GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 05, 2020, 03:38:21 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Πως να φάτε ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ χωρίς να παχύνετε
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Πως να φάτε ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ χωρίς να παχύνετε  (Αναγνώστηκε 9069 φορές)
« στις: Οκτώβριος 30, 2014, 16:00:14 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.917
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως να φάτε ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ χωρίς να παχύνετε;
GKOUROU|

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως να φάτε ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ χωρίς να παχύνετε; Είναι εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο και το αγαπημένο φαγητό για μικρούς ...
και μεγάλους.
Μετά από μια δύσκολη ημέρα γυρνάς αργά στο σπίτι και δεν υπάρχει φαγητό, ποια είναι η σκέψη που περνάει από το μυαλό σου; «Ας φτιάξω γρήγορα μια μακαρονάδα».
Οι επιλογές είναι πολλές, μακαρόνια με τυρί ή με σάλτσα ντομάτας ή με κιμά ή με γιαούρτι αποτελούν μια γρήγορη, οικονομική και νόστιμη λύση για πολλούς.

Είναι άραγε όμως και ιδανικά  για τη σιλουέτα μας; Δυστυχώς, όσο νόστιμα και αν είναι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις εις βάρος τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι παχαίνουν, ότι αυξάνουν την κυτταρίτιδα, ότι επιβαρύνουν το ζάχαρο, ότι αυξάνουν το κοιλιακό πάχος. Είναι άραγε αλήθεια όλα αυτά;


Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής Μεσογειακής πυραμίδας, και μια κατανάλωση με μέτρο δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στην υγεία ούτε στην επιβάρυνση της σιλουέτας σας.
Μία μικρή μερίδα μακαρόνια (140 γρ) περιέχει λιγότερο από 1 γρ λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 43 γρ υδατάνθρακες και 8γρ πρωτεΐνες.
Καλύπτουν εξαιρετικά τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες (50-55%), ενώ δεν τον επιβαρύνουν με λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο.
Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γαρνίρισμα του πιάτου (σάλτες, κρέμα γάλακτος, βούτυρο) διότι αυτό μπορεί να το απογειώσει θερμιδικά, όπως άλλωστε σε λιπαρά και αλάτι.



ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ  ΜΑΚΑΡΟΝIΩΝ  (ανά 100 γρ.)
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
   
158 θερμίδες
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
   
30,86 γραμμάρια
ΛΙΠΑΡΑ
   
0,93 γραμμάρια
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
   
1,8 γραμμάρια
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
   
5,8 γραμμάρια
*Πηγή USDA Food composition data
Με ποιους τρόπους θα τρώμε άφοβα μια απολαυστική μακαρονάδα
1. Επιλέγουμε μακαρόνια ολικής άλεσης
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως συνδυάζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις νοστιμιάς, θρεπτικότητας και προστασίας της υγείας μας.

Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα κλασικά μακαρόνια, που σημαίνει ότι η ίδια μερίδα μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους και μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Μια μακαρονάδα ολικής αλέσεως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι σε θέση όχι μόνο να μας προσφέρει προφύλαξη από πολλές ασθένειες αλλά παράλληλα να μας δώσει ενέργεια με το σωστό τρόπο, καθώς και καλύτερη ψυχική διάθεση.
2. Προσέχουμε τις  μερίδες
Μια πολύ βασική συμβουλή είναι να μην  χρησιμοποιούμε ποτέ βαθύ πιάτο για τα μακαρόνια, αλλά ρηχό, καθώς έχουμε καλύτερη επίγνωση της ποσότητα που καταναλώσουμε. Υπολογίστε ότι ένα φλιτζάνι μακαρόνια αποδίδει περίπου 200 θερμίδες κι ότι η κανονική μερίδα είναι περίπου στα δύο φλιτζάνια μαγειρεμένα μακαρόνια. Μετρήστε, λοιπόν, τις μερίδες σας και αποφύγετε τις υπερβολές.
3. Προτιμούμε ζυμαρικά al dente
Τα μακαρόνια έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μην πέφτει μετά απότομα και να μην πεινάμε σύντομα, άρα και να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό μέσα στην ημέρα. Αν βράζετε τα μακαρόνια σας για 5-6 λεπτά, ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι ακόμη πιο χαμηλός κι εσείς πιο χορτάτοι, χωρίς απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου.
4. Συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτας
Σίγουρα η καρμπονάρα είναι δελεαστική, όμως οι θερμίδες και τα λιπαρά της, είναι απαγορευτικά σε μια δίαιτα. Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα είναι και πιο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες, συν του ότι ρίχνουν κι άλλο το γλυκαιμικό δείκτη της μακαρονάδας.

Επειδή τα ζυμαρικά από μόνα τους δεν φθάνουν, αυτά είναι μερικά ακαταμάχητα πολεμοφόδια για να πας τη μαγειρική σου σε...άλλο επίπεδο. Αν ψάχνεις για την ιδανική συνταγή ο Νίκος έχει να σου προτείνει το τέλειο δείπνο με κρασί και ζυμαρικά.

protothema.gr
- See more at: http://www.gkourou.com/2014/10/blog-post_378.html#sthash.5bTtwOrK.dpuf
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω