GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 28, 2021, 11:29:12 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Σούπες - Σάλτσες
| | | |-+  Τραχανάς
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τραχανάς  (Αναγνώστηκε 29388 φορές)
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 08:43:02 πμ »
pxpontios Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Υπαρχουν αρκετα ειδη τραχανα.. Ολα παντα καθοριζονται απο τα υλικα που βαζουμε κατα την δημιουργια του. Ετσι εχουμε λευκο, κοκκινο, ξυνο κ.α. Εγω θα σας δωσω τη συνταγη για το λευκο που λατρευω..

1 κιλο σιμιγδαλι ψιλο ( αν και μερικες φορες το βαζω και μισο μισο)
1/2 κιλο γαλα ολοπαχο (τα χαμηλων λιπαρωνδεν τα προτεινω, χανει σε γευση)\
αλατι οσο σας αρεσει αλλα παντα με μετρο

Ανακτευουμε τα υλικα σε μια λεκανη και τα αφηνουμε σε χωρο με σταθερη θερμοκρασια για ενα βραδυ ( οσο πιο πολυ το αφησουμε τοσο καλυτερα αλλα μην το ξεχασετε καμια βδομαδα)
Περνουμε κομματια απο τη ζυμη και τα ανοιγουμε σε πιτουλες με τα χερια μας, τα τοποθετουμε πανω σε καθαρο σεντονι και να αφηνουμε να στεγνωσουν μια μερα. Κατοπιν τα τριβουμε στο τριφτη, και να αφηνουμε ακομα μια μερα απλωμενα στο σεντονι.. Μετα τον φουρνιζουμε να παρει ενα απαλο ροδισμα και το τοποθετουμε σε βαζα ή ακομα καλυτερα σε βαμβακερα σακκουλακια (μαξιλαροθηκες).

Ειμαστε λοιπον ετοιμοι για την ομορφη σουπιτσα μας..
Σε κατσαρολα που βραζουν 4 φλυτζανια αλατισμενο νερο προσθετουμε 1 φλυτζανακι λαδι και 1/2 φλυτζανι τραχανα. Χαμηλωνουμε τη φωτια και αφηνουμε το τραχανα να σιγοβρασει ανακατευοντας για να μην μας κολλησει.

Σερβιρετε με τριμμενο τυρι και κρουτον

Καλη σας ορεξη!
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 15, 2009, 00:38:06 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 10:49:01 πμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Μου αρέσει ιδιαίτερα ο τραχανάς...πολύ καλή ιδέα να παραθέσεις συνταγή ...μήπως να την υποβάλεις και στην γενικότερη κατηγορία συνταγών για να καταχωρηθεί ?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 11:28:37 πμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Τρελαίνομαι για τραχανά.
Θυμάμαι τη γιαγιά μου που έβαζε τον τραχανά πάνω σε τάβλες και μετά στον ήλιο για να ξεραθεί και να φτιάξει τον ξινόχοντρο.
Μικρό παιδάκι όμως δεν μου άρεσε καθόλου η μυρωδιά του ξινισμένου γάλακτος. Μου θύμιζε χαλασμένο τυρί.
Χρόνια έκανα να δοκιμάσω και έφταιγε αυτό.
Τώρα όμως μόλις βρω ξινόχοντρο.....του δίνω και καταλαβαίνει Χαχα!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 12:44:33 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Κι εγώ τη γιαγιά μου θυμήθηκα....
Σ ευχαριστούμε για τον τρόπο παρασκευής του, δεν γνώριζα πως ήταν τόσο ευκολο  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 12:48:43 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Στο χωριό της μάνας μου τον φτιάχνουν με ξινό γιαούρτι και όχι με γάλα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Σεπτέμβριος 18, 2018, 18:31:45 μμ »
DanaeG Αποσυνδεδεμένος
Νέο μέλος
Αρχάριο μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3
Μέλος από: Σεπ, 2018

Προφίλ
Τέλεια ιδέα για κάτι ελαφρύ το βράδυ. Εξαιρετική συνταγή.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω