GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Φεβρουάριος 22, 2020, 18:46:18 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Φύση και Οικολογία
| | |-+  Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση  (Αναγνώστηκε 1351 φορές)
« στις: Μάρτιος 23, 2008, 15:04:19 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Ερώτηση 1.

Ένας πολίτης τι μπορεί να απορρίψει στους μπλε κάδους;

Οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν στους μπλε κάδους όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας όπως:

-χάρτινες συσκευασίες (π.χ. χαρτοκιβώτια, συσκευασίες τύπου τετραπάκ , χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και είδη καθαρισμού σπιτιού).

-αλουμινένιες συσκευασίες (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών)

-γυάλινες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και ποτών, βαζάκια τροφίμων)

-πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού, ποτών, χυμών, πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη καθαρισμού σπιτιού και πλαστικές σακούλες).

-ευκοσιδηρές συσκευασίες (π.χ. κονσέρβες τροφίμων)

Επίσης στους μπλε κάδους μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια)


Ερώτηση 2.

Όταν λέμε πλαστικό τι ακριβώς εννοούμε; Δηλαδή ένας κεσές γιαούρτι, ένα περιτύλιγμα περιοδικού μπορούν να απορριφτούν σε ένα μπλε κάδο; Ποιος είναι δηλαδή ο ορισμός του πλαστικού;

Όλες τις συσκευασίες που αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως πλαστικές μπορούν να τις απορρίψουν στους μπλε κάδους, δηλαδή από περιέκτες τροφίμων μέχρι πλαστικές σακούλες και σελοφάν. Εξαίρεση αποτελούν οι βιοδιασπώμενες σακούλες οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς η κυκλοφορία τους είναι πολύ περιορισμένη.


Ερώτηση 3.

Μπορούμε να πετάξουμε illustration χαρτί μαζί με το χαρτί εφημερίδας σε μπλε κάδο;

Όλα τα είδη των έντυπών χαρτιών μπορούν να απορριφθούν στους μπλε κάδους

Ερώτηση 4.

Όταν απορρίπτουμε ανακυκλώσιμα υλικά αυτά θα πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένα ανά υλικό συσκευασίας ή μπορεί ο πολίτης να τα βάζει όλα σε μια σακούλα και να τα απορρίπτει και η διαλογή να γίνεται στους ειδικούς χώρους του Δήμου;

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να απορρίπτουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στους μπλε κάδους, άδειες και καθαρές δίχως να είναι τοποθετημένες σε πλαστικές σακούλες μέσα. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει μοιράσει στους δημότες μια ειδική επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα 35 λίτρων ώστε να την χρησιμοποιούν για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους στους μπλε κάδους. Η διαλογή των υλικών γίνεται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμών Υλικών που λειτουργεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης στην Ελλάδα.


Ερώτηση 5.

Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που θέλει να ανακυκλώσει ηλεκτρονικά είδη (πχ φαξ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ), ξύλο, αυτοκίνητα, λιπαντικά, χώμα;

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού. Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο 195 για να κανονιστεί ο χώρος και ο χρόνος που μπορούν να βγάλουν στο δρόμο τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να περισυλλεχθούν από τα συνεργεία του δήμου. Μπορούν ακόμα αν θέλουν να μεταφέρουν οι ίδιοι τις συσκευές τους στο χώρο συλλογής που βρίσκεται στην Ιερά Οδό 151. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με τα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων και οδηγεί προς ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέγει. Αν κάποιοι δημότες επιθυμούν να ανακυκλώσουν το παλαιό αυτοκίνητο τους μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δήμο Αθηναίων στη τηλεφωνική γραμμή 195. Έπειτα από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία το αυτοκίνητο θα αποσυρθεί και θα οδηγηθεί προς ανακύκλωση.

Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει τα λιπαντικά έλαια μόνο από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του και τα οποία οδηγεί προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Όσον αφορά άλλα υλικά όπως ξύλα και χώματα ο δήμος δεν έχει αναπτύξει σύστημα ανακύκλωσης των υλικών αυτών.


Ερώτηση 6.

Ποια είναι τα προγράμματα ανακύκλωσης που έχει αναπτύξει ο Δήμος; Πόσοι μπλε κάδοι υπάρχουν και πόσοι ακόμα χρειάζονται; Που είναι τοποθετημένοι αυτοί οι κάδοι; Αλλάζει ο τόπος τοποθέτησης ανά χρονικές στιγμές και αν γίνεται αυτό γιατί;

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων απαρτίζεται από 4 επιμέρους συστήματα, τα οποία είναι τα εξής:

Μπλε κάδοι ανακύκλωσης: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει περίπου 2000 μπλε κάδους σε όλη την έκταση του Δήμου. Ανοξείδωτοι κάδοι τριών ρευμάτων: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 300 ανοξείδωτους κάδους τριών ρευμάτων για τη συλλογή πλαστικού-γυαλιού, χαρτιού και αλουμινίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Προορίζονται τόσο για τα οικιακά απορρίμματα όσο και για τα μικροαντικείμενα που απορρίπτονται στους κάλαθους του Δήμου. Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 24 ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πλατείες σε όλη την έκταση του δήμου στα οποία συλλέγονται ξεχωριστά πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικοί περριέκτες, χάρτινες συσκευασίες και ειδικά απορρίμματα όπως κινητά τηλέφωνα.Κώδωνες συλλογής χαρτιού και χαρτονιών: Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 150 κίτρινους κώδωνες για τη συλλογή έντυπου χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών χωρητικότητας 3,3 m3.

Η Δημοτική αρχή προγραμματίζει την αύξηση του αριθμού των μπλε κάδων σε 5000, των ανοξείδωτων κάδων σε 700 και των ολοκληρωμένων κέντρων ανακύκλωσης σε 100 με σκοπό να διαχωρίζεται πάνω από 1 kg ανακυκλώσιμου υλικού ανά κάτοικο εβδομαδιαίως και κάθε δημότης να έχει πρόσβαση στο σύστημα ανακύκλωσης σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων καλύπτει μεγάλο μέρος της έκτασης του Δήμου. Η προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των σημείων ανακύκλωσης προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των δημοτών. Η χωροθέτηση των κάδων ανακύκλωσης είναι ευθύνη των υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Η θέση των κάδων ενδέχεται να αλλάζει σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού και με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του μέγιστου αριθμού δημοτών και την συλλογή των μέγιστων δυνατών ποσοτήτων ανακυκλώσιμου υλικού.

Ερώτηση 7
Αν ένας κάδος ή καμπάνα ανακύκλωσης χαρτιού καταστραφεί ή μετακινηθεί που μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να βρει το νέο τόπο τοποθέτησης;

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων η οποία είναι υπεύθυνη για την χωροθέτηση των κάδων είναι αρμόδια να δώσει κάθε πληροφορία για το πρόγραμμα ανακύκλωσης και την θέση των κάδων.


Ερώτηση 8.

Έχετε στοιχεία για την ανταπόκριση των πολιτών στα προγράμματα ανακύκλωσης; Τι ανακυκλώνει περισσότερο ένας πολίτης;

Η κατά βάρος σύσταση των απορριμμάτων στους μπλε κάδους είναι η εξής:

Χαρτί, χάρτινες συσκευασίες: 52%

Πλαστικές συσκευασίες: 8%

Μεταλλικές συσκευασίες: 5,3%

Γυαλί: 5,6 %

Υπόλοιπα: 29,1 %

Η κατά βάρος σύσταση των απορριμμάτων που συλλέγονται στους ανοξείδωτους κάδους και στα ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης είναι η εξής:

Χαρτί, χάρτινες συσκευασίες: 29,32%

Πλαστικές συσκευασίες: 20,65%

Μεταλλικές συσκευασίες: 18,18%

Γυαλί: 31,85 %

Η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των δημοτών αλλά και οι συντονισμένες ενέργειες του Δήμου έχουν επιφέρει θαυμαστά αποτελέσματα εφόσον παρατηρήθηκε αύξηση 380 % στις συλλεγόμενες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών στο διάστημα 1/1/2007 μέχρι 31/12/2007 με συνέπεια τον Ιανουάριο του 2008 να συλλέγονται περίπου 70 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού ημερησίως.

Ερώτηση 9

Μελλοντικά ο Δήμος θα αναπτύξει και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα ανακύκλωσης; Όπως πρόγραμμα ανακύκλωσης για γυαλί ανάλογα με το χρώμα ή ειδικά μόνο για το πλαστικό;

Τα συστήματα ανακύκλωσης των ανοξείδωτων κάδων και των ολοκληρωμένων κέντρων ανακύκλωσης έχουν ξεχωριστά ρεύματα για κάθε υλικό επομένως ουσιαστικά γίνεται ξεχωριστή διαλογή για τα υλικά αυτά. Σε ορισμένες περιοχές όπου παρατηρείται απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμου γυαλιού και τα ήδη υπάρχοντα συστήματα δεν επαρκούν, ο Δήμος προγραμματίζει ανάπτυξη ξεχωριστού συστήματος για τη συλλογή του. Προγραμματίζεται επίσης διεύρυνση του συστήματος συλλογής χαρτιού με στόχο την κάλυψη των αναγκών περισσοτέρων δημοτών και τη συλλογή των μέγιστων δυνατών ποσοτήτων.


Ερώτηση 10

Τα απορριπτόμενα υλικά συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα και κάθε πότε γίνεται αυτό;

Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τους μπλε κάδους αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνεται κάθε 2-3 μέρες όπως πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Η απόρριψη σε αρκετά σημαντικό ποσοστό (30%) κοινών απορριμμάτων στους μπλε κάδους οδηγεί όμως στο ξεχείλισμα των κάδων και στην διαμόρφωση μιας εικόνας ρύπανσης της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων για τη λύση αυτού του προβλήματος αλλά και για τη συλλογή των μέγιστων δυνατών ποσοτήτων ανακυκλώσιμου υλικού αύξησε τον αριθμό των δρομολογίων και έτσι η αποκομιδή των μπλε κάδων γίνεται κάθε 1 το πολύ 2 μέρες.

Η αποκομιδή των μπλε κάδων γίνεται από προκαθορισμένα απορριμματοφόρα με ειδική σήμανση και το περιεχόμενο τους οδηγείται στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμών υλικών.

Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από του ανοξείδωτους κάδους, τα ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης και τις καμπάνες ανακύκλωσης χαρτιού γίνεται από ειδικά απορριμματοφόρα με συχνότητα ανάλογα με την περιοχή και το σύστημα.

Ερώτηση 11

Που συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά; Γίνεται διαχωρισμός των υλικών; Ποια η πορεία των υλικών μετά τον διαχωρισμό;

Τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται από τους μπλε κάδους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπου εκεί ξεχωρίζονται, συμπιέζονται και δεματοποιούνται. Στη συνέχεια αποστέλλονται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς αξιοποίηση-ανακύκλωση.

Ερώτηση 12.

Η ανακύκλωση των υλικών γίνεται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο; Ποια η διαδικασία ανακύκλωσης;

Οι εταιρείες ανακύκλωσης που συνεργάζεται ο Δήμος είναι πιστοποιημένα συστήματα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την ανάκτηση κι ανακύκλωση υλικών επομένως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Κατά κανόνα τα υλικά που εξάγονται προωθούνται στη βιομηχανική παραγωγή για την επαναχρησιμοποίηση τους.

πηγη...ert
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 23, 2008, 15:07:10 μμ από giota » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 24, 2008, 10:29:01 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Όπως πάντα καταπληκτική ανάρτηση και κατατοπιστικότατη. ΄Εχω ακόμα όμως απορία: Τα κουτιά από τα γάλατα μακράς διαρκείας μπαίνουν στους κάδους ανακλύκλωσης ή μπα? Ρωτάω γιατί αυτά έχουν κι άλλη "επένδυση". Δεν είναι σκέτα χαρτόνια όπως είναι τα άλλα γάλατα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 24, 2008, 10:34:45 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πρεπει να ανακυκλωνονται  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω