100 ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣΦάτε όσο θέλετεΤροφές πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνηΚρέας και εντόσθια1. Βοδινή μπριζόλα (Beef steak)
2. Βοδινό φιλέτο (Fillet of beef)
3. Κόντρα φιλέτο (Sirloin steak)
4. Βοδινό ψητό (Roast beef)
5. Κιλότο (Rump steak)
6. Γλώσσα (Tongue)
7. Μπρεσαόλα, αποξηραμένο βοδινό (Bresaola, air-dried/wind-dried beef)
8. Μοσχαρίσια σκαλοπίνια (Veal escalope)
9. Μπριζόλες μόσχου (Veal chop)
10. Νεφρά (Kidney)
11. Συκώτι μόσχου (Calf’s liver)
12. Φέτες χοιρομέρι χωρίς λίπος ή την «πέτσα» του αλλαντικού (Pre-cooked ham slices without any fat or rind)
13. Φέτες κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς λίπος ή την «πέτσα» του αλλαντικού (Pre-cooked chicken and turkey slices without any fat or rind)
14. Μπέικον χαμηλών λιπαρών (Fat-reduced bacon)
15. Κυνήγι: ελάφι, φασιανός, πέρδικα, λαγός, αγριόγαλος (Game: venison, pheasant, partridge, hare, grouse)
16. Κουνέλι/Λαγός (Rabbit/hare)
Ψάρια17. Λαβράκι (Bass)
18. Μπακαλιάρος φρέσκος (Fresh cod)
19. Καβουρόψιχα: σουρίμι (Crab/ocean sticks: surimi)
20. Γλώσσα φιλέτο (Dab/lemon sole)
21. Γλώσσα φιλέτο [Μάλλον διαφορετικό είδος γλώσσας] (Dover sole)
22. Κεφαλόψαρο (Grey mullet)
23. Γάδος [Μπακαλιάρος] (Haddock)
24. Μπακαλιάρος του Ατλαντικού (Hake)
25. Ιππόγλωσσα (Halibut)
26. Ρέγγα (Herring)
27. Σκουμπρί (Mackerel)
28. Πεσκανδρίτσα (Monkfish)
29. Πλατέσσα [Πλευρονήκτης] (Plaice)
30. Σέιθ/Μαύρη πολλάκα/Γάδος μέλανας (Pollock/Coley)
31. Γραβάνι/Σολομονοπέστροφα/Ιριδίζουσα πέστροφα (Rainbow trout/salmon trout)
32. Μπαρμπούνι (Red mullet)
33. Σολομός (Salmon)
34. Καπνιστός σολομός (Smoked salmon)
35. Σαρδέλες (Sardines)
36. Συναγρίδα (Sea bream)
37. Σαλάχι (Skate)
38. Ξιφίας (Swordfish)
39. Τόννος (Tuna)
40. Καλκάνι (Turbot)
41. Μερλάγκος/Νταούκι/Μπακαλιαράκι (Whiting)
42. Αυγά ψαριών: Μπακαλιάρου, σολομού, ρέγγας, κέφαλου (Fish roe: cod, salmon, herring, mullet)
Θαλασσινά43. Καλαμαράκια (Calamari/squid)
44. Στρείδια (Clams)
45. Αχιβάδες/Κοχύλια (Cockles)
46. Καβούρι (Crab)
47. Καραβίδες (Crawfish/crayfish)
48. Γαρίδες Δουβλίνου (Dublin Bay prawns)
49. Αστακός (Lobster)
50. Μεσογειακή γαρίδα/Γάμπαρη (Mediterranean prawn/gambas)
51. Μύδια (Mussels)
52. Στρείδια (Oysters)
53. Γαρίδες (Prawns)
54. Χτένια (Scallops)
55. Γαρίδες μικρές (Shrimps)
56. Βυκάνη (Whelks)
Πουλερικά57. Κοτόπουλο (Chicken)
58. Κοκόρι (Poussin)
59. Συκωτάκια κοτόπουλου (Chicken liver)
60. Φραγκόκοτα (Guinea fowl)
61. Στρουθοκάμηλος (Ostrich)
62. Περιστέρι (Pigeon)
63. Ορτύκι (Quail)
64. Γαλοπούλα (Turkey)
Αυγά65. Αυγά κότας (Hen's eggs)
66. Αυγά ορτυκιού (Quail's eggs)
Άπαχα γαλακτοκομικά67. Άπαχο τυρί κότατζ (Non-fat cottage cheese)
68. Άπαχο φρομάζ φρες (Non-fat fromage frais)
69. Άπαχο ελληνικό γιαούρτι [παραδοσιακό, χωρίς πρόσθετα γεύσης ή αρωματικά] (Non-fat,Greek yoghurt)
70. Άπαχο τυρί κουάρκ/άπαχο γιαούρτι είτε απλό είτε με ασπαρτάμη (Non-fat quark/non-fat yoghurt plain or flavoured with aspartame)
71. Αποβουτυρωμένο γάλα (Skimmed milk)
Φυτικές πρωτεΐνες72. Τόφου
Λαχανικά73. Αγκινάρα (Artichoke)
74. Σπαράγγι (Asparagus)
75. Μελιντζάνα (Aubergine)
76. Τεύτλο/κοκκινογούλι/παντζάρι (Beetroot)
77. Μπρόκολο/Κόκκινο μπρόκολο (Broccoli/purple sprouting broccoli)
78. Λάχανο: Λευκό/κόκκινο/Λάχανο Μιλάνου/κουνουπίδι/Κινέζικο λάχανο/Γογγυλοκράμβη (ρέβα)/κατσαρό λάχανο/λαχανάκια Βρυξελλών (Cabbage: white/red/Savoy/cauliflower/Chinese leaves/kohlrabi/kale/Brussels sprout)
79. Καρότο (Carrot)
80. Σέλινο/σελινόριζα (Celery/celeriac)
81. Ραδίκια [Κιχώριο, πικραλίδα, πικρομάρουλο] (Chicory)
82. Κολοκυθάκια (Courgette)
83. Αγγούρι (Cucumber)
84. Μάραθο (Fennel)
85. Φασολάκια στρογγυλά/αμπελοφάσουλα (French beans/string beans/mangetout)
86. Πράσσο (Leek)
87. Μανιτάρια (Mushrooms)
88. Κρεμμύδι (Onion)
89. Καρδιές φοίνικα (Palm hearts)
90. Πιπεριές γλυκές (Peppers sweet)
91. Νεροκολοκύθα/Κολοκύθα (Pumpkin/marrow/squash)
92. Ραπανάκια (Radish)
93. Ραβέντι (Rhubarb)
94. Φυλλώδεις σαλάτες: Όλων των ειδών μαρούλι/Ρόκα/Νεροκάρδαμο/Αλφάλφα (ήμερο τριφύλλι)/Αντίδι σγουρό/Λάπαθο (Salad leaves: all types of lettuce/rocket/watercress/alfalfa/curly endive/sorrel)
95. Φασόλια σόγιας (Soya beans)
96. Σπανάκι (Spinach)
97. Γούλι (Swede)
98. Σέσκουλα (Swiss chard)
99. Ντομάτα (Tomatoes)
100. Γογγύλια (Turnip)
Μετάφραση του βιβλίου του Pierre Dukan "The Dukan Diet" (Αγγλική έκδοση του 2010)Σημείωση 1: Η μετάφραση ενδέχεται να έχει λάθη γιατί δε γνωρίζω τόσο καλά τα είδη των ψαριών και των λαχανικών, χώρια που πολλά από αυτά κυλοφορούν σε διαφορετικές ποικιλίες στη Γαλλία και στην Αγγλία (αφού το βιβλίο είναι μετάφραση στα αγγλικά και ίσως προσαρμοσμένο στα αγγλικά δεδομένα).
Σημείωση 2: Η λίστα προφανώς αναφέρεται στη 2η φάση και όχι στην πρώτη που απαγορεύονται ρητά όλα τα λαχανικά πέρα των μυρωδικών και των μπαχαρικών.
Σημείωση 3: Τη λίστα ομολογώ ότι δεν την είχα κοιτάξει ποτέ με προσοχή. Απλά ήξερα ότι υπάρχει στο τέλος του βιβλίου. Με την πρώτη σοβαρή ανάγνωση, χτύπησε το καμπανάκι. Επιτρέπει απεριόριστη ποσότητα καρότο-παντζάρι-φασόλια σόγιας ενώ στο ίδιο βιβλίο, μερικές δεκάδες σελίδες πριν λέει για το καρότο και το παντζάρι ότι μπορούμε να τα φάμε αλλά όχι σε κάθε γεύμα, ενώ τα φασόλια σόγιας τα αναφέρει στο κεφάλαιο της πρώτης φάσης:
Καθαρή πρωτεΐνη - Η κινητήρια δύναμη της δίαιτας Ντουκάν
Πού υπάρχει καθαρή πρωτεΐνη;
[...]
Παρά την όποια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα λαχανικά παραμένουν πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα δημητριακά, όσπρια και αμυλώδη τρόφιμα, όπως και τα φασόλια σόγιας, τα οποία παρά την περιεκτικότητά τους σε καλή πρωτεΐνη, είναι πολύ λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες, και άρα κανένα από αυτά δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ (=πηγή καθαρών υδατανθράκων).