GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 16, 2024, 09:46:11 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Φύση και Οικολογία
| | |-+  Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν οι ειδικοί
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν οι ειδικοί  (Αναγνώστηκε 2505 φορές)
« στις: Μάρτιος 17, 2008, 09:24:24 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW

«Η ρύπανση έχει επεκταθεί στους περισσότερους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες σε βαθμό από μέτριο έως μεγάλο, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυγίανση των υδάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογεωλόγων Γεώργιος Στουρνάρας.
Βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα και η εισβολή της θάλασσας στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες λόγω της υπεράντλησης από τις γεωτρήσεις έχουν καταστρέψει τα υπόγεια νερά της Ελλάδας. Μπροστά στον εφιάλτη της λειψυδρίας που βρίσκεται προ των πυλών, σε αντίθεση με ό,τι έγινε κατά τη μεγάλη ξηρασία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αυτή τη φορά τα υπόγεια νερά δεν θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα.

Από το 1990 έως το 1993, χιλιάδες γεωτρήσεις άνοιξαν απ΄ άκρου εις άκρον της Ελλάδας και το νερό από τα έγκατα της γης αναπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη των βροχοπτώσεων. Η ρύπανση στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη χρήση αυτού του νερού σήμερα. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό έχει γίνει συνείδηση για τους κατοίκους.

Στην περιοχή του Έβρου, πρόσφατα ανιχνεύθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών ουσιών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. «Αρχίσαμε επιδημιολογική μελέτη για να δούμε τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία καθώς πολλές περιοχές υδροδοτούνται από γεωτρήσεις. Μία από τις ασθένειες που ψάχνουμε είναι και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», λέει ο Απόστολος Βανταράκης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην Αττική η ποιότητα των υπόγειων υδάτων χειροτερεύει δραματικά. Στο Θριάσιο Πεδίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του ΕΜΠ Γιάννη Κουμαντάκη, οι υδροφορείς είναι ιδιαίτερα επιβαρημένοι από τοξικές ουσίες. «Αυτό συμβαίνει λόγω των υπαίθριων αποθέσεων τοξικών αποβλήτων, που με το νερό της βροχής καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα», λέει ο κ. Κουμαντάκης. Στην παράκτια ζώνη της Αττικής, από το Θριάσιο έως και την Ανάβυσσο το θαλασσινό νερό έχει εισβάλει στα υπόγεια ύδατα σε βάθος 500- 2.000 μέτρων από την παραλία. Ιδιαίτερα έντονη ρύπανση από νιτρικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων εμφανίζει η περιοχή του Μαραθώνα, ενώ τα υπόγεια ύδατα έως το Πόρτο Ράφτη εμφανίζονται υφαλμυρωμένα. Στο Κορωπί, εκτός από το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχουν εντοπιστεί σε υδροφορέα καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ωστόσο, για να εξυγιανθεί πλήρως η περιοχή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στα Οινόφυτα για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έφταναν τα 51 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού στη γεώτρηση Μουρίκι τον Αύγουστο του 2007. Σήμερα, παρά τα μέτρα και τα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στην ίδια θέση φτάνουν τα 47 μικρογραμμάρια.
Μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται και στην παράκτια ζώνη των Μεγάρων, όπου η υφαλμύρωση έχει προχωρήσει βαθιά στην ξηρά. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για την περιοχή ανάμεσα στην Κόρινθο και το Κιάτο. «Πριν από δέκα χρόνια είχαμε κάνει μελέτες για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων και την αποκατάστασή τους, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», λέει ο κ. Κουμαντάκης.
Στην Πελοπόννησο, σε ολόκληρο το Αργολικό πεδίο, από το Κουτσοπόδι στις παρυφές των Μυκηνών έως και το Ναύπλιο έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών και τα νερά είναι υφάλμυρα. «Η κατάσταση δεν διαφέρει στην Αχαΐα και την Ηλεία, όπου η νιτρορρύπανση είναι εμφανής λόγω των εντατικών καλλιεργειών», λέει ο κ. Γεώργιος Στουρνάρας.

Τα πράγματα δεν καλυτερεύουν προς τον Βορρά. Ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις σε νιτρικά και η υπεράντληση των γεωτρήσεων έχει φέρει τη θάλασσα στο υπέδαφος. «Στη Θεσσαλία οι γεωτρήσεις ξεπερνούν σε βάθος τα 300 μέτρα, ενώ στα νησιά του Αιγαίου οι μικροί υπόγειοι υδροφορείς έχουν γεμίσει με θαλασσινό νερό», λέει ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πρόβλημα προκαλούν και τα ρυπαντικά φορτία των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα και Λουδία, στα νερά των οποίων έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, κάδμιο, και αρσενικό. «Όπου τα νερά των ποταμών αυτών συναντούν ασβεστολιθικά πετρώματα, τα βαρέα μέταλλα διεισδύουν στους υπόγειους υδροφορείς αφιλτράριστα και τους ρυπαίνουν», επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης. Νιτρορρύπανση εμφανίζεται και στον κάμπο Κομοτηνής- Ξάνθης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Όσο για τη Δυτική Μακεδονία, όπου σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υπάρχει πρόβλημα με τα υδατικά αποθέματα, η υπεράντληση από τους υπόγειους υδροφορείς για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν.

Ακόμα και στη Δυτική Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις κρίνονται ικανοποιητικές και τα υπόγεια ύδατα εμπλουτίζονται σε μεγάλο βαθμό, εντοπίζονται συγκεντρώσεις νιτρικών και υφαλμύρωσης των υδάτων.




εφημεριδα "ΤΑ ΝΕΑ"
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας



 

 

 

 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 17, 2008, 09:26:43 πμ από giota » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 17, 2008, 17:21:41 μμ »
Evangelie Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Η αγάπη μας κραταει ζωντανούς Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 112
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Μαλλον θελουν να μας εξοντωσουν. Και μετα καθομαστε και συζηταμε για την συνταξη.
Καλο και ενημερωτικο giota. Δεν ξερουμε απο που να προφυλαχθουμε πλεον.
Καταγράφηκε
Τίποτα δεν ενοχλεί περισσότερο τους εχθρούς σου από το να τους συγχωρείς
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω