότι εξαρτάται από τον άνθρωπο. Όταν προσέχω τη διατροφή μου και κόβω τη ζάχαρη, έχω πολύ λιγότερες λιγούρες για γλυκό και τις καλύπτω πλήρως με τα διαιτητικά κεκάκια. Όταν τη σταματάω και αρχίζω να γουρουνιάζω, δεν αντέχω τη γεύση της ζάχαρης και μου παίρνει καιρό να τη συνηθίσω. Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι μην καλομάθω κάθε μέρα με γλυκάκι γιατί αργά ή γρήγορα ή θα τελειώσω τη δίαιτα και το κόστος της ζαχαρίνης είναι υψηλό για να συνεχίσω να φτιάχνω γλυκά με αυτή. Έτσι προσπαθώ να τα φτιάχνω όσο πιο "άγλυκα" γίνεται και να μην τα τρώω κάθε μέρα.
Από την άλλη, μια φίλη μου μου έλεγε ότι αρκεί να πιει τον καφέ της με ζαχαρίνη και όλη την υπόλοιπη μέρα θα ξύνεται να φάει. Της φέρνει απίστευτες βουλιμικές κρίσεις και δεν ηρεμεί μέχρι να χαλάσει τη δίαιτά της και να φάει μέχρι να σκάσει...
Σελίδες: [1]