GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Φεβρουάριος 25, 2020, 08:23:45 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας)
| |-+  Που θα πάμε σήμερα;
| | |-+  Χρυσοί Σκούφοι
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Χρυσοί Σκούφοι  (Αναγνώστηκε 29394 φορές)
« στις: Απρίλιος 05, 2009, 14:01:59 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αναδείχθηκαν και τιμήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2009 με τα βραβεία Χρυσοί Σκούφοι 2009 , που οργανώνονται τα τελευταία 16 χρόνια από το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ  και τον Alpha Guide.
Η λαμπερή τελετή έλαβε χώρα στο Ledra Marriott και το diner de gala επιμελήθηκε ο Heinz Winkler.   

 

Η φετινή διοργάνωση καθιέρωσε ουσιαστικές καινοτομίες όπως τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και το βραβείο καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής, ενώ παράλληλα εγκαινίασε την παρεμβατική καμπάνια με σύνθημα Προσιτή Γαστρονομία.

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2009 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης

1. Σπονδή (Αθήνα) 17,5/20 και 2 σκούφοι
2. Etrusco (Κέρκυρα) 17/20 και 2 σκούφοι
3. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
4. Calypso (ξεν. «Elounda Peninsula», Κρήτη) 16/20 και 1 σκούφος
5. Hytra (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
6. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
7. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) 16/20 και 1 σκούφος
8. Squirrel (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 16/20 και 1 σκούφος
9. Alfredo's (Regency Casino, Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος
10. Απλά (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος
11. Art Ο2 - Τελλόγλειο (Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος
12. Εδωδή (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος
13. Electra Restaurant (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος
14. Milos Estiatorio (ξεν. «Hilton Athens», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος
15. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος
16. Baraonda (Αθήνα) 14,5/20 και 1 σκούφος
17. Grand Balcon (ξεν. «St. George Lycabettus», Αθήνα) 14,5/20 και 1 σκούφος
18. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) 14,5/20 και 1 σκούφος
19. PremiΡre (ξεν. «Intercontinental», Αθήνα) 14,5/20 και 1 σκούφος
20. St'Astra (ξεν. «Park», Αθήνα) 14,5/20 και 1 σκούφος
21. Water Sani (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20 και 1 σκούφος

Ειδικό Βραβείο-Προσωπικότητα της χρονιάς
Χριστόφορος Πέσκιας

Βραβείο σέρβις
Alfredo's

Βραβείο Λίστας Κρασιού
Σπονδή

Βραβείο σχέσης ποιότητας-τιμής
Art O2-Τελλόγλειο

Βραβεία Ελληνικής κουζίνας
1. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20
2. Electra Restaurant (Αθήνα) 15/20
3. Milos Estiatorio (ξεν. «Hilton Athens», Αθήνα) 15/20
4. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20
5. Αθήρι (Αθήνα) 14/20
6. Άνετον (Αθήνα) 14/20
7. Γιορτή Μπαξεβάνη (Αθήνα) 14/20
8. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20
9. Θωμάς (Φλώρινα) 14/20
10. Κοκόρι (Ξάνθη) 14/20
11. Κοντοσώρος (Φλώρινα) 14/20
12. Κρητικός (Αθήνα) 14/20
13. Μαρίνα (Χαλκιδική) 14/20
14. Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20
15. Νικόλας της Σχοινούσας (Αθήνα) 14/20
16. Σελήνη (Σαντορίνη) 14/20
17. Τηλέμαχος (Αθήνα) 14/20
18. Τηλέμαχος-BΒQ Club (Αθήνα) 14/20
19. Vardis (ξεν. «Πεντελικόν», Αθήνα) 14/20
20. Αλέκος (Ρέθυμνο) 13,5/20
21. Αλέξης (Ρόδος) 13,5/20
22. Βασίλαινας (Πειραιάς) 13,5/20
23. Belvedere Club (Μύκονος) 13,5/20
24. Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (Πιερία) 13,5/20
25. Διόνυσος (Αθήνα) 13,5/20
26. Ελαία (Αλεξανδρούπολη) 13,5/20
27. Καλωσόρισμα του Αντώνη (Αθήνα) 13,5/20
28. Κuzina (Αθήνα) 13,5/20
29. Λεβέντης (Χανιά) 13,5/20
30. Νίκος Μαραζάκης (Ηράκλειο) 13,5/20
31. Οil resto (Αθήνα) 13,5/20
32. Παπαϊωάννου (Πειραιάς) 13,5/20
33. Παπαδάκης (Αθήνα) 13,5/20
34. Saltsa (Σαντορίνη) 13,5/20
35. Τάκης (Λακωνία) 13,5/20
36. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 13,5/20
37. Τράτα (Κοζάνη) 13,5/20
38. Χρυσόστομος (Χανιά) 13,5/20

Η απονομή των φετινών βραβείων και το diner de gala έγιναν υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη σε μια λαμπερή τελετή, παρουσία 370 περίπου προσκεκλημένων από τον καλλιτεχνικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κόσμο.
http://www.athina984.gr/node/45352
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 11, 2011, 12:46:16 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 11, 2011, 12:50:23 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Χρυσοί σκούφοι 2011

Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας καθώς και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν την Κυριακή 20 Μαρτίου, στην Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» παρατέθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμήν των βραβευμένων. Παρουσιαστής της φετινής εκδήλωσης απονομής ήταν ο Ηλίας Μαμαλάκης



ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2011 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης

1. Σπονδή (Αθήνα) 17/20 και 2 σκούφοι

2. Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20 και 2 σκούφοι

3. Art Ο2 (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Θεσσαλονίκη) 15,5/20 και 1 σκούφος

4. Βαρούλκο (Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος

5. Funky Gourmet (Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος

6. Squirrel (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 15,5/20 και 1 σκούφος

7. Alfredo’s («Regency Casino», Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος

8. Απλά (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος

9. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens - Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος

10. Εδωδή (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος

11. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος

12. Hytra (Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος

13. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος

14. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος

15. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) 15/20 και 1 σκούφος

16. Sea You Up (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος

 

Βραβείο Σέρβις

Alfredo’s

Βραβείο Wine List

Σπονδή

Βραβείο Σχέσης Ποιότητας-Τιμής

Art O2

 

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

1. Βαρούλκο (Αθήνα) 15,5/20

2. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 15/20

3. Cibus (Αθήνα) 14,5/20

4. Milos Estiatorio (ξεν. «Hilton Athens», Αθήνα) 14,5/20

5. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20

6. Σελήνη (Σαντορίνη) 14,5/20

7. O Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20

8. Aleria (Αθήνα) 14/20

9. Aneton on the Verandah (ξεν. «Poseidonion», Σπέτσες) 14/20

10. Βασίλαινας (Πειραιάς) 14/20

11. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20

12. Ελιά και Δυόσμος (Σκαλάνι, Ηράκλειο) 14/20

13. G.B. Corner (ξεν. «Μεγάλη Βρεταννία») 14/20

14. O Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20

15. Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14/20

16. Λεβέντης (Άνω Σταλός, Χανιά) 14/20

17. Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20

18. Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20

19. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20

20. Τηλέμαχος BΒQ Club (Αθήνα) 14/20


Περισσότερα .. http://news247.gr/ellada/xrysoi_skoyfoi_2011.818353.html
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 11, 2011, 19:59:33 μμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Α μπράβο , τώρα που τα έμαθες , μπορείς να κάνεις και καμιά κράτηση  Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού, όχι τίποτα άλλο να δούμε αξίζουν???
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάιος 11, 2011, 21:44:32 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
.. αρκεί να μη ζητήσεις να ξεκινήσουμε την επιβεβαίωση των σκούφων από .. Μύκονο ή Χαλκιδική  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #4
« στις: Μάιος 11, 2011, 22:47:46 μμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ
Ρε παιδιά, για την Κρήτη δεν περίσεψε τίποτα  Λύπη ούτε ένα μπερέ, ούτε μια τραγιάσκα   Θυμός
Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #5
« στις: Μάιος 11, 2011, 23:20:41 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.917
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Κι οχι τίποτε άλλο αλλά μαγειρευετε και...μεσογει;ακά....!!!
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #6
« στις: Μάιος 12, 2011, 12:19:45 μμ »
DORAKI Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 244
Μέλος από: Οκτ, 2010

Προφίλ
E, κάτι έκανε και η Κρήτη. Το Σκαλάνι είναι γνωστό για τις ταβέρνες του.

Παράθεση
12. Ελιά και Δυόσμος (Σκαλάνι, Ηράκλειο) 14/20

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Απρίλιος 09, 2012, 19:50:16 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Χρυσοί Σκούφοι 2012

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας



Οι πρώτες θέσεις των δύο κατηγοριών δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις για φέτος. Τόσο η «Σπονδή» όσο και το «Βαρούλκο» διατήρησαν τις θέσεις τους ως κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας και καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας αντίστοιχα. Στους Χρυσούς Σκούφους έχουμε μια καινούργια άφιξη (το «Botrini’s») αλλά και την επιστροφή του «Old Mill» από την Κρήτη και του «Water Reastaurant» από τη Χαλκιδική. Όσον αφορά την ελληνική κουζίνα, για πρώτη φορά βραβεύονται 7 εστιατόρια («Αλέξης», «Γαλάζια Ακτή», «Bill & Coo», «Lady Finger», «L’Orangerie», «Ψωμί και Αλάτι», «Old Mill»). Στις σελίδες που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε όλα τα βραβευμένα εστιατόρια με το σκεπτικό της αξιολόγησής τους και σας αποκαλύπτουμε κάποια από τα μυστικά τους.

Σπονδή 17/20
Σεφ: Arnaud Bignon

Φέτος χαρήκαμε μια από τις καλύτερες στιγμές της «Σπονδής». Το κορυφαίο ρεστοράν της Ελλάδας παρουσιάζει μια πολύ μοντέρνα γαλλική κουζίνα, που ενσωματώνει ακόμη και γιαπωνέζικα στοιχεία με απέριττη φυσικότητα. Η τελευταία χρονιά του Arnaud Bignon στην Ελλάδα καταγράφεται ως κορυφαία, με καλύτερο πιάτο μια εκπληκτική πάπια σε έναν πρωτότυπο συνδυασμό με ιβίσκο, μαντολάτο, ρέβα και δεντρολίβανο. Η «Σπονδή» κέρδισε και φέτος 2 αστέρια Michelin.

Backstage
•  Ο επί έξι χρόνια σεφ της «Σπονδής» Arnaud Bignon βρίσκεται ήδη στο «Greenhouse» (1 αστέρι Michelin) στο Λονδίνο.
• Νέος σεφ της «Σπονδής» ο Michel del Burgo, ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με 3 αστέρια Michelin: μία παλιότερα στο φημισμένο παρισινό «Taillevent» και μία πέρυσι στο «L’Atelier de Joel Robuchon» στο Χονγκ Κονγκ.
• Ανάμεσα στα εξαιρετικά γλυκά της η καταξιωμένη σύνθετη γεωμετρία του καφέ Arabica, η βανίλια με σοκολάτα Εκουαδόρ και νουγκατίνα και το κάστανο με κλημεντίνες.
• Αυτήν την εποχή μπορείτε να γνωρίσετε την κουζίνα της «Σπονδής» και μέσα από ένα μενού αφιερωμένο στην άνοιξη, με € 69.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021.

Etrusco 16,5/20
Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι

Ακούραστο εργαστήριο καλλιτεχνικής γαστρονομικής δημιουργίας, το εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα εξελίσσεται διαρκώς. Μελετώντας την ουσία των παλιών κερκυραϊκών συνταγών, τις αποδομεί και τις ανασυνθέτει με εντυπωσιακό γαστρο-συναισθη­ματικό τρόπο (π.χ. κερκυραϊκό μπουρδέτο μαγειρεμένο όπως παλιά, με πέτρες από τη θάλασσα). Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λαχανικά και λουλούδια από τον κήπο του εστιατορίου, προβάλλει την ψυχή της γεύσης τους χρησιμοποιώντας hi tech μαγειρική.

Backstage
•  Tο πιο εντυπωσιακό γλυκό της χρονιάς ήταν το «Ταξίδι γύρω απ’ το σέλινο», με γρανίτες, αφρούς και marshmallows.
• Το 2012 το «Etrusco» γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια.
• Σε δικό τους μποστάνι 2 στρεμμάτων φυτεύουν ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά από παλιούς σπόρους.
• Φέτος θα δουλεύει στο ρεστοράν μια ειδική ομάδα «έρευνας και ανάπτυξης».

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342. 

Βαρούλκο 16/20
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου

Η καλύτερη χρονιά του Λευτέρη Λαζάρου σημαδεύεται από αρμονία και υψηλή τεχνική, που άλλοτε εκφράζεται νεοκλασικά (καγιανάς με κέτσαπ από νερό ντομάτας και καπνιστό χέλι) και άλλοτε πιο τολμηρά (ψητό καλαμάρι με σάλτσα βοδινού, ψητό πράσο, μπρόκολο και αφρό ούζου). Η βαθιά νοστιμιά των πιάτων του καλοδέχεται μοντερνισμούς και καινοτομίες. Ακόμη μία χρονιά κερδίζει αστέρι Michelin.

Backstage
•  Sous chef του «Βαρούλκου» ο σεμνός Κομνηνός Μουφλουζέλης, είναι εγγύηση μαγειρικής σταθερότητας.
• Στα all time classics πλέον το κατάμαυρο, πλούσιο κι εξαιρετικά μελωμένο ριζότο με μελάνι σουπιάς.
• Ο Δημήτρης Χρονόπουλος ετοιμάζει εξαιρετικά γλυκά.

Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400.

Botrini’s 16/20
Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι

Το αθηναϊκό εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι είναι μια δυνατή πρόταση, που συνδυάζει υψηλή γαστρονομία και ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Έχει πιάτα κοινά με το «Etrusco» της Κέρκυρας, έχει όμως και δικές του σπεσιαλιτέ, όπως το εξαιρετικό ριζότο-αναφορά στην Ιαπωνία, με wasabi, χέλι και γαρίδες. Από το καλοκαίρι που άνοιξε εξελίσσεται και καλυτερεύει διαρκώς.

Backstage
•  Sous chef στο «Botrini’s» ο ταλαντούχος Κώστας Σβεντζούρης, δούλεψε δίπλα στον μεγάλο Βάσκο Martin Berasategui το 2009 και το 2010.
• Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη υπάρχει μενού 3 πιάτων με ένα ποτήρι κρασί στα € 25.
• Το μενού Boe του εστιατορίου κοστίζει € 40 και περιλαμβάνει 3 πιάτα (από 9 επιλογές) και μισή φιάλη κρασί.
• Το κτίριο του ρεστοράν είναι διατηρητέο του 1939.

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324. 

Funky Gourmet 16/20
Σεφ: Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσσος

Εκφραστές της πιο avant-garde conceptual γαστρονομίας, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος εξελίσσουν το εστιατόριό τους συνεχώς και, στην καλύτερη χρονιά του, ανεβάζουν το βαθμό τους στους Χρυσούς Σκούφους, ενώ κερδίζουν και το πρώτο τους αστέρι Michelin. Αυτό που αξίζει να δοκιμάσεις για να νιώσεις μια αλλιώτικη εμπειρία είναι τα μενού των 20 και πλέον διαφορετικών πιάτων. Εδώ, εκτός από τη γεύση, οι δημιουργίες ερεθίζουν όλες τις αισθήσεις με έναν πολύ συναισθηματικό τρόπο.

Backstage
• Αξίζει να πάρεις το μεγάλο μενού γευσιγνωσίας μόνο και μόνο για να χαρείς το «Πικνίκ», μια σύνθεση με πολύ χιούμορ: στρώνεις στο τραπέζι καρό τραπεζομάντιλο και τρως από μπαγκέτα, αβγό βραστό και τυροπιτάκι μέχρι «σουβλάκι», κεφτεδάκι, ελιές και pop pork.
• Βασικό στέλεχος στην ομάδα του «Funky Gourmet» ο διακεκριμένος σεφ Τάσος Μαντής.

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.

Γαλάζια Hytra 15,5/20
Σεφ: Νίκος Καραθάνος

Ωριμάζει κι εξελίσσεται, κερδίζει πόντους στους Χρυσούς Σκούφους αλλά και το πρώτο της αστέρι Michelin. Η κουζίνα της έχει στραφεί πλέον στην Ελλάδα και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, μια προχωρημένη βερσιόν κλασικών ελληνικών σπεσιαλιτέ και όχι μόνο. Μη σας ξεγελούν οι περιγραφές «γεμιστά», «μουσακάς», «αβγά με πατάτες» κι «ελληνική σαλάτα», διότι αυτά που θα φάτε τελικά είναι άλλο πράγμα.

Backstage
•  Από τα πιο ρομαντικά settings στην Αθήνα, όπου απολαμβάνεις τη γαλήνη της θάλασσας και το εμβληματικό αττικό τοπίο.
• Τα τελευταία δύο χρόνια ο Νίκος Καραθάνος έχει δουλέψει στις κουζίνες των τριάστερων ρεστοράν «Arzak» (San Sebastian) και «Gastehous Klaus Erfort» (Saarbrucken, Γερμανία).

Ξενοδοχείο «Westin Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000.

Squirrel 15,5/20
Σεφ: Ερβέ Προνζάτο

Σε ένα από τα πιο ρομαντικά ρεστοράν της Ελλάδας, ο Ερβέ Προνζάτο κεντάει μια διαρκώς εναλλασσόμενη avant-garde κουζίνα γεμάτη εκπλήξεις. Κορυφαίες φετινές δημιουργίες του το σιγομαγειρεμένο αβγό στους 65°C με κονσομέ από μανιτάρια porcini και τραγανό δέρμα πάπιας, ο μπακαλιάρος με κρέμα αγκινάρας και σουπιάς και το σορμπέ σαμπάνιας-τρούφας σε υγρό άζωτο.

Backstage
Είναι πιθανό από την ταράτσα του «Squirrel» να παρακολουθείς, σαν σκηνή από ταινία, ένα δείπνο υπό το φως των κεριών και τους ήχους του πιάνου, πάνω σε χαλί στρωμένο στην παραλία του ξενοδοχείου.

Ξενοδοχείο «Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική, 2375022310.

Alfredo’s 15/20
Σεφ: Απόστολος Αλτάνης

Στο ναό της θεάς Τύχης, το «Alfredo’s», με τα επιμελημένα τραπέζια, την άψογη art de la table και το team της σάλας πανταχού παρόν, αποπνέει τον αέρα εμβληματικού εστιατορίου παρισινού palace.

Backstage
•  Εδώ θα χαρείτε το καλύτερο service εστιατορίου στην Ελλάδα.
• Μεγάλη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων και δυνατή συλλογή πούρων και τσαγιών.
• Το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα στο VIP χώρο παιχνιδιού του καζίνο.

Regency Casino Thessaloniki, Αεροδρόμιο, Θεσσαλονίκη, 2310401234.

Κουκούμαβλος 15/20
Σεφ: Νίκος Πουλιάσης

Ο Νίκος Πουλιάσης έχει μεγάλα κέφια φέτος. Στην υπέροχη βεράντα του στη Σαντορίνη θα δοκιμάσεις την πιο αξέχαστη εκδοχή γύρου που έφαγες ποτέ: από μοσχαρίσια μάγουλα με μαρμελάδα από μάνγκο και κάρδαμο και τζατζίκι αρωματισμένο με πιπερόριζα. Μελωμένο, νόστιμο, με παιχνίδια αντιθέσεων που ξετρελαίνουν. Στη συνέχεια παίζει με τη φινέτσα. Στο φιλέτο λαβράκι σε βάση από χαλβά εσπεριδοειδών και σάλτσα χιώτικου μανταρινιού. Η τεχνική συναντά την ευρηματικότητα και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Backstage
•  Οι ατμοσφαιρικές μουσικές σε συνδυασμό με το φαγητό κάνουν την επίσκεψη εδώ αξέχαστη.
• Ζητήστε να δοκιμάσετε το παγωτό φασκόμηλο με σάλτσα από κόκκινο λάχανο, μπαχαρικά κι ελαιόλαδο, αρωματισμένο με πιπέρι Σετσουάν. Η άλλη διάσταση του επιδορπίου!

Φηρά, Σαντορίνη, 2286023807.

Matsuhisa Athens 15/20
Σεφ: Ζερόμ Λορβελέκ

Το «Matsuhisa Athens», το εστιατόριο που κατάφερε να καθιερώσει το fusion ιαπωνισμό ως γευστική αισθητική, διεκδίκησε και κέρδισε γι’ ακόμη μία χρονιά Χρυσό Σκούφο, προτείνοντας –πέρα από τα sushi του– πιάτα εξαιρετικής φινέτσας, όπως το λαβράκι Χιλής στον ατμό με λευκό αποξηραμένο miso ή τον πολυσυζητημένο μαύρο μπακαλιάρο του (black cod με yuzu miso).

Backstage
Με το χειμωνιάτικο menu Omakase των 6 πιάτων στα € 38, με ένα ειδικό lunch menu στα € 32 για τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής και παιδικά μενού από € 9 έως € 11, η φετινή πρόταση του «Matsuhisa Athens» εκφράζει σαφείς τάσεις εκδημοκρατισμού.

Ξενοδοχείο «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510.

Matsuhisa Mykonos 15/20
Σεφ: Ροζ Ανγκ

Το όνομα του Nobuyuki Matsuhisa σφραγίζει μερικούς από τους πιο διάσημους χώρους all over the world. Ένας από αυτούς βρίσκεται δίπλα στην cosy πισίνα του εμβληματικού «Belvedere» της Μυκόνου. Εξαιρετική κουζίνα από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με περουβιανές πινελιές, σε μία από τις καλύτερες εκδοχές της.

Backstage
•  Η σαλάτα με σπανάκι και αστακό με αποξηραμένο miso και λάδι τρούφας είναι η προσωποποίηση του umami.
• Εξαιρετικά κοκτέιλ με την υπογραφή του διάσημου Dale DeGroff.

Ξενοδοχείο «Belvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122.

Old Mill 15/20
Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

Οι στιβαρές γεύσεις σε σοφές αναλογίες δημιουργούν μια κουζίνα τολμηρή, αλλά ισορροπημένη, που γοητεύει με τη δύναμη και την πρωτοτυπία της. Η στρατηγική χρήση αναγνωρίσιμων ελληνικών υλικών δίνει πιάτα υψηλού επιπέδου, όπως το καρέ από αρνάκι με κρούστα μυρωδικών, τάρτα κρητικής γραβιέρας με λαχανικά και σάλτσα λεμονιού.

Backstage
Αλλαγή πλεύσης φέτος στο πρώτο γαστρονομικό εστιατόριο που φτιάχτηκε στην Ελούντα, καθώς ο σεφ Αντώνης Πετρέλης άφησε πίσω τη μεσογειακή κουζίνα με τις γαλλικές επιρροές.

Ξενοδοχείο «Elounda Mare Hotel-Relais & Chateaux», Ελούντα, Κρήτη, 2810333860, 2810382770.

Water Restaurant 15/20
Σεφ: Γιάννης Παροίκος 

Φέτος το γκουρμέ ρεστοράν του «Sani Resort» επανέρχεται στις τάξεις των Χρυσών Σκούφων. Ανάμεσα στα εξαιρετικά πιάτα που σφράγισαν την άνοδό του το πρωτότυπο «ριζότο» πατάτας με πράσο και καλοκαιρινή τρούφα, ο εξαιρετικός μπακαλιάρος με κρούστα από ταπιόκα, λεμόνι και σχοινόπρασο σε ζωμό καρύδας-κουρκουμά και η σφαίρα με μαρέγκα και σούπερ αρωματικό σορμπέ λίτσι και φράουλας με τριαντάφυλλο.

Backstage
•  Κλασάτο και ρομαντικό περιβάλλον δίπλα στην πισίνα, με θέα στη μαρίνα του «Sani Resort».
• Το σέρβις, πολύ επαγγελματικό και φιλικό, δυναμώνει την αίσθηση της εξαιρετικής βραδιάς.
• Sous chef το καλοκαίρι του ’11 ο Γιάννης Κιόρογλου.

Συγκρότημα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099531.

πηγή: http://www.athinorama.gr/restaurants/articles/?id=11835
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω