Οι μισοί έχουν περισσότερα κιλά από το κανονικό ή είναι παχύσαρκοι.
Το ίδιο διατροφικό μοντέλο ακολουθούν και οι έφηβοι.
Παχαίνουμε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, με ποσοστά που αγγίζουν φέτος τα αναμενόμενα για το 2025
Οι μισοί Ελληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι παχαίνουμε ως λαός με εντυπωσιακούς ρυθμούς,
φτάνοντας φέτος σε ποσοστά παχυσαρκίας τα οποία αναμένονταν για το έτος 2025!
Το αρνητικό διατροφικό μοντέλο των ενηλίκων ακολουθούν κατά πόδας οι έφηβοι. Την τελευταία δωδεκαετία καταγράφεται αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας κατά 52% στα αγόρια και 16% στα κορίτσια.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Δημήτρης Κιόρτσης και Ανδρέας Μαργιωρής στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Οι διοργανωτές του συνεδρίου παρουσίασαν έρευνα της Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας σε δείγμα 17.000 Ελλήνων, ηλικίας 20 έως 70 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι ένας στους τέσσερις Ελληνες (26%) και μία στις πέντε Ελληνίδες (18,2%) είναι παχύσαρκοι.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εμφανώς παχύσαρκους, αλλά και όσους έχουν μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό. Η έρευνα έδειξε ότι δύο στους πέντε άνδρες (41,1%) και μία στις τρεις γυναίκες (29,9%) είναι υπέρβαροι.
Τα ποσοστά αυτά -είπαν- είναι ανησυχητικά, καθώς, εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλούν τα παραπάνω κιλά, ο πληθυσμός των υπέρβαρων αποτελεί στην ουσία μία τεράστια «δεξαμενή», η οποία τροφοδοτεί τον πληθυσμό των παχύσαρκων.
Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της έρευνας στους εφήβους. Στις ηλικίες 13 έως 19 ετών, το 29,4% των αγοριών και το 16,7% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Επικαλούμενοι σειρά μελετών και στοιχείων, χαρακτήρισαν την παχυσαρκία ως ασθένεια, η οποία οδηγεί σε μία σειρά νοσογόνων καταστάσεων. Η παχυσαρκία -εξήγησαν- είναι μια κατάσταση χρόνιας ή μεταγευματικής φλεγμονής, η οποία αυξάνεται ανάλογα με την ποιότητα του γεύματος, την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους, την παρουσία διαβήτη και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή είναι γεύματα με πολλές θερμίδες, πλούσια σε ζάχαρη και σε λίπη. Η παχυσαρκία θεωρείται ως ο σπουδαιότερος διεγέρτης της μεταγευματικής φλεγμονώδους αντίδρασης, η οποία μπορεί να αναστραφεί όταν ο παχύσαρκος κατορθώσει να ελαττώσει το σωματικό του βάρος.