GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 28, 2024, 12:36:47 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 ... 177 178 179 [180] 181 »
2686  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ στις: Οκτώβριος 04, 2007, 23:14:24 μμ
Θα μπορούσες να κάνεις έναν ωραιότατο μπακλαβά και να μας καλέσεις να τον δοκιμάσουμε. Μετά θα αποφανθούμε αν η χρήση της γάστρας έχει εφαρμογές και στην ζαχαροπλαστική.
Τάδε έφη Μαίρη. Στριφογύρισμα ματιών
2687  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Παιχνίδια / Απ: Η..... ερώτηση της ημέρας !!! στις: Οκτώβριος 04, 2007, 23:10:09 μμ
Στο Λονδίνο. Λατρεύω το στυλ του, την αρχιτεκτονική του, τον μουντό καιρό του. Το μόνο που δεν λατρεύω είναι η κουζίνα του. Ευτυχώς όμως γεννήθηκα Ελληνίδα και μπορώ να μαγειρέψω μόνη μου.

Η ερώτησή μου
Αν σου δινόταν ξανά η ευκαιρία να ξαναρχίσεις το σχολείο από την αρχή τι επάγγελμα θα ακολουθούσες? Το ίδιο ή κάτι τέλειως διαφορετικό?
2688  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Απ: Τα τυριά της Ελλάδας στις: Οκτώβριος 03, 2007, 22:50:39 μμ
Ξέχασα να αναφέρω ότι οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΡΙ.
2689  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / Απ: Τα τυριά της Ελλάδας στις: Οκτώβριος 03, 2007, 22:48:11 μμ
Συνεχίζω εγώ την ξενάγηση στα ελληνικά τυράκια από εκεί που το άφησε η Lia P.

Ανεβατό
Μαλακό και κοκκώδες τυρί. Το χρώμα του είναι λευκό, δεν έχει σχήμα και περίβλημα, δεν υπάρχουν τρύπες, η μάζα του τυρίου είναι μαλακή και σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζετε από γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα και των δύο. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στο νομό Γρεβενών και την επαρχία Βοίου του νομού Κοζάνης. Υγρασία 69%, λίπος επί ξηρού 40%, αλάτι 2-3%.

Βικτώρια
Παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από αγελαδινό γάλα μιας συγκεκριμένης ράτσας αγελάδων, οι οποίες πρέπει να εκτρέφονται μέσα στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης. Μοιάζει εξαιρετικά με το ιταλικό προβολόνε με τη διαφορά ότι δεν είναι καπνιστό, έχει συμπαγή κιτρινωπή μάζα χωρίς τρύπες με απαλή γεύση. Υγρασία 45%, λιπαρά επί ξηρού 40%.

Κατίκι Δομοκού
Αλοιφώδες τυρί λευκό, ασχημάτιστο χωρίς περίβλημα, το οποίο σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μείγμα με πρόβειο από ζώα που εκτρέφονται στο οροπέδιο Όθρις της περιοχής Δομοκού. Υγρασία 75%, λιπαρά επί ξηρού 40%, αλάτι 2-3%.

Μπάτζος
Ημίσκληρό, λευκό, άλμης. Είναι συσκευασμένο μέσα σε δοχεία, σκεπασμένο με άλμη. Είναι κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, βάρους περίπου 1 κιλού, δεν έχει εξωτερική κόρα και είναι διάσπαρτο με μικρές τρύπες. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιο. Το γάλα δεν είναι παστεριωμένο και είναι ελαφρά αποβουτυρωμένο. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στη Θεσσαλία (κεντρική Ελλάδα) και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Υγρασία 43%, λίπος 19-20%, αλάτι 5-6%.

Πόσσιας
Πόσσιας ή κρασοτύρι από την Κω. Ο πιο χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος τυριών που ωριμάζουν στα υπολείμματα του κρασιού. Προέρχεται από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μείγμα και των δύο. Παρασκευάζεται σε μακριές φόρμες σα μπαστούνια. Αλατίζεται και μπαίνει σε άλμη μέσα στα υπολείμματα των βαρελιών όπου παραμένει για 1 τουλάχιστον εβδομάτα. Μπορεί να διατηρηθεί για καιρό σε άλμη εμπλουτισμένη με τη λάσπη του κρασιού. Προτού καταναλωθεί πρέπει να βγει και να στεγνώσει. Εξωτερικά έχει το χρώμα του κρασιού και εσωτερικά είναι πάνλευκο. Υγρασία 46%, ελάχιστα λιπαρά 28%, αλάτι 2%.

Σφέλα
Η σφέλα είναι μαλακό λευκό τυρί άλμης. Είναι σε κομμάτια του 1 κιλού περίπου, με τρύπες, χωρίς περίβλημα. Συντηρείται μέσα σε άλμη σε ξύλινα βαρέλια. Παρασκευάζεται από φρέσκο απαστερίωτο γάλα και συχνά έχει υψηλή οξύτητα. Το γάλα προέρχεται από προβατίνες και κατσίκες. Η παρασκευή επιτρέπεται μόνο στην νότιο Πελοπόννησο και ειδικά στη Μεσσηνία. Υγρασία 40-41%, λιπαρά 27%, αλάτι 4,7%.

Αυτά για σήμερα. Θα επανέλθω και με άλλα τυράκια.
2690  Εμείς, το GreekMasa ... / Αυτοπαρουσίαση / Απ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ!! στις: Οκτώβριος 03, 2007, 09:52:51 πμ
Γιώργο καλωσόρισες και από εμένα. Χαίρομαι που θα έχουμε άλλον έναν άντρα στην παρέα μας. Μακάρι να αποφάσιζαν κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου (να μαγειρεύουν). Δεν μπορείς να φανταστείς τι βοήθεια θα ήταν για μας (εργαζόμενες-μητέρες-σύζυγοι).
2691  Εμείς, το GreekMasa ... / Οκτώβριος 2007 / Απ: ΤΡΙΤΗ 2/10/07 ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΦΑΜΕ.... στις: Οκτώβριος 02, 2007, 09:21:49 πμ
Καλημέρα και από μένα. Σήμερα τρώμε σουτζουκάκια με ρύζι.
2692  Εμείς, το GreekMasa ... / Σεπτέμβριος 2007 / Απ: Κυριακή 30/9/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Σεπτέμβριος 30, 2007, 16:35:02 μμ
Καλημέρα. Σήμερα τρώμε κόκορα αλανιάρη στιφάδο.
2693  Μαγειρέματα / Έχω κόσμο το βράδυ! / Απ: Το κρασάκι μας με τι θα το συνοδεύσουμε; στις: Σεπτέμβριος 28, 2007, 09:43:58 πμ
ΟΚ Λίτσα. Το βραδάκι που θα γυρίσω στο σπίτι και θα δω τα κιτάπια μου θα σας στείλω τα μενού.
2694  Εμείς, το GreekMasa ... / Σεπτέμβριος 2007 / Απ: Παρασκευή 28/9/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Σεπτέμβριος 28, 2007, 08:55:10 πμ
Καλημέρα!! Για μεσημεριανό θα φάμε γαύρο πανέ και φασολάκια. Για το βράδυ επειδή είναι delivery day (καθιερωμένο εδώ και 4 χρόνια) μάλλον σουβλάκια.
2695  Μαγειρέματα / Έχω κόσμο το βράδυ! / Απ: Το κρασάκι μας με τι θα το συνοδεύσουμε; στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 23:04:36 μμ
Εξαρτάται τι εννοείς λύσεις. Εγώ κάθε φορά που έχω προκαθορισμένο τραπέζι δεν κάνω άσχετους μεταξύ τους μεζέδες. Επιλέγω πάντα ένα θέμα. Δηλαδή φέτος στον παιδιών μου τα γενέθλια επειδή τους είχα κανονίσει παράσταση με Καραγκιόζη το μενού που έκανα ήταν Τούρκικο (Μαντί, Πίτες Καισάρειας, Πασά κιοφτέ, Τσομπάν σαλάτα, κ.λπ.). Την άλλη φορά περίμενα φίλους που τους αρέσει να πειραματίζονται σε νέες γεύσεις είχα φτάξει κινέζικο. Έχω δοκιμάσει αμερικάνικη κουζίνα, γαλλική, ιταλική, μεξικάνικη, κινέζικη, τούρκικη, ελληνική (αλλά όχι ανακατεμένα. Πάλι με θέμα Κερκυραίικη, Σκοπελίτικη, Κρητική κ.λπ.). Και πάει λέγοντας το θέμα.
2696  Μαγειρέματα / Έχω κόσμο το βράδυ! / Απ: Το κρασάκι μας με τι θα το συνοδεύσουμε; στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 13:28:10 μμ
Ξέχασα να σου πω κάτι σημαντικό. Αν αναρωτηθείς πως το έψησα τόσο κρέας (9 κιλά) στο φούρνο σου λέω ότι ο άντρας μου είναι ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ. Ευτυχώς σ’ αυτό το θέμα έχω καλές λύσεις. Εσύ όμως αν έχεις τόσο πολύ μπορείς να το χωρίσεις και να το κάνεις 2-3 πακέτα.
2697  Μαγειρέματα / Έχω κόσμο το βράδυ! / Απ: Το κρασάκι μας με τι θα το συνοδεύσουμε; στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 13:24:16 μμ
Και με κρασί και με μπύρα και με ούζο είναι εξίσου καλό. Εγώ το έχω φτιάξει για 40 άτομα (από 3 κιλά κρέας το κάθε είδος) και άφθονες σαλάτες (πατατοσαλάτα, τζατζίκι, μακαρονοσαλάτα). Όλοι έμειναν χορτάτοι και ευχαριστημένοι πάντως. Και όλοι μου ζήτησαν τη συνταγή.
2698  Εμείς, το GreekMasa ... / Σεπτέμβριος 2007 / Απ: Τετάρτη 26/9/2007, τι θα φάμε σήμερα.... στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 13:17:58 μμ
Καλημέρα σε όλες. Χθες βράδυ έφτιαξα μελιτζάνες παπουτσάκια. Δεν τα δοκίμασα ακόμα. Θα δω το ταψί το απόγευμα και θα καταλάβω. Επειδή η κόρη μου είναι λίγο μυστήρια με το φαγητό.
2699  Μαγειρέματα / Έχω κόσμο το βράδυ! / Απ: Το κρασάκι μας με τι θα το συνοδεύσουμε; στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 13:06:24 μμ
Μια πολύ καλή επιλογή όταν έχεις καλέσει πολύ κόσμο είναι το ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ. Μου έχει δώσει τη συνταγή ο Ηλίας Μαμαλάκης και το έχω κάνει σε πάρα... μα πάρα πολλά τραπέζια. Γιατί βγαίνει αρκετό σε ποσότητα, νόστιμο και το τρώνε όλοι. Από πιτσιρίκια ως και παππούδες.
Χρειάζεσαι υλικά ανάλογα με τον κόσμο που θα έχεις. Π.χ. για 6 άτομα: 1/2 κιλό μοσχάρι (από ποντίκι ή χτένι), 1/2 κιλό χοιρινό (από σπάλα), 1/2 κιλό αρνί (από μπούτι), 2 μεγάλα κρεμμύδια, 1/2 κιλό γραβιέρα πικάντικη, αλάτι, πιπέρι αρκετό, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2-3 κουταλιές βούτυρο και 3 λαδόκολλες.
Κόβεις όλα τα κρέατα σε μερίδες. Κόβεις τα κρεμμύδια σε ροδέλες χοντρές. Τα ρίχνεις όλα σε μια λεκάνη και τα αλατοπιπερώνεις. Προσθέτεις και το σκόρδο και το βούτυρο. Ανοίγεις την πρώτη λαδόκολλα και τα αραδιάζεις όλα μέσα. Την τυλίγεις σε σχήμα φακέλου. Παίρνεις την δεύτερη και αφού γυρίσεις το άνοιγμα της πρώτης λαδόκολλας προς το κάτω μέρος βάζεις και την δεύτερη. Και συνεχίζεις με την τρίτη. Πρέπει η τελευταία λαδόκολλα να έχεις το άνοιγμά της προς τα πάνω (για να μη φύγουν τα ζουμιά). Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα. Ψήνεις ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος. Δηλαδή όσα κιλά είναι το κρέας συν 1 ώρα παραπάνω. Στην προκειμένη περίπτωση έχεις 1,5 κιλό κρέας θέλεις περίπου 2.5 ώρες ψήσιμο. Όταν περάσουν οι ώρες του ψησίματος. Ανοίγεις τις λαδόκολλες και ρίχνεις την γραβιέρα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Το βάζεις για 10 λεπτά ξανά στο φούρνο (με τις λαδόκολλες ανοιχτές) για να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται όπως είναι στο κέντρο του τραπεζιού και με πολλές σαλάτες γύρω του. Από μαρούλι και χωριάτικη, ως και τζατζίκι. Κάντο και θα με θυμηθείς.
2700  Εμείς, το GreekMasa ... / Αυτοπαρουσίαση / Απ: ΑΠΟ ΜΑRY στις: Σεπτέμβριος 25, 2007, 22:46:45 μμ
Σας ευχαριστώ όλους για το ζεστό σας καλωσόρισμα. Θα τα λέμε συχνά από δω και πέρα. Μεγάλο χαμόγελο
Σελίδες: « 1 ... 177 178 179 [180] 181 »