GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 27, 2024, 12:16:36 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: « 1 2 3 4 [5] 6 »
61  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗ ΝΥΦΗ στις: Ιούλιος 22, 2008, 12:39:09 μμ
Μέσα σε όλα όσα κληρονόμησε η Άννα από την αγαπημένη της γιαγιά Αννιώ ήταν κι ένα παλιό ράφι γεμάτο τεντζερέδες, να της θυμίζει συχνά τα λόγια της: «Κοίταξε μη μείνεις στο ράφι σαν τη θεία σου τη Χρυσούλα»
Η Άννα δεν το 'χε σκοπό. 'Αλλωστε, πάντα ονειρευόταν να φορέσει νυφικό. Όμως, στα τριάντα τρία της, παρέμενε ανύπαντρη. Νόστιμη ήταν, μορφωμένη ήταν, είχε καλή δουλειά και δικό της σπίτι. Τι έφταιγε λοιπόν;
Τη μέρα που λαμβάνει προσκλητήριο γάμου από τη Μαριάνθη, τη μοναδική συμμαθήτριά της πέρα από την ίδια που δεν είχε ακόμη παντρευτεί, φτάνει στα όριά της. Πώς θα δικαιολογούσε σε όλους, για άλλη μια φορά, την απουσία ενός άντρα από το πλευρό της;
Όταν διαρκώς μπροστά από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας γιγαντώνονται τα πιο αξεπέραστα εμπόδια, δύο πράγματα συμβαίνουν: ή εγκαταλείπεις ή πεισμώνεις. Κι η Άννα πείσμωσε. Σε αυτό το γάμο έπρεπε να εμφανιστεί με ένα σύζυγο ή, έστω, έναν αρραβωνιαστικό. Της έμεναν μόνο δύο εβδομάδες για να τον βρει...

Το βρήκα πολύ καλό. Το διάβασα σε ένα και μόνο απόγευμα. Έχει χιούμορ και ζει στην εποχή μας. Η Χρύσα Δημουλίδου είναι από τις αγαπημένους μου συγγραφείς.
62  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / MAMMA MIA! στις: Ιούλιος 14, 2008, 10:46:50 πμ


Μέσα στην τρέλλα της δουλειάς κατάφερα να ξεκλέψω ένα τριωράκι το Σάββατο το βράδυ και αντί να πάω να ξεραθώ στον ύπνο προτίμησα να πάω να δω το Mamma Mia.
Νομίζω ότι έπραξα καλά αν σκεφτείτε ότι βγήκα από τον κινηματογράφο χαμογελώντας και με τάσεις χορευτικάς.
Σας το προτείνω να πάτε όλοι να το δείτε. Θα δείτε μια ΘΕΑ Μέριλ Στριπ, και 3 απόλυτα αρσενικά που θα σας ξεσηκώσουν. Δεν έχω δει άλλο έργο μέχρι τώρα που να με κάνει να νιώσω τόσο ωραία. Ήθελα να σηκωθώ μέσα στην αίθουσα και να ουρλιάξω πως αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι ο τόπος μου, το νησί μου, η χώρα μου, Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΟΥ. Θα ξαναπάω να το ξαναδώ. Δεν μου έφτασε η μία φορά. Θέλω να ξανανιώσω αυτό το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας που σου δίνει. Τα τραγούδια είναι γνωστά και χιλιοτραγουδισμένα. Σε συνδυασμό όμως με την άψογη φωτογραφία και τη ζωντάνια της Στριπ νομίζω ότι απογειώνονται.
63  Εμείς, το GreekMasa ... / Παρατηρήσεις, προτάσεις / Να το θεωρήσω κλοπή? στις: Ιούλιος 11, 2008, 09:48:28 πμ
Σήμερα το πρωί έψαχνα γενικότερα για μαγειρική πριν μπω εδώ, και έπεσα πάνω σε ένα σάιτ με (ομολογουμένως) πολλές συνταγές. Άρχισα να ψάχνω στις άπειρες κατηγορίες του και... ω του θαύματος έπεσα επάνω στις δικές μου συνταγές. Τις οποίες έχουν αντιγράψει όχι μόνο σαν κείμενα αλλά και τις φωτογραφίες. Υπάρχει τρόπος να παρέμβω ή να το ξεχάσω?
Δείτε ένα δείγμα των όσων λέω και κάντε μια αντιπαραβολή με τις δικές μου που είναι δημοσιευμένες στο masa.

https://www.gastronomies.gr/recipe.php?recipeid=2105
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1617&Itemid=49

https://www.gastronomies.gr/recipe.php?recipeid=2145
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1709&Itemid=49

https://www.gastronomies.gr/recipe.php?recipeid=2019
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1571&Itemid=49

https://www.gastronomies.gr/recipe.php?recipeid=2042
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1578&Itemid=49

Φαντάζομαι ότι δεν έχει μόνο δικές μου αλλά και όλων των άλλων που γράφουν στο masa.
64  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Τι παθαίνει ο άνθρωπος μέσα στην καραζέστη!! στις: Ιούλιος 10, 2008, 13:01:32 μμ
Χθες το απόγευμα φεύγοντας από το γραφείο, (με τρελλό πονοκέφαλο) μπαίνω στο σούπερ αυτοκίνητό μου (subaru vivio, 650 κυβικών, μοντέλο του 1800) το οποίο έβραζε. Αρχίζω να οδηγώ εκνευρισμένη από την ζέστη και την κίνηση, ευελπιστώντας να φτάσω στο σπιτάκι μου να χωθώ κάτω από το ντους. Φτάνοντας στα φανάρια της οδού Φιλελλήνων (δίπλα στην Αγγλικανική εκκλησία) με πιάνει το κόκκινο. Και ξαφνικά, βλέπω τον οδηγό της δεξιά λωρίδας να με κοιτάζει έντονα. Κοιτάζω στον καθρέφτη μου μήπως και μου έχει ξεφυτρώσει κανένα τρίτο μάτι, κοιτάζω την μπλούζα μου να δω αν είναι στη θέση της (ζέστη-ζέστη αλλά να μη γίνουμε και ρόμπες), όλα ήταν μια χαρά.
Πως κάνω το κεφάλι μου και γυρίζω στην αριστερή μεριά, και τι βλέπω?
Αυτό το αυτοκίνητο



Μια ολόλευκη Lamborgini.

Ο οδηγός του δε, ήταν ακριβώς σαν κι αυτόν.



Παθαίνω ένα σοκ!! Λες και είχες ξεκολλήσει την εικόνα από τις σελίδες περιοδικού.
Μα είναι δυνατόν να του επιτρέπουν να κυκλοφορεί ελεύθερος αυτός ο τύπος?
Δεν μου έφτανε η ζέστη, δεν μου έφτανε το αυτοκίνητό μου που είναι μικρότερο και από πατίνι, δεν φτάνει που δίψαγα και υδροκοπούσα, έπρεπε να υποβληθώ και στο μαρτύριο τούτο?
Αχ!!! τι σου κάνει η ζέστη!! Χρειάζομαι επειγόντως διακοπές γιατί δεν με βλέπω καλά. Άλλο ένα τέτοιο να πετύχω στο δρόμο και με βλέπω να κάνω τον Καραϊσκάκη στη Σταδίου.
65  Εμείς, το GreekMasa ... / Ιούνιος 2008 / Πέμπτη 26/6/2008, Τι θα φάμε σήμερα στις: Ιούνιος 26, 2008, 08:32:15 πμ
Καλημέρα!!! Σήμερα τρώμε γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο. Για σαλάτα, ολόδροσο μαρουλάκι.
66  Κουβεντούλα / Σχολιάστε την επικαιρότητα / Νομπέλ Ειρήνης σε δύο Ελληνες επιστήμονες στις: Μάιος 23, 2008, 15:32:57 μμ
Νομπέλ Ειρήνης σε δύο Ελληνες επιστήμονες
Λινα Γιανναρου

Ο Χρήστος Ζερεφός εδώ και δέκα ημέρες αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Σπάει το κεφάλι του, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει πού να κρεμάσει το... Νομπέλ του! Δεν είναι αστείο. Ο άξιος επιστήμονας, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και ο έγκριτος συνάδελφος και φίλος του, καθηγητής στο ΑΠΘ, κ. Αλκιβιάδης Μπάης, είναι εδώ και λίγες ημέρες κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, οι δύο πρώτοι Ελληνες στους οποίους έχει απονεμηθεί ποτέ η ύψιστη αυτή διάκριση.

Τι κι αν το βραβείο το «μοιράζονται» με άλλους 45 διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο! Η τιμή, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Ζερεφός, είναι τεράστια και ιδού πώς προέκυψε: ως γνωστόν, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών βραβεύθηκε μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, με το Νομπέλ Ειρήνης 2007. Δικαίως, ο πρόεδρος του IPCC δρ Ρ. Πασαούρι αποφάσισε να «διανείμει» τη διάκριση στους επιστήμονες που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον οδήγησαν στην απονομή του βραβείου στην Επιτροπή (τα πορίσματα της οποίας -θυμίζεται- έδειξαν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πλέον αποτελούν παγκοσμίως τον βασικό δείκτη για την χάραξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών).

«Μου έκαναν την τιμή να με συγκαταλέξουν στους τιμώμενους και προ δέκα ημερών έφθασε στο σπίτι μου το Δίπλωμα Συμμετοχής στο Νομπέλ Ειρήνης 2007», λέει ο κ. Ζερεφός, επιστημονικές εργασίες του οποίου έχουν συμπεριληφθεί σε όλες τις εκθέσεις του IPCC. «Η χαρά μου είναι διπλή γιατί ένας πολύ στενός μου συνεργάτης και ο “διάδοχός” μου στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αλκιβιάδης Μπάης βραβεύεται μαζί μου», συμπληρώνει. «Είναι κι εκείνος βαθιά συγκινημένος, αλλά πολύ σεμνός για να ανακοινώσει τη διάκρισή του. Οπως και να το κάνουμε όμως είναι μια δικαίωση, ιδίως για την Ελλάδα που έχει μια... κακοδαιμονία με τα ζητήματα του περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες έγιναν ειδικές εκδηλώσεις για την ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νομπέλ (έστω και ενός... ποσοστού αυτού) στους επιστήμονες που επέλεξε η IPCC. Εδώ παρολίγον να μην το μάθουμε...

Πηγή: Kathimerini.gr
67  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / Σκόπελος - Εκεί που το πράσινο δεν είναι ουτοπία στις: Μάιος 21, 2008, 00:12:44 πμ


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το νησί κατοικήθηκε πιθανότατα την Νεολιθική Περίοδο. Το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Πεπάρηθος και αναφέρεται απο τους προ-έλληνες Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στο Αιγαίο την περίοδο (2800 - 2000 π.Χ.). Το όνομα αυτό αναφέρεται επίσης και απο τον Θουκιδίδη. Γύρω στα 1600 π.Χ. το νησί κατοικήθηκε απο Κρήτες με αρχηγό τον Μυθικό Βασιλιά Στάφυλο γιό του Θησέα και της Αριάδνης.
Το ξίφος του Στάφυλου με την λαβή, μήκους 32 εκ, βρέθηκε σε λακκοειδή τάφο μαζί με άλλα κρητομυκηναϊκά ευρύματα από τον αρχαιολόγο Ν.Πλάτωνα σε ανασκαφή του 1936. Ο τάφος αποδόθηκε στο μυθικό ήρωα Στάφυλο. Πιθανόν η πειστικότερη ένδειξη για την ταυτότητα του τάφου είναι η ονομασία της περιοχής που επί χιλιετίες παραμένει ίδια. Το ξίφος φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.


Παραλία Καστάνη


ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ
Στη Σκόπελο θα βρειτε, μερικές από τις ωραιότερες Αιγαιοπελαγίτικες παραλίες. Αν φθάσετε στο νησί με σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, τις μικρούλες Αντρίνες, στην μοναδική Καστάνη, το Χόβολο, το Λιμνονάρι, τον Στάφυλο και το Βελανιό, μία απο τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που εξακολουθεί να συγκεντρώνει τους αμετανόητους γυμνιστές και όσους αντέχουν το περπάτημα. Στον μοναδικό Πάνορμο το μπάνιο το σούρουπο είναι μια αξέχαστη εμπειρία αφού λες πως κολυμπάς μέσα σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά καθώς ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Στάφυλος

ΑΞΙΟΘΕΤΑ
* Το Λαογραφικό Μουσείο στη συνοικία του Φραγκομαχαλά, στο οποίο παρουσιάζεται η αναπαράσταση της σκοπελίτικης κατοικίας, με όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του οικιακού εξοπλισμού εργαλεία, αντικείμενα και λειτουργικούς χώρους. Υπάρχει επίσης μία θαυμάσια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες με όλες τους τις παραλλαγές και μοντέλα παλαιών πλοίων που αναδεικνύουν την τέχνη των καραβομαραγκών της Σκοπέλου.
* Το σπίτι μουσείο του συγγραφέα Παύλου Νιρβάνα.
* Τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού στη θέση Αμπελική στη νότιο – ανατολική παραλία του όρμου της Σκοπέλου, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα πΧ.
* Τα ερείπια του Ενετικού φρουρίου, του Κάστρου. Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται η ακρόπολη κλασικών χρόνων με το τείχος της αρχαίας Πεπαρήθου, τμήματα του οποίου σώζονται σε αρκετά σημεία. Στην κορυφή του Κάστρου βρίσκεται και το μαγαζί του Γιώργου Ξηντάρη, ενός από τους τελευταίους της ρεμπέτικης μουσικής.
* Τα περίφημα “Σεντούκια”, τους μοναδικούς αρχαίους λαξευτούς στο βράχο τάφους, πιθανόν Υστερορωμαικών χρόνων, στο βουνό Καρυά, συλημένους από τον προηγούμενο αιώνα. Το μέρος είναι κάπως δυσπρόσιτο, ένας απογευματινός όμως περίπατος θα σας αποζημιώσει με την πανοραμική θέα των γύρω νησιών.
* Τις εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παρεκκλήσι των Αγ. Αναργύρων (σύνθετος τετρακιόνιος τρουλαίος ναός, με επιγραφή του 1676 πάνω από τη νότια θύρα και σχιστολιθική στέγη – όπως οι περισσότεροι ναοί της Σκοπέλου). Επιγραφή πάνω από την Ωραία Πύλη δηλώνει ότι το τέμπλο κατασκευάστηκε το 1683 από τον κρητικό Αντώνιο Αγοραστό.
* To μοναστήρι της Ευαγγελίστριας με εξαίρετο τέμπλο επικαλυμμένο από φύλλα χρυσού. Είναι κτισμένο σε δυσπρόσιτη πλευρά φαραγγιού με εξαίρετη θέα προς την πόλη και με την φρουριακή εμφάνιση, που συνδέεται με τα δύσκολα χρόνια, όπου ξακουστοί πειρατές λυμαίνονταν τα νησιά των Σποράδων.


Ηλιοβασίλεμα στον Πάνορμο

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Μέσα στη Χώρα
Στο Περιβόλι (Διεθνής κουζίνα)
Στην Κληματαριά (τοπική παραδοσιακή)
Στην Πλατεία (για πίτσα)
Στον Αγνώντα
Στον Παύλο (για φρέσκο ψάρι)
Στον Πάνορμο
Στον Νίκο (για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα)
Στον Γιάννη (ελληνική τοπική κουζίνα και φρέσκα ψάρια)
Στον Λάμπρο (ουζάκι δίπλα [κυριολεκτικά] στο κύμα)
Για τυρόπιτα Σκοπέλου
Μόνο στον Γιάννη στον Πάνορμο και πουθενά αλλού. Είναι το μοναδικό μαγαζί που ανοίγει εκείνη την ώρα το φύλλο, το γεμίζει με ντόπιο τυρί και το τηγανίζει με ελαιόλαδο μια χρήσης (που σημαίνει ότι βάζει λάδι στο τηγάνι του κάθε φορά που τηγανίζει άλλη πιτούλα).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Οι εκδηλώσεις του Δήμου το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με αποκορύφωμα τη γιορτή του δαμάσκηνου.
* Διοργανώνεται επίσης η γιορτή της σαρδέλας στη Γλώσσα, και η γιορτή του καλαμαριού.
* Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 24 Ιουλίου.


Παραλία Καστάνη

ΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ
* Δαμάσκηνα Σκοπέλου (τα καλύτερα)
* Χαμαλιά (τοπικά γλυκά με αμύγδαλο)
* Γλυκό κουταλιού αμύγδαλο
* Κεραμικά από τον Ρόδιο
* Μαχαιράκια με λαβή από κέρατο κατσίκας από τον Λεμονή
* Και για όσους διαθέτουν κάποια χρήματα... ξύλινα αντίγραφα καραβιών από τον Τριαντάφυλλο.


Βουτιά στα καταγάλανα νερά της Μηλιάς
68  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / ΤΑ ΠΙΡΑΥΛΟΠΙΡΟΣΚΑΚΙΑ στις: Μάιος 18, 2008, 20:46:14 μμ
Σήμερα αποφάσισα να δοκιμάσω τα πιροσκάκια με κιμά. Επειδή έγιναν όπως ακριβώς τα είχα φανταστεί, θέλω μερικές διευκρινήσεις.
Ρενάκι μου έκανα την συνταγή που μου περιγράφεις στα σχόλια αλλά δεν μπορούσα να τα κλείσω. Τσιγάρισα τον κιμά με κρεμμυδάκι, έριξα και τον κύβο, άφησα να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα του τα υγρά. Έφτιαξα μια σφιχτή μπεσαμέλ με 1 φλυτζάνι γάλα και το έριξα. Πρόσθεσα και το κεφαλοτύρι.
Το αποτέλεσμα.....
Αφενός έκανα 3 ώρες να τα γεμίσω, αφετέρου, αν τύχαινε και η γέμιση άγγιζε την άκρη της ζύμης, δεν μπορούσα με τίποτα να τα κλείσω (με τίποτα όμως!!!).
Τέλος πάντως, αφού τα κουτσοέκλεισα, έβαλα να τα τηγανίσω....
Τι ήταν πάλι αυτό???
Βομβαρισμός κανονικός. Ενδεχομένως επειδή δεν έκλειναν καλά, έβγαιναν τα υγρά του κιμά στο καυτό λάδι και μου έκαναν την κουζίνα (άσε καλύτερα να μη πω πως!!!). Αυτά δεν ήταν πιροσκάκια, ήταν πύραυλοι.
Κατεβάζω το τηγάνι και τελικά κατέληξαν στο φούρνο.
Έγιναν ωραία μεν αλλά όχι πιροσκάκια.
Και τώρα οι ερώτησεις
Τι έκανα λάθος στη γέμιση?
Πως στο καλό τα κλείνεις εσύ?
Μήπως τελικά είναι καλύτερα την επόμενη φορά να φτιάξω μικρά μπιφτεκάκια και αφού τα ψήσω τα κάνω γέμιση?
69  Κουβεντούλα / Παιδιά / ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ στις: Απρίλιος 11, 2008, 11:49:29 πμ


Δίδυμα
Όταν το ένα παιδί είναι ο καθρέφτης του άλλου. Τα δίδυμα, αν και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έχει το καθένα τη δική του προσωπικότητα κι ας λειτουργούν πολλές φορές ως ένας άνθρωπος.
Προχωρούσα στο δρόμο. Από την απέναντι κατεύθυνση ερχόταν μια μαμά με ένα διπλό καροτσάκι, από αυτά που είναι δυο μαζί κολλημένα σε ένα. Στρογγυλοκαθισμένα μέσα δυο παχουλούτσικα αγοράκια με το ίδιο σκούρο μπλε μπουφάν, την ίδια γαλάζια κουκούλα, το ίδιο τζιν παντελόνι και το ίδιο αρκουδάκι στα χέρια. Δίδυμα. Ολόιδια σαν δυο σταγόνες νερό. Το μόνο που διέφερε ήταν η συμπεριφορά τους. Το ένα ακίνητο, σαν μαρμαρωμένο, με τα μάτια στυλωμένα μπροστά. Το άλλο δίπλα του κούναγε τα χέρια, έδειχνε τα δένδρα, τη γάτα που πέρναγε δίπλα από το καρότσι, τον ήλιο. Η αντίδραση του ήσυχου αδερφού ήταν απλώς να κουρνιάζει το χεράκι του στη χούφτα του δυναμικού διδύμου του.
Τα αδέρφια που είναι δίδυμα από το ίδιο ωάριο μοιράζονται τα ίδια γονίδια, οπότε έχουν έμφυτες ομοιότητες (μολονότι το καθένα είναι ο εαυτός του), ενώ η ανάπτυξη τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς οχ γονείς τους λειτουργούν και πώς αντιμετωπίζουν το γεγονός πως έχουν δίδυμα. Τα ίδια πάντως μοιάζουν εμφανισιακά σαν δυο σταγόνες νερό, όπως συμβαίνει με την κλωνοποίηση, λες και το ένα είναι ο καθρέφτης του άλλου! Έρχονται στιγμές, δηλαδή, που συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν!
Παράλληλα, τα δίδυμα λειτουργούν συχνά ως ένας άνθρωπος, καθώς έχουν ιδιαίτερα δυνατό δεσμό μεταξύ τους, καταλαβαίνοντας απόλυτα το ένα το άλλο, ακόμα κι αν δεν προέρχονται από το ίδιο ωάριο. Σε σημείο να υπάρχουν περιπτώσεις όπου δίδυμα που ζουν σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες να υποφέρουν την ίδια στιγμή ταυτόχρονα για πρόβλημα που στην ουσία έχει ο ένας ενώ ο άλλος το αγνοεί!
Ευτυχώς πάντως που, ακόμα και στα δίδυμα από το ίδιο ωάριο, το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του χαρακτήρα, ειδικά όταν έχουν διαφορετική πορεία ζωής και διαφορετικά βιώματα. Πάνω απ' όλα όμως τα δίδυμα είναι δυο προνομιούχα αδέρφια, αφού μπορούν να βιώσουν την αγάπη μεταξύ• τους σε τόσο μεγάλη ένταση.

Πότε «κτυπούν» τα δυο... στην τιμή του ενός!
Δίδυμα έχουν την πιθανότητα να αποκτήσουν οι υποψήφιες μητέρες που ακολουθούν κάποια θεραπεία γονιμότητας (με την οποία αυξάνονται οι πιθανότητες πολλαπλών κυήσεων), αλλά και οι γυναίκες με ιστορικό διδύμων στην οικογένεια τους. Σε αυτήν την περίπτωση είναι μύθος ότι στις γεννήσεις διδύμων μεσολαβεί η παράλειψη μιας γενιάς. Η πιθανότητα απόκτησης διδύμων αυξάνεται με την κάθε γέννηση αλλά και με την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας. Στα σαράντα, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσεις δίδυμα παρά στα είκοσι. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η πιθανότητα απόκτησης διδύμων είναι 1 στις 90 γεννήσεις για τη λευκή φυλή και 1 στις 70 για τη μαύρη φυλή.

Δίδυμα από το ίδιο ή από διαφορετικά ωάρια
Τα δίδυμα μπορεί να προέρχονται από το ίδιο ωάριο (μονοωογενή) ή από διαφορετικά ωάρια (διωογενή). Τα μονοωογενή δίδυμα είναι αποτέλεσμα ενός ωαρίου το οποίο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο κι έπειτα διαιρείται έτσι, ώστε και τα δύο έμβρυα να έχουν ακριβώς τα ίδια γονίδια. Το πόσο κοντά βρίσκονται μέσα στη μήτρα εξαρτάται από το στάδιο κατά το οποίο το ωάριο διαιρείται. Εάν αυτό συμβεί πολύ σύντομα, κάθε έμβρυο θα έχει το δικό του εξωτερικό σάκο και πλακούντα, εάν όμως το ωάριο διαιρεθεί αργότερα, θα μοιράζονται τον ίδιο αμνιακό σάκο.
Το ένα τρίτο περίπου των διδύμων είναι από τον ίδιο αμνιακό σάκο. Τα μισά είναι ζεύγη κοριτσιών και τα μισά ζεύγη αγοριών με τον ίδιο τύπο αίματος και τον ίδιο τύπο επιδερμίδας (τα μονοωογενή δίδυμα δεν είναι ποτέ αγόρι-κορίτσι). Τα διωογενή δίδυμα είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας κατά την οποία η γυναίκα απελευθερώνει δύο ωάρια σε έναν μήνα και τα οποία γονιμοποιούνται από διαφορετικό σπερματοζωάριο. Τα ωάρια κολλούν στο τοίχωμα της μήτρας είτε σε κοντινή είτε σε μακρινή απόσταση το ένα από το άλλο. Εάν βρίσκονται μακριά, αναπτύσσουν δυο διαφορετικούς εξωτερικούς σάκους και πλακούντες. Εάν όμως βρίσκονται πολύ κοντά, ο εξωτερικός τους σάκος και ο πλακούντας είναι κοινός. Παρ' όλα αυτά τα έμβρυα εξακολουθούν να διαφέρουν εντελώς από γενετική άποψη. Έτσι, όπως οποιαδήποτε άλλα αδέρφια, μπορεί να μοιάζουν πολύ ή και καθόλου μεταξύ τους (τα διωογενή δίδυμα δεν είναι ποτέ εντελώς όμοια).

Από την πιο ενεργή ανάμειξη του πατέρα στη φροντίδα τους.
Δέχονται μικρότερη γονεϊκή πίεση στο διάβασμα και στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων τους από ό,τι τα υπόλοιπα παιδιά.
Αγνοούν πιο εύκολα τις διαταγές των γονιών αν δεν τους έχουν απευθυνθεί σε ατομικό επίπεδο, γιατί μπορούν να ισχυριστούν πως το μήνυμα απευθυνόταν στον άλλο δίδυμο.
Χρησιμοποιούν τη διπλή τους ισχύ όταν ζητούν κάτι.

Πάντα ενωμένοι, ποτέ νικημένοι
Τα δίδυμα μέχρι την προσχολική τους ηλικία είναι μαζί 24 ώρες το 24ωρο, πολύ περισσότερο δηλαδή από όσο χρόνο περνούν με τη μητέρα τους, άρα η επιρροή ανάμεσα τους είναι πολύ μεγάλη. Εννοείται ότι όπως κάθε «ζεύγος» έτσι και τα δίδυμα αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς το ένα από τα δύο παιδιά είναι πάντα ισχυρότερο από το άλλο, ενώ εκτός σπιτιού γίνεται εξαιρετικά προστατευτικό απέναντι του. Αν μάλιστα πρόκειται για αγόρι και κορίτσι, βλέπουμε πως ένα ισχυρό κοριτσάκι θα νταντέψει σαν μαμά τον αδελφό της, ενώ στην περίπτωση ενός δυναμικού αγοριού θα πάρει υπό την προστασία του την αδελφούλα του.
Τα δίδυμα μάλιστα συνηθίζουν, όταν απευθύνονται σε τρίτους, να μιλούν με υπερηφάνεια και με τρυφερότητα το ένα για το άλλο. Αντίθετα, μέσα στο σπίτι έχουν μεταξύ τους ανταγωνιστική διάθεση διεκδικώντας το καθένα για τον εαυτό του το μεγαλύτερο μερίδιο από την προσοχή και την αγάπη των γονιών τους (τις περισσότερες φορές κυριαρχεί ο ισχυρός της παρέας).

Αντιθέσεις διδύμων
Τα δίδυμα εκφράζουν την ευφυία τους με διαφορετικό τρόπο. Το ένα, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ευκολίες με τους αριθμούς, το άλλο με τα λόγια. Το ένα μπορεί να γίνει πολύ δυνατός καλλιτέχνης και το άλλο πολύ πετυχημένος έμπορος. Το θέμα είναι πως από πολύ μικρά θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από γονείς, δασκάλους και συγγενείς για να αναπτύξει το καθένα την κλίση του.

Τα Δίδυμα και οι Φίλοι τους
Τα δίδυμα μπορεί να αισθάνονται περισσότερο απομονωμένα και από τα μοναχοπαίδια, επειδή οι γονείς τους συχνά πιστεύουν πως δεν είναι απαραίτητο να κάνουν παρέα και με άλλα παιδιά! Γι' αυτό υπάρχουν δίδυμα που αναπτύσσουν ακόμα και μια δική τους γλώσσα επικοινωνίας παραλείποντας άρθρα και ρήματα, κατάσταση που ξεπερνιέται με το που πηγαίνουν στο σχολείο.
Συνηθισμένο επίσης είναι να έχουν τα δίδυμα κοινές παρέες, οι οποίες κατά κανόνα δημιουργούνται από το πιο δυναμικό και πιο εξωστρεφές παιδί που έχει και τους περισσότερους φίλους. Συνήθως αυτό είναι το μεγαλύτερο και αναλαμβάνει ρόλο πρωτότοκου, ακόμα κι αν έχει διαφορά ηλικίας μία ώρα από το αδελφάκι του. Οι ειδικοί πάντως συνιστούν να αποκτά κάθε παιδί τη δική παρέα από συνομηλίκους του που ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του.

Δίδυμος «γλυκός μπελάς»
Οι γονείς που μεγαλώνουν δίδυμα επιφορτίζονται διπλά, καθώς οι απαιτήσεις για φροντίδα είναι πιο άμεσες, πιο επιτακτικές, πιο πολλές, γι' αυτό αρκετά συχνά χάνουν την υπομονή τους και είναι περισσότερο αδιάλλακτοι, λιγότερο ευέλικτοι και πιο αυστηροί. Φορτισμένοι και ανήσυχοι, αναρωτιούνται συνήθως αν είναι επαρκείς στο γονεϊκό τους ρόλο.
Εννοείται πως η συστηματική απασχόληση και του πατέρα στο μεγάλωμα των παιδιών είναι απαραίτητη. Η φροντίδα των παιδιών από τους γονείς πρέπει να γίνεται χιαστί.

Συμβουλές προς τους γονείς αδερφών-ψυχών
Οι γονείς που έχουν δίδυμα πρέπει:
Να αφήνουν το καθένα να αναπτύσσει τη δική του οντότητα ξεχωρίζοντας τα μεταξύ τους.
Να επιλέγουν για τα παιδιά τους ονόματα που δεν έχουν την ίδια προέλευση ούτε μοιάζουν μεταξύ τους όπως Λίνα -Νίνα ή Νάνα-Άννα, καθώς τέτοια υποκοριστικά εύκολα συγχέονται από τους άλλους. Επιπλέον, για να μη χάσουν την ξεχωριστή τους ταυτότητα, να μην τα αποκαλούν ποτέ «τα δίδυμα» ή «τα μωρά».
Να μη δίνουν περισσότερα δικαιώματα ή χάδια στο ένα από τα δύο παιδιά, αλλά να τα αντιμετωπίζουν με την ίδια αγάπη. Βέβαια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον οποιονδήποτε να αναπτύξει ταυτόχρονα δύο έντονες σχέσεις αγάπης, γι' αυτό και οι γονείς των διδύμων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αισθανθούν πως αγαπούν τα δίδυμα τους τόσο όσο και τα άλλα τους παιδιά.
Να έχουν υπόψη πως αν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια, πιθανόν να αισθάνεται ότι «το τρομερό δίδυμο» ενεργεί από κοινού εναντίον του, οπότε θα νιώθει την ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας για τα απειλούμενα κεκτημένα και τη θέση του μέσα στην οικογένεια.
Να φροντίζουν ώστε κάθε παιδί να αναπτύσσει τα ιδιαίτερα χαρίσματα του.
Να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι αξίζουν ως άτομα και όχι ως μια ομάδα δύο αντιγράφων! Τα δίδυμα που αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά άτομα από τη στιγμή της γέννησης τους γίνονται πιο ολοκληρωμένοι ενήλικες και μπορούν να λειτουργούν το ίδιο καλά ακόμα και όταν είναι μόνα τους στον κόσμο.
Να τα στέλνουν σε διαφορετικό τμήμα στο σχολείο ώστε το πιο αδύναμο και ντροπαλό να μην καπελώνεται από το πιο ισχυρό.
Να τα βγάζουν συχνά χώρια έξω.
Να τα γράφουν διαφορετικές μέρες στα αγγλικά ή σε διάφορα μαθήματα (κολύμβηση, πιάνο, τένις) ώστε να συστήνονται αρχικά ως ξεχωριστά άτομα πριν γίνουν γνωστά ως δίδυμα.
Να τα ντύνουν με διαφορετικά ρούχα καθώς το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, που σημαίνει πως δεν μιλάμε ούτε για ρεπλίκες ούτε για κλώνους. Το διαφορετικό ντύσιμο είναι ένας ακόμα λόγος για να μην «ευνουχιστεί» το ανίσχυρο αδελφάκι από το ισχυρό.
Αν δηλαδή ο μπαμπάς κρατήσει τη μια μέρα το ένα παιδί, την επομένη πρέπει να κρατήσει το άλλο ώστε να μην αναπτύσσεται μονομερώς κανένας δεσμός στην οικογένεια, αντίθετα το ενδιαφέρον να μοιράζεται εξίσου και στα δύο παιδιά.
Από τη στιγμή πάντως που τα δίδυμα αρχίζουν να μεγαλώνουν, οι γονείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν στην οικογένεια πολλά προβλήματα. Επιπλέον, το πιο δραστήριο καταφέρνει να ηρεμεί συνήθως τα πνεύματα ώστε στις αντιδικίες να μη φτάνει κανείς ποτέ στα άκρα. Δεν είναι τυχαίο που, σύμφωνα με όσα μας λέει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη, η οποία χρόνια τώρα εργάζεται στο «Χαμόγελο του Παιδιού», κανένα από όσα παιδιά έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα το σπίτι τους δεν ήταν δίδυμο!

Ο κίνδυνος που καιροφυλακτεί
Αν και δεν συμβαίνει συχνά, υπάρχει φόβος στην περίπτωση των διδύμων να δημιουργούνται αναπτυξιακές διαταραχές στο ένα από τα δύο παιδιά τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην κοινωνικότητα του. Η έγκαιρη διάγνωση θα κάνει πιο εύκολη την αποκατάσταση της υγείας του, γι' αυτό και οι γονείς πρέπει με την παραμικρή υποψία να σπεύδουν για ιατρικές εξετάσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου
Με τη συνεργασία της Ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη
70  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στις: Μάρτιος 14, 2008, 10:19:54 πμ
Είναι ένα θέμα το οποίο εμένα προσωπικά με απασχόλησε πολύ τα τελευταία 2 χρόνια. Και έχοντας εμπειρία, πλέον, θεώρω υποχρέωσή μου να ενημερώνω όποιον ενδιαφέρεται.
Φωτογραφίες δεν βάζω γιατί είναι άκρως αποκρουστικές. Το άρθρο που παραθέτω το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί δεν πλατιάζει, αλλά περιγράφει τα ουσιαστικότερα σημεία του θέματος.

Χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας

Γράφει ο Γ. ΣΚΡΕΚΑΣ, διευθυντής Χειρουργικής Μονάδας Μεταβολισμού και Παχυσαρκίας του ΙΑΣΩ GENERAL, μέλος της International Society of Surgery (ISS) και της International Association for Surgical Metabolism and Nutrition (IASMEN)

«Στη χώρα μας, ενώ συνταγογραφούνται αφειδώς φάρμακα για διαβήτη και υπέρταση σε παχύσαρκους, δεν γίνεται συνήθως ενημέρωση για τις δυνατότητες της χειρουργικής ή κάποια σοβαρή προσπάθεια απώλειας βάρους». Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στις 24 Οκτωβρίου μάς υπενθύμισε ότι η παχυσαρκία καλπάζει και στη χώρα μας καθώς το 22,5% του πληθυσμού πάσχει σήμερα από αυτή».

Η εκρηκτική εξάπλωση της παχυσαρκίας προκαλείται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το μακροχρόνιο συνδυασμό υπερκατανάλωσης ανθυγιεινής τροφής και καθιστικού τρόπου ζωής. Το αυξημένο ποσοστό πρόωρων θανάτων και αναπηρίας εξαιτίας των συνεπειών της παχυσαρκίας έχει προκαλέσει την ανησυχία και την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών. Οπως είναι κλασικά γνωστό, η παχυσαρκία σχετίζεται με τουλάχιστον 30 παθήσεις, όπως καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, υπέρταση, διαβήτη, υπνική άπνοια, υπογονιμότητα, ορισμένες μορφές καρκίνου (μαστού, προστάτη, ενδομητρίου, παχέος εντέρου), κατάθλιψη κ.ά. Η απώτερη λύση του προβλήματος βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στην πρόληψη. Δηλαδή στην αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διατροφής και την επιτήρηση του βάρους. Τα ελαφρώς υπέρβαρα άτομα θα ωφεληθούν από μια διαιτολογική παρέμβαση, γιατί είναι γνωστό ότι ακόμα και η μέτρια απώλεια βάρους βελτιώνει τους δείκτες αρτηριοσκλήρωσης (σάκχαρο, λιπίδια και υπέρταση). Τέτοια μέτρα όμως δεν είναι αποτελεσματικά για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και μάλιστα όταν ο Δείκτης Σωματικού Βάρους (ΔΣΒ) είναι άνω του 40 (νοσογόνος παχυσαρκία). Σ' αυτή την κατηγορία των ασθενών, μόνον η βαριατρική χειρουργική (Bariatric Surgery) μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το βάρος και τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. Η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας (βαριατρική χειρουργική) αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική πρόταση που μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους, να συμβάλει στην ίαση των συνοδών παθήσεων και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής. Οταν η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών μειώνεται κατά 98% και περιορίζεται κατά 60-70% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (IFSO Σεπτέμβριος 2007) που έλαβε χώρα στο Πόρτο της Πορτογαλίας, έμφαση δόθηκε επίσης και στις δυνατότητες της χειρουργικής για τη θεραπεία του διαβήτη. Αλλεπάλληλες επιστημονικές μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ορισμένες βαριατρικές επεμβάσεις θεραπεύουν το διαβήτη, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εκσεσημασμένη παχυσαρκία (ΔΣΒ 30-35). Η πιθανότητα θεραπείας είναι μάλιστα μεγαλύτερη όταν το χειρουργείο πραγματοποιηθεί στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η χειρουργική κατά της παχυσαρκίας και ειδικά η λαπαροσκοπική είναι εξαιρετικά ασφαλής με την προϋπόθεση ότι γίνεται από εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χειρουργούς σε καλά ενημερωμένους ασθενείς. Αυτά τα χειρουργεία γίνονται πρώτιστα για τη βελτίωση της υγείας και αξίζει να μνημονευτεί ότι χάρη στις βαριατρικές επεμβάσεις οι επιπλοκές της παχυσαρκίας και η θνητότητα μπορούν να μειωθούν κατά 89%. Το σύγχρονο θεραπευτικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει απλές (δακτύλιος) και περίπλοκες χειρουργικές τεχνικές (γαστροπλαστική sleeve και παρακαμπτήριες επεμβάσεις τύπου by-pass). Ολες σχεδόν είναι αναστρέψιμες και καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι επεμβάσεις παράκαμψης του εντέρου, λόγου χάριν (χολοπαγκρεατική και γαστρικό by-pass), προσφέρουν θεραπεία του διαβήτη στο 80% των περιπτώσεων, από τον πρώτο μήνα. Για το λόγο αυτό η χειρουργική πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ασθενούς, δηλαδή να εξατομικεύεται. Παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, η ηλικία, το αρχικό βάρος, οι διαιτολογικές προτιμήσεις και το περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία ως προς τις ενδείξεις της καθεμιάς από τις σύγχρονες τεχνικές οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι χειρουργοί έχουν εμπειρία ή προτίμηση σε συγκεκριμένες μόνον επεμβάσεις.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλοί που έχουν λανθασμένες αντιλήψεις ή αντιμετωπίζουν τη βαριατρική χειρουργική με προκατάληψη. Κάθε μέρα συνταγογραφούνται φάρμακα για διαβήτη και υπέρταση σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία, αλλά λιγότερο από το 20% των ιατρών μπαίνει στον κόπο μιας απλής ενημέρωσης σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους απώλειας βάρους. Οι βαριατρικές επεμβάσεις δεν είναι βέβαια άμοιρες επιπλοκών, αλλά σε έμπειρα χέρια η θνητότητα σήμερα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να ξέρουν ότι η επιλογή μιας βαριατρικής επέμβασης πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεργασία με εξειδικευμένο χειρουργό και έπειτα από πλήρη ενημέρωση για όλες τις διεθνώς αποδεκτές επεμβάσεις. Γιατί τελικά μόνον η ενημέρωση, η σωστή επιλογή και η καλή συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία.

Ο δακτύλιος
Ο γαστρικός δακτύλιος είναι ένα εμφύτευμα από σιλικόνη που τοποθετείται στο ανώτερο μέρος του στομάχου. Με το γαστρικό δακτύλιο το στομάχι παίρνει σχήμα κλεψύδρας, αφήνοντας ένα μικρό θύλακο να υποδέχεται την τροφή. Με το σφίξιμο του δακτυλίου (ρύθμιση) η διέλευση της τροφής προς το στομάχι καθυστερεί με αποτέλεσμα τη γρήγορη πλήρωση του θυλάκου και την επιβεβλημένη ανάγκη διακοπής του γεύματος. Ο δακτύλιος είναι ένα υδραυλικό σύστημα και για τις ρυθμίσεις απαιτείται παρακέντηση και έγχυση φυσιολογικού ορού στην ειδική θυρίδα που εμφυτεύεται στο υποδόριο της κοιλιάς. Η απώλεια βάρους με γαστρικό δακτύλιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενούς. Η μέση απώλεια βάρους είναι της τάξης του 55% του πλεονάζοντος, στο 75% των ασθενών.

Γαστροπλαστική
Η λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve είναι μια νεότερη λαπαροσκοπική επέμβαση γαστρικού περιορισμού. Εδώ ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου είναι πραγματικός και όχι τεχνητός. Ο στόμαχος παίρνει μορφή σωλήνα χωρητικότητας 100 γραμμαρίων ή λιγότερο, χωρίς να διαταράσσονται η νεύρωση και η φυσιολογική του λειτουργία. Με την αφαίρεση του γαστρικού θόλου αναστέλλεται η έκκριση γκρελίνης και περιορίζεται σημαντικά η πείνα. Η αίσθηση κορεσμού είναι απολύτως φυσιολογική, χωρίς φαινόμενα απόφραξης και εμέτων. Η απόδοση της επέμβασης είναι παραπλήσια αυτής του γαστρικού by-pass, με μέση απώλεια βάρους 65% του πλεονάζοντος στο 90% των ασθενών. Η ικανοποίηση των ασθενών από το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη (90%) από οποιαδήποτε άλλη επέμβαση κατά της παχυσαρκίας, ενώ δεν υπάρχουν απώτερες επιπλοκές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/02/2008
71  Εμείς, το GreekMasa ... / Μάρτιος 2008 / Παρασκευή 14/3/2008, Τι θα φάμε σήμερα στις: Μάρτιος 14, 2008, 09:12:54 πμ
Παρασκευή σήμερα!!!!!!!!!!!!! Επιτέλους θα ξεκουραστούμε!! Σήμερα τρώμε ότι έχει περισέψει από χθες. Δηλαδή, φακές, πατσάς στιφάδο και ολίγα πιροσκάκια. Το βράδυ άλλωστε είναι η γνωστή και καθιερωμένη delivery day.
72  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / ALL MADE FOOD στις: Μάρτιος 05, 2008, 11:39:20 πμ
Τις φωτό αυτές μου τις έστειλε ο αδελφός μου και τις βρήκα καταπληκτικές. Όσα απεικονίζονται είναι φτιαγμένα με φαγητά. Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες. Ο εμπνευστής τους είναι καταπληκτικός.














73  Κουβεντούλα / Περιποίηση και ομορφιά / Αποκριάτικο Μακιγιάζ στις: Φεβρουάριος 20, 2008, 14:00:22 μμ


Για το έντονο, θεατρικού τύπου μακιγιάζ χρησιμοποιήστε τα ειδικά προιόντα μακιγιαζ που κυκλοφορούν στο εμπόριο αυτή την εποχή.
Όταν ζωγραφίζεται μεγάλες περιοχές, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι παρά πινέλο. Θα κερδίσετε χρόνο.
Κρατήστε μια ποικιλία σφουγγαριών εφαρμογής σε ετοιμότητα. Εάν έχετε ένα για κάθε χρώμα, θα αποφύγετε την ανάμειξη των χρωμάτων και δεν θα χρειάζεται να τα ξεπλένετε συνέχεια
.



Εφαρμόστε τα χρώματα σε λεπτά στρώματα και επιτρέψτε σε κάθε στρώμα να στεγνώσει προτού να εφαρμόσετε το επόμενο. Το παχύ χρώμα μπορεί να ραγίσει και η εφαρμογή ενός νέου χρώματος πέρα από ένα υγρό μπορεί να σας οδηγήσει σε ακούσια αναμίξη των χρωμάτων.
Για τις συγκεκριμένες μορφές όπως τους κύκλους, τα τρίγωνα, τα αστέρια, ή τα πιό περίπλοκα σχέδια, χρησιμοποιήστε στένσιλ εάν δεν τα καταφέρνετε καλά με την ελεύθερη σχεδίαση.




Έχετε χαρτί κουζίνας και πετσέτες κοντά σας επειδή η όλη διαδικασία γενικά δημιουργεί ανακάτωμα!
Για έντονες βλεφαρίδες αγοράστε ψευτικές, η μάσκαρα δεν αρκεί.
Εάν δεν τα καταφέρνετε με το περίτεχνο μακιγιάζ δοκιμάστε πιο απλή "διακόσμηση".
Εάν δεν τα καταφέρνετε καθόλου μην απελπίζεστε βάλτε έντονο κραγιόν και αγοράστε μια περίτεχνη μάσκα ματιών. Είναι υπέροχες!


74  Εμείς, το GreekMasa ... / Παρατηρήσεις, προτάσεις / Δημοφιλής συνταγές? στις: Φεβρουάριος 19, 2008, 13:48:58 μμ
Θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Μήπως θα έπρεπε η στήλη Δημοφιλής συνταγές που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του σάιτ να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα? Εδώ και μήνες δημοφιλής συνταγές είναι αυτές οι πέντε που βλέπουμε τώρα με αποτέλεσμα να κλικάρονται από όποιον μπαίνει στο σάιτ και να έχει ως συνέπεια να παραμένουν συνεχώς σ’ αυτή τη θέση. Ίσως αν έμπαιναν κάθε εβδομάδα οι πέντε δημοφιλέστερες από διάφορες κατηγορίες (π.χ. η ποιο δημοφιλής στα κρέατα που είναι η Πίτα γύρος, ή η Αστακομακαρονάδα από τα ψάρια, το Κοτόπουλο αλά κρεμ από τα πουλερικά και η Φασολάδα η χυλωμένη από τα όσπρια). Το γνωρίζω ότι η λίστα αυτή γίνεται με αυτόματη ενημέρωση ανάλογα με τις προβολές που έχει η εκάστοτε συνταγή, αλλά όσο παραμένουν αυτές οι συνταγές στην πρώτη σελίδα το τοπίο δεν θα αλλάξει ποτέ.
75  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 08:57:02 πμ
Ο πολύ καλός μου φίλος και γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου οργανώνει σεμινάρια μαγειρικής. Το έχω ήδη αναφέρει σε αρκετά παιδιά στο Masa και μου είπαν ότι ενδιαφέρονται. Του ζήτησα, λοιπόν, το πρόγραμμα των σεμιναρίων για να δείτε τη περιλαμβάνει. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του και να δηλώσει συμμετοχή.

Τα σεμινάρια ξεκινάνε από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο
Ώρες σεμιναρίων: Δευτέρα & Τετάρτη 17:30 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:30

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210.6018288 ή με e-mail στο info@sidayes.gr


Πρόγραμμα STUDIO SIDAYES 2008


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Τετάρτη 6
Γρήγορες & εύκολες συνταγές 
Εάν επιθυμείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην μαγειρική έτσι ώστε να απολαμβάνετε καθημερινά διαφορετικές γεύσεις με εύκολα και απλά υλικά… μάθετε να μαγειρεύετε γρήγορα, εύκολα ενώ ταυτόχρονα θα έχετε μια μικρή λίστα από βασικά υλικά που μπορείτε να έχετε πάντα στο σπίτι σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό στο πόδι.
Τιμή σεμιναρίου: 40 ευρώ

Δευτέρα 11
Κρέας
Μοσχάρι, Χοιρινό & Αρνί μαγειρεμένα με πρακτικούς τρόπους. Στην κατσαρόλα, το τηγάνι αλλά και τον φούρνο, οι συνταγές με κρέας θα είναι σίγουρα διαφορετικές από όσες έχετε μαγειρέψει. Τρόποι, θερμοκρασίες ψησίματος & χρήσιμες συμβουλές για την αγορά κρέατος.
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ

Τετάρτη 13
Τάρτες, πίτσες & ζύμες
Η ζύμη είναι ένα μίγμα με βάση το αλεύρι και το νερό. Στην μαγειρική οι ζύμες εμπλουτίζονται με υλικά όπως το γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μια ζύμη αποτελεί την βάση για το ψωμί, για τάρτες, για πίτσες και πολλές διαφορετικές  συνταγές τις οποίες θα απολαύσετε στις καθημερινές απολαυστικές συνταγές.
Τιμή σεμιναρίου: 45 ευρώ

Σάββατο 23
Κοτόπουλο
Συνταγές με κοτόπουλο με φαντασία και συνοδεία διαφορετικών υλικών. Μετατρέψτε το απλό καθημερινό κοτόπουλο σε ένα πιάτο γευστικό και υγιεινό. Ένα από τα αγαπημένα προϊόντα το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί πραγματικά με χίλιους δύο τρόπους. Μυστικά και οδηγίες για την σωστή φύλαξη και χρήση του κοτόπουλου.
Τιμή σεμιναρίου:45 ευρώ

Tετάρτη 27
Μαγειρεύοντας με Philadelphia
Eνα προϊόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας κυρίως σε διάφορα σνακ, παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες κλασσικές και μη συνταγές. Σε αλμυρούς αλλά και γλυκούς συνδυασμούς το Philadelphia δίνει μια άλλη διάσταση στη μαγειρική.
Τιμή σεμιναρίου:40 ευρώ


ΜΑΡΤΙΟΣ

Τετάρτη 5
Κοπή λαχανικών & συνταγές με λαχανικά
Τα λαχανικά σαν κυρίως συστατικά συνταγών για ελαφριές και υγιεινές λύσεις. Μάθετε διαφορετικούς τρόπους κοπής και μαγειρέματος. Συντηρήστε σωστά τα λαχανικά σας και φτιάξτε έξυπνες γαρνιτούρες με αυτά.
Τιμή σεμιναρίου:45 ευρώ
   
Τετάρτη 12
Σολομός
Η παράδοση θέλει τον σολομό να επιστρέφει στα νερά που γεννήθηκε για να αναπαραχθεί και μετά να πεθάνει. Εμείς αλλάζουμε λίγο την πορεία του και τον φέρνουμε στην κουζίνα του studio Sidayes. Ο σολομός φρέσκος, καπνιστός, ωμός, λίγο ή περισσότερο ψημένος, στα καλύτερα του σε συνταγές για σαλάτες, πρώτα και κυρίως πιάτα.
Τιμή σεμιναρίου: 55 ευρώ


Δευτέρα 17
Εργένηδες στην κουζίνα
Η μαγειρική στην διαφορετική αλλά και απλή της εκδοχή για όσους η μαγειρική δεν είναι οικογενειακή υπόθεση αλλά προσωπική. Συνταγές για ένα ή ενίοτε και για δύο άτομα! Περιμένουμε εργένηδες και από τα δύο φύλλα
Τιμή σεμιναρίου: 45 ευρώ

Τετάρτη 19
Ζυμαρικά & ρύζι
Απολαυστικό φαγητό & καθημερινή απόλαυση. Τα ζυμαρικά είναι για τους περισσότερους από  εμάς η πιο αγαπημένη γεύση. Προτού παραδοθείτε στην γοητεία τους ας γνωριστούμε καλύτερα με τους γευστικούς συντρόφους που είναι αλήθεια ότι μπορούν να παντρευτούν με πολλά άλλα προϊόντα.
Τιμή σεμιναρίου: 40 ευρώ


Τετάρτη 26
Νηστίσιμες συνταγές 
Ποιος είπε πως νηστίσιμες συνταγές σημαίνει απαραίτητα άνοστες και αδιάφορες συνταγές; Μαγειρέψτε νηστίσιμα και πρωτότυπα, νόστιμα και ελαφριά. Παράλληλα μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας.
Τιμή σεμιναρίου:50 ευρώ
 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Σάββατο 12
Ατμός
Εάν θέλετε να μαγειρεύετε υγιεινά χωρίς πολύ κόπο αλλά συγχρόνως νόστιμα ο ατμός είναι μια σίγουρη λύση. Λαχανικά, κρέας και ψάρι μαγειρεύονται με απλές κινήσεις.
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ


Δευτέρα 14
Guest chef
Επικοινωνήστε με το studio Sidayes για περισσότερες πληροφορίες
Τιμή σεμιναρίου:60 ευρώ


Τετάρτη 16
Πασχαλινό τραπέζι
Αφήνοντας την σούβλα στο πλάι και χρησιμοποιώντας διαφορετικά σκεύη το πασχαλινό μενού φέτος μπορεί να είναι διαφορετικό. Δοκιμάστε παραδοσιακές συνταγές σε μια πιο εναλλακτική εκδοχή.
Τιμή σεμιναρίου: 60 ευρώ


Σάββατο 19
Dinner menu (+ wine)
Ένα gourmet δείπνο στο σπίτι σας φτιαγμένο από τα χέρια σας. Σωστή οργάνωση ενός δείπνου από το Α έως το Ω. Πιάτα με τους κατάλληλους συνδυασμούς και τα κατάλληλα κρασιά για να τα συνοδεύσουν.
Τιμή σεμιναρίου:60 ευρώ


ΜΑΪΟΣ

Δευτέρα 5
Wok
Wok δεν σημαίνει μόνο ασιατικές συνταγές, σημαίνει κυρίως μαγείρεμα σε γρήγορους χρόνους με λίγα λιπαρά και πολύ γεύση. Χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο αυτό σκεύος θα δημιουργήσετε συνταγές ιδιαίτερες και γευστικές που όλοι θα εκτιμήσουν. Ανακαλύψτε περίεργα υλικά αγορασμένα από τον Αλέξανδρο από την κεντρική αγορά.
Τιμή σεμιναρίου: 45 ευρώ


Τετάρτη 7
Κρύα & ζεστά ορεκτικά
Η αρχή ενός γεύματος είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του, δημιουργούμε συνταγές που θα εντυπωσιάσουν και θα ανοίξουν την όρεξη όλων. Σε ζεστή ή κρύα μορφή τα ορεκτικά μπορούν σε σωστό συνδυασμό με τα κυρίως να απογειώσουν ένα γεύμα. 
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ
 

Δευτέρα 12
Guest chef
Επικοινωνήστε με το studio Sidayes για περισσότερες πληροφορίες
Τιμή σεμιναρίου: 60 ευρώ


Τετάρτη 14
All about ψάρι
Ένα προϊόν που βρίσκεται σε αφθονία στην χώρα μας και είναι ιδιαίτερα υγιεινό και γευστικό. Το ψάρι ψητό, ποσέ, φιλεταρισμένο, μαριναρισμένο ή σε εκδοχή ελληνικό sushi.
Μάθετε να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι και πως να είστε απαιτητικοί στον ψαρά σας. 
Τιμή σεμιναρίου: 55 ευρώ


Δευτέρα 19
Guest chef
Επικοινωνήστε με το studio Sidayes για περισσότερες πληροφορίες
Τιμή σεμιναρίου: 60 ευρώ
 

Σάββατο 24
Kοτόπουλο
Το κοτόπουλο αποκτά μια ενδιαφέρουσα διάσταση σε συνταγές κατσαρόλας, τηγανιού αλλά και φούρνου. Τρόποι ψησίματος, συμβουλές υγιεινής και μια ματιά σε άλλα πουλερικά!
Τιμή σεμιναρίου: 45 ευρώ


ΙΟΥΝΙΟΣ

Δευτέρα 2
Kαλοκαιρινά πιάτα
Δροσερές γεύσεις, λύσεις για εύκολες συνταγές με εποχιακά υλικά. Όλες οι μυρωδιές του ελληνικού καλοκαιριού στο πιάτο σας. Προϊόντα τις εποχής γίνονται οι κύριοι πρωταγωνιστές σε συνταγές που θα πάρετε μαζί σας και στις διακοπές.
Τιμή σεμιναρίου: 45 ευρώ


Τετάρτη 4
Eλαφριά κουζίνα παρουσία διαιτολόγου - διατροφολόγου
Ελαφριές συνταγές, κατάλληλες για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού με αναλυτικά στοιχεία θρεπτικής αξίας και βασικές οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή από τον συνεργάτη μας διαιτολόγου – διατροφολόγου
Τιμή σεμιναρίου: 60 ευρώ


Δευτέρα 9
Iταλική κουζίνα
Ιδιαίτερα αγαπημένη κουζίνα με υλικά που εύκολα βρίσκουμε στην ελληνική αγορά. Συνταγές της ιταλικής κουζίνας με προσωπικές επιρροές του Αλέξανδρου για ένα άλλο γευστικό αποτέλεσμα. 
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ

 
Τετάρτη 11
Συνταγές με φρούτα + cocktails
Τα φρούτα πρωταγωνιστές στην κουζίνα για διαφορετικές συνταγές, φρέσκιες, υγιεινές και δροσερές γεύσεις. Δημιουργούμε περίεργα κοκτέιλ και κάποια χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με καλοκαιρινές συνταγές
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ

Σελίδες: « 1 2 3 4 [5] 6 »