GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Φεβρουάριος 25, 2020, 22:56:16 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Οδηγός συντήρησης τροφίμων  (Αναγνώστηκε 108106 φορές)
Απάντηση #15
« στις: Μάιος 29, 2008, 09:31:28 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Πωπωπω!! Αυτό το άρθρο σίγουρα πρέπει να το κολλήσω και εγω στο ψυγείο μου διότι κάνω αλλα αντ'αλλων!
Στην κατάψυξη μου περιττό να σας πω οτι έχω ένα χωριάτικο κοτόπουλο και μια καλή τηγανιά διάφορα μικρά ψαράκια ψαρεμένα απο τον πατέρα μου απο τις περσινές μας διακοπές!
Μόλις πάω σπίτι θα κάνω εκκαθάριση.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #16
« στις: Μάιος 29, 2008, 11:51:51 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Δίκιο έχεις Αγγελική. Το τύπωσα ήδη αλλά μήπως ξέρετε να με καθοδηγήσετε πως να το κάνω με μεγαλύτερα γράμματα? ΄Εχει τυπωθεί με ψείρες και θέλει μεγεθυντικό φακό (εκτός απ τα γυαλιά)
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #17
« στις: Μάιος 29, 2008, 11:54:43 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
αν το αντιγραψεις και το κανεις επικκοληση σε word κι απο εκει
να το εχεις επιλεγμενο και να επιλεξεις το μεγεθος που θελεις
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #18
« στις: Μάιος 30, 2008, 08:50:53 πμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ευγε Γιώτα!! Καταπληκτικό και απείρως χρήσιμο άρθρο Χαμόγελο
Σ ευχαριστουμε πολύ.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #19
« στις: Μάιος 30, 2008, 11:47:53 πμ »
Rena
Επισκέπτης
Νένα μπορείς να το κάνεις copy paste σε ενα word και να επιλέξεις από εκεί τη γραμματοσειρά στο μέγεθος που σε βολεύει.

Το άρθρο πραγματικά πολύ χρήσιμο. Ευχαριστούμε.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #20
« στις: Μάιος 30, 2008, 11:51:38 πμ »
elie Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 644
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
giota, πολύ χρήσιμο άρθρο (επιμορφωτικό!). Θα το μελετήσω κι εγώ προσεκτικά!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #21
« στις: Ιούλιος 31, 2008, 15:17:58 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Η συντήρηση των τροφίμων , θα μπορούσαμε να πούμε ότι συναντά σημαντικές δυσκολίες επειδή αντιτίθεται στο φυσικό νόμο της φθοράς που επιφέρει την αλλοίωση τους. Μια από τις μεθόδους στις οποίες παρεμποδίζεται η δράση των παραγόντων αλλοίωσης είναι η συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ψύξη καλύπτει περιοχή θερμοκρασιών (0-100C) από το σημείο πήξης του νερού και φθάνει μέχρι τους 100 C.

Η < εμπορική συντήρηση> των τροφίμων υπό ψύξη, γίνεται σε θερμοκρασίες από τους 40C μέχρι τους 70C, ενώ η κατάψυξη από τους -100C μέχρι τους -180C και χαμηλότερα.

Η ψύξη χώρου με αέρα, είναι η πλέον κοινή μέθοδος ψύξης και χρησιμοποιείται για την ψύξη των περισσότερων τροφίμων κατά τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους (κρέας, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, φασολάκια κ.α.) θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν:  ο θάλαμος να είναι καλά μονωμένος, να μην παραμένουν οι πόρτες ανοιχτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η θερμοκρασία του ψυκτικού χώρου να μην ξεπερνάει +_ 20 C. Να αποφεύγεται η αποθήκευση πολλών τροφίμων μαζί, αν δεν είναι ερμητικά κλειστά. Τρόφιμα που χάνουν εύκολα την υγρασία τους στο ψυγείο πρέπει να περιβάλλονται με καλύμματα αδιαπέραστα από το νερό (αγγούρια, πεπόνια, πορτοκάλια, κ.α). Οι 4 βασικοί κανόνες για την ψύξη

Καταψύχουμε ή παγώνουμε τα ευπαθή φαγητά, τα έτοιμα φαγητά και ότι περισσεύει από το καθημερινό φαγητό, μέσα σε δύο ώρες ή και λιγότερο.
Δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεπαγώνουμε το φαγητό στη συντήρηση. Αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για όλα τα φαγητά.
Ξεπαγώνουμε το κρέας και τα πουλερικά, σε αεροθερμική συσκευασία, σε κρύο νερό. Αλλάζουμε το νερό, κάθε 30 λεπτά.
Ξεπαγώνουμε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, μόνο αν θα το μαγειρέψουμε αμέσως.
Δεν ξεπαγώνουμε φαγητό, σε ζεστό νερό.
Δεν αποψύχουμε φαγητό, στον πάγκο της κουζίνας. Φαγητό, το οποίο έμεινε σε θερμοκρασία δωματίου, περισσότερο από 2 ώρες, δεν είναι στα προβλεπόμενα όρια θερμοκρασίας και πιθανό να μην πρέπει να καταναλωθεί.
Χωρίζουμε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρότερες, ώστε να επιτύχουμε γρήγορο πάγωμα στο ψυγείο.
Ας μη γεμίζουμε πάρα πολύ τη συντήρηση του ψυγείου. Ο κρύος αέρας πρέπει να ανακυκλώνεται, για να κρατηθεί το φαγητό ασφαλές
Η κατάψυξη καλύπτει περιοχή θερμοκρασιών από το σημείο πήξης του νερού στο τρόφιμο και κάτω.

Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν. Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης. Βασικές αρχές για μια σωστή συντήρηση τροφίμων σε κατάψυξη:

·  Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C.

·  Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.

·  Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων.

·  Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.

·  Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.

www.diatrofi.gr
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #22
« στις: Ιούλιος 31, 2008, 16:54:08 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ ενδιαφερον αρθρο Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #23
« στις: Ιούλιος 31, 2008, 20:08:07 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Ευχαριστώ Vago. Λίγο ακόμη και θα ξεπεράσεις τη giota σε ενημέρωση! Αστειεύομαι ασφαλώς. Είστε κι οι δύο υπέροχες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #24
« στις: Ιούλιος 31, 2008, 20:14:57 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
 Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #25
« στις: Ιούλιος 31, 2008, 20:50:00 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
 Φιλί kissed Φιλί kissed Φιλί kissed
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #26
« στις: Αύγουστος 03, 2008, 08:22:29 πμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
πολύ καλό άρθρο  Βάγγο
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #27
« στις: Ιανουάριος 20, 2009, 16:13:23 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Ωραίο άρθρο Βάγγο!! up
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #28
« στις: Ιανουάριος 26, 2009, 19:55:53 μμ »
basilikoula Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 30
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
 up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #29
« στις: Ιανουάριος 27, 2009, 18:53:45 μμ »
stamkoz Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 104
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Πόλύ χρήσιμο άρθρο!
Θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο εάν μπορούσαμε να βρούμε ή να φτιάξουμε μια λίστα με τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταψυχθούν.
Εγώ πολλες φορές προβληματίζουμε εάν κάποια φαγητά είναι ασφαλές να τα καταψύξω...
π.χ πρόσφατα μου είχε περισσέψει πολύ σπανακόρυζο και δεν ήξερα τί να το κάνω και τελικά το πέταξα  Λύπη down
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Πάνω