GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νοέμβριος 01, 2020, 02:35:47 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Οδηγός συντήρησης τροφίμων  (Αναγνώστηκε 115835 φορές)
Απάντηση #30
« στις: Ιανουάριος 27, 2009, 20:01:26 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Κορίτσια από πλευράς ασφάλειας όλα μπορούν να καταψυχθούν αν έχουν τηρηθεί οι σωστές προδιαγραφές ως εκείνη τη στιγμή.
Τα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται με ασφάλεια μια βδομάδα στην κατάψυξη.
Δεν καταψύχουμε πατάτες και ζυμαρικά, ρύζι γιατί  όταν τα αποψύξουμε γίνονται σαν αλεύρι.
Επίσης δεν καταψύχουμε τυριά, αυγά, τομάτες.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 27, 2009, 20:19:51 μμ από Fey » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #31
« στις: Ιανουάριος 28, 2009, 21:03:52 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
          Α. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ


ΓΑΛΑ
Όλοι οι τύποι γάλακτος, φρέσκο, υψηλής παστερίωσης, μεγάλης διάρκειας, εβαπορέ πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο 5 μέρες από το άνοιγμά τους. Το φρέσκο και το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρούνται μόνο στο ψυγείο, σε αντίθεση με το μεγάλης διάρκειας και το εβαπορέ που πριν το άνοιγμα διατηρούνται και εκτός.
Αλλοιώσεις: Όταν το γάλα ξινίσει ή πήξει, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
ΤΙΡ: Οι διάφανες φιάλες πρέπει να μένουν μακριά από το φως.
Φυλλάσετε τα χάρτινα ή μεταλλικά δοχεία όταν μένουν εκτός ψυγείου σε χώρους που αερίζονται καλά, δεν υπάρχει υγρασία και έντονο φως και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 - 25 βαθμούς C.
Το φρεσκοαρμεγμένο γάλα κατευθείαν από κάποιο ζώο, πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε 2 ημέρες, όμως πριν το πιείτε πρπεπει να το βράζετε καλά.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Διατηρείτε στο ψυγείο και αν περιέχει φρούτα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο.
Το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 12 - 15 ημέρες, ενώ το βιομηχανικό, (φυσικό, στραγγιστό, ανάμεικτο, βιογιαούρτι) μποεί να διατηρηθεί μετά το άνοιγμα για 5 - 7 ημέρες.
Αλλοιώσεις: Μην καταναλώνετε προιόντα που παρουσιάζουν δυσχρωμία ή άλλα εμφανή σημάδια αλλοίωσης.
ΤΙΡ: Προσέχετε πάντα αν στο καπάκι υπάρχει κάποια τρύπα. Όσο μικρή και αν είναι, ο αέρας που περνάει, μειώνει το χρόνο ζωής του προιόντος.
Το γιαούρτι είναι ένα προιόν ζυμώσεως του γάλακτος, γι αυτό και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι τα κύρια μικρόβια που υπάρχουν στο τελικό προιόν.

ΒΟΥΤΥΡΟ
Το διάστημα για να το καταναλώσετε δεν πρέπει να ξεπερνάει  τους 1 - 2 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Φυλλάσεται στο ψυγείο καλά κλεισμένο στη συσκευασία του ή σε αλουμινόχαρτο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
ΤΙΡ: Το βούτυρο παίρνει τη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα γι αυτό φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο.

ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο ως 5 ημέρες.
Γενικά για την κρέμα γάλακτος ισχύει ότι και για το γάλα.

ΡΥΖΟΓΑΛΟ - ΚΡΕΜΕΣ
Διατηρούνται στο ψυγείο και καλό είναι αυτά που πωλούνται στο S.M να τα κρατάτε μετά το άνοιγμα μέχρι 5 ημέρες. Αν τα φτιάχνετε μόνοι σας το διάστημα ανεβαίνει στις 8 - 9 ημέρες.
ΤΙΡ: Αν φτιάχνετε μόνοι σας επιδόρπια γάλακτος, φροντίζετε να τα φυλάτε σε γυάλινα μπωλ,να τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια να τα βάζετε στο ψυγείο αφού τα σκεπάσετε με μεμβράνη.


          Β. ΤΥΡΙΑ

ΜΑΛΑΚΑ Η ΦΡΕΣΚΑ ΤΥΡΙΑ
Στην κατηγορΐα αυτή ανήκουν τυριά όπως το κατίκι και το γαλοτύρι.
Τα συσκευασμένα διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους εκτός αν παρουσιάζουν κάποια αλλοίωση, ενώ αν τα αγοράζετε χύμα μην τα κρατάτε πάνω από 10 μέρες.

ΤΥΡΙΑ ΑΛΜΗΣ
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η φέτα, ο τελεμές και τα δανέζικα τυριά.
Όταν τα αγοράζετε χύμα, χωρίς άλμη να τα καταναλώνετε εντός μιας εβδομάδας.
Σε περίπτωση που τα τοποθετείτε στην άλμη, θα πρέπει να τα καλύπτει πλήρως και να ελέγχετε συχνά για μούχλα.

ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ
Σκληρά τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το λαδοτύρι και ημίσκληρα το κασέρι, και τα ολλανδικού τύπου τυριά.
Αυτά που πωλούνται σε κομμάτια στα S.M πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών, ενώ αν προμηθεύεστε ολόκληρο κεφάλι, μπορείτε να το διατηρήσετε μέχρι και ένα χρόνο.
-Σε γενικές γραμμές όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο περισσότερο διατηρείται.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εδώ ανήκει η μυζήθρα, το ανθότυρο, το μανούρι.
Αν είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος έχουν διάρκεια ζωής ως 6 ημέρες.

*Όλα τα τυριά διατηρούνται στο ψυγείο, δεν καταψύχονται γιατί χαλάει η υφή τους.
Τα σκληρά τυριά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε λάδι και τα λευκά αν τα βάλετε σε γάλα ενώ τα κρεμώδη
πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
Τα υπόλοιπα τυριά μπορείτε να τα βάζετε σε γυάλινα μπωλ φροντίζοντας ώστε τα τυριά διαφορετικού τύπου να μη μπαίνουν μαζί γιατί αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά τους.
Όσα έχουν εξωτερικό περίβλημα, είναι καλύτερα να μην καθαρίζονται αν δεν καταναλωθούν άμεσα.
Αλλοιώσεις: Τα τυριά όπως η φέτα που μένουν εκτός  άλμης ξεραίνονται.
Όσα έχουν μυρίσει ή μουχλιάσει δεν τρώγονται. Αν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή μπορείτε να την αφαιρέσετε και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα.
ΤΙΡ: Στα τυριά που βρίσκονται σε κενό αέρα,προσέχετε η συσκευασία να μην έχει τρύπες ή σκασίματα.
Αν τα παίρνετε τυλιγμένα σε χαρτί, αφαιρέστε το και βάλτε τα σε γυάλινα δοχεία.
Να θυμάστε ότι η ημερομηνία στην ετικέτα δεν ισχύει απόλυτα, οπότε καλό είναι να καταναλώνονται πριν απ αυτήν.


                                                                                                                                 πηγή: περιοδικό VITA
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 28, 2009, 22:12:55 μμ από Fey » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #32
« στις: Ιανουάριος 28, 2009, 22:16:11 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Παιδιά επανέρχομαι με  ψάρια, θαλασσινά, κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά και διάφορα προιόντα καθημερινής χρήσης Χαμόγελο
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #33
« στις: Ιανουάριος 28, 2009, 23:18:26 μμ »
Marinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.856
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
Μπράβο Fey! Συνέχισε έτσι!!
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
 
Απάντηση #34
« στις: Ιανουάριος 29, 2009, 18:16:22 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Πολυ καλο θεμα up
μπραβο Fey
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #35
« στις: Ιανουάριος 29, 2009, 18:20:59 μμ »
myl Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
η ζωη κρυβει εκπληξεις Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 417
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
πολυ χρησιμο το θεμα σου.μπραβο up
Καταγράφηκε
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
 
Απάντηση #36
« στις: Ιανουάριος 30, 2009, 11:47:52 πμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Μπράβο Fey,πολύ ωραίο το θέμα σου. up
Αναμένουμε και τα επόμενα  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #37
« στις: Ιανουάριος 30, 2009, 12:31:41 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Πολλή καλή η ενημέρωσή σου Fey! Mπράβο!
Αν και σε μας η φέτα δεν μένει ποτέ για μια ολόκληρη εβδομάδα στο ψυγείο για να δω αν χαλάει. Εμείς το κιλό το καταναλώνουμε σε 2 μέρες το πολύ. Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #38
« στις: Ιανουάριος 30, 2009, 16:18:52 μμ »
filadelphia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.789
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Fey,
Μπράβο, ευχαριστούμε
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #39
« στις: Φεβρουάριος 27, 2009, 22:38:24 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
ΨΑΡΙΑ
Πριν φυλάξετε το νωπό ψάρι, πρέπει να το καθαρίσετε να το πλύνετε και να το στεγνώσετε καλά.
Τα ψάρια πρέπει να καταψύχονται συσκευασμένα, και όσο γίνεται χωρίς αέρα στη συσκευασία τους.
Αν θέλετε μπορείτε να συσκευάζετε ατομικά τα μικρά ψάρια τοποθετώντας τα σε σακούλα ή αλουμινόχαρτο.
Όσον αφορά τα μεγάλα ψάρια ο καλύτερος τρόπος χειρισμού περιλαμβάνει κατάψυξη χωρίς συσκευασία ή σε σακούλα.
Μπορείτε όμως να επιλέξετε και την εμβάπτιση σε νερό, ώστε να σχηματιστεί ένα στρώμα πάγου, το οποίο τα προστατεύει από την οξείδωση.
Διατηρούνται 5 εβδομάδες.
Αν μετά την απόψυξη έχουν δυσάρεστη οσμή ή άσχημη εμφάνιση, πετάξτε τα.

ΜΑΛΑΚΙΑ - ΟΣΤΡΑΚΑ
Διατηρούνται μικρότερο διάστημα από τα ψάρια και καλό είναι να συσκευάζονται σε αεροστεγή δοχεία.
Τα ζωντανά μύδια, στρείδια, αχιβάδες, καβούρια, αστακοί και καραβίδες, πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε αεριζόμενα δοχεία και να καλύπτονται με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα.
Η αποθήκευση των ζώντων θαλασσινών σε αλμυρό νερό μειώνει το χρόνο διατήρησής τους, ενώ η αποθήκευση σε γλυκό νερό τα θανατώνει.
Οι αστακοί και τα καβούρια αν είναι μαγειρεμένα διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι  3 μέρες.
Τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές τοποθετήστε τα σε γυάλινο ή μεταλικό μπωλ, καλύψτε τα χαλαρά και τοποθετήστε τα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
Αν τα μαγειρέψετε, βάλτε τα σε σφραγισμένα δοχεία και αποθηκεύστε τα μέχρι 5 μέρες, το ίδιο και τα οστρακόδερμα.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο βάλτε τα αμέσως στην κατάψυξη.
Όσα έχουν συσκευασία μην τους την αφαιρέσετε, αλλά όσα είναι σε δίσκους από φενιζόλ πρέπει να αφαιρεθεί και να μπουν σε σακούλες στην κατάψυξη.
Διατηρούνται 4 - 5 μήνες.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 06, 2009, 19:24:20 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #40
« στις: Ιούλιος 12, 2009, 07:25:52 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Υπεροχες συμβουλές Fey ,  Χαμόγελο

και χρησιμότατες  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #41
« στις: Αύγουστος 12, 2009, 22:25:08 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
ΚΡΕΑΤΑ

Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού,3 - 5 μέρες.
Το περιτυλιγμένο νωπό κρέασ μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια επί 3 ημέρες,το μη περιτυλιγμένο επί 5 ημέρες και το αλατισμένο μέχρι 3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 0 - 3 βαθμούς C.
To συκώτι, τα νεφρά, ο πατσάς, η γλώσσα, η καρδιά, οι πνεύμονες και ο κιμάς διατηρούνται στην ψύξη για 1 - 2 ημέρες.
Προκειμένου να διατηρήσετε το κρέας περισσότερο, τοποθετήστε το στην κατάψυξη, αφού το χωρίσετε σε μερίδες τις οποίες συσκευάζετε χωριστά.
Έτσι επιταχύνεται η ψύξη.
Αποψύχετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε.
Το κρέας στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί 6 - 12 μήνες.
Για καλύτερη ποιότητα αποθηκεύστε το νωπό κρέας στην κατάψυξη όχι πάνω από 3 - 4 μήνες και το μαγειρεμένο όχι πάνω από 2 - 3 μήνες.
Σε γενικές γραμμές το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται 6 μήνες, το βοδινό 1 χρόνο, τα αιγιπρόβατα και τα μικρά κομμάτια 3 μήνες και το χοιρινό 4 - 6 μήνες.
Mετά το μαγείρεμα μπορεί να καταψυχθεί πάλι.

 
Αλλοιώσεις:
Το αλλοιωμένο κρέας αποκτά γλοιώδη ή κολλώδη υφή και άσχημη οσμή
Προσοχή λοιπόν.





ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Βγάλτε τα από το χαρτί κρεοπωλείου και διατηρείστε τα στο ψυγείο σε ανοικτό σκεύος.
Τα νωπά πουλερικά με τα εντόσθια διατηρούνται 1 ημέρα, ενώ τα νωπά πουλερικά χωρίς εντόσθια διατηρούνται για 2 ημέρες.
Για να τα βάλετε στην κατάψυξη καθαρίστε τα καλά.
Βγάλτε τα εντόσθια, πλύντε τα, στεγνώστε τα και συσκευάστε τα.
Στην κατάψυξη μένουν μέχρι και 6 μήνες αλλά μετά την απόψυξη διατηρούνται 1 -2 μέρες.

Αλλοιώσεις:
Έχουν άσημη μυρωδιά, καλύπτονται από κολλώδη ουσία, το δέρμα τους δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα και το κρέας τους δεν είναι σκληρό.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 12, 2009, 22:27:00 μμ από Faye » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #42
« στις: Αύγουστος 13, 2009, 19:09:05 μμ »
MARGKW Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 8
Μέλος από: Αύγ, 2009

Προφίλ
Ερωτηση\1!!!!Τα μαρουλια ποσο καιρο διατηρουνται στο ψυγειο?? Αναποφασιστικότητα
Ερωτηση 2!!!!Ειχα στην καταψυξη κοτοπουλο φιλετο και ηθελα να μαγειρεψω μοναχα ενα μερος του.Προσπαθωντας να ξεκολλησω την ποσοτητα που ηθελα, το υπολοιπο βραχηκε με νερο, χωρις ομως να ξεπαγωσει (ουσιαστικα εμεινε εκτος καταψυξης 7-8 λεπτα) το τυλιξα σε μεμβρανη και το εβαλα παλι στην καταψυξη..Κινδυνευει να χαλασει?


(Χαζες αποριες αλλα ειμαι καινουρια) Σαρκασμός
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #43
« στις: Αύγουστος 13, 2009, 21:08:56 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Τα μαρούλια διατηρούνται στο ψυγείο πλυμένα σε τάπερ σκεπασμένο για 3 -4 μέρες .
Το κοτόπουλο που δεν ξεπάγωσες μπορείς να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη.
Τρόφιμα που ξεπάγωσαν δεν πρέπει ποτέ να καταψυχθούν εκ νέου.
Ελπίζω να σε βοήθησα!!
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #44
« στις: Αύγουστος 14, 2009, 09:31:13 πμ »
MARGKW Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 8
Μέλος από: Αύγ, 2009

Προφίλ
ευχαριστω παρα πολυ! Σαρκασμός
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Πάνω