GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 16:17:19 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας)
| |-+  Διαδίκτυο
| | |-+  Ασφάλεια
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ασφάλεια  (Αναγνώστηκε 29874 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2012, 19:47:39 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Έψαξα μήπως έχουμε κάτι σχετικό, αλλά νομίζω ότι δε βρήκα.
Υπάρουν κάποια σαιτ που προσφέρουν δωρεάν ασφάλεια στο ίντερνετ (φίλτρα κλπ), κάτι σαν γονικός έλεγχος νομίζω.
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει μήπως ?

Ευχαριστώ
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2012, 12:17:47 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Λιζάκι καλημέρα
Τα προγράμματα που ψάχνεις λέγονται Φίλτρα ( κυρίως proxies)/ Εργαλεία Γονικού Ελέγχου. Τα συστήματα φιλτραρίσματος και τα εργαλεία γονικού ελέγχου είναι προγράμματα που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια.
 Μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή του χρήστη, σε ένα κεντρικό υπολογιστή που ανήκει σε κάποιο φορέα (π.χ. proxy server σε ένα σχολείο) ή τους υπολογιστές ενός παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου και μπορούν να αντιδράσουν ποικιλοτρόπως: μπορούν να προειδοποιήσουν για προβληματικές ιστοσελίδες, να καταγράψουν λεπτομερώς τις κινήσεις ενός χρήστη στο Διαδίκτυο, να μπλοκάρουν ύποπτους ιστοχώρους, να επιτρέπουν την πρόσβαση συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, ακόμα και να κλείσουν τελείως τον υπολογιστή

Τι είναι proxy server;
Σημαίνει διακομιστής διαμεσολάβησης και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ ενός διακομιστή (server) και ενός εξυπηρετητή (client). Στον proxy server αποθηκεύονται ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν. Έτσι εάν θελήσουμε π.χ. να ξαναδούμε σελίδες με δρομολόγια πλοίων κάποιας συγκεκριμένης πλοιοκτήτριας εταιρείας, μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να τις φορτώσουμε στην οθόνη μας μέσω του proxy server, χωρίς να χρειαστεί να συνδεθούμε ξανά με τον server της εταιρείας.

Πως δουλεύουν;
Οι παραμετροποιήσεις χρησιμοποιούν συνήθως με:
Περιφραγμένες τοποθεσίες
Οι λεγόμενες «περιφραγμένες τοποθεσίες» (walled gardens) ή «λευκές λίστες» (white lists) είναι λίστες από ιστοσελίδες που είναι κατάλληλες για ανηλίκους και επιτρέπουν στον χρήστη να έχει πρόσβαση αποκλειστικά σε αυτές.
Λίστες «Όχι»
Συντάσσεται μία λίστα «Όχι» από ιστοσελίδες που πρέπει να αποφευχθούν (π.χ. με προσβλητικό, βίαιο ή ρατσιστικό περιεχόμενο) και αν το παιδί σας προσπαθήσει να μπει σε κάποια από αυτές, τότε μπλοκάρεται η πρόσβαση. Ορισμένα προγράμματα λειτουργούν και με λίστες απαγορευμένων λέξεων. Μόλις βρεθεί κάποια από αυτές τις λέξεις σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή στην ίδια την ιστοσελίδα, τότε μπλοκάρεται η πρόσβαση. Το πρόβλημα με τις λίστες τύπου «Όχι» είναι ότι πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς.
Μπλοκάρισμα ιστοσελίδων με απαγορευμένες λέξεις
Τα πιο απλά φίλτρα της αγοράς μπλοκάρουν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας λίστα με απαγορευμένες λέξεις. Αυτές οι λέξεις – κλειδιά δημιουργούνται και μπορούν να ανανεώνονται εύκολα και γρήγορα.
Φιλτράρισμα βάσει αυτόματης ταξινόμησης του περιεχομένου
Τα συστήματα αυτόματης ταξινόμησης αξιολογούν ολόκληρο το κείμενο που υπάρχει σε μια ιστοσελίδα. Χρησιμοποιούν για αυτό γνωστές στατιστικές μεθόδους, όπως αυτές που εφαρμόζουν τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.
Αυτοαξιολόγηση ιστοσελίδων
Οι πάροχοι της διαδικτυακής πληροφορίας τοποθετούν εθελοντικά στον αντίστοιχο ιστοχώρο μια ετικέτα, η οποία δείχνει αν και σε ποιο βαθμό η ιστοσελίδα αυτή περιέχει συγκεκριμένο επιβλαβές υλικό για τους ανήλικους (π.χ. βία, γυμνό, σεξ, τζόγο, αλκοόλ, χυδαία γλώσσα, κ.λπ.). Οι ετικέτες και οι κατηγορίες έχουν δημιουργηθεί από την Ένωση Αξιολόγησης Περιεχομένου του Διαδικτύου ICRA (Internet Content Rating Association). Το φίλτρο διαβάζει αυτές τις ετικέτες και αποφασίζει αν θα επιτρέψει την πρόσβαση, σύμφωνα με αυτά που οι γονείς επέλεξαν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουν.
Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι ότι εξαρτάται από το αν οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων θα αξιολογήσουν εθελοντικά τις ιστοσελίδες τους, και μέχρι στιγμής, δεν είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν.
Συνδυασμός μεθόδων φιλτραρίσματος
Οι βασικές προσεγγίσεις στο φιλτράρισμα συνδυάζονται σήμερα με πολλούς τρόπους με σκοπό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, αλλά και για να διαφοροποιείται η προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.

Επιλογή και χρήση του σωστού προγράμματος ελέγχου γονικού έλεγχου
 Πρώτα από όλα, μιλήστε στα παιδιά σας για το πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και εξηγήστε τους τα βασικά στοιχεία για ασφαλές σερφάρισμα.

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.yprt.eu/sip και να επισκεφθείτε τους ιστοχώρους των φίλτρων που αξιολογήθηκαν από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SIP-BENCH. Εδώ μπορείτε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων να επιλέξετε κάποιο φίλτρο που ταιριάζει στις ανάγκες σας. «Κατεβάστε» από το Διαδίκτυο τις δωρεάν δοκιμαστικές τους εκδόσεις ώστε να αποφασίσετε για το πλέον κατάλληλο φίλτρο / εργαλείο για την οικογένειά σας.

Προτού αγοράσετε ή «κατεβάσετε» ένα πρόγραμμα φιλτραρίσματος, αποφασίστε για ποιο λόγο το θέλετε. Χρειάζεται να σκεφτείτε σοβαρά ποιες ακριβώς λειτουργίες θέλετε να έχει το φίλτρο. Για παράδειγμα, θέλετε να απαγορεύει ή να περιορίζει την πρόσβαση σε αίθουσες ανοιχτής επικοινωνίας; Θέλετε να ελέγχει την αποστολή και παραλαβή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από μια περιορισμένη λίστα ανθρώπων; Θέλετε να ελέγχει το χρόνο που χρησιμοποιείται ο υπολογιστής ή πόσες φορές την ημέρα ή την εβδομάδα χρησιμοποιείται; Θέλετε να εμποδίσετε την αποστολή πληροφοριών, όπως π.χ. στοιχεία πιστωτικών καρτών, διεύθυνση;

Για παιδιά μικρότερα των 10 ετών, επιλέξτε ένα αυστηρό φίλτρο, καθώς θεωρείται προτιμότερο να μπλοκάρεται από τα φίλτρα παραπάνω περιεχόμενο από όσο πρέπει, εάν αυτό εξασφαλίζει ότι σχεδόν όλο το επιβλαβές περιεχόμενο μπλοκάρεται (ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχομένως ενδιαφέρον υλικό που μπλοκάρεται).

Για μεγαλύτερα παιδιά επιλέξτε φίλτρα που μπορούν να αξιολογούν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Ένα τέτοιο φίλτρο θα μπορέσει να ελέγξει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ανάλογα με τις πληροφορίες που δίδονται σε αυτή και όχι ανάλογα με το εάν η διεύθυνση της ιστοσελίδας βρίσκεται σε απαγορευμένη λίστα. Ως ένα χαρακτηριστκό παράδειγμα: αν το παιδί αναζητά πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ αναφορικά με μια εργασία, ένα φίλτρο που απαγορεύει τις ιστοσελίδες που αναφέρουν τον όρο «σεξ» θα αποτρέψει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιου (Έσσεξ). Αντιθέτως, ένα φίλτρο αξιολόγησης του περιεχομένου θα την επιτρέψει.

Πολλά από τα προϊόντα φιλτραρίσματος είναι αμερικανικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα κριτήρια φιλτραρίσματος μπορεί να είναι έντονα επηρεασμένα από τις αμερικάνικες αξίες, για παράδειγμα μεγάλη αυστηρότητα όσον αφορά το γυμνό, αλλά όχι τόσο αυστηρά όσον αφορά την οπλοχρησία και τη βία. Πολλά από τα προϊόντα φιλτραρίσματος λειτουργούν χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα.

Τέλος, να θυμάστε ότι το πιο ακριβό δεν συνεπάγεται πάντα και το πιο καλό. Μπορεί ένα φθηνότερο φίλτρο να ανταποκρίνεται καλύτερα στα κριτήριά σας από ένα ακριβότερο.
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #2
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2012, 12:27:57 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Η αναζήτηση στο https://www.sipbench.eu/ με κριτήρια
Device = PC
Operating system on the device = Windows
Age-group of minors using the device = Up to 12 years old
Language = Greek
Show only free tools = Yes

Μου επέστρεψε αυτά τα αποτελέσματα :

Norton Online Family
Windows Live Family Safety


Τα βρήκα και τα 2, θέλουν εγγραφή (δωρεάν) και αρκετό ψάξιμο γιατί έχουν παρα πολλές παραμέτρους (χρονικά όρια, προγράμματα χρήσης, ορισμός αποκλεισμού λέξεων και ιστοσελίδων στο σερφάρισμα και πάει λέγοντας). Το Windows Live Family Safety που το έψαξα, είναι πιο μπελαλίδικο αλλά μου φαίνεται πιο ασφαλές. Έχει τη λογική που φτιάχνεις ένα account χρήστη για το παιδί στον υπολογιστή (το accont του διαχειριστή θα είναι το δικό σου με κωδικό) και του ορίζεις της παγανιάς τα μάτια
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #3
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2012, 12:49:28 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Τι καλά που ανεβάσαμε και εδώ τέτοιο θεματάκι, να ξέρουμε και εμείς οι γονείς τι να κάνουμε ...

Θα τα δω μόλις γυρίσω σπίτι και ο Θεός βοηθός τι θα καταφέρω !!!

Με έσωσες πάλι, νάσαι καλά  kissed Arxo !!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2012, 12:50:40 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
κατατοπιστικότατος οδηγός της microsoft για εφαρμογή γονικού ελέγχου στα win7
https://www.microsoft.com/hellas/protect/family_config.aspx

Ενημερωτικός Κόμβος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
https://blogs.sch.gr/internet-safety/

Λίστα προγραμμάτων γονικού ελέγχου από το sxoleio.eu
https://sxoleio.eu/Parental-control.php

Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #5
« στις: Νοέμβριος 24, 2012, 19:51:00 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Επιτέλους αποφάσισα και ασχολήθηκα με το θέμα μετά τις σημερινές μου ανακαλύψεις  biggrin

Τελικά έβαλα το Windows Live Family Safety. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και απ' ότι είδα δουλεύει, θα το τσεκάρω βέβαια και στο ιστορικό.

Για να δω αύριο τον μάγκα μου που θα έρθει πως θα αντιδράσει  biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin

Thanks Arxo  kissed
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Νοέμβριος 25, 2012, 01:35:05 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
ωχ θα με μισήσει ο μικρός σου χωρίς να με ξέρει  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #7
« στις: Νοέμβριος 25, 2012, 11:58:59 πμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ωχ θα με μισήσει ο μικρός σου χωρίς να με ξέρει  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Αδικο θα έχει το παιδί? Ολα θα του τα πω όταν τον δω  Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Νοέμβριος 25, 2012, 21:49:31 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Αδικο θα έχει το παιδί? Ολα θα του τα πω όταν τον δω  Χαμόγελο Χαμόγελο


Βουλίτσα να σε δω σε λίγα χρόνια που θα παρακαλάς τον Arxo να προλάβει... τότε θα τα πω εγώ..  Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός πάντως με έσωσε Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω