GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 28, 2021, 11:40:25 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Οι τροφές των αρχαίων Αιγυπτίων
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Οι τροφές των αρχαίων Αιγυπτίων  (Αναγνώστηκε 8940 φορές)
« στις: Μάρτιος 03, 2013, 13:06:36 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW

Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός έδωσε τα φώτα του στην ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς της επιστήμης, αλλά και στη γαστρονομία.

Το κρασί και ο ζύθος (μπίρα), το ψωμί και ταλαχανικά, ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποίησαν οι Αιγύπτιοι «master shef» προς τέρψη των Φαραώ, περίπου το 2100 π.χ. και είναι καταγεγραμμένα τόσο στα ιερογλυφικά των Πυραμίδων, όσο και στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

Χαρακτηριστικό φυτό που προτιμούσαν να συνοδεύει το κρέας τους ήταν η μολοχέια (είδος μολόχας), προερχόμενη από την κοιλάδα του Νείλου, που τη βρίσκουμε ζωγραφισμένη στους τάφους των Φαραώ και τη συναντάμε μέχρι και σήμερα στην αιγυπτιακή κουζίνα.

Τα πλουσιότατα αρχαιολογικά ευρήματα -μεταξύ άλλων οι τάφοι των Πυραμίδων- μας επιτρέπουν να έχουμε σαφείς περιγραφές για το διαιτολόγιο και τη μαγειρική των Αρχαίων Αιγυπτίων, τόσο στα παλάτια των Φαραώ όσο και των σκλάβων που έχτισαν τις Πυραμίδες. Για τους τελευταίους, για παράδειγμα, ξέρουμε πως το διαιτολόγιο τους περιείχε μεγάλες ποσότητες σκόρδου και πιτών (ψωμί) με αλάτι, για να αντέχουν τη σκληρή εργασία.

Οι αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν στους τάφους των νεκρών τους, για να τους συνοδεύσουν στο μακρινό ταξίδι τους, επέτρεψαν, όχι μόνο την καταγραφή μαγειρικών τεχνικών, αλλά και την αναβίωση διάφορων ειδών σιτηρών που έχουν εξαφανιστεί.

Τα είδη αυτά είχαν διατηρηθεί τόσους αιώνες σε πήλινα βάζα δίπλα στις μούμιες των Φαραώ. Τα καφετιάφασόλια, αυτά που λέγονται σήμερα "φούλια" και που τρώγονται ακόμη και στο πρωινό, η μολοχέια που συνοδεύει το βοδινό, το σιτάρι για τα πιτοειδή ψωμίά, το κριθάρι για ψωμί και μπίρα, ο ιβίσκος, του οποίου τα λουλούδια μαγειρεύονται με αρνί αλλά δίνουν ακόμη και σήμερα ένα δροσερό κόκκινο αναψυκτικό, τα λαχανικά όπως το αγγούρι, ο σικυός (ψάρι), τα αρνιά και τα κατσίκια είναι τα δώρα του Νείλου στην αρχαία αιγυπτιακή κουζίνα.

Οι Αιγύπτιοι μαγείρευαν και μαγειρεύουν σε σχάρες και ανοιχτές φωτιές, σε πήλινα σκεύη και γάστρες, έκαναν γλυκά με μέλι, σιμιγδάλι και ξηρούς καρπούς και έπιναν κρασί, μπίρα και υδρόμελο. Λάτρευαν το ψάρι, ποταμίσιο και θαλάσσιο σε όλες του τις εκδοχές, ακόμη και το αποξηραμένο, το "μπατάρεχ", όπως λένε σήμερα το αποξηραμένο μπαρμπούνι. "Μπατάρεχ" βέβαια στα αραβικά σημαίνει και αυγοτάραχο. Ένα Αιγυπτιακό τυπικό γεύμα περιλάμβανε μία σούπα, ένα ψάρι ή ένα κρέας, μερικά λαχανικά, που μπορούσαν να είναι τουρσιά και φρούτα όπως οι φρέσκοι χουρμάδες, τα αποκαλούμενα φοινίκια.

Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω