GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Δεκέμβριος 06, 2021, 14:37:08 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές  (Αναγνώστηκε 10076 φορές)
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 11:39:25 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Η μεγάλη απογοήτευση της νηστείας είναι ότι για αρκετές μέρες αποφεύγουμε να φάμε τα αγαπημένα μας φαγητά. Αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε με νηστίσιμα υλικά (πέραν ίσως του λαδιού και του βουτύρου) πεντανόστιμες συνταγές που θα λατρέψουν ακόμα και οι κρεατοφάγοι. Και μάλιστα, συνταγές για ένα πλήρες γεύμα, με πρώτο, δεύτερο και τρίτο πιάτο. Ποιες είναι αυτές;


Ξεκινήστε με… «Καλαμαροσαλάτα»

Όλοι αγαπάμε τα θαλασσινά και δη τα καλαμαράκια. Κατά τη νηστεία, όμως, οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουν να τα φάνε τηγανητά. Έτσι, τα δοκιμάζουμε σε σαλάτα δημιουργώντας ένα εύκολο, γευστικό και γρήγορο πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε 15 λεπτά.

Τι θα χρειαστείτε:

½ ποτήρι ελαιόλαδο
¼ ποτήρι ξύδι από κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες
1 ποτήρι ξηρό, λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
500 γρ. Καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένες σε ροδέλες και πλοκάμια
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλερι
½ ματσάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κόκκινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κίτρινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κούπα ψιλοκομμένο αγγούρι
1 ματσάκι φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα βρασμένη και ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα
1 καυτερή πιπεριά jalapeno, ψιλοκομμένη

Προετοιμασία:

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί και το σκόρδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι βράστε ελαφρά το νερό με το λευκό κρασί, ρίξτε μέσα το καλαμάρι και μαγειρέψτε το μέχρι να πάρει χρώμα για 2 λεπτά. Έπειτα στραγγίξτε το καλαμάρι και αφήστε το να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το σέλερι, τον κόλιανδρο, τις πιπεριές, το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την γλυκοπατάτα και την πιπεριά jalapeno). Τοποθετήστε από πάνω το καλαμάρι και το dressing από ελαιόλαδο που φτιάξατε στην αρχή και βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο. Είναι έτοιμη και ο καθένας μπορεί να προσθέσει όσο αλάτι ή και πιπέρι επιθυμεί.

Συνεχίστε με… «Λαζάνια λαχανικών»

Μία πανεύκολη συνταγή που θα λατρέψουν τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι κρεατοφάγοι είναι τα λαζάνια με λαχανικά, στα οποία μπορείτε φυσικά να προσθέσετε όποιο λαχανικό θέλετε (εμείς συστήνουμε μανιτάρια και σπανάκι). Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε και κάτι σε… τυρί στα λαζάνια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεγόμενο νηστίσιμο τυρί από τόφου που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Το φαγητό αυτό είναι έτοιμο σε 1 ½ ώρα.

Τι θα χρειαστείτε:

3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λουρίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
1 μικρό πελτέ ντομάτας
1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο και στεγνό
2 κουταλιές αλάτι
2 κουταλιές seasoning για λαζάνια
1 πακέτο (350 γρ.) μαλακό τόφου
½ κιλό λαζάνια που δεν θέλουν βράσιμο

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα πλατύ τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα υγρά. Προσθέστε το 1/3 του πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε το μείγμα για 2-3 λεπτά. Μετά βγάλτε το από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ μπολ που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων βάλτε το σπανάκι, το αλάτι, το seasoning και το τόφου. Αναμείξτε μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο. Ζεστάνετέ το στην ψηλή σκάλα του φούρνου μικροκυμάτων για 2 λεπτά.

Σε ένα βαθύ πυρέξ μεσαίου μεγέθους τοποθετήστε μία λεπτή στρώση του πελτέ ντομάτας, μία στρώση από λαζάνια, το μισό μείγμα με το σπανάκι και το τόφου, το μείγμα με τα μανιτάρια, άλλη μία στρώση με λαζάνια, το άλλο μισό από το μείγμα με το τόφου και άλλη μία στρώση με τον τελευταίο πελτέ ντομάτας. (Αν σας έχει περισσέψει λίγο μείγμα από όλα μπορείτε να επαναλάβετε άλλη μία στρώση τελειώνοντας με πελτέ ντομάτας). Ψήστε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία, για 45 λεπτά και είναι έτοιμο! (Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε με ψιλοκομμένες από πάνω).

Τελειώστε με… «Μηλόπιτα»

Μία γλυκιά και γευστική απόλαυση για να τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο το νηστίσιμο γεύμα σας!

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλυτζάνι βούτυρο
6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Για τη γέμιση
¾ - 1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι
6-8 μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Προετοιμασία:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει και να μοιάζει να έχει μικρά μπαλάκια. Μετά προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό μέχρι κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομματάκια. Τα ρίχνουμε στο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι και το απλώνουμε καλά στο ταψί μας ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα και μετά σκορπάμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο. Ανοίγουμε έπειτα το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε με αυτό την πίτα. Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε πολλές τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας. Την ψήνουμε για 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε για άλλα 30 – 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η πίτας μας είναι έτοιμη!

Καλή σας όρεξη!
πηγη:in2life.gr

το αρθρο ειναι ενδεικτικο για να μιλησουμε για νηστισιμες λιχουδιες που μπορουμε να φτιαξουμε ωστε να βοηθηθουμε η μια απο την αλλη και να μη μενουμε στι ιδια και στια ιδια.
στο συνταγολογιο του greekmasa υπαρχουν ηδη αρκετες συνταγες αλλα λιγο πολυ ολες θα φτιαξουμε κατι αλλο  ή θα εχουμε καποια νεα ιδεα για νηστισιμο.κατι που δοκιμασαμε,που ακουσαμε,που σκεφτηκαμε...
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 12:40:39 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Πολύ καλή ανάρτηση. Ευχαριστώ Μαργαρίτα μου. Εμεις που λίγο κρέας κάνουμε κι αυτό μόνο όταν είναι να φάνε άλλοι, τα χρειαζόμαστε ολόχρονα αυτά.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 15:21:47 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εμεις παλι νενα μου ,λιγες μερες μονο δεν κανουμε κρεας οποτε στερευουμε απο ιδεες μιας και δεν εξασκουμαστε   Μεγάλο χαμόγελο για πειτε εσεις τι φτιαχνετε καθημερινα εκτος απο λαδερα?
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 16:40:28 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Πού καλή ανάρτηση όντως Μαργαρίτα. Πράγματι είναι ένα θεματάκι τι να μαγειρέψουμε κάθε μέρα ειδικά αν όλοι στην οικογένεια δεν έχουν τις ίδιες προτιμήσεις όπως συμβαίνει στη δική μου Στριφογύρισμα ματιών
Μαργαρίτα μια καλή ιδέα είναι οι πίτες που αρέσουν σε όλους, σουπίτσες με λαχανικά σκέτες αλλά και σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου και ψαράκι μια δυο φορές τη βδομάδα. Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #4
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 16:53:20 μμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Λόγω εποχής αλλά και θρεπτικών συστατικών, τα όσπρια δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιό μας....καθώς και οι συνδυασμοί τους με χορταρικά και ζυμαρικά έτσι για αλλαγή γεύσης. Επίσης μία καλή εκδοχή για το ψάρι εκτός από τις βασικές του συνταγές (ψητό, τηγανητό, βραστό σούπα) είναι και πλακί. Κάποιες πιο εύκολες επιλογές για ημέρες με βαρύ πρόγραμμα και λίγη διάθεση για κουζινομαγειρέματα είναι οι άπειρες σάλτσες συνοδεία ζυμαρικών, οι πίτσες και οι ομελέτες...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 17:25:19 μμ »
ekaterini Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Ας αφήσουμε την πραγματικότητα να βρει τα όριά μας Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.372
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Πολύ ωραίες συνταγές Μαργαρίτα  up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Μάρτιος 03, 2009, 18:15:27 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Να σας δώσω δυο ιδέες για πανεύκολα μαζεδάκια, για να δώσουμε πιο πικάντικη γεύση στα φαγητά μας αυτές τις μέρες αλλά και γενικότερα.

ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ
Παίρνουμε έτοιμες μαύρες ελιές Καλαμών. Τις βάζουμε σε βάζο με καλό ελαιόλαδο και προσθέτουμε 2-3 φύλλα δάφνης,ρίγανη ή μαντζουράνα και μια καυτερή πιπεριά. Οι ελιές αποκτούν ξεχωριστή νοστιμιά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΟΥΡΣΙ
Παίρνουμε  1/2 κιλό κόκκινες καυτερές πιπεριές, 1-2 καρότα, μια σκελίδα σκόρδο ανά πιπεριά, ένα ματσάκι σέλινο, λίγο άνηθο, λίγο μαιντανό, 1/2 λίτρο ελαιόλαδο, 1/2 λίτρο ξύδι.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές αφαιρώντας το κοτσάνι, τις σχίζουμε κατά μήκος και τις ζεματάμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Γεμίζουμε την κάθε πιπεριά με μπαστουνάκια από καρότα, σκόρδο σε φετάκια, άνηθο, μαιντανό, τις κλείνουμε και τις δένουμε με το σέλινο.
Τις τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και τις περιχύνουμε με το ξύδι καυτό. Τις αφήνουμε έτσι για 24 ώρες. Κατόπιν αφαιρούμε το ξύδι, το φυλάμε για σαλάτες γιατί είναι πολύ αρωματικό, και γεμίζουμε το βάζο με το λάδι. Τις αφήνουμε άλλες 24 ώρες και απολαμβάνουμε. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, είναι καταπληκτικές!
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #7
« στις: Μάρτιος 04, 2009, 14:16:29 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
πολυ ωραιες ιδεες κοριτσια  up
fey αυτο το τουρσακι πρεπει να ειναι καταπληκτικο ,δεν το βαζεις και στις συνταγες  να υπαρχει ?
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #8
« στις: Μάρτιος 04, 2009, 16:14:28 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Θα την ανεβάσω Μαργαρίτα. Είναι πολύ ωραίο συνοδευτικό για όσπρια, λαδερά και νηστίσιμα που τρώμε αυτές τις μέρες και δεν μας πολυαρέσουν. Τα κάνει πιο πικάντικα και τραβάει και κρασάκι beer
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #9
« στις: Μάρτιος 05, 2009, 12:37:18 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
καπου το εχω ξαναγραψει αλλα θα το επαναλαβω .μια καλη ιδεα για οσους νηστευουν ετσι για να αλλαζουμε λιγο γευσεις ειναι οι ατομικες πιτσες με πιτες απο σουβλακια,σαλτσα ντοματας ή κετσαπ μανιταρια πιπεριες ριγανη και  νηστισιμο τυρι σογιας σε φετες  .ενταξει το τυρι ειναι λιγο σα σολα οταν ειναι ωμο  Μεγάλο χαμόγελο αλλα οταν ψηθει και λιωσει δεν το ξεχωριζεις  Κλείσιμο ματιού
μπορειτε να τις ετοιμασετε και να τις βαλετε ετοιμες αψητες στην καταψυξη...

Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #10
« στις: Μάρτιος 05, 2009, 17:31:47 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Εμεις φτιαχνουμε τις λαγανες,οχι αυτες τις Καθαρας Δευτερας,αλλα τελειως διαφορετικες.
Το ζυμαρι γινεται με μαγια,αλατι,αλευρι,χλιαρο νερο και λιγο λαδι.
Τα υλικα απο πανω κανονικα ειναι με κρεμμυδι,τυρι,και ζαμπον ομως λογω νηστειας κανουμε παραλλλαγες και βαζουμε κρεμμυδι,μανιταρια,ελιες,ντοματα,ριγανη.
Ειναι πολυ νοστιμη και δεν μενει κομματι οταν την φτιαχνουμε! biggrin
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #11
« στις: Μάρτιος 06, 2009, 16:39:31 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Εγώ τις μέρες της Σαρακοστής φτιάχνω πολλές μακαρονάδες με "ψεύτικες" σάλτσες όπως λένε στη Ρόδο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, όσπρια, γεμιστά με ρύζι και ψιλοκομμένα λαχανικά, χαλβά με σιμιγδάλι, σαλάτες και βέβαια λαδερά λαχανικά με κορυφαία τα κολοκυθάκια με τη ρίγανη που υπόσχομαι να τα ανεβάσω αυτές τις μέρες. teeny teeny teeny
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #12
« στις: Μάρτιος 07, 2009, 10:57:40 πμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Δεσποινακι τις περιμενουμε!!!!!!!!! kissed kissed kissed
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #13
« στις: Μάρτιος 07, 2009, 11:39:06 πμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Εντάξει, Μελίτα. Θα γίνει πολύ σύντομα.  kissing
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #14
« στις: Μάρτιος 08, 2009, 07:00:54 πμ »
ekaterini Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Ας αφήσουμε την πραγματικότητα να βρει τα όριά μας Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.372
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Τα κολοκύθια της Δέσποινας με την ρίγανη τα συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.  up
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω