GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 18:15:13 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Μια ξεχωριστή νότα στα παραδοσιακά κουλουράκια Χριστουγέννων!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μια ξεχωριστή νότα στα παραδοσιακά κουλουράκια Χριστουγέννων!  (Αναγνώστηκε 9025 φορές)
« στις: Δεκέμβριος 30, 2013, 17:19:06 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Μια ξεχωριστή νότα στα παραδοσιακά κουλουράκια Χριστουγέννων! Μπορείτε να φανταστείτε Χριστούγεννα χωρίς μπισκότα και κουλουράκια που κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίζει; Τι θα λέγατε, λοιπόν, φέτος να «πειράξετε» λίγο τις παραδοσιακές συνταγές σας προσθέτοντας απλά μερικές πικάντικες πινελιές;
________________________________________
Όλοι περιμένουμε με λαχτάρα τις μέρες των Χριστουγέννων για να ψήσουμε, να διακοσμήσουμε – και κυρίως να φάμε – τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Όσο πιο πολλά και διαφορετικά, τόσο το καλύτερο. Οι κλασσικές συνταγές για τα μπισκότα ζάχαρης και τα μπισκότα βουτύρου παραμένουν σταθερή αξία. Αρκεί, όμως, η προσθήκη μερικών μπαχαρικών για να απογειώσει πραγματικά τα κλασσικά αυτά μπισκότα. Η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το τζίντζερ είναι οι κατεξοχήν εορταστικές γεύσεις.
Το άρωμα της κανέλας ζωντανεύει μεμιάς το πνεύμα των Χριστουγέννων. Διεγείρει τις αισθήσεις και ανοίγει την όρεξη, ενώ λέγεται ότι δημιουργεί ένα αίσθημα χαράς. Είναι το μπαχαρικό των Χριστουγέννων και μπαίνει παντού, από τα μπισκότα μέχρι και τα ποτά. Το μίγμα κανέλας-μοσχοκάρυδου-γαρίφαλου χρησιμοποιείται και στη συνταγή για την παρασκευή ζεστού μηλίτη και συνδυάζεται με μια ιδέα από γλυκάνισο, κόκκους πιπεριού και κάρδαμο. Αυτά τα πικάντικα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται και στα κλασσικά αμερικανικά μπισκότα με τζίντζερ, αλλά νοστιμίζουν και διάφορα χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως:
 
•   Τα speculoos, από την Ολλανδία και το Βέλγιο, που καρυκεύονται με κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και τζίντζερ, κάρδαμο και λευκό πιπέρι.
•   Τα γερμανικά pfeffernüsse που σμίγουν την κανέλα με το γαρίφαλο και τα φιστίκια, και σκεπάζονται με ζάχαρη άχνη για να μοιάζουν με μικρές χιονόμπαλες.
•   Τα lebkuchen, παραδοσιακά γερμανικά δημοφιλή χριστουγεννιάτικα μπισκότα που καρυκεύονται με τζίντζερ, μπαχάρι, κάρδαμο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο και γλυκάνισο.
Η παρασκευή πολλών διαφορετικών μπισκότων είναι μια διαδικασία που απαιτεί ασφαλώς πολύ χρόνο, ιδίως όταν κάθε ώρα σας είναι πολύτιμη και η λίστα με τις δουλειές, από την αγορά των δώρων και το στολισμό του δέντρου μέχρι την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού, είναι ατελείωτη. Άλλωστε οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών είναι τόσες πολλές μέσα στις γιορτές, που ο χρόνος των διακοπών κυλά πολύ γρήγορα.
Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι το τέλειο δώρο για όλες αυτές τις επισκέψεις και το ιδανικό ευχαριστώ σε δασκάλους, γείτονες, συνεργάτες και φίλους. Οι πειραματισμοί με νέα υλικά και οι παραλλαγές στις κλασσικές συνταγές είναι μέρος της χαράς των γιορτών. Για να διευκολύνετε λοιπόν το έργο σας, δεν έχετε παρά να προσθέσετε μερικά από τα εορταστικά μπαχαρικά που σας προτείνουμε, και θα έχετε στη στιγμή δύο διαφορετικά είδη μπισκότων.
Μια άλλη συμβουλή για να προσθέσετε ποικιλία στα χριστουγεννιάτικα μπισκότα σας είναι να οργανώσετε ένα πάρτι και να ανταλλάξετε συνταγές με τους καλεσμένους σας. Κάθε εναλλακτική πρόταση θα είναι ευπρόσδεκτη!
Και μην ξεχάσετε να κρατήσετε ένα πιάτο για τον Άγιο Βασίλη!
Παρακάτω θα βρείτε έξι προτάσεις που θα απογειώσουν πραγματικά τις κλασσικές συνταγές σας:
1. Μπισκότα βουτύρου με μπαχαρικά και Latte
Προσθέστε μια ιδέα καφέ και ένα μίγμα από κανέλα, κάρδαμο και κρυσταλλικό τζίντζερ. Αντικαταστήστε τη λευκή με καστανή ζάχαρη.
2. Μπισκότα με ζάχαρη και κανέλα
Προσθέστε ένα ξυλάκι παγωτού στη μία άκρη και σερβίρετε τα μπισκότα σας σαν γλειφιτζούρια. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν!
3. Μπισκότα με τζίντζερ (gingerbread)
Αντί για τα μικρά γλασαρισμένα ανθρωπάκια, φτιάξτε δέντρα, αστεράκια, χιονονιφάδες και καρδιές με κουπ-πατ, και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για να μοιάζουν χιονισμένα.
4. Μπισκότα Thumbprint
Άλλη μια παραδοσιακή συνταγή που αποκτά υπέροχη γεύση αν προσθέσετε κανέλα, μπαχάρι και ψιλοκομμένο τζίντζερ γλασέ στη μέση. Με δύο μίνι πρέτσελ στις άκρες μπορείτε να φτιάξετε ένα τάρανδο με τα κερατάκια του.
5. Γλάσο τζίντζερ (για μπισκότα)
Σιγοβράστε μαύρη ζάχαρη, μελάσα, τζίντζερ και 1/4 κούπας νερό. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε να πήξει για 1-2 λεπτά. Κατεβάστε το γλάσο από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
6. Πικάντικα ιταλικά μπισκότα
Προσθέστε κομματάκια τζίντζερ γλασέ και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, μπαχάρι και άλλα εορταστικά μπαχαρικά για μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή ενός κλασικού ιταλικού μπισκότου.
 
Μπισκότα με ζάχαρη και κανέλα
 
•   3 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
•   2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας
•   1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα εορταστικών μπαχαρικών: μπαχάρι, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο
•   1 κούπα σκούρα καστανή ζάχαρη
•   ½ κούπα λευκή ζάχαρη
•   1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
•   2 αυγά
•   2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
•   2½ κούπες αλεύρι
•   ¾ κουταλάκι του γλυκού σόδα ζαχαροπλαστικής
•   ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150οC.
2. Αναμίξτε τις 3 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη, την κανέλα και το μίγμα μπαχαρικών σε ένα μικρό μπολ, και αφήστε το στην άκρη.
3. Αναμίξτε τη σκούρα καστανή με τη λευκή ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μίξερ και χτυπήστε το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε το βούτυρο και αναμίξτε μέχρι να αποκτήσει κοκκώδη υφή. Προσθέστε τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας, και αναμίξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
4. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε ξεχωριστό μπολ μίξερ. Προσθέστε το μίγμα της ζάχαρης και αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσοχή, μην δουλέψετε πολύ το μίγμα, γιατί η ζύμη θα σκληρύνει!
5. Πλάστε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους 2,5 εκ., και έπειτα κυλήστε κάθε μπαλάκι στο μίγμα κανέλας-ζάχαρης. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε αλάδωτα ταψιά και ψήστε στους 150οC για 18-20 λεπτά. Βγάλτε τα μπισκότα από τα ταψιά και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω