GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 23:07:40 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Ψυχολογία
| | | |-+  Κρίσεις Πανικού
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Κρίσεις Πανικού  (Αναγνώστηκε 36345 φορές)
« στις: Νοέμβριος 16, 2008, 21:04:25 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Όταν το άγχος κορυφώνεται, η κρίση πανικού εμφανίζεται.
Κι ενώ πρόκειται για μια ακίνδυνη κατάσταση, φαντάζει σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου.
Εμφανίζεται ξαφνικά και κλιμακώνεται πολύ γρήγορα (μέχρι 10 λεπτά), προκαλώντας έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Η κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από αίσθημα επερχόμενου θανάτου, απώλειας ελέγχου και επερχόμενης τρέλας, ταχυπαλμία, εφίδρωση, δύσπνοια, μουδιάσματα, ζαλάδα, τρέμουλο, ρίγη ή εξάψεις, αίσθημα ασφυξίας, ναυτία, αδυναμία, τάση λιποθυμίας κ.ά. Μπορεί να παρουσιαστεί μία μόνο φορά στη ζωή ενός ατόμου ή να εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα μέχρι που στο τέλος να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του, που μετατρέπει τη ζωή του σε… μαρτύριο.

Πρώτες βοήθειες
• Αν νιώθετε ότι η κρίση έρχεται, επικεντρωθείτε σε ευχάριστες σκέψεις ή δραστηριότητες. Σκεφτείτε, π.χ., τις προσδοκίες που έχετε από τη ζωή σας ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
• Αν η κρίση έρθει, η αναπνοή μέσα σε χάρτινη σακούλα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σακούλα, χρησιμοποιήστε τις χούφτες σας και αναπνεύστε αργά μέσα σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο εξισορροπούνται τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.
• Προσπαθήστε να αποδεχτείτε αυτό που αισθάνεστε. Παρόλο που ίσως ακούγεται παράξενο, η αποδοχή και αντιμετώπιση των συναισθημάτων σας μπορεί να μειώσει την ένταση.
• Να θυμάστε ότι οι κρίσεις πανικού δεν απειλούν τη ζωή σας.
• Προσπαθήστε να υποβαθμίσετε τη σημασία αυτών που νιώθετε και πείτε στον εαυτό σας «δεν πρόκειται να πάθω τίποτα από όλα αυτά που φοβάμαι». Άλλες τεχνικές • Προσπαθήστε να μειώσετε όσο γίνεται το στρες, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας. Αποφύγετε τους καφέδες, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
• Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.
• Μιλήστε για το πρόβλημα στην οικογένεια, στους φίλους και στον σύντροφό σας.
• Οι τεχνικές χαλάρωσης, κυρίως οι ασκήσεις αναπνοής, είναι μια καλή τακτική για αυτούς που υποφέρουν. Με τη συνεργασία της Ίλιας Θεοτοκά, κλινικής ψυχολόγου - ψυχοθεραπεύτριας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

https://www.myworld.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 16, 2008, 22:41:48 μμ »
Rena
Επισκέπτης
Όπως πάντα κατατοπιστική Γιώτα μου. Οι πρώτες βοήθειες σίγουρα χρήσιμες. Απλά σε τέτοιες περιπτώσεις, νομίζω πως θα πρέπει και ο ίδιος ο "ασθενής" να έχει επίγνωση της κατάστασης (πολλοί δε το παραδέχονται, ή δε το θεωρούν μείζονος σημασίας) και βέβαια να υπάρχει κι ένα θετικό προς βοήθεια περιβάλλον.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 16, 2008, 23:03:33 μμ »
myl Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
η ζωη κρυβει εκπληξεις Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 417
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
πολυ καλο αρθρο γιωτα.πολυ χρησιμες οι πρωτες βοηθεις αλλα κ ηοι τεχνικες για αποφυγη περιστατικου κρισης.
Καταγράφηκε
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 17, 2008, 08:42:46 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
μου ετυχε μια φορα πριν τις πανελληνιες
και τα ειδα ολα
ευτυχως απο τοτε προσταθω να μην αγχωνομαι και να διατηρω την ψυχραιμια μου
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Νοέμβριος 17, 2008, 11:57:55 πμ »
THANOS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Δ Ο Ξ Α ΚΑΙ Τ Ι Μ Η Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.647
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Μπράβο Γιωτα πολυ καλό θεμα. Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο μας koukfamily.blogspot.com
 
Απάντηση #5
« στις: Νοέμβριος 18, 2008, 00:23:39 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Όλα αυτά τα άκουγα μέχρι πρότινος νομίζοντας οτι πρόκειται καθαρά για ψυχωσικές καταστάσεις ..
Παρακολούθησα όμως ένα σεμινάριο τις προάλλες, που πραγματικά με έκανε να αναθεωρήσω ..
Σε γενικές γραμμές, με την εξέλιξη της επιστήμης της βιοχημείας πλέον είναι γνωστές οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον εγκέφαλό μας, και πλέον οποιαδήποτε ψυχωσική αντίδραση επαναπροσδιορίζεται ως ψυχω-σωματική ..
Πράγμα που σημαίνει οτι πλέον υπάρχουν και φαρμακευτικές αγωγές για όλα τα παραπάνω .. Και δεν έχουν καμία σχέση με τα ψυχοφάρμακα προηγούμενης γενιάς ..
Ανατρεπτικές θεωρίες που προκύπτουν από την εξέλιξης της επιστήμης και της βιοχημείας του εγκεφάλου  Έκπληξη Έκπληξη
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #6
« στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 23:14:54 μμ »
thea Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 19
Μέλος από: Φεβ, 2010

Προφίλ
Πολυ καλο αλλα δυστυχως οταν το ζεις το τελευταιο που σκεφτεσαι(αν σκεφτεσαι εκεινη την ωρα) ειναι οι πρωτες βοηθειες!Το εζησα 1,5 χρονο και πραγματικα.......δεν υπαρχει!Οταν το ξεπερασεις(με βοηθεια ειδικου) απλα.........γελας! Σαρκασμός!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 23:52:07 μμ »
litsa82 Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 179
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ
Οι κρισεις πανικου ηρθαν στη ζωη μου πριν απο 4-5 χρονια ΛύπηΗταν οτι χειροτερο μπορουσε να μου συμβει γιατι απλα οταν το παθαινεις νομιζεις οτι θα πεθανεις και οτι δεν υπαρχει σωτηρια...Οταν το επαθα νομιζα οτι παθαινα εγκεφαλικο,εμφραγμα και παρα πολλα αλλα ηταν πολυ δυσκολο να το ξεπερασω αφου μολις αισθανομουν κατι ετρεχα στα νοσοκομεια  ΑπορίαΝομιζα οτι η καλυτερη και πιο ασφαλη ωρα ηταν οταν επεφτα για υπνο γιατι μονο τοτε δεν το σκεφτομουν ΚλάμαΜεχρι που μια ψυχιατρος μου ειπε οτι ολα ειναι μες στο μυαλο μου και οτι ειναι κριμα να μου δωσει χαπια για κατι που μπορω να το τελειωσω μονη μου!Ετσι και εγινε! Μεγάλο χαμόγελοΑρχισα να το κουβεντιαζω οταν το ειχα αναγκη και  ειχα μονο θετικες σκεψεις...!!! ΣαρκασμόςΟλα καλα παιδια  upειναι κριμα να μας καθοριζει τη ζωη μας τοσο πολυ το αγχος!Αφου εχουμε την υγεια μας εχουμε τα παντα rose
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Φεβρουάριος 11, 2010, 09:39:16 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Αυτό που ακριβώς λέει.

Μια ψυχική δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το έντονο άγχος και η κατάθλιψη. Αυτό ίσως ωθήσει το άτομο ώστε να αισθάνεται σωματικούς πόνους ή ενοχλήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να γυρίζουν οι σκέψεις του πάντοτε στο κακό. Το ΚΝΣ αντιδρά περίεργα κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού και οι πρώτες δυσάρεστες σκέψεις λαμβάνουν χώρα: "Τι κάνω εγώ σ'αυτόν τον ματαιο κόσμο;", "Γιατί δεν φεύγω να ησυχάσω;", "Να! Τίναξα τις σεφτελιές και είμαι έτοιμος/η να με μαζεύουν με τα κουταλάκια!", "Ελπίζω να βρίσκεται κάποιος φιλάνθρωπος κοντά για να με πάει σε κανένα νοσοκομείο!".

Ολες αυτές οι σκέψεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν περισσότερο μια κρίση πανικού και, αν μη τι άλλο, η επίσκεψη στο νοσοκομείο να είναι μονόδρομος για τον ασθενή.


Μια κρίση πανικού έρχεται αιφνίδια (αλλιώς δεν θα λεγόταν και κρίση) και εκεί που δεν την περιμένει κανείς (ή όχι; )

Οπότε, αν ποτέ σας αισθανθήκατε (ή αισθάνεστε) τα παρακάτω, τότε συγχαρητήρια! Κερδίσατε μια κρίση πανικού!

* Δυσφορία.

* Ταχυκαρδία και αίσθηση παλμών.

* Ζαλάδες.

* Αναγούλα και σφίξιμο στο στομάχι.

* Έντονος τρόμος και απόγνωση.

* Κρύος ιδρώτας στα άνω και κάτω άκρα.

* Λιποθυμικές τάσεις.


Αυτό το συναίσθημα μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά εώς και αρκετές ώρες και συνήθως αναγκάζει τον ασθενή να τρέχει στους "ακατάλληλους" γιατρούς, όπως καρδιολόγους, αιματολόγους, παθολόγους... ακόμη και οδοντιάτρους. Ο παραμικρός πόνος, που στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλεται σε απλό νευρόπονο, κάνει τις κρίσεις πιο έντονες και δυσάρεστες. Αν το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα δεν καταφέρει να απεξαρτηθεί σε λίγο καιρό, τότε οι ειδικοί το ονομάζουν σαν διαταραχή κρίσεων πανικού.

Το πάσχων άτομο νιώθει την ανάγκη να μείνει σε γνωστά μέρη και κλείνεται στο σπίτι του. Η σκέψη μια νέας κρίσης πανικού γίνεται εμμονή και αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ακόμη και ο δρόμος για την δουλειά του φαίνεται μακρύς και δύσκολος. Ο τρόπος διασκέδασης αλλάζει ριζικά αν το άτομο σκέφτεται (ή φοβάται) πως θα πάθει κάτι μπροστά στους φίλους του. Ακόμη και αυτή η σκέψη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και στο τέλος γίνεται ο μ@λ@κ@ς της παρέας, μιας και κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει, ή έστω να διανοηθεί το τι σημαίνει μια κρίση πανικού και στο πόσο άσχημες επιπτώσεις έχει στην κοινωνική ζωή του πάσχων ατόμου.

Το άτομο, στην συνέχεια, "δένεται" με τον οικογενειακό του κύκλο. Αν δεν συμπληρωθεί και η αγοραφοβία μέσα στην γαβάθα με τις κρίσεις πανικού, τότε το άτομο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σκεφτεί πως θα βρεθεί μόνο του σε κάθε δραστηριότητα της ζωής του. Στην αντίθετη περίπτωση, κλείνεται στον εαυτό του, κλαίει την μοίρα του, δεν θέλει να δει κανέναν και το μόνο που κάνει είναι να βλέπει όλες τις χαζοεκπομπές στο χαζοκούτι μέχρι να νιώσει καλύτερα. Παρόλ'αυτά, οι έντονες και μακρόχρονες κρίσεις πανικού μπορούν να προσθέσουν και άλλα ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη, που, πραγματικά, δεν έχει καθόλου πλάκα. Το άτομο ασφυκτιά και δεν μπορεί να αφήσει το κρεβάτι του σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο.

Να οι απουσίες απ'το σχολείο, απ'την δουλειά και απ'τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Έτσι κι αλλιώς, ποιος θα κάτσει τώρα να βρίσκει δικαιολογίες στην παρέα;


Οπότε, αν αντιμετωπίζετε τα άνωθεν αναφερόμενα, μην αρχίζετε να τρέχετε σαν τρελοί πέρα-δώθε, αλλά ούτε και να νιώθετε πως θα "πεθάνετε" ή θα "τρελαθείτε". Ούτε το ένα πρόκειται να συμβεί, αλλά ούτε και το άλλο.

Τι πρέπει να τρώμε; Τι πρέπει να αποφύγουμε; Τι πρέπει να συνηθήσουμε;

Φρούτα / Λαχανικά
Δυναμώνουν τον οργανισμό και βοηθάνε το μυαλό μας. Μην τα αποφεύγετε, όσο κι αν δεν είστε λάτρης της συγκεκριμένης διατροφής. Πάρτε τις απαραίτητες βιταμίνες απ'τα φρούτα και τα λαχανικά, δίχως να καταφύγετε σε "κομπογιαννίτικες" λύσεις, όπως τα βιταμινούχα χάπια και τις πολυβιταμίνες. (βασικά, αποφύγετε τρόπους που μπρούν να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα απ'τα ζητούμενα, όπως ταραχή και ταχυκαρδίες). Αποκτήστε ένα γερό σώμα και μια διαυγή σκέψη. Βοηθήστε το αίμα σας να ρέει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς και θα δείτε μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζώής και στις δραστηριότητες σας.
Καφεϊνη
Η καφεϊνη είναι ο βασικός υπαίτιος για την προδιάθεση μιας κρίσης πανικού. Ειδικά αν χωρηγείται σε μεγάλες ποσότητες.

Δεν χρειάζεται να υπερκαταναλώνετε καφεϊνη, ειδικά όταν ο οργανισμός δεν την χρειάζεται. Αν νιώθετε κουρασμένοι και δεν μπορούν να ανοίξουν τα μάτια σας έπειτα από μια αρκετά κουραστική νύχτα, ένας καφές είναι αρκετός. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις καφεϊνης για να νιώσετε καλύτερα. Και μιλάω ειδικότερα σ'εκείνους που έχουν το συνήθειο να πίνουν 3-4 καφέδες την ημέρα μόνο και μόνο επειδή έχουν συνηθίσει αυτόν τον τρόπο ζωής και που στην ουσία δεν τους έχουν απόλυτη ανάγκη. Σας αρέσει ο καφές; Σας αρέσει το freddo και ο φραπές; Κανένα πρόβλημα! Μάθετε να πίνετε ντεκαφεϊνέ. Και μη μου αρχίσετε τις δικαιολογίες ότι δεν είναι καφές, δεν έχει την γεύση του καφέ, ότι είναι άνοστος κ.λ.π.! Η καφεϊνη δημιουργεί ταραχές, ταχυκαρδίες, υπεδιέγερση και αυπνίες, και μη μου πείτε πως δεν το γνωρίζετε! Πιείτε 3-4 καφέδες τον ένα πίσω απ'τον άλλο και αν δεν αντιμετωπίσετε μια κρίση πανικού, εγώ θα διαγράψω αμέσως αυτό το blog!!!!

Για εκείνους που θέλουν να πούνε ένα αντίο στην καφεϊνη (ή, έστω, θέλουν να απολαμβάνουν μόνο τον πρωινό τους καφέ), ας ρίξουν μια ματιά στον παρακάτω πίνακα στον οποίο αναγράφονται οι ποσότητες καφεϊνης σε διάφορα ποτά:

Πίνακας ποσότητας καφεϊνης ανά ποτήρι:



Όπως βλέπετε, το να στραφείτε στα αναψυκτικά, δεν είναι και η καλύτερη λύση. Ειδικά σε όσους λατρεύουν την Coca Cola. Αν σας αρέσουν τα αναψυκτικά βρείτε κάποιους ακίνδυνους αντικαταστάτες, όπως την Sprite, 7Up, Fanta κ.λ.π.

Ύπνος.
Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν καλό ύπνο. Είναι ένας βασικός παράγοντας που ξεκουράζει σώμα και ψυχή. Η έλλειψη αυτού του παράγοντα σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε εξαντλημένοι και εντελώς παραδωμένοι στις όποιες διαταραχές έχετε. Αν μπορείτε να κερδίσετε ένα 8ωρο ύπνου κάθε μέρα θα δείτε μεγάλες διαφορές στον τρόπο ζωής σας και έτσι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε τόσο στη δουλειά σας και στην κοινωνική ζωή σας, όσο και στο να ανακαλύψετε τα εργαλεία και τα όπλα που θα νικήσουν τις προδιαθέσεις των κρίσεων πανικού. Οι συνεχείς ελείψεις ύπνου καταρακώνουν τον οργανισμό και όσοι πάσχουν από αυπνίες θα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Αν το κρεβάτι σας είναι ο εχθρός σας και κάθε βράδυ γνωρίζετε πως έχετε να αντιμετωπίσετε τον ύπνο σαν κάποιο ιερό δώρο που δύσκολα μπορείτε να το αποκτήσετε, ίσως να έχετε την ανάγκη να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Βασικά, η αντιμετώπιση της αυπνίας δεν είναι και τόσο εύκολη να αντιμετωπιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα όρια της δεν απαραβίαστα. Ο βασικός κανόνας είναι να μην πέφτετε στο κρεβάτι όταν δεν νιώθετε έτοιμοι/ες για ύπνο. Το σίγουρο είναι ότι θα στριφογυρίζετε σαν τον γύρο-κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι να βαρεθείτε και να γίνετε πιο νευρικοί...

Αντ'αυτού, μια ώρα πριν πλαγιάσετε, πιείτε ένα αφέψημα. Αποφύγετε το τσάι (μιας και έχει καφεϊνη, όπως είδαμε και στον πιο πάνω πίνακα.). Πιείτε ένα χαμομήλι το οποίο, διαπιστωμένα πια, θα σας κάνει να χαλαρώσετε και να αφεθείτε στα χέρια του Μορφέα. (όχι εκείνου απ'το Matrix, εντάξει.

Τι πρέπει να συνηθίσετε προτού πάτε για ύπνο; Το λοιπόν:

Χαμομήλι: Μια ζεστή κούπα χαμομήλι πριν την νυχτερινή κατάκληση θα σας κάνει να ηρεμήσετε.

Βαλεριάνα: Βότανο που βοηθάει στην χαλάρωση. Μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακία σε μορφή χαπιών. 1-3 χάπια πριν την νυχτερινή κατάκληση μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Δεν είναι χημικό
, οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε αντεδείξεις.

Προετοιμασία: Επισκεφθείτε το μπάνιο σας πριν πέσετε για ύπνο. Αποβάλλετε τα υγρά απ'το σώμα σας, τα οποία ίσως θα σας αναγκάσουν να σηκωθείτε στην διάρκεια της νύχτας. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως το φως επηρεάζει αρνητικά τόσο τον ύπνο, όσο και την ποιότητα αυτού. Σβήστε όλα τα φώτα προτού πέσετε για ύπνο.

Σκέψη: Αποφύγετε τις δυσάρεστες σκέψεις όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Μην σκέφτεστε το τι κάνατε όλη την μέρα και ότι έχετε να κάνετε την επομένη. Το επιπλέον άγχος σ'αυτή την φάση είναι σίγουρο πως θα σας οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο που ο ύπνος δεν έχει καμία θέση... Κάντε ευχάριστες σκέψεις. Σκεφτείτε τι κάνατε στις διακοπές σας, τι κάνατε ή τι θα κάνετε το Σαββατοκύριακο, ή χαθείτε νοερά σε κάποια εκδρομή που σκέφτεστε να κάνετε στο μέλλον. Μην μετράτε προβατάκια. Αυτό ίσως σας αγχώσει μη χάσετε το μέτρημα...

Φαγητό: Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν την νυχτερινή κατάκληση. Το σώμα μας, κατά την διάρκεια του ύπνου, μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας. Η καρδιά, το αναπνευστικό και οι μύες μας χαλαρώνουν και ρίχνουν τον ρυθμό τους στα φυσιολογικά επίπεδα. Όλες αυτές οι υποσυνείδητες λειτουργίες δεν πρέπει να ταράζονται με ένα γεμάτο στομάχι που προσπαθεί να κάνει τις απαραίτητες καύσεις στον περίδρομο που κάνατε... Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνει σωστά η καύση των τροφών, το σώμα να μην μπορεί να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες/πρωτείνες και εσείς να ξυπνήσετε εν τω μέσω της νυκτώς με μια έντονη καούρα στο στομάχι...

Αλκοόλ
Αποφύγετε το ή περιορίστε το!
Ο περισσότερος κοσμος που υποφέρει από διαταραχές πανικού (ή φοβία) νομίζει πως μπορεί να δραπετεύσει απ'αυτές με την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό είναι μύθος!
Μερικοί λένε πως με την κατανάλωση αλκοόλ καταφέρνουν να ξεφύγουν απ'τις ανασφάλειες, τις εμμονές και τις κρίσεις πανικού... αλλά όταν έρχεται το επόμενη πρωί νιώθουν ένα ράκος και έτοιμοι να παραδωθούν σε πιο έντονες διαταραχές έντονου άγχους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που διαμαρτύρονται γι'αυτή την πρωινή αδιαθεσία έχει ομολογήσει πως τα φαινόμενα έλαβαν χώρα έπειτα από μια βραδιά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Αν και σε κάποιο μελλοντικό άρθρο θα περιγράψουμε τις παθολογικές ασθένειες που οδηγούν σε λανθασμένες κρίσεις πανικού, ας περιγράψουμε αυτό το φαινόμενο:

Το αλκοόλ ρίχνει τους δείκτες της γλυκόζης (ζάχαρο) στο αίμα μας, ειδικά αν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα. Έπειτα από 6-12 ώρες η όλη αυτή κατάσταση οδηγεί το σηκώτι μας να μπει σε κατάσταση συναγερμού. Αυτό προσπαθεί να δώσει και να ισσοροπήσει τα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα μας και η όλη αυτή διεργασία γίνεται αντιληπτή απ'το σώμα μας. Ξεκινούν οι έντονες αδιαθεσίες, ατονίες και δυσπνοιες, οι οποίες οδηγούν, με την σειρά τους, το μυαλό μας να μπει σε "κατάσταση εκτάκτης ανάγκης". Ο ορισμός "κατάσταση εκτάκτης ανάγκης" σίγουρα θα λέει πολλά σε όσους πάσχουν από διαταραχές πανικού.

Όλοι αυτοί είναι οι βασικοί παράγωντες για να ελλατώσετε (ή να διακόψετε) την κατανάλωση αλκοόλ.

Κάπνισμα
Οι παραπάνω λόγοι αναφέρονται και στο τσιγάρο. (όχι, που δεν το περιμένατε!)

Είμαι καπνιστής και γνωρίζω πολύ καλά ότι η διακοπή του τσιγάρου... σίγουρα θα με οδηγούσε σε νέα κρούσματα πανικού. Ίσως και αυτός να είναι ο σοβαρότερος λόγος που δεν μπορώ να το διακόψω. Και, ομολογουμένως, δεν πρόκειται να το κόψω! Παρόλ'αυτά, εν αναφορά το όσα περιγράψαμε πιο πάνω, ίσως θα ήταν απαραίτητο να το ελλατώναμε... Προσωπικά το ελλάτωσα και ναι, πραγματικά, είδα μεγάλες διαφορές στον τρόπο ζωής μου

Γιατί δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο;
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 11, 2010, 11:01:40 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #9
« στις: Φεβρουάριος 11, 2010, 12:48:49 μμ »
joannoula Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Πιάσε το χέρι μου, θα τα καταφέρουμε, τ΄ορκίζομαι! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.276
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Mπράβο κορίτσια up, Νίτσα & Γιώτα, για τα άρθρα, πάρα πολύς κόσμος τυρρανιέται από αυτές τις κρίσεις Λύπη
Και μία συμβουλή ιατρική, που μου την έδωσε φίλος γιατρός & πραγματικά με βοήθησε αφάνταστα(είμαι & εγώ, βλέπετε, από αυτούς που την έζησα αυτή την κατάσταση για αρκετά χρόνια & τον πρώτο ειδικά χρόνο είχαμε κάνει το δρομολόγιο σπίτι-νοσοκομείο κάτι σαν ΄πάω στο περίπτερο για τσιγάρα...΄)
Την στιγμή που ξεκινάει η κρίση, μου εξήγησε ο γιατρός(που πρώτα μερίμνησε να μου εξηγήσει οτι δεν είναι ούτε αρχή καρδιακού ούτε εγκεφαλικού,αυτή η κρίση,αλλά αρχή επίσκεψης σε νευρολόγο), ο άνθρωπος νοιώθωντας οτι πνίγεται παίρνει πολλές & βαθειές αναπνοές(απόλυτα φυσιολογικό, προσπαθεί να ανασάνει). Το οξυγόνο όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, χειροτερεύει την κρίση, κάνει πιό έντονα τα συμπτώματα & μεγαλύτερη τη διάρκειά της(ποιές είναι οι χημείες στο αίμα που το κάνουν αυτό μη με ρωτήσετε, μου τα εξήγησε αλλά τα ξέχασα). Εκείνη την ώρα, ο οργανισμός χρειάζεται διοξείδιο, παίρνουμε λοιπόν μια πλαστική κοινή σακούλα από ψώνια,καλλίτερα μικρού μεγέθους, την προσαρμόζουμε καλά γύρω από το στόμα & όσο πιο ήρεμα μπορούμε αναπνέουμε μέσα σ΄αυτήν. Δεν την τραβάμε γύρω από το στόμα μας, παρά μόνον όταν θα νοιώσουμε τελείως φυσιολογικά. Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο γρήγορα(σε λίγα λεπτά δλδ) υποχωρούν τα συμπτώματα!!! Καταλαβαίνετε, όταν το συνειδητοποίησα, υπήρχε πάντα μία σακούλα παρέα μου όπου μπορείτε να φανταστείτε(τσάντα, αυτοκίνητο, γραφείο...). Τουλάχιστον σωθήκαμε από τα σούρτα φέρτα στα νοσοκομεία!!!
Ισως κάποιοι βοηθηθούν & από αυτή την πληροφορία, είναι μια πολύ κουραστική εμπειρία αυτή των κρίσεων, πιστέψτε με...
Καταγράφηκε
Σήμερα θα είναι ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ από χθες!!!
 
Απάντηση #10
« στις: Φεβρουάριος 11, 2010, 13:36:21 μμ »
marylou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 763
Μέλος από: Μάρ, 2009

Προφίλ
 up Πολύ καλό άρθρο κορίτσια μπράβο.
Καταγράφηκε
                 Πίσω απο τα σύννεφα.... ο ήλιος πάντα θα λάμπει !!!
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω