GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 14:11:52 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Σαν σήμερα ...
| | | |-+  28 Ιουνίου
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: 28 Ιουνίου  (Αναγνώστηκε 22817 φορές)
« στις: Ιούνιος 28, 2008, 00:11:44 πμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
 το 548... πεθαίνει η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα.
 
το 767... πεθαίνει ο πάπας Παύλος ο Α'.

το 1598... πεθαίνει ο Βέλγος χαρτογράφος και γεωγράφος, Αβραάμ Ορτέλιους, που θεωρείται δημιουργός του σύγχρονου άτλαντα.
 
το 1703... γεννιέται στην Αγγλία ο θεμελιωτής του μεθοδισμού, ο Τζον Γουέσλι του Επγουόρθ.
 
το 1712... γεννιέται ο βασικός εκπρόσωπος του διαφωτισμού, Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και θεωρητικός των πολιτικών επιστημών Ζαν Ζακ Ρουσώ.
 
το 1849... η εργατική Πρωτομαγιά γίνεται επίσημη γιορτή στις ΗΠΑ.
 
το 1867... γεννιέται ο κορυφαίος Ιταλός δραματουργός και μυθιστοριογράφος, Λουίτζι Πιραντέλο, ο οποίος τιμήθηκε το 1934 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
 
το 1902... γεννιέται ο Αμερικανός γκάνγκστερ Τζον Ντίλιγκερ.
 
το 1906... γεννιέται η Πολωνέζα φυσικός, Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ που τιμήθηκε με το Νόμπελ φυσικής το 1963.
 
το 1913... γεννιέται η Αμερικανίδα αθλήτρια, Μπέιμπ Ντίντριξον Σαχάριας, που διακρίθηκε στο μπάσκετ, στο γκολφ, την κολύμβηση και τον κλασσικό αθλητισμό.
 
το 1913... ο ναύαρχος Κουντουριώτης καταλαμβάνει την Καβάλα, την οποία ήθελαν οπωσδήποτε οι Βούλγαροι για να αποκτήσουν την περίφημη ''διέξοδο στο Αιγαίο''.
 
το 1914... εκδηλώνεται η αφορμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: ο αρχιδούκας της Σερβίας, Φραγκίσκος Φερδινάρδος και η σύζυγός του, Σοφία, δολοφονούνται στο Σεράγεβο.
 
το 1919... πέντε χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία πέφτει η αυλαία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγάλη χαμένη η Γερμανία.
 
το 1920... η Προύσα είναι υπό κατάληψη από τις ελληνικές δυνάμεις. Γενική κινητοποίηση διατάσει ο Κεμάλ.
 
το 1925... πρεμιέρα για την επική κωμωδία του Τσάρλι Τσάπλιν, "The Gold Rush".

το 1925... πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ (3-3) στη Λεωφόρο.
 
το 1926... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος σκηνοθέτης και παραγωγός, Μελ Μπρουκς.
 
το 1926... γεννιέται ο Αμερικανός, ιαπωνικής καταγωγής ηθοποιός, Νοριγιούκι Πατ Μορίτα, ο οποίος τιμήθηκε με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Καράτε Κιντ το 1984.
 
το 1942... το Αφρικανικό Σώμα του Γερμανού στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ νικά την 8η Βρετανική Στρατιά στην Αίγυπτο.
 
το 1946... τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα.
 
το 1951... πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο εθνικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Σισμάνογλου.
 
το 1952... γεννιέται ο Ιταλός σπρίντερ, Πέτρο Μενέα, που κράτησε το ρεκόρ στα 200μ για 17 χρόνια.
 
το 1959... τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το πρώτο του δελτίο (1/3/1959), το ΠΡΟΠΟ περιλαμβάνει στον 17ο διαγωνισμό του για πρώτη φορά και 13ο αγώνα.
 
το 1960... ιδρύεται Βιομηχανία Αλουμινίου, από διαφόρους κεφαλαιούχους στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής 52.500 τόνων το χρόνο.
 
το 1960... στην Κούβα, τα αμερικανικά διυλιστήρια κατάσχονται και κρατικοποιούνται.
 
το 1961... γεννιέται ο Αμερικανός ποδηλάτης, Γκρεγκ Λεμόντ, που τερμάτισε τρεις φορές πρώτος στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας (1986, 1989, 1990).
 
το 1962... στην Ελλάδα, συγκροτείται επιτροπή από δικαστικούς για τον έλεγχο στη ΔΕΗ.
 
το 1963... αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα.
 
το 1965... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόνσον δίνει την έγκρισή του για τις πρώτες χερσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.
 
το 1967... το Ισραήλ προσαρτά στα εδάφη του την ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
το 1969... στο Ακρωτήριο Κένεντι, η ΝΑΣΑ θέτει διαστημόπλοιο με πίθηκο σε τροχιά γύρω από τη γη.
 
το 1970... ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του, νικώντας τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο κατάμεστο Καυταντζόγλειο.
 
το 1972... στις ΗΠΑ, ο Νίξον δηλώνει ότι, δεν θα στρατολογηθούν άλλοι για το Βιετνάμ.
 
το 1981... στο Ιράν, βομβιστική επίθεση, που συνδέεται με τις διαμάχες μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Μπανισάντρ, προκαλεί το θάνατο σε 74 άτομα, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Επαναστατικού Δικαστηρίου και 10 ακόμα αξιωματούχων της κυβέρνησης.
 
το 1990... η FIFA μετά από 65 χρόνια κάνει την πρώτη αλλαγή στον κανόνα του οφ-σάιντ, αποφασίζοντας ότι οι επιθετικοί που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους αμυντικούς δεν ανακόπτονται.
 
το 1990... η Αλβανία επιχειρεί ανοίγματα προς τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
 
το 1990... η εταιρία "Paperback Software" κρίνεται ένοχη για παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, μετά την αντιγραφή του συστήματος "Lotus 1-2-3" της IBM.
 
το 1991... ξεκινούν οι 11οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Ελλάδα σε 6 πόλεις. Λαμβάνουν μέρος 3.500 αθλητές σε 23 αθλήματα.
 
το 1991... ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Αντρεότι δηλώνει ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ.
 
το 1991... στη Βρετανία, η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ δηλώνει ότι δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα στις προσεχείς εκλογές.
 
το 1992... η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο, που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.
 
το 1994... ο Ρώσος Ολεγκ Σαλένκο κάνει ρεκόρ αγώνων Παγκοσμίου Κυπέλλου σκοράροντας 5 γκολ στον αγώνα Ρωσία- Καμερούν (6-1).
 
το 1994... στις ΗΠΑ, το υπουργείο Ενέργειας αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες πολίτες, πολλοί χωρίς να το γνωρίζουν, εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια στη διάρκεια "άκρως απόρρητων" πειραμάτων της κυβέρνησης, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και τη δεκαετία του '80.
 
το 1995... στη Βοσνία, επίθεση με ρουκέτες δέχεται το Σεράγεβο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του πέντε άτομα και να τραυματισθούν 38.

το 1997... ο Mike Tyson δαγκώνει το αυτί του Evander Holyfield στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Tyson δαγκώνει και το άλλο αυτί του Holyfield, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι ο Holyfield διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Tyson απολογείται δημόσια στις 30/6 και τιμωρείται με ένα χρόνο αποκλεισμό από αγώνες στην Πολιτεία της Νεβάδα και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
το 2001... ο 20χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα Paul Gasol γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος μη προερχόμενος από κολέγιο παίκτης που επιλέγεται στο νούμερο 3 του ντραφτ. Ο Αντώνης Φώτσης επιλέγεται από τους Memphis Grizzlies στο νούμερο 48 και γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας που θα δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ.
 
το 2004... ορκίζονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή της χώρας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση τους Ιράκ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Ο τέως πλέον Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, που έσπευσε ήδη να εγκαταλείψει τη χώρα, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, όλα τα επίσημα έγγραφα του κράτους και υπέγραψαν τα σχετικά κείμενα, με τα οποία το Ιράκ ανακτά την εθνική κυριαρχία του, όχι όμως, και εκείνο, που θα καθορίζει το καθεστώς των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, που θα παρ
 
 
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #1
« στις: Ιούνιος 28, 2008, 00:13:30 πμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
το 1962... στην Ελλάδα, συγκροτείται επιτροπή από δικαστικούς για τον έλεγχο στη ΔΕΗ.

και η ιστορια επαναλαμβάνεται
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #2
« στις: Ιούνιος 28, 2008, 12:35:49 μμ »
THANOS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Δ Ο Ξ Α ΚΑΙ Τ Ι Μ Η Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.647
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW

το 1946... τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα.



Εδω προκειται για την πρωτη αποφαση παραδοσεως των Δωδεκανήσων απο την Ιταλια.
Αν και η τελικη ημερομηνια ενσωματωσης ειναι η 7η Μαρτιου 1948 εχει ενδιαφερον το χρονικο.

ΕΝΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Είναι η μέρα που τα νησιά μας, τελευταίος κρίκος μέχρι στιγμής στην αλυσίδα της εθνικής ολοκλήρωσης, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γίνονται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.

Σ' όλη τη μακραίωνη ιστορία τους, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα, ακολούθησαν τις τύχες του Ελληνισμού και στα χρόνια της ελεύθερης ζωής και της ακμής του και στα δίσεκτα χρόνια της πτώσης και της παρακμής του. Και καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να τους αφαιρέσει την εθνικότητα, την ταυτότητά τους, την πνοή την ελληνική. Διατηρήθηκαν ανόθευτα στη ψυχή, μέσα σε δύσκολες και αβάσταχτες καταστάσεις και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ενώθηκαν με την ελεύθερη Πατρίδα, τελευταία βλαστάρια μιας ηρωικής και πολυβασανισμένης μάνας, για να επαληθευτεί ο στίχος του νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη:

Ήρθαν ντυμένοι "φίλοι"
Αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
Το παμπάλαιο χώμα πατώντας.
Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.

Όμως για να φτάσουμε στην Ενσωμάτωση και στην 7η Μαρτίου 1948, χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες από τον ελεύθερο ελληνικό λαό, αλλά και από τον επί πολλά χρόνια σκλαβωμένο δωδεκανησιακό λαό.

Πώς φτάσαμε στην 7η Μαρτίου 1948
Χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων στην πορεία προς την Ενσωμάτωση

5 Μαϊου 1912: Η παράδοση των Τούρκων στην Ψίνθο. Οι Ιταλοί, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Giovanni Ameglio, καταλαμβάνουν την πόλη της Ρόδου, λίγες μέρες μετά, ολόκληρο το νησί της Ρόδου και μέχρι τις 20 Μαϊου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, εκτός του ακριτικού Καστελλορίζου. Αρχίζει έτσι η πρώτη περίοδος της Ιταλοκρατίας, η περίοδος της πολεμικής κατοχής των νησιών.

4 Ιουνίου 1912: Οι αντιπρόσωποι των νησιών, οργανώνουν το πανδωδεκανησιακό Συνέδριο της Πάτμου, και κηρύσσουν τα νησιά αυτόνομη "Πολιτεία του Αιγαίου". Το ψήφισμα του Συνεδρίου και οι διαμαρτυρίες για τη μη τήρηση των υπεσχημένων από τους Ιταλούς, έφτασαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πήραν πλατειά δημοσιότητα και αφύπνισαν συνειδήσεις. Το "Δωδεκανησιακό" είχε ήδη γίνει διεθνές ζήτημα.
Ο ιατρός και αγωνιστής από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός, ο Ιωάννης Καζούλλης από τη Ρόδο και ο ιατρός Νικόλαος Μαυρής από την Κάσο, θα αφιερώσουν τη ζωή τους όλη για την προώθηση του Δωδεκανησιακού Ζητήματος στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Αμερική.

Οκτώβρης 1912 - Μάιος 1913: Ξεσπά ο Α΄ Βαλκανοτουρκικός πόλεμος. Πανικόβλητη η Τουρκία από την επίθεση εναντίον της των συνασπισμένων βαλκανικών κρατών, σπεύδει σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ειρήνης με την Ιταλία.Ο μεγάλος Ρόδιος ευεργέτης και αγωνιστής Ιωάννης Καζούλλης, προσφέρει μεγάλα ποσά σε χρυσές λίρες για τον εξοπλισμό της ελληνικής αεροπορίας και του ελληνικού στρατού.

18 Οκτωβρίου 1912: Υπογράφεται σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας στο Ouchy της Λοζάνης, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία αναγνωρίζει την ιταλική κυριαρχία στη Λιβύη ενώ η Ιταλία δεσμεύεται να επιστρέψει στην Τουρκία τα Δωδεκάνησα.

Μάιος-Οκτώβρης 1913: Αρχίζει ο Β! Βαλκανικός πόλεμος. Η Ελλάδα, μετά τη νικηφόρα έκβαση των βαλκανικών πολέμων, διπλασιάζεται σε έκταση και σε πληθυσμό. Στην Ελλάδα ενσωματώνονται και όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από τα Δωδεκάνησα, που εξακολουθεί να τα κατέχει "προσωρινά", η Ιταλία. Κι έτσι, από μια τραγική συγκυρία, για λίγους μήνες ιταλικής κατοχής, τα Δωδεκάνησα χάνουν τη μεγάλη ευκαιρία να απελευθερωθούν οριστικά!

Ιούλιος 1914: Αρχίζει ο Α! παγκόσμιος πόλεμος, μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία) και των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία). Η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εθνικό Διχασμό, αλλά τελικά τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Η Τουρκία είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

26 Απριλίου 1915: Η Ιταλία υπογράφει στο Λονδίνο στις 22 Αυγούστου 1915, μυστική συνθήκη με τις δυνάμεις της Αντάντ, με στόχο να θεμελιώσει δικαιώματα για προσάρτηση της Δωδεκανήσου, ως "αντάλλαγμα" της συμμετοχής της στο πλευρό της συμμαχίας.

7 Απριλίου 1919: Οι ιταλικές αρχές επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη διενέργεια πανδωδεκανησιακού συλλαλητηρίου για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και στην ειρηνική εκδήλωση των κατοίκων, αντέταξαν ένοπλη βία με αποτέλεσμα να φονευθούν στο χωριό Παραδείσι ο ιερέας Παπαλουκάς και η Ανθούλα Ζερβού. Τα γεγονότα, που έμειναν στην ιστορία ως "Αιματηρόν Πάσχα", πήραν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που άρχισε να βλέπει πλέον με συμπάθεια τον δωδεκανησιακό αγώνα.

28 Ιουνίου 1919: Υπογράφεται η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία σφραγίζεται το τέλος του Α! παγκοσμίου πολέμου. Η Ελλάδα είναι με τους νικητές.

16 Ιουλίου 1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η συμφωνία Τιττόνι-Βενιζέλου που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα δωδεκανησιακά αιτήματα. Η Ιταλία, με βάση την παραπάνω συμφωνία, παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, εκτός της Ρόδου, που θα παραμείνει για 5 χρόνια ακόμα υπό ιταλική κυριαρχία, μέχρι να αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, οι κάτοικοί της.

28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920: Υπογράφεται από τον κορυφαίο Έλληνα πολιτικό και πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο, η θριαμβευτική, για τις ελληνικές θέσεις, συνθήκη των Σεβρών, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας κάθε δικαιώματος και τίτλου επί των νήσων του Αιγαίου, (Δωδεκάνησα) ενώ, με άλλη συνθήκη, την ίδια ημέρα, η Ιταλία παραιτείται, υπέρ της Ελλάδας, όλων των δικαιωμάτων και των τίτλων της επί των κατεχομένων υπ' αυτής νήσων του Αιγαίου. (Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την υπογραφή της Συνθήκης)

Αύγουστος 1922: Ολοκληρώνεται η Μικρασιατική Καταστροφή με την πυρπόληση και τη σφαγή της Σμύρνης. Η μικρασιατική καταστροφή, που προκάλεσε το ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού, ήταν μοιραία και για τα Δωδεκάνησα.

8 Σεπτεμβρίου 1922: Η Ιταλία, επωφελούμενη από την αρνητική εξέλιξη των γεγονότων για την Ελλάδα κηρύσσει δια του υπουργού των Εξωτερικών της, Carlo Sforza, έκπτωτες τις ειδικές συμφωνίες με την Ελλάδα για τα Δωδεκάνησα.

24 Ιουλίου 1923: Η Ελλάδα, αιμόφυρτη κι εξουθενωμένη, υπογράφει τη συνθήκη της Λοζάννης. Η Ιταλία, αφού έχει αθετήσει δυο φορές την υπογραφή της, αποκτά αυτή τη φορά διεθνές νομικό έρεισμα για την παρουσία της στα Δωδεκάνησα.

6 Αυγούστου 1923: Η Ιταλία, προσαρτά, επίσημα πλέον, τα Δωδεκάνησα. Αρχίζει η δεύτερη περίοδος της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, με κυβερνήτη, τον Ιταλό γερουσιαστή και πληρεξούσιο υπουργό, Mario Lago.

22 Νοεμβρίου 1936: Στρατιωτικός και πολιτικός κυβερνήτης των νησιών, στη θέση του Mario Lago, αναλαμβάνει ο Cesare Maria De Vecchi, υπουργός παιδείας, ένας από τους τετράρχες του φασισμού και πρώην κυβερνήτης της Σομαλίας.

3 Σεπτεμβρίου 1939: Μετά και τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, η Αγγλία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει.

28 Οκτωβρίου 1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα που απαντά με το υπερήφανο "ΟΧΙ". Οι Έλληνες γράφουν σελίδες δόξας στο αλβανικό μέτωπο. Δωδεκανήσιος είναι και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του πολέμου, ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος από τη Χάλκη, που έπεσε ηρωικά στα υψώματα της Τσούκας την

1η Νοεμβρίου 1940. Την ίδια ημέρα, οι Ιταλοί συγκεντρώνουν σε στρατόπεδο (Concentramento), στην τάφρο του φρουρίου όλους τους άρρενες Δωδεκανήσιους Έλληνες υπηκόους.

9 Νοεμβρίου 1940: Ιδρύεται από Δωδεκανήσιους, που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και απ' όσους κατορθώνουν να αποδράσουν από τα νησιά, το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καζούλλη και πρώτο προσωρινό διοικητή τον ταγματάρχη Μάρκο Κλαδάκη, από τη Σύμη.

24 Απριλίου 1941: Η Ελλάδα, ύστερα από ηρωική αντίσταση, αναγκάζεται να συνθηκολογήσει και να υποκύψει στους Γερμανούς.

8 Σεπτεμβρίου 1943: Η πτώση του Mussolini στις 25 Ιουλίου 1943 κι η συνθηκολόγηση του νέου πρωθυπουργού Pietro Badoglio στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, γνωστή και ως Armistizio, σηματοδοτεί δραματικές εξελίξεις στα Δωδεκάνησα. Τη διοίκηση της Δωδεκανήσου αναλαμβάνει ο Γερμανός στρατηγός Ulrich Kleeman. Αρχίζει η περίοδος της γερμανοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

8 Μαϊου 1945: Ο νέος αρχηγός των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής στρατηγός Wagener υπογράφει στη Σύμη το πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου στους Βρετανούς συμμάχους και στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

9 Μαϊου 1945: Αγγλικές δυνάμεις με τμήματα ινδικών ταγμάτων και άνδρες του Ιερού Λόχου αποβιβάζονται στη Ρόδο. Ο λαός της πόλης και των χωριών, κρατώντας ελληνικές σημαίες, τους επιφυλάσσει αποθεωτική υποδοχή. Γίνεται αμέσως η εγκατάσταση των νέων αρχών. Αρχίζει η περίοδος της αγγλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

15 Μαϊου 1945: Φτάνει στη Ρόδο το θρυλικό καταδρομικό "Αβέρωφ" και μαζί του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, με την ιδιότητα του Αντιβασιλέως, πρώτος Έλληνας αρχηγός που επισκέπτεται τα ελεύθερα πια Δωδεκάνησα.

28 Ιουνίου 1946: Στο Παρίσι και στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Πρόκειται για απόφαση-σταθμό στην πορεία του δωδεκανησιακού λαού προς την ένωσή του με τη μητέρα Ελλάδα

10 Φεβρουαρίου 1947: Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

31 Μαρτίου 1947: Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α.Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου.

9 Ιανουαρίου 1948: Με τον υπ' αριθμ. 518 νόμο της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται:
"Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Σύμη, Κως, Λέρος, Τήλος και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, προσαρτώνται εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947".
Με το νόμο αυτό, που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, τερματίζεται το μεταβατικό στάδιο της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Η 7η Μαρτίου 1948, ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.

7 Μαρτίου 1948: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, φτάνουν στη Ρόδο συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους. Επικεφαλής της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής, οι πρωτεργάτες του δωδεκανησιακού αγώνα, ο ιατρός από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχαήλ Βολονάκης από τη Σύμη. Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Μαυρομιχάλης διαβάζει από τον εξώστη του διοικητηρίου το βασιλικό διάταγμα:

Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα
Παύλος Α!
Βασιλεύς των Ελλήνων
Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:
Άρθρον 1ον
Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το ελληνικόν κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947.
Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ! Αναθεωρητικής Βουλής και παρ' ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.
Εν Αθήναις τη 3η Ιανουαρίου 1948 Παύλος Α!


« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 23, 2008, 16:28:32 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο μας koukfamily.blogspot.com
 
Απάντηση #3
« στις: Ιούνιος 28, 2008, 12:44:01 μμ »
THANOS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Δ Ο Ξ Α ΚΑΙ Τ Ι Μ Η Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.647
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW

το 2004... ορκίζονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή της χώρας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση τους Ιράκ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Ο τέως πλέον Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, που έσπευσε ήδη να εγκαταλείψει τη χώρα, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, όλα τα επίσημα έγγραφα του κράτους και υπέγραψαν τα σχετικά κείμενα, με τα οποία το Ιράκ ανακτά την εθνική κυριαρχία του, όχι όμως, και εκείνο, που θα καθορίζει το καθεστώς των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, που θα παραμεινουν.

Υπαρχει κανεις που πιστευει οτι το Ιρακ ειναι εθνικά κυριαρχο κρατος. Ωραιο ανεκδοτο. Εγραψε παλι η ΕΡΤ στο "Αλμανακ".
Καταγράφηκε
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο μας koukfamily.blogspot.com
 
Απάντηση #4
« στις: Ιούνιος 28, 2008, 15:11:11 μμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Πολύ καλή παρατήρηση φίλε
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #5
« στις: Ιούνιος 28, 2013, 08:28:17 πμ »
vasoKapa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Ο τολμών & επιμένων νικά !.... Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 659
Μέλος από: Ιαν, 2013

Προφίλ
#Invalid YouTube Link#
Καταγράφηκε
Ύψος :1,64   1/1/13=92Kg  α΄φάση 8/1=87Kg   β΄φάση 18/1=82Kg   γ΄φάση 11/5=69,7Kg    Μπήκα τέταρτη φάση 27/1/14 =60.6  Σήμερα 27/1/15  57,8Kg       
Στόχος γαλλογιατρού  66,4Kg     Κρυφό μου όνειρο ήταν: Να ξαναδώ το 5 !    Συνεχίζω ακάθεκτη να ζω  το Όνειρο !
 
Απάντηση #6
« στις: Ιούνιος 28, 2013, 12:24:12 μμ »
vasoKapa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Ο τολμών & επιμένων νικά !.... Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 659
Μέλος από: Ιαν, 2013

Προφίλ
28 Ἰουνίου Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο


548.—Πεθαίνει η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα τού Βυζαντίου και σύζυγος του Ιουνστινιανού. Ως τόπος καταγωγής της, από κατοπινούς χρονικογράφους θεωρείται η Κύπρος, από άλλους η Συρία και ως χρόνος γεννήσεως το 500. Τάφηκε στην εκκλησία τών Αγίων Αποστόλων.

1385.—Πεθαίνει ο Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας τού Βυζαντίου. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος κάθισε στο θρόνο από το 1376, μετά από επιτυχημένο πραξικόπημα, μέχρι το 1379, παρεμβάλλοντας τη βασιλεία του σε αυτή τού πατέρα του, Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου.

1797.—Μετά την υπό τού Βοναπάρτου κατάλυσι τής Ενετικής Δημοκρατίας, γαλλικά στρατεύματα, υπό τον στρατηγό Ζαντιλί, κυριεύουν την Κέρκυρα. Ο Γάλλος στρατηγός εξέδωκε την επομένην προκήρυξιν εις την γαλλικήν, την ιταλικήν καί την ελληνικήν. Το κείμενον τής ελληνικής προκηρύξεως έχει επί λέξει ως εξής : «Ἐλευθερία, Φιλανθρωπία, Ἰσότης.— Α. Γεντίλης ἀρχιστράτηγος διβιζιονάριος, προστάζων τὴν Διβιζιόν τοῦ Λεβάντε.— Είς τούς κατοίκους τῶν Κορφῶν. Οἱ Φραντσέζοι ἔφεραν τὴν ἐλευθερίαν είς τὴν Βενετίαν. Οἱ Βενετζιάνοι ἀναγεννώμενοι, μαζὶ μὲ τοὺς Φραντσέζους, ἔρχονται νὰ δώσουν τὴν ἐλευθερίαν είς τοὺς Κορφιάτας, ἀπογόνους τοῦ πρώτου λαοῦ, ὁ ὁποῖος ἔγινε λαμπρὸς διὰ πολιτικὰς νομοθεσίας. Ἄς ἀναβλαστήσουν είς ἐσᾶς οἱ ἀρεταὶς τῶν προγόνων σας. Ἀποδώσατε είς τὸ ὄνομα τῶν Ἑλλήνων τὴν πρώτην των λαμπρότητα καὶ δόξαν, κάμνοντες νὰ ἀποκτήση πάλιν τὴν παλαιὰν του δύναμιν καὶ ἐνέργειαν. Ἡ ἐλευθερία, κυβερνωμένη καὶ σωφρονισμένη ἀπὸ τοὺς Νόμους, ἡ Ἰσότης τοῦ Δικαίου κοινὴ είς ὅλους, ἡ φύλαξις τῶν ὑπαρχόντων τοῦ καθενὸς, τὸ σἐβας τῆς Θρησκείας ὅπου ἐπικρατεῖ εἶναι τὰ χρέη είς τὰ ὁποῖα ἡμεῖς ἤλθομεν  νὰ σᾶς ἀνακαλέσωμεν. Ἡ Φράντζα θέλει διαφωτίζη καί φυλάττη μὲ ὅλην τήν δύναμιν τά Δίκαια ὅπου ἐσεῖς ἔχετε.  Ἡ Φράντζα, λέγω, ἡ ὅποῖα ἐχάρισε τῆς Ἰταλίας τὴν Ἐλευθερίαν. Ἐγῶ σᾶς ὑπόσχομαι ἐξ ὀνόματος τοῦ Γενεράλη Βοναπάρτου καὶ τῆς Ρεπούβλικας τῶν Φραντσέζων (ἡ ὁποῖα εἶναι φυσικὴ σύμμαχος καὶ βοηθὸς τῶν ἐλευθέρων λαῶν) μεγάλαις καὶ ἐπίσημες εὐεργεσίες». Ο πρωτοπαπάς τής Κερκύρας Χαλκιόπουλος Μάντζαρος προσέφερε εις τον Γάλλον στρατηγόν, αντίτυπον τής «Οδυσσείας» τού Ομήρου, λέγων «Ἐν τῇ νήσῳ ταύτη εὐρίσκετε λαὸν ἀδαῆ τῶν ἐπιστημῶν καὶ τεχνῶν δι’ ὦν δοξάζονται τὰ ἔθνη. Μὴν περιφρονήσετε, ὅμως, αὐτόν, ὰλλὰ διδαχθῆτε νὰ τὸν ἐκτιμᾶτε, ὰναγιγνώσκοντες τό βιβλίον τούτῳ». Η «Χρυσή Βίβλος» τών ευγενών ερρίφθη εις την πυράν, ο δε λαός ενθουσιών, έψαλλε τα θούρια τού Φεραίου. Κατά τον αυτόν τρόπον κατελήφθησαν και αι υπόλοιποι νήσοι. Είς την Ζάκυνθον καί την Κεφαλληνίαν, εγένοντο επιθέσεις κατά τών ευγενών, κατασταλείσαι ταχέως.

1821.—Έγινεν μάχη στο Βαθειακό της Κρήτης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην οποίαν ενίκησαν οι Έλληνες.

.—Οι τουρκαλβανοί Λαλιώται έκαυσαν το μοναστήρι Ομπλού έξω τών Πατρών.

.—Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης παραδίδει έπειτα από συμφωνία το φρούριο της Λιβαδειάς στον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ.

1825.—Ο τουρκικός στόλος έφθασε έξω τού Μεσολογγίου και εκανιοβόλησε αυτό από την θάλασσαν ενώ ο Κιουταχής από την ξηράν.

1867.—Οι τούρκοι, υπό τον Μεχμέτ, καταλαμβάνουν το χωριό Ασκύφου Σφακίων, χωρίς όμως να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλ. να καταπνίξουν την Επανάσταση των κατοίκων της περιοχής. Οι Κρήτες επαναστάτες, με σώματα των Π. Κορωναίου, Β. Σαπουντζάκη, Κ. Σμολένσκι, Ν. Κοντογιάννη και άλλων που είχαν έρθει από την ελεύθερη Ελλάδα, αποκρούουν στα υψώματα της Κράπης τις σφοδρές και αλλεπάλληλες τουρκικές επιθέσεις.

1877.—Κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, προς την λήξη του Ρωσο-τουρκικού πολέμου, πάνω από 6.000 Αρμένιοι δολοφονούνται, όταν ο τουρκικός στρατός και κουρδικές άτακτες ομάδες καταστρέφουν τα χριστιανικά χωριά της περιοχής.

1878.—Καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας, που υποστέλλεται, υψώνεται η αγγλική.

1881.— Μυστική Συνθήκη Αυστρίας και Σερβίας, η οποία αναγνώριζε το δικαίωμα στους Σέρβους να επεκταθούν προς την κοιλάδα του Αξιού και προς τη Δυτική Μακεδονία.

1892.—Πεθαίνει ο Φαναριώτης Έλληνας λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Α’ Αθηναϊκής Σχολής, πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διπλωμάτης, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου του 1809. Η συμβολή του στον καταρτισμό των επίσημων μορφωτικών προγραμμάτων, ακόμη και των σχετικών με την λογοτεχνική γλώσσα, στάθηκε, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, αποφασιστικότερη από οποιουδήποτε άλλου. Υπήρξε ο πρώτος Ελληνας πρέσβυς διαπιστευμένος αποκλειστικά στο Βερολίνο, ο εγγονός του δε, με το ίδιο όνομα, ήταν ο τελευταίος πρέσβυς, όταν έκλεισε η Πρεσβεία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως Υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε την αγορά ελληνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τα «ΣΚΙΑΔΙΚΑ» (βλ.10/5/1859)

1906.—Θάνατος στην Γευγελή του Μακεδονομάχου ιερέα Παπαχρήστου από το Σιδηρόκαστρο.

1911.—Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή του Στρατού.

1913.— Η VII Μεραρχία κατόπιν σκληρού αγώνος εναντίον των βουλγάρων απελευθερώνει την πόλη των Σερρών και συνεχίζει την προέλασή της προς το Νευροκόπι, αποστέλλοντας παραλλήλως ένα απόσπασμα Συντάγματος προς την Δράμα. Οι Βούλγαροι κατά την αποχώρησίν των καίουν 4.050 οικίας, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίας. Οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Βουλγάρων εις τον τομέα Πετριτσίου.

1918.—Περίπου 700 εθελοντές καταυθάνουν στην Αθήνα από την Αίγυπτο, με σκοπό να καταταγούν στον στρατό.

1919.—Φθάνει στην Σμύρνη ο Έλληνας Αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία επαναδιώκει άτακτους Τούρκους.

.—Υπογράφεται η συνθήκη τών Βερσαλλιών, με την οποία σφραγίζεται το τέλος τού Α’ παγκοσμίου πολέμου. Η Ελλάδα είναι με τους νικητές.

1920.— Η Ελληνική μεραρχία Κυδωνιών αναλαμβάνει την εκκαθάρισιν Ντεμερτζή.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής στρατιάς Μικράς Ασίας επιτίθενται εναντίον των τούρκων εις όλον το μέτωπον και καταλαμβάνουν το Μπαλ-Μαχμούτ.

1922.—Η Ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας καταδιώκει τουρκικά αποσπάσματα.

1925.—Πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟ (3-3) στη Λεωφόρο.

1928.—Η κυβέρνηση Ζαΐμη με νομοθετικό διάταγμα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως  30.6.1928) αποδέχεται πρόταση Επιτροπής να τοποθετηθεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Πλατεία των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος είχε βραβευθεί σε σχετικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση διαθέτει το ποσό του 1.000.000 δραχμών για την κατασκευή του μνημείου και το ποσό του 1.200.000 δραχμών για τη διαμόρφωση του χώρου της πλατείας μπροστά στα Παλαιά Ανάκτορα.

1946.—Τα  Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα. Με αξίωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Μολότωφ και όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, οι υπουργοί εξωτερικών της διάσκεψης ειρήνης στο Παρίσι αποφασίζουν υπέρ της ελληνοποιήσεως των νησιών.

1948.—Η ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ αποκηρύσσει το στρατάρχη Τίτο και το ΚΚ της Γιουγκοσλαβίας. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό «εμφύλιο», αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στο ΚΚΕ…

1958.—Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος δίδει τόν νενομισμένον όρκον επί τη ενηλικιώσει του.

1960.—Ιδρύεται Βιομηχανία Αλουμινίου, από διαφόρους κεφαλαιούχους στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής 52.500 τόνων το χρόνο.

1962.—Συγκροτείται επιτροπή από δικαστικούς για τον έλεγχο στη ΔΕΗ.

1963.—Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην χώρα.

1970.—Ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του, νικώντας τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο κατάμεστο Καυταντζόγλειο.

1977.—Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ. Από την συνεδρίαση αυτή της Βουλής, απουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

1985.—Πεθαίνει  ο μεγάλος ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.

1988.—Κεφαλάρι, δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, έξω από το σπίτι του, ο Ουίλιαμ Νόρντιν, στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας. Ανατινάζεται αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

1992.—Η κυβέρνηση των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο, που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.

1993.—Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Βασίλης Σούκας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της δημοτικής μουσικής μας και δεξιοτέχνης του κλαρίνου.

1996.— Ο πρόεδρος των Σκοπίων Κ.Γκλιγόρωφ,  έχει στην Άγκυρα συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ. Σε δηλώσεις που κάνει ο τούρκος πρόεδρος μετά το τέλος της συναντήσεως, λέει ότι η «Μακεδονία» θα πρέπει στο μέλλον να υπολογίζει την τουρκική συμπαράσταση…

2007.—Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην Πάρνηθα.

.Βασική πηγή: www.e-istoria.com

.
Καταγράφηκε
Ύψος :1,64   1/1/13=92Kg  α΄φάση 8/1=87Kg   β΄φάση 18/1=82Kg   γ΄φάση 11/5=69,7Kg    Μπήκα τέταρτη φάση 27/1/14 =60.6  Σήμερα 27/1/15  57,8Kg       
Στόχος γαλλογιατρού  66,4Kg     Κρυφό μου όνειρο ήταν: Να ξαναδώ το 5 !    Συνεχίζω ακάθεκτη να ζω  το Όνειρο !
 
Απάντηση #7
« στις: Ιούνιος 30, 2013, 16:43:10 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Σαν σήμερα πέθανε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

 
Θεοδώρα (500 – 548)

Σύζυγος του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού. Γεννήθηκε περίπου το 500 μ.Χ. από ταπεινή οικογένεια. Ο πατέρας της, Ακάκιος, με καταγωγή από την Κύπρο, ήταν αρκουδιάρης σε τσίρκο και η μητέρα της πιθανότατα ηθοποιός.
Η Θεοδώρα ξεκίνησε ως κωμική ηθοποιός διασκεδάζοντας τα πλήθη στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε ως πόρνη πολυτελείας, εκμεταλλευόμενη την ομορφιά της. Ανέβηκε στα υψηλά στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας, όταν έγινε ερωμένη του αξιωματούχου Εκηβόλου, κυβερνήτη της Πενταπόλεως στην Αφρική. Μαζί του έκανε το μοναδικό της παιδί, προτού χωρίσουν και η Θεοδώρα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Ζώντας μία μάλλον φτωχική ζωή, θα γνωρίσει τον κατά δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερό της Ιουστινιανό, συγκλητικό και ανιψιό του αυτοκράτορα Ιουστίνου, ο οποίος θαμπωμένος από την ομορφιά της θα την παντρευτεί το 523, παρά τις αντιδράσεις της κοινωνικής του τάξης και της θείας του αυτοκράτειρας Ευφημίας.
Τέσσερα χρόνια αργότερα συναντάμε τον Ιουστινιανό στο ύπατο αξίωμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από την πρώτη στιγμή, η νεαρή αυτοκράτειρα Θεοδώρα δεν συμβιβάζεται με τα συζυγικά της καθήκοντα, αλλά διεκδικεί μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας.
Γυναίκα με ισχυρή θέληση και ηγετικές ικανότητες, «υπερίσχυε σε ευφυΐα από οποιονδήποτε άνδρα στην Αυλή», σύμφωνα με τον αυλικό Ιωάννη Λυδό. Θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη Στάση του Νίκα, όταν θα πείσει τον άβουλο Ιουστινιανό να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.
Από πολλούς μελετητές η Θεοδώρα θεωρείται μια πρώιμη φεμινίστρια, καθώς με σειρά μέτρων προσπάθησε να αναβαθμίσει τη θέση της γυναίκας στην αυτοκρατορία. Άλλαξε τον νόμο που απαγόρευε τον γάμο ευγενών με γυναίκες κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως η ίδια, υπήρξε υπέρμαχος των αμβλώσεων, φρόντισε να μην τιμωρούνται όσες διέπρατταν μοιχεία, απαγόρευσε την αναγκαστική πορνεία, έδωσε στις γυναίκες περισσότερα δικαιώματα στην περίπτωση διαζυγίου, τους επέτρεψε να έχουν περιουσιακά δικαιώματα, ενώ ενεργοποίησε τη θανατική ποινή για τους βιαστές.
Η Θεοδώρα, κατά την παραμονή της στην Αφρική, όταν συζούσε με τον Εκήβολο, μυήθηκε στον Μονοφυσιτισμό (αίρεση χριστιανική, που αναγνωρίζει μόνο τη θεία φύση του Χριστού), στον οποίο παρέμεινε πιστή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της και προστάτευσε πολλούς λειτουργούς του από διωγμούς.
Η Θεοδώρα πέθανε στις 28 Ιουνίου 548, σε ηλικία 48 ετών, από καρκίνο του μαστού και τάφηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Το μονόγραμμά της είναι χαραγμένο στα κιονόκρανα της Αγίας Σοφίας και η μορφή της μαζί με του Ιουστινιανού έχει αποτυπωθεί στο λαμπρό ψηφιδωτό της Βασιλικής του Αγίου Βιταλίου στη Ραβένα.
Αποκλειστική, σχεδόν, πηγή πληροφόρησης για την προσωπική ζωή της Θεοδώρας και του Ιουστινιανού αποτελεί ο ιστορικός Προκόπιος με το έργο του «Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ σε μετάφραση Αλόης Σιδέρη. Ο Προκόπιος, όμως, υπήρξε δεινός επικριτής της Θεοδώρας, άρα τα λεγόμενά του ελέγχονται για την αντικειμενικότητά τους. Κλασσική είναι η βιογραφία της Θεοδώρας από τον μεγάλο γάλλο βυζαντινολόγο Κάρολο Ντιλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός».
sansimera.gr
Αναρτήθηκε από Λίθος Φωτός
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω