GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 19:00:57 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Κοινωνικές Σχέσεις και Οικογένεια
| | |-+  Σχολείο και εκπαίδευση
| | | |-+  Εναλλακτικό Σχολείο προετοιµάζει τους αυριανούς βιοκαλλιεργητές
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Εναλλακτικό Σχολείο προετοιµάζει τους αυριανούς βιοκαλλιεργητές  (Αναγνώστηκε 1288 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 14, 2016, 22:54:54 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW


Σε αυτό το σχολείο οι μαθητές κρατούν συνήθως μια… τσάπα και διδάσκονται τα μαθήματά τους στη γη. Ο λόγος για το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας, που λειτουργεί για πέμπτη χρονιά φέτος στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη στις Αφίδνες Αττικής (Κιούρκα). Κάθε Κυριακή, έμπειροι βιοκαλλιεργητές και επιστήμονες παραδίδουν δωρεάν μαθήματα οικολογικής γεωργίας σε όσες και όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά. Η νέα σχολική περίοδος ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου, και κάθε βδομάδα, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, στη θεωρία και στην πράξη, τον τρόπο για να οργανώσουν ένα ολοκληρωμένο και οικονομικά βιώσιμο αγρόκτημα.

«Θέλουμε ο κάθε μαθητής στο τέλος να έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη άποψη για τη βιοκαλλιέργεια», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Αρβανίτης. «Το διδακτικό προσωπικό είναι έμπειρο, καταρτισμένο και αγαπάει αυτό που κάνει», συμπληρώνει. μεταξύ των εκπαιδευτών είναι οι κ.κ. Ανδρέας Βαρώτσος, Δημήτρης Κοντοδήμας, Θανάσης Τσάκωνας, Άρης Ηλίας, Σταμάτης Καραβασίλης και η προσπάθεια υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος, τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και την Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒιοΖώ».

Τα μαθήματα

Στο οικοσχολείο παραδίδονται μαθήματα εδαφολογίας, κομποστοποίησης, φυτοπροστασίας, σπορείας και φύτευσης κηπευτικών, καλλιέργειας, ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οργάνωσης παραγωγών, διάθεσης προϊόντων, διατροφολογίας, αγροδιατροφικής πολιτικής, οικολογικής μεταποίησης. Επίσης, μαθήματα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες,
την κλιματική αλλαγή, τον αγροτουρισμό και την κοινωνική σημασία της οικολογικής γε-
ωργίας. «Εκτός από τη θεωρία, οι μαθητές κάνουν και την πρακτική τους στο κτήμα. Παρακολουθούν τις καλλιέργειες από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάνουμε μαζί τις φυτεύσεις, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και κάνουμε τη συγκομιδή», σημειώνει ο κ. Αρβανίτης. Για τις ανάγκες του σχολείου, διαθέτει μία έκταση άνω των 2,5 στρεμμάτων στο κτήμα, για να εφαρμόζουν οι μαθητές στην πράξη τα μαθήματα που διδάσκονται και στο τέλος να γεύονται τους καρπούς της δουλειάς τους, αφού τα προϊόντα που παράγονται τα μοιράζονται μεταξύ τους.

    Στόχος είναι να ανοίξει παραρτήματα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας

Στο Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας φοιτούν κυρίως κάτοικοι Αθηνών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους ή σε κάποια άλλη περιοχή της ελληνικής περιφέρειας. μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, υπάρχει και από γειτονικούς νομούς, όπως την Κορινθία, αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές. «Για αυτήν τη σχολική χρονιά, υπάρχουν ήδη τέσσερις αιτήσεις από τη Θεσσαλονίκη», αποκαλύπτει ο κ. Αρβανίτης. «Παλαιότερα ερχόταν ένα παιδί από τα Χανιά. Έπαιρνε το αεροπλάνο ή το πλοίο για να παρακολουθήσει μαθήματα και σήμερα ασχολείται επαγγελματικά».

Στόχος του πρωτότυπου αυτού σχολείου είναι να ανοίξει παραρτήματα και σε άλλα
σημεία της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, όπου το ενδιαφέρον του
κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένο. «Η ομάδα είναι έτοιμη, αρκεί να καταφέρουμε να
βρούμε και σε αυτές τις περιοχές ένα κτήμα», σημειώνει ο κ. Αρβανίτης.

Από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μία δεκαετία περίπου. «Ήταν η εποχή που κάποιες δεκάδες παραγωγοί, γεωπόνοι κ.α. είχαν ασχοληθεί σοβαρά με τη βιολογική γεωργία και αυτήν τη συσσωρευμένη γνώση σε συνδυασμό με την κινηματική τους παρουσία στον χώρο έπρεπε να τη μεταλαμπαδεύσουν. Να πάει στις επόμενες γενιές», τονίζει ο κ. Αρβανίτης. «Κάτι έπρεπε να κάνουμε, γιατί έμπαινε ένας κόσμος στη βιοκαλλιέργεια που δεν είχε αγροτική παράδοση και νόμιζε πως είναι εύκολο να καλλιεργήσει, και μάλιστα οικολογικά. Αρκετοί, δυστυχώς, καταστράφηκαν». Η ιδέα ωρίμασε και έγινε πράξη τον Οκτώβριο του 2011, με δηλώσεις συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 350.

Από τότε μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Κάθε χρόνο ασχολούνται επαγγελματικά με τη βιολογική γεωργία κατά μέσο όρο 10 από τους 100 μαθητές, οι περισσότεροι ερασιτεχνικά. Παράλληλα, υπάρχουν και μερικοί, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι η αγροτική εργασία δεν τους ταιριάζει, γιατί τη θεωρούν δύσκολη. «Εγώ, πάντως, τους απαντώ πως η πιο δύσκολη δουλειά είναι αυτή που δεν μας αρέσει», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος εξηγεί πως η ενασχόληση με τη γεωργία απαιτεί ένα σύνολο προϋποθέσεων, όπως η αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή, διότι είναι ταυτόχρονα επιχειρηματική δουλειά και έχει έξοδα.

https://www.ypaithros.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω