GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Μάιος 16, 2022, 23:54:01 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Γλυκά
| | | |-+  Γκοφρετένια καραμελομπισκότα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Γκοφρετένια καραμελομπισκότα  (Αναγνώστηκε 12216 φορές)
« στις: Νοέμβριος 02, 2014, 10:30:02 πμ »
meddlingkitty Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 68
Μέλος από: Οκτ, 2014

Προφίλ
Υλικά:
4 γκοφρέτες (αν βρείτε χωρίς επικάλυψη σοκολάτας, π.χ pocket pie)
1 μεγάλο αβγό
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανιλίνες
3 μεγάλες κουταλιές της σούπας πραλίνα φουντουκιού (π.χ. merenda)
250 gr. κουβερτούρα
2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
κρυσταλλική ζάχαρη (απλή ζάχαρη δηλαδή)
φουντούκια ανάλατα
Σημείωση: η ποσότητα ζάχαρης και φουντουκιών είναι θέμα γούστου. Εγώ βάζω 2 μεγάλες φούχτες φουντούκια και ίδια ποσότητα ζάχαρη (γενικά να υπάρχει παρόμοια αναλογία)

Πώς φτιάχνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια:
Φτιάχνουμε πρώτα τα καραμελωμένα φουντούκια. Σπάμε τα φουντούκια σε χοντρά κομμάτια (με τη χρήση ενός μίξερ για ελάχιστη ώρα ή τυλιγμένα σε πετσέτα και κοπάνημα με πλάστη ή άλλο βαρύ σκεύος). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά για να μην κάψει η καραμέλα, μόλις το τηγάνι κάψει βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά ζάχαρη. Όταν λιώσει (θα γίνει από στερεή υγρή η μορφή της), προσθέτουμε σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όλη. Η ποσότητα της ζάχαρης και των φουντουκιών είναι όπως έγραψα θέμα καθαρά προτίμησης (πόσο καραμελοφουντουκένια θέλουμε τα μπισκότα μας). Προσθέτουμε τα φουντούκια στη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν τα φουντούκια. Στη συνέχεια απλώνουμε το μίγμα σε λεπτή στρώση με την σπάτουλα σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει η πλάκα καραμέλας. Μόλις κρυώσει, την σπάμε με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια με τη βοήθεια πλάστη και πετσέτας τα σπάμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια (στο μέγεθος ενός μικρού νυχιού περίπου ή και μικρότερα).

Το μίγμα για τα μπισκότα:
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα μαζί με το γάλα. Εν το μεταξύ σε μια λεκάνη τρίβουμε την γκοφρέτα (να θρυμματιστεί πολύ καλά), και προσθέτουμε το αβγό, το αλεύρι, τη βανίλια, τα καραμελωμένα φουντούκια, την πραλίνα (όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή). Μόλις λιώσει η κουβερτούρα την ρίχνουμε και αυτήν στη λεκάνη και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιογενές.

Ψήσιμο:
Σε λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί πλάθουμε το μίγμα σε μικρές μπαλίτσες (το μισό ενός κεφτέ περίπου) και δεν το πατάμε παρά ελάχιστα. Κατά το ψήσιμο θα απλώσει και θα γίνει σε σχήμα μεγάλου μπισκότου. Αφήνουμε χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω (χωρίς αέρα για να μην ξεραθούν). Αναλόγως του φούρνου, χρειάζονται περίπου 12 λεπτά. Πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί τα αφήνουμε να κρυώσουν. Η καραμέλα θα λιώσει και θα αναμιχθεί με τη ζύμη μας χαρίζοντάς μας μια πλούσια καραμελένια γεύση. Παράλληλα η γκοφρέτα και η μερέντα θα "απογειώσουν" το αποτέλεσμα και δεν θα μείνει ψίχουλο Χαμόγελο.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 02, 2014, 12:36:07 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Never give up, never give in (but if you do, make sure to enjoy it)!
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω