GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 24, 2024, 12:17:06 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Εγκυμοσύνη
| | | |-+  Τοκετός - Λίγο πριν την μεγάλη στιγμή
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τοκετός - Λίγο πριν την μεγάλη στιγμή  (Αναγνώστηκε 10221 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 29, 2008, 23:11:52 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Προσφατα διάβασα αυτο το αρθρο και σκέφτηκα να το βάλω εδώ μια και οι εγκυμονούσες στο σαιτ ειναι αρκετές.

Σύντομα θα γεννήσετε, αλλά φοβάστε πως τη στιγμή του τοκετού άλλοι πλέον είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τα... ηνία; Κι όμως κάνετε λάθος.
Οι περισσότεροι γυναικολόγοι αντιμετωπίζουν πλέον θετικά την ανάγκη της μέλλουσας μαμάς να συμμετέχει ενεργά στο δικό της τοκετό. Μη διστάσετε λοιπόν να ρωτήσετε τον γιατρό σας για όλες τις λεπτομέρειες και να του εκφράσετε τις επιθυμίες σας.

«Ποιος μπορεί να είναι μαζί μου την ώρα του τοκετού;»
Τα «φιλικά προς τις μητέρες» σύγχρονα μαιευτήρια αφήνουν στη μέλλουσα μητέρα την επιλογή για το ποιος θα τη συντροφέψει την ώρα του τοκετού. Μπορεί να είναι ο πατέρας, η αδερφή, η μέλλουσα γιαγιά, μια φίλη ή μία ακόμη μαία με την οποία έχει συνεργαστεί η επίτοκος. Μπορεί επίσης να παραβρίσκεται στον τοκετό κάποιος εκπρόσωπος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως αρωματοθεραπευτής, που έχει εκπαιδευτεί σχετικά και θα βοηθήσει τη μέλλουσα μαμά να αντεπεξέλθει ευκολότερα στους πόνους του τοκετού.

«Τι συμβαίνει σε γενικές γραμμές στη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού;»
•Μπορείτε να κάνετε αυτήν τη συζήτηση όταν θα μπείτε πια στο τρίτο τρίμηνο και θα ενημερωθείτε γενικότερα για τον τοκετό. Φυσικά δεν χρειάζεται να μπείτε σε περιττές λεπτομέρειες, αλλά μπορείτε να πάρετε μια γενική εικόνα σχετικά με το πώς χειρίζεται το μαιευτήριο τους τοκετούς. Ρωτήστε π.χ. αν δίνονται σε όλες τις επιτόκους φάρμακα που επισπεύδουν τον τοκετό ή τον αφήνουν να εξελιχθεί φυσιολογικά. Επίσης, πόσο συχνά ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες όπως: τεχνητή έναρξη του τοκετού, περιναιοτομή, καισαρική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις μαιευτικές κλινικές στη Μ. Βρετανία δίνονται κάποιοι σχετικοί μέσοι όροι όπως:
•Δεν πρέπει να γίνεται τεχνητή έναρξη του τοκετού σε περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες,
•Δεν πρέπει να γίνεται περιναιοτομή σε περισσότερες από 1 στις 5 γυναίκες — εδώ μάλλον βρισκόμαστε σε μεγάλη αντίθεση με τους βρετανούς γιατρούς!
•Το ποσοστό των καισαρικών τομών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10-15%.

«Θα μπορώ να περπατώ και να κινούμαι στη διάρκεια των πρώτων σταδίων του τοκετού αν το προτιμώ;»
Θεωρητικά μπορείτε να κινείστε και να περπατάτε στη διάρκεια των πρώτων σταδίων του τοκετού. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να σας βάλουν κινητό μόνιτορ (καρδιοτοκογράφο) για το έμβρυο, εφόσον είναι απαραίτητο. Αν όλα πηγαίνουν καλά, δεν είναι υποχρεωτικό να γεννήσετε ξαπλωμένη. Αν νιώθετε πως πονάτε λιγότερο ή μπορείτε να εξωθήσετε καλύτερα σε μια άλλη στάση, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα της επιλογής.

«Ποια είναι η συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται σε έναν φυσιολογικό τοκετό;»
Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται σήμερα οι επίτοκες είναι πολύ διαφορετικός απ' αυτόν που υιοθετούσαν οι ειδικοί πριν από 10 ή 15 χρόνια. Δεν είναι κακό λοιπόν να κάνετε ορισμένες ερωτήσεις που θα βοηθήσουν κι εσάς να είστε προετοιμασμένη, αλλά και το γυναικολόγο σας να καταλάβει τι θα προτιμούσατε όταν φτάσει η στιγμή του τοκετού. Είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να συζητήσετε μαζί του τις προτιμήσεις και τους ενδοιασμούς σας:
•Είναι απαραίτητος ο «ευπρεπισμός» και το κλύσμα πριν μπείτε στην αίθουσα τοκετού;
•Μπορεί να σπάσει ο γιατρός ή η μαία τον αμνιακό σάκο προτού αυτό συμβεί από μόνο του;
•Είναι απαραίτητο να σας βάλουν ορό;

«Εκτός από τα φάρμακα, με ποιους άλλους τρόπους μπορώ να ανακουφιστώ από τους πόνους;»
Τόσο το προσωπικό του μαιευτηρίου όσο και ο γιατρός σας είναι ενημερωμένοι για το πώς θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα με τους πόνους του τοκετού. Υπάρχουν εξάλλου και διάφοροι «εναλλακτικοί» τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να χειριστείτε καλύτερα τους πόνους του τοκετού, αφού θα νιώθετε πως είστε σε θέση να κάνετε κάτι για να τους αντιμετωπίσετε αντί απλώς να τους υπομένετε αμέτοχη.
Δοκιμάστε λοιπόν:
•να χαλαρώσετε με ένα χλιαρό μπάνιο
•να κάνετε μασάζ
•να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.

«Υπάρχει τακτική ενίσχυσης του μητρικού θηλασμού στο μαιευτήριο;»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει έναν κατάλογο για τη στήριξη του μητρικού θηλασμού στις κλινικές και τα μαιευτήρια. Ορίστε οι βασικές οδηγίες που περιλαμβάνει:
•Το προσωπικό συζητά με όλες τις μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού,
•Σας βοηθούν να ξεκινήσετε το θηλασμό τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη γέννηση του μωρού σας.
•Σας δείχνουν πώς να θηλάσετε. Σας δείχνουν ακόμα πώς να διατηρήσετε το γάλα σας αν πρέπει να απουσιάζετε για ώρες από το σπίτι ή να επιστρέψετε σύντομα στη δουλειά σας.
•Τα νεογέννητα παίρνουν μόνο μητρικό γάλα (μπορεί όμως να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί αμέσως).
•Σας ενθαρρύνουν να κρατάτε το μωρό στο δωμάτιο σας όλη τη μέρα και τη νύχτα,
•Σας ενθαρρύνουν να θηλάζετε το μωρό σας όποτε θέλει και όχι σε συγκεκριμένες ώρες.
•Δεν δίνουν στα μωρά πιπιλά.

«Πως αντιμετωπίζονται διάφορες που προκύπτουν από τα θρησκευτικά πιστεύω ή μια διαφορετική κουλτούρα;»
Είναι πολύ σημαντικό για τον ιατρικό κόσμο να δείχνει ευαισθησία γύρω από την πίστη και τον πολιτισμό κάθε ατόμου. Στη χώρα μας αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και είναι αναμενόμενο να αντιμετωπιστεί με σεβασμό οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Υπάρχουν π.χ. μουσουλμάνες μέλλουσες μητέρες οι οποίες θα προτιμούσαν να υπάρχουν γύρω τους μόνο γυναίκες (η γιατρός τους, αναισθησιολόγος, μαία, το βοηθητικό προσωπικό) και, πέρα από επείγουσες περιπτώσεις, το αίτημα τους γίνεται δεκτό και σεβαστό. Καλό είναι όμως να έχετε συζητήσει με τον γιατρό σας νωρίτερα όλες τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες.

Ενημέρωση όχι... επίθεση!
Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ μιας μέλλουσας μητέρας που από διακριτικότητα αποφεύγει να εκφράσει την προσωπική της γνώμη και μιας γυναίκας που «επιτίθεται» στον γυναικολόγο ή τη μαία σχετικά με την πιθανή πορεία και έκβαση του τοκετού.

Ένας δυστυχώς αστάθμητος παράγοντας είναι η έκβαση του τοκετού. Ακόμη κι αν έχετε οργανώσει με τον γυναικολόγο σας έναν τοκετό στα... μέτρα σας, εκείνη την ώρα έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να πράξει το καλύτερο για σας και το μωρό σας, έστω κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχατε συζητήσει στο ιατρείο του.

Ας μην ξεχνάμε πως όσο καλή κι αν είναι η ενημέρωση και η δυνατότητα των επιλογών, εξίσου σημαντική είναι και η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνετε τόσο στον γυναικολόγο που έχετε επιλέξει όσο και στο προσωπικό του μαιευτηρίου που θα φιλοξενήσει τον τοκετό σας.
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 01, 2008, 11:49:25 πμ »
VICKY Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 8
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Πολυ καλο το αθρο σου. Πριν απο 54 μερες γεννησα το δευτερο παιδι μου και θα ηθελα να δωσω μια συμβουλη  που μου εδωσε και εμενα μια νοσοκομα την ωρα της κρισης Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη , υπομονη η καθε ωδινα  διαρκει 20 με 30 δευτερα μεχρι να βαλεις στοιχηματα με τον αντρα σου σε ποιον θα μοιαζει  Σαρκασμός.... περασε ο πονος.προσπαθηστε να δειτε θετικα ολη αυτη την επώδυνη διαδικασία γιατι μεσα απο αυτη σε λιγο θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας ενα υπεροχο πλασματακι και μονο αυτο θα σας μείνει, τους πονους ουτε που θα τους θυμάστε μετα απο 5 λεπτα! Αλλωστε μετα ερχονται τα δυσκολα αφου το κλαμα του μικρου μπόμπιρα δεν κρατα μονο 30 δευτερα Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού
Σσς προτείνω  ενα βιβλιο που βοηθαει τις υποψήφιες μανουλες,εχει πολυ μεγαλο φωτογραφικο υλικο και για τα σταδια της κυησης αλλα και για τον τοκετο 
τιτλος ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
 συγραφεις LENNART NILSSON  LARS HAMBERGER
εκδοσεις ΟΡΦΕΑΣ
αντε κοριτσια με ενα πονο... Χαμόγελο
Υ.Γ. οσο για τον πινακα του οργανισμου υγειας για τον μητρικό θηλασμό καλα τα λεει αλλα θα επρεπε να αναγκάσει το κρατος να δίνει και μεγαλύτερη αδεία λοχιας και οχι 60 μερες!! Λύπη
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω