GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 14:47:42 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Τι μοσχάρι να αγοράσουμε στις: Μάρτιος 31, 2009, 16:22:44 μμ
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΜΟΣΧΑΡΙ;

•   Είναι το μοσχάρι που γεννιέται, εκτρέφεται και σφάζεται στην Ελλάδα. Για να χαρακτηριστεί ελληνικό, δεν παίζει ρόλο η ράτσα. Αλλωστε, οι αυτόχθονες φυλές που έχουν απομείνει είναι λίγες και συνήθως είναι «μπασταρδεμένες» με ξένες.
•   Προσοχή: Πολλοί κρεοπώλες λένε ότι έχουν «ντόπιο» μοσχάρι, συμπληρώνοντας ότι είναι «ελληνικής εκτροφής». Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα. Το ελληνικό μοσχάρι γεννιέται εδώ, ενώ το ελληνικής εκτροφής εισάγεται ζωντανό και εκτρέφεται σε μονάδες εντατικής πάχυνσης για τουλάχιστον 5 μήνες.
•   Το μπέρδεμα είναι μεγαλύτερο με τα μοσχάρια που εισάγονται για πάχυνση αλλά σφάζονται σχεδόν αμέσως. Αυτά καταλήγουν τις περισσότερες φορές να βαφτίζονται «ελληνικής εκτροφής» ή «ελληνικά», απλώς και μόνο επειδή σφάχτηκαν εδώ.

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

•   Το ελληνικό μοσχάρι συνοδεύεται πάντα από μια ετικέτα με μπλε πλαίσιο η οποία γράφει: «Χώρα καταγωγής: Ελλάδα», η οποία είναι συνήθως κολλημένη πάνω στη βιτρίνα του κρεοπωλείου. Αν το κρέας είναι εισαγόμενο, η ετικέτα αυτή είναι άσπρη. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι μας δείχνουν τη σωστή ετικέτα.
•   Από πέρυσι τον Απρίλιο όλα τα κρεοπωλεία των μεγάλων πόλεων υποχρεώθηκαν να αγοράσουν νέες ζυγιστικές μηχανές που αναγράφουν και την προέλευση του κρέατος π.χ. Βόειο κρέας Ελλάδας ή Γαλλίας. Οταν γίνει κάποιος έλεγχος στο κρεοπωλείο, μέσα από αυτή τη ζυγιστική θα μπορούν να βρουν πόσο ελληνικό και πόσο ξένο πουλήθηκε και να το συγκρίνουν με τα τιμολόγια αγοράς. Το κατά πόσον όμως γίνονται έλεγχοι δεν το γνωρίζουμε. Εμείς ως καταναλωτές καλό είναι να ζητάμε αυτό το αυτοκόλλητο.

ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ;

•   Ειδικά για χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι παράγουν πολύ καλό, νόστιμο και τρυφερό κρέας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μελετήσει πολύ καλά τις ράτσες και έχουν διαχωρίσει ποιες κάνουν για κρέας και ποιες για γάλα. Στη χώρα μας, αντίθετα, μεγάλη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος προέρχεται από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.
•   Από την άλλη, πολλοί φοβούνται ότι το κρέας που φτάνει στο ελληνικό τραπέζι από το εξωτερικό δεν είναι πρώτης ποιότητας· ότι είναι μαζικής παραγωγής κρέας από μονάδες εντατικής εκτροφής. Το πρόβλημα με αυτού του είδους τις εκτροφές είναι ότι τα ζώα δεν βόσκουν μόνα τους σε λιβάδια, αλλά είναι κλεισμένα σε στάβλους και ταΐζονται αποκλειστικά με ζωοτροφές… οι οποίες μπορεί να είναι και ύποπτης προέλευσης. Δεν είναι μυστικό ότι σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιείται κατά κόρον γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι ως ζωοτροφή. Φυσικά, και στη χώρα μας υπάρχουν μονάδες εντατικής εκτροφής και ένα μεγάλο ποσοστό του μοσχαρίσιου κρέατος που καταλήγει στο πιάτο μας προέρχεται από αυτές. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα προτιμήσουμε ελληνικό ή εισαγόμενο μοσχάρι, αλλά τι τρώει το μοσχάρι.

ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Μεγάλο μέρος των ελληνικών μοσχαριών είναι ελευθέρας βοσκής και ζουν σε μικρές διασκορπισμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Το κρέας τους είναι πιο σκληρό, αλλά θεωρείται πολύ νόστιμο, λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας στο βοσκότοπο. Είναι όμως δύσκολο έως αδύνατο να ξέρουμε αν το κρέας που αγοράζουμε είναι ελευθέρας βοσκής. Επιπλέον, όταν η τροφή στο βοσκότοπο δεν επαρκεί, τα ζώα ταΐζονται συμπληρωματικά με ζωοτροφές, που και πάλι δεν ξέρουμε αν είναι «μεταλλαγμένες».

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Οι βιολογικές φάρμες μοιάζουν πολύ με τις φάρμες ελευθέρας βοσκής μόνο που εδώ οι ζωοτροφές που δίνονται ως συμπλήρωμα είναι απαραιτήτως «βιολογικές», δηλαδή δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ή από καλλιέργειες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα. Το βιολογικό κρέας είναι λοιπόν σαφώς πιο ασφαλές. Αν και στη χώρα μας λίγοι Ελληνες βοοτρόφοι έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί, βρίσκουμε στην αγορά τόσο ελληνικό όσο και εισαγόμενο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;

•   Αυτό που σφάζεται νωρίς, ενώ ακόμη πίνει γάλα (συνήθως 6 - 8 μηνών). Είναι μικρότερο σε μέγεθος από το μοσχάρι και το κρέας του έχει ανοιχτό ρόδινο χρώμα και όχι βαθύ κόκκινο.
•   Το προτιμούν συνήθως για το τρυφερό κρέας του και γιατί θεωρείται πολύ θρεπτικό για τα παιδιά, αρκετά όμως λιπαρό για τους ενήλικες.
•   Το ελληνικό μοσχαράκι γάλακτος είναι σπάνιο. Αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εισαγόμενα, κυρίως από Ολλανδία. Καθώς πρόκειται για ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να ταΐζονται μόνο με το γάλα της μητέρας τους. Συνήθως τα αποκόβουν νωρίς και τα ταΐζουν με σκόνη γάλακτος.

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΒΟΔΙΝΟ;

Υπάρχει μια σύγχυση στην αγορά για το τι είναι βοδινό κρέας. Οι «παλιοί», που το εκτιμούν ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του, ονομάζουν βοδινό αυτό που προέρχεται από ηλικιωμένο μοσχάρι (ταύρο ή αγελάδα). Αυτό το βρίσκουμε σπάνια, γιατί οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να σφάζουν τα αρσενικά μοσχάρια σε μικρότερη ηλικία (συνήθως στους 15 μήνες), που είναι βαρύτερα και πιάνουν καλύτερη τιμή, ενώ τα θηλυκά τα κρατούν για αναπαραγωγή. Ομως, μπορεί να δούμε στα κρεοπωλεία ταμπέλες που γράφουν βοδινό ή βόειο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Απλώς αυτή την ονομασία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από ζώα μεγαλύτερα του 1 έτους. Για να είστε σίγουροι περί τίνος πρόκειται, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.
   
   πηγη kathimerini.gr gastrnomos
2  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / Ελαιόλαδο: καλλυντικό για κάθε χρήση! στις: Μάρτιος 30, 2009, 16:35:18 μμ
Θα εκπλαγείς από το πόσο θαυματουργό είναι το ελαιόλαδο και πόσο πιο εύκολη κάνει τη ζωή σου χρησιμοποιώντας το ως προϊόν περιποίησης. Προτίμησε το παρθένο ελαιόλαδο αφού δεν έχει προσμίξεις, αποτελείται από φυσικά συστατικά και περιέχει βιταμίνες Α και Ε, που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντάς σε από τον ήλιο και τη ρύπανση. Μάθε πώς να περιποιήσαι το σώμα και το πρόσωπο σου απλά με λίγες σταγόνες...

Μαλλιά: αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απλώσεις λίγο ελαιόλαδο σε νωπά μαλλιά και να τα τυλίξεις με μία ζεστή πετσέτα. Άφησέ τα 20 λεπτά και θα είναι σαν να τους έχεις βάλει μάσκα. Γίνονται πιο απαλά και ανακτούν την παλιά τους λάμψη.
Με λίγο ελαιόλαδο στα μαλλιά θα δεις διαφορά στην υφή αλλά και στην όψη.

Πρόσωπο: εάν νιώθεις το δέρμα σου ξηρό και ταλαιπωρημένο, ανανέωσέ το με ένα απαλό μασάζ και λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. Δώσε ιδιαίτερη βάση στα σημεία που είναι πιο σκληρά και έχουν σημάδια.

Ντεμακιγιάζ: λίγο ελαιόλαδο πάνω σε βαμβάκι αφαιρεί και το εντονότερο μακιγιάζ ματιών(βλ. smokey-eye)

Χείλη: το ελαιόλαδο μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το λιποζάν και να δυναμώσει σκασμένα και ταλαιπωρημένα χείλη.
Με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου, έχεις και μαλακά χέρια και υγιή νύχια!

Νύχια: επειδή ανήκει σε ένα από τα φετίχ των γυναικών, δεν είναι ανάγκη να τρέχεις στην αισθητικό σου κάθε φορά που βγάζεις παρανυχίδες! Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και βύθισε τα ‘τραυματισμένα’ νύχια σου σε ένα μπολ με ζεστό ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Θα μαλακώσουν αμέσως και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρέσεις πετσάκια αλλά και να γίνουν και πάλι υγιή.

Χέρια: ξέχνα βαζελίνη και κρέμες που συνήθως αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και κάνε το εξής: άλειψε τα χεράκια σου με λίγο ελαιόλαδο, βάλε λεπτά βαμβακερά γάντια και κοιμήσου. Ενδείκνυται για χειμώνα, εκτός αν θες να βγάλεις την μπέμπελη μέσα στο καλοκαίρι!

Σώμα: σίγουρα θα βρεις λίγο χρόνο για ένα χαλαρωτικό, αγχολυτικό αφρόλουτρο! Πρόσθεσε μερικές κουταλιές ελαιόλαδου στο νερό για να μαλακώσει και να ενυδατωθεί το δέρμα σου. Αν και σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει μία φορά αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και γιασεμί για έξτρα άρωμα!

Πέλματα: πολλές από εμάς υποφέρουμε από σκληρά πέλματα και πατούσες και η ελαφρόπετρα δεν τα μαλακώνει όσο θα ήθελες. Τρίψε λίγο ελαιόλαδο στα σημεία που είναι πιο άγρια και κοιμήσου για να έχουν χρόνο να ‘θεραπεύσουν’ το πόδι.

πηγη'womenonly.gr'
3  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2008 / Τεταρτη 24/12/2008, Τι θα φαμε σημερα? στις: Δεκέμβριος 24, 2008, 01:35:05 πμ
καλημερα  kissedχρονια πολλα σε ολους και σε αυτους που γιορταζουν σημερα! rose rose @}->σημερα τρωμε παστιτσιο.καλα χριστουγεννα! rose rose rose                                                                                                                                 
4  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2008 / Τεταρτη 17/12/2008 τι θα φαμε σημερα? στις: Δεκέμβριος 17, 2008, 01:02:00 πμ
καλημερα Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελοσημερα τρωμε γιγαντες στο φουρνο προσφορα της καλης μαμας Χαμόγελο Χαμόγελο
5  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στις: Νοέμβριος 21, 2008, 09:42:33 πμ
Του Κασσιανού Τζέλη

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, έπειτα από δυο παρατάσεις και με δεδομένο ότι δεν θα δοθεί επίσημα τουλάχιστον και τρίτη. Οι ιδιοκτήτες ζητούν αναστολή των προστίμων για τους εκπρόθεσμους ενώ η πλειοψηφία των νομικών προσώπων δεν υπέβαλε τελικά, όπως φαίνεται, δηλώσεις.

Οι εκπρόθεσμοι πάντως που θα υποβάλουν δήλωση έως τις 12 Δεκεμβρίου θα έχουν έκπτωση 50% στο πρόστιμο που κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ και δεν θα πληρώσουν πρόστιμο για τους βοηθητικούς χώρους.

Ίσως όμως τελικά υπάρξει αναστολή των προστίμων, κάτι που ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αλλά φαίνεται να εξετάζει και η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με επιστολή της προς τον κ. Σουφλιά, η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει «υπερβολική και αψυχολόγητη» την επιβολή προστίμων, ζητά ουσιαστικά παράταση της διαδικασίας μέχρι το τέλος της χρονιάς μέσω της αναστολής έως τότε των προστίμων καθώς όπως τονίζει οι πολίτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν δηλώσεις «κάποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, είτε γραφειοκρατικό είτε προσωπικό, το οποίο δεν μπόρεσαν να επιλύσουν».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά ακόμη ειδικές ρυθμίσεις για τα αδήλωτα ακίνητα με νόμιμους τίτλους, να μπορούν να καταχωρούνται οποτεδήποτε στο Κτηματολόγιο με απλή αρχική δήλωση προς το κτηματολογικό γραφείο, και όχι με δαπανηρές και χρονοβόρες δίκες (π.χ. το Πρωτοδικείο Αθηνών ορίζει σήμερα να γίνουν δίκες για το κτηματολόγιο, τον Μάιο του 2010!).

Αν αυτό δεν γίνει γενικά δεκτό, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, επιβάλλεται να νομοθετηθεί τουλάχιστον για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.)!
6  Εμείς, το GreekMasa ... / Νοέμβριος 2008 / Σάββατο 8/11/2008, Τι θα φάμε σήμερα στις: Νοέμβριος 08, 2008, 01:06:08 πμ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!σημερα τρωμε κοτοπουλο με πιλαφι στο φουρνο και καλη μας ορεξη!  Χαμόγελο
7  Εμείς, το GreekMasa ... / Οκτώβριος 2008 / Παρασκευη 24/10/2008, Τι θα φαμε σημερα? στις: Οκτώβριος 24, 2008, 03:20:18 πμ
Καλημερα σας.σημερα τρωμε φασολακια που εχουμε απο χθες γιατι θα περασουμε το πρωινο μας στο κτηματολογιο! Αναποφασιστικότητα
8  Εμείς, το GreekMasa ... / Οκτώβριος 2008 / Πέμπτη 16/10/2008, Τι θα φάμε σήμερα στις: Οκτώβριος 16, 2008, 00:28:05 πμ
Καλημερα!το μενου μας εχει μπριζολες με πατατες στη γαστρα και πατατοσαλατα.καλη μας ορεξη! Γλώσσα
Σελίδες: [1]