Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αρχική
Forum
Βοήθεια
Ημερολόγιο
Σύνδεση
Εγγραφή
Απρίλιος 25, 2024, 14:29:34 μμ
GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Μαγειρέματα
Διατροφικά νέα ..
Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εργαλεία θέματος
Αναζήτηση σε αυτό το θέμα
Σελίδες
1
2
»
Αποστολέας
Θέμα: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά (Αναγνώστηκε 11882 φορές)
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 16:15:57 μμ »
Nena
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007
Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Ασφαλώς χρησιμοποιείε όλες/όλοι αρωματικά στο σπίτι για διάφορες χρήσεις. Δείτε τι άλλο καλό μας κάνουν (όσα μπόρεσα να βρω τουλάχιστον)
Δεντρολίβανο
Το αφέψημά του βοηθάει: να μη πέφτουν τα μαλλιά, να περνά το κρυολόγημα κι ο πονοκέφαλος, και να τονώνεται το μυαλό! Βρασμένο δεντρολίβανο μαζί με κόκκινο κρασί είναι - λένε - φαρμακο κατά της αϋπνίας.
Στη
μαγειρική
ταιριάζει με το μοσχάρι, το κυνήγι, τα πουλερικά, το αρνί. Στα ψάρια τα ψητά ως αρωματικό και "σπάει" την έντονη μυρωδιά του ψαριού. Βεβαίως και στα τηγανιτά ιδίως αν τα σβήσουμε με λίγο ξίδι.
Μαντζουράνα
στο κατώφλι, γαϊδαρος στα κεραμμύδια είχε τίτλο παλιό θεατρικό. Το ρόφημα μαντζουράνας και φλούδας λεμονιού ανακουφίζει τους πόνους τους στήθους που προέρχονται είτε από κρύωμα είτε από άγχος. Καταπολεμά τη δυσπεψία και τον αντίστοιχο στομαχόπονο. Εισπνοές πάνω από μαντζουράνα που βράζει σε κατσαρόλα βοηθούν κατά της βρογχίτιδας και ξεβουλώνουν τη μύτη.
Στη μαγειρική
τώρα εκτός από ευωδιαστό και ευεργετικό ρόφημα μπαίνει σε συνταγές με συκώτι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι και ομελέτες.
Κόλιανδρο (ς)
οι ώριμοι καρποί του έχουν γεύση γλυκιά και ελαφριά και ανοίγουν την όρεξη (μας έλλειπε λετε;)
Στη μαγειρική
συνοδεύει ωραιότατα φαγητά με λουκάνικα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, μπισκότα ακόμα και σε ψωμί. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε να φτιάξετε και ελληνικό καφέ με αφέψημα κόλιαντρου, για ένα ξεχωριστό ρόφημα.
Θυμάρι
Βρίσκεται σε αφθονία στην ελληνική φύση και είναι από τα πιο αγαπημένα αρωματικά.
Ως αιθέριο έλαιο έχει πολλές ιαματικές ικανότητες. Αφέψημα θυμαριού κατά του πονόλαιμου, του βήχα και της ουλίτιδας. Ω ναι. Κατάπλασμα από θυμάρι κατά της φαγούρας από τσιμπήματα εντόμων και βοηθά στην επούλωση πληγών.
Στη μαγειρική
ως καρύκευμα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά φαγητά. Ψάρια, κεφτέδες, γεμιστά, κοτόπουλο, σάλτσες, σούπες, λαχανικά, σαλάτες, ζυμαρικά, τυριά, αυγά, ακόμα και στο βούτυρο. Νοστιμίζει πιπεριές φούρνου και ψητές μελιτζάνες.
Είναι κύριο χαρακτηριστικό κάθε μπουκέ γκαρνί (μαζί με ριγανη, μαϊντανό, μαντζουράνα) ώστε να αρωματιστουν σούπες και σαλάτες.
Καταγράφηκε
Απάντηση #1
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 16:29:15 μμ »
Nena
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Κάτι που θα ήθελα να πω πάνω στο θέμα Υγεία, Ευεξία κ.λπ. Νομίζω πως δεν είναι αποκλειστικό θέμα για γυναίκες. ΄Ισως θα έπρεπε να ενταχθεί κάπου αλλού το κομμάτι αυτό.
Καταγράφηκε
Απάντηση #2
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 17:10:43 μμ »
giota
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
πολυ χρησιμο θεμα Νενα
Καταγράφηκε
https://www.youtube.com/user/staroula1000
Απάντηση #3
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 17:52:24 μμ »
xanthibax
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Nena αυτό σαν θέμα μπορούσε να μπει στα άρθρα της αρχικής σελίδας.
Πολύ ωραίες ιδέες
Καταγράφηκε
Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
Απάντηση #4
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 19:24:29 μμ »
THEOHARIS
Ανώτατο μέλος
τ
Φύλο:
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Νενα μου αν θες να σου συμπληρώσω για την Ρίγανη που έχουμε άφθονη στην Ελλάδα
Ρίγανη
Η ρίγανη συναντιέται εύκολα σε όλη την Ελλάδα σαν αυτοφυές άγριο φυτό είναι δε εξαιρετικής ποιότητος και θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Είναι πολύ δημοφιλές φυτό για τις μαγειρικές του ιδιότητες. Το μυρωδικό της σαλάτας και του φαγητού, τόσο γνωστό σε όλους, είναι ωστόσο και φαρμακευτικό και αρωματοπαραγωγικό.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική
: οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική
: βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).
Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
Απάντηση #5
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 19:43:04 μμ »
xanthibax
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Και μιας και έγραψε ο Χάρης για τη ρίγανη όσοι μπορείτε να εκδράμετε σε ορεινά μέρη, τώρα είναι η εποχή της, στο Πήλιο μάλιστα ένας ξενώνας διοργανώνει εξόρμηση συλλογής άγριας ρίγανης.
Εγώ πολύ θα ήθελα να ήμουν τώρα στο χωριό μου να μαζέψω μια μεγάλη αγκαλιά!!!
Καταγράφηκε
Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
Απάντηση #6
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 22:26:42 μμ »
sgr
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Νένα πολύ καλό το άρθρο σου, εμένα μου αρέσει πολύ και το θυμάρι. Νάσαι καλά.
Ξανθή μου ζηλεύω τη ζωντάνια και το κουράγιο σου να βγεις στους αγρούς να μαζεύψεις αγκαλιές αρωματικών φυτών. Για να είμαι ειλικρινής αυτό θα το έκανα για να είμαι κοντά στη φύση, αλλά ποιός κάθεται να το τρίψει ?
Χάρηηηηηη
,
Χάρηηηηηη
πες αλεύρι
ι..... η sgr σε γυρεύει.... Το καλό που σου θέλω να έχεις μαζέψει 2 αγκαλιές ρίγανη που λατρεύω..... και φυσικά να είναι τριμμένη εννοώ
Νομίζω ότι θα τροποποιήσω την φημισμένη μου πια συνταγή POULET NEGRESCO, έτσι για να βάλω κάπου και ρίγανη που σου αρέσει πολύ
χιχιιχιχ βρε θα το ξαναφάς.... βρε θα το ξαναφας.....
Καταγράφηκε
Απάντηση #7
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 22:34:00 μμ »
THEOHARIS
Ανώτατο μέλος
τ
Φύλο:
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Παράθεση από: sgr στις Ιούλιος 14, 2008, 22:26:42 μμ
Χάρηηηηηη
,
Χάρηηηηηη
πες αλεύρι
ι..... η sgr σε γυρεύει.... Το καλό που σου θέλω να έχεις μαζέψει 2 αγκαλιές ρίγανη που λατρεύω..... και φυσικά να είναι τριμμένη εννοώ
Νομίζω ότι θα τροποποιήσω την φημισμένη μου πια συνταγή POULET NEGRESCO, έτσι για να βάλω κάπου και ρίγανη που σου αρέσει πολύ
χιχιιχιχ βρε θα το ξαναφάς.... βρε θα το ξαναφας.....
Ρίγανη μπόλικη μάζεψα, την έτριψα και σε περιμένει αλλά όχι άλλο POULET NEGRESCO όχι άλλο POULET NEGRESCO σε παρακαλώ
Επίσης μάζεψα και φυτιλάκια για το καντήλι
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
Απάντηση #8
«
στις:
Ιούλιος 14, 2008, 22:47:22 μμ »
sgr
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Ποιό καντήλι
Καταγράφηκε
Απάντηση #9
«
στις:
Ιούλιος 15, 2008, 12:25:56 μμ »
Nena
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Τι ποιό καντήλι καλή μου; Φυτιλάκια για καντήλι παρεκτός και δεν ανάβεις στο σπίτι. Ε, κι εμείς δεν το ανάβουμε συχνά αλλά πάντως υπάρχει.
Αν τρίψεις τη ρίγανη μέσα σε σακκούλα που την κλείνεις και την τρίβεις απέξω. Μετά ασχολείσαι μονο με λεπτομέρειες, οπότε δεν σου σκορπάει παντού. Αλλά τι λέω τώρα, αφού την εχεις έτοιμη, τυχερούλα.
Καταγράφηκε
Απάντηση #10
«
στις:
Ιούλιος 15, 2008, 12:39:08 μμ »
sgr
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Μπα Νένα τέτοιο καντήλι δεν έχω σπίτι.
Όσο για τη ρίγανη ναι όντως τυχερή στάθηκα γιατί το να τρίβω ρίγανη είναι κάτι που δεν μου αρέσει να κάνω.
Καταγράφηκε
Απάντηση #11
«
στις:
Ιούλιος 15, 2008, 12:42:01 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Kαλύτερα να μην την τρίψεις καθόλου γιατί έτσι χάνει το άρωμα της.Θα σου πρότεινα να την κρατήσεις ώς έχει σε κλαδιά αποξηραμένα και να της βάλεις γύρω γύρω μια εφημερίδα ή ενα κομμάτι χαρτί τέλος πάντων σαν χωνί και όση χρειαζεσαι να την τρίβεις εκείνη την ώρα.
Και να πω κάτι για το άμοιρο το poulet negresco, γιατί ρε Χάρη σε έχει πιάσει τέτοιο σιχτιριό με το κακόμοιρο το φαγάκι που μια χαρά πεντανόστιμο είναι;
Και εσύ ρε sgr άμα σου κάνει τον δύσκολο και δεν το τρωει στείλτο σε μένα να κάνω και 2 τουμπες σαν τον Μελισσανίδη απο την χαρά μου!
Καταγράφηκε
Απάντηση #12
«
στις:
Ιούλιος 15, 2008, 15:54:23 μμ »
vago
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Sgrαρίτσα μου γλυκιά σου έχω εγώ ρίγανη και μάλιστα τριμένη έτοιμη από το χωριό. Αστον τον Χάρη να σνομπάρει το φηγητάκι σου και κάλεσε τις φιλενάδες σου να το φάμε παρεούλα.
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
Απάντηση #13
«
στις:
Ιούλιος 15, 2008, 16:19:59 μμ »
margarita79
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
παντως πες πες μου εχεις εξαψει την περιεργεια sgr!!!
για να φερεις να το δοκιμασουμε....
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
Απάντηση #14
«
στις:
Ιούλιος 15, 2008, 18:04:31 μμ »
THEOHARIS
Ανώτατο μέλος
τ
Φύλο:
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008
Απ: Μεσογειακές μυρουδιές για υγεία και νοστιμιά
Παράθεση από: vago στις Ιούλιος 15, 2008, 15:54:23 μμ
Sgrαρίτσα μου γλυκιά σου έχω εγώ ρίγανη και μάλιστα τριμένη έτοιμη από το χωριό. Αστον τον Χάρη να σνομπάρει το φηγητάκι σου και κάλεσε τις φιλενάδες σου να το φάμε παρεούλα.
Σιγά την ρίγανη την καμπίσια.
Εγώ έχω ρίγανη από το βουνό μυρωδάτη και χοντρή
Παράθεση από: al1975 στις Ιούλιος 15, 2008, 12:42:01 μμ
Kαλύτερα να μην την τρίψεις καθόλου γιατί έτσι χάνει το άρωμα της.Θα σου πρότεινα να την κρατήσεις ώς έχει σε κλαδιά αποξηραμένα και να της βάλεις γύρω γύρω μια εφημερίδα ή ενα κομμάτι χαρτί τέλος πάντων σαν χωνί και όση χρειαζεσαι να την τρίβεις εκείνη την ώρα.
Και να πω κάτι για το άμοιρο το poulet negresco, γιατί ρε Χάρη σε έχει πιάσει τέτοιο σιχτιριό με το κακόμοιρο το φαγάκι που μια χαρά πεντανόστιμο είναι;
Και εσύ ρε sgr άμα σου κάνει τον δύσκολο και δεν το τρωει στείλτο σε μένα να κάνω και 2 τουμπες σαν τον Μελισσανίδη απο την χαρά μου!
Δεν την έχω τρίψει πολύ ίσα για να μπαίνει στο κουτί. Το τρίψιμο γίνετε την ώρα του μαγειρέματος.
Τα κοτσάνια τα φύλαξα και τα βάζω κάτω από τις πριζόλες στο γκρίλ, ή στο κατσικάκι αντί για κληματόβεργες.
Όσο για το poulet negresco ήταν μια αποτυχία που δεν θα ξαναγίνει (ελπίζω). Θα ξαναδοκιμάσω ευχαρίστως.!!!!
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
Σελίδες
1
2
»
Εκτύπωση
Σύνθετη αναζήτηση
Powered by SMF
|
SMF © 2006-2014, Lewis Media
GreekMaSa 2015 ©
Φόρτωση...