Λοιπόν να σας πω αναλυτικά για το τουρσί που έμαθα να φτιάχνω απο την γιαγιά και την μαμά μου.
Λάχανο τουρσί:
Για ένα βάζο χωριτηκότητας 1 ή 1 1/2 λίτρου:
1 λάχανο λευκό
2 καρότα κομμένα σε λεπτές διαγώνιες φέτες
Προαιρετικά λίγο κόκκινο λάχανο αν θέλετε να δώσετε στο τουρσί σας ωραίο φούξια χρώμα
αλάτι χοντρό
1-2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ξύδι
Κόβουμε το λάχανο κομμάτια όπως για το λαχανόρυζο.
Ζεματάμε τα λαχανικά ελαφρώς τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα βάζουμε στο βάζο και ρίχνουμε το νερό στο οποίο έβρασαν.
Σουρώνουμε το νερό αυτό και το βάζουμε σε ξεχωριστό δοχείο για να κάνουμε την άρμη.
Μέσα στο νερό αυτό βάζουμε το σκόρδο λιωμένο, το ξύδι και μια καλή χούφτα αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει εντελώς το αλάτι.
Εγώ δοκιμάζω την άρμη με το δαχτυλάκι μου παρακαλώ και όχι με το αυγό, αυτά δεν τα ξέραμε στο Στεφανόβουνο
και αν χρειαστεί προσθέτω και άλλο αλάτι διότι θέλω η άρμη μου να είναι δυνατή γιατί τα λαχανικά είναι γλυκά.
Ρίχνω την άρμη στο βάζο με τα λαχανικά και το βάζω στο ψυγείο. Σε 2-3 εβδομάδες είναι έτοιμο.
Αν το αφήσουμε εκτός ψυγείου ωριμάζει πιο γρήγορα.
Αν το αφήσετε στη άρμη το τουρσί θα γίνεται όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο αψύ στην γεύση.
Εγω το αφήνω στην άρμη στο ψυγείο γιατί στο σπίτι μας το τουρσί καταναλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς!
Η γιαγιά μου που το έκανε σε πολύ μεγάλες ποσότητες , το στράγγιζε, το έβαζε σε βάζα και το κάλυπτε με λάδι.
Στο στάδιο εκείνο έβαζε στα βάζα μέσα και 1-2 πιπερίτσες τσούσκες για να το κάνει καυτερό και το άφηνε εκτός ψυγείου.
Το λάχανο τουρσί είναι πολύ εύκολο να γίνει , δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αποτυχίας.
Τουρσιά γενικά φτιάχνω πάρα πολλά και με ότι λαχανικό πέσει στα χέρια μου, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, γλυστρίδα, αγγουράκι, φασολάκια φρέσκα, μελιτζανάκι γεμιστό ,αγγιναράκι μικρό, παντζάρια , ακόμα και σταφύλι άγουρο.Παλιά κάναμε και ντομάτα πράσινη, αλλά που να την βρούμε τώρα πια.
Είναι πολύ καλος τρόπος να ανακυκλώσετε τα άνοστα λαχανικά.Το καλοκαίρι που μου είχαν τύχει κάτι απαίσια αγγουράκια που δεν τα έτρωγε κανείς, τα έκανα τουρσί και τα πήγα στο εξοχικό μας και έγιναν ανάρπαστα.
Πολύ ευχαρίστως να σας δώσω συνταγες σε ότι μου ζητήσετε.