GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 06:41:26 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Πίτες - Ψωμιά
| | | |-+  Βαρένικα (Ποντιακό)
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Βαρένικα (Ποντιακό)  (Αναγνώστηκε 32493 φορές)
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:15:40 πμ »
pxpontios Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Βαρένικα 1ος τρόπος

Συστατικά:
 Για τη ζύμη: 5 φλιτζάνια αλεύρι, 1 αβγά, νερό όσο πάρει, Για τη γέμιση: ¼ κιλού τυρί τριμμένο, 1 αβγό, 3 κουταλιές κοφτές βούτυρο για ράντισμα

Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκανίτσα. Χτυπάτε το αβγό με πιρούνι και το ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε νερό όσο πάρει. Τα ζυμώνετε όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη σφιχτή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλα πάχους ½ εκατοστού και τα κόβετε ή στρογγυλά με ποτήρι του νερού ή σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε το τριμμένο τυρί και σπάζετε το αβγό και ανακατεύετε. Παίρνετε λίγο τυρί με ένα κουταλάκι και το βάζετε πάνω στα φυλλαράκια και τα διπλώνεται σε τρίγωνα (αν είναι τετράγωνα κομμάτια) ή σε μισοφέγγαρα (αν είναι στρόγγυλα) ώστε να κλειστεί μέσα τους τυρί. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο μάρμαρο για να μην κολλούν.
Βάζετε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι να βράσει. Ρίχνετε τα βαρένικα να ανακατεύετε ελαφρά με κουτάλι για να μην κολλήσουν και πότε πότε τα πιέζετε ελαφρά με τρυπητή κουτάλα για να μην επιπλέουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πιάτα. Περιχύνετε κάθε πιάτο με βούτυρο καφτό.


« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 05, 2009, 04:11:52 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 08:17:27 πμ »
pxpontios Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Βαρένικα 2ος τρόπος

Συστατικά:
Μισό κιλό αλεύρι, ¼ του κιλού τυρί, 1 αβγό, λίγο αλάτι, 100 γραμμ. αγνό βούτυρο

Εκτέλεση:
Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε νερό και το ζυμώνουμε μέχρι να πήξει. Μετά κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια που έχουν σχήμα στρογγυλό έως ένα κρασοπότηρο και τα κομματάκια τα ανοίγουμε ένα ένα και γίνονται λόγο πιο χοντρά από ένα φύλλο. Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη, βάζουμε το αλάτι και το αβγό και τ’ ανακατεύουμε. Το μίγμα αυτό, το ρίχνουμε στη μέση των μικρών φύλλων που φτιάξαμε, από λίγο στο καθένα, τα διπλώνουμε και με τα δάχτυλά μας πατάμε καλά γύρω-γύρω για να μην ανοίξουν. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, τα ρίχνουμε μέσα και εκείνα ψήνονται. Μόλις ψηθούν, τα στραγγίζουμε. Καίμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω στα βαρένικα.

Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 10:07:17 πμ »
xrysa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 964
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ευχαριστούμε Πόντιε για τις συνταγές ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με όλα αυτά, να ρωτήσω όμως και κάτι (έχω δηλώσει άσχετη με την ποντιακή κουζίνα όποτε μην με παρεξηγείτε) υπάρχουν και ποντιακά γλυκά?
Καταγράφηκε
Μπορείς να μάθεις την αξία ενός ανθρώπου παρατηρώντας τα ελλατώματά του.
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 10:11:21 πμ »
pxpontios Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Υπαρχουν αλλα επειδη δεν ειμαι και τοσο των γλυκων δεν εχω βαλει καμια.. θα ψαξω ομως και θα βρω
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
 
Απάντηση #4
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 10:14:35 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Πολύ ωραία ποντιακά γλυκά είναι τα ορίσκι τα οποία είνα σαν μικρά φιογκάκια.Στην ουσία είναι μια γλυκιά ζύμη που τηγανίζεται και είναι πολύ νόστιμα.Άμα αρχίσεις με ορίσκι δεν σταματάς, σαν στραγάλια κατεβαίνουν τα άτιμα!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 12:39:07 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
εγω δεν τα χω δοκιμασει Αγγελικη  Αναποφασιστικότητα
ποντιακες συνταγες εχει στις παρακατω διευθυνσεις:
www.kromnaioi.gr/pages/kouzina.htm - 19k
www.elverias.gr/content/category/1/3/5/ - 33k
alex.eled.duth.gr/dromena/gefsis99/Kouzina01.htm - 4k
www.radicio.com/forum/index.php?showtopic=1917 - 34k
www.pontos-stuttgart.de/kouzina/kouzina.html - 12k -
www.xronos.gr/culture/detail.php?ID=33560 - 51k -
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 12:50:59 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Ανα περιοχή στον Πόντο η κουζίνα διαφοροποιείται.
Εγω πχ απο τις διευθύνσεις που έδωσες δεν βλέπω πολλά κοινά  με τα ποντιακά φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι μου εκτός απο τις ονομασίες.
΄Οσο μπορώ να μαγειρεύω κάποια θα το κάνω έτσι για να κρατάω τις παραδόσεις, είναι όμως και κάποια που δεν μαγειρεύονται στην πόλη γιατί δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες και γιατί είναι δύσκολο πχ να φτιαξω στο σπίτι μου εβριστό ή περέκια.Αυτά ευτυχώς τα φτιαχνει η θεία μου στο χωριό και μου στέλνει.
Ποντιακές συνταγές δοκιμασμένες έτσι όπως τις μαγειρεύουμε χρόνια τώρα ευχαρίστως να σας δώσω.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω