GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 17, 2024, 02:27:26 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Παχαίνει η ζαχαρίνη!  (Αναγνώστηκε 11929 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 19, 2008, 20:42:39 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Μόνο πικρό φαίνεται ότι θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους όσοι επιδιώκουν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα υποκατάστατα της ζάχαρης όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά αντίθετα προσθέτουν κιλά.
Το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας από πανεπιστήμιο της Ιντιάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε από τη σύγκριση δύο ομάδων ποντικών. Στην τροφή της πρώτης ομάδας προστέθηκε ζαχαρίνη, ενώ στης δεύτερης γλυκόζη, η οποία είναι φυσική ζάχαρη. Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε περισσότερες θερμίδες και πήρε περισσότερο βάρος και λίπος. Η εξήγηση αυτής της ανατροπής στην κοινή πεποίθηση ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης δεν παχαίνουν, είναι ότι τα γλυκά τρόφιμα προετοιμάζουν το σώμα για να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά όταν τα υποκατάστατα δίνουν το ίδιο σήμα χωρίς την υποσχόμενη ποσότητα θερμίδων, ο οργανισμός «μπερδεύεται» με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το κανονικό.
«Τα δεδομένα έδειξαν καθαρά ότι η κατανάλωση μιας ζαχαρίνης με μια γλυκιά τροφή, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και του λίπους σε σχέση με την ίδια ποσότητα τροφής, η οποία περιέχει την υψηλή σε θερμίδες ζάχαρη», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση της αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης «Βehavioral Νeuroscience», αναγνωρίζοντας ότι το συμπέρασμά τους μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε διαιτολόγους, ερευνητές και διαιτητικά κέντρα που συστήνουν την κατανάλωση υποκατάστατων της ζάχαρης για τον έλεγχο του βάρους. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι τα ίδια αποτελέσματα με τη ζαχαρίνη μπορεί να έχουν και άλλα γνωστά υποκατάστατα, όπως η ασπαρτάμη. Τέλος, επισημαίνουν ότι με την «ολοένα αυξανόμενη χρήση υποκατάστατων της ζάχαρης, τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες, εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε γλυκές γεύσεις οι οποίες δεν έχουν θρεπτικά αποτελέσματα».

Οι αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις στην έρευνα ήρθαν από τη βιομηχανία των τροφίμων. «Αυτή η έρευνα υπεραπλουστεύει τις αιτίες της παχυσαρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος μιας ομάδας εταιρειών, ο οποίες παρασκευάζουν τρόφιμα με ροφήματα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα της ζάχαρης. Σύμφωνα με την ίδια, πίσω από την παχυσαρκία κρύβονται πολλοί παράγοντες. «Μολονότι η κατανάλωση τροφίμων χωρίς ζάχαρη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα έχουν μεγαλώσει οι μερίδες των φαγητών και έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε η Μπεθ Χιούμπρικ, εξηγώντας τον συλλογισμό της.
Στα βέλη της βιομηχανίας των τροφίμων οι ερευνητές απαντούν ότι «αυτό το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τη δημόσια υγεία μοιάζει ανειλικρινές». «Αν ήταν ειλικρινείς, θα περίμενε κανείς να ανησυχήσουν από το εύρημα ότι τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας της παχυσαρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Τέρι Ντάβιντσον.

Γλυκαντικές ουσίες

● ΖΑΧΑΡΙΝΗ:
300 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 στη διάρκεια πειραμάτων για νέα συντηρητικά τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως υποκατάστατο ζάχαρης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνων.
● ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:
180 έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1965, επίσης τυχαία, στη διάρκεια ερευνών για φάρμακα κατά του έλκους. Από το 1996 χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, αν και σύμφωνα με πολλές μελέτες συνδέεται με πολλές ασθένειες.
● ΚΑΛΙΟΥΧΟΣ ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΗ:
200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1967 και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή τσίχλας και τροφίμων.
● ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ:
600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και το μοναδικό υποκατάστατο που προέρχεται απευθείας από αυτήν. Η χρήση της εγκρίθηκε το 1983 και χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Δεν έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
● D-ΤΑΓΚΑΤΟΖΗ: Είναι 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως αναψυκτικά, τσίχλες και χυμούς φρούτων.

πηγη εφημεριδα "τα νεα"
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 19, 2008, 20:44:17 μμ από giota » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Φεβρουάριος 19, 2008, 20:47:59 μμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Αλοίμονό μας!!!!ήξερα οτι δεν ειναι αθώα η ζαχαρίνη αλλα οχι και έτσι!!!!.........
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Φεβρουάριος 19, 2008, 21:54:22 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Πραγματικά ξαφνιάστηκα και εγώ όταν το άκουσα πρόσφατα, δεν το περίμενα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Φεβρουάριος 20, 2008, 11:04:20 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Εγώ πάλι έχω καταργήσει και την ζάχαρη και την ζαχαρίνη εδώ και 10 χρόνια από τον καφέ μου. Όσο για τα γλυκά προτιμώ τα original πράγματα. Χρησιμοποιώ συνήθως μαύρη ζάχαρη.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Φεβρουάριος 20, 2008, 11:07:50 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
κι εγω δεν χρησιμοποιω ζαχαρη για το καφε
αλλα μονο στα γλυκα Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
μαυρη ζαχαρη δεν εχω δοκιμασει Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Φεβρουάριος 20, 2008, 11:13:06 πμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Εγώ πάλι επειδή είμαι στο χώρο έχω τις επιφυλάξεις μου.
Έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να χτυπήσουν μεγάλες εταιρείες.
Υπάρχουν πολλά συμφέροντα από πίσω.

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Φεβρουάριος 20, 2008, 13:27:56 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ακουγονται παρα πολλα για τη ζαχαρινη και την ασοπαρταμη χρονια τωρα εγω για να ειμαι ειλικρινης την χρησιμοποιω απλα αγοραζω παντα επωνυμες εταιρειες.δεν πιστευω οτι αν ειχε αποδειχθει η βλαβεροτητα της θα το ρισκαραν οι μεγαλες βιομηχανιες.
πολλοι παντως προτιμουν  φρουκτοζη ή μαυρη ζαχαρη ειναι και αυτρα μια καλη λυση
φιλια
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #7
« στις: Φεβρουάριος 22, 2008, 19:17:28 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Από το "Economist"

τ'αποτελέσματα της έρευνας σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης, παχαίνουν αντί να αδυνατίζουν. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο, οι έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, δείχνουν πως η γλυκαντική ουσία μπερδεύει τον εγκεφαλο σε πολλά επίπεδα: αφενός το υποκατάστατο δεν δίνει αρκετά δυνατό σήμα στον εγκέφαλο, να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος για να αρχίσουν οι καύσεις αφού φαίνεται πως το γλυκό ερμηνεύεται από τον εγκέφαλο ως ειδοποίηση ότι το ζώο λαμβάνει τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας και αφετέρου, τα ποντίκια που έφαγαν τη ζάχαρη έφαγαν πολύ λιγότερο φαγητό στη συνέχεια από τα υπόλοιπα. Κανονίστε λοιπόν την πορεία σας.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω