GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 10:32:25 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  Σαλατα Κηπουρου..
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Σαλατα Κηπουρου..  (Αναγνώστηκε 20484 φορές)
Απάντηση #15
« στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 16:25:30 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Το ρεπάνι κοινώς γνωστό και σαν ραπάνι είναι μονοετές ή διετές φυτό του γένους Ράφανος και ανήκει στην οικογένεια Βρασσικίδες .

Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

Ο βλαστός του είναι σε σχήμα δίσκου όπως του καρότου και των τεύτλων.

Τα φύλλα του τριχωτά συνήθως ακέραια και φύονται σαν ρόδα κοντά στο δίσκο.

Η σαρκώδης ρίζα του (ριζοκόνδυλος) έχει σχήμα σφαιρικό ή κωνικό και μακρύ ανάλογα με την ποικιλία.

Το χρώμα της ρίζας ποικίλει από λευκό , κόκκινο, ροζ και πορφυρό .Το βάρος της είναι από μερικά γραμμάρια και φτάνει μέχρι 1 κιλό στη ποικιλία dalkon της Ιαπωνίας.

Τα ρεπάνια είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διάφορες ποικιλίες διακρίνονται σε ανοιξιάτικες πού δίνουν ριζοκόνδυλους για λίγο χρόνο και 30 περίπου μέρες μετά τη σπορά. Η γεύση τους είναι ήπια καυστική.

Τυπικά καλοκαιρινές που δίνουν ριζοκόνδυλους για αρκετό χρονικό διάστημα και 40-50 μέρες μετά τη σπορά.

Χειμωνιάτικες που οι ρίζες τους αναπτύσσονται αργά , έχουν πιο καυτερή γεύση.

Η σπορά των ρεπανιών αρχίζει από την Άνοιξη και συνεχίζεται κάθε 10 μέρες για να υπάρχει συνεχής παραγωγή.

Όταν αποκτήσουν μέγεθος κατάλληλο τότε ξεριζώνονται και στέλνονται στο εμπόριο.

Τα ρεπάνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην κινητικότητα του εντέρου. Τρώγονται ωμά και σε σαλάτες είναι δε περίφημο ορεκτικό λόγω της πικάντικης γεύσης τους.

Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα που δεν καλλιεργούνται για τη ρίζα τους αλλά για τα φύλλα τους και τους καρπούς τους και τρώγονται κυρίως στις περιοχές της Ασίας.

Ανακτήθηκε από "https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9"
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #16
« στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 16:28:31 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
thanks flora
τελικα εγω καταλαβα οτι ειναι ολα το ιδιο πραγμα αλλα αλλαζουν μεγεθος χρωμα και σχημα και γευση αναλογα με την εποχη.
λυθηκε το μυστηριο!!
φιλια
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #17
« στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 16:34:30 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Το καυτερό ραπάνι δεν νομίζω ότι είναι η ρέβα. Η ρέβα δεν είναι καυτερή τόσο. ΄Ισως λιγάκι και αν. Νομίζω ότι καυτερό ραπάνι ή ρεπάνι είναι το χρένο. Ανοίξτε λεξικά και βλέπουμε.
Ναι, Νένα, το χρένο είναι το πολύ καυτερό ρεπάνι. Στο εμπόριο υπάρχει η σάλτσα horseradish από χρένο που την ανακατεύουμε σε μαγιονέζα και φτιάχνουμε διάφορες σάλτσες. Την έχω δε στο ψυγείο, αν ενδιαφέρεσαι για τα συστατικά της.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 21, 2008, 16:47:05 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #18
« στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 20:36:23 μμ »
SOULAPAPAF Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 94
Μέλος από: Νοέ, 2007

Προφίλ
θελω να προσθεσω ακομα, στη μαγιονεζα εκτος απο τη χορςραντις, μπορουμε να προσθεσουμε δυο κουταλιες κετσαπ, γι,αυτο γλυκιζει!
και κατι για τη ρεβα


https://www.gourmed.gr/greek/mediterranean-diet/inseason/9/79/6623/%CE%A6%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BF,-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9--%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CF%82.htm Φιλί Φιλί Φιλί Φιλί Φιλί Φιλί Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #19
« στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 21:05:40 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Kόκκινη ρέβα, επιστημονικά γογγυλοκράμγη, εισαγόμενο λαχανικό. Φυτό που δεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα γιατί δεν το ευνοεί το κλίμα. Φτάνει το ένα μέτρο ύψος και βγάζει γογγύλι, σε σχήμα χοντρού καρότου ή μεγάλου ραπανιού που πρέπει να κοπεί στα μισά της ανάπτυξης, αλλιώς δεν τρώγεται. Μαγειρεύεται με κρέας, γίνεται ζελέ ή μαρμελάδα αλλά το βάζουν και σε πίτες.

Οι μαρμελάδες του χωρισμού, εκδ. ελληνικά γράμματα

Να υποθέσω ότι όλα αυτά με τις ρέβες γίνονται μόνο στο εξωτερικό, γιατί δεν έχω ματαδεί ελληνική συνταγή με ρέβες  Σαρκασμός
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #20
« στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 21:36:33 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Είναι αυτό που λέμε τα βρήκαμε μπαστούνια Απορία?

Crystal αχνόμαστε ακόμα  Σαρκασμός
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #21
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 13:05:08 μμ »
crystal Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 34
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
 Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #22
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 13:13:11 μμ »
crystal Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 34
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
 Στριφογύρισμα ματιών
επομενως η σαλατα εχει μεσα ''ΧΡΕΝΟ'' και ΡΑΠΑΝΙ που ειναι λευκο..δηλαδη την ριζα,το βολβο αυτης της ποικιλιας που εχει λευκο χρωμα.

ναι,η ketchup του παει πολυ σε λιγη ποσοτητα,αλλα και σκετο μονο με μαγιονεζα ειναι εξισου ωραιο..

α!!!εχει και αγγουρακι τουρσι μεσα...

Το ειχα προβλεψει οτι θα μπλεκαμε μεχρι να τα ξεμπερδεψουμε,διοτι ειχα ''τσακωθει'' με εναν χριστιανο που στην Λαικη Αγορα πηγε να με

πεισει οτι υπαρχει μονο το κοκκινο ραπανακι...

Πρεπει να το μαραινουμε με αλατι πριν το βαλουμε στην μαγιονεζα,οπως το καροτο;;
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #23
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 13:15:54 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εγω το μονο λαχανικο που τριβω με αλατι πριν το βαλω στις σαλατες ειναι το λαχανο κα ιιδιαιτερο το κοκκινο που νοστιμευει πολυ.
το καροτο δεν το κανω ετσι και γλυκιζει αρκετα οποπτε δε θα εκανα ουτε το ρεπανι.
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 Πάνω