GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 15:36:13 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας)
| |-+  Τουρισμός και Ταξίδια
| | |-+  Παναγία Πλατανιώτισσα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Παναγία Πλατανιώτισσα  (Αναγνώστηκε 3329 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 19:20:06 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Παναγία Πλατανιώτισσα

 
 

 
https://www.facebook.com/GreekOrthodoxChurches/videos/1382137575182762/UzpfSTEwMDAxNDY5OTc3NDI4MDozMjkyMjk1MjA5MTAzNzE/?id=100014699774280


Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Πλατανιώτισσας στα Πλατανιώτισσα Αχαΐας | Καλάβρυτα , Δυτική Ελλάδα .
Στο χωριό Πλατανιώτισσα, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα και ξεχωριστά προσκυνήματα της Ελλάδας, η Παναγία Πλατανιώτισσα, από την οποία πήρε την ονομασία του το χωριό.
Πρόκειται για πολύ μικρό ναό αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, που έχει διαμορφωθεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου. Το δέντρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. στη βάση και ύψος 25 μ., και με το πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργήσει σύμπλεγμα με άλλα δύο μεγάλα πλατάνια. Ο χρόνος ίδρυσης του ναού δεν είναι γνωστός, η παράδοση για την ιστορία του, όμως, συνδέεται με τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας.
Στο εσωτερικό του ναού, μέσα σε φυσικό κοίλωμα στο τοίχωμα του πλατάνου, έχει αποτυπωθεί με θαυμαστό τρόπο η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή είναι πανομοιότυπη με την εικόνα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την ακρίβεια αποτελεί το αρνητικό αποτύπωμά της. Για τον τρόπο δημιουργίας της υπάρχουν διάφορες παραδόσεις, που σχετίζονται είτε με τους ιδρυτές της μονής, μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, που διανυκτέρευσαν στον πλάτανο κατά την προσπάθειά τους να βρουν την εικόνα, τον 4ο αιώνα, ή με τους μοναχούς της μονής, που γύρω στον 9ο αιώνα περιέφεραν τη θαυματουργή εικόνα έπειτα από τη διάσωσή της από τους εικονομάχους, και επίσης διανυκτέρευσαν στην προστατευμένη κοιλότητα του πλατάνου.
Ο ναός έχει μήκος γύρω στα 8 μ., πλάτος περίπου 3 μ. και χωρητικότητα 15 ατόμων στον κυρίως ναό ή 20 ατόμων σε όλο τον χώρο. Μικρή είσοδος ανοίγεται στη βορειοδυτική πλευρά του, και ένα παράθυρο ακριβώς απέναντί της. Στο εσωτερικό του υπάρχει μικρό τέμπλο με δύο κίονες που σχηματίζουν την Ωραία Πύλη, ενώ σε ύψος περίπου 3 μ. από το έδαφος δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας.
Ο ναός εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω